Gå til innhold
  • Bli medlem

Etsvends

Aktiv medlem
  • Innlegg

    292
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Innlegg skrevet av Etsvends

  1. Jeg bruker en flaske for Klorhexidin sprit, den er 250ml. Denne har en innsats i åpningen som gjør at det er lett å posjonere en liten stråle sprit på riktig sted. Denne kan lett vippes ut for påfylling. Fåes også i 125ml for 250ml varer jo ganske lenge. 

    Ideen med sitronsaftflaske var heller ikke dum. 

     

     

  2. Hei 

    Jeg har brukt Garmin Tempe med først Fenix 3 og nå fenix 6. Jeg har den festet til sekken som ligger i forteltet eller så tar jeg den av og henger den på en bardun om jeg vil ha eksakt utetemperatur i løp av natta. Du får opp nåværende og max/min for siste døgn eller noe. 

    På Fenix 3 syntes jeg det var litt kluss siden jeg ikke fikk opp temp på klokka om tempe ikke var koblet til, den ville bare vise temperatur fra Tempe enheten med mindre jeg fjernet den helt fra tilkoblede enheter på klokka. På fenix 6 fungerer dette mye bedre, der viser klokka temp som normalt hvis ikke enheten er innenfor rekkevidde. Det tar noen ganger litt tid før enheten kobler til. Enten går kan inn i enheter og velger tempe på klokka, men det ser også ut som den kobler til om man åpner en aktivitet (trenger ikke trykke start, bare velge en løpeøkt, vente i et par sek og gå ut igjen. 

    Totalt syntes jeg det er en kjekk liten sak som ikke veier noe eller tar plass og som alltid kan være med på turen. Fester du den i en stopp på sekken sitter den svært godt.  

    • Liker 1
  3. ingen87 skrev (1 time siden):

    Må bare spørre.. Var det "dårligere" tilbud på friluftsutstyr under årets Black Week? 


    Veldig ofte finner jeg slike "for godt til å være sant"-tilbud, der jeg virkelig må jobbe med meg selv for å styre unna. I år var det liksom ingenting som fristet meg. Vet ikke om dette passer i denne tråden, men jeg kjøpte heller ingenting under Black Week/Friday/Cyber Monday.



     

    Føler meg enig. 

  4. Lykke til med fyring og varme i telt. Bruk god tid på å bli kjent med brenner før du tar den i bruk inne i teltet. La ungene se, føle og kjenne hjemme på kjøkkenbordet så de lærer å respektere redsakpen. 

    Det er god effekt med fyring i 4-mannstelt ved bruk av en multifuel i fortelt. Minst i tunneltelt med litt begrenset volum. Jeg har også brukt brenner i innertelt med 6 barn og to hunder  under frokost, men da er det stort telt der en voksen vokter brenner og en holder militær disiplin på unger og hunder. 

  5. Jeg ville først og fremst sjekket om du har riktig dyse. Opplevde noe liknende når jeg kjørte på tennvæske med gassdyse. 

    Videre er det vel greit å sjekke at du ikke har noe grums i flaska og vurdere å bytte til nytt brennstoff. Akrylat bensin skal være veldig holdbar og jeg har erfaring med at det fungerer helt fint etter mange år. Du kan også skru ut dysa og sende gjennom litt bensin for å bli kvitt partikler før dysa. 

    • Liker 1
  6. Både jeg og fruen har brukt ME Helium 600 i flere år og er storfornøyd. Jeg syntes den er litt varm midt på sommeren i lavlandet, men da bruker jeg den bare som dyne. Jeg syntes materialer virker bra. Kan ikke sammenlikne med de andre posene du nevner, men hadde en ajungilak dunpose tidligere og denne var alltid klam og ubehagelig. Det merkes overhode ikke med ME. Jeg har sovet ute i 5-6 minus uten å fryse og netter i telt med utetemp på 8 minus uten problem. 

    Fukt, merkes ikke i stor grad, men ved en annledning har duna blitt litt slapp i fotenden ved flere dager med fuktig vær. Syntes posen gir veldig mye for pengene, spesielt når du finner den på tilbud. Det er regelmessig mulig å finne disse med 40-50% rabatt 

    • Liker 1
  7. Falketind kan fint gåes uten sikring da man nå kan omgå breen ved å følge ryggen på siden av breen. Jeg gikk den for om lag 10 år siden og da gikk vi over breen uten tau, men med stegjern. snøfri bre uten større sprekker mener jeg å huske. Kyrkja er også en ganske spiss topp som ikke krever klatring. 

  8. Det virker som forskriftene mot bruk av åpen ild blir stående en stund her på sør og østlandet. Finnes det noen sentral oversikt over hvilke kommuner som har disse forbudene?

    Ferien er på vei til å starte og vi har gledet oss til 2-3 uker på farten i telt med ungene, men kjenner det blir tungt hvis en ikke kan bruke noen form for kokeapperat. Jeg ønsker ikke en ny diskusjon om håndheving av forskriften, men ønsker å legge en ferieplan som tillater tilbreding av varm mat. 

    • Liker 1
  9. Som flere kommenterer så er det forskjeller på lengden i "spike" som åpner ventilen i gassboksen. Noen brennere har en litt kort eller skadet spike, men også forskjell i hvor kresene gassboksen er. Jeg har hørt flere slite med Coleman og Biltema gass på enkelte brennere. 

  10. Har sovet ganske mange netter ute i marka med tarp (eller pressening som vi brukte) i min ungdom, ofte uten noe som helst over også. 

    Fordelen med tak er jo at man kan stoppe vinden fra en til to kanter og kondens legger seg ikke på utstyr og sovepose når kvelen kommer. Og så hindrer det deg i å bli våt vet regnvær selvfølgelig. 

    1. Hvor høyt over hode bør den henge? Det er jo praktisk å kunne sitte under, men ut over det er det vel bare å prøve seg frem. blir ikke kondens på innsiden som et telt. 
    2. Det kan være greit å sjekke om det er mye maur på bakken, snakker av erfaring. Min erfaring er at tarp egner seg best utenfor mygg/knott sessongen. Slanger trenger du nok ikke bekymre deg over, men litt edderkopper osv kan forekomme. 
    3. Det kan være vrient å få en tarp like lun som et telt. Har man en stor tarp kan man legge den over en mønesnor eller bruke maljene på midten som øverste punkt og brette ned på to sider som et gammel telt. eller er det bare å prøve å tette ned mot bakken i vindretningen. Er man i tjukkeste granskogen der det er lite folk kan man kanskje tillate seg litt granbar i sideveggene, men her tenker jeg man må være varsom med tanke på slitasje der man ferdes. Det kan uansett være greit å tenke seg en litt varmere sovepose under tarp en det man ville valgt i et telt.  
    • Liker 1
  11. Vi forsøkte oss på kanotur med ungene på Hvalstjern i Fetsund utenfor Lillestrøm i helga og det gikk bare sånn nesten. Vannet ligger på 186MOH så vil tro de fleste vann i Oslomarka har en del is enda. Isforholdene endret seg ganske mye fra søndag til mandag, men fortsatt en del is igjen. Isbryteregenskapene til kanoen Femund er bare sånn passe 😆

     

    • Hehe 1
  12. 40 minutes ago, REs said:

    Jeg ser at det noen steder i denne tråden etterlyses eller refereres til kommentarer fra lege eller annet helsepersonell, men er det virkelig alltid de som er best på førstehjelp. Akuttmedisin er jo et eget felt innenfor medisinen, og det er ikke alle som har lang erfaring med dette.

    Det viktigste er nok det man selv har i hodet, altså kunnskap, hvis noe går galt. Selv har jeg mer enn 20 års aktivt medlemskap i Røde Kors Hjelpekorps og har også undervist i førstehjelp i mange år. Mitt førstehjelpsskrin på tur inneholder ikke så veldig mye. En rull sportstape, en enkeltmannspakke (ligger i jakkelommen), en pakke mesoft kompresser, En støttebandasje, skylleglass og saltvann til å skylle øye, selvklebende tape/netting, og noen kompresser. Kompresser av typem "Melolin" kan anbefales til f.eks. skrubbsår. De har en plastbelagt side, som legges på såret, og som er slik at den ikke fester seg i væskende sår som f.eks. skrubbsår. Innholdet er ikke permanent og kan varieres litt avhengig av type tur.  

    En tidligere arbeidskollega av meg fortalte at han hadde vert på campingtur, og en dag kommer det en guttunge løpende og spør om ikke han er speiderleder. Jo, han måtte innrømme at han hadde lang fartstid som speider og speiderleder.  "Da må du komme, det er en gutt som ligger og blør!"

    Da han kom frem til gutten som trengte hjelp så han sin kone og hennes søster, begge med utdanning og lang praksis som sykepleiere, stå og se på gutten som hadde skadet seg. 

    Skaden var i låret, gjort med kniv, og blødde kraftig. Han gjorde da det han hadde lært, rev i stykker t-skjorta si og laget en enkel trykkbandasje med en stein og fikk stoppet blødningen.

    Etterpå lurte han på hvorfor ikke de to som jobbet i helsevesenet hadde gjort noe, og svaret var at de jo ikke hadde noe å hjelpe seg med. 

    Inne på sykehuset med en rikholdig "verktøykasse" kan de nok fikse det meste, men som kjent så er en spesialist en som kan alt om litt, mens en amatør ofte er en som kan litt om alt.

    Det hører også med til historien at guttens far kom til stedet og insisterte på å kjøre gutten til sykehus, selv om han nok hadde "drukket mer enn han hadde delt" som det heter i en skotsk vise. Han ville ikke høre på fornuft og endte opp med å rygge ned et telt med sin store amerikanske van. 

    Resultatet ble at speideren kjørte gutten til sykehuset og guttens far fikk en alvorlig samtale med onkel politi.

    Selv la jeg en gang hånda ned på en sirkelsag som var i gang og endte opp med et kutt hvor blodet sprutet ut i takt med hjerteslagene. Tommelen hang på, men en cm lenger ut til siden så hadde tommelen vert av. (Anbefales ikke.)

    Hvordan behandler man så en slik skade?

    Hvis noen har lest boken "Øyne i Gaza" av Mads Gilbert og Erik Fosse, (anbefales), så har de sikkert plukket opp ordet "tamponering". Tamponering vil si at store blødende sår blir stappet fulle med absorberende materiale, som bandasjemateriell, håndklær etc. for å stoppe blødningen. I forhold til et "turniké" så kan dette bidra til at arm eller fot får nok blodsirkulasjon til at amputasjon kan unngås.

    Mitt kutt, gjort med sirkelsag, ble behandlet ved at en hel ny rull gasbind ble trykket ned i såret og så ble det hele surret fast med tape. Legen, på akuttmottaket på sykehuset, som åpnet bandasjen lurte på hvor jeg hadde lært dette, og svaret var som nevnt over.  Det er vel her som i de fleste andre situasjoner i livet: "Det enkleste er ofte det beste".  

    20230424_101457.jpg

    Veldig enig med deg her. Som helsepersonell selv blir jeg jo litt skremt av historier over helsepersonell om ikke klarer å reagere i en situasjon fordi de ikke har riktig utstyr. Selv har jeg erfaring fra speider og deltatt i førstehjelpskurs for friluftsliv, men et minimum bør man klare å tenke ut selv. 

     

    Jeg tenker det er et par viktige momenter som tas opp i podcast nevnt over, rettere sagt 3. Egen sikkerhet, frie luftveier og isolasjon. Selvfølgelig må man også prøve å stoppe blødninger, men det er ikke så ofte vi befatter oss med sirkelsag på tur og større blødninger er vel mer vanlig i krigssituasjoner enn en fisketur på vidda. 

    • Førstehjelper må tenke over om man er trygg selv i situasjonen, risikerer man fall, steinsprang, ras, men også kulde og forfrysninger over tid. 
    • Frie luftveier. Jeg har selv sett eksempler på relativt banale årsaker til en bevistløshet som fører til hodeskader eller død på grunn av ufrie luftveier som kanskje kunne ha blitt løst relativt enkelt. 
    • Varme: skadde pasienter blir raskt kalde og en nedkjølt pasient får raskt dårligere prognose også etter evakuering og ankomst sykehus. mekanismer for koagulering av blod stopper nesten opp hos nedkjølte pasienter. I nevnte podkast anbefalles det søppelsekker fremfor varmefolie fordi de er lettere å få helt tette. Jeg har sett luftambulanse surre flere lag bobleplast teipet tett rundt pasienter, men det er litt upraktisk på tur. Fordamping av fuktighet stjeler mye varme så derfor er det viktig med et damptett lag for å hindre nedkjøling. Isolasjon mot bakken er jo også viktig. 

    Ut over dette er det selvsagt viktig med hjerte lungerening, men står man langt fra folk og utsiktene for en svært rask evakuering er små bør man raskt tenke på egen sikkerhet og hvor mye hensikt behandlingen har. 

    • Liker 2
  13. Jeg har ikke erfaring med så lange turer selv, men ser at det er sjelden kartet blir tatt frem på turer nå. Jeg leser i siste tråden om norge på langs her inne at han ikke hadde med papirkart overhode og at det fungerte fint. 

    Jeg vil tror det kanskje krever litt mer planlegging av spesifikk rute på forhånd og at system med app, GPS, klokke osv på testes på forhånd. man må vite at nødvendige kart er tilgjengelig off line osv. Er man mer på loffen vil kanskje et stort papirkart kunne gi en del ekstra verdi i forhold til planlegging av rute, finne fiskevann osv undeveis. 

    Noen vil kanskje hevde at det er sikrere med papirkart, men tror det er viktigst å vite forskjellige begrensninger. Elektronikk kan svikte, men kartet kan også mistes. bruker man både håndholdt GPS og telefon har man jo backup. 

     

  14. 1 minute ago, Skogens Stønn said:

    Det kommer an på hvordan det hele artet seg. Hvis det så ut som noe som utviklet seg fort var nok det eneste riktige å komme seg ut fortest mulig. Å bli igjen for å fikse problemet kunne fort endt fatalt. Jeg synes du her trekker konklusjoner om hva de der og da burde gjort ut i fra informasjon de ikke hadde der og da (her: observasjon gjort i ettertid om at det ikke gikk så gale allikevel). Det er veldig lett å være klok i etterpåklokskapens lys.

    Det er også en ting at de fleste teltduker ikke brenner særlig bra. Det er et eksempel på youtube der en tester å tenne et bål inne i teltet uten å få teltet til å tå fyr. Det bare smelter hull her og der. Andre telt tar full fyr og er overtent i løpet av sekunder. Skulle de blitt igjen inni teltet for å sjekke om det ville ta fyr, eller skulle de komme seg ut fortest mulig for å være sikker på at det ikke gikk galt? Det man kan banne på er at vis de hadde blitt igjen inne i teltet for å forsøke å slokke brannen og teltet hadde tatt fyr, så hadde akkurat de samme folkene klandret dem for ikke å rømme ut av teltet fortest mulig. Det er etterpåklokskapens blendende logikk.

     

    Er enig i at det er lett å dømme og uten all informasjon er det vanskelig å si, men hvis man skriker ut over at det tar litt fyr utenfor primusen i forteltet vitner det om at du enten ikke har fyrt mye primus eller primusen for nært andre gjennstander. Men igjen lett å dømme uten at man kjenner alle detaljer.  

    Heldigvis gikk alt bra og forhåpentligvis vil alle vi som har lest og diskutert ha enda mer info i hjernebarken som gjør at vi har større grunnlag for gode beslutninger og tatt større høyde for uforutsette hendelser med primus i telt

  15. 1 hour ago, Skal bare... said:

    Basert på teksten i artikelen, ser det ut til at dei har hatt god tid til å redde utstyr, inkludert heile teltet, dersom dei ikkje hadde vore redde for at bensintanken skulle eklodere. Brenseltanken vil ikkje ekspldere med det fyrste, og med uendeleg tilgang på snø, er det også overkomleg å sløkke ein slik brann når ein fyrst har kome seg ut og fått oversikt over situasjonen.

    Sjølv om ein vaknar midt på natta og føler veldig behov for å fyre, bør ein fyrst sikre seg at ein er ordentleg vaken før ein byrjar å fikle med kokeapparatet. Med orden i teltet, og ingen lettantelnege ting (som sovepose, myggnettingen i teltåpninga ol) nær kokeapparatet, skal ein kunne takle konsekvensane av ein lekkasje av kokeapparatbrensel; ellers kan ein ikkje bruke slikt inni teltet.

    Jeg er enig med deg. Det høres litt rart ut. 

    Sitat:

    "Vanligvis fyrer den helt normalt, men denne gangen blusset den opp mye mer enn vanlig. I det jeg så at brannen på brenneren gikk bortover mot bensinflasken, så skrek jeg til Maria at hun måtte komme seg ut.

    Dette høres ut som en lekkasje eller at de har sølt med bensin når de skal forvarme. De skriver at de anser seg selv som rutinerte, men når du løper ut av teltet øyeblikkelig fordi det flammer opp rundt brenneren vitner kanskje om noe  annet. Når du i tillegg står og ser på i 20 min før teltet tar fyr... 

    • Liker 2
    • Takk 1
  16. Jeg opplever også at foten har "vokst" en del fra starten av 20 åra til nå i slutten av 30 årene. Fjellskiskoene i str 43? som passet med tynn ullsokk og raggsokk passer ikke lengre med kun en tynn ullsokk og de nye Alfa fjellskiskoene er 45. Samme med telemarkstøvlene. de kan jeg bruke med er trange. Fjellstøvler og joggesko samme sak. 

    Når det kommer til valg av fjellstøvler følger jeg tråden. Mine føtter er nesten firkantet i tåboksen, aller tær er like lange så ikke lett å finne sko :(

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.