Gå til innhold
  • Bli medlem

KjetilO

Aktiv medlem
  • Innlegg

    109
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av KjetilO

  1. Varg92 skrev (På 15.7.2021 den 13.21):

    Jeg har et slikt jern. Perfekt til alt annet å sveise tubene sammen, da blir den for bred for mitt bruk. Men mine første diypackraft ble sveiset med et sånt jern da jeg ikke hadde noe annet.

  2. josteink skrev (25 minutter siden):

    @KjetilO Korleis er erfaringa etter nokre år med diypackraftene? Er det stor forskjell på materiale frå extremtextile kontra diypackraft?

    Det er ingen forringelsen av materialet fra diypackraft. Packraftene som ble lagd først er fortsatt i bruk uten noen forringelsen hverken på stoff eller sveisingen. Extremtextil vet jeg ikke, den packraften som en gang i tiden ble lagd ble aldri sjødyktig og ble kastet for noen år tilbake etter å ha blitt liggende uten at det ble noen fremgang der. 

    • Liker 1
  3. Aerosani skrev (11 minutter siden):

    Hei igjen! Takk for masse info, alle sammen. Tror jeg har bestemt meg: en Omnifuel fra Finn + burnercap. Ingen whisperlite på Finn, og liker å kjøpe brukt mtp. Miljø og pris. Slik jeg har forstått er alt i alt alle tre, 111, Whisperlite og Omnifuel like gode, bare på hver sin måte. Må kjøpe fuelflaske i tillegg, blir nok fra DNT siden jeg er medlem. Noen kommentarer eller tips? Finnes det billigere fuelflasker der ute? Fant ingen (fine) på Finn

    Takk!

    Outnorth har billige fuelflasker for Primus. 

  4. valdres i mitt hjerte skrev (5 timer siden):

    Skal kjøpe meg en primus til vinterbruk i fjellet, den skal primært gå på miljøbensin. Har kun en gammel gassbrenner til sommerbruk, så har null erfaring med primus. 

    Har sett på optimus polaris og optimus Nova. 

    Hvem av disse er å anbefale? Dere kan også gjerne komme med anbefalinger om andre brennere

    Jeg kjøpte en MSR Whisperlite universal nå for noen uker tid siden. I hovedsak fordi jeg har MSR multifuelbrennere fra før og vet at MSR er omtrent bombesikker. Har en 22 år gammel XGK 2 som funker den som snus ennå, kun normalt vedlikehold gjort opp gjennom årene. Samme med en Whisperlite International fra 2006, still going strong. Whisperlite universal kan i likhet med Optimus Polaris brukes med både gass, bensin og parafin. Dog så krever den dysebytte mellom disse tre drivstoffene og bytte av hodet på drivstoffslangen. Forøvrig en kjapp og enkel sak. Dette er vel Optimusens fordel at den ikke krever. På den andre siden er Whisperliten mye mere stille i bruk enn Optimus Polaris. Så vidt som jeg vet så er Optimus Polaris endel bedre på simmering enn Msr så det kan jo være greit med mye matlaging. Skulle jeg valgt Optimus så hadde jeg valgt Polaris framfor Nova, ene alene for at Polaris har mulighet å brenne gass også, noe Nova ikke har. Men ønsker du å slippe å høre bråket som brenneren(Optimus) lager ved bruk så går du for en annen brenner som er mere stille i bruk. Eller kjøper en silent cap også, deg hjelper betraktelig på støyen.

  5. Omnilite skrev (1 time siden):

    Det ser ut som brenneren er den eldre utgaven av XGK med rundt hus og stivt rør, der kjelestøttene er bøyde stenger (større utgave enn de på SVEA 123)

    Kjelestøtt-enheten ser ut som har beslag for å vri innpå et toppstykke. Kanskje totalen blir en form for Koke-Willy løsning der varmen også utnyttes på utsiden av gryta?

    Børge er jo en ringrev, så han har vel forska, testa og fått laget en løsning.

    De bruker MSR xgk 2, omtrent bombesikker brenner. Har hatt min i 21 år og den fungerer fortsatt problemfritt den dag i dag. 

  6. borgern skrev (1 time siden):

    Jeg har ikke testet Msr men omni med cap er rimelig stille. Er vel ganske like en 111T.  Uten at jeg har testet de ved siden av hverandre føler jeg at omni med cap er stillere enn min Optimus Vega gassbrenner. 

    111T er særdeles stille hvis jeg ikke husker feil, mindre lyd enn Whisperliten. Det med tidsforbruk når du skal koke opp vann er egentlig lite viktig når man er på tur, i alle fall slik jeg ser det. Som innlegget «oksen» skriver så er det flere faktorer som spiller inn. Det være seg effekt på brenneren, avstand fra flammen til kjelen, type kjele du bruker - stål, titan eller aluminium, lokk på eller av og str på kjelen. Trangia sin spritbrenner bruker ca 8-10 minutter på 1 liter vann, omtrent helt lydløs. Jetboil Flash ca 3 minutter, Whisperlite universal på gass brukte tett opptil fire minutt, Whisperlite International på renset bensin brukte 3 minutt og 40 sekunder, bål ute som brant særdeles godt tok det 1 minutt og tredve sekunder. Alle med 1 liters kaffekjele, untatt jetboilen, og lokk på. Men på tur er det jo ingen stress, så i mitt hodet har det ingenting å si. På sommeren foretrekker jeg gass, vinteren er bensin det beste til mitt bruk. Sånne små gassbrennere med konsentrert flamme, nesten som en jet er egentlig lite brukende til alt annet enn å koke vann med fordi de omtrent ikke sprer varmen utover. 

    • Liker 1
  7. Aerosani skrev (27 minutter siden):
    Aerosani skrev (På 3.12.2020 den 19.54):

    Hei, takk for alle svar! Har gitt meg ting å tenke på:) hva tenker dere om Primus Omnifuel med BernieDawg cap vs Whisperlite? Ser at det er mange flere Omnifuel på Dinn, og siden den sitter på multifueltronen burde den vel tas i betraktning? En ny Whisperlite koster 1629 på Bikester+flaske, og det er ikke noen på Finn (bare international). En omnifuel med cap ligger på 1500. Hva tenker dere om det?

    M

    Expand  

    Tenker at jeg hadde ventet til det blir juletilbud før jeg hadde handlet noen ny turbrenner fra nettbutikk. Men en helt grei kombinasjon den du referere til. 

  8. Etter å ha brukt Optimus 111 stillebrenner gjennom deler av  90 og 2000 tallet i forsvaret, kjøpte jeg en slik i 2012. Overbevist om at det var akkurat hva jeg trengte. Hadde glemt at i -99 kjøpte jeg en Msr xgk 2 som bare hadde blitt liggende siden. I 2012 begynte turlivet å ta seg opp igjen og telting har siden vært mere og mere kjærkommen frislipp fra hverdagens «jag». 111 var ofte med på tur med det irriterte meg det lille sølet som ofte ble med parafin, enten på fingre, klær eller underlag. Dermed ble den solgt i 2014 og fra da har det kun vært gass og bensin som gjelder. Har nå et greit utvalg av brennere, jetboil, Trangia(både gass og rødsprit) BRS(Kina) og MRS. Alt til sitt bruk og litt fascinasjon for turbrennere generelt. Ja jeg vil ha det stille og minst mulig summing når jeg fyrer i gang en brenner enten det er for å koke vann eller lage mat, men i den lille tiden det tar å skal få noe varmt så er det ingen krise om det bråker litt. Generelt tror jeg alle brennere som er type stillebrennere funker bra, spiller ingen rolle om de heter Primus, Soto, Kovea, Optimus eller Msr som er de jeg kjenner til på stående fot, de gjør sansynligvis jobben like bra alle som en. Og de brennere som jeg ser som aktuell lar seg greit pakke ned, inklusive optimus 111 også. CO er ikke noe jeg tenker på, da de skjelden eller aldri for mitt bruk er noen krise. Det skal uansett ikke tas på for lett da det helt klart er et dramatisk utfall om man ikke har dette i bakhodet når man holder på med brennere inni teltet. Det enkleste rådet er å kjøpe det man føler for, pris-utsende-pakkbarhet er vel nesten omtrent lik for alle, samme gjelder bruksmåten og forvaltningen(minus gass som tenner med en gang). Jeg gikk hovedsakelig for en ny Whisperlite Universal fordi jeg liker MSR og har to brennere fra de fra før av, samt pris. Men jeg kunne like gjerne gått for en Optimus, Soto, Kovea eller Primus brenner.

    • Liker 1
  9. Legger ved en liten video av nyeste whisperliten, universal som jeg brenner på bensin. Kokte en kjele kaffe på den, må jo testes og brukes selv om man ikke kommer seg på tur akkurat nå. Kjøkkenviften summer mere enn turbrenneren, måtte slå den av. Brenneren ble Kjøpt via VPG på blakk fredagtilbud, god pris og god service fra dem👍😀

  10. Oksen skrev (1 time siden):

    Tenker det er relevant å nevne kullos siden trådstarter skal bruke brenneren i telt. I boken til Randulf Valle er whisperlite en av de som gjør det aller dårligst på co utslipp, opp til 6 ganger så mye som 111 ved bruk av flatbunnet kjele. Jeg ville derfor ikke brukt whisperlite til å koke innendørs, men til kosefyring uten kjele er utslippene lave. Registrerer likevel at whisperlite har vært med Cecilie Skog på ekspedisjon, og at flere bruker den i telt. 

    Har brukt min Whisperlite i telt i døråpningen og det har gått helt fint. Men har dårlig erfaring med en gassbrenner fra Kina, med den så holdt det nesten på å gå galt, så det er selvsagt ikke nokka å skimse av det CO utslippet. Men har også brukt den i lagstelt slik forsvaret har, da er det som regel ikke nokka å snakke om, du skal fyre hardt med mange brennere samtidig før det skjer noe. 111 har jeg vært med på at den gikk fri for parafin og da sotet den teltet pga trykk i tanken, vi våknet og var svarte i nesen alle mann(Forsvaret). Alle kilder som gir varme og lys som må antennes og har direkte åpen flamme gir CO i telt, det kommer vi ikke unna åkke som. Ikke uten grunn at det står Outdoor use only på de fleste brennere jeg har og har vært borti i 30 år. Så får man bruke hodet litt og tenke gjennom hva man holder på med når man fyrer i gang en brenner inni teltet, enten den går på gass, rødsprit, parafin eller bensin og for den saks skyld tørrved eller kull i lavvo også. 
     

  11. Marius Engelsen skrev (5 minutter siden):

    Jeg har veke i min (det var vel det originalt også?), har du veke i din? Jeg har satt inn en veke fra ett optimus 111 repkit.

    Da blir forvarmingen effektiv, uten søl, lett å få fyr på, og med veldig lav flamme. Fullstendig sotfritt :) Bruker jeg alkylat er flammesprederen helt svart under etterpå, men jeg gjør det i nøden.

    Jada ligger veke i skålen under brenneren. 

  12. Marius Engelsen skrev (6 timer siden):

    Har denne også. Dritbra, og med veke og liten sprut rødsprit forvarmes den på nullkommaniks uten noe sot, hvis det er bensin på tanken og ikke parafin.

    Det er den jeg bruker mest, sammen med MSR trillum basen. Passer fint oppi ett rundt penalhus, sammen med en liten flaske rødsprit, tennståk/lighter, basen og den minste flasken 👍

    Har brukt rødsprit selv til forvarming men opplever at det soter like mye som når jeg bruker alkalytbensin(4-taks bensin), så da bruker jeg like godt bensinen jeg har på flasken til brenneren.

  13. Har hatt en 111 og den ble solgt når jeg ble lei av parafinsøl og dårlig lukt. Syns også den var litt klumpete å ta med seg om den skal i sekken. Kjøpte en brukt Whisperlite International for noen år siden, helt suveren med tanke på lite støy, brukervennlighet og det å kunne stue den i sekken. Oppgraderte på blakk fredag til en Whisperlite universal og eneste ankepunktet er dysebytte og bytte av koplingen på slangen når du skal skifte mellom gass og bensin, alt annet lever den opp til forventningene. Med 325 ml brenselsflaske så tar dette lite plass, eller du tar med deg en middels stor gassboks så tar det ikke mye plassen det heller. Vekten MSR med brenselsflaske eller gassboks blir vel omtrent halvparten av en 111, uten at jeg skal påstå bastant da. Har også en MSR xgk 2 fra slutten av nittitallet, den har fungert upåklagelig i mange år, bråker noe jævlig men er omtrent bombesikker, samme opplever jeg på den Whisperlite international og den er vel fra 2006. 

    • Liker 1
  14. 9 minutter siden, Tor Arne Bartholdsen skrev:

    Hvor lang tid brukte du på den turen?

    Jeg startet på søndag også var jeg i Sjusjavri på fredag formiddag. Men da hadde jeg to dager stopp hos mor på Mollisjok. Den går fint på 4 dager vil jeg tro, kanskje tre om man er jækla effektiv. 

    • Liker 1
  15. 27 minutter siden, Tor Arne Bartholdsen skrev:

    Åja sånn ja. Jeg har hytte ved Leirbotnvannet og tenkte å gå litt i omrdet rund og se om jeg klarte å få meg noen storrøye og ørret. Snakket med han på Kipara og han har nå bestillt inn noen båter som er i 230 størrelsen som jeg tror skal passe helt perfekt. 220 ble akkurat litt for liten og 250 var alt for stor for meg. Gleder meg i alle fall veldig til første fisketur med den. Har tittet litt på kartet på vann rundt Stilla, det er jo flott der oppe. Kom gjerne med tips til gode packraft elver eller omåder for fiske, jeg fisker det meste foruten om anodrome fisker :)

    Du kan jo gjøre som meg, padle til innerst på gjerdevann, gå inn til Iesjavri og padle derifra til sjusjavri via mollisjok. Bra tur det. Og som sagt, Altaelva funker bra for turen sin del.

    • Liker 1
  16. 26 minutter siden, Tor Arne Bartholdsen skrev:

    Sa bra at du sier det, fant ut at den var den likaste.  Har du kvitta deg med Kiparaen siden du sier at du har hatt, evetuelt hvorfor?

    Den Charen jeg hadde ble for stor for meg, den ble solgt. Hadde da en MSR alligator 2s på hånden som jeg kjøpte og padlet tvers over en del av Finnmarksvidda med. Super tur og super packraft. Ble solgt den og. Nå er det DIY packraft på neste tur. Har jo padlet endelig i Altaelva og omkringliggende vann her i Alta med de diy packraftene min og det funker som bare det. Så neste tur er det en av disse som skal til pers.

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.