Gå til innhold
  • Bli medlem

Walle

+Støttemedlem
  • Innlegg

    1 271
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    14

Innlegg skrevet av Walle

  1. Kom ned fra fjellet på søndag fra en skitur med mildvær og regn, og har etter denne turen revurdert mine tidligere tanker om at jeg bare kunne slenge beddingen i pulken ved behov/om det regnet, og at det derfor går fint med bedding som ikke er vanntett. 
    Går jo forsåvidt fint å pakke den ned om man ser på morgenen når tingene pakkes sammen at været blir vått, men å måtte stoppe i regn/sludd i liten kuling for å tømme luft fra Downmat 9 og og komprimere sovepose for å få plass i pulktrekket er ikke noe jeg ønsker måtte gjøre.

    Dette er ett værscenario vi opplevde og siden vi skulle til hytte på kvelden så lot vi det stå til for å se hvor 'gært' det kunne bli. (GWS stoffet på WM Kodiak'en er veldig vannavstøtende, så tok sjansen). Turmakkeren har en Fjellpulken Sleeper (Grønn sak) og jeg har en Piteraq HD XL.

    På Fjellpulken Sleeper er det vannavstøtende glidelåser, mens på Piteraq sin bedding er det glidelås #8.

    Resultatet var at det fløt rundt ca en liter vann jevnt fordelt i min bedding, der det ser ut til at mest vann har kommet inn i glidelåsen og en del i sømmene (lommene på toppen av beddingen) mens det i turmakkeren's bedding bare var litt vann/fukt og bare var spor etter vanninntrenging i sømmene rundt lommene på toppen. 

    Ett triks er jo å eventuelt snu beddingen for å redusere vanninntrengingen. Det er ingen sømmer for lommer på undersiden av beddingen og glidelåsen blir da liggende mere beskyttet for været.  Men da mister jeg lett tilgang til lommene, der vanntett pakkpose med tørre/ekstra klær og lunsj, feller, drikkeflaske, vindsekk, toalettpapir og en liten vanntett pakkpose med potensielt 'nødvendige' ting for dagen ligger. 

    Så enig med @Marius Engelsen se etter en som er så vanntett som mulig, du vil da få en bedding som jeg mener er mer allsidig og kan brukes i større spekter av vær. 

    Jeg skal se litt på muligheten for å værsikre Piteraq beddingen jeg har, eller eventuelt sy en ny selv.
    Siden det primært ser ut til å komme inn fukt i glidelåsen, kan jeg sy på en klaff over glidelåsen og med det redusere det meste av vanninntrengingen, og bruke eventuelt bruke sømforsegler (silikon) på eksponerte sømmer

     

    Her er ett eksempler på DIY Bedding laget av @esw

     

    • Liker 2
  2. Kjøpte en av hver smak her om dagen og skal la minste jentungen på 7 få teste og se om hun liker de.
    Hun er småspist, men spiser allikavel nok til at det blir litt for lite om vi skal dele en Real, så håper disse kan dekke inn til hun begynner å spise litt mere i slengen.

     

    IMG_3415.thumb.jpeg.8cbcf94eff1ca7f5116defec791c9266.jpeg

     

    IMG_3414.thumb.jpeg.5eb8729c6c4b251f4baaff68c14f8cad.jpeg

     

    IMG_3413.thumb.jpeg.99023f67d7f43776cba2df76b15c763f.jpeg

     

    IMG_3412.jpeg.b528bc47056ac719afa031386fc27b89.jpeg

    Bilder fra nettsiden til Toro.

  3. jaknudsen skrev (2 timer siden):

    Ville aldri leid ut noe på Finn. Hygglo har autentisering med BankID og forsikring. 

    De fleste utleie-annonsene jeg har sett på Finn (de gangene jeg glemmer å huke av for kun 'til salgs') har henvist videre til Hygglo eller Pinsj, og jeg kanskje skjønne det siden det høres mye sikrere ut enn å leide ting ut via finn.no 

     

  4. Som @Omnilite nevner ovenfor, man får adapter fra USB C eller Lighting til slik Garmin plugg for noen få skarve kroner.

    Funker helt topp.

    Jeg kjøpte flere stykker slik at jeg har liggende noen både her og der. Viktigste er at jeg har i 'tur-kabel&ladebank' pouch'en og i 'reise-kabel&ladebank' pouch'en.

    Har en Venu 2 Plus som brukes til daglig, og en Fenix 7X for trening og tur, så om noe så har i hvertfall de samme ladeport 😏

    Kjøpte mine herifra

    Type C/Micro USB/iOS Charging Portable Adapter For Garmin Fenix 7 7S 7X 6 6S 6X 5 5S 5X Venu 2 2S Smart Watch Charger Converter


    https://a.aliexpress.com/_EHtT7yp

  5. jaknudsen skrev (1 time siden):

    Kult. Hva er diameteren på disse rørene? Og hva er karbonkrok?

    Usikker på diameteren.

    Vi stoppet på kystriksveien og sammenlignet med de som står langs veien. Jeg kunne nesten tre den biten jeg hadde med, over veistikken som sto langs veien.

    Karbonkrok = karabinkrok 😅

    • Takk 1
  6. På tur ned fra Storglomvatnet etter en tur på Svartisen i Mai i fjor la jeg og Brorsan merke til at det lå strødd her og der med knekte veistikker etter siste brøyting, så jeg tok med noen av disse bitene.

    De har en god del større diameter enn de vanlige veistikkene og litt tykkere vegg.

    Etter kjapp måling kom jeg frem til 27 cm lengde for å få ett jevnt antall snøplugger av den delen av veistikkene som ikke har bøyd og knekt. (Kjekt at Brorsan har bordsag)

    Nå har de fått ligget å modne i snart ett år, så da jeg plutselig fikk øye på de i turboden tenkte jeg at det var på tide å ferdigstille de.

    Funderte litt på om jeg skulle ha enkelt feste med knute på hver side av hullet eller to hull og gjennomgående tråd. Valgte det siste da det er en mye mere robust løsning.

    Usikker på om jeg setter på karabinkrok eller bare trer løkka på bardunen inn i løkka på tråden på pluggen, over pluggen og tilbake på løkka der det den blir låst. Kommer vel til å bli ett flokehelvete å la de sitte på hele tiden og rulle de sammen med teltet. Men tror jeg skal prøve det. 

    Jeg har tidligere lagd kopier av Piranha Swiss snøanker. Selv i 20-30 minus og pudder snø så opplever jeg at disse sitter som bom fast etter å å tråkket snøen rundt og over ankrene. De sitter faktisk så mye at når jeg har gravd de ut så har jeg skadet en del av de (skadene skjedde i 30 minus, tror temperaturen var veldig medvirkende da de virket veldig sprø/skjør) slik at jeg måtte enten lage flere, lage noe annet eller bruke alusnøpluggene (som knapt er brukt etter jeg lagde lettere alternativer )

     

    Lar bildene tale for resultatet 

    IMG_3387.thumb.jpeg.a9b60b7a70bb05ff97e5d9923620a01a.jpeg

    IMG_3392.thumb.jpeg.408bcdd66b45ab5f9bc0a587cc8c04fc.jpeg

    IMG_3394.thumb.jpeg.ebd2e8c1df5e9e45074334bdbeb0cce2.jpeg

    IMG_3395.thumb.jpeg.bd275a62ad2e44044a78d737dba2e319.jpeg

    IMG_3396.thumb.jpeg.d77220ccade950e2209a92653babbfc7.jpeg

    IMG_3393.thumb.jpeg.055972cb07e7fb2a586a6f0db578ff30.jpeg

    IMG_3401.thumb.jpeg.676b5f981877eea91d76f898c07eaa0f.jpeg

    IMG_3400.thumb.jpeg.4b71730c3e1a2881527dcf15be461df0.jpeg

     

     

    • Liker 3
  7. KS10 skrev (6 timer siden):

    De mente det kunne være "skjønnhetsflekker" og ikke noe som skulle gå utover vantetthet eller rivestyrke. Tilbudte meg å sende et nytt telt, så fornøyd med servicen. 

    Fint at det ordner seg.

    Høres ut som 'nye' Helsport viderefører servicen som 'gamle' Helsport ble kjent for. 

    Og da kommer det vel kanskje ett Helsport Fjellheimen X-trem 3 med 'skjønnhetsflekker' i Helsport sin Outlet om ikke lenge (om du måtte returnere det?)

  8. Marius Engelsen skrev (2 timer siden):

    Men du har altså kortere avstand mellom pulken og knuten enn det jeg har laget? Har du eksperimentert med forskjellige avstander mellom pulk og knute, og sett om det er noen forskjell?

    Ja har det mye kortere.  Har hatt lengre tau tidligere på ett av de første taudragene jeg brukte, som fulgte med den ene pulken min. 
    Men ble det knotete å holde pulken under nedkjøringene siden jeg måtte holde to tau istedenfor ett, i tillegg ble det litt konflikt med beddingen under nedkjøring.

    Dvs, under stort sett alt av nedkjøringer, selv de små, så drar jeg pulken frem på siden av meg og holder i dragtautet rett under der strikken på taudraget er, slik at jeg kan holdet tauet stramt ned til pulken. For at jeg skal slippe å holde armen så høyt, så er "V'en" i "Y'en" kort. 

    Litt avhengig av føret, så kan jeg dermed løfte fronten på pulken og på den måten bremse farten når snøen er løs nok til at bakenden på pulken synker ned i snøen.

    Enkel strektegning fra paint som kanskje forklarer bedre (vinkelen på armen er dog mye mer rett ned)

    Så har derfor ikke eksperimentert med forskjellige lengder på "V'en" 

    Kortere V med knute gjør den mere 'kneppen' på styringen, mens ett lengre vil gjøre mindre 'kneppen'  (Kneppen = nord norsk for brå eller noe i den duren)

    image.png.283db21361077bb1c5eb3747b8f4000a.png

  9. Jeg har prøvd litt med og uten knute på midten, og foretrekker knute. 

    Jeg synes det da er lettere å styre pulken under nedkjøringer der jeg har den på siden av meg. Jeg har kortere tau i front enn hva du har, så jeg holder som regel rett bak der strikken er montert på selve dragtauet, og så følger pulken kjapt bevegelsene om jeg styrer den mot høyre eller venstre.

    Pulken blir også litt mere retningsstabil og svinser ikke så mye til høyre eller venstre bak meg. 
    Med knute så ligger den som regel rett bak meg og ikke slik som på bildene nedenfor (oppsettet var; ikke knute, karbinkrok som glir lett på tauet)

    For "Y'en" mot dragselen foretrekker jeg uten knute slik at jeg får fordelt lasten mest muligh på begge sidene. 

    image.png.28aeebf85226f5ede16b3fefc014a5e4.png

    image.png.134ac715066effeddbc0bb12db55b85d.png

    • Takk 1
  10. ryback skrev (2 timer siden):

    Jeg fikk testet stropper og spenner i 3 dager og spennene holdt veldig godt. Det var ikke antydning til at de gled opp i det hele tatt.

    Supert 

    Var på tur i helgen med en Fjellpulken Snerten som jeg har sydd nytt trekk til og dertil satt på nye spennreimer med YKK spenner (20 mm)

    Var ikke så kaldt, rundt -5, og den ene spenna knakk da jeg strammet reima..

    Så satser på å bytte ut med samme som du har. 

    Plast og kulde er ikke god kombo.

    Er ikke bare positivt med metall heller i kulda, men har bedre erfaring med det. 

  11. Drar opp denne igjen siden jeg ble sittende litt på gjerdet og vente på litt flere erfaringer. 

    Er det noen flere som har brukt waxless skiene til Åsnes? Gjerne da også med bruk med kortfeller.

    Jeg er som nevnt tidligere i tråden fornøyd med mine Fischer E99 smørefri ski og under dagens trimøkt med dem og ett dekk på slep, så kom jeg til å tenke på hvor digg det hadde vært å kunne hatt samme glid på Nansen skiene og en pulk på slep, sånn typ 'uten å styre med smøring' og at man kunne gå uten fellene i ett litt større spekter av ulendt terreng, slik trådstarter nevner.

    Det går fint å smøre Nansen skiene, men merker at fellelimet blir fortere slapt i vedhenget når det tas av og på til stadighet og limes oppå smurningen.

    Ser for meg at det kanskje blir ett problem med waxless skiene siden det kanskje blir snø ansamling i det smørefrie området siden fellen ikke går helt inn til sålen og blir liggende oppå mønstret?

  12. Måssåbjønn skrev (1 time siden):

    Det er nok et poeng ja. Det finnes vel G-kroker som er noe bøyde, slik at de kanskje får en litt bedre «låsing» mot stroppen? Slik som disse:

    il_570xN.3219354812_oggp.webp.294d29c0acdeecf67e8079cdac27f8a3.webp

    Det finnes vel enda flere utforminger på spalten, som kanskje også kan funke som en «brems», slik den opp til venstre på bildet under har?

    s-l400.jpg.804acbf09814b8dfa92ca87ac63c57f2.jpg

    Ja man får nok bedre lås på webbingen med en liten knekk på G-spennen, slik de på første bildet. 

    I aliexpress linken som @ryback la til, så er det ganske synlig knekk på G-spennen. 

    Tror jeg prøver noen slike. 

  13. Skotten88 skrev (3 timer siden):

    Hei

    tenkte å dra med pulk over Hardangervidda til påske. Jeg har 133cm fjellpulken men liggeunderlagget er rundt 195cm. Da ma jeg ha 200cm lang bedding. Noen har erfaring med 200cm bedding/sleeper og 133cm pulk? passer det? 

    Selv om beddingen er lengre enn pulken så går det helt fint så lenge man har greit med luft i liggeunderlaget slik at beddingen blir stiv i lengderetning. Da ligger den bare oppå pulken :)

    Jeg merket at det ble litt mere viktig med rett plassering av beddingen på pulken etter jeg gikk over til taudrag. (Bruker en Acapulka Expedition Tour 135 til vanlig)
    Når jeg brukte stivt drag så kunne beddingen hvile mot draget, og jeg merket ikke noe i nedkjøringene. Men med taudraget endte jeg med å dra beddingen litt lengre bak for å ha det noenlunde 'fritt' i front slik at det var plass å dra taudraget litt 'hit og dit' under nedkjøringene.

    Jeg har ikke fått prøvd det enda, men skal eksperimentere litt etterhvert med å prøve bedding på min Acapulka Scandic Tour 100. Jeg tror nok løsningen, om jeg skal bruke bedding på den, blir å brette beddingen, enten i midten, eller at 3/4'ish blir brettet.

  14. Måssåbjønn skrev (11 minutter siden):

    Jeg har brukt en slik G-krok på brystreima på en sekk i sikkert to år nå, nærmest daglig, og har enda ikke opplevd at den sklir opp av seg selv. Har faktisk endt opp med å foretrekke slik spenne fremfor «vanlige» klikk-/hurtigspenner til sitt bruk, og er i gang med å bytte ut diverse spenner til slike. Et pluss er jo at de ikke består av plast som kan sprekke ved et uhell, og samtidig er relativt enkle å betjene med hansker på.

    Et alternativ hvis det skulle vise seg å ikke funke som ønsket kan kanskje være slike magnetiske spenner som også er enkle å håndtere med hansker, slik som Fidlock lager. Men akkurat til pulkbruk har jeg mest tro på G-krok i metall :)

    Jeg kjøpte noen G-spenner fra bla aliexpress og Amazon i fjor etter god erfaring med spennene som Klattermusen bruker (de har skjønt dette med bruk av plastspenner vs metallspenner), men de jeg kjøpte låste ikke like godt som de Klattermusen bruker, så leter fortsatt etter noen som låser reima bra.

    Sydde en transportpose for Acapulka pulken min i fjor, der jeg brukte 25 mm plastspenner, og det var en tur med fly og så var de ødelagte...
    G-spennen som jeg kjøpte tror jeg holder lengre, men om det blir litt slakke i reimene så glir webbingen i spenna i stedenfor at den låser seg når de strammes igjen. 
    For å låse webbingen så må reima strammes godt og holdes stram.  Webbingen er ikke spesielt glatt og funker/låser godt i plastspennene jeg brukte, så tror problemer ligger i utformingen av G-spennene.

     

  15. graham skrev (15 minutter siden):

    Nei.. sikker er jeg ikke, kun synsing, derav formuleringen. Men, den slo seg ikke rett av, skjermen hang en stund først.. Noen overraskelse over at elektronikk sliter i kulda vil jeg ikke få. Jeg forvillet meg ikke tilfeldig ut i kulda for første gang, men jeg skjønner hva du vil poengtere. Det er derfor kart og kompass skal ligge i sekken. Men... nå er vi farlig nære en avsporing...

    Hehe nei jeg insinuerte ikke at du hadde forvillet deg ut i kulda tilfeldig, mere et lite hint om at det ikke er så trygt å stole på elektronikk med batteri som har oppnådd omgivelses temperatur i såpass streng kulde. Det hjelper jo lite om den har fullt batteri, men har blitt så kald at batteriene konker og den ikke vil slå seg på.

    Dog, om den elektroniske duppeditten får 15-15 min innenfor jakken eller i skrevet på innsiden av buksa, så løftes temperaturen fort og greit slik at man får slått den på og brukt den.

    I så måte tenker jeg det ikke er så stor avsporing siden bla TS nevner sin Inreach, og tråden er om en elektronisk duppeditt hovedsakelig tenkt for vinterbruk (der det som regel er kaldt og minusgrader). Det er jo tross alt ikke bare du som leser innlegget :)

    Men for å holde litt bedre til tema:

     

    CHLOFK skrev (På 9.2.2024 den 20.57):

    Hei, har vært en del på hytte til hytte med ski og ønsker å prøve med telt nestegang. Spørsmålet mitt faller på GPS for en tur på 3 - 5 dager. Jeg har allerede en Garmin Inreach Mini, men føler behov for noe mer sikkert i tilfelle whiteout. Har sett litt på Garmin 66i vs Garmin inReach explorer +. Er det noen her som har erfaring eller anbefaler én av disse? Noen andre bedre forslag?

    Siden du allerede har en Inreach Mini, så synes jeg det beste forslaget så langt kom her:

    graham skrev (18 timer siden):

    Det ligger en Garmin GPSmap 60csx ute på finn.no til 500 kroner.

    Flott GPS sak som har riktig 'utstyr' for vinterbruk (kaldt og/eller vått), nemlig knapper istedenfor touchskjerm.

    Etter flere tilfeller der skjermen på mine mobiler (iPhone 12 pro Max og Samsung S20+ & S23) har blitt ikke-responsive, der fellesnevneren er at skjermen har blitt fra litt, til veldig fuktig, og derpå 'ikke virket', så har jeg nå lagt jeg ifra meg bruken av disse som dedikert navigasjonsmiddel og kamera på turer av litt lengre karakter.

    Hadde også en Garmin Oregon 600 (rein touchskjerm GPS) som fort ble byttet ut etter at jeg opplevde noenlunde det samme med den, pluss at man må ta av hansker eller votter for å betjene den på ett fornuftig vis. (Stylus tipset fra @Marius Engelsen er flott å teste ut for de som har slike touch-enheter og går med tanker på å bytte til knappe-GPS)

    En dagstur i marka eller enkel overnattingstur der man ikke er helt av henging av duppeditten går helt fint, men det er ikke noe moro når man står midt innpå fjellet eller vidda (og for så vidt i marka også) i striregn eller bitende kulde og må prøve å tørke av skjermen med våte klær eller våt mikrofiberklut eller lignende for å prøve å få duppeditten til å virke.

    I tillegg er tipset en billig inngang. Jeg vet ikke erfaringsnivået ditt, men ved å kjøpe en velprøvd og bra GPS billig, gir deg muligheten til å kanskje prøve GPS og mobil om hverandre på tur, og så kan du gjøre deg egne erfaringer med hva som funker best for deg.
    Den Garmin'en får du med stor sannsynlighet solgt igjen til samme pris om du skulle finne at du foretrekker å bruke mobilen.

     

    Selv har jeg landet på følgende selv, en Garmin 66i (kombinert GPS og Inreach) som backup, og Garmin Fenix 7X, papirkart og kompass som primære navigasjonsmidler. Og så gikk jeg for bildekvalitet over vanntetthet når jeg fikk kjøpt ett Sony RX100 VII til en forholdsvis rimelig penge. 

    • Liker 1
  16. graham skrev (3 timer siden):

    66'ern min daua forresten på tur i helga i rundt -30C, det har ikke skjedd på 64'ern som jeg har brukt de siste årene. Det virket som at det var skjermen som streika, ikke batteriene. Måtte en tur i topplokket og finne frem noe så gammeldags som et kompass :(

    Angående Inreach, så har jeg en egen enhet til det som ligger fulladet og avskrudd i topplokket. Jeg bruker GPS såppass aktivt på tur og har ikke tenkt å havne i en nødsituasjon med en kombinert enhet med lavt batterinivå.

    Sikker på at det ikke var batteriene? (Se Kjell Iver sin tråd)
    Om temperaturen på 66'ern var lik omgivelsestemperaturen så var det kanskje ikke så rart 'den' streiket.

    Om du lar Inreach'en ligge i topplokket og bli like kald som omgivelsestemperaturen i -30 grader, så tror jeg du kan komme til å få deg en uheldig overraskelse om du plutselig måtte trenge å slå den på for å bruke den.

     

  17. Thøger Amundsen skrev (4 timer siden):

    Er den bare lagt på utsiden av trekket og stukket under alu listen? Ser ikke ut til å være sydd inn i trekket fra hva jeg kan se, kan alu listen poppet være nok til å holde håndtaket til en fullastet pulk tror du?

    Jeg kjøpte ett løs trekk fra fjellpulken og byttet det gamle på en 168 i forbindelse oppussing av pulken, og der var håndtakene sydd fast i webbingen som går rundt kanten på trekket. Når alu listen ble montert lagde jeg nye hull som gikk igjennom den dobbel webbingen.

    Jeg går ut ifra at det er likt på de ferdige pulkene,

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.