Gå til innhold
  • Bli medlem

hedinn

Passivt medlem
  • Innlegg

    5
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av hedinn

  1. Joda - personlig bruker jeg stort sett bare 4-takts miljøbensin fra FK. Den er godt renset og er beregnet for at du skal stå i eksosen fra den gjennom hele arbeidsdagen (feks. skogsarbeidere), uten å ta skade av det. MEN: Den er fortsatt beregnet på utebruk! Renset primusbensin er bedre renset og har derved færre farlige avgasser! Ok - den er 4-5 ganger dyrere, så det blir en avveining om pris kontra bruk. Fyrer du i forteltet og har luftelukene oppe, bør det ikke være noe problem med miljøbensinen fra FK.
  2. Takk for svaret. Beklager det rotet med navn - jeg har alltid tenkt på varianten med to tynne tau som begge går igjennom alle forankringene som tvillingtau. Skal fra nå huske at det er dobbelttau Det blir nok litt klatring med taulag på tre, så foreløbig er det hovedargumentet for å bruke halvtau for meg. Jeg klatrer primært kun bolta ruter da jeg ikke kan nok til å sikre naturlig på egenhånd enda. Men det kommer nok! Hedinn
  3. Er det noen som har erfaring med bruk av halvtau der ute? Jeg har et lite spm: Er det ok å bruke to halvtau av forskjellig tykkelse - feks. et 8,1mm og et 9,1mm? Går det tilsvarende ann å rappelere med det? Grunnen til spm er at jeg har et 9,1mm Beal Joker og at jeg har lyst til å begynne med dobbeltau til uteklatringa. Kan jeg da kjøpe et nytt 8,1mm tau, eller må jeg grave meg gjennom bunnen av madressen og punge ut for to? (Kan selvfølgelig kjøpe et nytt 9,1mm tau da, men det er greit å vite...)
  4. "Militært" utseende klatreutstyr, inklusiv den karabinen det her blir spurt om, kan man få kjøpt hos Norsk Forsvars Materiell. Web-butikken deres finnes her: http://www.mamut.com/controls/shop/shops/3/default.asp?wwwalias=nfm
  5. For å svare på ditt opprinnelige spørsmål: Du kan fyre optimus 111 permanent på bensin om du bytter dysa til en bensindyse. Den som sitter i er ei multifueldyse som (i teorien) skal fungere på alt flytende drivstoff untatt bensin og sprit som krever egne dyser. Den kanskje enkleste måten å få tak i bensindyse til denne brenneren på, er å kjøpe et rep-sett til brenneren "Optimus Explorer". Da får du med tre nye dyser merket M (multifuel), G (gas/bensin) og S (sprit) pluss ny nål, spindel, blypakning m.m. Dette settet vil koste deg omkring 250,- flis. Optimus Explorer er så vidt jeg vet den første kompakte brenneren med løs brenstofflaske fra optimus. Selve brenneren er derfor nesten identisk med den gode gamle sliteren deres, mod. 111, bortsett fra at den er fysisk litt mindre. Likevell er slitedelene (i reppsettet) de samme hos disse to brennerene og kan stort sett brukes om hverandre. Så er det et par ting: Forsvaret bruker to typer brennere. Den "blå boksen" er levert av Optimus og den "grønne boksen" kan være levert av både Optimus og konkurenten Primus (jeg har sett begge deler...). Disse to har litt forskjellige brenere, men slitedelene kan brukes om hverandre. Personlig tenker jeg alltid på den "grønne boksen" som bråkebrenneren. Lydnivået på disse brennerene er relatert til forgasseren de bruker. Den blå boksen har en kuppelformet forgasser med mange små hull og gir mindre støy. Den grønne boksen har en liten rund metallplate med tre armer som den festes med (à la Nova og Omnifuel). Dette gir mye støy! Så må det nevnes at om brenneren din er annskaffet fra forsvaret, kan den være ganske gammel og mye mekket på. Selve brenneren, tank og slitedelene kan være byttet mange ganger og forsvaret har alltid kjøpt reservedeler fra den leverandøren med til en hver til laveste pris. Hvem som har produsert brenneren og delene i din grønne eller blåe boks vil da mildt sagt være tilfeldig. Og til slutt: Selv om denne brenneren fungerer ypperlig med vanlig bilbensin, må du ALDRI brukke dette inne i telt eller innendørs. Avgassene er svært kreffremkallende og kan herpe lungene dine permanent (gjelder også whitesprit). Bruk renset bensin for kokeapparater eller til nød 4-takts miljøbensin fra FK-butikken. (2-taktsbensin inneholder olje som gir giftige gasser...)
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.