Gå til innhold
  • Bli medlem

smgj

Passivt medlem
  • Innlegg

    197
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av smgj

  1. http://www.nettdoktor.no/ernaering/vitaminer/artikler/magnesium.php Om trådstarter har lyst til å prøve kan det hende at det virker like så bra som både "bondevett" og ny sekk. Det kommer an på hva problemet var i utgangspunktet.
  2. Du har fått mange gode råd om sekk, sannsynligvis vil du komme i mål med dem. Om du ikke kommer helt fram med det vil jeg si er at om du generelt tenderer til å bli støl lett, så kan magnesiumcitrat-tilskudd hjelpe med raskere restitusjon. (Ta 1-2 kapsler på kvelden etter trening/aktivitet. Ikke mer, da man får løs mage om man går over ens personlige opptaksgrense. Om kvelden fordi det virker muskelavslappende og en del opplever å bli søvnige. http://www.life.no/produkter/vitaminer-mineraler/magnesium/bio-life-magnesium-60-kpsl eller http://www.life.no/produkter/vitaminer-mineraler/magnesium/magnesium-60-kpsl er gode produkter dersom du vil prøve og finnes også andre steder enn hos Life. Linkene dit er kun valgt fordi de var lette å finne. )
  3. Og om det nå skulle vise seg at du finner drømmekjelen, bare at den har knott - så kan det jo hende at det går an å modde knotten til en ring gjennom å bore, eller vinde ståltråd rundt knotten til en hempe. Du skal vel uansett bare løfte lokket via denne hempa, ikke mer vekt enn det.
  4. Da kan du flytte dem, tror jeg. Jeg har iallfall gjort det med noen av de kartene jeg har. (Det har dog vært mellom like enheter, men det tror jeg ikke er vesentlig.)
  5. Spørsmålet er vel om de er låst til enheten eller ikke. (Adventure er bare detaljeringsgraden.) Det var om de var låst eller ikke jeg trodde du kunne se i basecamp.
  6. Åpne basecamp, gå til "maps" og se hva du har der først og fremst? Edit: lese posten skikkelig, SÅ taste. Om du forsøker å legge over fra kartene dine til enheten så får du dem inn? Om du går på "maps" -> "manage map products" og det står "unlocked" på kartene dine så *tror jeg* at det bare er å installere dem på hvilken som helst garmin-enhet....
  7. Janome har vært veldig bra, jeg kjenner ikke til de nyere maskinene derfra. Når det gjelder bruktkjøp av overhalt maskin så fikk jeg garanti på min. Husker ikke om det var 3 eller 6 måneder. Det kan jo være verdt å spørre om dersom man velger å se etter overhalte i stedet for nye. (Og selvfølgelig sy som f... den perioden. )
  8. Jeg vil vel si at til det bruket så er det å kjøpe en brukt, overhalt maskin tingen. Husqvarna er nevnt av mange. Noen av de gamle modellene har også krabbegear for tykt /flerlags stoff om det skulle trenges. På Finn kan det være bra maskiner - men det kan også være en god grunn til at eieren vil ha en annen. Overhalte bruktmaskiner er som regel tryggere.
  9. Jeg kan ikke la den der stå ubesvart .... Som premiummedlem selv (kjenner meg ikke akkurat elitistisk av den grunn) og utlegger vil jeg si at "slitasjen" og dermed også vedlikeholdet på cachene faller betraktelig når man setter dem som premium. Det er ikke direkte relatert til antallet besøkende, for her jeg bor er det mange premiummedlemmer. Derimot så virker det som at folk som har bestemt seg for at hobbyen er verdt de 30$ årlig også setter seg mer inn i kutymene rundt ... (Og f.eks er mer nøye med å legge på plass lokk skikkelig, replassere riktig sted og ikke knøvle logger/bruke halve loggen på en signatur - alt småting som fort genererer unødvendig hyppig vedlikeholdsbehov.) Jeg har en cache på et meget trafikkert sted. Før jeg gjorde den kjip (= palatka - kun med logg) så måtte jeg bortom den titt og ofte. Ganske kjedelig når den ligger 4mil hjemmefra og ikke langs en vanlig reisevei for meg. Jeg skulle gjerne fortsette å ha en "ordentlig" boks der, men det var ikke praktisk mulig for meg å vedlikeholde med den slitasjen som det ble på den. Jeg satt med alternativene jeg så - ta bort helt, sette premium eller gjøre "kjip". En annen, lite hyggelig årsak, er at en del gratismedlemmer aktivt går inn for å ødelegge. I Sverige var det en periode folk som gjorde sitt fornødende i boksene... Da er de som "bare" ødelegger dem/tømmer dem eller fjerner dem direkte hyggelige i forhold. Felles for begge grupper er iallfall at de ikke spanderer penger på et årsmedlemsskap for å kunne fortsette ødeleggelsene. Forøvrig er det ingen begrensninger på utlegg for standardmedlemmer - synes man at det er for lite gøyale ikke-premiumsbokser i et område er det bare å legge ut.
  10. På android er c:geo et gratis alternativ. Den begrenses kun av medlemsskapet ditt (selvfølgelig). Kan ha noe høy startterskel, men gjør alt det du trenger.
  11. Om du ikke kommer i mål med dobbel strømpe eller bedre sko kan du få mine betraktninger... Jeg har erfaring med plasterallergi... Det brukes ulik lim i ulike plastre/tape. Se om du kan prøve noen andre produsenter. Du kan teste dette på små områder i en tid før. Når dette er sagt - når du har begynt å utvikle limallergi er det fort gjort at det fortsetter og du vil reagere på flere og flere typer. Så om du vil fortsette å tape så anbefaler jeg å først smøre med et produkt som heter kerodex 71. Dette er en barrierekrem ("usynlig hanske"). For min del gjorde innsmøring av hendene i denne pr 4. time at jeg kunne jobbe med rekepelling i 6måneder, selv om jeg da hadde kontaktallergi mot reker. https://www.apotek1.no/produkter/kerodex-71-krem-100ml-803387p
  12. Skulle være RAS, ikke Markamann!
  13. Tankevekkende. Det Markamann snakker om er vel det samme som det henvises til her: http://forskning.no/trening-bil-og-trafikk-sport/2010/01/ikke-faerre-ulykker-med-hjelm Såvidt jeg husker ble det også forsket litt på dette og man fant ut at sykelister med hjelm hadde høyere toleranse for å ligge tett på biler enn de uten.... At sikkerhetsutstyr hos enkelte fører til en adferd som høyner risikoen for at noe skal skje satt opp imot det å ikke benytte seg av sikkerhetsutstyret. Samme argument kan selvfølgelig brukes mot "alt" av sikkerhetsutstyr (redningsvest, sikkerhetssele, motorsyklister med gule vester etc), men nettoeffekten vil sikkert variere fra område til område, Hvis det å ta med spot i sekken gjør at man går turer/gjør vurderinger man ellers ikke ville gjort - ja, da blir nettoeffekten tvilsom. Men ... gjør man det? Jeg bruker ikke Spot så jeg kan ikke uttale meg. Går forøvrig også ekstremt lite alene nå, men kjenner på at jeg er "mer forsiktig" om jeg er alene. Ville jeg ha vært like forsiktig "alene med Spot"? Jeg må bare si at jeg tror at jeg kanskje hadde strukket strikken noe lenger.... antakelig til et sted opp fra "helt alene", men langt fra "sammen med andre."
  14. Skal man bare ha koordinater en gang imellom så hadde jeg lastet ned SW'en på mobilen og brukt den de gangene det var behov for det. Og forøvrig satt den i flymodus siden det sparer strøm. Etter min mening er det mye enklere og billigere enn å se etter en egen enhet.
  15. smgj

    Krympe ull kartanker

    Kontrollert krymping er vanskelig. De som kjenner tørketrommelen/vaskemaskina si kan ofte bruke den, men ikke om man er førstegangstover. Se om du finner noen tips her http://gronland2017.blogspot.no/2015/04/toving-av-kartankervotter.html
  16. Hmpfr... bor på grensa mellom Norge og Sverige ... og geocacher? Ja, kan bruke kun ett i gangen siden jeg kun er på en side av grensa i gangen, men det merkes at chipsettet er noe lite til det jeg dytter inn på den. Har dog en gammel variant, gpsmap 62s. Den er treg først og fremst med zoom ut. Så det er nok kartdetaljeringsgraden som er stor ifht va som var vanlig da enheten ble produsert. Boot-tid ser ut til å avhenge av antall kart og antall POIs - men det bryr meg ikke så mye til min bruk. Nuvel. Hva man trenger avhenger av bruksmønster og dermed vil ikke alt passe alle og man vil ikke oppleve de samme "problemene".
  17. Det skjønner jeg ikke. Min mobil - samsung active S4 - bruker både GLONASS og vanlig GPS samtidig uten at jeg har gjort noe for det. Jeg ble veldig fortvilet da samsung slapp en oppdatering som knertet glonasstøtten en periode. Jeg merket det, kan man si. Innposisjonering gikk mye tregere. Vet ikke om nøyaktigheten ble så MYE påvirket, men tiden det tok fram til god stabillitet og nøyaktighet var oppnådd ble mye lenger. Om du f.eks ser på garmin sin etterfølger til 62-serien så kommer den med GLONASS. Kan ikke tenke meg at du aktivt må veksle mellom dem. https://buy.garmin.com/en-US/US/on-the-trail/gpsmap-64/prod140020.html og denne sammenlikningen http://gpstracklog.com/2014/03/hands-garmin-gpsmap-64s.html
  18. Sånn erfaringsmessig så bir GPSen betraktelig mye tregere med - mange kart inne - mange aktive kart - mange veipunkter Ja, og så er det greit å velge kart med nok, men ikke for mye info tiil det bruk man har tenkt den til. Jeg bruker en 62s. Selv om kartvisningen er liten, så er jeg veldig fornøyd med knapper, signal og robusthet. Når det gjelder nøyaktighet så er det forresten svært viktig å kjøre kalibrering med jevne mellomrom, eller etter lenger tid/avstand. Jeg kan forresten ikke forstå hva som gjør GPSMAP60scx bedre enn nyere enheter? Etter det jeg kan se så gir x i modellnavnet muligheten til å rute via egne POIs, støtter ANSI samt indikerer at enheten har "SiRF star III GPS receiver processor" - i fellesskap med GPSmap 76..x- serien. Etter rykter å dømme er det heller ikke gitt at SiRF star-chipsettet ble brukt i hele produksjonstiden til GPSMAP60. http://forums.gpsreview.net/discussion/14007/60csx-no-longer-uses-sirf-chips Skulle jeg kjøpt ny GPS til bruk her i nordområdene nå så hadde mitt kriterium vært at den også benyttet GLONASS.
  19. Ikke om lyset var montert høyere enn fyringsvakten, vel? CO2 er tyngre enn luft såvidt jeg vet...
  20. Du vet jo hvor mesteparten av vekta kommer fra, og jeg antar du har tenkt over disse... så jeg ser heller på småtingene. Leirsko: crocs gir deg ca 100 reduksjon... Trenger du noe tettere enn crocs så ta på fjellstøvlene? http://www.fjellforum.no/forums/topic/20655-superlette-leirsko/ Trenger du både hodelykt og teltlys? Jeg vet ikke, men jeg hadde tenkt over det for meg selv ... Alt etter hvor turen går hadde jeg utelatt drikkeflasken til fordel for en tilgjengelig snyltekopp. Det fordrer selvsagt at det er drikkbart vann i terrenget der du skal gå. Videre har du med en del ting som kanskje bare er nødvendig på langtuer? Tenker da f.eks på powerbanken og solkrem. Jeg hadde også vurdert - dersom foto er så viktig at det er verdt å dra med stativ - å se etter en stav som kan fungere også som stativ. Nei - ingen 100% løsning på noen måte, men kan kanskje være et kompromiss? http://www.imaging-resource.com/news/2012/03/29/the-camera-bag-brazos-walking-stick-doubles-as-photography-monopod PS - jeg setter også veldig pris på tankene rundt miljø og dyrevelferd.
  21. smgj

    Hundeoppdragelse

    Ikke hund, men katt. Vet ikke om hunder er så grunnleggende forskjellige, men med katter kan jeg iallfall si - man oppnår det aller meste ved positiv innlæring. - kjeft og stemmbruk har man i bakhånd til situasjoner hvor det trengs. - det hjelper veldig mye å gjøre ønsket adferd "lett" og uønsket "vanskelig" fram til at ønsket adferd blir en vane. Dette gjelder spesielt i situasjoner hvor man ikke kan overvåke hele tiden. - kjenn instinktene til både individet og typen/rasen og forsterk det du ønsker og reduser det du ikke ønsker... - det finnes sta katter og det finnes STA katter... det finnes lure katter og det finnes dumme katter. Eier må være både lurere og staere for å være lederen. - når katta har lært og VET hva du ber om, men velger å la være... det er da problemene oppstår. Jeg løser sånne situasjoner med å lære dem "advarsel/nok". På katt har jeg brukt dette når jeg leser "nå har jeg tenkt å gjøre noe jeg ikke får lov til"/nå er det på nippet til å komme klør i spill. På de to kattene jeg nå har har jeg brukt fysisk straff 1 gang på han som nå er 9 år. Det var under lek, hvor jeg ville dempe leken for å unngå klør og han ikke reagerte på signalet for "nok" - vel og merke visste han godt signalet for "nok" på forhånd . Det endte med ett knips på nesa. Det har jeg aldri måttet gjenta. Han er ikke redd, men vi er enige om grenser og når nok er nok. Det samme skjedde med hun på nå 7. For begge var det i "tenårene". For alt annet (hoppe på bordet, mobbe innflytterkatten i huset) holder tilsnakk med høy stemme (for det de vet er galt), "advarsel", eller en penn kastet når advarsel ikke tas til følge. Ja, og hunnkatten - som fant ut at hun skulle markere inne da vi fikk innflytter ... Der ferska jeg henne og tørka gulvet med henne og sendte henne ut. Brutalt? Tja... en katt som har vært husrein i 6 år (og ikke klarte(?) å gå på kasse inne etter kastrering, engang - jeg måtte ta henne ut i bånd!) vet godt at det ikke er ok å tisse inne når man kan gå ut fritt via kattedør. (Men det er ingen vits i å straffe sånt dersom de ikke blir ferska etter min mening. Dyr glemmer årsak-virkning om det ikke tas i gjerningsøyeblikket - og av den grunn ville jeg aldri straffe et dyr som tisset inne fordi det ikke hadde mulighet til å varsle og/eller komme ut. Tiss inne er i sånne tilfeller min straff som eier fordi jeg ikke tok hensyn til dyrets fysiologiske behov.) Det kunne heller ikke falle meg inn å straffe katta som kom inn så utflidd at hun måtte dusjes for at hun klorte meg da hun forsøkte å komme seg ut av dusjen i panikk. Hun gikk ikke til angrep - hun ville bare ut ... og for henne så var den dusjen mer enn traumatisk nok om ikke jeg skulle kjefte i tillegg. Den siste katten i husholdningen, nykommeren, er skvetten og smått redd for ukjente mennesker. Her har jeg - etter at eier og katt flyttet inn for 2 år siden - knapt kunnet snakke høyt rundt ham før han lærte - hva som er ok og godtatt i huset - at jeg kun kjefter så lenge han er på feil sted/gjør feil, men stopper med en gang han er ute av situasjonen - og ikke bærer nag Det har tatt tid å få han så trygg at jeg kan føyse han ned fra benken på vaskerommet (vanskelig å holde dem nede derfra siden kattedøra er i rommet og vi ikke alltid er hjemme) uten at han løper under sofaen i panikk etterpå. Jeg forsøker vel å si at iallfall katter og sikkert også hunder er ulike individer og ikke alle reagerer likt på samme "trening" ... men at for min del iallfall så er det absolutt at dyret må forstå hva som er ønsket og være i stand til å etterfølge det før man kan så mye som tenke på negative reaksjoner. Samt at 95 og kanskje helt opp til 100% kan oppnås med positive metoder, kløkt og tålmodighet - og forutseenhet i situasjonen framfor å "reparere" i etterkant. Og - forutsigbarhet gir trygge dyr. Uforutsigenhet gir grobunn for usikkerhet. Igjen ... vet ikke om jeg som primært har erfaring fra katt og hest har så mye praktisk å si om hundehold, men jeg har lyst til å forsøke å bidra med noen eksempler og gråtoner til en diskusjon som lett kan bli svart/hvit.
  22. Kjøp deg en kubjelle eller noe sånt å henge på sekken. Da er du så godt som garantert at du ikke vil se dyr av noe slag siden de vil høre deg og stikke før de kommer innenfor din syns- og hørevidde. Ellers er jeg enig i at frykten ikke er bunnet i reell risiko verken med hensyn på overfallsmenn (mange flere offer å ta av i byene for de som driver med sånt - ingen grunn til å gå i timesvis i fjellet for å finne de 1 av 1000 jentene som går alene ) eller rovdyr. Det å falle og bli liggende hjelpeløs derimot kan være en reell risiko som du bør vurdere hvordan man kan minimere eventuelle konsekvenser av. F.eks gjennom å avtale hvor man går og når man skal gi livstegn fra seg - eller gjennom ulike nødsystem. Når det gjelder hund så hadde ikke jeg anbefalt det med mindre det er en hund du kjenner godt fra før - og som er turvant. Det kan godt medføre større problemer enn trygghet. Og vi gjør så mye annet daglig som medfører et hav av større reell risiko ... som å gå trapper, kjøre bil, gå langs veien. Når det er sagt - så er det knapt nok noe som gir en sånn følelse av mestring som det å utfordre seg selv litt og etterpå kjenne på det at man "overlevde". Jeg hadde noen helger i fjellhytta til familien (25m2, ikke vann/strøm og 20 min gange fra vei) som tenåring/20åring. Det var fantastisk. (Men ja, jeg lyttet mye den første natta - og hubroen var skummel.) Men det var også fantastisk fint og ble noe jeg hadde stor glede av den tiden jeg bodde i nærheten. Så jeg anbefaler deg å "go for it", men ikke ta de LANGE stegene med en gang... finn små skritt som fører deg nærmere målet. Kanskje starte med lange dagsturer og kanskje noen overnattinger ute, men kort fra bil eller hus - og så kan du øke på både i avstand og turvarighet når mestringen og tryggheten øker.
  23. Ville ikke vasket den før det var overnødvendig siden det vil fjerne naturlig fett fra pelsen og dermed også ødelegge en del av spensten og det meste av vannavstøtingen siden det ikke er noe dyr inni den lenger til å erstatte dette ...
  24. Og har du to du kan avse så har du fleece lakenpose etter noen minutter ved ei symaskin. Det vil iallfall øke temperatuern.
  25. Kommer nok helt an på hvor godt og alsidig de anklene er trent før man forlater stien og folk. Typen min & meg er to skoleeksempel der. Jeg har aldri hatt behov for ankelstøtte og "aldri" overtråkket. (Den ene gangen jeg gjorde det - vollyballspill av alle ting - rev jeg senen så mye at det ble 14 dager med lettgips. Heldigvis hadde jeg flaks med opptreningen så den ankelen ble aldri noen "problemankel" selv i ettertid.) Jeg har aldri hatt behov for høy støtte før nå - som jeg har lagt på meg "en tursekk" over ganske kort tid. Nå kjenner jeg at dersom jeg tar noe særlig vekt i tillegg til kroppsvekta trenger jeg litt ekstra stivhet der. Men målet er jo å bli så sterk igjen at ankelen bærer meg og det jeg tar med uten det behovet. Kjæresten har en historie med mye overtråkk og trengte i allfall i starten da vi ble sammen ankelstøtte - selv uten oppakning på bare "dårlig vei". Med mer trening (turer i terreng ) har ankelstyrken hans kommet seg og han sier seg (og jeg ser) at behovet ikke er det samme. Men han ville ikke drømme om å ta ut i grumsete terreng uten iallfall litt støtte. Så jeg er enig i at "mennesket i utgangspunktet ikke trenger ankelstøtte", men man kan heller ikke fri seg fra hva man har gjort før og hvilken styrke man "på gående tidspunkt" har i ankelen. Å hinke ned på et kraftig overtråkk er ikke gøy... For meg er det litt artig at denne diskusjonen kommer opp. For 15-25 år siden bandasjerte "alle" hesteeiere føttene til hestene før selv småtrening. Etterhvert skjønte de fleste at dette faktisk gjorde at hestene fikk svakere bein (muskler man ikke trener opprettholder ikke den samme styrken) enn om mesteparten av treningen foregikk uten. Og så fikk man heller spare bandasjene til når det virkelig var kritisk å unngå overtråkk og heller bruke treningen til å få styrken på plass.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.