Gå til innhold
  • Bli medlem

OH

Aktiv medlem
  • Innlegg

    25
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av OH

  1. Vanskelig å treffe når det er så store lokale forskjeller som det faktisk kan være mange steder, det gjelder yr, NRK og alle andre. I går hadde jeg - 25 her hjemme. 5 minutter / 85 høydemeter ned til jobb, og der var det -35. Dette gjentar seg hver gang det er sprengkaldt, høydemetrene kan ha utrolig mye å si.
  2. På en kort tur i dag kom jeg først over en bikinioverdel, litt etterpå var det trusa som lå igjen på stien. Dama som hadde hatt de på seg så jeg imidlertid ikke noe til.... Ellers har jeg selv opplevd å pakke ut av bilen for en tur på rypejakt bare for å finne ut at geværet sto igjen hjemme. En annen gang skulle jeg endelig sette meg ned og nyte en bedre lunsj med god varm te, bare for å finne ut at jeg hadde tatt feil av sukker og salt om morgenen.......dette var i tillegg om vinteren så det var ikke lett å finne vann å drikke heller.
  3. Sakset fra Hjerkinn PRO: Snøheimvegen er årlig åpen fra 1. juli til 1. oktober. Avgift for bruk av vegen er 50,- NOK som betales ved vegbom. Avgiften går til vedlikehold av vegen. Stopp- og parkeringsplasser langs vegen er merket. Stopp av kjøretøy utenom disse områdene er ikke tillatt.
  4. Det er sikkert spor langs Snøheimvegen. Ellers er det ikke noe problem å ta turen inn i Stropløsjødalen fra Hjerkinn, det bør være fint å gå øst for Kolla og innover. F.eks. videre innover til Reinheim, og om Snøheim på tilbaketuren. Har du god tid kan du svinge bortom Einøvlingen også. Avstikkere fra rundløypa rundt Hjerkinnhø kan f.eks. være til Heimtjønnshø eller Knutshø.
  5. Kan anbefale Svånådalen eller Stroplsjødalen hvis været er bra. Ganske værhardt innover der. Ellers, hvis du liker oppkjørte løyper, er det nå en fin løype rundt Hjerkinnhøa. Ca. 20 km tror jeg. Kan jo ta avstikkere fra denne også.
  6. Ja det høres utrolig ut men det har nå vært sagt så. Det var riktignok spiret man skulle kunne se.
  7. Fjellene du så i sør er vel Rondane og Alvdal Østfjell, tror du skimter bl.a. Sølnkletten på ett av bildene. Litt lenger mot vest så du vel Jotunheimen også. Og mot nord mener jeg du faktisk skal kunne skimte Nidarosdomen i klarvær(?). Utsikten fra Snøhetta er ganske formidabel i finvær!
  8. Det er meldt kaldt og fint vær, men la deg ikke skremme av det sånn i utgangspunktet ihvertfall. Ofte er det langt kaldere i dalbotn enn i fjellet. Er det -20 i bygda er det ofte 10 grader mildere i fjellet. Men det er selvsagt viktig at du har god sovepose og bra telt.
  9. Fått noe greie på dette? Snøheimvegen har nå vanlig sjølbetjeningsbom m/ kasse. Vegen inn til Maribu er vel som før stengt med bom ved Stridåbrue. Her kunne en ved enkelte tilfelle før få låne nøkkel av Forsvaret, men vet ikke hvordan det er nå i år. Kunne vært ok å høre om noen har prøvd?
  10. OH

    Dovrefjell

    Du kan jo begynne med å besøke Fjellstyret: http://www.fjellstyrene.no/dovre/ Jeg var oppå en tur fredagskvelden, dårlig bett da. Men det varierer jo og avhenger av mange faktirer.
  11. Dette er en drøy påstand. Dersom dette var riktig, hva ville vi hatt igjen av natur og gamle hus i Norge? Tvert imot, brorparten av "lokalbefolkningen" er opptatt av å ta vare på naturen, husene osv. Forskjellen i forhold til de fra "utsiden" er nok at de lokale oftere har et mer jordnært og praktisk syn på ting, nettopp fordi de har levd i nærhet til dette kanskje hele sitt liv. Alle undersøkelser om hvorfor folk gjerne vil bo / bli boende i utkantene viser at nærhet til natur og friluftsliv teller mye. Dette gjelder både i fjellbygder, nede i dalene og ute ved kysten. Ingen er interessert i å ødelegge for seg, sine omgivelser eller sine etterkommere. I forhold til Snøheimvegen konkret har lokalbefolkningen gjort opprør av flere grunner, både fordi de fleste ikke kan se at denne vegen skal være så negativ men faktisk også er positiv fordi den kanaliserer ferdselen. I tillegg har myndighetene ved sin overkjøring og arroganse overfor lokaldemokratiet langt på veg ødelagt den tilliten som var tilstede i utgangspunktet, og dermed skapt enda større motstand.
  12. Regner med at du mener på grunn av været. Nyttårsdagen var jeg på ski på Hjerkinnhø, fine forhold der iallefall. Sjeldent fine så tidlig på vinteren
  13. Sakset fra http://www.fjellstyrene.no/dovre/ny_side_8.htm : I villreinjakta gjelder følgende bestemmelser (fom. 20.aug - tom. 15.sept): 20. august – 9. sept: åpen for ferdsel i tiden 19.00-08.00 og mellom 15.00 og 16.00. Utenom disse tider er all motorisert ferdsel langs vegene forbudt. 10. sept. – 15. sept: åpen for ferdsel i tiden 21.00-08.00 og 15.00 – 16.00. All ferdsel (også gående og syklende) er forbudt når vegen er stengt. Gå til linken så finner du alle detaljer. mvh OH
  14. Sjoghol er jo dialekt for "snøhull" så det er vel ikke utenkelig at det ligger ei fonn der. Tilsvarende heter Snøhetta Sjohætta / Sjohættun på dialekt.
  15. OH

    Ringebu

    Eller over Venabygdsjellet, forbi Enden og Atndalen et stykke nordover. Da har du jo grei tilgang til toppene i Rondane.
  16. Utdrag fra forskriften er referert tidligere i denne tråden. Merk at uansett skog eller fjell skal det ikke gjøres opp bål på slik måte at brann kan oppstå, samt at bålet skal være fullstendig slokket. Det var vel i oktober 2005 at det var en større lyngbrann på Dovrefjell (Mehø) som nesten 100% sannsynlig var et resultat av bål som ikke var skikkelig slokt og hadde blusset opp igjen. Kombinert med sterk vind oppsto det en dramatisk brann som svidde av et stort område, heldigvis var det ingen hytter akkurat der. Var selv på hytta kun få kilometer unna men vindretningen sto ikke mot oss. E6 ved Dovregubbens Hall var så røyklagt om natta at det var nesten umulig å kjøre. I tillegg til Lesja/Dovre Brannvesen var også Forsvaret og nabobrannvesen i sving med slokkinga. Gikk turistråket mellom Furuhaugli og Grimsdalshytta noen dager senere, tydelig hvor brannen hadde oppstått. Snaufjell med innslag av enkelte bjørketre, bålbrenning (jegere?) og vind. Bjørkene var forøvrig stort sett uskadde, det var lyngen og kjørra som hadde brent. Dette viser at snaufjell ikke er noen garanti for at brann ikke kan oppstå. Skal legge til at jeg gjerne brenner bål sjøl, men har fått en påminnelse om hvor viktig det er å passe på hvor en plasserer bålet samt å slokke skikkelig etterpå.
  17. Vi var innover til Skranglehaugene på dagstur med ungene i dag (4 og 6), mange fine plasser å slå opp teltet. Kan egentlig bare gå akkurat så langt en vil så finner en alltids en plass. Langs stiene innover var det temmelig vått grunnet alt regnet i det siste, både småbekker som krysser stien, våte myrer og enkelte steder renner bekken langsetter stien. Bød ikke på problemer, bare på litt ekstra moro da ungene ble båret over de verste partiene med ryggsekkene på og det hele. De gikk i joggesko. Det samme gjorde mor, men hun måtte pent komme seg over sjøl og det gikk også greit (hun gikk også i joggesko). Kan absolutt anbefale området for tur med små barn, lettgått, lett å finne leirplass og samtidig ikke langt fra bil / turisthytter om noe skulle gå skeis.
  18. Mener ganske sikkert at Dovre Krigsminneforening var innover der for et par år siden, du kunne jo prøve å ta kontakt med noen derfra for nærmere beskrivelse.
  19. Du kan lese mer om den på denne linken: http://www.rondane.info/flystyrt
  20. Vegen var stengt i dag, i følge Forsvarets info-tavle er den nå stengt i perioden 1. oktober - 1.juli av naturvernhensyn. mvh OH
  21. Jeg har ikke finlest hele tråden, men har ikke registrert at denne linken har vært framme før:http://www.regiondata.no/dovre/shared/aspx/GetDoc.aspx?JP_ID=3820&JP_HDOKTYPE_G=PDF&JP_LEST_XX=True&WorkFolder= Dette er "eierkommunenes" offisielle standpunkt, og et meget spennede innspill, antagelig ganske unikt i Norge pr. i dag. Blir spennende å se hva slags respons de får. Mange lokalt vil nok oppleve Bjørnøy & co som temmelig arrogante dersom også dette tilbakevises blankt, slik det har blitt opplevd så langt i prosessen.
  22. Reinen (og andre ville dyr) reagerer MYE mer på et menneske enn på en bil. Neste gang du ser en elg eller et rådyr på et jorde, stopp bilen og gå ut så får du se. En bil i fart bryr de seg lite om, en bil som stopper gjør dem urolige - og dersom motoren stoppes og du kommer ut f.eks. for å fotografere, da flykter de. Dette gjelder i enda større grad for villrein, som jo er mye mindre vant til mennesker med eller uten bil enn det elg og rådyr er. Poenget mitt er at dersom vegen opprettholdes blir ferdselen i stor grad kanalisert forbi de mest sårbare områdene der reinen har trekkrutene sine. Dette gjelder i sommerhalvåret når en slik veg vil være kjørbar, jeg har ikke sagt at den skal brøytes. De aller fleste som ferdes i området har Snøhettamassivet som mål og kjører dermed vegen til endes. Dersom vegen stenges, vil det for det første bli en hel rekke mennesker som går/sykler innover fra Hjerkinn mot Snøheim og dermed virker mye mer forstyrrende på rein og andre dyr enn tilfellet er med dagens biltrafikk. For det andre vil en oppleve at turister spres utover i terrenget i mye større grad enn nå og dermed medfører forstyrrelser over et større område. Jeg tro faktisk ikke at antall mennesker som vil ta seg en fjelltur reduseres på grunn av at en slik veg stenges, det er bare punktet for start som flyttes. Snøheimvegen ble med opprettelsen av nasjonalpark stengt et par kilometer før Snøheim for noe år siden. Jeg vil hevde at dette var en stor feil, nå er det etablert et stoppunkt lenger fram som faktisk havner i et område reinen normalt bruker. I tillegg er naturen påført ekstra sår da det er etablert enda en ny parkering. Tidligere kjørte folk til Snøheim, parkerte der og gikk stort sett mot Snøhetta. Nå er det folk og biler spredt utover i mye større grad (bobiler, busser og andre større kjøretøy er henvist til en parkering enda en kilometer eller to lenger fram). Lokalt har en påpekt dette overfor sentrale myndigheter, men når ikke fram. Nok et forhold som gjør at en lokalt føler å være lite verdsatt med sin kunnskap om området, og overkjøring fra sentralt hold. I neste omgang fører slike ting til at forholdet mellom lokale og sentrale aktører forverres, og at vern møter motstand. At det skal bli slik er jo egentlig veldig synd, i denne og tilsvarende saker burde jo alle dra i samme retning for å få en best mulig løsning for alle, enten du er fotturist, jeger eller villrein.
  23. Fortsatt vedr. Snøheimvegen/Hjerkinn skytefelt: Det var i en annen tråd stilt spørsmål om hvordan en skulle bruke massene fra vegene som fjernes. Det er i årenes løp brukt mye knust grus fra gruvene på Hjerkinn på en del av vegene i området (og også på veger, gardsplasser o.l. i bygdene rundt...). Dette er masser som bl.a. har et tungmetallinnhold som gjør at det blir definert som spesialavfall, følgelig skal de bringes til godkjent mottak dersom de fjernes. Denne problematikken kommer en borti uansett Snøheimveg eller ikke, men sistnevnte inneholder nok spesielt mye forurensede masser siden det er den vegen som er mest opparbeidet og vedlikeholdt opp gjennom årene. En del av de andre vegene er i større grad bygd opp av stedlige masser. Det blir uansett spennende å se hvordan myndighetene vil håndtere dette. I flg. statsråd Bjørnøy vil fjerning av Snøheimvegen koste 20 mill., 350 mill. er et tall som har versert for skytefeltet som sådan. Skytefeltet består jo av en mengde andre veger og installasjoner, som det antagelig er helt riktig å fjerne og som det heller ikke er mye lokal oppstandelse om. Disse øvrige vegene er anlagt av Forsvaret, men Snøheimvegen var der før Forsvaret kom, om enn med noe annen trasé enkelte strekninger. Noe som sterkt opprører lokalt er statlige myndigheters overkjøring av lokaldemokratiet - her inviteres det til at lokale myndgheter skal få ta ansvar for forvaltningen av egne områder, men i neste åndedrag griper staten likevel inn fordi en sentralt ikke har tillit til at vi lokalt skal greie dette/at en lokalt har egne meninger. La oss få sjansen, grip heller inn hvis det viser seg at dette blir mislykket! Kommunene lokalt ønsker jo å kjøre dette som en prøveordning.
  24. Har lest denne tråden, og kan ikke dy meg for å komme med noen kommentarer. Etter å ha levd hele mitt liv tett opptil dette fjellområdet, både i Nord-Gudbrandsdalen og Nord-Østerdalen, vil jeg påstå å kjenne både fjellområdet og menneskene som bor her ganske godt. Jeg regner meg selv som over middels interessert i friluftsliv, inkludert jakt, fiske og det å ta vare på naturen. Dessverre er det ikke alltid så lett å oppfatte ironi på nettet, men jeg håper virkelig at enkelte inlegg i denne tråden er noe ironisk ment. Kun siste biten av Snøheimvegen, fra dagens kjettingbom, ligger i vernet område. For det som ikke er vernet ønsker kommunene å drive lokal forvaltning gjennom kommunedelplan, noe statlige myndigheter samtykker i (”lokal forvaltning er bra, så lenge dere gjør som vi sier...”). Lokalt ønsker man å bevare vegen slik den ligger som en bomveg, med mulighet for å stenge den f.eks. i perioder når reinen er spesielt sårbar/bruker dette området (reinen vandrer som kjent mellom forskjellige områder avhengig av årstida). Å hevde at lokalbefolkningen (og dermed lokale myndigheter) på dette grunnlag er ”på trynet” er ganske drøyt - betyr det at vi ikke tenker lenger enn nesa rekker, og ikke vil at våre barn og barnebarn også skal bli interessert i naturen? Og også ta vare på denne for framtidige generasjoner? Selvfølgelig ikke, jeg tør påstå at mulighetene for friluftsliv er mye av årsaken til at folk faktisk bor her. Snøheimvegen blir jo bare en liten bit i dette, men at det lokale engasjement for å bevare den er stort er det ingen tvil om. Alle vil selvsagt ta vare på reinen, men saken har nok flere sider. Rein og andre dyr reagerer bare i mindre grad på biler, men de reagerer mye på mennesker. En kanalisering av ferdeselen ved at folk kjører gjennom et område i stedet for å gå/sykle kan faktisk være dyrevern (og det går jo an å innføre stoppforbud på enkeltstrekninger ala f.eks. Ringebufjellet). Husk også på at forvaltning av reinen omfatter jakt – dersom området blir så lite tilgjengelig at fellingsprosenten går mye ned har reinsstammen virkelig et problem. Dette har Snøhetta-stammen opplevd før for noen tiår siden, da var det lokale myndigheter og jegere som faktisk tok ansvar og fikk stammen på fote igjen, i strid med sentrale myndigheter som ikke skjønte faresignalene. Dere som absolutt vil fjerne denne (og andre veger inn i fjellet), regner med at dere er prinsippfaste og alltid parkerer bilen ved hovedvegene når dere skal til fjells. Det er nok ikke så mange av dere tross alt, iallefall er det sjelden å observere dere gående langs Snøheimvegen, Grimsdalsvegen eller andre veger. Jo, enkelte ganger ser man nok noen som går innover mot Snøhetta, men dette er helst folk som har kommet med toget. Jeg har mer enn en gang opplevd haikere innover der.....
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.