Gå til innhold
  • Bli medlem

Zappa

Aktiv medlem
  • Innlegg

    28
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Zappa

  1. Enig! Diskusjon er sunt! Man blir lei av å lese om telt- og ryggsekkspørsmal i lengden.
  2. Menn er ofte perfeksjonister og lar seg lett fascinere av utstyr generelt. Denne faktoren spiller også inn når man skal velge kamera. Ta og føl på de forskjellige kameraene og kjenn hvordan de er i bruk. Lang oppstartstid, rare lyder og irriterende løsninger er småting som sjeldent blir nevnt i omtaler. Disse må man bare finne selv. Selv om D-4 fra leica er en snobbete versjon av panasonics så kan det hende det lønner seg å kjøpe det. Spesifikasjoner betyr ikke alt. Det viktigste er at du er fornøyd med kameraet og at du liker og bruke det, da blir det flere bilder! Fokuser på å finne de faktorene som gir deg lyst til å ta bilder. Og prøv å finn et kamera som hjelper deg med motivene og ikke blir et hinder. Vet ikke helt hvordan jeg skal forklare dette, men dere skjønner sikkert hva jeg mener. Andre kompakter som skiller seg fra snapshoot gruppen: Ricoh GRD, GX-200 og snart GRD-2 Sigma DP-1 og snart dp-2 forøvrig interessant å høre hva folk bruker av fotoutstyr på fjellet. Selv har jeg vært fornøyd med canons g-serie, samt ricoh's digitale kompakter. Ellers bruker jeg mye analogt utstyr.
  3. Hvis du kjører bil anbefaler jeg deg å starte fra grønnlibakken/grønnbakken som ligger 3-4km sør for kongsvoll. Da er du nærmere dovreplatået og du får en mye mer behagelig tur inn vestover. Å kave opp lia ved kongsvold med pulk og tung bør, har jeg gjort en gang for mye! I tillegg er det mye større sjanse for at de er gangbare spor fra grønnlibakken enn fra kongsvold. Z
  4. Skill jobb og fritid! Alle unge menn er som regel friluftsinteresserte og eventyrlystne i sine unge år. Etter det dabber det av for 90%. Kone, barn, rygg, vom og alle slags samfunnsforpliktelser har skylden! Velg deg et yrke som du kan ha livet ut. Jeg kan dessverre lite om slike friluftsstudier, men jeg kan ikke forestille meg at det er et stort behov for slik kompetanse. Da jeg begynte å studere, valgte jeg et studie som ville gi meg en 8-4 jobb uten mye ansvar. Slik hadde jeg tid til alle mine hobbyer. Da jeg begynte å jobbe innså jeg at jeg kunne ikke holde ut mer enn 5år slik. Nå har jeg bytta studie og profesjon. Det er et tidkrevende studie, men det er en jobb jeg kan ha livet ut. Så det jeg prøver å si... Skill jobb og hobby, men sørg for at du liker det du jobber med. Tenk langsiktig og ikke forhast deg. Hvis det er teknikk og ingeniørfag som interesserer, så hør på de fra ntnu. Høy utdanning med en slags form for feltarbeid høres ut som en god ide. Ellers må jeg anbefale forsvaret hvis det passer med ditt syn og person. Men ikke vent på å bli innkalt. Ønsker du verneplikt, ta kontakt selv og fortell hva slags tjeneste du ønsker. Det finnes plasser som tar friluftsinteressen ut av den mest ihugga fjellfant!
  5. Jeg tror heller ikke at lav temperatur blir ditt største problem. Jeg synes at vinden er det verste på dovre. Kystværet møter innenlandstrykket og dette kan gi raskt værskifte og ganske ekstreme forhold. Jeg ser forsåvidt at det meldes lite vind. Det er bra! Hvis du drar alene og uerfaren håper jeg du tar deg god tid. Det er ikke uvanlig med en dag eller to værfast i telt på en slik tur. Ser at et rutevalg er dovreplatået sør-nord, da håper jeg du ikke må ned fra fjellet på mandag. God tur!
  6. Det er som regel de samme problemene som går igjen. Det er flere tråder på forumet som omhandler funksjonsfeil og anbefalinger på primuser. Alle rakker ned på hverandres primuser i den evige diskusjonen om hva som er best:) Optimus, MSR, primus og et par som snakker varmt om coleman. Personlig så har jeg dårlige erfaringer med omnifuel fra primus, og dragonfly/whisperlite fra MSR. Omnifuel: Messingkobling mellom fuelslange og fastkobling på huset er relativt svak. "Bakplaten" på denne delen slår sprekker hvis man er uforsiktig ved pakking av utstyr. Et par ganger har jeg opplevd o-rings lekasje mellom flaske og pumpe. En annen ting er at pumpa er "tiltet" i forhold til gjengene på flaska. Dette gjør at pumpa lett kan skrues feil på og gi lekasjer. Det er i det hele tatt en dårlig patent som gjør at gjengene slites mer enn de behøver. MSR: Lekasje og pumpebrudd. I kaldt vær kan det sive fuel ut gjennom pumpa. Det er noe som ikke stemmer 100% med den gummikoppen som skal tette "pumperøret". Pumpearmen er også svak, men den kan du forsterke selv. Selvfølgelig så må primusene vedlikeholdes. Og man må dobbeltsjekke før man fyrer opp. Mitt råd er å unngå slangeprimuser med sammenleggbart system med mindre du er avhengig av lav vekt. Jo flere deler, jo mer og passe på. En annen ting som er negativt med de slangesystemene er at delene slites av at man kobler de fra hverandre. Dette ble kanskje litt generelt, men hvis du er interessert i omni'n eller dragonfly så har du kanskje et par tips her. Omni har godt av å ligge fast på plate. Og MSR pumpa forsterker du først som sist med et par tynne "spjelker" og epoxy. Jeg bruker nok mest Hikern min om dagen. Men brenner også whisperlite om sommeren. Mitt neste prosjekt blir nok et fast system. Kanskje en colemann!
  7. Bruker man primus mye vil man alltid før eller senere bli utsatt for funksjons- eller menneskelig feil! Bruker du da parafin vil du kunne begrense noe av omfanget av en potensiell ulykke. Jeg har brukt flere typer primuser, alle med både bensin og parafin. Og nesten alle har gitt meg lekasjeproblemer. Nå velger jeg brennstoff etter behov, men holder meg konsekvent til parafin på vinterturene.
  8. Mulig hardangervidda byr på mye ruskevær.Men er ikke det bare et inntrykk fordi det er mange som oppholder seg der eller i nærliggende områder om vinteren? Derav behov for værstasjoner? Jeg tror det hardeste været kan være der hvor de færreste oppholder seg om vinteren. Jeg holder en knapp på fjellområder nord i landet. På vest siden av børgefjell møtes vind fra innlandet været fra kysten. Samme situasjon har vi på dovrefjell mot sunndalsfjella. Nedbørsmessig vinner nok andre områder, men hvis du vil ha vind og spesielt skiftende vind/vær bør du finne områder med slike "vær-fronter". Jeg opplever innlandet (hardangervidda mm) med mer stabilt og forutsigbart vær... Uansett tror jeg du skal få brynt deg på utfordringer på hardangervidda. Vintertur i desember/januar gir deg nesten alltid spenning og utfordring
  9. Har du noe å backe opp det med? Jeg har brukt jakken i 20 minus med relativt god vind. Hatt min i 3 år og er rimelig fornøyd. Jeg liker jakka fordi den er utrolig lett, kan komprimeres godt og den virker solid nok (ingenting er ødelagt enda). Men den er forskjellig fra fjellreven jakka mi. Den er varmere, men mye tyngre og større. Kommer helt an p åhva man vil ha. "Du betaler bare for merket !!" Jaja, men jakka er av polsk dun som nesten alle av de europeiske dunjakkene i den prisklassen. Og sydd i pertex som så mange andre. Jeg mener at de fleste dunjakkene er utrolig like. Stort sett lik i pris også. Blir som å diskutere farge dette. Rødt, grønt og svart er knall i bakken. Mens svart er for å gå på kafe...
  10. Var oppe på snøhetta for noen dager siden. Mye ur og hard-pakka snø. Men tror ikke det blir noe problem å sette opp telt på toppen, blir god forankring i slik snø. Skiføret er derimot ganske slett
  11. Synes ikke den testen som SINTEF gjorde for isbjørn skal telle negativt. Man kan ikke sammenligne en slik test med det andre soveposeprodusenter oppgir for sine egne poser. Alle som har ligget i jan mayen, vet at den klarer mer enn 20 blå. Det er en grunn til at et så lite og anonymt merke er så kjent og har så høy status. Kan ikke huske å ha sett noe reklame fra den gjengen der.
  12. Heliskiing er for kakser og bortskjemte drittunger med for mye penger. De stakkars kamerafolkene kan da bære sitt eget utstyr. Er jo snakk om mennesker som interesserer seg for slik "sport", noe slit må man jo regne med. Friluftsmessig, moralsk og miljømessig forkastelig aktivitet.
  13. -Antifotsvette krem, spray.. -ullsåle -gamasjer som dekker skoa godt. Legg inn ull under gamasjene. Gjerne snitt opp en gammel ullgenser og legg inn som et ekstra lag i gamasjene. Mange synes dampsperre funker bra, men har ikke prøvd det selv. Det beste er selvfølgelig romslige sko med ekstra sokker og en god ullsåle.
  14. Tror det skal bli vanskelig.. Prøv heller med såler fra nyere modeller. vurder Thermo, da disse kan varmes og spesialtilpasses fot (Og kanskje sko også?)
  15. Hva med å kjøpe et av parene brukt? Mange som bytter etter 1-2 sesonger... Ellers så er topptur begrepet ganske vidt. Hvilke turer vil du på? Mine toppturer er ofte med flere km gange inn i fjellet før jeg begynner oppstigningen. Kombinerer en fin topp med det å gå i fjellet. Vil ikke ofre den allsidigheten jeg har med fjellski, mot det å få en bedre nedkjøring som sjeldent varer mer enn 15-20 min. Randonnee og solide telemark ski er det beste å stå med. Men å gå med, blir alt annet bedre. Jeg går for allsidighet.
  16. Hardangervidda på tvers, er en fullt overkommelig tur for de fleste. Du never ikke tempo, årstid, telt/hytte eller andre faktorer som spiller en stor rolle. En tur i april/mai tar 4-5 dager avhengig av rute. Med overnatting på hytte krever ikke dette noe særlig mer enn hva man spiser til vanlig. Man sper bare på med litt sjokkis/kjeks og saft. Det man går kort av ev kalorier, henter man hurtig igjen. En tur i januar i uvær, overnatting i telt med temp ~-20. Er noe helt annet. Her må man kanskje regne litt, ihvertfall tenke over hva man skal spise. Jeg feter opp havregrøten med nøtter, rosiner, syltetøy og olje. Kjeks/knekkis til lunsj, sjokkis og annet knask når man trenger, og en ekstra stor porsjon middag. Suppe til kvelds og annet småtteri. Peanøtter/mer sjokkis/kakao/spekemat. Regner aldri over kaloriinntaket, da mye sier seg selv. Vi har spist hele livet, vi vet stort sett hvordan forskjellig type mat virker. Stol på deg selv! For å illustrere hva enkelte sier om kaloribehov for et voksent menneske var det vistnok 7500 kcal/dag. I så fall vil det tilsvare følgende kost i løpet av en dag: Frokost: 3L grøt Lunsj: 3 plater kokesjokkis, 1 real turmat Middag: 1 Real turmat, 2 bokser snurring og 0,4L Potetstappe Kvelds:4 bokser snurring og 1L potetstappe Drikke: 3L cola fordelt utover måltidene. Mulig jeg har misforstått noe, men synes dette ble litt morsomt. Bruk sunn fornuft når du pakker med deg mat.
  17. Jeg har brukt nesten samme oppsett som deg. E109, riva3 og morgedal. Mitt tips: kjøp super telemark med vidje, drop riva'n. Med vidje, vil det bli noe tyngre å føre skia. Pluss at skituppen blir presset ned av vidjaspennet. Mitt andre tips: morgedal støvla har ikke allverdens med støtte, kanskje skavl? Er veldig fornøyd med kvaliteten på dette utstyret, men det fungerte ikke så godt som jeg håpet til ei alt-mulig ski. Sjeldent man finner den ultimate pakken som duger til alt...
  18. Er ikke bare dunkvaliteten som er viktig. Sjekk at jakka går langt nok ned over rumpa. Mange modeller som er altfor korte. Ser kanskje best ut, men ti-femten cm ekstra på lengden hjelper mye på varmen. Om jakka skal brukes mye i friluft, kan det være greit med syntetisk fyll over skuldrene og under albuene. Dun klapper fortere sammen enn syntetisk. Kjøpte en god jakke for noen år siden. Satset på kvalitet og vekt. Nå er det nesten ikke isolasjonsevne igjen på skuldrene og under albuene pga av ryggsekkbruk og annet. Lang nok er den heller ikke... Om jeg skulle ha kjøpt i dag, ville jeg ha byttet litt vekt mot ekstra holdbarhet og praktiske løsninger. Husk at nesten alle dunjakker som lages i dag, lages fordi dunjakke er mote. Lykke til
  19. Mitt tips. Ekstremt mye lys for pengene og morsomt å lage:) 1) fjern pære og elektronikk fra din gamle hodelykt. 0,- kr 2) bestill siste generasjons LED pærer med reflektorer og optikk. 4x 5w 300-400,- kr 3) Skaff deg en driver til systemet. Buckpuck, nFlex el. 150-200,- kr 4) Litt småelektronikk (ledninger, et par brytere osv.) 100,- kr 5) Valgfritt batteri (12xAA, oppladbare, Li) Jeg bruker batteri fra en drill jeg hadde liggende. Kan også kjøpe enkelt-celler, eller slike pakker som man bruker til radiostyrte biler el. for 600-900 kroner (eks batteri) har du en hodelykt som matcher de dyreste i den testen som nettopp ble nevnt. Det finnes flere "oppskrifter" på hvordan man kan lage slike lykter på internett. Det er mye lettere enn man skulle tro. En fordel er at man får de siste LED pærene som er utviklet. Foregår en voldsom utvikling på dette feltet og det kommer nye pærer hvert år. Da har du fordelen med at du kan lett bytte ut pærene, men beholder resten av systemet. Mao veldig billig å oppgradere. Men bruk litt ekstra på batteriene. For 500-1000 kroner for man mye kraft, lette batteri og lader Dette er det kraftigste jeg har sett av lykter, smiler hver gang jeg bruker'n:) (Så litt på specs'n til de lyktene som ble testet. Til sammenligning får du en lykt som har 4 av Silva LX's ene pære. Eller Lupine Wilma til under en fjerdedel av prisen. Ser at den vil være kraftigere enn wilma, wilma kjører 3w på hver pære. du kan klare 5w!) Lykke til!
  20. Synes begge teltene ventilerer godt. Men det er noe forskjell. Begge teltene har to store ventiler på "kortsidene". I tillegg har svalbard en liten i tillegg på langsiden. I hardt vær kan du banne på at den ventilen mot vinden snør igjen. Da sitter du igjen med 1 på nammatj og 1,5 på helsport. Om det utgjør noen forskjell er vanskelig å si, men sannsynlig. Ellers liker jeg bedre det "snurpe" systemet i innerteltet hos helsport. Mye enklere enn å operere de små glidelåsene hos HB som stadig fryser litt til eller bare er generelt vanskelig. En ting som er bra med ventilene til nammatj, er at de er utrolig sterke og har godt hold. Det er i disse man strekker bardunene fra (på begge telt). Bardunfestet som skal opp mot vinden bør være sterkt, og her er nammatj bedre enn svalbard. Siste detalj fra min side er at noe lavere ventiler og kuppelkonstruksjonen (svalbard) holder litt bedre på varmen... Hvis man skal tenke ventilasjon, så tror jeg ville ha gått for helsport svalbard.
  21. synes skia spiser smurning, spesielt med oppakning. Bortsett fra de, er de lette og har gode svingegenskaper. Jeg har med smøreflate, og vil egentlig ikke anbefale smørefrie. topptur=feller Skia er myke, så vær forsiktig med å kjøpe korte. For optimale kjøreegenskaper, vil dette kanskje lønne seg. Men for å ha ei som bærer litt, ville jeg ha kjøpt "normal" lengde. Finn deg også ei lita plate (1cm eller noe) som gjør at bindingen kommer litt opp.
  22. Har også brukt svalbard en del, men da jeg skulle ha eget vintertelt ble det nammatj fra HB. Har sjeldent følt meg så sikker i sterk vind som i svalbard fra helsport. Og det er nok ett av de bedre vinterteltene jeg har prøvd. Det jeg synes er negativt er at teltet er noe lavt, og så synes jeg at tunneltelt er MYE enklere å sette opp i sterk vind. spesielt om man er alene. Svalbard er også noe tyngre enn andre i samme klasse. Omtrent uegnet som sommertelt. Siste åra har jeg brukt nammatj 2gt, og er stort sett fornøyd. Minus er mangel på stormklaffer og noe blafring i teltduken når vinden tar seg opp. Men har til gode å ligge i et tunneltelt uten dette problemet. Ellers er duken utrolig sterk, og teltets konstruksjon er enkel og oversiktelig, noe som gjør det lett og fikse ting om man må. For meg blir et nammatj gt med stormklaffer et optimalt vintertelt. Mener også at svalbard er noe mer vindstabilt, men at nammatj er lettere å reise under slike forhold. Begge er nok dønn solide, og kvalifiserer begge som noe av de beste som fåes i denne kategorien.. (kapt11 vil fraråde vintertelt uten fortelt. Har kun ligget i telt uten på sommeren og kan lett forestille meg flere problemer på vinteren. Snøfyk, plassmangel for utstyr, kondensproblemer, null kuldegrop, do osv..)
  23. Har mest erfaring fra zakopane, og synes det er et bra sted. Vært i den slovakiske delen av tatrafjellene kun på "sommerstid", men jeg likte det jeg så. Kommer til å dra dit selv i vinter. Anbefaler deg å dra litt lenger nord. Jasna ligger på "feil" side av dalen der. Dra heller mot de små landsbyene som grenser mot de store tatrafjellene.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.