Gå til innhold

qwer993

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  1 746
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  15

Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  qwer993 ga poeng til evensverdrup i Alaska på tvers - 57 dager i villmarka   
  Nå har vi publisert del 3. I denne episoden padler vi en packraft fra Arctic Village til Ruby. Vi padler East Fork Chandalar, Chandalar og Yukon River. Kristina som mer eller mindre har lidd seg over tundraen med betennelser og gule stafylokokker, så frem til å kunne padle så beina kunne hvile. Det hun kanskje ikke så for seg var 14 dager med Beaver Fever - hvor hun slet med å få i væske og næring. I løpet av denne perioden mister hun mye vekt og får flere anfall, men å gi seg er aldri et alternativ.
   
   
 2. Liker
  qwer993 ga poeng til meisal i Søre Steinbruhøa i Sunndal   
  Hadde planlagt å gå over Søre Steinbruhøa og Nordre Steinbruhøa (i Sunndal kommune), med start ved Reinsvatnet. Plan var å starte å gå i 18-tiden for å ta unna så mange kilometer som mulig. Men ble forsinket, og startet ikke før 19:30.

  Etter ca. 3 km, var klokken allerede 21:00. Det begynte å bli dårlig sikt. Egentlig skulle jeg gå et par timer til. Litt skuffet, slo jeg opp teltet og overnattet. Det er det fine når man har med alt i sekken, det er bare å sette opp teltet når man må.

  Det var kaldere enn forventet. Neste tur må skumunderlaget være med, ikke bare luftmadrass. Kroppen ble veldig kald, og da måtte jeg snu meg ofte.
  Alltid litt "spenning" i å åpne teltdøren om morgenen for å se værstatus.


  Fin utsikt etter noen få minutters gange. Det er slik som gjør at jeg liker å gå i fjellet.

  Hovedmålene ikke synlig. Mistet mye av motivasjonen siden jeg nå visste at jeg ikke ville greie å gå planlagt tur. Satset på at det var mulig å komme meg ned igjen et stykke lengre frem.

  Det var ganske bratt, men gikk fint å komme ned til flatere terreng.
  På slutten begynte jeg å bli veldig sliten, vondt i både beina og ryggen. 1-2 km fra parkeringsplassen møtte jeg ca. 15-20 personer i løpet av 15 min som var på vei ut i fjellet.
  Var tilbake ved bilen 12:45. Ikke noe spesielt eller spektakulært som skjedde på turen, men synes det var en fin mini-tur. Tviler på at jeg hadde greid å gått opprinnelig rute, så jeg må nok roe ned egne forventninger og planlegge kortere ruter. Hjelper ikke på saken at jeg er utrolig stresset, og tar sjeldent pause når jeg først har startet å gå. Det er noe jeg må prøve å forbedre meg på.
  Tegnet inn ca. rute. Hadde det vært GPS-sporing, ville det nok blitt mye mer hit-og-dit, enn disse fine/rette strekene. 😀

 3. Trist
  qwer993 ga poeng til Kjell Iver i Trist film fra Frøya   
  Jeg siterer han som har laget Videoen
  Det er noen lokalsamfunn som blir hardt rammet av disse vindkraftverkene - Smøla og Haramsøya er skrekkeksempler sånn sett.
 4. Liker
  qwer993 ga poeng til HegeJohnsen i Hvor har du vært på tur i dag - 2020   
  Fire døgn i Sulis på Dorrohytta er over. Hytta kan leies på inatur. Et fjellområde totalt blottet for kø, men rikt på vann, tjern, topper og ikke minst en fantastisk flora. Anbefales! 
 5. Liker
  qwer993 ga poeng til HenricL i Hardangervidda 2020   
  Då har jag begått Vidda-debut. 
  Fem dagar, vandring mellan Tinnhølen - Sandhaug - Lågaros - Rauhelleren - Tinnhølen. 
  Mest regn i olika former, jag inser nu att jag aldrig riktigt förstått vad "regna i sidled" betyder förrän nu. 
  Mycket snö kvar på sina ställen, och det i kombination med allt regn gav mycket vatten i drag och på stigar. Vaden över Geitvassbekken var ganska tuffa, speciellt för ena hunden som inte tycker om att bada. 
  Det var dessutom den hunden som föll från sommarbron vid Langebuåne och for med forsen 30-40 meter. Hon klarade sig fint, men jag visste inte man kunde löpa så raskt med tjugo kilos säck på. 
  Första natten blev på annexet på Sandhaug, jag ville inte starta vandringen med allt vått. Resten blev i tält, vid Elsjåen (fint fiske!), vid Muran i Geitvassdalen och slutligen vid Midtstrandnuten väster om Rauhelleren. 
  Fisket höll vad det lovade, stekte en fin ørret vid stenbuen Muran och fick dessutom tre runt kilot med mig hem. En och annan gång när jag stod och skiftade snö att kyla dem med den sista, varma dagen undrade jag vad jag egentligen höll på med... Säcken skulle ju bli lättare efterhand? 
  Det är en sjuka man drabbats av, när jag stod här hemma igår afton, öm i kroppen och trött i huvudet, och hängde upp allt vått utstyr tänkte jag att jag kan inte vänta tills nästa gång. Hardangervidda satte sig i hjärtat på mig, jag vill tillbaka snart igen! 
 6. Liker
  qwer993 ga poeng til tklami i Hardangervidda 2020   
  Hadde 16 dager på første turen på vidda i første omgang. Vurderer en ny tur fra torsdag eller fredag, men denne gang bare ei uke og lengre sør og vest enn første ganga, da var det for mye snø og is
 7. Liker
  qwer993 ga poeng til northern_fov i Kjøpt: Helsport Ringstind 2 SL 2019   
  Yes, ble det Ringstind 2 Superlight 2019.
  Dette skal testes til uka i Jotunheimen hvis været er ok. Jeg kommer til å skrive noen innledende erfaringer nå etter å ha satt det opp på plenen og deretter se om mine antagelser i bruk blir korrekte. Jeg kommer til å teste det opp mot Ringstinden jeg allerede har siden jeg ikke har erfaringer med Superlight fra før.
  Bakgrunn:
  Har et Ringstind 1-2 Pro/Light fra 2016 som er godt brukt i alle sesonger. Har vært og er veldig fornøyd med teltet, men det har sine svakheter. Med meg på tur har jeg en del kamerautstyr og er på jakt etter å shave noen gram her og der. Når Helsport nå kom med en ny versjon kunne jeg like gjerne smelle til med en Superlight.
  Førstegangsinntrykk - Vekt/størrelse nedpakket:
  Uten å ha lagt det på kjøkkenvekta så er det definitiv lettere enn teltet jeg har. Det tar også mindre plass i sekken.

  Førstegangsinntrykk - Oppsett:
  Helsport mener teltet er enda enklere å sette opp enn før, selv med en ekstra stang. Tja. Det er superraskt å sette opp (færre barduner, enkelt å tre i stenger), men jeg stiller spørsmålstegn ved den ekstremt korte lengden på bardunene. Om det da blir enklere å sette opp i praksis når terrenget rundt må være tilnærmet optimalt på grunn av få justeringsmuligheter vil tiden vise.

  Innerteltet er mye raskere å sette opp. Kun 3 hemper i stanga på grunn av den nye inngangen vs eehh mange-ish før 

  Førstegangsinntrykk - Komfort:
  Her fikk jeg meg en liten støkk. Jeg visste at teltet var lavere, men dette blir nærmest umulig å sitte i. Jeg er 185 høy og det gikk akkurat uten liggeunderlag. Synes det trekker veldig ned. Det virker trangere innvendig i bredden men samtidig har man 2 innganger/fortelt (hurra!) med plass til utstyr. Jeg var spesielt spent på fotenden med introduksjon av stang og overgang til 3->1 bardun. Resultat eter at man har litt bedre plass og forhåpentligvis blir det mindre klasking av innertelt mot sovepose.

  Oppbevaringslommer på hver side i hodeenden:

  Teltet virker luftig, noe som er bra mtp kondens. Jeg var litt skeptisk til at halve duken på ytterteltet i fotenden er myggnetting, i tilfelle snøføyk, men i innerteltet er de smart plassert  på langsiden slik at det ikke burde være noe problem.

  Bunnduken ligger veldig flatt mot bakken så man kan forvente at rusk og rask finner veien inn.
  Blir det klasking her mon tro?

  Førstegangsinntrykk - vs Ringstind Pro 2016:
  Enklere oppsett i fotenden:

  Nå kan vi ende diskusjonen en gang for alle. Dette teltet skal definitivt IKKE settes opp med hodeenden mot vinden. Det er betydelig brattere nå.

  Legg merke til pluggfeste midt på nederst og manglende bardun øverst på 2019 modellen. Det ser ut som stanga er trekt ganske lagt opp også vs midten på tidligere modeller. Det er ikke pluggfester på langsidene på Superlight 2019

  Halvering av antall plugger bak:

  Forventninger til tur:
  Kjenner jeg er litt nervøs. Det blir lettere å bære og kanskje lettere å sette opp, men jeg tror ikke det blir like behagelig å bo i dette teltet på grunn av høyden. Ytterligere rapport kommer.
  Bonus: Gammelt footprint passer-ish

   
 8. Liker
  qwer993 ga poeng til Marius Engelsen i Sovepose + liggeunderlag   
  En uke på kajakktur i ØS PØS regnvær og vann inn i kajakklukene. Dunpose helt uproblematisk, og overlever den det, så overlever den alt.
   
  Den er vanntett pakket, og jeg pakker den ikke ut i teltet før jeg har tørket opp vannet med kjøkkenhåndklè og evt. tørket innerteltet med brenneren hvis nødvendig.
 9. Liker
  qwer993 fikk poeng fra fj3ll i Selvbetjent hytte - vegetar?   
  Flott måte du beholder roen på. Enkelte blir alltid provosert av folk som tenker annerledes.
 10. Liker
  qwer993 fikk poeng fra gramjeger i Endelig ferdig med Real turmat!   
  Ferdig med Real? Neida så ille er det ikke. Jeg har alltid syntes Real har smak greit og bruker det en god del, selv om posene er blitt mindre enn de var. Blander inn tørket kjøttdeig, smør og kanskje potetmospulver så blir det en bra turmiddag synes jeg.
  Så jeg ble litt overrasket da sønnen min ikke ville ha Real på tur. At han spiser lite av realposene har vært et problem på en lang fjelltur. Valgt blant de mange ting som matcher farens kokkekunnskaper, så ville han ha toroposer som alternativ til Real. Selv brukte jeg endel toroposer på tur før, men har sluttet med det fordi det gir høyere brennselforbruk/vekt (pga småkokingen) og mer oppvask.
  Så jeg laget noe jeg har tenkt på lenge, en “matkoker” for supper og grøt. Den har fungert fint til toroposer, og ikke minst når det gjelder morgengrøten om vinteren er den veldig grei synes jeg.
  Matkokeren er bare et oppskåret liggeunderlag som er limt sammen. Den rommer 1 liter og veier 27 gram. En oppbevaringspose for mat fra Rema på 2 liter passer fint oppi. Under transport passer en halvliters brenselflaske inni, sammen med lokket.
   

  Bildet over viser størrelsen på en pose Real turmat, sammenlignet med (fra venstre): 1/2 pose (90g) Toro pasta bolognese, 1/2 pose (140g) Toro meksikansk gryte familipakning, 1 pose Toro kjøttsuppe inkl. 1 pose nudler. Alt ferdig til bruk ved tilsetning av vann i posen + feks. tørket kjøttdeig mm. Da jeg gikk på Hardangervidda i sommer bidro nok det lavere pakkvolumet til at jeg greide å pakke meg ned i en mindre og lettere sekk enn vanlig.
   

  En litt lengre skje er en fordel, den på bildet til høyre har ganske skarpe hjørner som passer godt nede i matkokeren. Jeg blander inn 60g tørket kjøttdeig eller karbonadedeig  i toroposene. I den mexikanske gryten er det også godt å bruke biter av sterk spekepølse.
   

  “Koke”tider?  Det tar lengre tid enn med Real. Koketidene varierer mellom posene. Meksikansk gryte tar lengst tid på å trekke, rundt 30 minutter. Pasta bolognese 20 minutter og kjøttsuppe med nudler kortere, kanskje under 15 minutter. Etter 10 minutter har den tørkede kjøttdeigen fått en konsistens omtrent som stekt kjøttdeig, etter 20 minutter er den myk. Felles for alle toroposene er at ris, pasta, grønnsaker osv. fremdeles har en viss tyggemotstand etter overnevnte tidsforløp. Dette synes jeg gjør posene bedre enn ellers, feks har grønnsakene i kjøttsuppen mer smak enn jeg ellers har merket. Når det gjelder havregrynsgrøten så er havregrynene av lettkokt type og blir til normal grøt, tar antagelig mindre enn 10 minutter.
  Tørkingen av kjøttdeig-/karbonadedeig gir redusert vekt og lang holdbarhet. Vekteksempel: 400g rå karbonadedeig ->260g stekt->120g tørket.
  Etter endt måltid er det bare å kaste posen. For meg som ikke bedriver mer avansert kokekunst på tur så er variasjon i posematen kjærkomment, og det gjør heller ingenting at toroposene koster mindre enn Real turmat.
 11. Liker
  qwer993 fikk poeng fra Memento mori i Hvordan oppbevarer dere utstyret deres?   
  Det beste for langtidslagring av dunposer er å henge dem i ene enden. Et lite varsko til TS; dersom du har teltstengene liggende pakket inni teltet, og teltet faller i gulvet fra stor høyde, så kan teltstengene slå hull i både telt og teltpose/stangpose. Om du er uheldig.
 12. Liker
  qwer993 fikk poeng fra Anonsen i Stanley termos :(   
  Thermos Work. Varm på pulken helt til kvelden.
 13. Liker
  qwer993 ga poeng til Gittiamo i Kart over markene rundt Oslo   
  Nope. Man skal ikke ta de grensene for gitt nei. Har selv vært med på å bidra med stemme for å bevare en del av markagrensa. Skal ikke gå i detaljer, men det er et realt supperåd. Heldigvis for at det stort sett er folk med verdier som gidder å stå opp for det som betyr noe her i verden. 
 14. Liker
  qwer993 fikk poeng fra Luesveis i Kart over markene rundt Oslo   
  Takk for det. Disse grensene ble første gang tegnet av Nils Houge i 1941.
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Kartet viser at markagrensa er forholdsvis inntakt.
   
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Kampen for å bevare marka har vært lang og tar ikke slutt. Siste forsøk på utbygging innenfor markagrensa, såkalte aktivitetsoner, ble såvidt avverget i fjor. Mange tror Marka er fredet, men det er den på ingen måte. Løvenskiold fikk i år lov av fylkemann Valgerd Svarstad Haugland å bygge ny vei mellom Krokskogen og Nordmarka, Dammyrdalsveien. Og Oslomarka flatehogges hardere enn noe annet skogsområde i landet.
 15. Liker
  qwer993 ga poeng til Jan Erik Hansen i Kort bilderapport fra Sørøya   
  Skjult lenke - logg inn for å se den

  I det sluken landet var det bom stopp. Jeg jordet et rykk for å få løs sluken. Da begynte sena å skjære gjennom vannet. En rolig plog skar tvers over den lille myrdammen, rett mot en stein på andre siden. Da plogen traff steinen ble det fart på både fisk og blodpumpe. En grov kubbe gikk i lufta to ganger før hylet av snellebremsen fylte stillheten på fjellet.

  Sørøya. Norges fjerde størst øy ble akkurat som jeg håpet. Rekke på rekke med fristende fiskevann helt for meg selv. Grønne daler og snøflekker oppe i høyden. Med kaldt vann, og is i kantene på mange av vannene var fisket litt treigt, men jeg hadde ingen problemer med å spise meg mett.

  Den største fisken var en kubbe av en ørret på 1,4 kilo som tok sluken i en liten myrdam. Ellers ble det både små og store ørreter, og et par kilosfisker som hoppet i lufta og spyttet ut sluken. Her er noen bilder fra turen.

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Jeg satte opp teltet to ganger på turen. Ved Gjertrudvannet hadde jeg hovedleir to netter, og gikk dagsturer rundt om.

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  På vei ned mot fjorden fra Gjertrudvatnet mot Offervatnet.

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Mye av fisken jeg fikk var «svartørret». Sikkert fordi bunnen av vannet var mørk.

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  På Jutulvatnet lå det is ved kanten innerst, og fisken var så sky at vakene forsvant med en gang sluken landet i vannet.

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Stor Ørret fra en liten pytt.

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Teltet ved Gjertrudvatnet

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Et lite ST. Hans bål på fjellet fyrt på bjørkekratt.

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Når stekepanna blir for liten vet du at du fortsatt kommer til å være stapp mett når du våkner neste morgen.

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Frokost.

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Utstyret klart for riving av telt og pakking av sekk.

  Skjult lenke - logg inn for å se den
  Et av de mange navnløse vannen jeg var innom. Dette lå på ca. 250 moh og jaggu var det en bitevillig halvkilosørret rett ved iskanten.

  Historien fra turen får komme senere en gang, for nå pakkes sekken for en uke i Femudnsmarka.


  Skjult lenke - logg inn for å se den
 16. Liker
  qwer993 ga poeng til Alexander Nilsen i DIY snøsko   
  I sammenheng med en kort telttur jeg hadde i mars, så trengte vi truger. Ble litt nysgjerrig på å lage egne.
  kostet relativt lite, funket ganske bra når det er godt under minus, kanskje ikke verdens beste ergonomi.
  men alt i alt, morsomt prosjekt til kort turer. Tålte meg (95kg + sekk 25-30) 17. Liker
  qwer993 fikk poeng fra Tor-Erik-L-77 i Multiløsning - vanntett beddding!   
  i regnvær snur jeg beddingen opp/ned med tettede sømmer på undersiden av beddingen. Heldigvis aldri fått testet det skikkelig.
 18. Liker
  qwer993 fikk poeng fra tronn i Multiløsning - vanntett beddding!   
  i regnvær snur jeg beddingen opp/ned med tettede sømmer på undersiden av beddingen. Heldigvis aldri fått testet det skikkelig.
 19. Liker
  qwer993 fikk poeng fra utinaturen i Multiløsning - vanntett beddding!   
  i regnvær snur jeg beddingen opp/ned med tettede sømmer på undersiden av beddingen. Heldigvis aldri fått testet det skikkelig.
 20. Liker
  qwer993 ga poeng til Imp i Urmenneske på tur i eventyrskogen   
  Urmennesket i deg....
  Når får du egentlig kontakt med urmennesket i deg selv?
  Er det når du har på deg den nye skidressen, og jager kilometre innover i nypreppede silkeføreløyper?

  Eller er det når du spenner på deg ski og går i ren og urørt glittersnø i eventyrskog....
  Når du snur deg og vet at de sporene der har fulgt dine stamfedre som en gang valgte å bosette seg i dette kalde landet...


  Du nyter det kalde vintereventyret som sender glitrende dryss ned over deg der du andektig glir gjennom det snøtunge landskapet.


  Og du priser deg lykkelig for at du kan gå her og bare nyte - kontra dine forfedre, som ikke hadde noe valg, som gikk her fordi de måtte jakte, sanke, overleve. Hvordan så de på denne kulden? Så de noe av det vakre, eller ønsket de bare at alt skulle forsvinne? Eller så de kulden som en del av en helhet, noe som måtte være der for at kretsløpet skulle bli fullkomment?


  Så kjenn litt på det - urmennesket i deg selv, de enkle klærne og treskiene vi den gang gikk i - og kjenn at du er takknemlig. Takknemlig for tiden vi lever i, takknemlig for historien vår som gjør oss til det folket vi er. Et folk som elsker friluftsliv, ski og snø. 21. Liker
  qwer993 fikk poeng fra Johanks i Dunposer i norske (fuktige) forhold   
  Jeg tror den største kilden til fuktighet i posen ved telting, er kroppen som ligger inni. Derfor foretrekker jeg de pustende, ultralette ytterstoffene på  en 3-sesongpose. Vår, sommer, høst er det vanlighvis tørkemuligheter innimellom som det uansett er lurt å benytte seg av.
  Pusteevnen til ytterstoffet vil være veldig avhengig av omgivelsestemperatur og luftfuktighet så disse må med i spesifikasjonen. Når produsenter slår om seg med "Excellent breathability" for membraner, så må referansen være et vanntett stoff. Et diffusjonsåpent ytterstoff vil uansett puste bedre enn alle disse "Excellent breathability"-membranene.
 22. Liker
 23. Liker
  qwer993 fikk poeng fra Patrik Holmqvist i Enduks telt i fjellet?   
  Det kommer nok an på hvordan været blir på turen. Får du temperaturer nær null eller lite vind og ønsker å holde teltet lukket, så blir det kondesering. Det største problemet er vel at soveposen absorberer fuktighet og isolasjonsevnen reduserers. Dette er jo generelle problemer ved telting, men de blir større når ventilene er så små som i dette teltet.
 24. Liker
  qwer993 ga poeng til s-berg i Fellelås Fischer E99   
  Fikk nettopp SMS fra Oslo Sportslager.
  Det ser ut som Sportslageret/Finor har lest denne tråden.
  Nå skal jeg få tilsendt fellefestet i posten.
 25. Liker
  qwer993 fikk poeng fra PTG i Spørsmål, tanker og føleser angående Blåswixerne, med pulk   
  Feller eller smøring avhenger veldig av temperatur. For noen dager siden var jeg på Finse med ukestung pulk og 15 ned mot 30 minus, og hadde ingen behov for feller, og det ville ikke du heller hatt tror jeg. Amundsen med blå swix satt som et skudd i oppoverbakkene. Faktisk var gliden så dårlig at jeg med pulken kunne stå bom fast i opptråkket slak nedoverbakke med pulken bak. Sålen med glider (kanskje lite igjen av den) ga i seg selv betydelig feste. Og det er sikkert flere forhold som påvirker feste og glid, som snøens beskaffenhet og korning, pulkens materiale osv. Tror det er ganske komplekst egentlig.
   
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.