Gå til innhold
  • Bli medlem

kkfn

Passivt medlem
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av kkfn

  1. Den statistikken er avhengig av hvor du befinner deg. Hvis du er oppe på en høy fjelltopp under tordenvær blir sannsynligheten ekstremt mye høyere, og ikke akkurat 1 av 2mill. Dessuten skjer de fleste dødsfall pga. at folk er i nærheten av lynet, ikke at de blir truffet. Lyn er veldig sjelden i Norge, men det gjør det jo ikke mindre livsfarlig. Det finnes klare retningslinjer for å unngå lyn som er veldig enkle å følge og helt fornuftige: Respekter værmeldingen, unngå topper og andre høyrisikoområder når det er utrygt for torden (fjellvettregel 3); finn tryggere terreng når du hører torden; unngå trær som står ut i landskapet, metallgjerder o.l. når tordenværet er i nærheten; stå i lynposisjon dersom lynet slår ned i nærheten av deg. Selv synes jeg lyn er fantastisk å se på, men det er lettest å følge med når man vet man er trygg. Man er ikke alltid så høy i hatten når det står på som verst. I stedet kan du jo sjekke ut denne her:
  2. Største faren ved lynnedslag er at det sprer seg på bakken i området rundt nedslaget. Er du høyt nok over bakken med hengekøya reduserer du jo den risikoen. Hvis du henger opp hengekøyen i en skog vil du være ganske trygg på at lynet ikke kommer til å velge akkurat dine trær, men finn for all del de laveste trærne. En annen fare er om lynet vil finne det for godt å ta snarveien gjennom deg og over i det andre treet. Den faren tror jeg du kan redusere ved å legge hengekøya mest mulig vannrett, og eventuelt krøke deg sammen som en ball når det står på. Det eneste som står igjen er sjokkbølgen, og den kan være ille nok. I tillegg vil lynet "fly" gjennom luften og slå ned i omkringliggende gjenstander som en tilleggsvei, noe som er svært vanlig med trær. Jeg aner ikke hvordan det vil fungere for noen som er tilknyttet treet i en hengekøye.
  3. Ja, teltstenger leder lyn. Karbonfiber har også høy ledeevne. Spesielt på vidder (og andre åpne områder med lav høydevariasjon) kan dette godt bli uslagsgivende.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.