Gå til innhold
  • Bli medlem

natur67

Aktiv medlem
  • Innlegg

    25
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral

Om natur67

  1. Halvmåne fra Bymarka i Trondheim. Panasonic Lumix fz 18 med 1,7x teleconverter
  2. Ble litt inspirert av observasjonslista di, og satte meg ned og summerte mine fugle- og dyreobservasjoner fra perioden 1986 og fram til i dag. Jeg tillater meg å utvide området til å gjelde strekningen fra Lian og inn til Bjørktjønna, med en avstikker opp på Storheia. Ble overrasket over hvor mange arter det ble til sammen ca 80 stk. De fleste av observasjonene er gjort på overnattingsturer i april/mai/juni, den fineste tiden på året. Når det gjelder dyreobservasjonene er de hovedsaklig gjort på sporsnø om vinteren. Smågnagere er bestemt vha kranier funnet i gulpeboller fra perleugle og spurveugle. H=Hekking S=Storheia Bergirisk (S) Gråhegre Møller? Spurveugle Bjørkefink Gråsisik Måltrost Steinskvett (S) Blåmeis Gråtrost Nøttekråke Stokkand Bokfink Gulspurv Nøtteskrike Storlom Buskskvett (H) Heilo (S) Orrfugl Storspove Dompap Heipiplerke Perleugle (H) Strandsnipe Enkeltbekkasin Hettemåke Ravn Stær Fiskemåke Jernspurv Ringdue Svart-hvit fluesnapper Fjellvåk Kattugle Ringtrost (S) Svartmeis Flaggspett Kjernebiter Rugde Svartryggerle (Haukvannet) Fossekall Kjøttmeis Rødstilk Svartspett Fuglekonge Krikkand Rødstjert Svarttrost Gjerdesmett Kråke Rødstrupe Trane Gjøk Kvinand (H) Rødvingetrost Trekryper Gluttsnipe Laksand Røy Trepiplerke Grankorsnebb Lavskrike Sidensvans Tretåspett Granmeis Linerle Sildemåke Tyrkerdue Gransanger Lirype (S) Sivspurv Tårnseiler Grønnfink Løvsanger Skjære Vipe Grønnsisik Makrellterne (H) Skogsnipe ? Grå fluesnapper Munk Spurvehauk (H) Pattedyr: Rev Elg Jerv Hare Klatremus Rådyr Røyskatt Bever Markmus Snømus Ekorn Gråsidemus Mår Spissmus Mink (mulig) Oter Bymarka er tydeligvis et viktig område for opplevelser og rekreasjon for mange av Trondheims befolkning, og til dere Bymarkentusiaster anbefaler jeg denne siden: www.Bymarka.net God fornøyelse:-)
  3. Har notert i feltboka mi at beverhytta på Klokktjønna mest sannsynlig ble bygd i 1990. Ved Lille Leirsjøen var det ei beverhytte som sikkert var bygd en gang på 80-tallet. Fant denne linken om Bymarka: http://www.bymarka.net/
  4. skrev Kattugla Jeg møtte denne klassen ved Skjeldbreia rett etter de hadde sett den mulige bjørnen, og jeg kan huske at de var litt oppskjørtet. Det som gjør at jeg velger å tro på deres observasjon er at lærerinnen var gift med en biolog og dermed har en viss kompetanse når det gjelder å skille f.eks bever og bjørn (hun er heller ikke svensk!!!), videre har jeg hørt at bjørn ble observert på vei opp Nidelva (Leirfossen) mot Klæbu i samme tidsrom som observasjonen i Bymarka ble gjort (synes å huske det var i en samtale med sno person). Hva så med ulven, har den vært i Bymarka?? Jeg driver og sporer dyr om vinteren som hobby og rekreasjon og har fått mange flott opplevelser når jeg er ute. Når jeg så møter folk i ulike sammenhenger hender det at temaet dukker opp og på den måten fikk jeg fortalt følgende: En kollega (lærer) i videregående skolen hadde som fast opplegg å drive taksering av dyrespor i Bymarka og de hadde en fast rute som de gikk hver vinter. De hadde, i følge han, observert spor av ulv. Sporløype og skrittlengde stemte og han hadde undersøkt med fagfolk som kunne bekrefte at de hadde fått inn andre observasjoner som styrket deres funn. Sikkert mange som stiller seg tvilende til denne observasjonen også, kanskje med god grunn, for det å tolke dyrespor kan være krevende og sikre bekreftelser kan kun gjøres av personer med solid felterfaring. Nå er jerv, bjørn og ulv nevnt, hva med gaupe i Bymarka. Noen som har sett eller hørt den? Jeg har siden ungdomsskolen (tidlig -80 tallet) hørt om gaupa i Bymarka, er det yngling i området eller er det enkeltindivider som av og til slenger innom marka for så å forsvinne? Gaupa som ble filmet på Tyholt i Trondheim hvor kom den fra? Artigt og interessant om noen har informasjon.
  5. Se denne lenken: https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=11745
  6. Sendte beskjed til en som tar imot slike meldinger, men hørte ingen ting. Kanskje feil nummer Ett spennende område for å studere spor av de store rovdyra er det iallefall. Fant også disse sporene:
  7. Enig med dere som antyder rev, I følge Cappelens bok om dyrespor (som jeg vil anbefale på det varmeste) ser sporløypa ut til å være fra rev som har travet med skråstilt kropp. Dette gjør den gjerne på jevnt og fast underlag. Det er bra bilder du har tatt av sporavtrykket og sporløypa . Det er også fint å ha med en referansegjenstand (fyrstikkeske, kredittkort eller aller best en snusboks). Legger ut bilder som jeg tok i Spekadalen, Tynset i romjula. Interessant om noen har synspunkter på dem. Sporene var gamle og sporingsforholdene var ikke av de beste. Jeg tror det dreier seg om et stort hundedyr (kanskje ulv). Sporløypa var på skogsbilvei og langs ei scooterløype. På veien var det travløype med skråstilt kropp og skrittlengden var 140 cm, langs scooterløypa (synlig kun ca 30 m) var det rett travløype med skrittlengde 115-130 cm. Selv avtrykket var ca 9-10 cm, klørne vises tydelig og selv om de ikke er helt symmetriske (som er typisk for hundedyr tror jeg det skyldes snøforholdene/alderen på sporet) Noen forslag
  8. Får legge inn en topp jeg og da, kanskje litt av det enkle slaget
  9. Mårdyr, og hvis størrelsen er den samme som på bildet nedenfor er det jerv. På bildet vises bare 4 tåputer
  10. Hvilket dyr har vært her, så vidt jeg vet har vi ingen dyr i norsk fauna med tre tær som dette dyret ser ut til å ha. Bildene viser ulike sportegn der dyret har forfulgt, skadet og drept en hjort. Det er mye hjort i dette området. Gaupe holder til fast i området, og sesongen-01 var det ulv i området som tok sau, mens i -02 var det jerv som forsynte seg av sauene. Bildene er enten fra 2001 eller 2002, det var dette med husken da. Hvis jeg skulle gjette ville det blitt jerv Noen forslag der ute??
  11. Dette er nok et harespor. Legg merke til det bakerste sporet som er avtrykket fra framfoten.
  12. skiller nok ikke smågnagere på møkk nei. Siden jeg ikke så lemen, men kun fjellrotte/markmus antar jeg det er de som dominerer. Har vært på Forolhogna i helga, snøgrensa lå på ca 1000 meter, lite smågnagere bra med rovfugler, dvergfalk, tårnfalk, jaktfalk, fjellvåk og jordugle. Tårnfalk og fjellvåk er to arter som stiller i lufta dvs de står iro, dette kan være til hjelp når man skal prøve og artsbestemme selv på lang avstand. Like artig var 30 ryper innenfor noen kvadratkilometer.
  13. Det er alltid spennende med smågnagere i fjellet. I Trollheimen har jeg observert mye lemen, spesielt på strekningen Gråsjø - Trollheimshytta. Endel også på strekningen Baardsgård - Kårvatn - Renndølsetra. Bra med rovfugler også, nevner smågnagerspesialistene tårnfalk, fjellvåk, jordugle, samt jaktfalk og havørn. I Sylane ser det ut til å være fjellrotta som dominerer, mye fersk møkk å se samt noen få dyr (varden på Storsola!!). Mindre med fugler her, men hekking av fjelljo er ikke så værst det heller. I fjella øst for Tynset (Grønfjellet og Raudsjøpiggen) har smågnagerne vært fraværende. I fjor var smågnagerne i Forolhogna helt fraværende, skal dit til helga 1. sept, men i følge værmeldinga blir det vel bare snømus!!!!!!!!!
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.