Gå til innhold
  • Bli medlem

Ronnie J

Aktiv medlem
  • Innlegg

    28
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Ronnie J

  1. Den 11/12/2015 at 2.01, zimwalker skrev:

    Jeg legger rustent verktøy i eddik, fin rustfjerner det. Lar det ligge noen dager. MEN IKKE karbon knivene mine, nei nei, da får de en dyp (og stygg) patina (*). Men prøv gjerne for se hva som skjer, ta en gammel Mora karbon kniv og la den ligge i eddik noen dager....noen timer holder sikkert.

    Noen bruker f.eks. sennep, eddik, poteter og what not til å påføre karbonknivene sine et patina-mønster, (i stedet for å vente til at flekkene kommer av seg selv uten noe (pent) mønster. Men da snakker vi om minutter, lar ikke kniven ligge i dagevis med slike substanser påført. Se f.eks "www.youtube.com/watch?v=5ZviaQkPQjw"  For flere eksempel søk på youtube -->https://www.youtube.com/results?search_query=knife+patina )
     

    (* https://en.wikipedia.org/wiki/Patina). 

    Jeg har også første utgaven av Work Sharp. Bruker den  når jeg skal slipe kniver, økser og andre redskaper som allerede har en konveks egg, eller som med fordel kan kan ta en. Mine Mora kniver "utsetter" jeg ikke for dette, de får beholde sin s.k. skandinaviske slipning. (se Sabre grind https://en.wikipedia.org/wiki/Grind ), Strømeng kniven min derimot....

    Karbon kniver tørker jeg av etter bruk, og jeg  lar de ikke ligge i våt lærslire når jeg kommer hjem fra tur, men tar de ut til jeg er sikker på at slira har tørket. Bruker litt vaselin på bladet som rustbeskyttelse. Tørker av bladet før jeg lar det komme i kontakt med mat, men ingen fare om man får i seg litt vaselin om så skulle skje. Får bare veldig løs mage om man får nok i seg :) 

    Mora har Scandi grind

  2. 34 minutter siden, Tom 42 skrev:

    AT JEG IKKE GJORDE DET FØR

    Da jeg begynte på befalsskolen i 1962 fikk vi utlevert bla noen kvadratiske ullgreier som kaltes fotkluter.  Men siden vi var blant de første som også fikk utlevert sokker brukte vi fotklutene kun til å avlaste skuldrene når vi bar tung sekk, noe vi alltid hadde.

    I fjor dukket disse fotklutene opp i hodet mitt, og jeg tenkte:  «Hvorfor ikke prøve».  Som tenkt så gjort og jeg frekventerte den lokale sybutikken og kjøpte et passe tykt ullstoff.  (Om du vil prøve kan du finne et ullstoff, eller et militært ullteppe på loppemarked eller på nettet).

    Vel hjemme rutet jeg opp et kvadrat på ca 45 x 45 cm, og det var perfekt for mine bein.  Men hvordan brette?  Vel, det var bare å prøve – og evt feile. 

    Først la jeg kluten diagonalt1.jpg.28dece2bd446a919bf87419e47a1acea.j

    Og plasserte foten midt på2.jpg.1dd78c555be6eb0a82b301f5aff31ca1.j

    Deretter brettet jeg tåsnippen inn og deretter sidesnippene mot midten3.jpg.2a0e303489cb94fd0b71bd204221b9a5.j

     

    Så var det å finne frem støvlene og tre beinet nedi.5.jpg.f30889973dacb7b97958785f1ec13a1a.j

    Deretter trakk jeg endene som "stakk" opp, og det var det.

    Debuterte i slutten av juli på en 6 dagers tur på Hardangervidda.  14 dager senere var jeg av gårde igjen og da var det gåing i 6 av 8 dager.  Siden har jeg kun gått med fotkluter sist for tre dager.   Til sammen har jeg brukt fotklutene ca 20 dager.  Nix gnagsår.

    Det som jeg synes er den største fordelen med fotklutene vs sokker er at helen på sokken ikke "ligger" et stykke over helen.  Men den største fordelen er tørkingen.  I motsetning til sokkene kan fotklutene brettes helt ut, og henges opp på klessnoren under baldakinen.   En annen fordel med fotklutene er at du kan bruke den ene til duk og den andre som serviett.

    56a36d0b56f81_10-14Etablertteltleir1307(

     Det står mye positivt om fotklutene på nettet, også historisk.   Som en parallell til fotklutene er sennagrass. 

     

     

     

     

    Fin camp du hadde der

  3. Er enig med så mange av dere. Når det er sagt så har vannfilter av alle typer en viktig funksjon der det trengs og er definitivt raskere å bruke enn å koke vannet og avkjøle det. Det er nettopp derfor slike produkter selger. De selger ikke på frykt for å bli syk av bakterier i Norge, men som et middel for å redusere risiko for å få i seg ting man ikke bør. Det er også svært praktisk og lettvint å stappe sugerøret i en bekk eller et vann for å drikke synes jeg. Dette er min personlige mening og erfaring. Tror alle er klar over vannkvalitet i Norge og hvordan man desinfiserer vann ved koking. I andre land hvor vannkvaliteten er mildt sagt dårlig og infrastrukturen likeså, er filter en nødvendighet. De fleste forretningsideer oppstår ikke for å tjene penger.....De kommer som et resultat av å ville løse et problem

    • Liker 1
  4. 23 timer siden, REJOHN skrev:

    Nå har jeg opplevd dyrekadaver i elva der vi hentet vann. Dette var på en STF hytte. Ingen ble syke.

    men vi gikk til elva etter oppdagelsen...

    At dere ikke ble syke er jo fint, men dette handler om å redusere risiko for å bli syk. Ihvertfall der sannsynligheten er stor for nettopp det.

  5. 8 timer siden, Tiur3 skrev:

    Har du blitt syk av å drikke (uten rensing/koking), fra et fjell- eller skogsvann , med brukbar gjennomstrøming? Eller en bekk/elv, utenfor urbane strøk?

    Det har i alle fall ikke jeg, etter 50 år med friluftsliv over det meste av fjellnorge (også en delerav Sverige) og skogsområder i sørnorge.

    Det er noen få områder (i norsk natur), en bør være forsiktig, ellers kan en drikke vannet urenset og ukokt. Det er normalt vann med veldig lite gjennomstrømning, eller vann/elver i urbane strøk, eller avrenneing fra industri, som er problematisk.

    God erfaring, med et rensesystem! Da må jeg spørre hvilke referanser du har, fra den norske naturen, som krever rensing av vann.

    Jeg har blitt syk av å drikke vann i utlandet. Det er primært der behovet for produktet er og det selges i store volum  til f.eks. nødhjelpsorganisasjoner.

    Når du nevner Norge så har det blitt påvist Giardia bakterier i flere målinger i bekker og vann og det er noe vi ikke vil ha i oss.Generelt sett er det veldig trygt, men man må passe på hvor man drikker. Det kan fort ligge dyrekadaver lenger opp i bekken du drikker av. Det bør man tenke på.

    Alt i alt er vi heldige i Norge, så der er vi enige.

  6. gujdl0lo4xxvj5ye5oan.jpg

     

    Selger du Bonaqua, i plastflasker, så er du med og redder Afrika. Det er noe som skurrer når mer produksjon av plastikk skal gi rent vann i Afrika....noe av det minst troverdige markedsfremstøtet fra Coca Cola dette. Slutt å handle fra Cola, så berger du verden, er mer troverdig. 

    Ja, den meningen får du stå for. Jeg har verken personlig sjekket Coca Cola eller Lifestraw sine prosjekter (har du?), men det jeg er helt sikker på er at et produkt som Lifestraw og andre liknende produkter, HAR et stort nytteområde i deler av verden som ikke er så heldige som oss.

  7. Skal ringe dem i dag. Slik det er nå må jeg bære med meg ei reservelykt i tilfelle den nye slukner. Hvor i Norge kan man regne med å dra på tur uten regn eller tåke? Ja, det virker som tåke er like ille som regn..

    Det står forresten i bruksanvisningen at den ikke skal utsettes for fuktighet. Er den bare beregnet til innendørs bruk? ;)

    Ja gjør det. Nei den skal tåle regn og ferdig med det. Som en sa over her så er IPX4 = Sprut (kraftig dusj/regn) mot kapsling fra alle kanter skal ikke ha skadelig virkning

  8. Jeg har lenge ligget i hengekøye og bruker fortsatt liggeunderlag i køyen for isolasjon. Syns det fungerer veldig greit og fryser ikke selv rundt 0 grader. Forutsetter selvsagt en god sovepose også. Jeg syns det er spennende å følge denne utviklingen i Norge. Som med mange andre ting, ligger vi litt etter resten av verden, så jeg tror leverandørene vil få øynene mer opp for dette markedet snart (til våren), da etterspørselen øker. Jeg er forhandler selv så jeg følger godt med markedsutviklingen.

     

    Danmark har kommet mye lenger enn oss. Her er det ekstremt populært med køye og der er det et uendelig antall forhandlere som har ekstrautstyr som underquilt som lagervare. Der er vi dessverre ikke i Norge.

     

    Jeg anbefaler alle som lurer på diverse ang. å ligge i køye, inkludert info om forskjellige produsenter og brukererfaringer å ta en titt på den danske Facebook gruppen "For os der bruger hængekøje."

     

    https://www.facebook.com/groups/293494684159390/?fref=ts

     

    Der diskuteres det flittig!

  9. Komposisjon starter i kamera (også kan man "jukse" med crop selvsagt ;P) Forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn i bildene, og gjerne bruk av linjer som drar blikket innover i bildet.

       

     

    Jeg vil si at komposisjon starter med fotografen og man blir ikke en god fortograf av godt utstyr. Det er evnen til å se motiver som skiller oss vanlige fra en mesterfotograf.

    • Liker 2
  10. sikta meg inn på esee sine kniver. virker som prima bra greier. noen flere som har erfaringer med dissse+

    Er enig i at dette er meget gode kniver med livstidsgaranti

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.