Gå til innhold
  • Bli medlem

kkfn

Passivt medlem
  • Innlegg

    3
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

1 Neutral
  1. Den statistikken er avhengig av hvor du befinner deg. Hvis du er oppe på en høy fjelltopp under tordenvær blir sannsynligheten ekstremt mye høyere, og ikke akkurat 1 av 2mill. Dessuten skjer de fleste dødsfall pga. at folk er i nærheten av lynet, ikke at de blir truffet. Lyn er veldig sjelden i Norge, men det gjør det jo ikke mindre livsfarlig. Det finnes klare retningslinjer for å unngå lyn som er veldig enkle å følge og helt fornuftige: Respekter værmeldingen, unngå topper og andre høyrisikoområder når det er utrygt for torden (fjellvettregel 3); finn tryggere terreng når du hører torden; unngå trær som står ut i landskapet, metallgjerder o.l. når tordenværet er i nærheten; stå i lynposisjon dersom lynet slår ned i nærheten av deg. Selv synes jeg lyn er fantastisk å se på, men det er lettest å følge med når man vet man er trygg. Man er ikke alltid så høy i hatten når det står på som verst. I stedet kan du jo sjekke ut denne her:
  2. Største faren ved lynnedslag er at det sprer seg på bakken i området rundt nedslaget. Er du høyt nok over bakken med hengekøya reduserer du jo den risikoen. Hvis du henger opp hengekøyen i en skog vil du være ganske trygg på at lynet ikke kommer til å velge akkurat dine trær, men finn for all del de laveste trærne. En annen fare er om lynet vil finne det for godt å ta snarveien gjennom deg og over i det andre treet. Den faren tror jeg du kan redusere ved å legge hengekøya mest mulig vannrett, og eventuelt krøke deg sammen som en ball når det står på. Det eneste som står igjen er sjokkbølgen, og den kan være ille nok. I tillegg vil lynet "fly" gjennom luften og slå ned i omkringliggende gjenstander som en tilleggsvei, noe som er svært vanlig med trær. Jeg aner ikke hvordan det vil fungere for noen som er tilknyttet treet i en hengekøye.
  3. Ja, teltstenger leder lyn. Karbonfiber har også høy ledeevne. Spesielt på vidder (og andre åpne områder med lav høydevariasjon) kan dette godt bli uslagsgivende.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.