Gå til innhold
  • Bli medlem

Måssåbjønn

Aktiv medlem
  • Innlegg

    454
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    9

Måssåbjønn vant dagen sist 21. januar

Måssåbjønn hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

455 Excellent

Om Måssåbjønn

Profile Information

  • Gender
    Male

Nylige profilbesøk

3 168 profilvisninger
  1. Jeg er ikke så sikker på at det utelukkende er miljøvern som er begrunnelsen for slike tiltak med å ta med avføringa ut av populære turistområder, men like mye helsemessige tiltak. NINA har gitt ut et temahefte om «Sporløs turisme» i Lofoten som omhandler dette, og de har tatt vannprøver i området i ulike situasjoner, og det viser seg (som forventet) at konsentrasjonen av E. coli i vannet på slike steder er relativt høy, som igjen øker sannsynligheten for at folk blir syke. Litt uappetittlig å drikke slikt vann selv om man fosskoker det, synes jeg. Visstnok er det en del turister i Lofoten som ikke tenker så mye på dette, og benytter vann fra bekkene som drikkevann. I slike områder hadde jeg aldri funnet på å drikke av vannet selv. Utafor «allfarvei», altså i mer øde områder, så er vel dette et mindre problem. Sporløs turisme: Vi testet hvordan vi kan redusere forsøpling og legge til rette for sporløs turisme i Lofotodden nasjonalpark Et utdrag fra temaheftet (s. 15): Tilhørende tabell:
  2. Sier meg enig i den. Sydde senest for noen dager siden tre lag med webbing med Mara 100 (sew all) og 70-nål (med stinglende i korteste laget) uten problem, holder fint enn så lenge. Tok enkelt og greit det som sto på maskina for enklest og kjappest mulig fiks, og da var undertråden av ukjent type (oransje tråd som fulgte med maskina), men alt funker i «nøden»!
  3. Det er vel snakk om å sprette opp en søm på webbingen/reima for å smette innpå den doble stangkoppen, og ikke å sy i telduken? I så fall burde vel kanskje en universalnål i størrelse 90/14 med f.eks. Mara 70 (tex 40) eller Tera 80 (tex 35) være tilstrekkelig, tenker jeg, uten å være ekspert akkurat. Når du har valgt tråd er det gjerne en anbefalt nålstørrelse for den aktuelle tråden, da er det vel greit å forholde seg til den. Det er vel uansett kjekt å benytte en ny (skarp) nål. Når det kommer til å sy webbing er det vel vel så gjerne symaskina det står på – særlig nyere budsjettmasiner kan vel slite noe med dette, særlig hvis det er snakk om litt tykkelse på reimene. Hvis jeg er i tvil bruker jeg en av Husqvarna-maskinene mine med lavgir for litt ekstra «pønsj» på slikt. Jeg har Tera 80 liggende selv, og hadde nok derfor brukt det for min egen del, i og med at sømmen ikke får særlig påkjenning (hvis jeg tenker på rett søm), og brukt en nål i størrelse 70 til 90, litt avhengig av webbingen. For Gütermann-tråd (bl.a. Mara og Tera) kan man finne litt mer info om f.eks. anbefalt nålstørrelse i dette dokumentet fra Gütermann. Stinglengden kan det også være lurt å tilpasse til nålstørrelsen – tykkere nål kan nødvendiggjøre noe lengre stinglengde, slik at det ikke blir for kort avstand mellom hullene.
  4. Jeg har, og bruker, et par Arc'teryx Venta hansker som er relativt tynne (ikke supertynne) med GTX Infinium. Synes de funker fint utenfor vintersesongen, men varmer såklart ikke veldig mye om de først blir våte. Har både hansker og votter av denne typen, og synes de funker fint både til løpeturer og annet på litt kjøligere vår-, sommer- og høstdager. På votteutgaven er det lettere å få skvisa inn et par linerhansker om det skulle være enda litt kjøligere, men disse vil uansett ikke funke særlig godt til oppgaver der man trenger frie fingre.
  5. For stoff til turbruk trenger man sjelden veldig heftige symaskiner, tenker jeg. Men kjøp gjerne en litt eldre maskin i metall, de var laget for å vare lenge i forhold til dagens budsjettmodeller bestående av mange plastkomponenter som har begrenset levetid og styrke. Selv har jeg en Bernina 700 av god gammel type, en Bernina 831 og to stk Husqvarna/Viking 21E, alle flere titalls år gamle. Alle disse vil jeg påstå takler det meste til turbruk, såfremt man ikke skal sy tykkere lær eller veldig tykke stropper/reimer og slike litt mer krevende ting. Har lett sydd gjennom tre lag med webbing/reim i grei tykkelse til ryggsekk med sistnevnte maskin (som har «lavgir» for litt tyngre oppgaver). Mye av turutstyret i dag har jo fokus på lettere vekt, og dermed litt tynnere stoffer enn seilduk 😉
  6. Et lite tips for å (potensielt) finne ut om bomveier uten å ringe rundt: sjekk UT.no. For mange slike steder finnes det turforslag, gjerne fotturer, og da står det ofte skrevet hvordan man kommer seg til utgangspunktet. Det samme med en del utleiehytter på inatur.no. Da er det gjerne bemerket at man skal «kjøre opp bomveien» eller lignende, og i beste fall er det også oppgitt pris etc. (evt. har enkelte bomselskaper kart med sine bomveier i form av skiltgjenkjenning som en del veilag benytter). For veien til Mjåvatn ser det ikke ut til å være stengt, da flyfoto viser både parkerte biler og båtutsett, selv om slikt kan være begrenset til tilgang for hytteeiere osv. Men spesifikt for tilkomstveien til Mjåvatn er det beskrevet som bomvei som kostet 120 kr per 2022 i turbeskrivelsen på UT.no Der ligger også lenke til NRK for serien «Med Monsen på villspor» , da Jon Almaas og Lars Monsen var i dette området, og kom i mål på nevnte båtutsett/parkering i vestenden av Mjåvant. Så kan være verdt en titt for å få inntrykk av terrenget mht. kano-/kajakkpadling, da de padla en god del packraft i det aktuelle området
  7. Extremtextil sender vel til Norge ja, og er registrert i VOEC-registeret. Flere som har bestilt derfra det siste året. Altså betaler du mva og toll direkte i nettbutikken, og summen i kassa skal derfor være totalsummen du betaler fiks ferdig med frakt, moms og toll til Norge Om du mot formodning skulle bli belastet toll/moms ved innføringen til Norge grunnet manglende/feil deklarasjon fra selger, så skal Extremtextil tilbakebetale denne dobbeltbelastningen inkl. fortollingsgebyret til deg, slik at du ikke betaler dobbelt opp. Du kan lese deg opp på VOEC-ordningen om du vil ha enda bedre oversikt over hva den innebærer (det er begrensninger på maks. 3000 kr per vare og slikt om husken stemmer).
  8. Jeg har ikke vært i området selv, men ut fra satellittdata (fra 6. april) kan det se ut som det er isdekke og noe snø der enda (kontrastene i bildet er noe økt):
  9. Tenker det samme som @Lompa, at tarp (pluss kamuflasjenett) vil være fint, og samtidig billigere enn spesiallagde kamuflasjetelt.
  10. Brynje oppgir selv 180 g på sin hjemmeside (under Spesifikasjoner, mens det under Beskrivelse står 140 g, forvirrende nok). Har skjedd ved flere anledninger tidligere at spesifikasjoner oppgitt hos nettbutikker/forhandlere ikke alltid «henger med» mens produktene kommer i nye versjoner, og at oppgitte spesifikasjoner derfor kan henvise til eldre utgave av produktet. Men hvis du ser under «Tilleggsinformasjon» hos Fjellsport, så ser du at «Størrelse: XS», så jeg tenker forklaringa ligger der, at 140 g gjelder for XS, som vel er den minste størrelsa for produktet, altså minimumsvekt 😉
  11. Ser ut som ca. 600 på sørsida, og ned mot 400 på nordsida (fra Copernicus Browser) :
  12. Nå virker det som denne maska ikke ligger inne på L2A-bildene lenger, altså er man tilbake til «rene» satellittbilder korrigert for atmosfæriske forhold slik det var tidligere, noe som gjør bildene enklere å lese
  13. Man må ha – eller bør ha – en viss kjennskap til ulike referansesystemer for å vite hva som er hva, det er ikke lett for hvermannsen å ta sånt på strak arm, forståelig nok. EUREF89 er det norske navnet på ETRS89, og på et kart i denne målestokken har differansen mellom ETRS89 og WGS84 null praktisk betydning, og de kan vel dermed sies å «stemme» begge to. Antar det er derfor WGS84 er i parentes. Det er først hvis vi snakker om geomatikk-relaterte oppgaver at differansen kan være viktig, for eksempel i forbindelse med landmåling og prosjektering/bygging av konstruksjoner (men da har vi NTM igjen, der krav til nøyaktigheten er større, men det blir et sidesprang). Så kartet forteller sånn sett at det er gitt i ETRS89/EUREF89 UTM sone 32. UTM er delt inn i ulike soner. I Norge benyttes sone 32, 33 og 35. Den sonen koordinaten er gitt i står ofte først, for eksempel "32 V". UTM-UPS er UTM i kombinasjon med UPS som er et koordinatsystem/projeksjon for polområdene. Til en GPS for fritidsbruk er det ikke veldig «farlig» om man bruker UTM + WGS84 eller UTM + ETRS89, da differansen er mindre enn nøyaktigheten til enheten.
  14. Om du vil ha det «riktig» med koordinater gitt på norske kart, så er det nok ETRS89 UTM det offisielle datum og projeksjon i bruk i Norge. Innstillingene som skal samsvare med dette: Posisjonsformat: UTM-UPS Kartdatum: ETRS89 Kartsfæroide: GRS80 Du vil nok ikke få store avvik med den konfigurasjonen du har nå heller (rundt en halvmeter, kanskje), men gitt at innstillingene er tilgjengelige er det jo kanskje like greit å benytte seg av det samme som benyttes på (offisielle) kart.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.