Gå til innhold

Vallers

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  70
 • Ble med

 • Besøkte siden sist


Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  Vallers fikk poeng fra gramjeger i Noen som har tips til å "bære" kartmappa lett tilgjengelig?   
  Skal jeg orientere nøyaktig og se på kartet ofte, så har jeg gjerne kartmappa rundt halsen eller hekta på bærereimene på sekken eller lignende.
  Altså et eller annet sted på fremsiden av kroppen, lett tilgjengelig. 

  Opplever det likevel som litt plagsomt i lengden, hvis det blåser litt fra siden, at snora (festet til hvert sitt øvre hjørne på kartmappa) spinner rundt med vinden og tvinner seg strammere og strammere. Føler meg som Frodo som bærer ringen etter hvert, mens kartmappa veiver hit og dit som en drage ute av kontroll. Pesent.

  Har noen ganger løst det ved stikke mappa på innsiden av jakka mellom slaga, men synes ikke det er helt optimalt. Blir litt mye opp og igjen med glidelåsen osv.
  Spesielt hvis man har pulk + skistaver, er dette en utfordring.

  Noen som løser dette på en annen smart måte, når dere bærer kartmappa på kroppen?
   
 2. Liker
  Vallers ga poeng til Omnilite i Noen som har tips til å "bære" kartmappa lett tilgjengelig?   
  Fest en gummistrikk i det andre hjørnet (f.eks samme type som i teltstenger). Sett på en snorstrammer (tre strikken gjennom strammeren så du har en løkke, lag en knute ytterst så ikke stammeren kan falle av). Fest en liten karabonkrok i andre enden.
  Da ha du en festeanordning som er uavhengog av sekk og annet. Du kan løfte opp mappa rett opp for å se på kartet, da strekker strikken seg ut når du ser på kartet. Snorstrammeren gjør at du kan justere spennet i strikken.
 3. Liker
  Vallers ga poeng til AmundJS i Noen som har tips til å "bære" kartmappa lett tilgjengelig?   
  Eventuelt bruke kikkertsæle, helt genialt produkt for kikkert og lette kameraer, fungerer sikkert supert til kartmappe også! 
 4. Liker
  Vallers ga poeng til zimwalker i Noen som har tips til å "bære" kartmappa lett tilgjengelig?   
  Samme metode som Andes G nevner, men fester karabinkroken  i kartmappe-snora som man ellers har rundt halsen. Faster karabinkroken til (feste på) skulderstroppen på sekken. "Knyter opp" snoren på kartmappa slik at den er akkurat langt nok til at jeg kan holde karten i lesehøyde når jeg står, men ikke så langt at det blir en plage når det blåser.
 5. Liker
  Vallers ga poeng til Anders_G i Noen som har tips til å "bære" kartmappa lett tilgjengelig?   
  Du får kartmapper med hemper i alle fire hjørnene. Da kan feste kartet til skulderstroppene på sekken og i hoftebeltet. Bruk noen enkle karabinkroker så er det enkelt å løsne når skal se på kartet. 
 6. Liker
  Vallers ga poeng til graham i Noen som har info på denne koia v. Elgå Femunden   
  Jeg kikket innom denne sensommeren 2018 på jakt etter kjapp losji da jeg skulle på Elgåhogna dagen etter.
  Det er en liten parkeringsplass (som kommer litt raskt på) med skilt og sti bort til bua. Jeg har nok samme preferansene for en god bu som deg, men denne sto jeg over. Tok dessverre ikke noen bilder, jeg mener det var rått jordgulv, benker og så husker jeg ikke om det var ovn eller grue, men tror det var grue.. Endte opp med at jeg heiv opp teltet ved bilen en liten kjøretur unna, på noe tilrettelagt opplegg ved Gutulisjøen. Som rastebu i skitvær er den nok ypperlig.
 7. Liker
  Vallers fikk poeng fra latitude i Fra gammel barnepulk til transportpulk   
  Fikk fatt på en gammel barnepulk fra Fjellpulken for en 500-lapp. Målet var å lage en transportpulk ut av den med plass til mer volum. 
  Gikk til innkjøp av: Maljesett ink. tang (Biltema) og rundstrikk til teltstenger (ca. 200,- totalt). Hadde fra før 2 x solide strammestropper m. klikklås.

  1. Først fjernet jeg setet/rygglenet bak og skrudde vekk vindskjermen. Fjernet div. fjærer m. skarpe kanter innvendig. Skrudde av støttearmene på hver side av pulken. Underlag innvendig = et gammelt liggeunderlag tilskjært. 

  2. Klipte så vekk 90% av det originale trekket, men lot 8-10 cm med "vegg" av stoff langs begge langsidene være igjen. Her passet jeg på å ikke klippe vekk sømmen som var påsydd i skjøten mellom blå og rød del av originalstoffet, for i denne sømmen ville jeg feste maljene for rundstrikken.

   

  2. Festet så maljene med jevne mellomrom i originalsømmen hele veien fra front og tilbake til vindskjermfestene. Tredde i strikken og kryssflettet hele veien. Det gikk med en god del meter med strikk. Brukte bare den gamle strammelåsen til originaltrekket som "endepunkt" på strikken, så strikken kan strammes/låses som man ønsker. 


  3. Så har jeg bare benyttet selve transportbagen til pulken som nytt "trekk". Den fungerer da helt enkelt som en pose som man legger ned i pulken og innunder strikken, som man fyller opp med ønsket bagasje. Denne transportbagen som fulgte med er i et bevernylon-aktig materiale. Virker veldig solid.


  4. Festet så 2x strammereimer med klikklås som går tvers over pulken. Den ene festet jeg rett i vindskjermfestene på hver side. Den andre i de to bakerste skruehullene etter støttearmene. Jeg festet maljer i hullene til strammereimene der hvor mutterne skulle igjennom. Jeg passet på å bruke ganske lange strammereimer, da det er naturlig at bagasjen må bygges litt ekstra i høyden bak i pulken.  5. Og omtrent slik ble det ferdig oppakkede resultatet. Oppi her har jeg alt jeg trenger til 3-4 netter med bålkos og isfiske ink. mat/klær/reinskinn/sovepose/div utstyr osv.
  Får jeg "Fjellpulken"-logoen til å stå litt mer symmetrisk i front neste gang også, så snakker vi! 😀


 8. Liker
  Vallers ga poeng til foroll i alternativt sete til ally kano   
  Trapper-stilling er knærna i kanoen mens du lener ræva bakover mot setet.
 9. Hehe
  Vallers fikk poeng fra Terka i Lyn og torden 2.0   
  Jo, man kan jo alltids lene seg på "lotto"-kortet i alle sammenhenger, hvis man foretrekker det.
  Det var 157 lottomillionærer i Norge i 2018. 
  Til sammenligning finnes følgende tall: 

  13 personer døde av snøskred i Norge i 18/19 sesongen
  3 døde av å gå gjennom isen i Norge 17/18 sesongen
  70 personer som kjørte eller satt på i bil døde i trafikken i 2018
  20 gående/syklende/akende personer døde i trafikken i 2018
  102 personer døde av drukning i 2018

  Så det er vesentlig flere personer som blir lottomillionærer hvert år enn som dør av diverse aktiviteter man ofte er innom når man utøver friluftsliv. Likevel tar jeg på meg klær på snaufjellet vinterstid, selv om jeg vet om mange flere lottomillionærer enn folk som har frøset i hjel i fjellheimen her til lands.

   
 10. Hehe
  Vallers fikk poeng fra Tor-Erik-L-77 i Lyn og torden 2.0   
  Jo, man kan jo alltids lene seg på "lotto"-kortet i alle sammenhenger, hvis man foretrekker det.
  Det var 157 lottomillionærer i Norge i 2018. 
  Til sammenligning finnes følgende tall: 

  13 personer døde av snøskred i Norge i 18/19 sesongen
  3 døde av å gå gjennom isen i Norge 17/18 sesongen
  70 personer som kjørte eller satt på i bil døde i trafikken i 2018
  20 gående/syklende/akende personer døde i trafikken i 2018
  102 personer døde av drukning i 2018

  Så det er vesentlig flere personer som blir lottomillionærer hvert år enn som dør av diverse aktiviteter man ofte er innom når man utøver friluftsliv. Likevel tar jeg på meg klær på snaufjellet vinterstid, selv om jeg vet om mange flere lottomillionærer enn folk som har frøset i hjel i fjellheimen her til lands.

   
 11. Liker
  Vallers ga poeng til Arcticpeak i Lyn og torden 2.0   
  Jeg har opplevd at det har sprutet småstein og grus i ansiktet mitt, som sannsynligvis kommer fra trykkbølgen, men jeg ville ikke vært så bekymret for trykkbølgen, andre former for skader er nok farligere, man kan bli truffet av greiner, rester fra bygninger, brann etc. som følge av lynnedslaget. Kraften i en sånn trykkbølge vil nødvendigvis måtte avta ganske dramatisk med avstanden. Jeg vet ikke den eksakte formelen, men ofte er det sånn i fysikk at kraften blir ca. 4 ganger mindre for hver dobling av avstanden fordi kraften sprer seg i en kule/sirkel. (En halvkule er nok den mest realitiske utbredelsen ved lynnedslag.)
 12. Liker
  Vallers ga poeng til Kjell Iver i Lyn og torden 2.0   
  Vi hadde en opplevelse på dette i fjor sommer som gjør at vi  er veldig skeptisk om det er bygevær i fjellet. Vi opplevde at håret på datra mi sto rett opp, og vi søkte ly under en stein mens det sto på, med en tarp over oss. Skrekken sitter nok i hos barna.
  Emnet er jo høyaktuelt etter den hendelsen nede i Italia der ho norske løperen omkom - Skjult lenke - logg inn for å se den
  Når man leser om denne saken så prøvde de å få tak i alle løperne, så de innså at det var en stor fare å ferdes i dette terrenget før det skjedde. Skjult lenke - logg inn for å se den
  Dette er i grunnen en tankevekker for mange av oss også. Jeg har ikke tenkt SÅ mye på denne problemstillingen tidligere.
  For øvrig slår ikke lynet ned - det går heller motsatt vei - fra bakken og opp. Men sluttresultatet blir det samme..
 13. Liker
  Vallers ga poeng til Tåkefyrsten i Lyn og torden 2.0   
  Kom i liknende situasjon midt opp på flate ifjor-fjellet i fjord. Alarmklokkene begynte ringe når håret til søstera mi sto rett opp. Da pakket vi bare lekene kjapt og satte kursen mot lavere terreng i godt tempo. 
 14. Liker
  Vallers ga poeng til Arcticpeak i Lyn og torden 2.0   
  Det stemmer at man skal unngå å være det høyeste punktet i terrenget. Hvor stort område det gjelder er avhengig av utbredelsen på tordenværet. Siden et typisk lyn er flere kilometer langt vil man være trygg dersom noe er betydelig høyere innenfor ca. 100 m. 
  At man skal ungå å bruke teltstenger i telt som er oppslått er bare tull, det man skal unngå er å vifte med lange teltstenger på ett sted hvor man er relativt høyt i terrenget. Er man lavt i terrenget kan man sette opp teltet på vanlig måte, men altså unngå å vifte med teltstengene slik at man på den måten blir en lynavleder.
  Nei, man er ikke nødvendigvis "fucked" om lynet slår ned like ved, jeg har opplevd flere ganger at lynet har slått ned like ved meg, blant annet på Falketind, Knutholstind og på Skjeldrane, det er ikke moro når det skjer, og det er selvsagt skremmende, men å søke seg lavere ned i terrenget i forkant av lynnedslaget har fungert. Et typisk teng på at det er noe i gjære er tunge mørke skyer, og at håret står rett ut, spesielt på de med langt hår, da er det bare å komme seg ned i terrenget.
  Generelt sett er man tryggere inne i bygninger. jeg kjenner flere som har vørt inne i samme bygning som lyned har slått ned i, uten at disse på noen måte har blitt skadet, men som alltid ellers vil det finnes unntak, det kommer ann på størrelsen av bygningen og hvor kraftig lynet er, noe annet er at man kan bli skadet av sekundære forhold forårsaket av lynnedslaget, f.eks. at bygningen tar fyr, eller deler av bygningen faller sammen.
  Det eneste man kan gjøre for å være 100% trygg er å grave seg langt ned i en bunker med tykke stålplater. Eventuelt bruke statistikken, komme seg lavere ned i terrenget, og stol på at det er få som blir truffet av lyn i Norge. Man kan likevel bli truffet av lyn, men sjansene er altså små.
 15. Liker
  Vallers fikk poeng fra Saksemann i Tips mot "steinbitt" (når sluken sitter fast)   
  Krans ser ut til å være et smart triks i rennende vann!

  Man kan også bytte ut treblekrokene med enkeltkroker. Da skal det mye mer til før sluken setter seg fast. Noen mener det kan føre til reduksjon i krokingsevnen og at flere fisk vil gå tapt. Til en viss grad, helt sikkert - 3 x krokingspunkter vs. 1 er simpel matte. Men så øker jo også sjansen for å få fisk når man i stedet bruker all den tiden man benytter på å løsne en treblekrok/slukmist/sette på ny svivel/sluk heller på effektiv fisking med enkeltkrok  .

   
 16. Liker
  Vallers ga poeng til Larix i Vanntemperaturer innsjø   
  Å finne badetemperaturer for Femund lar seg nok ikke gjøre, da det aldri er badetemperatur der
 17. Liker
  Vallers ga poeng til borgern i Vanntemperaturer innsjø   
  Er en liste her med mange vassdrag etc. Står Femundselva der bla men vet ikke hvor likt det er selve Femund 
  Skjult lenke - logg inn for å se den
   
 18. Liker
  Vallers ga poeng til TOT i Restriksjon kano   
  Se annet ledd Skjult lenke - logg inn for å se den
  Du må ta hensyn til annen bruk. I prinsippet er det lov overalt, men står fiskerne tett i ei lakseelv, bør man nok tenke seg om ....
 19. Liker
  Vallers ga poeng til Heriks i Restriksjon kano   
  Det er enkelte områder som har egne Skjult lenke - logg inn for å se den for å hindre spredning av Gyrodactylus salaris. Her vil det være krav om at utstyr som skal flyttes fra vassdrag til vassdrag skal tørkes/desinfiseres.  
 20. Liker
  Vallers ga poeng til TOT i Restriksjon kano   
  Se vannressursloven paragraf 16 bokstav c. Grunneier kan ikke regulere kanobruk på samme måte som fiske. Kano er tillatt. 
  For øvrig en pussig regel at det ikke kan fiskes fra øyer .... 
 21. Liker
  Vallers ga poeng til Larix i Restriksjon kano   
  Kun relatert til fisking. 
 22. Liker
  Vallers ga poeng til Truant76 i Restriksjon kano   
  Siden det tydeligvis er lov å oppholde seg på en øy, men ikke fiske fra den, så vil jeg anta det kun gjelder fisking. Med mindre man antar at man svømmer ut til øyen
   
 23. Liker
  Vallers fikk poeng fra TomWithoutVom i Padle på Sølen. Tips ?   
  Har padlet kano omtrent hele Sølna og ned til nordenden av Sølen, og mye rundt i den nordlige enden av Sølen. Nydelig plass! Du kan fint padle opp fra Sølen til Sølenkroken (via elva) så lenge det ikke er mye motvind. Elva er dyp og stilleflytende dette strekket. Gikk fint å line langs land også, hvis vinden ikke spiller på lag. Går an å ta en avstikker østover innover mot Årasjøen også.  Etter Sølenkroken og videre oppover blir det varierende vannstand, og trolig litt for mye strøm enkelte steder til å padle motstrøms. 

  Det går sommeråpen vei inn til Fiskevollen, om jeg ikke husker feil. Det går også vei over fjellet og til Sølenkroken, som er et flott sted å parkere/sette ut farkosten, hvis du heller vil padle motsatt vei og medstrøms.

  Sølen er ganske stor, så det kan sikkert bli greit med bølger hvis det blåser fra "feil" retning, men jeg var heldig med vinden og hadde det prima. Flott sandstrand i nordenden med teltplass.
 24. Liker
  Vallers ga poeng til Erlend Gudvangen Bjørkeng i Hva bør man tenke på når man overnatter i områder hvor det er bjørn?   
  Skjult lenke - logg inn for å se den.. Men det blir god stemning, da...
 25. Liker
  Vallers fikk poeng fra Bjørn J i Hjemmemekk på platekompass   
  Biltema hadde like knotter som Skjult lenke - logg inn for å se den viser til, fra 3M. Kosta 30kr for en pakke med 72 stk. 5mm brede.
  Testet på kart i kartmappe nå, og det fungerte utmerket! Nå kan jeg holde en hånd under kartet, legge kompasset oppå og vri på kompasshuset med den andre - uten at kompasset flytter på seg. Veldig behagelig. Så spørs det hvor lenge limet på knottene holder, selvfølgelig. Men går jo an å ta med noen i reserve.
   

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.