Gå til innhold
  • Bli medlem

hampelmann

Aktiv medlem
  • Innlegg

    50
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av hampelmann

  1. Nåja, det er det vel endel innlegg for det motsatte. Det er forresten diskutert her: https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=8191
  2. Litt snodig at det er kun DNT OA som låser hyttene på vinteren da (som jeg har sett). De fleste andre foreningene klarer jo å holde åpent (dvs DNT-lås) hele året. Tror faktisk ikke så mye på argumentet om at hyttene er stengt på grunn av logistiske problemer med ved etc. Synes uansett at DNT som har det nesten enestående privilegium å kunne sette opp hytter i fjellheimen burde kunne holde nettet åpent uavhengig av om det koster noe ekstra i vintertiden. Å holde sikringsbua åpen er iallefall en god idé, for min del kunne de også droppe hele selvbetjeningssystemet og gjort hyttene ubetjent. Da blir det i tillegg mindre logistikk å holde greie på hvis det er problemet. Er litt irritert nå som noen spennende planer må skrinlegges, men det går vel over
  3. Fikk nettopp greie på at det står "stengt fra 16. okt - 14. feb" på DNT OA sine hytter på fjellet, som Tomashelleren, Yksendalsbu, Raudsjødalen, Knausen etc. Noen som vet hvorfor dette? Er det bare skrivefeil på nettsidene? Vi har lurt på å dra dit senere på høsten/tidlig vinter, men det er jo litt dumt hvis vi møter låste dører. Har en mistanke om at det er for å spare DNT for ved eller tilsvarende, men med prisene på overnatting bør det vel lønne seg for turistforeningen at det er besøkende der hele året?
  4. Noen som vet om veien inn fra Hjerkinn mot Snøheim er åpen for tiden, eller er den allerede stengt? Og hvis den er stengt er det vel mulig å sykle inn, eller er det fremdeles bombing og skyting i området sånn av og til?
  5. Dette skjønner jeg ikke. Hvorfor blir roterende masse tyngre enn "vanlig" masse? Må det mer effekt/kraft til for å sykle med et tungt hjulpar enn en tilsvarende tung ramme?
  6. Med 4.5 TWh årlig el-forbruk (ca 4% av totalen i Norge), og med en strømpris på <18 øre/kWh (mot 35-40 øre/kWh i markedet), blir verket subsidiert fra storsamfunnet med elektrisitet verdt over 1 million pr ansatt (770 ansatte). Det bør være mulig å få til mye alternativ virksomhet for slike summer, selv på et sted som Sunndalsøra. Hvis ikke er det generell mangel på arbeidskraft andre steder i Norge.
  7. De må finne seg annet arbeid så klart.
  8. Jeg synes det østligste alternativet ikke var så gæernt, går jo stort sett langs hovedveien sørover. Men jeg synes det er litt påfallende at det ikke står noe om muligheter for å stabilisere eller redusere forbruket i Statnett-presentasjonene, kun om nødvendigheten av å øke kraftproduksjon- og overføring. Forresten minner dette litt om holdningen til bensinforbruk i USA, hvor det er hovedsaklig fokus på hvordan man skaffer så billig som mulig energi for å opprettholde et overforbruk som er innarbeidet over lang tid. Norge er ikke noe bedre enn USA når det gjelder energi selv om vi liker å rakke ned på amerikanerne. Med hensyn til kraftunderskuddet i Midt-Norge hadde jo det enkleste vært å legge ned verket på Sunndalsøra. Stort sett ingen ulemper på lang sikt, men en rekke fordeler både på kort og lang sikt.
  9. Kraftbransjen (og folk flest ellers også) velger de mest lønnsomme langsiktige løsningene og det er ikke noen grunn til å anta at de kommer til å velge miljø av idealistiske grunner. Hvis luftlinje er billigere i lengden enn jord- og sjøkabler blir det laget luftspenn hvis det går gjennom den politiske kverna. Det er Statnett og ikke kraftselskapene som tar utgiftene med utvidelse av el-nettet, og det gjør de på grunnlag av politiske vedtak. Disse utgiftene øker deretter tariffene for nettleie som kraftprodusenter og -konsumenter betaler. Det vil si kundene betaler til slutt. Elmarkedet er utrolig godt designet sånn sett
  10. Det høres veldig rart ut at utkobling i forbindelse med vedlikehold skal koste så mye. Da har hovedkontoret gjort en utrolig dårlig jobb med planleggingen av vedlikeholdet i nettet. Vannet ligger uansett i magasinene så i verste fall utsetter de kun inntektene fra produksjonen til vedlikeholdet er ferdig. Og om hundre km nedgraving av jordkabler og planting av lyng og mose oppå (som Snøhettaveien) er mer miljøvennlig enn luftlinjer er jeg også litt tvilsom til. Og økonomisk sett kan man gjøre utrolig mye vedlikehold av luftlinjer sett i forhold til gigantiske kostnader for jordkabel.
  11. Thermos er den beste termosen. Viktigste er at den har en lukkemekanisme som gjør at man kan åpne og lukke termosen med votter på uten å måtte sette koppen fra seg. Men den kunne gjerne vært 1.5 liter.
  12. Lurer på å gå langtur senere i sommer, men jeg tenker sekk på max 12-13kg inkl telt, kokeutstyr etc. Proviant kommer i tillegg. Så lenge du har med dunjakke trenger du ikke så mye mer en super tynn goretex paclite (evt annen superlett regnjakke) og eventuelt en softshelljakke eller vindjakke. Pass på en vanntett bag til sovepose og dunjakke i tilfelle det regner veeldig mye. Ellers kan det bli et kaldt konsept. Ellers bør du velge lite og lett 1-mannstelt (alt. 1-kvinnestelt), dunpose, lett liggeunderlag, gassbrenner av type pocketrocket/crux, og mye tørr real eller tilsvarende mat - helst hjemmelaget så klart
  13. Når det gjelder Bora 95 vs 80 er bæresystemet veldig likt men selve sekken er noen cm større i diameter. Derfor blir vekta nesten den samme, og har du råd er det kanskje like greit å kjøpe 95. På den annen side får du det du trenger på par dagers vintertur inn i en Bora 65 også hvis du tenker litt på hva du har med deg. Det er lett å drasse mer enn man trenger jo mer plass man har tilgjengelig! Det er stort sett mat, snodig utstyr og eventuelt ekstra komfort som gjør at du trenger mer enn 70L selv til vintertur. Ellers har jeg ikke noe mot produksjon i lavkostland, men jeg har en slags naiv idé om at produsenter som driver i høykostland er mer opptatt av kvalitet enn kvantitet. Men det er sikkert vanskelig å opprettholde idealismen når etterspørselen tar av og man ikke klarer å produsere nok uansett.
  14. Har i alle fall sett (i fjor sommer) at Arcteryx i utlandet har merkelapp Made in China. Så de er vel på glid der. Har Arcteryx Bora 80 selv, og synes det er en knallsekk. Kjøpt på "billig-salget" i fjor høst, men helt super likevel. Et par minus kan være litt høy vekt og ikke like spruttett som forventet, men tror den uansett er bedre enn tilsvarende Norrøna- og Bergansprodukter. Naos er sikkert bra også, men ville vært skeptisk til det som blir sagt om vanntetthet hvis det er glidelåser inne i bildet. Synes forøvrig det er et poeng å kjøpe noe som ikke er produsert i billig-land og betaler gjerne noen hundrelapper ekstra for det, så hadde Norrøna/Bergans vært produsert i Norge hadde jeg sannsynligvis kjøpt det i stedet.
  15. Nei... Haukeli er egentlig 300m sør for punktet, Hellevass er 300m sør-øst, Kikut ligger MYE lenger vest, Ringvass ligger nesten rett. Er mer overbevist om at koordinatene i DNT-lista er litt så-som-så. Også på grunn av det jeg har erfart i fjellet på tur med standard GPS. Ellers er vel 3" omtrent max 40000km/360grader/60min/60sek * 3sek = 92m, og feilene er tildels mye større enn dette.
  16. Hvis det skulle interessere, har brukt en liten time eller to på å scripte og konvertere DNT sine hyttekoordinater til kml-format så det passer i Google Earth, men nå oppdaget jeg plutselig det var gjort av en annen kaill her på http://kocbach.blogspot.com/2005/12/dnt-hytter-i-googleearth.html Må google først ja... Litt suspekt at en del av hyttene som ligger i godt satelittfotograferte områder (Haukelisæter, Hellevassbu m. fl.) åpenbart er litt feil i følge DNT sin liste. Med forbehold om at GE viser feil så er det relativt stor feilmargin (>150m). Bør kanskje ikke stole 100% på enten GE eller DNT...
  17. Høres ut som mine Åsnes-ski, men mine har ikke noe brudd som man kan påvise, men det må være noe inni der som er galt da skia sprekker i ytterkanten og stålkant og såle løsner. Fint om du gir lyd om hva du får som svar på reklamasjon! Jeg har vært hos Hank i Trondheim (kjøpte skia der for 1 år siden) og de synes ikke det er reklamasjonsgrunn. Siste gang jeg handler der. De er nesten alltid lite samarbeidsvilllige på reklamering. Har ikke fått fingern ut og tatt kontakt med Åsnes direkte men gjør det så snart jeg husker på det. Synes skia bør tåle litt, min har iallefall minimum av slitasje sammenlignet med ski som har gått Norge på langs etc.
  18. Endagsturer eller flerdagers? Det er mange flotte toppturmuligheter innen en times kjøring fra Trondheim, bl.a. Iglfjellet, Ruten, Skarvan etc. Innen to timer har du utrolig flotte muligheter mht Trollheimen og Sylane. Det er avhengig av hvor langt du vil kjøre. Eller busse og toge
  19. Det stod et par ukegamle Nansen på bakrommet hos forhandleren også som også hadde bruddskader og ikke var reklamasjonsgrunn. For meg har de siste 300-400km på skia har kun vært i kvistaløype og jeg skjønner ikke helt at skia ikke skal tåle det. Preppa skia før turen nå og da var det ikke antydning til skader. Åsnes skal jo ha fått store forsvarskontrakter på CCC, lurer på om de går ned på kvaliteten for å kunne produsere mer? Og siden CCC skal være mye mer robust enn Rago og Nansen må disse sistnevnte jo være veldig skjøre?
  20. Hva med å redusere lengden på åra drastisk? Da får du automatisk høyere frekvens, lavere belastning pr tak og opprettholder marsjfarten med litt trening.
  21. Må komme med en liten kommentar her til mitt eget innlegg etter jeg har hatt noen flere timer på skia. Har nå brukt Åsnes CCC i snart et år med ca 1500-2000km på dem (som ikke er spesielt mye) og sålen har begynt å løsne fra selve skia under bindingene og stålkantene henger ikke lenger på. Etter telefon med fabrikken har jeg fått beskjed om at det er kommer av overbelastning og at jeg ikke har noen reklamasjonsrett. Litt skuffet over hvor lite ei ski er beregnet for, jeg har tidligere brukt et gammelt par Atomicski fra 1990 (som har gått minst fem- til tidobbel lengde og har blitt brukt mye styggere) og det er ikke antydning til hverken slitasje på såle eller stålkanter. Det er også disse gamle skiene jeg bruker som skrapski til kjipt eller null skiføre. Er det normalt at ski skal være så skjøre, og er det eventuelt noen andre som har tilsvarende erfaringer, eller har jeg bare vært saftig uheldig med et realt mandagspar?
  22. Har forresten en link på en UK side her til tur rundt Mont-Blanc, hvis du hadde tenkt Chamonix som utgangspunkt. Den er 160 km, http://www.greatwalks.net/itineraries/34_mont_blanc.html, og bør gå på en uke hvis du reiser på egen hånd i eget tempo vil jeg tro.
  23. Dersom du vil titte på kart over Sveits er det iallefall svart-hvitt-utgaver av kart fra 1:25000 og grovere på http://www.swisstopogeodata.ch/fpds/index.php (type Norgesglasset). Synes uansett norske kart er av slappere kvalitet enn kart fra Alpene, selv om det er vanskelig å sammenligne pga at fjellene er generelt mye brattere der nede. Men for norske åser og vidder er kartverket bra nok, og med tanke på antall km2 pr innbygger i Norge er det grenser for hvor gode kart man bør ha.
  24. Var fjorten dager med telt på Island i sommer og det var ikke problem en eneste gang å finne teltplass eller slå opp teltet noe sted. Var innom noen av Ferdafelag Islands sine turisthytter og de virket helt greie de også. Ville anbefale Thorsmørk-Landmannalaugar eller kanskje aller helst nordvestkysten for fottur.
  25. Har du prøvd å gå med Scarpa f1? Blir det som å gå med Scarpa t2/t3/t4 telemarkstøvler? Har sett mange skibestigningsfolk bruker f1 i alle fall.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.