Gå til innhold
  • Bli medlem

kaio

Aktiv medlem
  • Innlegg

    56
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av kaio

  1. Dalsidevegen er nå brøyta inn til kvitkrysset, dvs ca 25km fra hvoedveien mlm Lesja og Dombås. Vegen blir brøyta ifb vinterferien, og blir vel etter ferien neppe holdt åpen ved evt uvær- den blir som regel brøyta opp igjen til påske. Skamsdalsvegen fra Nysetra inn til Skamsdalssetre (ca 6 km) blir aldri brøyta- det er uansett en fin skitur...
  2. Anbefaler bjarte bøe og anne grete nebells fører for innerdalen-knallbra!
  3. Fornuftig å støkke villrein på denne tida av året- vi trenger jo ikke rovdyr når vi har slike tilreisende....
  4. kaio

    Aursjøveien

    Det er ihvertfall OK forhold fra Lesjasiden nå- bar og tørr vei
  5. einig at Kylling bro ikkje høyrer heime i nv, men Kylling bru er eit bra namn. Kylling kjem ant som ei avleeing av gno kollr- liten kolle.
  6. Knutstugu ligger inne i bjørkeskogn. Det er endel gjengroing i Grøndalen, så den er vanskelig å få øye på.
  7. Apropos stein i Skarvedalen: Skarv er en beskrivelse av steinete land. Jeg tror jeg har skrevet endel om broene i Grøndalen tidligere, og det er synd at Statens kartverk ikke kan oppdatere sine kart utifra lokale innspill, spesielt når bruene faktisk har stått i flere år og er relativt flomsikre. Det er bru nedenfor Grønfossen. Brua er blant annet en del av sykkelstien mellom Bjorli og Lesja/Dombås. Stien som er finest å følge rent naturmessig innover Grøndalen går opp langs elva rett på vestsida av brua. Denne er ikke inntegna på kartet, og blir etterhvert litt utydelig når du kommer innover mot Kvamssetrene. I Grøna (hoveddalføre) er det bru nedanfor Enstadsetra (litt innafor) samt ei bru ved Knutsstugu. I Veslegrøna er det bru nede i Ørnhjellen og ei bru der åa fra Nonshø kommer ned. Hvis du liker god utsikt anbefales turen innover Grønmillom istedenfor å gå nede i dalen.
  8. Snøforholdene bruker å være OK denne tida. Alt går, men en aleneklyving av Snøhettatraversen er risikabel. Graden på letteste vei er bare 4+, men usikra fall både på Vesttoppen og Hettpiggen er fatalt. Hvis du absolutt SKAL gå usikra så er det nok best å gå fra Vesttopppen og over til Østtoppen. Da kan du rappellere ned fra VT og HPiggen. Den eneste klyvingen som er utsatt da er en 25m bratt sva/vegg mellom VT og HP. Også her vil et fall være fatalt. Likevel, alt avhenger av psyke, vær og ferdigheter! De andre toppene kan gås usikra og alene. Larstind er luftig, men kan gås usikra hvis du tar det piano. Vanslig vei til Store Langvasstind er også kurant. Du må ta med en taustubb slik at du kan "slippe deg ned" 5meters hammeren (tilstrekkelig med en handløkke). Den er kurant å klatre usikra tilbake. Utover det høres planen god ut- god tur!!
  9. blåhø i det området var nytt for meg. Hvilken topp er det?
  10. Beklager iveren etter navnedrøfting. Etter en kort passiar med RS i Lesja kommune kom vi også til at det kanskje burde vært en avklaring i forhold til en annen 2000m topp i kommunen- Gråhø i Lordalen. Et stort massiv med flere topper over 1900m som samlet sett er navngitt Gråhø 8ene) Kanskje våre naboer i Skjåk har forslag her??
  11. Regna jo med at du kunne det C, men hadde i grunn tenkt å utfordre fiffen.... på Smestad
  12. Da bør du ha med et knippe kiler i alle størrelser samt noen hexer eller kamkiler. Med normal tett sikring bruker du ca 8-10 pkt i lengda opp mot Hettpiggen og noen flere i lengda opp mot Vesttoppen. Den kan det lønne seg å dele i to. Du trenger noen slyngebånd til rappellen ned fra Hettpiggen. Noen velger en rappell andre velger to avhengig av psyke. Er du i tvil, rappeller to lengder ned fra Hettpiggen, da trenger du noe mer slyngebånd (PS vær grei å ta med det som henger å slenger av gammelt bånd) Utstyrsmengden varierer nok mye utover det som jeg har nevnt her, både avhengig av erfaring, psyke og egen praksis. Du må ha med to femtimeters tau, da blir både rappelleringen g klatringen mer felksibel (kan bli endel taudrag på Hettpiggen). Jeg vil anbefale at du klatrer eggen mot Hettpiggen og ikke vanlig vei. det er en mye artigere rute, finere fjell og mer spektakulær standplass!
  13. Et norsk talemål i endring er vel neppe argument for å kalle Skreahøe for StorSkreahøe.... Stadnamn har alltid vært i endring, og mange har endret seg med tidens tale eller (talefeil) og navnsetting på kart har ofte blitt feil fordi navnsettere ikke har lokalkunnskap nok om hvorfor navnet er det det er. eksempel: Stadnamn med -kvann- blir ofte kvern, selv om det aldri har vært et kvernbruk i nærheten av det stedet der planten kvann ble hentet til ymse bruk! Og hvem vet vel lenger hva Makrellbekken (Smestad omegn)kommer av....
  14. Har du tenkt deg t/r Hettpiggen fra Stortoppen (østtoppen) eller tavers videre mot Vesttoppen?
  15. Eks på lokal talemåte: "I va uppi Skreahøin" (i området typisk jakttur) "I va på Skreahøe (toppen, typisk skitur) "I va en tur på høgste toppen i Skreahøin"(typisk 2000m samler). "I va en tur burtpå Nørdre Skreahøe"(typisk rangler)
  16. Det offisielle navnet på kart er vel Skredahøin?
  17. Hele massivet heter Skredahøin, og så er det henholdsvis Nordre, Søre og den høyeste heter bare Skredahøe. Stor Skredahøe er feilaktig ihvertfall forhold til lokal navnebruk og det er vel det som er utgangspunktet for det meste av navnsettinga i norske fjell (med noen unntak) For spesielt intereserte kan nevnes at det i området finnes flere navn knyttet til høa, Skredaflaten, Skrealegeret, Skredadalen og Skredabekken mv.
  18. Det er absolutt finest som vintertur, da stort sett heile Skreahøe er steinur. Anmarsjen fra Nysetre er best via Grisungvatna øst for Grisunghøe. Videre legges kursen ned mot Grøndalen og Skrealegeret. Skrealegeret er ei bu som Lesja Fjellstyre disponerer og kan leies på døgnbasis, sjekk hjemmesidene til LF. Videre fra der er turen en vedvarende motbakke via toppen 1798(?) og 1891 (hvis jeg husker riktig). Ikke hold for langt mot øst her er det bratt. Som retur er det fint å fortsette eggen videre til de nordlige Skreahøene, for så å renne ned mot Heinsavatnet og fram Svånådalen mot Maribu og tilbake til Skredalegeret. Bestill to overnattinger og du har en fortreffelig helg (mest sannsynlig totalt alene i fjellet)!!!!
  19. Bildene var veldig bra!!! Reinheimen er et flott område til alle årstider. Anbefaler deg en tur innover i september- fantastisk flott innover dalen med høstfarger og nysnø på toppene. Hvis du ikke vil bære tungt kan du overnatte i Bergebu, den er sjeldent opptatt den tida.
  20. Interessant spm i samband med all aggresjon over stenging av veien. Anmarsj fra Nysetra er en kurant affære som flere burde prøve!
  21. Bilde "opp Loradalen" er vel et bilde fra omr rundt Bergebu og NED Lordalen, men utover det......: slike gutter osv......!!
  22. Fint turfjell til alle årstider. Endel rasfarlige partier lengst vest midtvinters, men ellers greit. Unngå området i reinskalvinga. området du ønsker å gå representerer en flott overgang mellom ville vestlandfjell og mer østnorsk viddelandskap.
  23. Vedr Dalsidevegen. Den blir i år brøytet fram til Kvitkrysset, dvs der veien deler seg før Gautsjø/Aursjøbassenget. Åpnes ca den 20.02. Veien inn Skamsdalen brøytes aldri. Den blir farbar med vår/sommerveret. Hytta inne ved Lesjøen som hører til Lesja JFF kan vel såvidt meg bekjnet brukes gratis. Vil imidlertid anbeafle fjellstyrebua enten ved Lesjøen eller Langvatnet. Sjekk nettsidene til Lesja fjellstyre for priser og bestilling. Spesielt hytta ved Lesjøen har høy høgfjellsstandard. (Utedoen på Langvatnet er imidlertid verdt turen inn dit alene!!) Det er også veldig fint å telte rett innafor Lesjøen, rett ved innløpsosen. Uansett om du velger det ene eller andre så er Storskrymten og Svånåtind på samme dag en ekstremt lang tur. Storskrymten er etter mitt syn finest som skitopp, men vi er alle forskjellig!! Den fineste anmarsjen til Svånåtindmassivet fra denne sida er å gå innover råket mot Langvatnet, for så å skrå opp til høyre rett før du når vatnet. Her går det en fin rygg oppover som for det meste gås på sva, men selvfølgelig noe ur. Dette er den klart letteste anmarsjen. Du kommer da opp langt vest, men turen til toppen er kurant. Dette er også en vedlig fin anmarsj til Langvasstind, men du må da forsere 5meters hammeren. Kanskje ikke moro med høgdeskrekk? Av alternative topper på barmark vil jeg anbefale Tverråtind som ligger vest for Lesjøen. Dette er en veldig flott topp! (minst like fin tur som Storskrymten....). Som dagstur fra Lesjøen kan denne komineres med Lågvasstind eller Sjongshø som er den høyeste toppen vest for Lesjøen.
  24. Stamåhjulet som området heter kan være litt vanskelig å orientere i i tåke. Det er veldig småkupert. Samtidig er det er veldig flott fjellområde. I dårlig vær kan en velge å følge St Føysa ned fra Svartdalen.
  25. Det spørs hvor du vil ! Hvis du går vestover fra Kvamsetre (vest) og innover etter Vesle Grøna kommer du etterhvert til et utrolig flott høyfjellsplatå, med Dordiholet midt i mot. Det er fine teltplasser all vei innover Grøndalen på begge sider av StorGrøna, men det er endel mygg nede i bjørkeskogen. Oppe opp Koiehøa er det flott å telte med fin utsikt øst og nordover. Du ser også godt vestover mot Romsdalstiondene fra Koiehø, blant annet Romsdalshorn og Venjetindane.For tur videre over mot Lordalen vil jeg anbeafle en sving innom Dordiholet før du går over Nørdre Løyftet. Inne i Nørdre Løyftet er det flere små fine vann som det går an å fiske i. Ikke enkelt å ta fisk på stand, men vel verdt et forsøk!! Fra Løyftet bør du holde litt vestover, Breen ned er ikke alltid trygg da den bratner til og kan være isete. En annen anbefalingsverdig rute er fra Nørdre Løyftet og opp over Løyfthøene og videre over Gråhø, 2016moh og ned mot Indste Skarvedalsvtan, 1548moh. Fra her har du mange valgmuligheter, enten mor Dør, langs Skarvedalen ned mot Billingen elle over Høggøymen mor Torsvatnet. NB!! Det ligger to åpne hytter samt to fine steinbuer i Lordalen, men dette vet du kanskje fra før?
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.