Gå til innhold
  • Bli medlem

Prebb

Passivt medlem
  • Innlegg

    1 211
  • Ble med

  • Dager vunnet

    2

Innlegg skrevet av Prebb

  1. Halkatla skrev (11 timer siden):

    Til dere som har handlet stoff til turklær på nett: Har dere funnet noe som ligner på stoffet i Bergans Microlight? Dvs. stoff som puster helt supert (har merket at det er store forskjeller her) og tørker raskt.

    Microlight er i følge vaskelappen laget av 100% polyamid/nylon og jeg har tittet på polyamid/nylon-stoffer i nettbutikkene, men synes ikke de ser ut - i den grad man kan se slikt på et bilde på en skjerm - som det samme stoffet som er i Microlight-jakkene. Mye av det ser blankere, stivere og mer "plastikk-aktig" ut. Vil anta at det er like mange ulike kvaliteter og vevemåter av nylon som det er av de fleste andre type stoffer, så en kan sikkert ikke bare kjøpe noe vilkårlig i nylon og regne med at det skal fungere som en Bergans-jakke. 🤔

    Jakkene er vel laget av stoffet "Pertex Microlight" derav navnet antar jeg.

    Det er ikke utenkelig at det finnes i børstet utgave.

    • Liker 1
  2. Lars Erik Moen skrev (1 time siden):

    Ville kjøpt svart i dag, hvit blir fort møkkete.

    image.thumb.png.9381f14f75b17802765e32d12c9d19c6.png

    En fordel med hvit er at det er lettere å se oppi sekken. Personlig liker jeg at utstyret får tegn på at det har vært i bruk og jeg har slett ingenting i mot at den hvite sekken ikke lenger er skinnende hvit lenger.

  3. Jeg har en Hyperlite Mountaingear Porter 4400 som er rundt 70L og veier 1,2kg. Den bærer godt, men jeg har ikke prøvd mer enn rundt 15-16kg. Den tar nok over 20 greit, men jeg pleier ikke bære med meg så mye på tur. Og erfaringsmessig er det sjeldent behagelig å bære såpass tungt over lang tid.

    De lager også en 90L sekk som veier 1,4kg, men den har jeg ikke prøvd selv. 

    Lette, relativt vanntette sekker, men de har en stor ulempe: kun åpning i topp. Men man ofrer noe når en vil ned i lav vekt. 

    Det beste vektsparingstipset er imidlertid å ikke ta med seg mer enn man strengt tatt må. Alt "kjekt og ha"-utstyr er strengt tatt unødvendig om du skal gå langt.

    • Liker 1
  4. Håkan S skrev (1 time siden):

    Jag hade HB unna nu i år i Abisko med Marmot hydrogen och var lagom varm med ylle underställ och det är ju ej mesh i inner tält men jag hade lite öppet för ventilation temp ute vet ej men var nog ca + 5 gr på natten en kväll hagel vid uppsättning av tält men då på ca 1100 möh.övrigt ca 700 möh.

    Kanske lite frusen men vid test av mesh tält i ca + 15 och blåst på 5-10 ms var denna säck lagom men ej testat mer än liten stund då med bommulbyxor och t-shirt och tunn bommuls jacka.

    Hvis du allerede har Unna så er nok duplex primært et telt du vil bruke på de fineste dagene på sommeren. 

    Marius Engelsen skrev (25 minutter siden):

    Blir det ikke voldsomt med kondens inni vindsekken da?

    Prøvde en gang en plastpose over fotenden, og det ble søkk vått.

    Jeg bruker omtrent bare jerven hunter/extrem som vindsekk og den kan zippes opp og igjen som det passer. Har aldri vært plaget med kondens, men jeg zipper den kun helt igjen om det er veldig kaldt eller mye vind. Og ved mye vind får jeg nesten ikke sover i telt pga støy. Så har flere ganger bare tatt ned teltet og sovet med jervenduken som en bivvy.
    Bruker også en bivvy som ikke er vanntett på sommeren. Den blir det heller ikke kondens i om jeg bruker den som soveposeforsterker. Om man kun har boss-sekk kan man ha den inni soveposen som en dampsperre. Blir fuktig mot kropp, men man holder varmen.

  5. Håkan S skrev (3 timer siden):

    Det saknas ju blixtlås på ytter tältet av man ser och läst att blixtlås i mesh är ganska klena hur är förstärkningen vid insömnad av blixtlås.

    Vad är max längd på person med stor 3 S sovsäck,jag har funderat på dessa lätta tält men ska vintersäck som i mitt fall väger ca 800 gr mer med så ökar ju vikten mer än vad detta tält väger och med stänger ca 300 gr till och vikten är angiven utan markpinnar då blir det ca 600 gr tält+300 gr stavar+ 150-200 gr bra markpinnar och tllräckligt för staga upp i vind + 800 gr för varmare sovsäck total vikt helt plötsligt på 1900 gr och då finns det många billigare alternativ

    Det er et 3-sesongstelt, og jeg ville ikke brukt det som et vintertelt. Hvorvidt det tåler sterk vind uten glidelås i yttertelt er avhengig om det er satt opp rett vei, og om vinden dreier i løpet av natten. Man trenger ikke vintersovepose for å bruke det, og hvis du har tenkt på vintersovepose likevel så vil jo det gjelde uansett hvilket telt du velger. Veldig mange vil jo ha gåstaver uansett, og i de tilfellene er den vekten spart. Hvis ikke er jo det noe en tar høyde for.

    Jeg har nesten alltid med meg vindsekk på tur uansett. Og er det veldig trekkfullt bruker jeg denne rundt soveposen. 

  6. Det jeg opplever er vanlig er å bli firt ned uten å ta ut noen av slyngene. De blir stående til neste forsøk, eller til en annen tar dem ned for deg. Med mindre det er snakk om multipitch så er det få ruter som er satt slik at cruxet er vesentlig vanskeligere enn resten av ruten i sin helhet. Så det er ikke sannsynlig at du må snu etter 5-6 slynger med mindre du skader deg. Og da er det antakeligvis lurt å bare la slyngene være. 

    På noen vegger kan du sette opp rappell ovenifra slik at du kan plukke med deg sikringene. Om du ikke er erfaren på rappell bør du være varsom med denne metoden. 

    Marker slynger med navn og nummer. Jeg har levert tilbake slynger jeg har funnet i veggen før, og det er sikkert andre som gjør det samme. 

    • Liker 1
  7. Megalep skrev (12 timer siden):

    Nei, det gjorde ikke det - men jeg satt opp teltet med kortende (den med Zpacks-logoer på hver side) mot vinden, ikke dørside - og vinden holdt seg stabil, endra ikke retning. Prøvde litt ulik høyde på stavene, også maks høyt, men pga terrenget (litt opphøyd felt med lyng) og vinden ble det aldri noen glipe for vinden å komme inn i teltet gjennom - duken ble pressa ned og mot Bathtub floor av vinden. Likevel var det såpass «luftig» all over til at det ikke ble noe kondensproblemer. Jeg TROR det ville ha trukket vind gjennom hvis vinden kom inn ei dørside, da glipa mellom duk og bakke går en del høyere opp der - men jeg vet ikke, for vinden kom ikke derfra ila turen. 
     

    En ting jeg merka meg (men det kan ha med utrent oppsett å gjøre) var at innvendig takhøyde i fot/hodeende ble en del redusert av denne vinden - på den sida vinden kom fra. Jeg lå halvveis på diagonalen pga dette første natta, hvis ikke ville soveposen kommet inntil teltduken. Det er god plass til to i teltet under rolige forhold, men jeg ser for meg at det kan bli litt trangt lengdemessig for to lange folk «ute i felt» i mye vind. Her er det dog potensiale for å bli flinkere med oppsett for min del. Som solotelt er det et palass rom-messig.

    Et lite tips er å ta en pinne for å heve midtbardunen i hodeenden. Se vedlagt bilde. Da holder teltet seg mer oppe, også i vind. 

     

    Screenshot_20210812-213804_Photos.jpg

    • Liker 3
  8. Prismessig høres det ut som du kommer til å spare penger og tid på å leie en lift. Klatreutstyr og kursing kommer fort opp i 10000kr, pluss at du trenger trening for å mestre det. Et fall kan skade deg for livet, eller ta livet av deg.

    En ting ingen har nevnt er at det er utrolig knotete å flytte seg sidelengs (traversere) når du henger i tauet, og normalt vil det kreve 2 personer for å kunne rappellere, klatre, og sikre når en skal bevege seg i andre linjer enn vertikalt. 

    • Liker 2
  9. Om du sover uten telt, f. eks under tarp, så kan du bruke et enkelt myggtelt. Tilsvarende det man bruker i malariamygg-områder. De koster lite, veier lite og kan som oftest henges opp i et midtpunkt. 

    Det finnes også mange enkle myggtelt med stenger om du foretrekker det. 

    • Liker 1
  10. magnum_mauser skrev (11 minutter siden):

    @Prebb oppfinneren bak aeropress hevder bastant at ein får ein bedre kopp kaffe ved å først brygge ein svært sterk kopp ved relativt lav temperatur og deretter vanne den ut til ein americano - har du forsøkt denne framgangsmåten?

    Nei, jeg har ikke det. Kanskje det fungerer med noen typer kaffe, men jeg er skeptisk. James Hoffman har en video hvor han går gjennom aeropress i detalj og ulike metoder og teknikker for å lage brygg. Her er metoden til grunnleggeren nevnt. Om du ikke har sett denne så lag deg en kopp i morgen og sett deg ned og nyt en liten halvtime med aeropress-nerding.

     

    • Liker 1
  11. magnum_mauser skrev (1 time siden):

    Over tid har eg utvikla ein viss interesse for god kaffe. Før var det vin, whisky og cognac som fekk denne merksemda, men med 2 barn, ulydig bikkje og ein stadig meir autoritær øverstkommanderende for heimen - blir det stadig mindre anledning til denslags 😂

     

    Men eg trur på kvardagslykke, og ved å legge litt sjel i kaffibrygginga - so hever det absolutt livskvaliteten. Eg kjøper ferske bønner frå eit lokalt brenneri og kverner sjølv, eg bruker presskanne hvis eg lager til flere men nylig har eg omsider gått til innkjøp av ein aeropress- og det var eit godt kjøp! Den er jo ufattelig allsidig og kan brukes på uendelig mange måter - i tillegg har ein moglegheit til å lage svært god kaffe når ein er ute på tur. 

     

    Men korleis brygger du med din aeropress? Etter å ha lest og sett mykje på YouTube, har eg enda opp med 3 ulike teknikker som gir meg svært god kaffi. No har bønnene ein bruker mykje å seie for korleis resultatet blir, men eg har lysbrente bønner og med dei har disse metodane fungert godt. 

     

    Nr1: 11 gram kaffe, finmalt (mellom espresso og filter i malingsgrad) hell kaffien i bryggeren og hell på 200 gram kokende vann, sett på stempelet slik at det ikkje drypper og la det stå i 2 minutter, deretter ein forsiktig swirl (har vi eit godt norsk ord for det?) Og vent i 30 sekunder før du presser forsiktig. Dette er den metoden eg synes gir den beste kaffien, men denne metoden krever litt meir enn dei to andre - perfekt kaffe å starte dagen med.

     

    Nr 2: 14 gram finmalt kaffi i aeropress, hell over 200 gram kokende vann og rør 3 ganger, sett i stempelet for å unngå drypping, vent 1 minutt og press sakte, deretter tynner eg den med litt kaldt vann. Denne går raskt og fordi eg tynner den med kaldt vann er den drikkeklar med ein gang - fin metode hvis eg har det travelt.

     

    Nr3: her bruker ein den omvendte metoden, der ein snur aeropress'n opp ned. 16 gram medium/grovmalt kaffe i aeropress'n, hell 230 gram kokende vann over og rør 5 ganger, bruk 2 filter og skyll dei først. Når denne har stått i 1 minutt snur du den rett vei ned i ein kopp og presser forsiktig. Dette blir ein god kopp kaffe som minner om god kokekaffe. Eg vil tru at denne metoden også egner seg godt til meir mørkbrent kaffe, men då kan ein med fordel justere ned temperaturen på vatnet. 

     

    Del gjerne dine erfaringer med aeropress! 

    Jeg ser du har funnet metodene til både James Hoffman(1) og Tim Wendelboe(2). Begge disse er utmerkede metoder.

    Selv brygger jeg den slik som James Hoffman foreslo i sin video, bare at jeg bruker 12g kaffe. Jeg synes denne metoden er enklere enn Tim Wendelboes, men det er ikke i teknikken, men i utstyret. Det er enklere å ikke ha med seg rørepinnen på tur. Nå lager jeg sjeldent aeropress på tur, og det skyldes egentlig at jeg ikke gidder å ta med vekt og kvern for å drikke 1 kopp om dagen.

    Den aller største forskjellen utgjør selve kaffen og her sverger jeg til Tim sin kaffe. Har abonnert på denne en årrekke og kan varmt anbefale det til andre. Det er ingen norske produsenter som klarer å få frem de samme smakene, men likevel hender det at jeg kjøper kaffe fra blant annet JACU og BKB.

     

    • Liker 1
  12. Fenrisfrøya skrev (3 timer siden):

    Håper du kan komme tilbake med erfaring rundt dette med hvor vindfullt det blir, og om det eventuelt blir så vindfullt at du senker teltet, slik at ytterduken kommer ned til bakken. (slik noen beskriver det)

     

     

    Jeg har ikke freestanding-teltet, men det vanlige og det er mer vindfullt enn f.eks. Hilleberg Keron, og MSR Advance som jeg også eier, men for meg er ikke dette et problem. Snarere tvert i mot på et endukstelt. Gjennomtrekken bidrar til å mindre kondens inni teltet.Ved å trekke duken helt ned til bakken vil en sannsynligvis også ødelegge for det som jeg mener gjør dette teltet til et bra en-dukstelt. Nemlig at kondensen kan renne og drenere ut på kort-endene gjennom meshduken. 

    Selv om det er mer trekk i dette enn et 4-sesongstelt så kompenserer jeg for dette i den kaldeste delen av sesongen ved å bruke vindtett overtrekk til soveposen. Jeg har nesten alltid med en isolert jervenduk på tur, men da går på en måte vinningen opp i spinningen når det gjelder vektbesparelse. 

    Det hjelper heller ikke veldig mye å fyre i dette teltet. Varmen har en tendens til å slippe rimelig for unna. Det skyldes sannsynligvis både god ventilasjon og det at det ikke finnes et mer stillestående luftlag mellom inner- og ytterduk.

    Etter mitt syn er dette teltet best egnet på sommeren, og i relativt godt vær. Det tåler selvfølgelig uvær, men det er ikke spesielt kjekt å oppholde seg i telt i dårlig vær over tid, og spesielt ikke i et slikt telt. Likevel er jeg veldig glad i dette teltet og har ingen problem med å bruke det på lengre turer. Det er mange smarte løsninger, og det finnes flere lure triks man kan gjøre for å øke levligheten.

     

    • Liker 5
  13. Megalep skrev (1 minutt siden):

    Er det et telt dere kunne lagt ut på ferd over Hardangervidda med for en ukestur sommerstid, og vært trygg på at det holdt unna for vær og vind (altså uten garantert godvær)?

    Definitivt, men husk at stoffet er sensitivt ovenfor spiss stein. Så jeg ville vært nøye med valg av teltplass eller brukt bunnduk. 

    • Liker 1
  14. Den gode ventilasjonen trengs da, ellers blir det mer kondens inni. 

    Teltet er laget slik at kondens skal renne nedover taket og ut gjennom myggnettet på kortsiden. 

    Jeg er meget fornøyd med dette teltet, men har ikke et hav med erfaring med det. 

  15. +2 på anmarsjsko. Stive såler sparer beina mye i spiss ur. Har gått med fjellstøvler som har hatt for myke såler i ur og over bre. Beina trengte flere dager å komme seg på. 

    Det er jo bare å prøve. Ikke krise om skoen er litt feil med mindre du skal være ute i flere uker. 

    • Liker 1
  16. Jeg gjør det bare enkelt på mine turer. Jeg får en ambulanse til å følge meg hele turen så slipper jeg å bære utstyret selv. Har med hell brukt luftambulansen der det er vanskelig å kjøre med bil. 

    Det er viktig å be om slag-ambulansen! Det er den eneste som har bærbar CT tilfelle man får slag på turen. Da haster det med behandling, men hvilken type behandling avhenger sterkt om det er blødning eller blodpropp! Tryggest å bare ha med CT da.

    • Liker 1
    • Hehe 2
  17. Nå er ikke jeg noen traversekspert, men hvorvidt man trenger tau kommer an på flere forhold. Det er en avveining mellom hvor stor sjanse er det for at du faller, og hvor eksponert er terrenget. De fleste traverser kan gås uten tau, men faller du er du ferdig. Se på videoene til Kilian Jornet f.eks. Han løper og klyver mye i svært eksponert terreng uten tau. Mulig: ja, farlig: ja! Tau krever også en partner og tar lengre tid. Det går an å bruke tau alene, men da må du gå opp og ned flere ganger for å hente sikringsmidler og klippe ut tauet. Det er også veldig vanskelig å sikre bra dersom det ikke er gode steder å plassere sikringsmidlene, men det finnes metodesett for å sikre de fleste former for alpin ferdsel. 

    Se gjerne NF sitt metodesett (2019)

    Hvorvidt jeg vil bruke tau på en travers avhenger også av vær og vind. Våt stein er glattere, stein med is og snø er enda glattere. Sterk vind påvirker evnen til å holde balansen. Sikten påvirker evnen til å følge planlagt rute og så videre. Forhold som dette, samt hvor komfortabel den enkelte er med å ferdes i eksponert terreng er nok grunnen til at du ser noen sikre og andre ikke på f.eks. Bjørndalstraversen.

     

    • Liker 1
  18. For å kaste inn en brannfakkel: kvalitetsmerker taper seg mindre i verdi ved videresalg. Kjøper du et hillebergtelt eller helsport for 6000 så får du solgt det videre for 3000 lett. Urberg derimot får du kanskje ikke solgt videre med mindre du går under halv pris. Og da er ikke forskjellen så stor. 

    En annen ting er at dersom du kjøper drømmeteltet første gang så kommer du sannsynligvis til å beholde det i mange år. Og det er bra for miljøet. Jeg kjøpte billigtelt først og brukte det en sesong før jeg solgte det og kjøpte noe finere. 

    Men igjen så har jeg respekt for at en kanskje ikke har lyst å bruke opp alle sparepengene på turutstyr når en ikke vet om det er så kjekt som det kanskje virker. 

    Lykke til! 

    • Liker 1
  19. Barskekarsten skrev (5 minutter siden):

    Du er ikke avhengig av to mottakere. Om man tar den lette antakelsen at personen er i ro må en bare peile fra to forskjellige posisjoner. Jeg vet ikke hvor kontinuerlig en PLB sender, men vil tro at der fint skal gå å peile inn personen om en har en omtrentlig posisjon fra SARSAT først. 
     

    Det er bare  å trene radio peile orentering så får du fort peiling. 😀https://www.radioorientering.no/

    image.png

    Man vil jo finne frem til slutt, men det stor forskjell i hvor nøyaktig man treffer med radiosignaler. Dersom målet foran deg flytter seg så kan jo en plotte forandringen 

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.