Gå til innhold
 • Bli medlem

Georg Ianke

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  19
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Georg Ianke

 • Bursdag 11. april 1972

Nylige profilbesøk

169 profilvisninger
 1. Jeg bruker Optimusflasker på mine msr- pumper. Funker greit, men bruker gjengeteip på pumpene for sikkerhets skyld. Er likevel noe træl med den gjengeteipen. Tenker derfor å skaffe originale msr- flasker. Hadde Optimus- brenner før, men konverterte, først en Whisperlite og i senere tid også en xgk. Ser imidlertid at msr ikke har større flasker enn en liter, mens Primus og Optimus har 1,5 l. Erfaring med Primus brennstofflaske på msr- pumpe? Blir det tett med trykk i flaska?
 2. Tror jeg kjøpte mitt adapter på XXL en gang i tida... Samme med stormlighteren, en Optimus Burny. Varierer ellers stadig hvor du finner hva av turutstyr. Ville i grunn bare prøvd å Google det du leter etter. Kjøpte nylig en 0,5l Trangia brennstofflaske i plast på XXL Sandvika, nå finner jeg ikke slike flasker på XXL overhodet, ei heller i nettbutikken deres. I andre sportsbutikker på nett derimot... Noe irriterende å stadig måtte betale frakt hver gang en skal ha noe småtteri. På den annen side greit å slippe å løpe rundt i butikkene å lete.
 3. Punkterte gassbokser kan kastes i glass/metall. Husker ikke hvor jeg leste det, mange år siden nå. Eget verktøy til punktering fås kjøpt hos de fleste sportsforretninger som selger gassbokser. Er vel bare Turistforeninga sine hytter som ikke aksepterer punkterte gassbokser i metallavfallsdunkene sine. Drikkeglass inneholder visst bl. a. bly (grøss) for å gjøre dem mer motstandsdyktige mot knusing. Derfor skal ikke disse i glass/metall. Er vel egentlig spesialavfall. Burde i tilfelle være det. For min del bruker jeg gass stort sett bare i barmarksesongen. Vinterstid kun til småjo
 4. Gassbokser med smårester på etter tur bruker jeg i grunn til å fylle stormlighteren med før jeg drar på nye turer. Er det svært lite igjen på boksen, brenner jeg det opp før jeg stikker hull i boksen og setter den til avdamping. Siste stopp er glass/metall- beholderen på den lokale mottakstasjonen.
 5. Høres ut som du skal vite hva du gjør før du prøver... vanlig helårsgassblanding damper jo selv i -25°, om ikke så mye. Skal jo ikke så mye til heller, før det er for mye innendørs.
 6. Heller rødspriten pent og rolig på flammesprederen, lar den renne nedover brenneren og trekke inn i primingpaden. Fungerer helt utmerket. Whisperliten og min XGK med silencer har imidlertid domeformet flammespreder, dog med oppovervinklet kant rundt. Kjøpte nylig en 0,5l flaske til formålet, men skulle tro 0,3l holder. Trenger jo ikke så store mengder med mindre du drar på virkelig lengre turer. Har så langt brukt en gammel Zigg- flaske fra forna da’er påskrudd Trangia hellekork til formålet, men den er unødig stor. Rommer en hel liter om du ikke skal ha pumpe i den.
 7. Godt spørsmål, tross alt, men det har sin begrunnelse. Tipset fikk jeg for øvrig her inne for en tid siden, men i en annen tråd. Jeg har nemlig gjort som deg i årevis, men alltid funnet heptan noe eksplosivt og vanskelig å dosere. Ørlite for mye, så blir det fort flammehav, og mengden du trenger avhenger jo også av temperaturen der du er. Med litt trening går som regel doseringen greit, men er du sliten, er det fort gjort å overdosere, særlig med heptan, som er svært følsom på mengden. Som førstiser i Forsvaret i 1991 fyrte vi jo opp 111’en med rødsprit, og da jeg noen år senere kjøpte en omby
 8. Foretrekker definitivt å ha brenstoffet på dertil egnede flasker med pumpe på tur. Gjør det også vesentlig enklere å bytte flaske når en går tom, framfor å skulle helle over fra ei plastflaske. Tenker jeg gir Biltemas alkylat en sjanse også, selv om heptan fungerer utmerket. Opptenning skjer likevel med rødsprit, oppbevart på en Trangia brennstofflaske i plast, med hellekork. Liker ikke brusflasker til slikt, aldri så solide og tette.
 9. Hver sin lyst, sånn apropos skjøre, moderne plastflasker med tynt gods. Greit til oppbevaring i uteboden/garasjen, ikke i pakningen, enten det er pulk eller sekk. Det er i alle fall min oppfatning og anbefaling. Ellers takk for tipset. Har ikke sett at Biltema selger alkylatbensin. Den er kanskje billigere enn heptanen som selges på sportsforretningene, men vil også tro at den gir mer merkbare avgasser. Sist jeg prøvde slikt (mange år siden), var i alle fall det tilfelle. Renset parafin er kanskje bedre.
 10. Har det skjedd så store endringer da? Jeg husker godt hvordan brusflasker i plast var da de kom en gang utpå 1980- tallet. Ville ikke satt pumpe i dem heller og brukt til noen multifuel, om det var mulig. Den gang hadde jeg et Trangia stormkjøkken, og brukte slike flasker til rødsprit. De flaskene tålte en del juling. Må tilstå at jeg ikke har drukket nevneverdig brus siden da, så skal ikke uttale meg for mye om dagens brusflasker. Mulig de er blitt tynnere i godset. Ville ikke brukt slike til oppbevaring av brennstoff heller i grunn, slik jeg gjorde i hine "hårde" dager. Har for stor respekt
 11. Hvordan klarte du å fylle gassen på den brusflaska? Gassen koker jo bort tvert den kommer ut i fri luft. Ei heller ville jeg stolt på en hjemmelaga ventil. De gassboksene du kjøper på sportsforretningene er jo heller ikke helt tette. Derfor skal du aldri oppbevare slike innendørs. Oppbevarer dem ikke engang i teltet på barmarksturer.
 12. 😄hvor stort er et hus.... Trykket i brennstofflaska avhenger jo av hvor mange pumpetrykk du gjør med pumpestempelet og volumet i pumpesylinderen, samt volumet i flaska. Trykket kan imidlertid bli nokså høyt, og må bli det, skal lufttrykket klare å presse brennstofftet gjennom slangen og dysa med høy nok hastighet og kraft (trykk) til at du får skikkelig bluss på brenneren. Selve flaska tåler nok vesentlig høyere trykk enn hva du får med pumpa. Høyere enn noen brusflaske. Komposittflaskene med propangass er også svært trykkbestandige. De lager jo jetfly i kompositt i disse tider.
 13. Vanskelig å skru en fuelpumpe fast i tuten på en slik plastflaske vel? Dessuten tåler de neppe å bli trykksatt heller. Derfor fuelflaske. Når primusen slukker av seg selv, er flaska tom, og så skrur du ut pumpa og skifter flaske. Evt. har du pumpe i hver flaske og bare bytter kjapt før brenneren blir kald. 😉
 14. Spritkjøkken fungerer utmerket det, hvis tida ikke har noen betydning. Kokte opp ei kjøttgryte med 20- minutters langkornet ris på et Trangia 25 på en vintertur i Bærumsmarka/Krokskogen for mange år siden. Snøen lå dyp i skauen, og gradstokken på 20 blå. I den temperaturen blir som regel optimusene til Katadyn etter min erfaring nokså kranglete både å koble og holde i gang på lavbluss. Unntaket er Polarisen, som uansett er enkel å koble med sin gjengekobling, men dessverre like kranglete å holde i gang på lavbluss over tid, som novaene. Fra jeg fyrte opp spritbrenneren og begynte snø
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.