Gå til innhold
  • Bli medlem

Olav Taylor

Aktiv medlem
  • Innlegg

    6
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av Olav Taylor

  1. Ganske riktig, så er det helt normalt med is på gassboksen under fyring, spesielt i kaldt vær. Som flere har påpekt skyldes det at gassens (eller væskens, som det egentlig er) fordampning krever varme, som tas fra omgivelsene. Derfor blir boksen kald. Dette resulterer i at mindre væske fordamper, og effekten avtar. Det samme skjer ofte når det er lite væske (gass) igjen i boksen. Trikset er som nevnt å tilføre varme. I mange tilfeller er det nok å holde hendene en liten stund rundt boksen. Eller å dyppe den i vann, gjerne varmt spør du meg. Det beste ninjatrikset er å holde boksen noen sekunder over sin egen flamme. Bruker dette trikset titt og ofte, med stort hell. At det skulle være forbundet med fare å ha boksen i varmt vann, stiller jeg meg litt uforstående til. Det er jo ikke meningen at boksen skal ligge der under hele matlagingen! Du merker fort når effekten tar seg opp, tar kun få sekunder. Håper ikke Brann- og eksplosjonsvernet er i nærheten når jeg fyrer primus...!
  2. Hei! Har selv en Jerven Thermo Hunter, som vel er litt større enn den vanlige Thermo. Bruker ikke kompresjonstrekk, men heller "puteposen" som følger med. Det er bare å trykke den sammen nederst i sekken. Litt plass tar det, men da kan man gå ned minst en soveposestørrelse. Har overnattet under åpen himmel med Thermo Hunter og Ajungilak Compact Summer, og da tar jo soveposen bare 25% av plassen til Fjellduken... Må jo også nevne at "puteposen" er ypperlig å sitte på under lunchen (så lenge man ikke må sitte inni)! Det blir ei ypperlig hodepute på hytta/i teltet osv. Men et kompresjonstrekk fungerer sikkert det også
  3. Det er riktig at trykket i gassboksen synker etter hvert. Det er lett å fikse dette. "Varmeputer" (hva nå det er) er ikke nødvendig, det er ganske riktig ofte nok å holde boksen opp ned en liten stund. Eller å holde nevene rundt boksen for å tilføre varme, subsidiært å holde boksen over sin "egen flamme" en kort stund. Effekten kommer umiddelbart, og det er ikke fare på ferde før boksen buler ut i bunnen! Gassen i boksen er gjort flytende ved at den holdes under høyt trykk. Når du brenner gass, må væsken i boksen fordampe. Dette krever tilførsel av varme, noe som kan kjennes ved at boksen blir kald. I kaldt og fuktig vær kan det også komme rim på overflaten. Når dette skjer, vil det fordampes mindre gass, og man må således følge et av tipsene ovenfor for å tilføre mer varme. Vet man dette, kan gass brukes selv under meget kalde forhold. For å få fyr på gassen til å begynne med, kan det være lurt å ha boksen inn mot kroppen en stund før oppfyring.
  4. For kort telt? Kjøp Helsport Svalbard 5! Det er mer enn langt nok. Produsenten mente vel at man skulle ligge side ved side ( og da blir det godt og trangt), men vi prøvde en annen variant: Vi lå fire i bredden, mens sistemann (som var den korteste) lå på tvers i fotenden. Den lengste av oss var ca 190 cm, og det gikk fint! Selv om "fotlista" måtte krøke seg litt sammen... Greit at teltet veier litt,(5 kg) men man tar det jo ikke med alene på tur, så vekta blir jo fordelt. Hvis du først skal kjøpe Svalbard, så kjøp "High" versjonen, den er 10 cm høyere i taket. Dvs at man kan sitte oppreist i sin "Therm-a-rest Easy Chair" (som kan brukes med de fleste oppblåsbare), selvfølgelig et must for de med litt fartstid. Tiden da man prøvde å sitte behagelig med soveposeBallen mot ryggen er over. Dyrt telt, sier du? Ja 6000 er mye, men du drar da som regel sammen med andre? Det går fint an å gå sammen med noen turkompiser og spleise. Vi spytta inn 1500 hver, ikke store utlegget. Finnes sikkert mange andre bra telt på markedet, men ikke så mange som er designet for norske forhold. Selv et 5-sesongers telt som North Face VE-25 har ikke stormmatter hele veien rundt, samt at forteltet er noget lite. Man kan ikke få i pose og sekk: skal det være topp kvalitet og funksjonalitet blir vekt og pris deretter. Det er bare å se det i øynene: vi har ikke valgt en billig hobby..!
  5. Har ikke erfaring med Nova, har omnifuel selv. Mine erfaringer er kun gode - en kjempebrenner til en utrolig bra pris (900 kr på XXL). Forøvrig bør man ta uttrykk som "omnifuel" og "brenner på alle drivstoff" med en klype salt. Du må ofte skifte dyse mellom drivstofftypene for at virkningsgraden skal bli best mulig. Dessuten brenner ikke alle drivstoff like rent. Parafin - og spesielt F34 - vil sote og legge igjen urenheter i mekanismen. Resultatet er pussing og kortere levetid på delene. Derfor skyr jeg det som pesten. Min erfaring er at gass og bensin (renset, 4-takts) er det beste. Bensin bruker jeg bare når det er meget kaldt. Gass fungerer godt selv om det er minusgrader (til nød kan boksen forvarmes mot kroppen eller over flamme). Jeg har brukt gass helt ned til 15 minusgrader. Ingen sot og ingen forvarming. Eneste aberet er på lengre turer, da blir det mye tombokser, og bensin er nok bedre.(med mindre man har hund og pulk) Et kjekt tips er å forvarme primusen med en gassboks, for så å bytte over til bensinflaska - fungerer bra. Bensindysa funker helt flott til gass også. Drivstoffprisen bør ikke være noe argument da man ikke bruker SÅ mange liter i året. Et rep.sett er kjekt å ha, hvis primusen mot formodning skulle knele er man forberedt. Etter et par tre års heftig bruk med gass og bensin er min omnifuel like blank og fin. Anbefales!
  6. Det er vel og bra at det har kommet produkter i det siste som øker sjansene for å bli funnet i et skred. Noen av disse er til og med ganske effektive hvis de blir brukt riktig. Dessverre skaper de en falsk trygghet hos mange: "Hvis jeg har siste skrik innen skredsøkningsutstyr, kan jeg gå hvor jeg vil i fjellet, uansett skredfare!" Selv om funnsjansene er større med slikt utstyr, vil uansett sjansene være større for at du blir funnet uten puls. Statistikken viser at størsteparten (den nøyaktige andelen husker jeg ikke) som blir tatt av skred, vil omkomme eller bli hardt skadd av de mekaniske kreftene som vil oppstå i et skred. For de få som overlever selve skredet, vil sjansene for å overleve minske omtrent eksponensielt med tiden før de blir funnet. De fleste blir kvalt eller omkommer av hypotermi. Derfor bør skredsøkerutstyr ikke bli en unnskyldning for å ta unødige sjanser i fjellet! Det er en sikkerhet i tilfelle uhellet skulle være ute. Utstyret krever også at man må kunne bruke det riktig. Skredfaren må hele tiden vurderes underveis. Dette krever både kunnskap og erfaring - det finnes faktisk ikke så mange eksperter på skred i Norge (eller verden forøvrig). Undertegnede er selv ingen ekspert på skred, men jeg prøver å vurdere farene kontinuerlig undervei. Og dersom det ser for risikabelt ut, så tar jeg en omvei eller snur. Man bør også tenke på de ressurser som settes i bevegelse ved et skredsøk - redningstjeneste, frivillige, helsevesen. Samt at du mest sannsynlig har pårørende som blir skadelidende. Så moralen bør bli at moderne og "fancy" skredsøkerutstyr ikke kan erstatte fornuften. Vær trygg, følg rygg!
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.