Gå til innhold

Bifrost

Passivt medlem
  • Innholdsteller

    19
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nylige profilbesøk

310 profilvisninger
  1. Bifrost

    Bifrost

  2. Bifrost

    Ulv i Oslo

    Eg bur på gard med 450 sauer. Kvart år forsvinn omlag 3-4 dyr på beite. Ganske lite prosentvis med andre ord. Desse få dyra har som regel kantet og blitt mat til ravnen. Av og til sett dyret seg fast i fjellet og må då skytast. Ein og anna blir også tatt av ørn, men dette er som regel eit svakt/sjukt individ. Er då like greit at ørnen får seg eit godt måltid framfor at dyret vært avlivet og destruert. Det er ikkje ulv i vårt beiteområde, men reknar med at hadde her vært ulv hadde også tallet forsvunnede dyr steget nokon hakk. Hadde vi måtte "kjempet" med store tap pga rovdyr, hadde sauehald blitt ganske så uintresant for vår sin del. Ikkje pga tap av kroner og ører, sidan sauehald i seg sjølv ikkje er eit lukrativt tiltak, men pga at vi er glade i dyra våre. Tanken på at flokken din vert teken av rovdyr og lider er nok ein trist tanke. Dette er det ingen bonde som ønsker skal skje. Det og være bonde er ein livsstil som kan være vanskelig og forstå. Siden eg forstår andre bønder, forstår eg også til ein viss grad også fortvilelsen over konflikten med rovdyr og dyrehald. Eg er verken for eller imot ulv i Norge(ein mellomveg er fin), men det hadde vært uendeleg trist og gitt opp sauehald som har eksistert her sidan jernalderen, uansett årsak.
  3. Bifrost

    Dupp og flue

    Til opphengsknute kan du bruke kirugknuten. Bere og ta ein passe lang senestump og knytt på hovud fortomma. Då få to ender av sene rundt knuten der du klipper bort den eine av dei og deretter fester fluga til. Brukar du gorve våtfluger, kan du feste på flugesnapp slik så du kan bytte om på flugermønster uten og måtte lage til nytt oppsett for kvar gong. Fisker du tørt syns eg det er greidast og benytte seg av ei fluge etter duppen som nevnt i første tråd fra meg. Då gjerne fluger som flyter bra. Har også prøvd med 1 tørrfluge ytterst og 1 nymfe lengre framme. Men lettere og sette fast fisk og slite på den måten. Flere fluger synest eg er best når duppen er bakerst, har meir kontroll på fisken då med og heve stanga høyt under landing. Eit anna bra tips er og fiske med div landbundne insekter som maur, biller, langføttinger osv etter ein vindfull dag. Ofte at fisken då er på leiting etter slik føde som har blitt blåst ut på vannet. Siste tips er og benytte seg av ein museimitasjon. Her rynker nok dei fleste på nasa, men det funker bra. Om ikkje antall fisk vert det høgste får du derimot større fisk. Men har opplevd 300 gr ørret med spissmus i magen. så småfisken og kan gå på dette. Om du veit vatne huser mykje smått, går du bort ifrå musetrikse og satser på vanleg tørt og våtfluger.
  4. Bifrost

    Dupp og flue

    Når fisken vaker langt ute eller været ikkje tilater fluefiske er det bare og leite fram bombara om du skal presentere fjøyra. På fjellet har eg dei siste åra hatt suksess med flytende bombarda og streaking caddis som eg striper i overflata. Storfisken vert gal av dette til tider. Brukar tapert fortomme som regel, men er ikkje nødvendigt. Også andre fluger som gir ifrå seg "bølge" i overflata og flyt godt er verd og prøve. Brukar knapt ein stanglengd fortomme. Fluga heng då sjølvsagt bakerst. Stanga er 14 fot, og den bruker eg også til vanleg slukfiske til fjells. Kaster langt som fy. Har også brukt intermedia og lett synkende bombarda og med tre fluger etter kvarandre, då gjerne klassiske mønster som march brown, red tag osv. Bombardaen er då bakerst. Brukar her også her ca ei stanglengde. Kan også anbefale og fiske aktivt med mark med bombarda, ganske effektivt, spesielt etter eit kraftig regnskyll. Bra tilbud på stanga, er bare og slå til. Kan ellers anbefale billig berkely stang i 12-13 fot. Gode og undervuderte stenger Skitt fiske
  5. Bifrost

    Avliving av fisk

    Lars Monsen og gjedda han "måtte" ta med kniven er eit døme på ein merkelig metode, hehe Var nok for og skape litt action runde det heile. Husker godt gamle påstander fra gamlingene om at laksen måtte ein for guds skyld ikkje bløgge, då forsvant nemlig rødfargen i kjøttet. Alt kjøtt som er blødd skikkelig ut blir mykje betre ja. Kniven er fin til kakking
  6. Bifrost

    Avliving av fisk

    Eg har alltid beundret og kanskje vært ein smule misunnelig på Lars Monsen, med tanke på fiskeoppleveser han får gjennom sine turer i villmarka. Men ofte har eg stusset litt når han avliver fangstene sine. Han holder ofte fisken slik at når han kakker den med knyttnevnen, treffer han kun fisken lengst framme ved nese/munn. Fisken blir nok svimeslagen etter et par slag på denne måten, men må nå være betre og slå den direkte i sentralsystemet så kranium og hjerne vert ramma og rask hjernedød oppstår. Hadde eg for eksempel skulle slått/bedøvd(med klubbe) juleslaktet på denne måten som Lars Monsen, hadde det blitt eit spetakkel på gården. Men og sameligne ein sau mot ein fisk vert nok litt dramatisk... Uansett, på fjellet går eg altid med ein liten priest som er flittig i bruk, og fisken er ganske bedøvd etter eit par slag med denne og klar for stikking. Småfisk knekk eg nakken på. På havet vert fisken eg fiskar kun bløgga, med unntak av laks og kveite som får seg eit kakk eller to i skolten før stikking, kvifor det har blitt slik har eg ikkje peiling på, men slik er det berre. Andre som har tenkt på dette når ein ser Lars Monsen i aksjon, eller er det bere eg som ser dette og stusser litt?
  7. Bifrost

    Italiensk spinone

    Hei og gratulere med ny hund Takk for tips, men eg er ute etter ei tispe, så må nok vente til den sjansen byr seg etterkvart. Kankje du kan fortelle litt om raseerfaringer du får etterkvart med den nye i flokken? Det hadde vært kjekt Har hittil kun hørt positivt omtale om rasen, og det er bra
  8. Takk for videre svar. Ser ut som det er delte meninger angående kvaliteten på kajka sekkene. Ut ifrå svensk uttalelse (På utsidan.se) som det er linket til, vart eg en smule skeptisk. Eg ønsker til tider og bære svært tungt(30kg+) og er ein fordel at sekken takler dette og vil vare i årevis. Kankje eg rett og slett må forsette med pakkramme sekker?. Mjølner i frå klatremus såg bra ut. Men åpne/lukkesystemet falt ikkje heilt i min smak. En ting er sikkert, den 100% perfekte sekk finnes ikkje, alltid noko å sette fingeren på Håper på videre utalelser på sekken før eg tar helomvending og ser på annen sekk
  9. Flott rapport, gav ein fin forklaring av sekken Hvor tung opppakning har du hatt på dine turer med sekken og hvor tung opppakning trur du denne sekken kan klare? Dette med med slitasje på baksiden ved bunne var ikkje så bra med tanke på at du kun har brukt den på 3 langturer. Er det matriale i bunnen som er for svakt kanskje? Har du utbedredt problemet selv eller er dette kun eit "kosmetisk" problem, ingen fare for at hele sekken rivner med tiden? Når ein kjøper dyr sekk vil ein gjerne at den skal vare i mange år framover. Lurer også på dette med den store frontåpningen kontra pakking av sekken. Ein må vell kanskje pakke med omhu slik så ein kan lukke igjen sekken med skikk, slik så glidelåsene ikkje blir utsatt for voldsomt press. Med vanlig sekk kan ein stappe sekken full så den nesten sprekker uten og ta hensyn til slike glidelås. Håper på flere innspill
  10. Helsport Gimle Light2+ Det er eit telt som er høgt under take og føles romslig. Kankje ein smule lite for 3, men har faktiskt gått greit med tre voksne i det teltet. Så 2 voksne og 1 barn skal igrunn gå bra. Minus er at det kun er 1 inngang, kjekt med 2 når man er flere.
  11. Bifrost

    Forskjellig farge på ørret?

    Har opplevd det same. Ofte meir bunnsmak på fisk med kvitt kjøtt ein dei med fin raudfarge, slik eg har opplevd det. Men fisken er ikkje stygg på smak. Har kun opplevd ein gang fisk med stygg smak, den ble tatt i eit lite myrvann. Den smakte dritt og var kvit i kjøtet. Elsker fisk som mat og spiser i gjennomsnitt 300-400 stangfanget ørret i året, "catch and eat" med andre ord, hehe. Til vanleg steiker eg fisken med kvitt kjøtt, slik feitt/olje, mjøl og krydder tilføyer meir smak, mens rød fisk vert kokt/dampet, gravet eller røykt. Slik fisk treng knapt krydder, litt salt er meir ein nok
  12. Bifrost

    hvilket telt har dere?

    Har kun hatt Helsport. Fjellheim 3, Gimle 2+ og Stjernetind 2. Stjernetind er ganske luftig og kan brukast til gapahuk om ein tar ut innertelt. Smart, enkelt og kjekt telt til sommaren. Kan anbefalast, kjem nok på tilbud etterkvart sidan det nå er ein utgåande modell.
  13. Supert! Da gleder eg meg til rapport
  14. Lurer på det samme som Aldri sur, og har sett meg ut Kajka 100 liter, spennende design og smarte løysinger. Har desverre ikkje fått sett denne sekken sjølv. Den er stor og tung, men det passer meg siden eg er staut, 1.90 og breid som ei dør. Har lenge ønsket meg anatomisk sekk. Ønsker derfor nå og ta farvel til min gamle pakkramme sekk av ukjent merke som har tjent meg siden eg var ein guttekvalp. Om ikkje folk her har erfaring med 100 literen, regner eg med at dei mindre versjonene av kajka er ganske like. Så viss her er folk med generell erfaring med kajka, hadde det vore kjekt og fått vite både positivt å negativ om sekken
  15. Bifrost

    Slukboks

    Fleire slukar i kvart rom er ikkje noko problem med tanke på slitajse i sjølve slukane. Men så lenge der er krok på sluken, vil krokspissen lett verte uskarp når den slår og gnisser mot sluken under transport. Dette har eg erfart ein del gongar, dermed begynte eg med og fjerne krokar Kan anbefale dette planoskrinet til oppbevaring av sluker, skikkelig kvalitet som varer : http://www.academy.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_10151_10051_12139_-1?N=97010236
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.