Gå til innhold
  • Bli medlem

tebein

Aktiv medlem
  • Innlegg

    10
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Om tebein

  1. tebein

    Blefjell nå?

    Hei. Jeg tok sjansen og karret meg i går noen hundre høydemeter opp til Eirksbu-området. Hadde litt problemer med å finne en duganes teltplass, men fant til slutt noen snøfrie kvadratmeter. Det var ca 60 - 40, snø - barmark, oppover mot 900 moh. Vannene var isbelagte stort sett over det hele, med unntak av ca 4x4 meter ved innos og utløp. Det var tydeligvis nok for fisken. I det ene vannet (husker ikke navn) gikk fisken rolig og bedagelig å supte i seg noe som lignet myggklekkere og små grønne fluer. Fikk 2 spreke 350-grammere på land og mistet et par til. Det var en nesten ufattelig kombinasjon av is, snø, varmt vær, bar overkropp og fisk i steikepanna. Det som var nesten mer utrolig, var at det kun vaket i de øvre vannene. Vann ned mot 700-800 moh var tilnærmet isfrie og der kunne jeg ikke se noen overflate-aktivitet. Snøen var imidlertid ikke helt råtten, så man kunne fint gå på den. Men på turen ned igjen i dag var det blitt mye mykere. Forholdene forandrer seg fort med slike temperaturer. Jeg vet ikke helt om jeg skal si at det er i full gang, eller om jeg hadde dritflaks. Men sannheten er at jeg hadde en helt fantastisk tur til fjells. Takk for tilbakemeldinger forresten.
  2. tebein

    Blefjell nå?

    Hei. Jeg tenkte å prøve meg en tur med stanga i blefjellsområdet. ca 900 moh. Noen som har vært der oppe i det siste? ligger snøen ennå? for tidlig å fiske her nå?
  3. Hva blir for enkelt? Uansett kan jo ikke stoffer forbys av norske myndigheter uten tilfredstillende forskningsgrunnlag til å støtte deres argumenter. Dette er noe det jobbes intensivt med. Men det sier seg jo selv at et forbud fra og med i dag ville virke ødeleggende for en hel del bedrifter. Det må jo gis muligheter til å finne erstatninger for PFOA til bruk i deres produkter, ellers ville det jo bli produksjonsstans og massenedleggelser over en lav sko. Jeg skjønner godt din frustrasjon, og tro meg; jeg føler det samme. Men det er slik det virker i praksis og derfor tar det tid.
  4. Hei PFOA er heldigvis ikke farlig ved vanlig bruk. Det er først når jakkene/andre produkter havner på søpla at probleme starter. Ved forbrenning/oppvarming frigjøres stoffene til naturen. særlig gjennom avrenning fra fyllinger osv. dette havner i bekken, vannet, havet, fraktes med varme strømmer til arktiske strøk, akkumuleres og lagres i fettvev på veien og særlig i dyr i arktiske strøk. Dette er såvidt meg bekjent ikke noe man renser ut av drikkevannet i maridalsvannet for å si det sånn. Er noen interesserte så ta en titt på sidene til SFT og gjerne også Naturvernforbundet. PFOS/PFOA er det nye PCB for verden.
  5. Det er ikke Gore-tex i seg selv som er problemet. Det er enkelte stoffer benyttet i produksjonen for å gjøre produktet vanntett og -avvisende. Problemet kan enkelt løses ved å erstatte PFOS/PFOA-forbindelser i produktene med andre kjemikalier som ikke har de samme miljøødeleggende egenskapene. Problemet er bare at det er vanskelig å finne en fullgod erstatter. Det gjøres mye på dette området både nasjonalt og internasjonalt. PFOS er allerede forbudt i norge, og de aller fleste forskningsresultatene som det refereres til her inne er basert på PFOS ikke PFOA. Man vet ikke like mye om effekten av PFOA som PFOS, og bl.a. derfor er lovgivningen kommet kortere på dette feltet. Når det kommer til den utrolig vittige åpningkommentaren til denne tråden, kan jeg bare kommentere kort at det også er gjort betydelige funn i menneskelig fettvev av disse miljøgiftene. Man vet at : A) PFOS/PFOA hoper seg opp i fettvev hos mennesker og dyr. disse stoffene forårsaker nedsatt imunforsvar, reproduksjonsproblemer etc C) Ved produksjon av morsmelk brytes fettvev ned og inngår i melken som nyfødte livnærer seg på den første tiden av sitt liv. fullfør regnestykket og du skjønner forhåpentligvis at allværsjakken`s evne til å holde vann ute blir en bagatell! NB: Hvordan i all verden overlevde folk i fjellet før "gore-tex tiden"? Har vi noe å lære av gamle kunnskaper?
  6. takk for innspillene. Jeg ser at hardangervidda er islagt, og dropper den. jeg planlegger nå en løype oslo-blefjell-åmot-setesdal(bykle)-lysebotn. Håper det er mindre snø på den løypa. men jeg er selvsagt forberedt på noen tunge dager i råtten snø.
  7. Takk for svar. Noen som har vært i området i det siste? kanskje kjørt Suleskarveien?
  8. tebein

    Oslo vs. Fiske =)

    Hehe, skjønner ikke at du holdt ut 6 timer i bygryta i utgangspunktet! Ble det no fisk? Jeg har tatt mine første på myggimitasjoner de siste ukene.
  9. Jeg tenkte å gå Oslo-Stavanger i Juni/juli. Tanken er å gå opp på H.vidda fra rjukan-området ca 14. Juni og ende opp i lysebotn rundt månedsskiftet. Noen som har erfaringer fra områdene når det gjelder snømengder på denne tiden? Frykter at det er for mye snø til å gå i ok tempo til fots, og for lite/for råtten snø til å gå effektivt på ski. Ethvert innspill er verdifullt for planleggingen! -tebein
  10. Hei. Jeg planlegger en lang langhelg etter ørretten i sommer, og er på leit etter destinasjon. På kartet har jeg sett meg ut fjellene rundt Oppdal og fjellene rundt Gol. Noen erfaringer/tips? Jeg er ute etter et område uten så mye trykk(andre fiskere), små vann og elver i nærheten av større vann. Jeg er først og fremst ute etter en bra tur. Ørret på flere kilo er ikke et mål, men det hadde jo vært fint med en eller annen luring mellom 500-1000 g. Dersom noen kun kan uttrykke seg i vage vendinger av diskresjonshensyn, er det ikke noe problem for meg. På forhånd takk.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.