Gå til innhold
  • Bli medlem

klatre_kristian

Aktiv medlem
  • Innlegg

    9
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Alt skrevet av klatre_kristian

  1. Info om kortaumetoden ligger på http://nortind.no/no/faglige-artikler. Kort sagt har den både fordeler og ulemper. Om du ikke kjenner noen som er villig til å lære deg opp har du to alternativer: Ta kurs, eller prøv deg på egenhånd. Du trenger litt naturlig klatreutstyr, noen kamkiler og noen nøtter til å begynne med. God instruksjonsbøker er allerede nevnt. Begynn forsiktig og øk på etterhvert. Kom deg inn i et klatremiljø og lær av å være med i miljøet. En annen løsning er selvfølgelig å hyre en guide og la han/hun hjelpe dere på tur første gang. Det er mye lærdom i det også.
  2. Kjør reklamasjon, fem års reklamasjonsrett i Norge. De skal være gode å prate for seg om de mener at liggeunderlaget er laget for kun å vare i to år. Det er uansett leverandøren som må dekke det, ikke butikken din. Jeg synes det er verdt hver krone.
  3. Boltediskusjon hører ikke hjemme i denne tråden, men det er mange crag i Norge som har boltede ruter som kunne vært godt naturlig. Forøvrig er jeg enig med deg. Bevisste fall kan slik jeg ser det være en test om sikringen er satt riktig, og man får en fortrolighet med at "disse små kilene faktisk er trygge/satt riktig". Ulykker skjer også på kurs, gjør det ikke? Uansett, jeg mener ikke at det er noe galt med DNT eller andre sine kurs, jeg hadde lyst å fortelle trådstarter at det finnes andre metoder for å lære seg dette. Jeg kan ha utrykket meg noe uklart tidligere i tråden. Slik jeg forsto Edsson oppfattet jeg det til at du ikke under noen omstedigheter mente at noen burde prøve seg på kileklatring uten kurs eller veiledning. For å lære seg kileklatring på egnhånd er jeg enig med Edsson om at man gjerne kan prate med noen som har erfaring, prøve på egenhånd, lese teori i feks overnevnte bok, se introduksjonsvideoer på nett samt lese seg opp på temaet fra flere forskjellige kilder på nett eller papir. Poenget mitt er fremdeles at man ikke trenger kurs, men kan tilegne seg kilekompetansen på andre vis også. Det krever kanskje mer egeninnsats enn på kurs, men det trenger på ingen måte å være mer usikkert enn på kurs.
  4. Da jeg tok dykkerkurs lærte jeg mye. Da jeg hoppa i vannet hadde jeg aldri dykket før, ut over barnslig snorkling på hytta på sørlandet. Instruktøren gikk gjennom dykking, riktig prosedyre for å stige opp osv. Jeg forutsetter at man har en del erfaring på bolt før man setter igang med naturlig, slik jeg nettopp skrev. Jeg mener at det er alt for defensivt å si at man -må- ha kurs for å kunne klatre på kiler. Man bør være klar over at det kan være farlig om man gjør ting feil, derfor må man lese teori, prate med erfarne klatrere og sette seg inn i hvordan utstyret man har fungerer.
  5. Selvlært er vellært. Skaff deg noen kiler og finn et crag med lette ruter med grad 3-4. Enten kan du klatre boltede ruter og legge kiler i tillegg til boltene, eller gå rett på boltene. Hvis du bevisst vil falle litt kan noen bolter innimellom være greit. Les deg litt opp på hvordan du lager standplasser og rapellankere. Hvis du på sikt vil klatre lengre ting kan det være lurt med et kameratredningskurs. Stein Tronstad sin "Innføring i klatring" er en grei bok å skaffe seg. Den tar for seg en de fleste sider av klatringen. Mange er nok uenig med meg at man ikke trenger kurs, men om man er stødig på led på bolt er det ingen grunn til å ikke prøve seg med kiler. Et natuligkurs koster fort et par tusen og de pengene synes jeg det er greiere å bruke på utstyr og på å skaffe seg en erfaring.
  6. Sitat fra emballasjen til TX-imprignering: "best resultat oppnås hvis man tørker plagget på lav varme."
  7. Er selv ikke godt kjent på østlandet, men kan anbefale turforslagene på ut.no
  8. Skal ikke imprigneringen tørkes i tørketrommel for best resultat?
  9. Dyrt ? Check. Bra? Check. Klassisk design? Check. Fornuftig miljøpolitikk? Check. Da står du til slutt igjen med Patagonia eller Klätternmusen.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.