Helhaug

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  29
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Helhaug

Nylige profilbesøk

318 profilvisninger
 1. Tur januar

  Jeg var på Nythun høyfjellsstue i desember for et par år siden. Veldig god mat, og trivelig vertskap Det er ikke tilgjengelig med tog, men det er greit å komme seg dit med buss. http://www.nythun.com/
 2. Hva har du kjøpt nå!

  Et par duntøfler fra Rab. Det neste hadde jeg ikke planer om å kjøpe, men de lokket i butikken: Skal på telttur litt nord for Finse på fredag, til kanskje 1400 moh, det er meldt noen få minusgrader og lett bris, og noe snø fram til helgen. Så regner med at det kan være for lite snø for snøplugger, og for hard bakke til favoritt-pluggene jeg bruker i sommerhalvåret (MSR groundhogs), så har kjøpt seks Hilleberg stinger titan-plugger. Riktignok har jeg banket ned MSR-pluggene i frossen myr en gang, med baksiden av turøksa, men man finner alltid et argument for å kjøpe mer turutstyr...
 3. Skikkelige bøker. Hadde med meg to kilo bøker på en tur i fjor. Det var i overkant mye, for jeg fikk ikke lest ut alle på de to ukene turen varte.
 4. Ligge under åpen himmel vs. telt

  Er det noe man trenger, eller "kjekt å ha"? Jeg synes det fungerer helt greit å surre bardunene et par ganger rundt stav, stokk eller lignende.
 5. Ligge under åpen himmel vs. telt

  Med riktige forhold og riktig utstyr, så er ingenting så herlig som å ligge under åpen himmel, spesielt om det er stjerneklart Hadde jeg vært deg, ville jeg pakket det jeg trodde jeg trengte for å ligge ute, pluss teltet. Da har du mulighet for ly i tilfelle det blir kaldere eller våtere enn du trodde.
 6. Hvordan forme sko?

  Det er kanskje 10 år siden jeg hadde et lignende problem med et par LaSportiva-lærstøvler, har glemt hvilken modell. Problemet fikk jeg mens jeg var ute på en lengre tur i fjellheimen, som jeg ikke ville avbryte. Det jeg gjorde var å kutte en bit på kanskje 5x5 cm av liggeunderlaget (Thermarest Ridge Rest, ca. 1.5 cm tykt), og legge imellom. Da fikk jeg spredd trykket fra den ubehagelige bulken, samtidig som jeg dyttet den utover. Det hjalp ganskje fort, husker ikke hvor lenge jeg gikk med liggeunderlagbiten i støvelen, men det var ihvertfall noen dager.
 7. Hallingskeid til Kaldavasshytta - Vossaskavlen?

  I området mot 1558 er det ikke mye helling, og det virker heller ikke som det større snø- og ismasser der som kan være i bevegelse, dermed liten fare for sprekker. Men det er vanskelig å spekulere på hvordan forholdene er ut fra kartet, det beste er å se an forholdene når man er der. Med 3-4 alternative ruter, og informasjon fra Bergen turlag, så burde det være mulig å ta et godt valg, ja
 8. Hallingskeid til Kaldavasshytta - Vossaskavlen?

  På bildet du har tatt med, så synes jeg den røde linja (sti? GPS-spor?) er farlig nær vannet. På bildet virker det som fonna er bratt som en vegg der, mens på kartet er det bare ganske bratt: 20 høydemeter fall på 50 meter i luftlinje. Uansett er det så bratt der at jeg ville forventet noe bevegelse i massene (is er plastisk ved høyt nok trykk), dermed også sprekker. Jeg tror et greit valg er å gå rett over mot punkt 1542, og så på stein på vestsiden av fonna - det er ikke generelt bratt der ifølge kartet, antagelig ulendt og kronglete, men greit å gå, og ikke veldig mange hundre meter omvei sammenlignet med stien over fonna. Alternativt følge ruta på ut.no for turen Hallingskeid-Vosseskavlen som ender opp på punkt 1588, og så vestsiden av fonna. Kanskje Bergen turlag har oppdatert lokalkunnskap og kan gi råd?
 9. Hallingskeid til Kaldavasshytta - Vossaskavlen?

  Jeg har aldri vært ved Vossaskavlen, men det ser ut som en fin, tur det er sånn terreng jeg liker meg i Tok brekurs i 1999, og det begynner å bli noen år siden siden jeg praktiserte det. Det hender jeg går over bre alene, men da er det på bre som er snøfri (slik at man kan gå utenom eventuelle sprekker), og flat (ikke bratt, slik at det ikke er fare for å skli og miste kontroll). Det virker som Stuttjukken hadde en god beskrivelse av forholdene i 2003. Sammenligner du snødybden nå med september 2003, på senorge.no, så virker det som det var så godt som snøfritt da, men at det er noe snø i området generelt i år, så jeg vil forvente at breen/fonna har mer snø nå enn da, og at fonna var mindre snødekt da, og tryggere/enklere å gå på. Men det er vanskelig å vite uten å ha vært der og sett de faktiske forholdene. Hvis du vurderer det som at det ikke er trygt å gå over fonna når du kommer dit, kan en mulighet være å gå utenom, enten på østsiden, eller sør for og så dreie nordover. Det ser ut som greit terreng å orientere i, men du må bruke kart og kompass, og om det er dårlig sikt er det mer krevende å orientere. Det er litt vanskelig å gi noen konkrete råd ute å vite hvilken erfaring du har og hva du føler deg trygg med. Men sunn fornuft og normal dødsangst er jo et grunnlag for å ta sikre beslutninger, det kjenner jeg meg igjen i
 10. Tips til helgetur med kollektivtrafikk

  Finse er jo lett tilgjengelig med tog, det er en av mine favoritter for høsttur i høyfjellet
 11. Inreach se preset begrensing på 10 msg/mnd?

  @Jonas1986, muligens litt sent nå, men dersom du utløser SOS, så vil GEOS-hjelpesenteret først kontakte kontaktpersonene som er ført opp. Så du bør informere kontaktpersonene til kameraten din at det er du som drar på tur med Inreach-en, hvor du drar osv. Litt kjedelig om du kommer i nød, og GEOS kontakter kameratens kontaktpersoner, som kanskje ikke vet noe..
 12. Jeg har bare vært på én tur i Trillemarka foreløpig, men det er et område som frister til flere besøk. Hadde ca. en uke i Trillemarka i begynnelsen av juli, og det var nok feil tid på året for å besøke Trillemarka, for det var veldig mye knott og multekart :- ) Neste tur blir på våren eller høsten. Turen min startet ved Skodøltjenn, der stoppet bilveien, og mobildekningen hadde forsvunnet før det. Jeg valgte det startstedet for raskt å komme til steder jeg hadde lest var bra: Fra Skodøltjenn var det fint og lettgått skogsterreng innover Trilledalen. Nå fisker jeg ikke selv, men det vaket fint både i Vindolvannet og Danmark. Videre gikk turen sørover, forbi Vardefjell og ned til Langvatn, hvor jeg tror jeg ikke så et eneste vak. Siste teltplass før retur til sivilisasjonen var ved Bråtatjenn, som er utenfor naturreservatet, men likevel flott og uberørt skogsnatur, og tror jeg så noen vak.
 13. Tips og triks ved kryssing av elv?

  Kryssing av elver er noe av det farligere man kan gjøre i fjellet, om forholdene er vanskelige: stri strøm, dypt, så dårlig sikt at man ikke ser bunnen, glatte, store eller skarpe steiner, at man er sliten, manglende erfaring for å vite hva som er trygt, osv. Min erfaring er at det begynner å bli vanskelig å krysse stri elv når vannet går over knærne, men har opplevd at det har vært vanskelig allerede med vannet midt på leggen, men da var det veldig sterk strøm. Flere har nevnt gåstaver, og det bruker jeg nesten alltid Et annet triks er å plassere støvlene mot eller mellom steiner på bunnen, så støvlene får bedre feste. Generelt er det lettere å krysse der elva er bredere, for der er strømmen mindre stri (om det da ikke er en forbasket renne i elveløpet hvor strømmen er ekstra stri ), og det er generelt lettere å krysse lengre opp i elva, før sidebekker har gjort elva stor. Et tredje råd er å gå på skrått oppover mot strømmen, som gir litt bedre kontroll. Jeg bruker nesten alltid gamasjer på fjelltur, men erfaringen er at de i seg selv ikke holder vannet ute, men det hjelper å surre pakkrem, snøre eller lignende stramt rundt gamasjene og øvre del av støvlene.
 14. 2 barduner til 1 plugg?

  Jeg tror jeg misforsto deg i sted: at du tenkte å knyte sammen bardunparene. Om du bytter ut bardunparene med enkel bardun festet i to punkter i teltet, så får du færre muligheter for forankring og stabilitet.
 15. 2 barduner til 1 plugg?

  Medmindre du kutter i bardunene, eller knyter dem sammen med en knute som du ikke kan løsne, så har du ikke gjort noe irreversibelt, altså utelukker du ikke muligheten for senere å feste bardunene separat. Knyter du bardunene sammen, så kan du ikke snurre øvre bardun rundt stanga for økt vindstabilitet, ihvertfall ikke enkelt. Muligheten for å feste bardunene separat er noe jeg liker ved Soulo, og har brukt det når bakken har vært løs.