Gå til innhold
  • Bli medlem

Morild

Passivt medlem
  • Innlegg

    72
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Morild

  1. Marius Engelsen skrev (3 minutter siden):

    Ursuiten har samme passform som en hvilke som helst annen tørrdrakt jeg har prøvd, og sitter fint så lenge man har rett størrelse. Det er AWS 4-tex jeg har.

    Det er vel det at du er mann.......og dermed har du rett størrelse - OG fasong.  Eller sagt på en annen måte - Ursukdraktene er nok mest av alt tilpasset den mannlige kroppen. Bortsett fra dette med tisseluke da.....😆

  2. Nettop! Tuiliq er fantastisk til ren rulletrening og er ikke noe turplagg. Spesielt til rulletrening på vinterstid har den en stor fordel. Hette er noe herk med langt hår uansett - enten det er hette fast i tuiliq eller hette man trer ned over hodet 😂. Ellers er ursuk tørrdrakter kjent for å være slitesterke, dog litt kjipt design. Kokatat tåler også veldig mye, men er svinaktig dyre.......

    • Liker 1
  3. Marius Engelsen skrev (15 timer siden):

    Noen som har erfaring med å padle med Tuiliq?

    Jeg padler jevnlig, og ruller og gjør reentry stort sett alltid på tur, og aller helst der det er mest bølger, størm og vind. Jeg ser på det som en forutsetning med gode ruller for å padle med tuiliq, da det blir kaldt å ligge i vannet lenge med tuiliq.

    Hvordan er det å padle på tur med tuiliq og eks. tørrbukse sammenlignet med tørrdrakt?

    Vurderer hovedsakelig en Brooks tuiliq, jeg har hørt at denne er mest luftig (står mer ut fra kroppen) og er utrolig slitesterk, mens Reed sin klistrer seg mer inntil kroppen og blir alt for fort utslitt i stoffet (men den er mykere og lettere).

    Tja.

    For å ta Reeds vs/Brooks først (jeg har begge): Reeds er null oppdrift i, men fantastisk å bruke på ren rulletrening OG den er gjerne måltilpasset padleren. Skreddersøm mao... Men den har null isolasjon, og som nevnt - den er ikke slitesterk i det hele tatt.

    Brooks sin er stor, har bra oppdrift, isolerer godt. Jeg har padlet kortere turer med den (vel ei mil), i grønlandskajakk i skvalpesjø. Men reint psykologisk føler jeg meg trygger med tørrdrakt og vest. Bevegeligheten kjennes bedre ut med tørrdrakt, men der ER deilig å sleippe den stramme vesten når jeg padler med tuiliq..... Det er også noe vanskeligere å regulere temperaturen. Skal oppdriften fungere 100 % må du padle med hetta på. Med tørrdrakt kan du ta av deg lua om det blir varmt. Over lengre tidsrom får i allefall jeg vondt i huet av hetta. Så til rein turpadling tenker jeg tørrdrakt og vest er å foretrekke, mens i forbindelese med ei rulleøkt der du har lyst å avslutte med en kortere tur går det fin fint med tuiliq.

    • Liker 1
  4. Takk for link - den var fin! Står lite om hva rep.kitet inneholder på diverse nettbutikker. Ser at der er med filter, og det er jo bra...Ellers ser det ut som om jeg har en litt annen (og eldre?) patent på festing av isolasjonsstrømpa (for det er vel kun for isolering den er der?) enn den du har. Kanskje er det så enkelt som å tre ny stålstreng igjennom og feste på nytt.....Fikk ikke til å legge ved bilde på annet vis enn vedlegg...

    IMG_5029.HEIC

  5. Så har man prøvd å rense dysa manuelt (satt fast, men kom til med nål) og flushet slangen etter instruksjonsvideo fra MSR. Hjalp ørlite, men jeg synes fortsatt 6 min (7 min før rens) på å koke opp  1l vann i vindstilla på kjøkkenbordet er litt drøyt (bensin). Eller er det ikke det? Brukte ikke vindskjermen om det har noen praktisk betydning.....Brenneren er noen år og kjøpt brukt, så ekstra filter fulgte ikke med, og ny pumpe koster en del....

    En annen ting er at glassfiber(?) "tauet" eller hva det nå heter, som er på undersiden av brenneren har løsnet på den ene siden. Hvordan kan denne festes igjen?

    Er det noen som har noen gode tips, eller er det bare å leve med det?

  6. 13 timer siden, Tessatroll skrev:

    Om du finn ut av du sitt bra i den (får prøvd den ein stad) så er det så mange som fartar mellom i "padlemiljøet" at me vel skal greie organisere noko skyss :)

    Har vært inne på tanken sjøl- er ikke så langt fra Averøy t Tessatroll og meg ;)

  7. Er smertene sterke nok kobler hjernen helt ut. Da blir det på linje med sjøsjuke- skulle båten stå i fare for å gå ned kunne det ikke brydd meg mindre. Eller om noen tilbydde seg å kappe av meg hodet ville jeg gladelig takket ja. Men overgangen fra å fungere med migrene til at smertene blir for store er dessverre litt brå, så jeg rekker ikke innom fasen der jeg sløves først.......

  8. Det skal noe til å finne en brukbar kajakk til 5-6000 kr sjøl på bruktmarkedet. Har du muligheten- prøvesitt en Nuka i plast og finn ut om du passer!! Og har du muligheten- stikk innom Kajakk og Fritid i Drammen så kan du prøve Baffin (P1 eller P2), og samtidig få gode råd på kjøpet- mitt inntrykk er at de vet hva de snakker om. Dessuten kan du kanskje få en grei pakkepris hos dem med kajakk, åre, vest og spruttrekk.

    Hasle Expedition er for stor til deg. Alt for stor. Og når den i tillegg er rel. lang vil manøvrerbarheten bli sådär. Jeg kjenner ikke til Aquarius, men målene sammen med formen på skroget ser ikke så værst ut. I forhold til lengden ser det ut til at den har rel. lang vannlinje (bra for farten sin del), og knekkspant tyder på manøvrerbarhet. Men det blir bare gjetning fra min side. Noe av det du også må vurdere er jo kvaliteten på materialet- er støpen god eller gir den for mye etter? Hvordan sitter lukene på? Er de tette? Pedaler og senkekjøl (evt. ror)- virker det solid? (Hasle sitt pedalsystem synes jeg er noe ræl) Etc etc. Derfor er det vanskelig for meg å anbefale produsenter jeg ikkke kjenner til.

    Som Tessatroll er inne på- en dårlig kajakk blir ikke brukt- og kan i værste fall ta fra deg padlegleden. Du får se om du ikke heller kan knipe inn andre steder i budsjettet ;)- evt. vente til august/september når muligheten for salg er tilstede.....(men den Nukaen er et godt kjøp om du passer altså....)

    • Liker 1
  9. Ja- det er en hel jungel der ute av kajakker og meninger. Og bortimot umulig for en fersking å vite hva man skal se etter. Ikke vet man helt hvor mye man kommer til å padle, eller hvilken type padling man etterhvert synes er gøy. Og det er med kajakk som med ski- ulike kajakker til ulik bruk. Dessuten skal ikke en jente på 63 kg ha samme kajakken som en kar på 95 kg om hun vil ha det like morro.

    Med mindre du skal bedrive rockhopping (surfe over steiner/skjær) trenger du ikke tenke så mye på materialvalg. Glassfiber tåler ganske mye, og kan- i motsetning til plast- repareres. Men det er klart- en glassfiberkajakk drar du ikke etter deg over steiner etc, men tåler ganske bra å bli dradd over fin sand. Glassfiber er dessuten lettere, og noe jeg som dame vet å sette pris på de få gangene jeg skal håndtere den opp og ned av biltak selv.

    @Tessatroll er inne på noe viktig med tanke på bredde- hva du enn lander på ikke kjøp noe som er for bredt! Du vil slite med både padleteknikk og skuldre/nakke. Siden du har padlet racer tidligere trenger du ikke bekymre deg for stabilitet, fordi nesten alt annet du setter deg i vil føles stabilt (og bredt) til sammenlikning.

    Velg heller ikke en kajakk som er for høy på bakdekk heller. Det gør egenredning vanskelig og pesonlig sliter jeg med padleteknikken når kajakken kommer "opp under armene". I det hele tatt fungerer både høyt frem- og bakdekk som vindfang, og så lenge du er såpass lett vil du få problemer i vind. Som @Tor Magne nevner spiller bredde/lengde inn på hvor fort kajakken går. En kajakk på 58 cm som er 480 lang går hverken fort eller har retningsstabilitet. Jeg tenker at en kajakk med bredde 52-54 cm og lengde mellom 505 og 520 et sted vil være passe for deg.

    Og nei- ror er ingen ting man MÅ ha. Ror har samme funksjon som en senkekjøl har, nemlig å kompensere for vind- og strøm/bølgepåvirkning av kajakken. Det er først og fremst kroppen man skal bruke for å svinge kajakken med. For å få til det effektivt må du sitte relativt trangt i den med god kontakt mellom skrog og lår/knær. Så lenge kajakken har det man kaller for en keyhole cockpit vil du ikke ha problemer med å komme deg ut om du skulle velte. En senkekjølskajakk er designet for manøvrering med kroppen, noe ikke alle rorkajakker er. Ror er dessuten i veien ved egenredning. Men det er selvsagt delte meninger om dette.

    Arrow Nuka som allerede er nevnt er nå kommet i en billigere plastversjon, men den MÅ prøvesittes fordi cockpitåpningen er litt trang. Valley Avocet i plast er en utrolig god havkajakk til en grei pris, men på langt nær så rask som Nuka. Valley Nordkapp går for å være en relativt rask og sjødyktig havkajakk (legendarisk), som kan også være en god kandidat, men krever mer av sin eier. Baffin P1 eller P2 kan (begge i plast) kan også være et rimlig alternativ, men havner mer i kategorien stabil. Ellers finnes det mangen gode glassfiberkajakker jeg godt kan foreslå, men da snakker vi i prisklassen 25000 og oppover........North Shore Atlantic er også en god kandidat, men husker ikke helt om den finnes i plast, og P&H Scorpio som er nevnt er ikke blant de raskeste, men ellers en god kajakk.

    Har du muligheten- gå til en klubb i nærheten og spør om å få prøve. Og kjøper du i butikk er spesialistene bedre enn de vanlige sportsbutikkene- både med tanke på utvalg og kompetanse. Ellers er finn.no er en god venn, jeg har selv kjøpt kajakk der. Heller brukt på finn.no enn ny til samme pris. For pris gjenspeiler faktisk kvaliteten.

    Lykke til med valg av kajakk!

     

    • Liker 2
  10. Hverken barn eller fylte 35 har hjulpet på min migrene dessverre. Men ettersom migrenen min tildels er hormonbetinget er det å sette sin lit til overgangsalderen...... :P 

    Enn så lenge er migrene og tur en ufin kombinasjon. Derfor drar jeg heller ikke på tur uten migrenemedisin i bakhånden. Det er klart at med dundrende migrene påvirker det prestasjonen min, og sansynligvis også prestasjonen i etterkant. Relpax tar bort det værste (eneste medsinen så lang som har virket), men ikke alt. Og ja- av og til har jeg lagt merke til at jeg blir sløv av den, men så er den jo også merket med rød trekant på pakken.....Det ville forbause meg om ikke dette også påvirket prestasjonen så lenge den er i kroppen.

    Det har tatt en hel del år, men nå klarer jeg i større grad enn før å leve med den, fremfor å kjempe mot den. Medisin i bakhånd er viktig- kanskje like mye psykisk som noe annet. Jeg har lært meg å finne mine migrenetriggere: stress, lenge mellom måltidene, lite søvn og en hel del andre ting jeg ikke tenker å flashe her. Jeg har eksperimentert med mat, men finner ingen tydelig sammenheng bortsett fra at jeg i løpet av en dag- og ikke alt for seint- må har ordentlig mat av type "middag" som sitter lenge i magen (og nei- havregrøt er ikke tilstrekkelig).  Men dette er helt sikkert individuelt.

    Turer der jeg bruker ryggmusklaturen mye (tung sekk, kajakk) har vært en stor migrenetrigger, men jeg ser også at jo mer trenet jeg blir (både styrke og kondis!!) jo mindre påvirker det. Jeg må bare akseptere at jeg ikke alltid klarer alt jeg vil eller i like stort tempo som andre, og velge de turene som passer meg der jeg er til enhver tid. En kortere tur er bedre enn ingen tur!! Klarer jeg i tillegg gjøre den så komfortabel som mulig ved å finne ut av (for så å ta hensyn til) mine migrenetriggere, blir antagelig turene etterhvert også bedre- selv om migrenen skulle slå til underveis.

     

    • Liker 2
  11. Nå har ikke jeg all verden erfaring med å ligge aleine i telt, men så langt er det skumleste jeg har gjort å ligge som eneste gjest på campingen i Hoddevika- i kuling natt til en mandag, med blaffrende teltduk som gjorde at jeg ikke kunne høre om noen nærmet seg teltet eller ei. Tett opp til bilveg er kanskje ikke der jeg føler meg tryggest......Løsningen blei å putte ørepropper i - da forsvant alle lyder og jeg slappet mer av- ute av øye ute av sinn på en måte. Fullstendig ulogisk, men det funket. Og med mindre jeg telter på Svalbard er ikke dyr noe jeg bekymrer meg for.

    Derimot var det meeeeget ubehagelig å ankomme ei sjølbetjent turistforeningshytte i mørket og snøkav i lag med ei veninne, for så å oppdage at hytta var full av brisne mannfolk i sin beste alder (?)...... Øl på kjøling i snøfonna på utsiden og gul sektor over det meste. Nei- heller telt aleine langt unna folkesikken........med øreplugger, hehe.

     

    • Liker 3
  12. Takker for tilbakemeldinger! Skjønner det blir litt ellemelle her og at det ene kan være like godt som det andre. Ser at slange/pumpe på Omnifuel likner mistenklelig mye på Trangia, og Trangia sin søler i overkant mye hvilket taler til fordel for Dragonfly..........Vet du når MSR kom med ny plastpumpe, dsk?

  13. Da har jeg testet Trangia X2 Multifuel halvannet år og er i grunn litt lei. Mye søl når jeg skal demontere slange fra flaske (ja jeg er flink til å snu flaska for å brenne ut resten), og dårlig effekt. Det tar år og dag å smelte snø ute i felten (ja jeg er flink til å holde trykket oppe med å pumpe....), og biffen blir under ingen omstendigheter stekt. Pumpe og brenner blei sågar sendt inn for sjekk- intet i veien med brenner, men fikk ny pumpe. Det er i grunn synd, ettersom jeg liker konseptet til trangia med (kaffi)kjele, vindskjerm og kokekar i ett kompakt kolli, med plass til brenner i kjelen. Og det er innmari smart med tanke på kajakk og hardhendt pakking for å få plass til alt. Gassbrenneren til Trangia fungerer derimot utmerket så jeg skjønner ikke helt hva Trangia holder på med....

    Uansett- nok er nok. Men hva velger jeg til vinterbruk i teltet, primært til fjells? Jeg har sett på MSR Dragonfly og Primus Omnifuel, men finner ikke helt ut av det. Plastpumpa til MSR trekker ned og Omnifuel søler leser jeg, so what to do?

    Kriterier:

    1.God effekt vinterstid. Den må fungere til snøsmelting uten at hele formiddagen går vekk til det og i kuldegrader sjøl om jeg nok foretrekker sofaen i minus 20

    2. Trinnløs justering av effekten er et must sånn at biffen ikke svir seg

    3.God på matlaging

    4. Driftssikker

    5. Søler lite drivstoff

    6.Noenlunde stabil fordi det er innmari kjedelig med suppe ut over hele leiren

    7. Jeg driter i om den bråker bare punkt 1-6 er oppfylt

    Brennere uten slange, men med stang vil ikke bli vurdert fordi den må tåle hardhendt pakking i kajakk. Noen som har erfaringer der ute de vil dele?

     

  14. Utrolig synd! Trangia sitt stormkjøkken er jo egentlig helt genialt. Kjeler og spetakkel tar jo plass likevel, og når man kan pakke det hele inn i vindskjermen og putte benneren oppi i tillegg, pluss at kjeler og annet får et stødig underlag i tillegg til at alt da tåler en trøkk når jeg må stappe litt hardhendt ved pakking av kajakk, kan jeg ikke forstå at de ikke sørger for at man kan bytte brenselsfilteret. Det burde i grunn være en smal sak å få til reint teknisk, men de må vel legge om produksjonslinja si, og d koster vel....Er lite lysten på å bytte ut brennersystemet mitt, ettersom det er denne alt-i-ett-løsningen jeg er så glad i. Og etter jeg fikk modifisert triangel har jeg også lettevektskjøkkenet på plass, pluss at jeg får hevet brenneren i forhold til stekeflaten ved steking av biff.

  15. Siste oppdateringer på Trangiafronten: Det er  Fenix Outdoor Norge AS på Lillehammer som har all service på trangiabrennere her i landet. Etter noe kontakt frem og tilbake fikk jeg utført service på brenneren og tilsendt ny pumpe helt kostnadsfritt, så skulle utstyret funke. God service mao. Jeg har riktignok ikke fått det bekreftet fra Fenix Outdoor eller Trangia, men jeg tolker tilsendt ny pumpe som et tegn på at filteret på enden av metallstanga på pumpa (drivstoffilteret) ikke lar seg skifte. Det var i allefall en helsikes jobb å pirke filteret ut, og ikke for alt i verden kan jeg forestille meg at det går å sette inn nytt. Himla idiotisk spør du meg......

  16. Jeg vet utmerket hvor dette filteret sitter, jeg finner bare ikke ut hvordan man skifter det uten å risikere å ødelegge stanga den sitter på. Ellers har jeg renset det som renses kan. Har vært i kontakt med Trangia direkte, de skulle videresende min henvendelse til distributør i Norge (som så vidt jeg har funnet ut er Wenaas). Intet svar om hvorvidt dette filteret kan skiftes (av meg) altså.......mao- jeg er like langt foreløpig.

     

    Mens jeg venter i spenning på svar fra Trangia/Wenaas har jeg modifisert Trangia Triangel slik at jeg kan bruke den med min Multifuel (når denne en gang blir fikset). Måtte lage et ekstra spor i den ene delen av skjermen slik at stanga mellom slange og brenner får plass. Brenneren må settes i metallringen først, og deretter tres inn i vindskjermen nedenfra. Funker utmerket!! Triangelen får også plass til inn i den ordinære vindskjermen hvis jeg skulle ønske å heve brenneren i forhold til stekepanne/storkjele og samtidig ha et stødigere opplegg enn hva jeg får ved å plassere disse rett på triangelen. Måtte lage et ekstra hul i den øverste vindskrermen slik at jeg kan smette slangen ut. Også vil jeg ha et snedig minimalistisk kokesystem til Multifuelen om det er ønskelig, med superlett vindskjerm og ei panne etter ønske. Litt fornøyd med meg selv som hadde ideen, og til gubben som var handy....(sjøl om jeg tok finpussen). Synes helt klart at Trangia burde ta til seg ideen....

    post-13251-0-75756000-1425222390_thumb.j

    post-13251-0-84317000-1425222407_thumb.j

    post-13251-0-44536000-1425222422_thumb.j

    post-13251-0-06747600-1425222440_thumb.j

    post-13251-0-36106300-1425222460_thumb.j

    • Liker 3
  17. Joda. Har bruksansvisningen både i papirformat og på nett, så det står ikke på det. Problemet er at det ikke står noe som helst om hvordan dette filteret byttes, og da er jo poenget borte....Ikke ser det ut til at Trangia eller Primus eller noen andre selger slike filtre heller.

     

    Alt jeg finner om filteret er dette: "Kokeapparatet er utstyrt med brenselfilter på pumpens plastslange. Vanligvis krever ikke disse filtrene noe vedlikehold. Filtrene kan imidlertid skiftes ved behov. Vær forsiktig, slik at du ikke skader tetningsoverflatene. Kontroller for lekkasje i henhold til punkt 4.5."

  18. Det har nok vært skitt og lort i flaska fra produsent tenker jeg. Har i allefall aldri sett at paraffinen jeg bruker har rusk i seg....Dessuten var det også en del ørsmå metallbiter som om noe er blitt finmalt i forbindelse med på- og avskruing av pumpe. Hva vet jeg...

     

    Og jeg som satte min lit til Triangel...... :(

     

    Har for øvrig vært i kontakt med Trangia, og de skulle se om ikke de kunne finne noen som driver med vedlikehold av deres brenner. Dessverre har jeg den type brenner med deler fra Primus og ikke Optimus, som de benyttet før, da hadde det vært mye enklere både å skite deler og få utført service. Så vet jeg det.

  19. Uniflame Supply kunne desverre ikke hjelpe- fordi MIN trangia multifuel har deler fra Primus og ikke Optimus Nova slik trangia brukte før- nedtur. Ikke klarer jeg å google meg frem til service på den jeg har heller. For sikkerhetsskyld plukket jeg fra hverandre det som er mulig, både på pumpe og brenner en gang til og har spylt med trykkluft og fjernet sot fra spindelen- ingen bedring av effekten- tvert i mot....Det eneste jeg ikke får gjort noe med er brenselfilteret.......(som er sansynlig årsak)  :mad: Ingen som vet??

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.