Gå til innhold
  • Bli medlem

knaper

Aktiv medlem
  • Innlegg

    34
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av knaper

  1. Ja, jo, det löser det. Har spolt på en ny line på den snellen men jeg vet ikke om det ble rett vei. Er nygammel slukfisker, har mest fluefisket i 25 år og da har jeg aldrig spolt noe på feil vei...
  2. Jag har tre sneller jeg bruker omtrent like mye og det er kun en jeg alltid får problemer med. Har kastet likadant i alle år med alle sneller og aldrig hatt problemet, för jeg fikk den her ene snella. Om snöret er påspolt feil vei, er det ikke sånn det blir då? Eller blir sånne problemer verre? Jag trodde i min enfald at det var det som hadde skjedd med min snella nemlig.
  3. knaper

    Glidende opphenger

    Det er ikke meningen att sökket ska gli da? Så får du bedre kontakt med kroken. Eller så kan jo cirkelkrok vara en ide.
  4. Jag köpte nyligen en ny Brynje wool thermo shirt w/inlay Large som skulle veie 140 gram. Jag har en i medium som veier dröye 100 gram men den er også veldig slitt. Den nye i large veide litt over 200 gram den, så den åkte tillbaka till butikken. Det var som en helt annan modell med helt andre masker, alltfor stor forskjell for bare å vara mellom to störrelser.
  5. De med staver är kanske sånne som går fortare, helt enkelt? Jeg bruker staver fordi det er deilig å ha noe å gjöre med händerna men mest fordi jeg også får mindre ödem i armarna som jag annars får när sekken strammer om skuldrerne. Jeg syns stavene er farlige i ur der de sklir på steinene. Jeg bruker dem heller ikke i bratte nedoverbakker, det går for langsomt da og blir for mye å koordinere.
  6. De där tuberna veier jo ganske mye. Jeg har slaktet en sånn og tatt ut pvc-tuben og bare hatt den som stangbeskyttere. Hvis man vil spare noen extra gram kan man bore bort ca 90 grader av den längs ca halva längden og i tillegg bore noen hull. Og toppringer og lim må alltid vara med på turen! Den gangen jeg ikke hadde det knakk jeg og fluestanga på förste dagen på en ukestur. Heldigvis knakk den närt nest siste ringen så det gick å fiske uansett.
  7. I had my partner send the depot boxes when I walked the Nordlandsruta as part of an NPL in 2019. Is it possible for your wife to do the same? I sent one to Coop in Sulitjelma. I think that you could try and call them to extend the time the package lies with them, if you go that route. You could try the hotell in Lönsdal. Otherwise, you could also have the package sent to Rognan and take the train back and forth from Lönsdal. I think the terrain is "normal" mountain terrain, while Kungsleden is very easy. There are some climbs of 3-450 meters along the route. It depends on your shape and how heavy your backpack is. My feeling is that it should be no problem for you with 20-25 km per day.
  8. Jag har nog en förkärlek för ni fots stänger, jeg liker å bruke minst tolv grams sluker å komme ut litt lenger. Men det är nok ikke förnuft bak det, en syv eller åtte er nok också bra. Den snella der, sammen med nylonsnöret, er nok ganske dårlig. Hold deg unna sneller med påspolt nylon. Det er line av verste sort som selges på sånne sneller og snellene selve er också litt kjedelige. Jeg anbefaller et sett (om du går for det) med påspolt multifilament. Det finns några bra for ca 800;- på skittfiske.no. Sen er en stang på 5-15 gram og syv fot ganske kjip i sjöen. Makrell går bra og er sikkert artig men sei og torsk er en utfordring. En tyngre stang enn den du viser til dekker flere bruksområder om du tenker allround.
  9. En liten örettsluk eller spinner er gjerne 5-6 gram eller tillochmed mindre. En "sjösluk" veier gjerne 30-40 gram. Om man ska vara pirkete kan det alltså vara vanskelig å kombinere, men jeg bruker min ni fots Shimano Beastmaster (7-25 gram eller noe) til det meste: Liten eller stor brunörret, surfmeite etter rödspette, agnfiske og sjöfiske fra land etter sjöörret och sei på 2-3 kg. Jeg tänker at en sån stang er en skikkelig allround. Lawson Explorer G4 i ni fot med passande kastevekt er en lignende stang som er god, men det finns mange mange fler.
  10. Jag har en Bugstopper tror jag, med nån sorts snakescalemönster på. Den är bra mot mygg men är litt för varm när det är över 24-25 och vindstilla. Lite tjockare tyg i den än en vanlig tshirt. Det är såklart en smaksak och jag är ganska varm av mig.
  11. Ekeberg er ganske flat (til og med for en svenske). Den flateste delen er den närmest EKT.
  12. Jag har den, bruker den fint lite. Jeg tänkte ha den for å se tempen inne i barnepulken (en sån med kalesje) men i och med at klokken mister sin egen tempvisning (Fenix 3) og det tar en stund å para dem så orkade jag inte mickmacket. Fann på en måte ut at jag inte var så interesert allikevel.
  13. Jag fikk PF når jeg gikk NPL for noen år siden. Det som hjalp da var Icebug sine såler med ekstra stötte mellan trampdynorna. Det gjorde det levelig etter en stund. Det som fikk det helt å forsvinne var dog hvile og andre skor. Så jeg skulle kanske ha sett over skogarderoben og se om det er noen flittig brukte hverdagssko som passer dårligt.
  14. Hei igen, det är jag som tagit bilden på boken. Jag vet ingen som har erfarenhet av den ruten, men kanske kan du höra av dig till någon av författarna i boken eller någon i Narvik turlag?
  15. knaper

    Fiskebriller

    Bruker Costa Silver Sunrise på all slags ferskvannsfiske i alla väder og tidpunkter og Oakley Deep Sea Polarized (det var på tilbud) på havet. Fungerer utmerket! Bra med noe mye mörkere enn Silver Sunrise på havet på solskinnsdager.
  16. Jeg mener det lättaste (og minst isolerande) skumunderlaget som finnes veier 140 gram og selges for 35;- på Jysk. Veldig bra å sitte på og isolerar noet R-tall extra enn bare din luftmadrass. Beskytter og veldig godt mot punktering på luftmadrassen. Hadde også gått for den Fire Maple-brennern om jeg var på en budget. En annen post som kan kosta er mat. Det er veldig mye billigare å kjöpe Toro-poser med pasta eller lignende enn å kjöpe frysetörket. Hvis du kompletterer med noe extra så får du samme näringsvärde til en firedel av prisen.
  17. Jeg brukte Abisko fjällstation for å kjöpe noe fiskeutstyr fra Sverige en gang i 2013. Og så vurderte jeg å ha stationen som depot en gang i 2019, men det rann ut i sanden. Snacket med personalen der den gang og de var ok med å få pakker levert til meg. Jeg tror at det er helt ok så lenge det er snakk om privatsendt turutstyr og enda bedre om du er gjest på stationen. Å få noet fra en butikk som jeg gjorde i 2013 tror jeg desverre er et heldigt unntak, kanske er det ok om man er gjest som sagt.
  18. Angående Rondane og videre vestover: Når jeg planla min NPL-tur såg jeg lenge på kart over det her området. Jeg ville få med meg Jotunheimen og Rondane og måtte derfor gå her. Det blir en del asfalt og grusvei uansett ruta, og jeg som ville ha depot i Otta måtte bara leve med det. Jeg gikk Glitterheim-Randsverk-Heidal-(over fjellet)-Otta-Uldalen-Rondvassbu. Jag ville videre til Femundsmarka, derfor ble det Rondane og videre mot Alvdal Vestfjell. Hadde jeg exkludert Femunden så hadde jeg nog heller gått mot Dovre etter Jotunheimen og videre over Forollhogna og kanske spart en dag veitrasking. Grimners forslag ser fint ut og med mindre vei enn veien jeg tok. Ellers er det rett og slett vanskelig å krysse Gudbransdalen öst-vest der uten ganske mye vei
  19. Jeg fant en god del sånt forlatt på en hytte en gang. Antok at det var fra oppdelte feltrasjoner pga annen militärt merket mat. Smaker helt ok men det er som sagt väldigt tungt. Den er helt ferdig å spise, du trenger ikke å tilsette noen ting.
  20. Ja, tror det borde funka att söka så Han dök upp hos mig siden jag följer #norgepålangs men det borde ju gå fint att söka också.
  21. Jag gick från där båten sätter av henne till Harvasstua i 2019. Det var såklart ett torrt år men jag minns det som lättgått ovanför trädgränsen och inga stora älvar någonstans, men då hade jag också lagt upp till en sån ruta. Jag gick upp i höjden på västsidan av Virma och gick förbi Gaukarvatnet antingen på norr- eller sörsidan (såklart). Är det mycket vatten nu är det smart att gå norr om det. Sen gick jag rätt på Gapsfjellet med Kjukkelvatnet på vänstersidan. Vi ville upp i höjden i värmeböljan som var. Sen höll jag höjden halvannan dag tills jag kom till Storvollen. Jag försökte jag att ta en så kort väg genom skogen som möjligt ned dit. Det var ända någon eller några timmar med tät skog og litt kratt, jag tror det hade varit smartare (mindre kratt) att snedda ned till stigen vid Galperejohka. Om den lar seg krysse... Jag tänker att något liknande borde vara möjligt trots mer snö i år. Bara hålla sig mellan snögränsen och över skogen, så högt i älvsystemen som möjligt för att vada så små älvar som möjligt. Det finns en kille på insta, jgrafch, som går NPL norr till söder som gick genom Börgefjell igår. Du kan se vad han skriver om älvarna, han hade nåt svårt vad av vad jag kunde se. Men han fick från Hattfjelldal och inte Harvasstua.
  22. Om det er lenger tur med værvarsel om flere dagers regn tror jag du kommer at se på ditt kart etter nærmeste hytte når du blitt lei regnet. Det går alltid å tilpasse turen litt så at du kommer til en trivelig DNT-hytte for å tørke opp. Jeg tror rett og slett du blir lei regnet før fukten i blir ett reellt problem for teltet (så lenge du tar hand om det enligt tipsen ovan). Det er godt om logi langs den "vanlige" NPL-ruten. Om jeg husker riktig er det bare de første dagene på vei, gjennom Trøndelag og Børgefjell og de siste dagene mot Nordkapp (hvis en skal til Kinnarodden blir det verre) som en er mer enn 24 timer fra noen form for logi.
  23. Jeg har ikke gått der vinter, men på sommer. Terrenget er nok altfor bratt og ulendt under tregrensa for å gå utenom veien. Det finnes en flere grusveier og traktorveier som går til Veslesetersætri på sydsiden av fjellet. Setern var en Airbnb i 2019, ganske koselig. Derfra kan man ta sette kurs mot Tosætrin og ta veien ned til Otta fra Hjellum eller Tokampen. Det er nok bare sjanse på den veien du tror har best snøforhold. Vi datt ned på veien til Gråvamellom pga feilnavigering og gikk siste biten mot Otta på vei 2616 - det blir nok kjipt på ski. 71 grader nord kjendis gikk også der i 19 eller 20, hvis du finner noen opptak derfra kan du se hvordan det ser ut.
  24. Er det noen som vet vilka datoer de gick Nordlandsturen? Jag trodde i min enfald att ting som blir lagt ut i 2021 oftest blir laget i 2020, men jeg inser att de förmodligen gick turen i 2019 siden de aldrig nevner covid-19. Også E6 ved Bolna ser ut som den gjorde sommern 2019, och ikke i 2020. Det er mest av personligt intresse, jeg gick turen Börgefjell - Bolna motsatt retning ungefär samma dagar som MMM var ute på sin.
  25. Som de fleste her sier så er det meste individuellt, og det beste er selvfölgelig å allerede ha erfaringen til å vite vad som fungerer best for deg selv. Jeg syns alle svar her i tråden har vaert veldig gode og jeg instämmer vel med det meste folk sier. Men jeg syns faktisk at mine egne erfaringer (NPL + noen ukesturer her og der) går igen til stor del med siste taler. Når det kommer til hviledager er det svaert vanskelig å si hvor mange man trenger. Det er först og fremst avhengig form og turvane, men også i hvor detaljert du har planlagt turen. Att detaljplanlegge depoter, ha kart klare, vite hvilket hyttetilbud som kan benyttes vilken dag og ha kjent utstyr sparer mye tid og anstrengelse. Noen velger å planlegge "sånn passe" og kanske derfor også planlegger litt kortare dagsetapper og/eller flere hviledager. Noen liker å gå når de er på tur, noen liker å kose. Vilken type av langtursperson du er tar en stund å laere seg (uker) å av den grunn kan det jo vaere lurt å planlegge litt konservativt på förste langturen. Når det kommer til vekt syntes jeg at det var fint å bruke Lighterpack eller ett excelark. Det er flott for å se vad man har og trenger og for å få en fölelse for vad som faktiskt ligger der i sekken å tar all vekt. Numera bruker jeg ikke det siden jeg på en måte "kan det utantill". Vekt på sekken under 10kg er uansett veldig flott men kan vaere litt vanskelig å få til om man ikke allerede har tenkt på vekt en stund å har en liten utstyrskarriere bak seg. Jeg er helt enig i sinjes synspunkter på matvekt. Mange tar med seg for lite mat på tur. Jeg som normalstor mann regnet med 3500-4200 kcal per dag, ca 900 gram. Jeg gick ned ett halvt kilo på 104 dager (25 km per dag, 4 vilodager, 4-5 "halve" dager). Jeg kunne kanske tatt litt mindre men inget er så bra som att alltid ha nok mat. Dog hade jeg på tidligere turer alltid tatt med for lite mat og alltid gått ned noen kilo på tidligere ukesturer. Så for å ikke gjöre den bommen og sulte ihjel på langtur så lagde jeg meg ett excelark, fant ut kcal-innhold på all tenkelig turmat, hvor mye kcal jeg trengte, og fant så ut hvor mye jeg trengte å spise hver dag. Men det letteste er ikke törrfor! Det letteste er fett! En dagsmeny for meg er sånn her: Frokost: 90 gram havegryn + 100 gram sjokolade + massor av kaffe Lunsj: 4-6 Fröknäcke (mye mer energitett enn vanlig knäckebröd) med smör og Nutella eller annet pålegg. Går fort å lage = mer tid till kos under lunsjpausen. Kan også spises i farta om det regner å du vill frem. Middag: Torogryte/Real/annen egentörket gryte + 40-50 gram smör + extra karbohydratter (makaroni eller couscous har kort koketid så det kan trekke ilag med gryten) + extra protein (egentörket kjöttdeig eller annet törrt. Nackdelen er att det må trekke litt lenger enn det andre). Å snakks av og til. Og den siste synsingen: Om jag skulle gå i 22 dager hade jeg nok lagt opp til å ha to depoter. Da hadde jeg ikke hatt plagsomt tung sekk og ändå kunne hatt en uke mellom hver stopp. Depoter sendes veldig enkelt poste restante til Post i Butikk eller turgåervennlige hotel och fjellstover. Det försnämnda kanske ikke håller pakken lenge nok for deg å rekke det, då må man ha noen som kan poste pakken for deg mens du er på tur.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.