Gå til innhold

Trond Monkvik

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  48
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  3

Trond Monkvik vant dagen sist Januar 16

Trond Monkvik hadde mest likt innhold!

Om Trond Monkvik

 • Rang
  Monkvik
 • Bursdag 01. mars 1947

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Bardufoss

Nylige profilbesøk

311 profilvisninger
 1. Dagstur rundt/over Devdisfjellet i full sol. Fortsatt en del snø, men det blomstrer i fjellet!
 2. Ha kamera klart! Har gått i bjørneland i 20 år. De få bjørnene jeg har sett har fått det svært travelt med å komme seg unna!
 3. Yngleknoppene på harerug smaker godt og nøtteaktig, og enkelte steder er det så mye av dem at du kan sanke en kopp på en halvtime. Ellers er jo Islandslav spiselig rett fra myra, i motsetning til det meste av lav ellers. Navlelav er spiselig, men ikke særlig god. E!llers satser jeg mest på fisk!
 4. Bruker stort sett mine lette tursandaler hele sommeren, men de fungerer også bra langt ut over høsten med ullsokker under Sealskins. På ett eller annet tidspunkt blir det imidlertid for glatt. Anbefales ikke med tung sekk eller i ur, da de ikke har antydning til ankelstøtte.
 5. Går selv for det meste i tursandaler, med rimelig stiv såle, hælstøtte og stivt tåparti sommers tid. Er terrenget vått, bruker jeg vanntette sokker, type Sealskins inni. Det fungerer godt med sekk opp til 8-10 kg, hvis det ikke er for steinete og ulendt.
 6. jeg sover i dunsovepose, med et oppblåsbart underlag (synmat). utenpå sett har jeg et soveposetrekk med relativt tykk silnylon under og goretex over. Dette bruker jeg både sommer og vinter. Det gir god beskyttelse både mot fukt og ujevn/ skarp påvirkning på både underlag og pose. Det har fungert upåklagelig de siste 15 år. Har ikke hatt uhell med punktering av undelag på disse årene. Denne kombinasjonen fungerer utmerket uten ytterligere tillegg om sommeren, og i telt/ snøhule/ iglo om vinteren. anbefales! Det jeg synes er best med denne kombinasjonen er at liggeunderlaget og soveposen ligger i soveposeovertrekket i et kompresjonstrekk, ferdig til bruk på under ett minutts tid.
 7. Jeg har de siste par årene gått i tursandaler om sommeren, type Keen, med hard tå og åpen hæl. Det fungerer utmerket for meg, som sjelden går med tyngre sekk enn 10-12 kg. Vann renner ut like fort som det kommer inn, til forskjell fra lukkede sko. Hvis det er kjølig, og våte sokker blir kalde, bruker jeg vanntette sokker, type seal-skins. Jeg går ikke mye i ekstremt høyfjell (ur), og behøver derfor ikke veldig stive såler. Har ikke veid de, men de er lette!
 8. Har alltid overnattingsutstyr med på tur. Det består av sovepose,underlag og Goretex soveposeovertrekk. Det veier godt under to kilo. Med slikt utstyr holder man varmen til været slår om igjen, eller til det blir dag igjen. Det er utrolig hvor godt det hjelper å vite at her er det ikke bråttom, Jeg greier meg noen timer. Når tåka har lettet, eller dagslyset har kommet tilbake, ser man ofte ting anderledes. Skulle noe alvorlig skje, som f. Eks et beinbrudd, holder man varmen til hjelpen kommer. Vi må huske på at naturen er den samme som den har vært i tusener av år, og at vi ved å forlate vår trygge sivilisasjon, setter oss selv i "elgens vilkår".
 9. Da har jeg kjøpt fra overskuddslager, og erstattet knapper med delbar glidelås. Har dessuten justert designet litt. Liker egentlig knapper bedre enn glidelås, men 14 knapper i 20 minus med buksa på hælene blir vel mye. Nå skal den prøves ut!
 10. Den ultimate turkniv finnes ikke. Det skulle også være en enkel konklusjon etter å ha lest innleggene i tråden. Alle gjør sine valg ut fra behov og erfaringer. Selv har jeg masse erfaringer, og behovene varierer ut fra hvor jeg skal, og på hvilken årstid. Hvis jeg skal på fjelltur, om sommeren, og blir borte to uker, vet jeg at jeg ikke trenger tung redskap. Da velger jeg min gamle følgesvenn fra de siste 15+ år, en selvlaget kniv med 6 cm blad som veier 80 g med slire. Den kan kutte lyng og dvergbjørk og vier, som er aktuelt brensel på slike turer. I tillegg behersker den fiskesnøre og rensing av fjellfisk. Den er selvlaget, for bare da passer skaftet min hånd som støpt. Ferdigkjøpte kniver gir meg alltid vannblemmer i hånda. Skal jeg på tur i skogen, uansett årstid, trengs tyngre redskap. Her er det aktuelt å kappe/felle mindre trær, evt. kløve de for å finne tørt virke for båltenning. Da supplerer jeg med en liten turøks, også med selvlaget skaft, og som regel også en liten grensag (japansk draw-cut)
 11. Har investert i en Garmin inreach explorer + . Den har god batteritid og lar meg sende meldinger hvis det behøves. Klokke er unødvendig i fjellet. Jeg kan dessuten se tiden på Garminen hvis det trengs. Kan sende nødsignal hvis det blir nødvendig. Bruker ellers papirkart, og en sjelden gang kompass.(det er ellers alltid med). Liker å legge igjen alt unødvendig hjemme. Det er noe av poenget med turen for min del.
 12. Tusen takk for gode forslag! Har en plan. Kommer tilbake med resultat
 13. God ide! Har tilgang til slike kilder !
 14. Takk for tips, men det er ingen som vet hvor man får slike ting som metervare? Jeg bor selv i en leilighet som jeg kaller basecamp, og det er ikke plass for ting som ikke er i bruk.
 15. 60 års erfaring har lært meg at fiskene, som de fleste andre organismer, først og fremst er ute etter næringseffekt= kalorier. Hvis du i tillegg vet hvor de oppholder seg, har du kommet langt. Fluefiske er veldig spennende, og av og til effektivt, men hvis du er ute etter mat, er det andre strategier som er mer lønnsomme.): mark.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.