Gå til innhold
  • Bli medlem

Sovjetunionen

Aktiv medlem
  • Innlegg

    1 112
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    18

Innlegg skrevet av Sovjetunionen

  1. Tjohansen skrev (8 minutter siden):

    13. februar ble det kjent at Nordic Wind ønsker å bygge en av Norges største vindmølleparker i gamle Skjerstad kommune (senere innlemmet i Bodø). 
     

    IMG_2018.thumb.png.698b605425ea96730798a8f18bef6878.png

    Dette innebærer nedbygging av enorme områder med vakker natur som er viktig for vilt og beitedyr. Områdene er kjent for fantastisk fiske, og grenser også opp mot noen av områdets fineste og populære fjelltopper som Børvasstindene og Lurfjellet. 
     

    Mange mener at utbygging av vindkraft er nødvendig for gjennomføringen av det grønne skiftet. Til de som mener dette vil jeg minne om FN sin rangering av de største truslene mot livet på jorden: 1. Tap av natur, 2. Utnyttelse av natur, 3. Klimaendringer. Nordland har dessuten et kraftoverskudd på over 7 twh, ifølge flere kilder.

    Jeg håper at dette vil engasjere dette forumet og at så mange som mulig vil signere dette oppropet.

    Signert! 

    • Liker 1
  2. Jeg har også denne fra Revir og etter å ha testet mange sånne lyslenker siden mini liker dem, så må jeg si at dette er den beste. Jeg bestiller ikke de fra Aliexpress fordi min erfaring er at det er billige skitkopier, men det kan hende jeg tar feil og at det er samme produkt akkurat i denne sammenhengen. 

    Den fra Revir er iallfall oppladbar, flott lys, tåler juling (ref unger i teltet) er ganske lang og funker som julebelysning også. 

    • Liker 1
  3. Det som er utrolig kult med den historien om Kaasin som trådstarter nevner, er dette:

    vi vet ikke hvem som stanset sleden.

    Det er midt på finnmarksvidda, det var ingen der, det er ingen av de andre konkurrentene som har gjort det, ingen andre som var i nærheten. Sleden som har stukket av bare står der, noen kilometer inn i løypa, med bremsen på, uten et hår feil, rolige hunder, ingenting i veien. Hun snakker i boken om hjelperne på Finnmarksvidda og det litt overnaturlige, hva som egentlig skjedde der får vi nok aldri vite. 

    Hun faller forresten av sleda i en kombo av kraftig og overraskende sidevind og lufting av hender såvidt jeg husker og det er selvfølgelig helt krise. 

    Hele historien med veldig spennende betraktninger rundt både hundehold, hundekjøring og gode naturbeskrivelser, velskrevet står i boka hennes Vinterdans, og den er en glede å jafse i seg på tur. 

    • Liker 1
  4. Hvis noen her inne sitter med en barnebokforfatter i magen så er dette et åpenbart tema å gi seg i kast med vil jeg si.

    Hadde satt pris på flere slike bøker til mini og bare for å hijacke tråden helt: Når du er mye ute i naturen med knøttet og samtidig har et barn som elsker disneyfortellinger der bjørner og ulver er livsfarlige vesenere og skogen er skummel og farlig, så får du den negative effekten at barnet blir mer skeptisk til naturen. Det er seff ikke verre enn å jobbe litt med det, det går fint, men poenget mitt er: å skrive bøker til barn om natur og være ute i naturen, føle seg hjemme i naturen, bruke naturen, vurdere fare på en realistisk måte, forklart med barnespråk og i eventyrform, hadde vært veldig, veldig bra. 

    • Liker 1
  5. Kan anbefale alle fjellskijegere til å ta en telefon til Ulf Rønning, de lager treski med de egenskapene du trenger. Ringte dit for en seks år siden og sa jeg skulle ha treski der jeg kunne gå i meterdyp løssnø i skogen, med tung sekk og fortsatt flyte som en and, han sa bare "ok" og nå har jeg verdens beste fjellski til den bruken. Surfer igjennom granskogen som en hipstersurfer på Stadt. Dessuten lukter de deilig av ny trebåt og kan henges opp i stua mellom slagene, så fine er de. 

     

     

    • Liker 6
  6. KjartanE skrev (9 timer siden):

    Det er mye å velge mellom, og jeg har noget begrenset erfaring med vinterposer. 
    Selv landa jeg på Helsport Rago X-trem som vinterpose, siden jeg var så fornøyd med formen på Helsport Rago Superlight som 3-sesongerspose. 
    Damevarianten er hakket varmere og ofte priset veldig mye hyggeligere. 
    Nå ligger den ute til 3500kr med 50% rabatt hos Helsport

    @skaarmartin dette var jaggu en god pose til en veldig fornuftig penge

  7. Mange damer jeg kjenner, inkl meg selv, bruker vinterposen mye av året. Det er egentlig kun på sommeren i lavlandet at jeg bruker tresesongersposen min som da sommerpose. Sommerposen går ned til -5, vinterposen som jeg bruker vinter, vår, sommer på fjellet og høst, går ned til -20. Hvis hun er frossen av seg ville jeg valgt en med veldig god margin på komf tempen, samt utstyre henne med en varmeflaske i posen. En annen ting du kan gjøre er å drite i om det er dame eller herrepose, men det har du kanskje tenkt på allerede :)

    Jeg har brukt Montbell sine poser, men den jeg hadde som gikk ned til -20 har gått ut av produksjon, så de har bare denne nå og den er ikke så varm som den eldgamle modellen de hadde. Dog: den er kanskje varm nok? Fordelen er at det er stretch i den hvilket gjør at du kan strekke deg litt ekstra, det er god plass i den synes jeg iallfall. Har plass til både meg selv og den snorkende bikkja på 12 kg. 

    https://euro.montbell.com/products/disp.php?p_id=1121397

    Annet alternativ som er langt billigere er vel warmpeace viking, de har en sånn ekstra skjøtestykke du kan kjøpe til om posen er for trang. 

     

  8. Espen Ørud skrev (27 minutter siden):

    Ikke noe problem med 2 sovesystemer i Piteraq sin store i hvert fall. (Dette tror jeg jeg svarer på minst et par ganger i året her og i andre fora). Selv om det ene sovesystemet bestør av 2 poser. Det som er mest plassbesparende er å slippe luft i underlagene. Det er gjerne de som bygger mest i høyden om man ikke gjør det: 

    image.png.5f06c7c43189d737bcea973057583e6f.png

     

    Tror jeg har hatt 3 sovesystemer i den en gang eller 2 også, men da må man stort sett slippe ut all luft av underlagene.

    Ja, det hadde jo hjulpet veldig om Piteraq tok med dette i beskrivelsen av produktet sitt, det er jo en svært viktig detalj, i mellomtiden er det mange på Fjellforum som får bedrive god folkeopplysning i stedet :)

  9. Memento mori skrev (På 27.12.2023 den 23.40):

    Bare vær obs på at den er tiltenkt kalde forhold. Laget i 210 D stoff.  Så den er ikke vanntett, så du bør i det minste impringere den. Er bare Exped sin som er vanntett (og til en annen pris).  Ikke spør meg hvordan jeg veit det😂😅….

    Sjekk også sømmer, jeg måtte få sydd mitt flere steder etter få turer. 

    Godt poeng! legge jervenduken over om det skulle bli våt snø eller regnvær. 

    Ser Exped sin ikke er i salg lenger, skulle ellers tro det var marked for en regntett en. 

  10. Terka skrev (7 timer siden):

    Jeg har brukt å ha 2 soveposer og to Downmat L i en Piteraq HD XL bedding når kidsa har vært med på overnattingstur. slipper ut litt luft fra liggeunderlagene når de skal på pulken. En pulk med det og en pulk hvor det er en sovepose og et liggeunderlag i beddingen.  

    Bilde fra noen år tilbake. (Hadde vel strengt tatt 3 soveposer i den beddingen med ett liggeunderlag pga barna brukte dobbel sovepose på turen bildet er tatt fra.)

     image.png.ec1257b8bc4b17321459317557c688ed.png

    Ja, nydelig, akkurat dette jeg var ute etter, ser ut som en fantastisk tur også :)

  11. Walle skrev (1 time siden):

    Kan dessverre ikke svare helt på det du spør om, men jeg kan vise til hvordan Pteraq sin XL bedding ser ut med henholdsvis
    3 sover poser og 3 liggeunderlag,
    3 soveposer og 2 liggeunderlag
    😅

    Har to slike beddinger. De ble kjøpt inn samtidig siden jeg tenkte i samme baner som deg. 
    Men har hittil bare brukt det ene siden jeg fant at det var plass til sovestæsjet for meg og de to minste jentungene, og at det er mindre styr med 1 bedding på pulken kontra 2.

    Som allerede nevnt av andre blir pulken noe høy, men siden jeg går i lett terreng og oppkjørte spor når jeg har med jentene på tur, så har det gått fint uten noe særlig pulkvelt.

    Følgende er i beddingen på bildene under:
    2 x Thermarest Xtherm Large (Firkantet)  -Liggeunderlag
    2 x Helsport Rago Superlight - Sovepose
    1 x Downmat 9 - Liggeunderlag
    1 x Western Mountaineering Versalite - Sovepose

    Underlagene var tappet endel for luft.

    image.png.7b06bea0691bfb4fe17b627a532e4b54.png

    image.png.3460a1c07b64ebc064e97750ad9e83ee.png


    Følgende er i beddingen på bildet under:
    2 x Downmat 9
    2 x Helsport Alta Jr
    1 x Western Mountaineering Versalite
    (I tillegg lurer jeg ikke på om det var lagt inn noen klær til jentungen også. )

    Liggeunderlagene hadde blitt fylt med luft til de var harde når jeg pakket beddingen hjemme, men ble naturligvis blitt litt 'softere i kulda. (Bildene er fra avgang fra bilen og underveis til første leir)
    Begge ble fylt med luft slik at de ble harde igjen når vi slo leir, men tappet ikke noe luft da leiren ble brutt og vi gikk til neste leir. 
    image.png.994b45916ed98239e69bc5c78b794108.png

    image.png.f4b19637741158b86cdf1acbb8b22834.png

    Helt konge, akkurat dette jeg var ute etter, ser ut som mitt oppsett det siste der, masse stæsj, breddfylt pulk og unge på toppen😄. Det er vel derfor vi trener er det ikke? 😅. Da prøver jeg meg på piteraq XL 

  12. Memento mori skrev (12 timer siden):

    Jerven duk av typen Hunter er stor nok. Den er 220x102 cm. Jeg har brukt den noen ganger, og i kombo med Biltema stropper. Da klemmer du det meste ganske flatt. 
    Men anbefaler finn for å finne jerven duk, for de er kostbare, men du bruker den som gulv inni teltet også. Evnt putter alle frysepinner inni, mens du gjør resten klart, både oppakning og nedpakking. IMG_7186.thumb.jpeg.109827de5a472ed0a5ded0c550803b3f.jpeg
    På en pariserpulk. Dog flat is. 

    Ja, det ser jo ut til å fungere helt utmerket det der. Skal teste det. Og enig med at finn er stedet å kjøpe. Jeg kjøpte en isolert jervenduk på finn for mange år siden. Dødsbo fra en gammel gubbe, lukter fortsatt litt sånn piperøyk av den, helt perfekt :)

     

     

  13.  

    Marius Engelsen skrev (1 time siden):

    Blir ikke det ett veldig digert dyr på toppen av pulken med så mye inni?

    Hvis du tømmer underlagene for luft, så passer kanskje to poser og to underlag inn, og volumet blir mindre.

    Ett annet alternativ er en 2-personers vindsekk (eller hjemmesydd pose), som alt kan skyves inn i?

    Tror det går fint, det er ikke Everest vi går opp på akkurat med såpass lite barn på slep, så man kan laste opp en god del uten at det velter :D. Veldig happy med acapulka, de kan ta mye last.

    Ja, fine alternativer hvis man ikke finner en bedding som passer. 

  14. Har et isolerende pipeledd til winnerwell lavvoovnene Woodlander og Nomade i str Large liggende. Feilkjøp fra i sommer, brukt èn gang, i praksis som nytt. Selges til halv pris (500kroner) håper at det er noen som går og sikler på en Winnerwell ovn som kunne tenke seg å spare en femhundrelapp på oppsettet 😊

    Finnkode: 329922171

     

     

    IMG_1959.jpeg

  15. Det er vel ingenting i veien for å bruke den til oppvarming så lenge du sørger for at den står stødig, at du har god nok lufting og at høyden i ytterteltet er tilstrekkelig til at du ikke skader det. 

    Regner med at du allerede har lest deg opp på karbonmomoksid og sikkerhet ved fyring i telt så det nevner jeg ikke (mer) her og at sikkert har tenkt på alt med brannsikkerhet og barn/soveposer osv. 

  16. Ville sendt disse bildene til @hilroyskorep på Instagram. Råflinke skomakere på Lillehammer, gir gode og nøkterne råd, folk som har svært god kunnskap om sko. Har fiksa mannen sine gamle fjellsko, kan helt sikkert også få de fiksa der. Min erfaring med skomakere er at det er stor forskjell på hvor faglig dyktige de er, Hilroy er kvalitet. 

    • Liker 3
  17. Jeg elsker fjellforum, det er så mange hyggelige folk som kan gode plasser og er hjelpsomme! 

    Min go-to i når det gjelder turtips med barn har lenge vært Martin Kvist, han med bloggen Fantastiske marka og har alltid kommet med masse gode forslag når jeg skulle ut med min lille knøtt. Han har nå skrevet en bok med masse fine turer i Oslomarka, hvilket både er bra siden alle burde ha en Martin i sitt liv og litt stress siden alle de gode plassene nå finnes i bokform. Men vi snakker altså MANGE turer, de er godt beskrevet og han har også markert teltplasser rundt vannene. Vi snakker en fyr som har gps koordinatene på gode leirplasser de fleste steder i marka, dette er en nerd med stor N, og det kommer oss til gode :D. Om det er noe forvirring så svarer han kjapt på spørsmål på instagram også, så jeg ville kjøpt den om jeg var deg. 

    https://www.norli.no/boker/hobby-og-fritid/reise/turguider/oslomarkas-beste-turer

    Og jeg kjenner altså Martin om det skulle være noe tvil om at dette kanskje ikke er en helt objektiv anbefaling. 

    • Liker 2
  18. Jeg vet at Seleverkstedet på Lillehammer lager slike for Tentipi om du vil ha noen til å gjøre det for deg. De kan sikkert svare på spørsmål også om du vil høre med de hvordan de gjør det og hva de bruker med tanke på å kunne gjøre det selv.

    Noen andre man kan høre med for å finne ut hvilken løsning som er best, er Arctic Lavvo om det er bomullstipi, evt Barents outdoor om det er "teltstoff". Det ville vært mitt første skritt iallfall. Ellers er det sikkert en gjeng med DIY på Youtube som har gjort dette, men jeg regner med at du har sjekka det om du skriver her. 

  19. Når jeg så den kuken på veggen måtte jeg tenke på det her, husker jeg leste om det for noen år siden og fant jammen igjen artikkelen. Det var iallfall ikke bedre før: 

    https://gemini.no/2003/04/griseprat-i-tusen-ar/ 

    I andre været: Jeg var på lavvotur i sommer hvilket innebar telting på rimelig godt brukte plasser for bobil/teltturister, nærmere bestemt Venabygdsfjellet. Her var det vel en fem-seks bobiler, fem-åtte telt til enhver tid. Jeg så ikke ett grann søppel noe sted, ikke dopapir under steiner, ikke halvbrente ølbokser i bålgroper, ikke engang sånne små fester rundt brødposen lå og slang noe sted. Og det er ikke do der, så nødne får gå i bobilen eller ta seg en tur oppi lia. Vanligvis er det jo dopapir så fort du kommer utenfor synsvidde. Så det er åpenbart mange som er skikkelig flinke også. 

    Altså: jeg er enig med trådstarter i at dette er håpløst, det er ikke det. 

     

     

    • Liker 2
  20. Noen som har testet packraft med tzip og har lyst til å fortelle hvordan det var? 

    Skal padle dobbelt packraft på lengre tur med barn og vurderer muligheten, det er p.t en svært overlastet packraft og barnet får ikke noe utsikt, sitter bare og kikker inn i rompa på sekken (hvilket jo er ok, men tzip virker mer praktisk). 

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.