Gå til innhold
 • Bli medlem

Morild

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  72
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Omdømmeaktivitet

 1. Hehe
  Morild ga poeng til Marius Engelsen i Erfaringer med Tuiliq?   
  Det må ha vert "gravid" utgaven du hadde..
 2. Hehe
  Morild fikk poeng fra Marius Engelsen i Erfaringer med Tuiliq?   
  Den luksusen er dessverre (?) ikke jeg utstyrt med....😂
 3. Liker
  Morild fikk poeng fra Marius Engelsen i Erfaringer med Tuiliq?   
  Nettop! Tuiliq er fantastisk til ren rulletrening og er ikke noe turplagg. Spesielt til rulletrening på vinterstid har den en stor fordel. Hette er noe herk med langt hår uansett - enten det er hette fast i tuiliq eller hette man trer ned over hodet 😂. Ellers er ursuk tørrdrakter kjent for å være slitesterke, dog litt kjipt design. Kokatat tåler også veldig mye, men er svinaktig dyre.......
 4. Liker
  Morild ga poeng til Marius Engelsen i Erfaringer med Tuiliq?   
  Da har jeg prøvd en Brooks Tuiliq.
  Sammenlignet med kombinasjon av tørrdrakt (uten dobbelt liv), seperat neoprenhette og Akulisaq, er ikke tuiliq noe plagg å satse på for min del.
  Hvis man er vant med ett vanlig neoprentrekk, er overgangen til Tuilik ganske behagelig. Men om man har liten cockpit, som gjør at man kan bruke en Akulisaq, har man allerede ett spruttrekk som gir full bevegelsesfrihet, er tett, og ikke strammer mye rundt kroppen. Da er det ikke noen gevinst å gå over til tuiliq, sånn jeg ser det.
  (*Akulisaq = grønlandsk spruttrekk).
  - Med tuiliq må man ha hetten på for at det skal bli rulletett.
  - Med hetten nede, for å lufte hodet, har man en tykk og for varm neoprenkrage rundt halsen, og man får inn vann ved velt.
  - Selv om man har luftsirkulasjon ned mot cockpit puster ikke stoffet i neorentuiliqen. Jeg ble mer fuktig med tuiliq enn med Ursuiten.
  - Tuiliqen er tyngre.
  - Den tørker sakte.
  - Den beskytter ikke ved wet-exit.
  + Ser kul ut
  + Tørr på håret etter rulling
  + Sannsynligvis bra plagg om man har langt hår, siden man kan holde hodet og håret tørt.
  Det er nok ett godt plagg til rulletrening når man ikke skal padle, for man får absolutt ikke noe vann inn i kajakken. Men med tørrdrakt og Akulisaqen ruller jeg egentlig like bra, og det blir fortsatt minimalt med vann i kajakken. (Og litt vann i kajakken betyr ikke mye så lenge man er pakket inn i tørrdrakten).
  Men nå har jeg ihvertfall prøvd  
 5. Liker
  Morild fikk poeng fra Terka i Erfaringer med Tuiliq?   
  Tja.
  For å ta Reeds vs/Brooks først (jeg har begge): Reeds er null oppdrift i, men fantastisk å bruke på ren rulletrening OG den er gjerne måltilpasset padleren. Skreddersøm mao... Men den har null isolasjon, og som nevnt - den er ikke slitesterk i det hele tatt.
  Brooks sin er stor, har bra oppdrift, isolerer godt. Jeg har padlet kortere turer med den (vel ei mil), i grønlandskajakk i skvalpesjø. Men reint psykologisk føler jeg meg trygger med tørrdrakt og vest. Bevegeligheten kjennes bedre ut med tørrdrakt, men der ER deilig å sleippe den stramme vesten når jeg padler med tuiliq..... Det er også noe vanskeligere å regulere temperaturen. Skal oppdriften fungere 100 % må du padle med hetta på. Med tørrdrakt kan du ta av deg lua om det blir varmt. Over lengre tidsrom får i allefall jeg vondt i huet av hetta. Så til rein turpadling tenker jeg tørrdrakt og vest er å foretrekke, mens i forbindelese med ei rulleøkt der du har lyst å avslutte med en kortere tur går det fin fint med tuiliq.
 6. Liker
  Morild ga poeng til Bjørnar Mo i MSR Dragonfly - dårlig effekt   
  Den festinga så noe hjemmelagd ut, men det spiller ingen rolle hvordan den er festa så lenge den er der.
  Strømpa er der for å absorbere væska du forvarmer med siden det ikke er noen skål under.
  Trenger du ny er
  (Logg inn for å se skjult innhold)
  et greit alternativ.
  (Logg inn for å se skjult innhold)
   
 7. Liker
  Morild ga poeng til PTG i Padle Norge på langs.   
  Spenstig prosjekt, med en god del forberedelser og planlegging så har du mye å glede deg til.
  Har padlet i 20 år nå (50-70 økter per/år),  mye trim og en del ukesturer i feriene, men altså ikke av denne type lengde. Har NPL på sykkel og en del lengre pulketurer, som kanskje kan gi deg noe tips.
  Her litt oppstarttips - forberedelser ligger i detaljene - for at turen skal bli best mulig.
  Kroppen:
  Må ha treningsregime for å klare 20-40 km/dag i 100 dager. Fokuser på opptrening og teknikk. Første perioden vil du være "armpadler" etter hvert vil kroppsrotasjonen bli bedre og større muskelgrupper aktiveres, men det er først etter 4-5 år at du fått en plattform mellom nevroner, muskel avfyring og "nær" perfekt teknikk om det har vært kontinuerlig i fokus i treningsperioden. Sener og muskler kommer fortere, så kjør på!  Feil teknikk og for lite trening gir deg garantert lite fremdrift, for hardt for små muskler og ledd/sene problematikk. God teknikk og styrke gir deg også kritiske reserver i strøm, vind og bølger. Om dette punktet ikke er på plass, må du redusere dagsetappene betraktelig, ta mange hviledager og padle når det er godvær. Alternativt dele prosjektet opp i mange etapper.
  Elementer:
  Du må trene deg opp under ulike forhold, søk dager med bølger og vind, mye av padlinga vil foregå med bølger inn fra siden, så du bør være komfortabel opp til 2-3 meter bølgehøyde (når kompisen din forsvinner ned i bølgedalene så er bølgehøyden rundt 80 cm) og ved vindpådrag bølger som bryter. Over tid må du klare dette avslappet, om du spenner deg går du fort tom og fremdriften forsvinner. Tenk også padlefrekvens og rytme ift bølgene.
  Sikkerhet:
  1.rekka er god balanse - den må være topp. Så velg smalere båt i opptreninga enn den du skal bruke (51 er en fin std båt bredde som er lett å få tak i).
  2. rekka er støttetak lave og høye - dette må sitte helt på automatikk. Så velg smalere båt enn den du skal bruke og legg ut i krevende men trygge forhold. Øv, øv..kast deg over og perfeksjoner opprettinga.
  3. rekka er ideelt rulle, men egenredning eller kameratredning er et must om du ikke kan rulla eller rulla feiler- mange teknikker, men lær deg noen essensielle, etter hvert under realistiske forhold.  Det er ikke på flatt hav og under finvær at det skjer! Anta at i dårlig vær vil sannsynligvis kompispadlere også ha problemer, så du må klare deg på egenhånd.
  Sikkerhet når du er i vann (tørrdrakt, utstyr, unngå tom kajakk avdrift, varslingssystem finnes det mye info av på nett). Men tenk 3 timer i kaldt vann før mulig hjelp, da har du en pekepinn på mulig scenarie og hva som bør øves på. Klarer du å slappe av i vann, er drakta tett, klarer du å håndtere nødutstyret.
  Komfort:
  Kajakken bør ikke være for bred, da blir padleåre taket for bredt og mindre effektivt og båten mye tyngre å padle. Ville sett etter noe som ligger i bredde 53-55cm og 5.20-5.5 m langt.
  Cockpit som passer, spesielt sete, ryggstøtte og fotstøtte/pedaler. Du bør ha tilbrakt noen lange dager i den kajakken du velger.
  Gjøre valg om skeg eller ror.
  Teste forskjellige årer, med vekt på frekvens (mindre åreblad).
  Jeg kan nevne at jeg før min NPL sykkel, så testet jeg ut forskjellige sykkelseter og det var første etter 12-15 mil at forskjellene kom frem OG de var store. Så testing innebærer bruk over tid i den situasjonen du skal bruke det i. Sovner beina etter 3 timer så har du ett problem. Får du begrenset eller feil ryggstøtte så hindrer du rotasjon eller kanskje får gnagsår. Min langtur kajakk har jeg bygget selv og mitt prototypesete ble til foran TV. Sitte lenge, kjenne etter, file bort, legge til.  Så videre tester i kajakken til jeg hadde ett perfekt sete for rompa mi. Bare for å illustrere dette med detaljer .
  Lykke til!
 8. Liker
  Morild ga poeng til Tessatroll i Padle Norge på langs.   
  Eg tenkjer at det beste er å faktisk låne kajakkar og prøve ulike typar, samt prøvepakke eventuelle "finalistar". Eg er ikkje nokon spesialist, men padla ein del i nokre år, vonar å få sparka i gong att litt no når eg er ferdig med ymse andre prosjekt. Eg er imidlertid ein del saman med ein dyktige folk som har padling som lidenskap, og har moglegens fått med meg noko på vegen.
  Når du har fått til ei liste med aktuelle kandidatar basert på storleik/lastekapasitet og sjøgåande eigenskapar, er det nokre moment som bør vere avgjerdande. Ein kajakk skal først og fremst vere god å sitte i. Er den ikkje det, hjelp dei øvrige eigenskapane lite. Du skal sitte lange dagar i eit lite hol, også over eksponerte strekningar der landing og pauser med beinstrekk er vanskeleg. Sits kan til ei viss grad modifiserast med litt padding osv, dersom dei andre eiganskapane er så god at ein orkar ta til med det, men utg pkt må likevel vere ok. Du bør også oppleve at du har god kontakt med kajakken.  
  Eigenredning og kamaretredning i ein fullasta langturskajakk er eit eige kapittel, så dette er viktig å prøve og drille før ein legg ut. Eg meiner at desse eigenskapane er mellom dei viktigaste, ved sida av sittekomfort. Lengde på lårbein er ofte avgjerdande her, samt om du er stiv eller mjuk i hoftene, så det varierar frå person til person. Der må eg seie at eg opplever ein del "ekspedisjonskajakkar" som til dømes Hasle, som eit ustyrleg lasteskip. Få kajakkar eg har kjent meg så utrygg i som den. Kan hende kan den innleiingsvis gi ei tryggleikskjensle på primærstabilitet, men dette rundbotna styret av ein båt er slett ikkje lett å få kontakt med når tilhøva dreg seg til. Ein kan fort få ei kjensle av å tilfeldig verte driven hit og dit i bølgene, og tryggleikskjensla kjem meir av at ein sitt i eit badekar langt frå elementet snarare enn at ein faktisk er trygg (mi meining). Må få legge til at det er sjeldan eg ordlegg meg så lite diplomatisk om eit produkt, men her har eg altså lite positivt å komme med. Eg ville sett på kajakkar frå Arrow, Valley, P&H og NDK, samt andre bra annerkjente merkjer, gjerne frå produsentar i land der padling har vore "folkesport" hakket lenger enn her på berget. Dei veit ofte kva dei styrar med! Sjå til dømes på ein del av det som britane, med sine tidevannsutfordringar kan levere. Betre å kjøpe brukt bra enn ny dårleg. Den vert din viktigste redskap lenger. 
  Om du går kurs og melder deg inn i ein klubb vil du komme i eit miljø der du kan hente mykje info og kunnskap. 
  Du vil alltid på ein slik tur padle ha med to årer, så det kan vere greit å ha to med ulike eigenskapar som du kan veksle mellom. 
  Eit lite tilegg, utan å verke formanande:
  Eg er litt gammeldags på enkelte ting, tryggleik og det å opparbeide seg erfaring over tid er eit felt eg synes er viktig ¨trekke fram. Å ikkje ha padla så mykje for så å planlegge å gjere dette i nær framtid er spenstig. Ikkje umogleg, men spenstig. Det krev stort volum på kort tid, i forkant av turen. Du skal gjere deg erfaringar som andre har brukt år på å opparbeide seg. I fjellet er eg nok hakket mindre skeptisk, av den enkle grunn at der kan ei løysing i mange tilfelle å vere å ta ein pause i vindsekken og "puste" med magen når ting dreg seg til. På havet dealar du med ein tredje dimensjon i miljøet, du er ikkje standby, bølgjer, vind og straum er i konstant bevegelse. Det er ikkje du som bestemmer kva tid du vil ha ei pause og "stillstand" alltid. 
  Om eg skulle måtte velje mellom to "onder" i form av langtur mtp å vere fersk på eit felt, ville eg vore mange ganger tryggare på å til dømes krysse Grønland på ski som fersk, enn å padle Norge på langs. Berre for å sette det litt i perspektiv. Elles synes eg på generell basis at det er kult at folk drøymer, og køyrer på!  
 9. Liker
  Morild ga poeng til Chris B. i Migrene og tur   
  Appen heter enkelt og greit Hodepinedagboka. Fyller inn graden av migrene fra mild - moderat - kraftig og hvor vidt man har inntatt medisin i form av migrenemedisin (triptaner) og/eller smertestillende. 
 10. Liker
  Morild ga poeng til Tessatroll i Tips til kjøp av havkajakk?   
  Om du finn ut av du sitt bra i den (får prøvd den ein stad) så er det så mange som fartar mellom i "padlemiljøet" at me vel skal greie organisere noko skyss
 11. Liker
  Morild fikk poeng fra Tessatroll i Tips til kjøp av havkajakk?   
  Det skal noe til å finne en brukbar kajakk til 5-6000 kr sjøl på bruktmarkedet. Har du muligheten- prøvesitt en Nuka i plast og finn ut om du passer!! Og har du muligheten- stikk innom Kajakk og Fritid i Drammen så kan du prøve Baffin (P1 eller P2), og samtidig få gode råd på kjøpet- mitt inntrykk er at de vet hva de snakker om. Dessuten kan du kanskje få en grei pakkepris hos dem med kajakk, åre, vest og spruttrekk.
  Hasle Expedition er for stor til deg. Alt for stor. Og når den i tillegg er rel. lang vil manøvrerbarheten bli sådär. Jeg kjenner ikke til Aquarius, men målene sammen med formen på skroget ser ikke så værst ut. I forhold til lengden ser det ut til at den har rel. lang vannlinje (bra for farten sin del), og knekkspant tyder på manøvrerbarhet. Men det blir bare gjetning fra min side. Noe av det du også må vurdere er jo kvaliteten på materialet- er støpen god eller gir den for mye etter? Hvordan sitter lukene på? Er de tette? Pedaler og senkekjøl (evt. ror)- virker det solid? (Hasle sitt pedalsystem synes jeg er noe ræl) Etc etc. Derfor er det vanskelig for meg å anbefale produsenter jeg ikkke kjenner til.
  Som Tessatroll er inne på- en dårlig kajakk blir ikke brukt- og kan i værste fall ta fra deg padlegleden. Du får se om du ikke heller kan knipe inn andre steder i budsjettet ;)- evt. vente til august/september når muligheten for salg er tilstede.....(men den Nukaen er et godt kjøp om du passer altså....)
 12. Liker
  Morild ga poeng til Tessatroll i Tips til kjøp av havkajakk?   
  Og som eit tillegg; det Morild her over nevner, er at senkekjølskajkkar er laga for å lystre padleteknikk og kropp. Ein senkekjølskajakk som er berekna på dette, evt med eit ror som supplement, er ok. MEN, ein kajakk som er basert på styring og kontroll kUN med ror og elles berre framdrift frå padlaren, er etter m,itt begrep noko som skulle være ulovlegi marknaden. 
  Diverre er det mange av dei.
 13. Liker
  Morild fikk poeng fra Miamaria i Tips til kjøp av havkajakk?   
  Ja- det er en hel jungel der ute av kajakker og meninger. Og bortimot umulig for en fersking å vite hva man skal se etter. Ikke vet man helt hvor mye man kommer til å padle, eller hvilken type padling man etterhvert synes er gøy. Og det er med kajakk som med ski- ulike kajakker til ulik bruk. Dessuten skal ikke en jente på 63 kg ha samme kajakken som en kar på 95 kg om hun vil ha det like morro.
  Med mindre du skal bedrive rockhopping (surfe over steiner/skjær) trenger du ikke tenke så mye på materialvalg. Glassfiber tåler ganske mye, og kan- i motsetning til plast- repareres. Men det er klart- en glassfiberkajakk drar du ikke etter deg over steiner etc, men tåler ganske bra å bli dradd over fin sand. Glassfiber er dessuten lettere, og noe jeg som dame vet å sette pris på de få gangene jeg skal håndtere den opp og ned av biltak selv.
  @Tessatroll er inne på noe viktig med tanke på bredde- hva du enn lander på ikke kjøp noe som er for bredt! Du vil slite med både padleteknikk og skuldre/nakke. Siden du har padlet racer tidligere trenger du ikke bekymre deg for stabilitet, fordi nesten alt annet du setter deg i vil føles stabilt (og bredt) til sammenlikning.
  Velg heller ikke en kajakk som er for høy på bakdekk heller. Det gør egenredning vanskelig og pesonlig sliter jeg med padleteknikken når kajakken kommer "opp under armene". I det hele tatt fungerer både høyt frem- og bakdekk som vindfang, og så lenge du er såpass lett vil du få problemer i vind. Som @Tor Magne nevner spiller bredde/lengde inn på hvor fort kajakken går. En kajakk på 58 cm som er 480 lang går hverken fort eller har retningsstabilitet. Jeg tenker at en kajakk med bredde 52-54 cm og lengde mellom 505 og 520 et sted vil være passe for deg.
  Og nei- ror er ingen ting man MÅ ha. Ror har samme funksjon som en senkekjøl har, nemlig å kompensere for vind- og strøm/bølgepåvirkning av kajakken. Det er først og fremst kroppen man skal bruke for å svinge kajakken med. For å få til det effektivt må du sitte relativt trangt i den med god kontakt mellom skrog og lår/knær. Så lenge kajakken har det man kaller for en keyhole cockpit vil du ikke ha problemer med å komme deg ut om du skulle velte. En senkekjølskajakk er designet for manøvrering med kroppen, noe ikke alle rorkajakker er. Ror er dessuten i veien ved egenredning. Men det er selvsagt delte meninger om dette.
  Arrow Nuka som allerede er nevnt er nå kommet i en billigere plastversjon, men den MÅ prøvesittes fordi cockpitåpningen er litt trang. Valley Avocet i plast er en utrolig god havkajakk til en grei pris, men på langt nær så rask som Nuka. Valley Nordkapp går for å være en relativt rask og sjødyktig havkajakk (legendarisk), som kan også være en god kandidat, men krever mer av sin eier. Baffin P1 eller P2 kan (begge i plast) kan også være et rimlig alternativ, men havner mer i kategorien stabil. Ellers finnes det mangen gode glassfiberkajakker jeg godt kan foreslå, men da snakker vi i prisklassen 25000 og oppover........North Shore Atlantic er også en god kandidat, men husker ikke helt om den finnes i plast, og P&H Scorpio som er nevnt er ikke blant de raskeste, men ellers en god kajakk.
  Har du muligheten- gå til en klubb i nærheten og spør om å få prøve. Og kjøper du i butikk er spesialistene bedre enn de vanlige sportsbutikkene- både med tanke på utvalg og kompetanse. Ellers er finn.no er en god venn, jeg har selv kjøpt kajakk der. Heller brukt på finn.no enn ny til samme pris. For pris gjenspeiler faktisk kvaliteten.
  Lykke til med valg av kajakk!
   
 14. Liker
  Morild fikk poeng fra Tessatroll i Tips til kjøp av havkajakk?   
  Ja- det er en hel jungel der ute av kajakker og meninger. Og bortimot umulig for en fersking å vite hva man skal se etter. Ikke vet man helt hvor mye man kommer til å padle, eller hvilken type padling man etterhvert synes er gøy. Og det er med kajakk som med ski- ulike kajakker til ulik bruk. Dessuten skal ikke en jente på 63 kg ha samme kajakken som en kar på 95 kg om hun vil ha det like morro.
  Med mindre du skal bedrive rockhopping (surfe over steiner/skjær) trenger du ikke tenke så mye på materialvalg. Glassfiber tåler ganske mye, og kan- i motsetning til plast- repareres. Men det er klart- en glassfiberkajakk drar du ikke etter deg over steiner etc, men tåler ganske bra å bli dradd over fin sand. Glassfiber er dessuten lettere, og noe jeg som dame vet å sette pris på de få gangene jeg skal håndtere den opp og ned av biltak selv.
  @Tessatroll er inne på noe viktig med tanke på bredde- hva du enn lander på ikke kjøp noe som er for bredt! Du vil slite med både padleteknikk og skuldre/nakke. Siden du har padlet racer tidligere trenger du ikke bekymre deg for stabilitet, fordi nesten alt annet du setter deg i vil føles stabilt (og bredt) til sammenlikning.
  Velg heller ikke en kajakk som er for høy på bakdekk heller. Det gør egenredning vanskelig og pesonlig sliter jeg med padleteknikken når kajakken kommer "opp under armene". I det hele tatt fungerer både høyt frem- og bakdekk som vindfang, og så lenge du er såpass lett vil du få problemer i vind. Som @Tor Magne nevner spiller bredde/lengde inn på hvor fort kajakken går. En kajakk på 58 cm som er 480 lang går hverken fort eller har retningsstabilitet. Jeg tenker at en kajakk med bredde 52-54 cm og lengde mellom 505 og 520 et sted vil være passe for deg.
  Og nei- ror er ingen ting man MÅ ha. Ror har samme funksjon som en senkekjøl har, nemlig å kompensere for vind- og strøm/bølgepåvirkning av kajakken. Det er først og fremst kroppen man skal bruke for å svinge kajakken med. For å få til det effektivt må du sitte relativt trangt i den med god kontakt mellom skrog og lår/knær. Så lenge kajakken har det man kaller for en keyhole cockpit vil du ikke ha problemer med å komme deg ut om du skulle velte. En senkekjølskajakk er designet for manøvrering med kroppen, noe ikke alle rorkajakker er. Ror er dessuten i veien ved egenredning. Men det er selvsagt delte meninger om dette.
  Arrow Nuka som allerede er nevnt er nå kommet i en billigere plastversjon, men den MÅ prøvesittes fordi cockpitåpningen er litt trang. Valley Avocet i plast er en utrolig god havkajakk til en grei pris, men på langt nær så rask som Nuka. Valley Nordkapp går for å være en relativt rask og sjødyktig havkajakk (legendarisk), som kan også være en god kandidat, men krever mer av sin eier. Baffin P1 eller P2 kan (begge i plast) kan også være et rimlig alternativ, men havner mer i kategorien stabil. Ellers finnes det mangen gode glassfiberkajakker jeg godt kan foreslå, men da snakker vi i prisklassen 25000 og oppover........North Shore Atlantic er også en god kandidat, men husker ikke helt om den finnes i plast, og P&H Scorpio som er nevnt er ikke blant de raskeste, men ellers en god kajakk.
  Har du muligheten- gå til en klubb i nærheten og spør om å få prøve. Og kjøper du i butikk er spesialistene bedre enn de vanlige sportsbutikkene- både med tanke på utvalg og kompetanse. Ellers er finn.no er en god venn, jeg har selv kjøpt kajakk der. Heller brukt på finn.no enn ny til samme pris. For pris gjenspeiler faktisk kvaliteten.
  Lykke til med valg av kajakk!
   
 15. Liker
  Morild ga poeng til Miamaria i Migrene og tur   
  Du var akkurat for rask, så jeg slenger på svaret mitt:
  Når den har slått ut for fullt er det bare å stenge seg inne på soverommet, dra ned rullegardinen, røske ut kontakten på fryseskapet som står på andre siden av veggen, slå av telefonen – og håpe at det ikke kommer båter forbi. Men når jeg er tidlig nok ute med medisinen så kan det gå å padle rolig tur i periferien, selv om jeg ofte merker den godt likevel. Det er ett eller annet som gjør at "naturlige" lyder tåles bedre enn disse elektriske og mekaniske. (Til helvete med alle oppdrettsanlegg!)
  - Jeg trodde ærlig talt at jeg ville ende opp liggende i teltet en hel dag, men det fikk faktisk bra. Bare man eter medisin og ikke drar det for langt, så er natur gode greier for sånt. (y) I hvert fall noen ganger når man har svinflaks.
 16. Liker
  Morild fikk poeng fra REJOHN i Migrene og tur   
  Hverken barn eller fylte 35 har hjulpet på min migrene dessverre. Men ettersom migrenen min tildels er hormonbetinget er det å sette sin lit til overgangsalderen......  
  Enn så lenge er migrene og tur en ufin kombinasjon. Derfor drar jeg heller ikke på tur uten migrenemedisin i bakhånden. Det er klart at med dundrende migrene påvirker det prestasjonen min, og sansynligvis også prestasjonen i etterkant. Relpax tar bort det værste (eneste medsinen så lang som har virket), men ikke alt. Og ja- av og til har jeg lagt merke til at jeg blir sløv av den, men så er den jo også merket med rød trekant på pakken.....Det ville forbause meg om ikke dette også påvirket prestasjonen så lenge den er i kroppen.
  Det har tatt en hel del år, men nå klarer jeg i større grad enn før å leve med den, fremfor å kjempe mot den. Medisin i bakhånd er viktig- kanskje like mye psykisk som noe annet. Jeg har lært meg å finne mine migrenetriggere: stress, lenge mellom måltidene, lite søvn og en hel del andre ting jeg ikke tenker å flashe her. Jeg har eksperimentert med mat, men finner ingen tydelig sammenheng bortsett fra at jeg i løpet av en dag- og ikke alt for seint- må har ordentlig mat av type "middag" som sitter lenge i magen (og nei- havregrøt er ikke tilstrekkelig).  Men dette er helt sikkert individuelt.
  Turer der jeg bruker ryggmusklaturen mye (tung sekk, kajakk) har vært en stor migrenetrigger, men jeg ser også at jo mer trenet jeg blir (både styrke og kondis!!) jo mindre påvirker det. Jeg må bare akseptere at jeg ikke alltid klarer alt jeg vil eller i like stort tempo som andre, og velge de turene som passer meg der jeg er til enhver tid. En kortere tur er bedre enn ingen tur!! Klarer jeg i tillegg gjøre den så komfortabel som mulig ved å finne ut av (for så å ta hensyn til) mine migrenetriggere, blir antagelig turene etterhvert også bedre- selv om migrenen skulle slå til underveis.
   
 17. Liker
  Morild fikk poeng fra hansjo i Migrene og tur   
  Hverken barn eller fylte 35 har hjulpet på min migrene dessverre. Men ettersom migrenen min tildels er hormonbetinget er det å sette sin lit til overgangsalderen......  
  Enn så lenge er migrene og tur en ufin kombinasjon. Derfor drar jeg heller ikke på tur uten migrenemedisin i bakhånden. Det er klart at med dundrende migrene påvirker det prestasjonen min, og sansynligvis også prestasjonen i etterkant. Relpax tar bort det værste (eneste medsinen så lang som har virket), men ikke alt. Og ja- av og til har jeg lagt merke til at jeg blir sløv av den, men så er den jo også merket med rød trekant på pakken.....Det ville forbause meg om ikke dette også påvirket prestasjonen så lenge den er i kroppen.
  Det har tatt en hel del år, men nå klarer jeg i større grad enn før å leve med den, fremfor å kjempe mot den. Medisin i bakhånd er viktig- kanskje like mye psykisk som noe annet. Jeg har lært meg å finne mine migrenetriggere: stress, lenge mellom måltidene, lite søvn og en hel del andre ting jeg ikke tenker å flashe her. Jeg har eksperimentert med mat, men finner ingen tydelig sammenheng bortsett fra at jeg i løpet av en dag- og ikke alt for seint- må har ordentlig mat av type "middag" som sitter lenge i magen (og nei- havregrøt er ikke tilstrekkelig).  Men dette er helt sikkert individuelt.
  Turer der jeg bruker ryggmusklaturen mye (tung sekk, kajakk) har vært en stor migrenetrigger, men jeg ser også at jo mer trenet jeg blir (både styrke og kondis!!) jo mindre påvirker det. Jeg må bare akseptere at jeg ikke alltid klarer alt jeg vil eller i like stort tempo som andre, og velge de turene som passer meg der jeg er til enhver tid. En kortere tur er bedre enn ingen tur!! Klarer jeg i tillegg gjøre den så komfortabel som mulig ved å finne ut av (for så å ta hensyn til) mine migrenetriggere, blir antagelig turene etterhvert også bedre- selv om migrenen skulle slå til underveis.
   
 18. Liker
  Morild fikk poeng fra opas i Gå på tur alene som jente?   
  Nå har ikke jeg all verden erfaring med å ligge aleine i telt, men så langt er det skumleste jeg har gjort å ligge som eneste gjest på campingen i Hoddevika- i kuling natt til en mandag, med blaffrende teltduk som gjorde at jeg ikke kunne høre om noen nærmet seg teltet eller ei. Tett opp til bilveg er kanskje ikke der jeg føler meg tryggest......Løsningen blei å putte ørepropper i - da forsvant alle lyder og jeg slappet mer av- ute av øye ute av sinn på en måte. Fullstendig ulogisk, men det funket. Og med mindre jeg telter på Svalbard er ikke dyr noe jeg bekymrer meg for.
  Derimot var det meeeeget ubehagelig å ankomme ei sjølbetjent turistforeningshytte i mørket og snøkav i lag med ei veninne, for så å oppdage at hytta var full av brisne mannfolk i sin beste alder (?)...... Øl på kjøling i snøfonna på utsiden og gul sektor over det meste. Nei- heller telt aleine langt unna folkesikken........med øreplugger, hehe.
   
 19. Liker
  Morild fikk poeng fra The Lone Wolf i Gå på tur alene som jente?   
  Nå har ikke jeg all verden erfaring med å ligge aleine i telt, men så langt er det skumleste jeg har gjort å ligge som eneste gjest på campingen i Hoddevika- i kuling natt til en mandag, med blaffrende teltduk som gjorde at jeg ikke kunne høre om noen nærmet seg teltet eller ei. Tett opp til bilveg er kanskje ikke der jeg føler meg tryggest......Løsningen blei å putte ørepropper i - da forsvant alle lyder og jeg slappet mer av- ute av øye ute av sinn på en måte. Fullstendig ulogisk, men det funket. Og med mindre jeg telter på Svalbard er ikke dyr noe jeg bekymrer meg for.
  Derimot var det meeeeget ubehagelig å ankomme ei sjølbetjent turistforeningshytte i mørket og snøkav i lag med ei veninne, for så å oppdage at hytta var full av brisne mannfolk i sin beste alder (?)...... Øl på kjøling i snøfonna på utsiden og gul sektor over det meste. Nei- heller telt aleine langt unna folkesikken........med øreplugger, hehe.
   
 20. Liker
  Morild fikk poeng fra smgj i Gå på tur alene som jente?   
  Nå har ikke jeg all verden erfaring med å ligge aleine i telt, men så langt er det skumleste jeg har gjort å ligge som eneste gjest på campingen i Hoddevika- i kuling natt til en mandag, med blaffrende teltduk som gjorde at jeg ikke kunne høre om noen nærmet seg teltet eller ei. Tett opp til bilveg er kanskje ikke der jeg føler meg tryggest......Løsningen blei å putte ørepropper i - da forsvant alle lyder og jeg slappet mer av- ute av øye ute av sinn på en måte. Fullstendig ulogisk, men det funket. Og med mindre jeg telter på Svalbard er ikke dyr noe jeg bekymrer meg for.
  Derimot var det meeeeget ubehagelig å ankomme ei sjølbetjent turistforeningshytte i mørket og snøkav i lag med ei veninne, for så å oppdage at hytta var full av brisne mannfolk i sin beste alder (?)...... Øl på kjøling i snøfonna på utsiden og gul sektor over det meste. Nei- heller telt aleine langt unna folkesikken........med øreplugger, hehe.
   
 21. Liker
  Morild ga poeng til dsk i Msr Dragonfly vs Primus Omnifuel   
  Det ser ut som om Dragonfly har en annen pumpe enn de andre MSR brennerene, det er mulig art denne var først ute for jeg kan ikke se noen endring på pumpene jeg har funnet bilder av på nettet i nyere tid. Ta en kikk på denne tråden:  
  (Logg inn for å se skjult innhold)
    Spesielt innlegget til Doc Mark som har en del bilder.
  Doc er en absolutt pålitelig kilde.  
  dsk    
 22. Liker
  Morild ga poeng til Bjørja i Msr Dragonfly vs Primus Omnifuel   
  Jeg har hatt min MSR Dragonfly i nærmere 10 år eller så.
  1) Lager mye lyd, men demper kan kjøpes. Den har jeg ikke, men andre her på forumet har gode erfaringer.
  2) Pumpen har jeg måttet skifte en gang. Den nye typen har fungert greit. Jeg bruker dog sjelden min i temperaturer under -10c. 
  3) Svært lett å finstille effekten. Dette fungerer særdeles bra.
  4) Forholdsvis grei å vedlikeholde, selv for en med ti tommeltotter. 
  5) Deler er betydelig dyrere i Norge enn i Nord-Amerika. Stort sett har jeg kjøpt alt av deler i Quebec, når vi er over der. 
  6) Det blir fort en dråpe eller to med bensin når slangen kobles fra, men jeg har ikke opplevd dette som et stort problem.
  7) Støtten for gryte/panne er bred, men kan kanskje være litt glatt avhengig av gryten. Jeg har en liten plate som brenneren står på, og det fungerer fint. Finnes også en egen MSR plate om du vil ha noe "ready-made".
   
 23. Liker
  Morild ga poeng til LeneG i 3. desember - 3. år med KVALitetstid i nord   
  Adventstida er meint å vere ei ventetid. Nokre av oss har venta endå lenger på november enn desember. Eg har mi eiga pre-adventstid i Tromsø på dei tider, rett før adventslys og julestri, men akkurat etter at julemarsipanen har komme i butikkane. Den beste tida å reise opp på! Mykje klede, mykje spennande lys for ein søring, og mykje liv i havet. Det er nesten slik at det går an å vere bittelitt misunneleg på desse Tromsøværingane som har godbitane rett utanfor dørstokken. Misunning er kanskje ikkje den rette adventskjensla, og om det er noko eg lærer av å reise opp så er det faktisk rausheit. Folka er rause med kvarandre, og med ukjente folk. Alle får ein sjanse. Dei deler på utstyr, deler på erfaringar, deler på opplevinga, tek høgde for at mange på tur betyr å jenke seg. Eg veit ikkje om noko anna friluftlivsmiljø som er så raust som padlemiljøet kring Tromsø. Raust og triveleg. DET er vel noko å fylle adventa med folkens? Turgleda vert større om den vert delt, er ikkje det tanken bak forumet og? 
  Det som hendte i jula var eit mirakel. Mirakel er eit stort ord. Det er ikkje lett å ta innover seg det. I ein kajakk, i ein dertil egna fjord i Troms i november, då kjenner ein på dei store orda. Heilskapleg økosystem, bærekraft, levande natur, mirakel og samspel. God ventetid! 

   
   
 24. Liker
  Morild fikk poeng fra Yokon i Uhøytidelig Fotokonkurranse, Emne "Kulde" Nå med premie   
  Bobler i is

  (Logg inn for å se skjult innhold)
 25. Liker
  Morild fikk poeng fra Hege P. i Uhøytidelig Fotokonkurranse, Emne "Kulde" Nå med premie   
  Bobler i is

  (Logg inn for å se skjult innhold)
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.