Gå til innhold

Lekelysten82

Medlem
 • Innholdsteller

  4
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Lekelysten82

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Interests
  Generell friluftsliv, Trening, klatring, reiser , en god fest i lystig lag :)
 • Sted
  Hordaland, Sotra

Nylige profilbesøk

235 profilvisninger
 1. Hei. Lurer på om noen vet om isforholda på vanna i vinterløypen mellom Finse - Krækkja er å rekne som trygg nå midt i januar, i henhold til veret som har vert fram til no? Noen som evt. Har gått ruten eller har erfaringer? Tenkte evt. en liten tur til helgen rundt finse for å leke litt med teltet og pusse litt på orienteringen. Tenkte muligens da å ta denne turen før stakene er kommet opp. Vermeldinga ser bra ut. Bra med kulde denne uken. Såg på "varsom" sine sider at små vann skulle vere trygge, mens mellomstore og store vann måtte ses ann . Er midnutvatnet og finnsbergvatnet å rekne som mellomstore?, mens Drageidfjorden er å ses på som stort? Såg nett over evt. Skredfare, men ruten ser bra ut og skal da også vere lagt opp slik at risiko minimeres for slikt, ifølge dnt. Tenker evt. Holde ekstra avstand frå sør enden av finnsberget ved oppstigningen fra finnsbergvatnet (i sørøst enden) . Erindres at denne oppstigningen både føltes og såg vesentlig brattere ut dei gangene eg har bannet meg opp der med pulk og ski før, enn det kartet viser akkurat no......!! he he. En stille hylles til helfellene mine.😊 Er isen ræv, koser eg meg like godt med en appelsin i tilnemte hytte sør for finsehytta! 😊
 2. Vil anbefale boken, overleve på naturens vilkår, av stefan kallman og harry sepp, på det sterkeste. Tar for seg det meste som skal til for å greie seg ute i norden, Mat, ly,, varme, medisin , skader,vann, osv. Den tar for seg mye annet enn berre mat, som berre er en del av hele pakka for å klare seg ute. Boken er tuftet på forskning, reelle fakta og lang erfaring. Den er bla. Pensum for spesialsoldater. Denne boka tar for seg det som vil vere reelt og som funker!! Viss det er mere kryddervekster du er ute etter, altså ikkje noe man får nevneverdig næring av, men som har gode elementer, så er desse bøkene greie: Medisinplanter i norge, av rolv hjelmstad og norsk smak, våre ville kryddervekster, av kari vetlesen. En annen bok eg gjerne vil nevne er sjømat fra fjæra, av stein mortensen, arne duinker og fredrik hald. Den tar for seg ting i fjæra som skjel, krabber, reker ol. Den tar også for havets planter, altså spiselig tang og tare. Må igjen poengtere at viss det er en bok du absolut vil ha, er det den første!
 3. Eit muligens dumt spørsmål, men har du sjekket at du bruker rett dyseåpning? Til bensin og renset bensin skal du bruke dysen merket 37 ( den midtterste i størrelsen av dei tre) Problem med flammen kan ellers vere møkkete/skadd filter i pumpa. Fyrer du med kald pumpe om vinteren , har det ein tendens til og hoste og harke litt. Varmes lett opp i lommen på kropp i en 15 min. Tid. Før fyring.
 4. Hei. Har eit par spørsmål angående ruteindelingen på kart, missvising og hvordan desse heng sammen i ein kurstaking. 1. På topografiske landkart med blått rutenett, (altså utm, geodetisk datum EUREF89), løper av og til nordlinjene forskjelligt i forhold til kartets marg. Noen ganger er dei parralelle, andre ganger ikkje. Hvorfor er det slik? Hva er forskjellen på dei? Har det noe å sei for navigeringen? Konkret eks. på dette er mellom kartblada: Nordeca, turkart 2677, Eidfjord, 1:50.000 og Statens Kartverk, Kartblad 1416 II, M711, Hardangerjøkulen, 1:50.000. Dei begge viser området rundt Hardangerjøkulen, men med ulikt rutenett i forhold til Margene på kartet. Kartet fra Statens Kartverk har også eit missvisningsdiagram påtrykt, mens Nordeca ikkje har. Har det noe med saken å gjøre? 2. Når man så skal tas ut ein marsjkurs på sjølve papirkartet og samtidig ta hensyn til missvisning, hvordan blir dette da, i forhold til at nordlinjene er ulike? Ville man ikkje fått to ulike kursgrader på marsjretningen? 3. Mye likt spørsmål som over, men here we go: Slik eg skjønner det er missvisningen forskjellen mellom sann nord (geografisk nord) og magnetisk nord. På kartet, eit M711 fra Statens Kartverk, er det eit diagram som viser missvisningen. Det tar hensyn mellom sann nord,magnetisk nord og rutenett nord. Diagramet viser rutenettnord til venstre for magnetisk nord, og magnetisk nord til venstre for sann nord , i dette tenkte eksempelet. Viss man da skal ta ut ein marsjkurs på selve kartet, legger man kompassplata mellom dei to punkta ( start/målpunkt) , vrir så kompasshuset slik at nordlinjene i huset blir parallele med nordlinjene på kartet. Så er det berre å plasere nåla i gata og legge i vei. Viss det skulle vere missvisning, eks. 20 grader vestlig, ville eg så lagt til 20 grader på kursen min for å få reell Marsjretning. Altså vridd kompasshuset 20 grader mot venstre. Men hvordan blir dette med missvisningen da i forhold til selve rutenettet da? Forskjellen mellom sann nord og magnetisk nord blir jo ikkje rett sett i forhold til at man bruker rutenettnord ( som liksom ikkje er differansen mellom sann og magnetisk nord , men noe annet i folge diagrammet) for å stille inn kompasshuset etter?? Skjønner ikkje helt alt rundt dette diagrammet i forhold til rutenettet.... Vet ikkje om eg klarte å formulere helt hva eg er ute etter i siste punktet, men er vel noen kloke hoder her inne som skjønner hva eg roter med? Hadde vert fint om noen kunne belyse desse tingene litt for meg. Takker så meget på forhånd.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.