Gå til innhold
  • Bli medlem

toffsen

Passivt medlem
  • Innlegg

    4
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

0 Neutral
  1. Vel, det med oljen er jeg enig i, veldig rart!! Rart at ikke samerne førsøker gjøre alt for at stoppe utvinningen, precis som de førsøkte stoppe utbyggingen i alta-vassdraget! For olje er dritt!
  2. Er det kun jeg som synes det blir litt dumt att kalle samer svindlere? Og etter litt sjekking på nettet; Det er ~3000 personer som driver med reindrift i Norge og det finnes 70.000 samer i Norge, Sverige, Finland og russland.. og man regner med at det er ca. 40.000 samer i Norge. Det sies at det bor flest samer i Oslo ca. 10.000" Disse 3000 samer er samlet i 569 driftsenheter, og jeg trur det kun er disse 569 enheterne som kan søke erstatning.. og kanskje er det ikke alle av disse som søkt noe heller? Dvs det er ~67.000 samer som ikke har søkt rovdyrerstatning i Norge. Dvs det er minst ~95% av alle samer som kalles svindlere uten at ha gjort en dritt.. Og for alt vi veit, kanskje det ikke er 50.000 som dødt av rovdyr, det kanskje er 5000 og det svindles - men det kanskje er 60000 også og de som søkt erstatning er kanskje snille? Vi veit ikke! Fordi - det gjøres ikke 100% kontroller. Det vi veit er; Reindriften berøres av et omfattende regelverk med lover og avtaler. www.reindrift.no Og, finnes det svindlere blir de straffet like som alle andre svindlere. Men svindlere blir de den dagen vi veit de svindler, ikke før. Her finnes det en masse informasjon om tall innen reindriften, antall rein, drepte, slaktede etc.. fra 1995 -2005 http://www.reindrift.no/asset/638/1/638_1.DOC Og dere visste nog ikke at ørn dreper bjørn også?
  3. Jeg søkte litt på http://www.dirnat.no og dette er faktiskt en liten nedgang i jæmførelse med tidligere år.. Og der skriver de også at 2003 (~samme som 2005) sammenliknet med reindriftsåret 2000/2001 har det vært en nedgang i erstattede tap på nesten femti prosent. Er ikke det positivt da? Og det er kun ~30% av tapet som blir erstattet. Antall sau som drepes er også mange, disse blir rart nokk erstattet med ~60%.. ? Skattepengene våre er tapt oansett, og hvis man må betale 5kr pr år for rovdyr, rein, sau, bønder og samer er vel helt ok det, jeg kan gjerne betale litt mere også.. verre med disse milliarder for gasskraftverk, olje, veier, og till norsk opera?! hvem faen lyssner på drittens.. Svindlere finnes det mange av, typ halve norge hvis vi regner med pyramideselskapene og deres medlemmer.. Her er det ihvertfall bønder og samer som har problemer med drift pga rovdyr. Det finnes sikkert mange løsninger som kan hjelpe, gjøre ting bedre, - men det er vanskeligt for samer at være svindlere, før at få erstatning må alle bevise at dyren er drept av rovdyr, hvilket garantert ikke er lett. Enligt loven, så må de: - Straks et taps- eller skadetilfelle oppdages skal det gis melding til ansvarlig myndighet for vurdering av årsak. Og "Det skal ytes erstatning når kadaver er gjenfunnet og undersøkelse foretatt av Statens naturoppsyn, eller den departementet bestemmer, viser en sannsynlighetsovervekt for at dyret er drept eller skadet av rovvilt". For reineiere finnes det også en «Kadavertelefon», hvor den enkelte reineier kan ringe og melde fra om funn av kadaver. Meldingene følges deretter opp av personell som feltsjekker funnene. På grunn av til dels stort volum på meldingene blir ikke alle innmeldte funn sjekket, men det blir foretatt stikkprøvekontroller. Denne ordningen er godt mottatt i næringen og SNO har, sammen med Reindriftsforvaltningen, overtatt administrasjonen av ordningen. Jeg leste engang om et forskningsprosjekt i sverige der de brukte Gps på rein, og dette viste at over 50% av disse som forsvant faktisk ble drept av rovdyr.. Rovdyr dreper ofte mere enn hva de kan spise. Men i et eko-system er det mange ting som lever godt av dyrkadavar, ikke kun de store rovdyra.
  4. Intressant "eaa"! Man har ju hørt en massa mystiske historier, men det som er intressant med din fortelling, sorry før min darlige blandning av svensk/norsk forresten... er at det skjedde vid isteren! ... har du lest boken vandring i villmark av dagfinn grønoset?.. i denne boka forteller de om en plats som heter "ristbekksætra".. og efter å "forsket" lite så har "jeg" funnit ut at det må være platsen som heter "risbekksætra", vid isteren... muligens det også kan være svukuriset... fordi det finnes en bekk som heter ristbekken der... men tviler på det, hvis noen veit så fortell.. iallafall så var det i boken flere som fortalte at de absolut IKKE ville besøke ristbekksætra fordi ---- ja, akurrat!... Spennende... Noen som blir med på telttur... dere telter og jeg filmer fra avstand.. hahaha..
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.