Gå til innhold
  • Bli medlem

friute.no

Passivt medlem
  • Innlegg

    34
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av friute.no

  1. Takk for et godt tips! Dette trenger vi.
  2. Denne videoen viser tyri fra toppen av ei furu. Men man kan ikke hugge ned et tre hver gang man skal lage et bål. Tyri finnes også i rota og i nedfallstrær. Video om tyri
  3. Jeg har 50 års erfaring med vandring i fjellet, vading og snøbroer. De er bra helt til de ryker. Støtter dette forslaget fullt ut.
  4. En god del faktisk. Jeg er mye på hytta, men respekterer selvfølgelig anbefalingene fra myndighetene om å la være. Jeg vil ikke at det skal bli forbudt heller. Så da er jeg mere hjemme for tiden. Friluftslivet ellers går sin gang. Har foresten skrevet noe om corona og hytta på facebook og på min hjemmeside.
  5. Godt å høre at jeg ikke er alene om å mene noenlunde de samme tingene. Jeg tror at slike oppfatninger, kommer først når man er alene på tur.
  6. Det var fint å høre at dere hadde en bra tur. Enig med dem som sier at man ikke bør gape over for mye i starten, og at tingene kommer med erfaring etter hvert. Det ser jo ut for å ha gått svært bra til nå. Det er jo ikke alle som tar hensyn til naturen på tur. Men det ser ut for at dere har den rette innstillingen. Lykke til videre, og fortsatt velkommen i Norsk natur!
  7. Glemte lenken til der du kan laste ned kart: https://www.kartverket.no/Kart/Hele-Norge-rett-i-lomma/
  8. Jeg gjør oppmerksom på at du kan laste ned et kart over området før turen. Da kan du bruke GPS uten dekning. Dette sparer masse batteri, og dekning er det smått med i fjell og grensetraktene i Norge, i alle fall her nord. En powerbank holder lenge. "Å vite hvor du er på kartet" som du sier, er helt avgjørende på tur. Alle bør lære seg kart og kompass før de bruker GPS. Etter som GPS`en bare brukes i nødstilfeller, så bruker jeg bare telefonen til det. Men til vanlig bruker jeg kart og kompass. Og som jeg nevnte: Cat-telefonene kan brukes med våt skjerm og med hanskene på.
  9. Ikke noe jeg har prøvd selv, men jeg siterer fra min hjemmeside: "Det er også en fjerde type materiale Colltex har laget et nytt fellemateriale; PROfibre©. Det har de samme glideegenskapene som mohair , tross at det er laget av syntetiske fibre. Dette er en veldig lett syntetisk felle med svært god glid og lang holdbarhet". Videre: «Colltex» og «Pomoca» er de største produsentene av skifeller. De selger ofte feller med forskjellig navn, logo og farge, som er tilpasset de enkelte produsentene som selger "sine" feller videre (etter opplysninger fra Åsnes)". At det er hovedprodusenter (Colltex og Prompca) som bare forandre navn, farge og logo, betyr at mange av de fellene som selges på sportsforretningene er egentlig de samme. Dette skjer ofte ellers i industrien, slik som for eksempel mange merker av gressklippere som har samme motor fra "Briggs & Stratton". De bare forandre navn, farge og logo. Det høres ut som om dette er løsningen i den forvirrende fellejungelen. Intesant om noen har erfaring med dette fellemateriale.
  10. Slett ikke dårlig gli nedover heller, hvis du legger dem rett. Ikke for tykke kvister og godt teipet i forkant. Du kan bruke alle typer nåletrær. På min hjemmeside har jeg lagt inn en lenke til denne videoen, men innlegget heter "Alternativ til skifeller". Det blir aldri slik som skikkelige feller, men et alternativ hvis du har glemt dem på tur.
  11. En blogg med turtriks som bare vokser! Bli med på å gjøre den større. Gå inn på nettsiden og klikk på "kontakt". Der kan du sende inn lenker til videoer, nettsteder og dine tips på kontaktskjemaet. På denne måten blir du med på å skape en turtriksportal. Eller bare les den slik den er foreløpig. Mange takk! Blogg med turtriks: friute.no friute.no på facebook friute.no på twitter
  12. Du har rett! Det er utrolig at jeg ikke har oppdaget det før nå. Det har nemlig aldri vært en løsning som jeg har trengt. Jeg har vært på turer opp til flere uker, og da har jeg brukt et solcellepanel på ryggsekklokket om dagen, som har ladet en powerbank i sekken. På kvelden har jeg så ladet telefonen med powerbanken. Finmekanikk skal nemlig ikke lades direkte fra solpanelet, men fra en powerbank. Det kan ta skade av den varierende watt styrken. Det er i alle fall det reparatørene sier til meg, på produsentenes verksteder som reparerer telefoner. Hvis jeg ikke tar feil, så brukte Lars Monsen kun powerbank når han gikk på tvers over Canada. Kameraet jeg bruker er et Olympus OM D 1 mark 2. Jeg har ikke funnet noen metode for å lade dette på tur enda, så der har jeg brukt ekstra batteri. Takk for denne overraskende opplysningen, hvor jeg egentlig ble litt forbauset over meg selv. Men som sagt, så har bytting av batteri aldri vært tema for meg. Lykke til med din Cat S61. Det blir nok min neste telefon.
  13. Ja, det kan nok være det med vått vær og hansker for enkelte telefonmerker. Men min telefon er laget for akkurat det, og heter Cat S 60. Sikkert ikke den beste til en del annet, men til turbruk og annen grov behandling er den suveren. Støtsikker og solid, vann og støvtett og laget for å betjene våt skjerm, med og uten hansker. Jeg har prøvd "tusenvis" av telefoner, men etter en del år med denne, så skal jeg aldri ha noe annet til turbruk. Den er slett ikke dum å surfe på nettet med heller. Det hender seg jeg bruker den til å oppdatere nettsiden med. Den har stor skjerm og batteriene kan byttes. Jeg har ikke hørt om noen andre telefoner som klarer våte skjermer og hansker slik som denne. GPS bruker jeg personlig bare i nødstilfeller. Jeg vil helst gå etter kart og kompass til vanlig, da jeg liker å vite hvor jeg er når jeg går - få føling med terrenget. Tåke er nevnt ovenfor her, og da er den suveren. Man kan bruke kompasset for å se retningen, og GPS`en for å sjekke jevnlig. https://www.lydogbilde.no/test/mobil-nettbrett/cat-s60
  14. Jeg søkte på "GPS" og "GPS på tur" i forumet, men kom ikke til noe resultat om nøyaktig dette. Hvorfor skal man kjøpe en dyr GPS til turbruk, når man kan bruke den som følger med i mobiltelefonen? Den holder i massevis. På tur, så er det jo oftest snakk om å komme seg fra A til B. Den kan dessuten brukes til å legge inn punkter osv. Jeg har brukt den en del på tur, og kan ikke skjønne hvorfor jeg skulle ha noe annet. På min blogg kan man se en utmerket video av Tore Andestad om selve bruken av den. Den er nøyaktig nok, og dessuten så forbedres den stadig av mobilprodusentene. Hvis man laster ned kart før man drar på tur, så kan den også brukes der det ikke er dekning. Dette er et vesentlig poeng. Men den bruker mer batteri, så noen i reserve eller en powerbank er å anbefale. Vekta blir like vel langt under en egen GPS. For ikke å snakke om prisen.
  15. Nå er det slik, at man kan ikke ta med seg et helt apotek på tur. En viktig egenskap, er at førstehjelpsutstyret må ha en multifunksjon. Det må altså kunne brukes til flere ting. Eksempel: Stortstape (den typen som selges på apoteket) som forebygger gnagsår, hefter sammen forbindinger, reparerer utstyr osv. Jeg anbefaler videoen til ekspedisjonslege Erling Rosenstrøm. Jeg vet ikke om det er lov å skrive det her, men den kan sees på min blogg. Søk på "førstehjelp". Jeg er enig i dette med smertestillende tabletter. Husk at dette utstyret er til førstehjelp, ikke permanent behandling. Ved større skader, så kan tabletter holde unna smertene en del slik at man kommer seg hjem. Jeg har (på resept) av og til paralgin forte i sekken. Dette er bare i tilfellet krise, for de virker mye bedre enn paraseth og ibux. Men de er med de også til "vanlig bruk". Det er riktig at det er viktig med førstehjelpsutstyr, særlig på lengre turer. Jeg anbefaler sterkt at man ser på videoen til Erling Rosenstrøm. Selv om det er mye der som jeg ikke drar med meg, så kan den gi deg en del ideer om hva som passer til deg og dine turer.
  16. Min regel nr. 1 for å unngå gnag fra hoftebeltet, er å ta kniven vekk fra buksebeltet. Jeg legger den i sekken i stedet, for da slipper jeg også å miste den. Hvis jeg dropper beltet og bruker seler i stedet, så hjelper det i tillegg. Ellers gjelder det å dra klærne på overkroppen stramt nedover. Belte og kniv er en uting når man bruker bærebelte.
  17. Bruk den som selges på apoteket, Jeg har brukt den i årevis uten problemer.
  18. Mye kan stemme til en viss grad. Men produsentene er fremdeles ikke kommet helt i mål. Det er synd, for jeg synes Gore Tex er et bra tekstil til friluftsbruk. Det er kanskje nyttig å lese denne beskrivelsen: DETOX - spørsmål og svar Jeg synes alle som lever for naturen og bruker den - ikke minst produsentene som lever av den - burde ta dette mer alvorlig. Vi som marked, kan gjøre mye ved å kjøpe de rette produktene. Selv om ikke alt er i boks enda, så går det rette veien: Gore Tex produsent har sammen med Greepease bestemt seg for å stoppe skadelige kjemikalier.
  19. Denne bloggen er først og fremst rettet mot nybegynneren. Men den har også et hav av tips til mer erfarne friluftsfolk. Nå for tiden, planlegger jeg også en langtur i sommer... http://friute.no/
  20. Det er det beste jeg har hørt på lenge! Jo lengre turen blir, jo mindre har smaken og si. Da blir det kaloriene som teller, og man blir fornøyd hvis man blir mett.
  21. Det høres veldig bra ut. Gore Tex inneholder nemlig fluorstoffer som er med på å ødelegge den naturen som vi vil bevare. Det er et hårreisende stoff som er funnet igjen i polarmåke, isbjørn, morsmelk og babyer på fødestuen - for å nevne noe. Det tar flere hundre år å bryte det ned i naturen. Det fører til nedsatt reproduksjonsevne eller sterilitet, og er antatt kreftfremkallende. Vi kan lese om stoffet her: PFOA og andre PFAS-er av miljødirektoratet. Dermizax er derfor et meget godt alternativ. Bergans har 3 typer fjellstøvler med Dermisax vanntett membran i stedet for Gore Tex. De heter Passvik, Rondane og Trollhetta Trekking. Jeg skal prøve modellen Trollhetta når jeg skal gå til Nordkapp i sommer.
  22. De stjal først to snøscootere. Derfor kom de seg opp til hytta. Der stjal de skotøy til sommerbruk, og la i vei videre inn i fjellet. De frøs noe voldsomt på beina...
  23. Tragisk å se. Tagging har vært et byfenomen til nå. Men kanskje er det også et generetlt ungomsfenomen, spesielt for de som er i opposisjon til noe? I Finnmark er også hærverk på hytter en større aktivitet enn ellers i landet. Det kan komme av at snøscooter er så akseptert som det er. Når jeg bodde der, så var det nokså vanlig for scootergjenger i helgene, å stjele alle drikkevarer i hytter, for deretter å sette fyr på dem etterpå før de dro videre. Finnmark er ikke verre en ellers i seg selv, det er bare det at scooteren gjør fjellet tilgjengelig for folk som aldri skulle vært der. Jeg husker at for noen år siden var det noen som kjørte snøscooter gjennom Stabbursdalen nasjonalpark for å plukke opp søppel. Der fant de oljekanner, scooterdeksler og svært mye annet skrot. Deretter stilte de søppelet ut på torget i Alta. Det kom sterke reaksjoner fra noe forbipasserende. Av dem, så var det sikkert folk som følte seg truffet. Andre kunne ha svært positive kommentarer på tiltaket. Dette burde man gjøre andre steder i landet også. Å legge fram virkeligheten er det eneste som nytter. Blant annet det som dere gjør med å legge ut disse bildene av taggingen. For en tid tilbake, så var det hærverk i ei nabohytte der jeg holder til. Tenkte jeg skulle legge ut noen bilder av det som hytteeieren fikk se da han kom til hytta senere.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.