Gå til innhold

Trond Monkvik

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  79
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  3

Trond Monkvik vant dagen sist Januar 16 2019

Trond Monkvik hadde mest likt innhold!

Om Trond Monkvik

 • Rang
  Monkvik
 • Bursdag 01. mars 1947

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Bardufoss

Nylige profilbesøk

677 profilvisninger
 1. Hvis du legger iglooen din på en haug/forhøyning, kan du lett få gulvet høyere enn inngangen. Det gir mye bedre sovekomfort. En igloo til to personer lager du med litt øvelse på ca to timer, hvis snøen er ok. Øvelse gjør mester! (Jeg synes din igloo ser for spiss ut). En god igloo har alle fordelene både til et telt og en snøhule. Dvs: behagelig temperatur og minimalt kondens. Det er vel verdt den ekstra tiden det tar å bygge den
 2. Alle fjellfolk burde bruke noe tid til orienteringsløp eller i det minste turorientering. Det gjør orienteringen til en nær automatisk funksjon. Dessuten hjelper det på kondisen. Det nytter ikke å starte orienteringen når du er gått vill. Greia er å alltid vite hvor du er. Observer terrenget mens du går, snu deg stadig. Lag deg et mentalt kart over området du er i mens du går. Du ser hvor det er koller og daler ved å observere terrenget fra skiftende posissjoner mens du går. Sammenlign med det memorerte kartet. En GPS er nyttig hvis det er tåke eller mørkt, og du er på vann. Hvis du er på land er det beste å bruke noen timer for å memorere kartet, spesielt hvis du skal ut i nytt terreng. (ha med kartet på tur hvis det skulle være noen detaljer du har glemt). Et kompass er nyttig, hvis det er mørkt eller tåke. Man greier det meste ved å følge med på bekker, elver, evt. stier og hellingen i terrenget. Tell skritt hvis det er kritisk med avstander. (test ut skrittlengden i aktuelt terreng på forhånd). Hvis du lærer barna dette på dine turer i tillegg til bruk av kart og kompass, gir du de verdifull kunnskap. De lærer å bli ett med landskaper så å si. Jeg bruker Inreach for å ha kontakt med familien med meldinger, og for å ha en nødknapp. Har aldri sett nytten av GPS.
 3. Knapper kan vel være ok hvis du har varmebuksa ytterst. Da er det lett at den blir våt, i hvert fall her i nord. Dessuten blir fingrene fort kalde. Jeg synes alt i alt at glidelås er best.
 4. Buksa har vært brukt mye, og er super i leir. Satte i dobbel glidelås, men løsningen med en drager ovenfra og ned er nok den beste. Vurderte ikke borrelås, da den etter min erfaring hekter seg opp i alt den ikke skal feste i. Spesielt i ull som jeg bruker mye. Sydde i glidelåsen slik at buksa blir litt trang, for å få god plass inne i turbuksa (som er sydd av en knappeteltduk). Jeg har imidlertid (forløpig) ikke klippet av overskuddet som gir en overlapp. Buksa er varm nok også uten den ekstra overlappen.
 5. Gjennomføringen er en aluminiumsplate med hull i. Det er en tight fit, og vi har ikke vært plaget av vannintrenging. Det er svært gode luftemuligheter, og ikke noe problem med primus.
 6. Når jeg leser alt dette, er jeg enda mer glad for at jeg hadde verdens beste bestefar.
 7. Har hatt et taigatelt med vedovn i ca 5 år, og det er det ultimate hotell etter våre begreper. ( vi er som regel 2-3 personer). Eneste ulempe er at det ikke er egnet for lang bæring. Er imidlertid det foretrukne når turen går på vann, med en eller annen slags farkost. Ekstremt vindstabilt pga alle barduner. (det kan blåse kraftig i skjærgården). Jeg har ikke hørt om det nye teltet, men ut fra tegninger og bilder ser det spennende ut. Synes imidlertid det ser mindre ut? Det er godt å ha litt fri plass rundt vedovnen, som kan bli veldig varm, og det er ikke så lett å regulere varmen trinnløst med en slik ovn (etter min erfaring). Lykke til! Hører gjerne om erfaringer!!
 8. Kjøpte et stykke Eta-proof bomull. Det ble en ny, helforet fjellanorakk/parkas med masse lommer, bl.a. ullforede varmelommer. Den skal testes ut i løpet av vinteren. Har hørt mye bra om dette stoffet. Gleder meg til å høste erfaringer!
 9. image.jpeg 151 kB · Lastet opp Januar 16 Modifisert forsvarsbrukt. Fungerer godt, meget rimelig og behagelig
 10. Du sier du trenger myggbeskyttelse. Gjelder det hele tiden? Jeg har i mange år brukt en bivybag som veier 600g. Denne har myggnett over hodet, og gir beskyttelse når jeg sover. Dette har vært godt nok for meg. Hvis man tenker at man bruker en slik under et yttertelt eller en tarp, har man en lettvektsløsning hvor man får sove i fred. Man kunne også droppe bivybagen og bare bruke myggnett over hodet.
 11. Som sagt tidligere i denne tråden, er det mange slags turer. Jeg har gått i fjellet hele livet, fra jeg var 3 til nå 72 år. Kreftene er ikke lenger de samme, og jeg har forsøkt å finne nye måter å bruke naturen på. Hvis jeg haster av sted fra a til b for å komme fram før det blir mørkt, fører det til at det jeg ser mest av på turen, er steinene og tuene jeg må passe på for ikke å snuble. Går glipp av masse ting: Ser ikke fuglen som fløy opp etter at jeg har passert, ser ikke blomsten som vokser to meter fra stien. Ser ellers bare det jeg stanser for å se på. Bare det å følge en sti begrenser mulighetene ganske mye. Jeg har også funnet glede i terrenget utenfor de oppgåtte stiene, og finner mye spennende ved å legge ruta utenom de opplagte enkleste, lettgåtte traseene. Jeg har også etter hvert interessert meg mer og mer for alt jeg kommer i kontakt med og treffer underveis. Geologi, flora, fauna. (faktisk også av og til interessante mennesker). Det gir nye perspektiver for turlivet. Å bli så godt kjent i et terreng at du kjenner revehiene, vet hvor elgen står når den vil være ifred/om vinteren, hvor haren hopper, hvor de sjeldne blomstene vokser, de gode bærterreng, soppstedene, er også et aspekt jeg etter hvert har lært å sette pris på. Prøver kort og godt å ikke gå den samme turen to ganger. Slik har jeg for min del funnet mange nye aspekter ved friluftslivet som ikke er avhengig av store krefter og stort overskudd. En totimers tur rett ovenfor huset kan gi like mye som en toukers ekspedisjon, bare på forskjellige måter.
 12. 1. Helsport Rondane superlight 3 camp 2. Six Moon Designs Haven tarp/moskito innertelt. Har alltid/for det meste gått alene i fjellet/marka vår/sommer/høst, og har aldri hatt noe telt etter at mitt bomullstelt fra ca 1955 ble utslitt. Har hatt soveposeovertrekk/bivybag (helsport, goretex, kjøpt i goretexens barndom), senere selvsydd. Dette har fungert fint i all slags vær. Har hatt en vanntett poncho til å beskytte inngangen ved entring og exit fra soveposen. Vektmessig har denne løsningen også vært super, med vekt sovepose/underlag/overtrekk på 1,6 kg. Etter at jeg bikket 70, og kroppen blir stivere, og etter at jeg har pådratt meg diverse fysiske skader, fungerer dette ikke optimalt lenger. Bl.a. savner jeg å sitte behagelig, i en stol, mens jeg lager mat, koker vann, leser i floraer eller fuglebøker .etc. Dessuten er det behagelig å sitte ute av regn og vind for å lage/spise mat. (going soft)! Har derfor prøvd å orientere meg i teltjungelen, og har kjøpt to svært forskjellige telt som jeg trodde kunne passe meg. Haven- teltet er lett og har god sittehøyde, plass til en lav turstol inne i teltet! Utmerket! Jeg har imidlertid ved flere anledninger enn morsomt er, ikke greid å sette opp teltet pga vind,- en desidert ulempe! Brukes nå kun under tregrensa. Rondane er ganske bra i forhold til vind, ( har opplevd å stå opp midt på natten for å snu også dette teltet pga vind) men det går ikke å sitte oppreist i dette teltet! Mangler derfor et vindstabilt telt med sittehøyde for en lav turstol.
 13. Jeg bruker Keensandaler med goretexsokker med to par ullsokker inni. Det er hakket bedre enn plastposer, og mye bedre enn sealskinz. Det funker ned til +-0, men ikke lavere for min del. Denne løsningen gir imidlertid ikke mye støtte.
 14. Har sydd en del i ripstop og andre glatte stoffer. Hvis du vil ha produktet noenlunde vanntett, er det ingen god ide å holde stoffene på plass med knappenåler,og det GLIR. (banning funker veldig dårlig). Bruker derfor 6 mm dobbeltsidig tape i stedet. Det letter arbeidet betydelig. Det går sikkert an å bruke tekstillim i stedet for tape. Mye tekstillim er vannløselig, og blir borte etter hvert.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.