Gå til innhold

Zappa

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  28
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Enig! Diskusjon er sunt! Man blir lei av å lese om telt- og ryggsekkspørsmal i lengden.
 2. Menn er ofte perfeksjonister og lar seg lett fascinere av utstyr generelt. Denne faktoren spiller også inn når man skal velge kamera. Ta og føl på de forskjellige kameraene og kjenn hvordan de er i bruk. Lang oppstartstid, rare lyder og irriterende løsninger er småting som sjeldent blir nevnt i omtaler. Disse må man bare finne selv. Selv om D-4 fra leica er en snobbete versjon av panasonics så kan det hende det lønner seg å kjøpe det. Spesifikasjoner betyr ikke alt. Det viktigste er at du er fornøyd med kameraet og at du liker og bruke det, da blir det flere bilder! Fokuser på å finne de faktorene som gir deg lyst til å ta bilder. Og prøv å finn et kamera som hjelper deg med motivene og ikke blir et hinder. Vet ikke helt hvordan jeg skal forklare dette, men dere skjønner sikkert hva jeg mener. Andre kompakter som skiller seg fra snapshoot gruppen: Ricoh GRD, GX-200 og snart GRD-2 Sigma DP-1 og snart dp-2 forøvrig interessant å høre hva folk bruker av fotoutstyr på fjellet. Selv har jeg vært fornøyd med canons g-serie, samt ricoh's digitale kompakter. Ellers bruker jeg mye analogt utstyr.
 3. Hvis du kjører bil anbefaler jeg deg å starte fra grønnlibakken/grønnbakken som ligger 3-4km sør for kongsvoll. Da er du nærmere dovreplatået og du får en mye mer behagelig tur inn vestover. Å kave opp lia ved kongsvold med pulk og tung bør, har jeg gjort en gang for mye! I tillegg er det mye større sjanse for at de er gangbare spor fra grønnlibakken enn fra kongsvold. Z
 4. Skill jobb og fritid! Alle unge menn er som regel friluftsinteresserte og eventyrlystne i sine unge år. Etter det dabber det av for 90%. Kone, barn, rygg, vom og alle slags samfunnsforpliktelser har skylden! Velg deg et yrke som du kan ha livet ut. Jeg kan dessverre lite om slike friluftsstudier, men jeg kan ikke forestille meg at det er et stort behov for slik kompetanse. Da jeg begynte å studere, valgte jeg et studie som ville gi meg en 8-4 jobb uten mye ansvar. Slik hadde jeg tid til alle mine hobbyer. Da jeg begynte å jobbe innså jeg at jeg kunne ikke holde ut mer enn 5år slik. Nå har jeg bytta studie og profesjon. Det er et tidkrevende studie, men det er en jobb jeg kan ha livet ut. Så det jeg prøver å si... Skill jobb og hobby, men sørg for at du liker det du jobber med. Tenk langsiktig og ikke forhast deg. Hvis det er teknikk og ingeniørfag som interesserer, så hør på de fra ntnu. Høy utdanning med en slags form for feltarbeid høres ut som en god ide. Ellers må jeg anbefale forsvaret hvis det passer med ditt syn og person. Men ikke vent på å bli innkalt. Ønsker du verneplikt, ta kontakt selv og fortell hva slags tjeneste du ønsker. Det finnes plasser som tar friluftsinteressen ut av den mest ihugga fjellfant!
 5. Jeg tror heller ikke at lav temperatur blir ditt største problem. Jeg synes at vinden er det verste på dovre. Kystværet møter innenlandstrykket og dette kan gi raskt værskifte og ganske ekstreme forhold. Jeg ser forsåvidt at det meldes lite vind. Det er bra! Hvis du drar alene og uerfaren håper jeg du tar deg god tid. Det er ikke uvanlig med en dag eller to værfast i telt på en slik tur. Ser at et rutevalg er dovreplatået sør-nord, da håper jeg du ikke må ned fra fjellet på mandag. God tur!
 6. Det er som regel de samme problemene som går igjen. Det er flere tråder på forumet som omhandler funksjonsfeil og anbefalinger på primuser. Alle rakker ned på hverandres primuser i den evige diskusjonen om hva som er best:) Optimus, MSR, primus og et par som snakker varmt om coleman. Personlig så har jeg dårlige erfaringer med omnifuel fra primus, og dragonfly/whisperlite fra MSR. Omnifuel: Messingkobling mellom fuelslange og fastkobling på huset er relativt svak. "Bakplaten" på denne delen slår sprekker hvis man er uforsiktig ved pakking av utstyr. Et par ganger har jeg opplevd o-rings lekasje mellom flaske og pumpe. En annen ting er at pumpa er "tiltet" i forhold til gjengene på flaska. Dette gjør at pumpa lett kan skrues feil på og gi lekasjer. Det er i det hele tatt en dårlig patent som gjør at gjengene slites mer enn de behøver. MSR: Lekasje og pumpebrudd. I kaldt vær kan det sive fuel ut gjennom pumpa. Det er noe som ikke stemmer 100% med den gummikoppen som skal tette "pumperøret". Pumpearmen er også svak, men den kan du forsterke selv. Selvfølgelig så må primusene vedlikeholdes. Og man må dobbeltsjekke før man fyrer opp. Mitt råd er å unngå slangeprimuser med sammenleggbart system med mindre du er avhengig av lav vekt. Jo flere deler, jo mer og passe på. En annen ting som er negativt med de slangesystemene er at delene slites av at man kobler de fra hverandre. Dette ble kanskje litt generelt, men hvis du er interessert i omni'n eller dragonfly så har du kanskje et par tips her. Omni har godt av å ligge fast på plate. Og MSR pumpa forsterker du først som sist med et par tynne "spjelker" og epoxy. Jeg bruker nok mest Hikern min om dagen. Men brenner også whisperlite om sommeren. Mitt neste prosjekt blir nok et fast system. Kanskje en colemann!
 7. Bruker man primus mye vil man alltid før eller senere bli utsatt for funksjons- eller menneskelig feil! Bruker du da parafin vil du kunne begrense noe av omfanget av en potensiell ulykke. Jeg har brukt flere typer primuser, alle med både bensin og parafin. Og nesten alle har gitt meg lekasjeproblemer. Nå velger jeg brennstoff etter behov, men holder meg konsekvent til parafin på vinterturene.
 8. Mulig hardangervidda byr på mye ruskevær.Men er ikke det bare et inntrykk fordi det er mange som oppholder seg der eller i nærliggende områder om vinteren? Derav behov for værstasjoner? Jeg tror det hardeste været kan være der hvor de færreste oppholder seg om vinteren. Jeg holder en knapp på fjellområder nord i landet. På vest siden av børgefjell møtes vind fra innlandet været fra kysten. Samme situasjon har vi på dovrefjell mot sunndalsfjella. Nedbørsmessig vinner nok andre områder, men hvis du vil ha vind og spesielt skiftende vind/vær bør du finne områder med slike "vær-fronter". Jeg opplever innlandet (hardangervidda mm) med mer stabilt og forutsigbart vær... Uansett tror jeg du skal få brynt deg på utfordringer på hardangervidda. Vintertur i desember/januar gir deg nesten alltid spenning og utfordring
 9. Har du noe å backe opp det med? Jeg har brukt jakken i 20 minus med relativt god vind. Hatt min i 3 år og er rimelig fornøyd. Jeg liker jakka fordi den er utrolig lett, kan komprimeres godt og den virker solid nok (ingenting er ødelagt enda). Men den er forskjellig fra fjellreven jakka mi. Den er varmere, men mye tyngre og større. Kommer helt an p åhva man vil ha. "Du betaler bare for merket !!" Jaja, men jakka er av polsk dun som nesten alle av de europeiske dunjakkene i den prisklassen. Og sydd i pertex som så mange andre. Jeg mener at de fleste dunjakkene er utrolig like. Stort sett lik i pris også. Blir som å diskutere farge dette. Rødt, grønt og svart er knall i bakken. Mens svart er for å gå på kafe...
 10. Zappa

  Snøforhold på Dovre

  Var oppe på snøhetta for noen dager siden. Mye ur og hard-pakka snø. Men tror ikke det blir noe problem å sette opp telt på toppen, blir god forankring i slik snø. Skiføret er derimot ganske slett
 11. Synes ikke den testen som SINTEF gjorde for isbjørn skal telle negativt. Man kan ikke sammenligne en slik test med det andre soveposeprodusenter oppgir for sine egne poser. Alle som har ligget i jan mayen, vet at den klarer mer enn 20 blå. Det er en grunn til at et så lite og anonymt merke er så kjent og har så høy status. Kan ikke huske å ha sett noe reklame fra den gjengen der.
 12. Heliskiing er for kakser og bortskjemte drittunger med for mye penger. De stakkars kamerafolkene kan da bære sitt eget utstyr. Er jo snakk om mennesker som interesserer seg for slik "sport", noe slit må man jo regne med. Friluftsmessig, moralsk og miljømessig forkastelig aktivitet.
 13. -Antifotsvette krem, spray.. -ullsåle -gamasjer som dekker skoa godt. Legg inn ull under gamasjene. Gjerne snitt opp en gammel ullgenser og legg inn som et ekstra lag i gamasjene. Mange synes dampsperre funker bra, men har ikke prøvd det selv. Det beste er selvfølgelig romslige sko med ekstra sokker og en god ullsåle.
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.