Helhaug

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  18
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Helhaug

Nylige profilbesøk

224 profilvisninger
 1. Jeg har bare vært på én tur i Trillemarka foreløpig, men det er et område som frister til flere besøk. Hadde ca. en uke i Trillemarka i begynnelsen av juli, og det var nok feil tid på året for å besøke Trillemarka, for det var veldig mye knott og multekart :- ) Neste tur blir på våren eller høsten. Turen min startet ved Skodøltjenn, der stoppet bilveien, og mobildekningen hadde forsvunnet før det. Jeg valgte det startstedet for raskt å komme til steder jeg hadde lest var bra: Fra Skodøltjenn var det fint og lettgått skogsterreng innover Trilledalen. Nå fisker jeg ikke selv, men det vaket fint både i Vindolvannet og Danmark. Videre gikk turen sørover, forbi Vardefjell og ned til Langvatn, hvor jeg tror jeg ikke så et eneste vak. Siste teltplass før retur til sivilisasjonen var ved Bråtatjenn, som er utenfor naturreservatet, men likevel flott og uberørt skogsnatur, og tror jeg så noen vak.
 2. Tips og triks ved kryssing av elv?

  Kryssing av elver er noe av det farligere man kan gjøre i fjellet, om forholdene er vanskelige: stri strøm, dypt, så dårlig sikt at man ikke ser bunnen, glatte, store eller skarpe steiner, at man er sliten, manglende erfaring for å vite hva som er trygt, osv. Min erfaring er at det begynner å bli vanskelig å krysse stri elv når vannet går over knærne, men har opplevd at det har vært vanskelig allerede med vannet midt på leggen, men da var det veldig sterk strøm. Flere har nevnt gåstaver, og det bruker jeg nesten alltid Et annet triks er å plassere støvlene mot eller mellom steiner på bunnen, så støvlene får bedre feste. Generelt er det lettere å krysse der elva er bredere, for der er strømmen mindre stri (om det da ikke er en forbasket renne i elveløpet hvor strømmen er ekstra stri ), og det er generelt lettere å krysse lengre opp i elva, før sidebekker har gjort elva stor. Et tredje råd er å gå på skrått oppover mot strømmen, som gir litt bedre kontroll. Jeg bruker nesten alltid gamasjer på fjelltur, men erfaringen er at de i seg selv ikke holder vannet ute, men det hjelper å surre pakkrem, snøre eller lignende stramt rundt gamasjene og øvre del av støvlene.
 3. 2 barduner til 1 plugg?

  Jeg tror jeg misforsto deg i sted: at du tenkte å knyte sammen bardunparene. Om du bytter ut bardunparene med enkel bardun festet i to punkter i teltet, så får du færre muligheter for forankring og stabilitet.
 4. 2 barduner til 1 plugg?

  Medmindre du kutter i bardunene, eller knyter dem sammen med en knute som du ikke kan løsne, så har du ikke gjort noe irreversibelt, altså utelukker du ikke muligheten for senere å feste bardunene separat. Knyter du bardunene sammen, så kan du ikke snurre øvre bardun rundt stanga for økt vindstabilitet, ihvertfall ikke enkelt. Muligheten for å feste bardunene separat er noe jeg liker ved Soulo, og har brukt det når bakken har vært løs.
 5. Hunder i fjellet. Et problem?

  Apropos hundebånd: av og til ser jeg i Nordmarka hunder som har et veldig langt (10-20 m?) bånd i kraftig farge, som eieren ikke holder i. Hva er poenget med slike bånd? Det virker som et slags kompromiss: hunden får løpe litt, og eieren har en følelse av kontroll. Men har eieren faktisk kontroll? Blir det så mye friksjon mot lyng og annet at hunden ikke kan løpe langt og fort? Eller at båndet er så langt og så lett og se, at eieren kan ta tak i det når noe er i utvikling?
 6. Jämtland 2017

  Fine bilder fra et fint område Var på tur der selv i 2007.
 7. Jeg har bare gassbrenner, som ikke trengs forvarmes og gir ganske forutsigbar flamme. Stort sett tenker jeg ikke på det, men det har hendt at jeg har løsnet et par av innerteltsfestene for å trekke unna innerteltet, slik at brenneren kan settes lenger unna ytterteltet. Det har da vært om bakken har gjort det umulig å sette brenneren der den ideelt sett burde stått. Eller jeg har lagt ting mot ytterteltet for å unngå at ytterteltet kan blåse mot brenneren, dersom teltet har vært litt slapt og det er vind.
 8. Jeg har både Akto og Soulo: Aktoen i et par år, og Souloen siden forsommeren i år. Aktoen er om ikke klaustrofobisk, så ihvertfall betraktelig trangere enn Souloen, for meg som er 185 høy. I Souloen kan jeg sitte oppreist midt i teltet, det kan jeg ikke i Aktoen, og må krøke meg mer sammen for å komme inn og ut av Aktoen. Vet ikke om dette har noe å si for deg, men jeg fikk en positiv overraskelse med Souloen: det er et venstrehåndstelt Når jeg lager mat i teltet, så gjør jeg det liggende. I Souloen kan jeg ligge på høyre side, og ha venstrearmen fri til matlaging. Det er noe som har irritert meg meg Aktoen, og det har hendt at jeg har lagt meg motsatt i teltet for å kunne bruke venstrearmen. (Satser på at Hilleberg tenkte på oss venstrehendte da de designet Soulo, og at det ikke var et arbeidsuhell )
 9. Hilleberg Unna er et solo kuppeltelt med veldig god mulighet for utsikt: du kan rulle vekk hele den ene langsiden på teltet. Nå vet jeg ikke hvor stor hund du har, men det er folk her inne som får plass til både mann og hund i Unna. Hilleberg Unna veier 2.2 kg, som er ganske mye mindre enn 3.5 kg for Bergans Trysil 3. Ellers har du Hilleberg Rogen, som er et slags hybrid-kuppeltelt for to personer, dette er Hillebergs Red Label, som betyr 3 sesongs telt med lettere og ikke så slitesterke materialer som Red Label, som Unna er.
 10. Selvlagde energibarer

  Heh, virker som du prøver å finne opp kruttet til kaloribomber Prøv bjørnebrød! Oppskriften nedenfor er for en stor langpanne, så det blir mye, men "brødene" kan fint oppbevares i fryseren. Jeg har hatt med bjørnebrød på to ukers tur i sommer-høyfjellet, uten at det var noe problem med holdbarheten. https://www.utemagasinet.no/Magasin/Kalde-kaloribomber
 11. hvilket telt har dere?

  Og jeg som trodde jeg hadde mye overlapp i bruksområdene for teltene mine... - Hilleberg Akto, primært til bruk på soloturer i lavlandet. Har netting-innertelt til dette, som er en fin kombo med tarp i insektsesongen - Hilleberg Soulo. Til soloturer i høyfjellet - Hilleberg Nammatj 2 med stormmatter. Gammel-teltet, litt tung allrounder.
 12. En uke i fjellet i sommer

  For noen år siden startet jeg en Reinheimen-tur fra Stamsætra på Skjåk-siden. Tror det var på Dønfoss jeg gikk av ekspressbussen og ble plukket opp av taxi. Veien var så dårlig at taxien måtte gi seg et lite stykke fra setra, under 100 høydemeter unna, mener jeg å huske, så jeg startet på rundt 750 moh. En annen mulighet kan være å ta taxi til Heggebottsætra, det ser ut som det er kjørbar vei til 860 moh. Ellers har jeg startet og sluttet noen Reinheimen-turer på Billingen, der er det ekspressbuss-stopp.
 13. Telttur + rundtur Breheimen

  Breheimen er utrolig flott og variert, og om du ikke har vært der før, må du få med deg variasjonene, fra det rene/golde med stein, snø og vann og minimal vegetasjon, til de frodige dalene. Hvis du skal ha med deg alt dette, så er Skjolden et bra sted å starte og stoppe, siden det ligger på havnivå, og du kan få med deg Mørkrisdalen. Et annet godt sted å starte og ende opp er Sota sæter, men det er kollektivmulighetene veldig begrenset. Om du hovedsaklig skal følge T-merkede stier, så er det ikke særlig mye å tenke på, for da kan du bruke broer, og proviantere på hyttene. Det er mange steder utenom T-stiene det går an å gå (tilogmed veldig fint å gå ), unntatt der det er for bratt og ulendt, der det er bre, eller det er elver som er farlige å krysse. Det ser ut som det er relativt lite snø i Breheimen i år, som kan bety mindre vann i elvene, men om det regner mye og lenge, så kan elvene bli store. Hvis du har tenkt å krysse elver, så anbefaler jeg å bruke staver. Det er stort sett enklere å krysse elver lenger opp i terrenget og nærmere kildene, der vannføringen er mindre. Det skal være mulig å få en skikkelig fin telttur på 1-2 uker. Selv har jeg vært på rundt 20 turer i Breheimen, og det er fortsatt steder og ruter jeg har lyst til å finne ut av. Jeg anbefaler deg å se på kartet på ut.no, og finne ut hva du har lyst til.
 14. Hilleberg 2018

  Det er ikke Allak du tenker på? Det er tomanns/-dames kuppeltelt med kerlon 1200. Jeg kjøpte mitt tredje Hilleberg-telt i forrige uke, et rødt Soulo, og er strålende fornøyd
 15. Får håpe det, men jeg vet ikke. I år har indre kanaler sprukket for meg både i en Downmat og en Synmat UL. Downmat-en kjøpte jeg i fjor, og synmat-en for noen år siden. Downmat-en fikk jeg kjapt byttet hos Fjellsport, mens synmat-en har jeg ikke kvittering for. For noen år siden sprakk også noen indre kanaler i en Synmat UL. Og jeg holder meg til Exped, av treghet eller gammel vane