Gå til innhold
 • Bli medlem

Turtur

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  124
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  Turtur ga poeng til snilen i 5 gamle nordmenn og 3 høye asiater, den siste svært skummel   
  Det startet for 2 år siden da noen av oss oppdaget den armenske konjakken Ararat på flyplassen i Moskva. Det hadde vært artig med en tur til Ararat begynte vi å snakke om og i august i år ble drømmen til virkelighet. Vi var 5 nordmenn i alderen 48-63 år med en kvinneandel på 60% på turen, men forholdsvis spreke i forhold til alderen, blant annet var Norges raskeste kvinne over 60 år med på turen. Turopplegget var å besøke høyeste fjell i Tyrkia, Iran og Armenia, alle forholdsvis høye vulkaner, med Damavand (5610 moh) som høyeste topp på turen. Turen krever en god del planlegging som bør starte flere måneder i forveien for den som har lyst til å gjøre noe tilsvarende.
   
  Dag 1: Flyreise Ullensaker - Istanbul – Ankara - Van
   
  Dag 2: Minibuss til 2200 moh på Ararat – vandring til Camp 1 3200 moh
   
  Dag 3: Akklimatiseringstur til Camp 2 4200 moh og retur til Camp 1
   
  Dag 4: Vi flyttet opp til Camp 2
   
  Dag 5: Toppdag på Ararat 5137 moh. En måtte gi seg på 4500 moh og en var gentleman og fulgte sin kjære ned. Vi gikk helt ned til 2200 moh og overnattet i byen ved foten av fjellet.
   
  Dag 6: Omvisning i slott, teppeproduksjon, kveldstur i solnedgangen på borgen i Van, og vi kom oss etter hvert på toget Trans Asia ekspress som går 1 gang i uken.
   
  Dag 7: Vi tilbrakte dagen på Trans Asia Ekspress som tok oss til Teheran noen timer forsinket.
   
  Dag 8: Morgentur i Teheran – transport til Camp1 Damavand 2200 moh
   
  Dag 9: Transport med 4wd til Camp 2 Damavand 3000 moh og vandring opp til Camp3 4200 moh der vi overnattet i en forholdsvis ny hytte.
   
  Dag 10: Akklimatiseringstur opp til 4500 moh, overnatting i Camp 3.
   
  Dag 11: Alle til topps på Damavand 5610 moh. Pent vær, men noen skydotter og en del vulkansk damp på toppen. Vi gikk ned til Camp 2 på 3000 moh og kom tilbake til Teheran på kvelden.
   
  Dag 12: Sightseeing i Teheran. En formiddag i den 2 kvadratkilometer store basaren var for meg den mest utfordrende delen av hele turen, men damene koste seg, innpakket i skaut i 35 varmegrader. Besøke på kongelige palasser og museer gjorde inntrykk.
   
  Dag 13: Reise med Boeing 727 Teheran-Jerevan. Flyet må ha vært 30-50 år gammelt og det løsnet deler i taket ved landing i Jerevan. Omvisning i Armenias svar på Vatikanet og transport til solobservatoriet ved Aragats ved Kari-sjøen, 3200 moh. Vi knakk en vinflaske på en lokal knaus som forsinket toppdram for Damavand.
   
  Dag 14: Tur til nordtoppen av Aragats (4095 moh). Kun 900 meter høydeforskjell, men et dropp på 250 meter ned i krateret fra skaret meldom sydtoppen og vesttoppen gjorde at dette ble en dryg tur. Vi brukte nesten 10 timer t/r – Ararat og Damavand satt fortsatt i kroppen. Alle kom greit til topps, men oppe på toppen begynte det å tordne. Det er en 200 meter lang luftig toppegg med en del klyving og vi var temmelig utsatt der vi stod ved jernkorset på toppen som begynte å lage knitrelyder. Jeg merket også at det knitret i nisselua mi når jeg reiste meg, så det ble til at jeg holdt en lavest mulig profil bortetter ryggen. Andre merket at håret reiste seg på hodet. Det ble nærmest åling langs eggen og litt ned på siden av den kvasse eggen der det gikk an. En skikkelig skummel situasjon, alle var glade da vi hadde kommet oss ned av toppen uten å bli truffet av lynet. Vår lokale fører bandt oss inn i tau, men vi følte vel egentlig ikke behov for sikring på det luftige partiet. Isenkram i beltet var i alle fall ikke noe stort pluss med tanke på tordenværet. Vi hadde transport ned til Jerevan etter toppen. Vel nede fra toppen ble det en klunk med Ararat-konjakk for å feire den tredje toppen.
   
  Dag 15: Fridag i Jerevan – noen slappet av ved bassenget, mens andre tok en bytur og gikk på museum og shopping.
   
  Dag 16: Hjemreise Jerevan – Moskva - Ullensaker.
 2. Liker
  Turtur ga poeng til aslak p i Har noen sett en Canada goose jakke i fjellet?   
  Har no brukt "gåsa" mi mye på fjellet , men da står jeg no bak på sleden og har et kobel hunder forran. Men henger den av når vi stopper. Dette er jakker som ikke er egnet om en skal bære med seg alt på ryggen eller i pulken. Mi får no ikke plass i en sekk den.
 3. Liker
  Turtur ga poeng til afe i Gir DAB dekning på fjellet?   
  Neppe
   
  Nyheitene får så vera, men vermeldingane kjem eg til å sakne.
 4. Liker
  Turtur fikk poeng fra nyh i Økt bruk av snøskuter for fornøyelseskjøring.   
  Helt enig, yexiter, det er etter min mening rom og plass for begge deler. Både regulerte områder for kjøring med snøscooter, og frie naturområder.

  Å bruke helseaspektet og folks behov for å bruke muksler som argument blir rent overformynderi, dersom dette skal reguleres ved lovgivning. I tillegg, den som har kjørt snøscooter vet hvor mye jobbing det innebærer.

  Ja takk, begge deler!
 5. Liker
  Turtur fikk poeng fra RulleRolf i Økt bruk av snøskuter for fornøyelseskjøring.   
  Jeg er stor fan av å gå til fots i stille omgivelser. Helst i dagevis, og jeg har noen turer bak meg. Men jeg er også stor fan av å kjøre offroad, da ikke gjørmebryting, men på tur i villmarka. Har gjort Sahara med bil og telt. Det samme med Botswana, Kenya og Andesfjellene. Har kjørt Island på kryss og tvers med firehjulstrekker, og har gjort 1000 km offroad på Kolahalvøya. Var senest forrige uke i Sverige og kjørte snøscootersafari. Fantastiske turer jeg ikke ville vært foruten. Men den dagen jeg parkerer og vil gå til fots vil jeg ha det stille.

  Dette er to uforenelige fornøyelser, hvor ingen vinner. I Norge er derimot regelverket strengere enn noe annet sted jeg veit om, så vi har minst å klage over av alle. Det i seg selv kan jo være en trøst.
 6. Liker
  Turtur fikk poeng fra Eirik78 i Hodelykter og batterikapasitet (endret tittel)   
  Det har vært litt frem og tilbake i forhold til batterier til både H7 og H14. Har nå gått til innkjøp av batterier av de fleste typer (alkaliske, Lithium-ion, NiMh, deriblant Sanyo Eneloop og Ansmann). Kommer til å gjøre en test av de forskjellige for å se hva som duger best nå på vintertid. Deretter er det mulig å gjøre det samme til sommeren for å se forskjellen.

  I diskusjonene fokuseres det mye på teknologi (Li-ion vs. NiMh, osv.), mens det fokuseres mindre på kapasiteten. En drivstofftank måles i liter, mens et batteri av denne typen måles i strømmengde over tid (mah). Setter kulda de fysiske lover rundt den oppgitte energimengden ut av spill, eller gjelder de samme prisnipper om vinteren som om sommeren?

  Testresultater følger.
 7. Liker
  Turtur fikk poeng fra Kjell Iver i Hodelykter og batterikapasitet (endret tittel)   
  Det har vært litt frem og tilbake i forhold til batterier til både H7 og H14. Har nå gått til innkjøp av batterier av de fleste typer (alkaliske, Lithium-ion, NiMh, deriblant Sanyo Eneloop og Ansmann). Kommer til å gjøre en test av de forskjellige for å se hva som duger best nå på vintertid. Deretter er det mulig å gjøre det samme til sommeren for å se forskjellen.

  I diskusjonene fokuseres det mye på teknologi (Li-ion vs. NiMh, osv.), mens det fokuseres mindre på kapasiteten. En drivstofftank måles i liter, mens et batteri av denne typen måles i strømmengde over tid (mah). Setter kulda de fysiske lover rundt den oppgitte energimengden ut av spill, eller gjelder de samme prisnipper om vinteren som om sommeren?

  Testresultater følger.
 8. Liker
  Turtur ga poeng til lifeventure i Lavkarbo langtur   
  Ja, jeg mente ekte meierismør. Hvis du har oppi ca 100g smør, så blir du nok ikke sulten igjen på en stund skal du se
 9. Liker
  Turtur fikk poeng fra Christoball i Ett år i villmarken   
  Første bud for å skaffe sponsorer er å lage en fullverdig pakke med hva du har å tilby sponsorene tilbake. Et sponsorat skal være vinn-vinn for begge parter, i verste fall brake-even. Sponsorater skal med andre ord ha tilbake for samme verdi som du får av dem, enten du får penger, utstyr eller tjenester. Dersom du bruker dette som utgangspunkt, så kommer du langt.

  Hva har så du å tilby en eventuell sponsor? De fleste i ditt tilfelle må selv skape blest om det de gjør, med andre ord skape mediedekning. I ditt tilfelle burde ikke det være vanskelig. Magasiner / blader / nettsteder er dessverre ikke så interessant for sponsorer som mange tror. Start på toppen. Be heller om et møte med de rette personer i TV2 og NRK, og sjekk hvorvidt det kan være interessant å følge prosjektet ditt i en serie programmer, eller i det minste ett. Får du til dette, så er du i gang. Som jente på 20 år har du et fortrinn. Før dette møtet må du ha soleklare salgsargumenter om hvorfor de bør følge deg. Dette bør du få hjelp til i forkant, om ikke annet så gjør en brainstorming med hele familien, alle vennene, eller skoleklassen for den saks skyld. Eller aller helst noen som kan sponsorarbeid ut og inn.

  Har selv et prosjekt gående, hvor jeg har fått en intensjonsavtale med TV2. Før dette gjorde jeg masse planlegging, og tok blant annet en lunsj med Børge Ousland for å få innspill. Ikke vær redd for å ta kontakt med de som har tråkket stiene før deg. De er bare normale folk som ofte er glad for å hjelpe, men det viktigste er at du selv har klare rammer for prosjektet, og deretter følger dem. Det viktigste i forkant er rett og slett å ha en god plan.

  Lykke til!
 10. Liker
  Turtur ga poeng til Snublefot i Utstyrshysteri.   
  Jeg er utstyrsfreak. Jeg vil ha det beste til mitt bruk, uavhengig av om det betyr en dagstur i marka eller overnatting i vinterfjellet (samtidig er ikke det beste for meg alltid ensbetydende med det beste og dyreste, bare nesten alltid). Jeg har gjort mange bomkjøp, men også noen riktig gode som jeg kjøper om og om igjen når de slites ut. Jeg liker å bruke tid på å planlegge utrustning tilpasset turen jeg skal på og jeg liker å føle at utstyret gir meg alle muligheter og at jeg mestrer og forstår utstyret. Jeg har stor respekt for "gammelt" utstyr og har ikke nødvendigvis troen på at nytt og moderne bestanding er best, men ofte er det noe i at verden har gått fremover. Jeg ser ingen grunn til å slite unødig med en tung sekk eller med et kranglete telt eller en primus. Jeg ser ikke poenget med å bli våt eller kald når jeg kan slippe. Utstyr kan være en besettelse, men det kan også handle om kunnskap som kan redde liv og som gir muligheter for nye utfordringer som ikke er mulig uten rette midler. Utstyr for meg er frihet, men også et slags fangenskap. På mange måter skulle jeg ønske jeg bare kunne drite i det og nyte friluftslivet i seg selv, men desverre klarer jeg ikke dette. Jeg må leve med utstyrsfreaken og det tenker jeg å utnytte til det fulle.
 11. Liker
  Turtur ga poeng til Fimax i Utstyrshysteri.   
  Jeg innrømmer det. Jeg har to hobbyer: tur og turutstyr.
 12. Liker
  Turtur fikk poeng fra Nordhauk i Min hund skal ut på sin siste reis   
  Føler med deg, Torø. Vår fyllte fire år i går, men rett som det er tenker jeg på dagen som kommer - med gru! Tror desverre dette blir min siste, for de dagene der orker jeg rett og slett ikke flere av. Men det har jeg også sagt før. Det er verdt å tenke over at dagene med glede er flere enn dagene med sorg.

  Lykke til videre, med eller uten hund.
 13. Liker
  Turtur fikk poeng fra Oz i fotposer   
  Prøv å klippe ut fotsåler av et sitteunderlag, og legg det i posen før du trer støvelen nedi.Med andre ord slik at du får ekstra isoleringen mot bakken, men under skoen inni posen, om du forstår hva jeg mener. Krever naturligvis at det er plass, og at du ikke skal labbe alt for mye rundt.
 14. Liker
  Turtur ga poeng i Utstyrshysteri.   
  Er på sett og vis enig....og uenig.
  Jeg er av todelt oppfatning. Jeg synes det er ett ett utstyrshysteri, mange skal ha siste versjon av Norrøna, Asterix(ellerhvadetheter) jakker og skallbekledning. Nye sekker, sko, primus og mye annet. Helst bør det ligge på øverste hylle, og ikke veie mer enn 77 gram. Kansje burde det koste mye også, om ikke annet så for å vise naboen/turkameratene at jeg har råd og rom til å bruke så mye penger på min hobby. Kansje dyrt og bra utstyr kompenserer for manglende erfaring/kunnskap?

  Ser jo det at når jeg drar på tur med kompiser og andre, at enkelte er helt rå på klær og utstyr. Selv om jeg vet de ikke er like mye på tur som meg, ikke går like langt, ikke har like mange overnattingsdøgn, ikke drar på soloturer, ikke får like mye fisk. Allikevell har de større behov enn meg??? Men det er ikke behov....ikke ett reelt ett. Jeg berges godt med det jeg har. Berges godt.

  Selv har jeg kansje mye utstyr, forferdelig mye utstyr vill nokk samboer si. Men ikke nokk, på langt nær nokk. Men,mye av mitt er opptil 20 år gammelt. Solid og funksjonabelt, om ikke kansje det letteste. Det skal sies også at jeg hiver ikke noe som fungerer. Har mange gamle fiskestenger, brennere, soveposer, bukser, sekker etc. Men ser ikke annet at det brukes av og til det også. Av de minste i familien, eller besøk.

  Men..... når jeg kjøper nytt utstyr er jeg interesert i at utstyret skal vare. Er villig til å kjøpe ting på øverste hylle, vet selv hvor kjedelig det er når utstyret rakner på tur. Kjøper ikke friluftsutstyr uten å ha lest brukererfaring først. Mye av den infoen finner jeg her. Er glad for at mange er interesert i nytt utstyr, og kjøper det og tester det. Selv om jeg ikke er den hårdeste på akkurat det.
 15. Liker
  Turtur ga poeng til afe i Utstyrshysteri.   
  Eg er ikkje her for å diskutere naturopplevingar. Naturopplevingar er det eg er ute for, for å oppleve det sjølv.

  Utstyr derimot er godt eigna til å diskutere på nett. Og dersom det gjer at eg unngår bomkjøp, har eg både spart masse peng og dårlege erfaringar. Eg sparer miljøet også.
 16. Liker
  Turtur ga poeng til REs i Ytterbekledning på fjellet - hva gjelder?   
  Fjellet har ikke forandret seg noe særlig på 20 år. Det som var "god latin" for 20 år siden gjelder nok fremdeles selv om utstyret har gjennomgått en stor utvikling. Utviklingen på utstyrsfronten har nok ikke endret noe på grunnprinsippene.
  Det er fortsatt ull under og vindtett over, og dette har til og med sportsbutikker og produsenter innsett etter en del år med fronting av superundertøy og kunstfiber som det mest perfekte. En venn av meg som har drevet med dette i snart en hel mannsalder og har undervist mange i fornuftig bekledning opp gjennom tider med vekslende anbefalinger fra de som tjener penger på klær, pleide alltid å avslutte sine leksjoner med setningen: "Men erfarne fjellfolk mener at . . . . . . ."
 17. Liker
  Turtur ga poeng i Telt til soloturer   
  Ser at Fjellreven Skule R/S 2 også er på tilbud: http://www.oslosportslager.no/produkt/fj%C3%A4llr%C3%A4ven-skule-rs-2-tomanns-telt-6648.aspx

  Noen som har erfaring med dette?
 18. Liker
  Turtur ga poeng til gjranhansen i Dagens bilde, med muligheter for bildekritikk/tips   
  Sommerminner !

  3,5 kg

  (Logg inn for å se skjult innhold)
 19. Liker
  Turtur ga poeng til Humle i Bruk av jervenduk om vinter   
  Jeg er lat på grensen til råtten, så jeg gidder ikke slite meg til fjells. Holder meg nede i skauen jeg
 20. Liker
  Turtur fikk poeng fra Kjellra i Videokamera til Turfilming   
  @ TS: Jeg bruker mange forskjellige kameraer i jobbsammenheng, og bruker alt mulig av kameraer, fra action til speil og vanlige videokameraer. Derfor er jeg dessverre ikke like flink til å filme når jeg er på tur. Da skal jeg liksom ha fri. Kanksje du kan dra nytte av noen av mine erfaringer.

  Det diskuteres actionkameraer i mange tråder her, men i mine øyne er actionkameraene først og fremst ment for de spesielle anledninger, eksempelvis som hjelmkamera under klatring, eller andre settinger hvor man skal filme det man holder på med, men trenger armene fri.

  Et kompaktkamera med opptaksmulighet i full HD er i mine øyne et bedre alternativ i de aller fleste andre situasjoner, så sant man ikke snakker om filming i særdeles våte elementer. Dette fordi de gode har laaaaangt bedre optikk, samt zoom i stedet for etfast oppsett med hinsides vidvinkel. Noen har også innebygget stabilisator, og de fleste har som regel mye bedre prosessering, noe som blant annet gjør at de tåler lite lys på en glimrende måte. Da snakker jeg selvfølgelig om de seneste utgavene.

  Ønsker man derimot å gjøre noe mer enn vanlig "pek og skyt", så bør man over på speil eller vanlig videokamera. Av viktige funksjoner jeg ville prioritert er tilkoblingsmulighet for ekstern mikrofon og hodetelefoner lang opp på listen. Dersom det er behov for både stillbilder og video, så er det vel vanskelig å komme utenom speilrefleksen. Om ikke, så ville jeg gått for et videokamera, som eksempelvis HF G10. Det er langt mer hasselfritt.

  Selv har jeg et tilsvarende kamera, bare fra Sony (HDR-CX700). Uansett hvilket du velger, så velg et med flashminne fremfor innebygget harddisk. Dette på grunn av alt, egentlig. Det tåler bevegelse, det har lavere strømforbruk, de er lettere, og dersom du benytter løse minnekort, så kan du som regel få fatt i opptakene, selv om kameraet skulle bli trashet underveis. Sony-kameraet er nå gått ut av produksjon, men har 96 GB innebygget. Det klarer du antagelig aldri å fylle på en tur. Til disse videokameraene får du dessuten batterier som filmer i timesvis (5-7) uten problemer. Batteriene koster slikk og ingen ting, så med et til har du i bøtter og spann.

  Med god optikk gir de aller nyeste speilrefleksene noe bedre resultat, men det er også mer pes å filme med et speilrefleks. Du er så godt som forhindret fra å bruke zoom under opptak, du må sette fokuspunkt manuelt, og det kreves mer øvelse og teknikk til for å få stabile opptak på grunn av formfaktoren. Har du derimot all verdens av tid, og gjerne et stativ, så er speil en drøm.

  Dette er bare egne erfaringer, og ingen fasit. Vil derimot gjenta rådet rundt kompaktkameraene. Mange av dem er undervurdert som filmkamera.

  Her er noe av det jeg bruker:

  Action: Contour HD, Contour +, Sony HDR-AS15

  Kompakt: Sony DSC-HX20V (glimrende) og Canon G1X (ikke glem polar filter)

  Speil: Canon EOS 5D og 7D, med full range av 2,8-objektiver + 100-400 mm

  Video: Sony HDR-CX700
 21. Liker
  Turtur ga poeng til 500fjell i Maglíc - nasjonstopp i Bosnia-Hercegovina   
  Flere steder på nettet står det at denne toppen er 2386 moh og ligger i Bosnia. Men når jeg ser på Google Maps (terreng) så viser det seg at dette punktet ligger i Montenegro, og at Bosnia sin topp er rundt 40 meter lavere. Er det noen som kan bekrefte hvor Bosnia sin nasjonstopp ligger og hvor høy den er?
 22. Liker
  Turtur ga poeng til pb i Kaukasus sommeren 2011   
  Hei,

  Jeg kan bare si noe om spørsmålet ditt relatert
  til akklimatisering. Ja, du kan gå så raskt opp
  på nummer 2 som du "klarer". Det bør ikke gå alt for
  lang tid i "lavlandet", men 3-4 dager er antagelig
  ikke noe problem.

  Jeg har to eksempler på dette.

  Var på Elbrus 5. august, deretter ned i dalen og rett opp til
  toppen av Elbrus igjen den 8. august.

  Litt mer relevant:

  Toppen av Ararat 9. august deretter reise via Tehran og til topps
  på Damavand den 14. august. (omtrent samme høyde som Elbrus).

  Høyde hever dag var da ca: 9/8 5137 -> 1500
  10/8 1500 -> 1200
  11/8 1200 -> 1200
  12/8 1200 -> 3040
  13/8 3040 -> 4230
  14/8 4230 -> 5610
  Oppstigningen til Damavand slik du ser den her, er antagelig i raskeste laget
  for de fleste, dersom man ikke hadde vært høyt like i forveien (på Ararat)

  Hilsen Petter
 23. Liker
  Turtur ga poeng til Henrik.S i "Reisebrev" fra tur til Elbrus sommeren 2010.   
  Fikk sett bildene, ser flott ut

  Du må gjerne legge ut pakklista di

  Hvordan var det å finne egnet leirplass der oppe før dere nådde snøen? Så ganske så steinete ut på bildene.
 24. Liker
  Turtur ga poeng til Kjell Iver i Skal vi prøve oss på en fotokonkurranse i 2013?   
  Ja - som temaet tilsier - skal vi prøve oss på en fotokonkurranse i 2013? Vi hadde jo stor oppslutning om dette forrige gang - men det begynner å bli noen år siden nå.

  Tenkte å gjøre det enkelt og temabasert - slik at vi har en fototråd med tema januar - i Januar , februar i Februar osv. Når det gjelder å plukke vinnerbilde - så er det kanskje naturlig at vi i Fjellforum plukker ut 10 kandidater som går til avstemming blant alle medlemmene - eller om andre har gode ide'er så gi beskjed.

  Når året er omme lager vi en Fjellforumkalender 2014 som folk forhåpentlig vil kjøpe - og de som har bidratt i kalenderen får den gratis som premie.
 25. Liker
  Turtur fikk poeng fra Jonny Olsen i Ytterbekledning på fjellet - hva gjelder?   
  Jeg kjøpte et sett med langt 400 grams Merino ullundertøy på Biltema i fjor, og er storfornøyd. Prisen var 490 kroner for settet, noe som var halvparten av tilsvarende hos sportskjedene. I år ser det ikke ut til at de har det lenger. Synd, for passformen er også veldig bra.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.