Gå til innhold

Tessatroll

Moderator
 • Innholdsteller

  2 731
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  43

Omdømmeaktivitet

 1. Liker
  Tessatroll ga poeng til Anders_G i Hvor får jeg tak i bjørnespray?   
  Skjult lenke - logg inn for å se den
 2. Liker
  Tessatroll ga poeng til elgen i Valg av kjørestrikk/magebelte for skitur   
  Hei
  Innlæring av de ulike kommandoer pleier å gå veldig greit, selv for huskyer. Spørmålet med dem er i hvilket omfang og når de utfører ordren. Mange andre raser kan ha større "umiddelbar lydighet" (eier-orientering). Mine hunder har lært H/V ved å si det aktuelle i alle veikryss, skryte av dem, i løpet av ca. 1 mdr. 
  Jeg hadde hannen fra valp og den kan "gå-bak". MEN når kommandert bak ved utforkjøringer på ski protesterte den høylytt og spratt opp og ned - helt tydelig "nei, jeg vil ikke"  reaksjon. Småbarns foreldre vil gjenkjenne reaksjonen umiddelbart. Det var et ganske morsomt sirkus - men han gjorde det jo. MEN ofte med hodet tytende ut mellom mine beina. Ikke så veldig sikkert.
  Så kom tispen til som 2-åring fra et hundespann. Hun har ikke lært "gå bak", men gjør stort sett som lederhunden. Men det er et tveegget sværd, for best som de er bak forsvinner de rundt om feil vei, så man ikke alene blir dratt frem, men også rotert en omgang. Derfor er jeg gått helt over til "danske bremsen" ved uforutsette hendelser i utforkjøringer. Ved hytten er det en liten krapp utforkjøring i en harefullt skog. Det kan skje mye rart der.
  Din Hund er jo stadig en urolig ten-åring, men når den blir roligere og kommandoene sitter bra kan du få mye glede av å sykle med den foran sykkelen så den trekker. (neste sommer?) Altså trekksnoren festet til saddelpinden eller evt. til styrrøret. Best balansekontroll på saddelpinden etter min mening. Det er som regel fint med barn og hund sammen, men din hund har en sådan størrelse, at den kan velte selv en tenåring over ende, så man skal være forsiktig med å la dem gå tur med hunden alene. Det kan komme andre aggressive hunder. Hva med å la han trekke en unge på sparkstøtting, hvor du selv styrer og har kontroll? Du får plastski til å sette på spark - merkelig nok i "Sommerbutikken". Funker helt fint!
  Snusing kan det bli en del av akkurat på starten av turen - særlig på store utfartsteder med mye (hunde)duft. Det pleier å gå sig til. 
  Jeg overvar et salg av trekksele til en feit Rottweilerblanding i den lokale hundebutikk: utvalg: bare non-stopp. Den sat som en dressjakke IKKE skal sitte på en gentleman eller et skjørt IKKE skal sitte på en dame. Jeg blandet meg dog ikke i salget. Trekkpunktet skal sitte ved hale roten på hunden, når man drar lett i ringen i selen. Og så noenlunde glatt inntil kroppen. Selen blir mykere etterhvert, men non stop er litt stivere enn noen andre. Det fulgte en Non-stop sele med tispen, men den røk i et sprang etter en storfugl i grøften - jeg rakk akkurat å hoppe av sykkelen.
  Elgen
 3. Takk
  Tessatroll ga poeng til Prebb i Hvor får jeg tak i bjørnespray?   
  Å ha med seg bjørnespray fordi man føler seg tryggere (selv om det ikke er nødvendig) er som å si til seg selv at det er nødvendig. Det er litt samme argumentasjon som benyttes for å bære våpen i USA. Man må forsvare seg mot en trussel (som ikke er reell). Konsekvensen der borte er en rekke ulykker og skvetne våpenbærere.
  Det er ikke det mest fornuftige å nære frykten man har ved å ta forholdregler. Det, og unngåelse, forsterker frykten. 
  Jeg skal ikke si jeg ikke har våknet på natten i teltet og følt at noen dyr har lusket rundt og blitt redd, men når man våkner litt til og klarer å tenke at det faktisk er ingen dyr som har ønske om eller vilje til å skade meg så er det lettere å roe seg ned. Dog synes jeg det er langt skumlere å overnatte i hagen hvor det kan gå folk forbi. Min største frykt på fjellet om natten er at det dukker opp noen andre luskende mennesker. 
 4. Liker
  Tessatroll ga poeng til kennethj i Hvor får jeg tak i bjørnespray?   
  Bjørnespray er ikke tillatt på Svalbard.
 5. Hehe
  Tessatroll ga poeng til Gittiamo i Valg av kjørestrikk/magebelte for skitur   
  Alt går med litt kommunikasjon 👍 jeg har bare snørekjørt med en bc som er vant å gjete hester og folk. I starten skulle han samle flokken om vi var flere på tur. Det gikk sånn passe bra 😂 men nå går han som en kule (bare han slipper å dra for mye i oppoverbakke for det mener han vi kan fikse sjæl). Utrolig moro for alle parter 😀 
 6. Liker
  Tessatroll fikk poeng fra ost i Valg av kjørestrikk/magebelte for skitur   
  Eg har nytta ein eller annan variant av kjørebelte frå Man Mat og Non Stop, med karabinere, evt panikkrok dersom du har ei bikkje det ikkje er krise å miste. Eg brukar karabinere, då det er krise å miste den type bikkjer eg er på tur med. 
  Likar best den strekkavlasta lina frå Man Mat. Den er passe stretchy, forsvinn ikkje for mykje kraft, og passe lang. 
  Alternativt lag sjøl. 
 7. Liker
  Tessatroll ga poeng til elgen i Valg av kjørestrikk/magebelte for skitur   
  Hei
  Foto viser vel ikke trekkselen? Jeg ville gå for en nomesele og etter min mening passer Non-stop ikke så bra på en så kraftig hund. De passer bedre på smale settere. Jeg bruker selv Troll nomeseler på mine 2 huskyer. Hunden vil jo bli en del kraftigere med alderen. Den er stadig unghund. 
  Jeg fremstiller selv kjørestrikk, fordi standard ikke er sterke nok i strikken for 2 huskyer. Uansett blir det rykk og nap.
  Som @Ignifer sir så er det viktig å innlære høyre/venstre, stopp, holde høyre/-venstre ved passering i løype og sti (tenk på sykkel senere!). Og så langsom da på utforkjøringer.  Også til almen dirigering av hunden på tur. Huskyene kan faktisk disse ting, og jeg imponerer stadig forbipasserende ved å dirigere dem utenom hindringer. Nyttig også på fjellet rundt om viekratt steinur. Akkurat langsom går det litt dårligere med. De vet så utmerket hva det er, men det fungere bare noen sekunder.
  Jeg har brukt skjøtekrok med en liten stropp  Skjult lenke - logg inn for å se den som panikk-utløser, men den kan utløse ved en feil, når man kommer bort i stroppen. Så nå bruker jeg "danske-bremsen" viss farten blir for stor. Løse huskyer forsvinner etter andre hunder og jager alt fra mus til elg. Så de er fast forankret til meg - eller noe annet.
  Baggen beltet ser fornuftig ut, men jeg har aldri prøvd det. Umiddelbart ville jeg foretrekke et belte med hanefot foran, så beltet ikke snur sig ved sidetrekk. Jeg bruker hjemmegjort belte som er beskrevet tidligere.
  Elgen
 8. Liker
  Tessatroll ga poeng til Ignifer i Valg av kjørestrikk/magebelte for skitur   
  Å snørekjøre på ski blir jo stort sett det samme som å løpe i skogen og fjellet med hunden. 
  En ting som er veldig viktig ved snørekjøring med hund er jo god kontroll over hunden. Kommandoer som høyre, venstre og stopp er ting som bør sitte. Skikkelig innkalling er jo og selvsagt en stor fordel.
  Med hunden jeg har nå er jeg ingen problemer med å slippe den og la den løpe fritt på tur ned og farten blir for stor. Jeg ferdes stort sett på plasser hvor det er minimalt med med andre folk og hunder men folk og dyr kan jo dukke opp over alt.
  Jeg har snørekjørt mange år med Alaskan Malamute, Siberian Husky og Grønlandshunder, med noe dårligere kontroll en hunden jeg har idag, men jeg har aldri følt behov for denne hurtigutløseren.
  Tanken er å bruke denne ved eventuelle fall? Rakker man å bruke den?
   
 9. Liker
  Tessatroll ga poeng til kennethj i Transportutenfor forvatlningsområde 10 Svalbard   
  Her er det bare å ta kontakt med potensielle aktører.
  Noen eksempler:
  Better Moments, Henningsen Transport & Guiding, Svalbard Adventures, Hurtigruten, Poli Arctici, Arctic Adventures, Spitzbergen Adventures, Basecamp Explorer, Svalbard Explorer osv..
  Det er mange å velge i, Henningsen har beltevogn som kan være mulig å gjøre transporten med og mulig det kan bli omtrent like rimelig samt mye mer komfortabelt?
  Vedr. båt fra Isfjord radio er nok det aktuelt kun i sommerhalvåret (fra ca midt i mai vil jeg tro), Henningsen er en av aktørene som kan være aktuell også der i tillegg til Basecamp Explorer som driver tilbudet på Isfjord Radio. Så sent på sesongen kan det være ganske tunge og kjipe forhold en del steder avhengig av hvor tidlig vinteren slipper.
  For deres egen sikkerhet og for seriøsiteten i bransjen, bruk en aktør som er medlem av Visit Svalbard. Medlemmene finner du her: Skjult lenke - logg inn for å se den
   
 10. Liker
  Tessatroll fikk poeng fra Heriks i Valg av kjørestrikk/magebelte for skitur   
  Eg har nytta ein eller annan variant av kjørebelte frå Man Mat og Non Stop, med karabinere, evt panikkrok dersom du har ei bikkje det ikkje er krise å miste. Eg brukar karabinere, då det er krise å miste den type bikkjer eg er på tur med. 
  Likar best den strekkavlasta lina frå Man Mat. Den er passe stretchy, forsvinn ikkje for mykje kraft, og passe lang. 
  Alternativt lag sjøl. 
 11. Liker
  Tessatroll ga poeng til Heriks i Turåret 2019   
  Vel, sannelig går den fort tida og egentlig bare fortere og fortere jo eldre man blir, eller sånn føles det i alle fall. 2019 er snart historie og da er det vel på tide å oppsummere turåret 2019. Synes ikke jeg har vært så mye ute, men når jeg begynner å se nærmere på det så blir det da litt likevel.

  Tenker vi får starte helt på tampen av 2018, og planen var å feire nyttår sånn rundt Heimdalen et sted. Målet var vel egentlig Sandbakkbue ved Øvre Heimdalsvann, vinterstid er det jo et stykke lenger å gå inn dit enn på sommeren siden Valdresflye er stengt. Men vi parkerte nå ved Maurvangen, lasta opp pulker og la i vei oppetter vegen. Ny episode av nasjonale turistveger til fots der altså, ser potensiale for en føljetong her. Dårlig skiføre så måtte gå på beina. Hadde ei teltnatt sånn omtrent ved Heimdalsmunnen hvor det fortsatt var mulig å få inn noen røyksignaler fra yr.no. Været tilsa at det kunne bli friskt og problemer med å komme seg ut igjen, så det ble noen raske endringer og nyttårsaften på hytte i Rennebu i stedet. Tur er tur, men nyttårsturen ble da hyttetur og ikke telttur, jaja .. begynner å bli vant med å reise etter været. Perfekt start på det nye året!  Teltnatt ved Heimdalsmunnen og Nasjonale turistveger til fots ... 
  Første overnatting ute i 2019 fant sted ved Honsjøen i Maura i anledning nybegynnerkurs i vinterfriluftsliv ei helg i januar. Fin liten skitur med pulk og trivelig kveld med bålbrenning og skravling. Kurset ble for øvrig holdt av Skjult lenke - logg inn for å se den og kan anbefales om man har lyst til å prøve vinterfriluftsliv, men ikke er helt sikker på hvordan, eller om man rett og slett har lyst på turselskap. Riktig så trivelig var det.

  Nybegynnerkurs i vinterfriluftsliv ved Honsjøen i Maura
  Februar forsvant i skidager og hundelufting. Det var skiføre på hjemmebane og jeg satt brede meier på sparkstøttingen og spente bikkjene foran. Det må jo da sies at bikkjene mine er bare passe duganes som trekkhunder og det gikk til skogen (helt bokstavelig) rett som det var.

  "Trekkhunder" du liksom ... høyre, venstre, samma det ... vi streiker! 
  Mars bød på isfiskehelg i Femundsmarka, vi losjerte på Litjrennbua som ikke akkurat kan skryte på seg verdens beste isolering (type ingen) men det er vedovn der og det var en trivelig helg. Undertegnede fikk prøve seg på ski i løssnø og hadde blitt der til snøen smelta om ikke noen hadde hjulpet meg opp igjen og reisefølget tror jeg har avlagt ed på at abbor ikke skal sløyes, men flås i fremtiden. Men finfin tur og Femundsmarka må man jo tilbake til.

  Isfiskehelg i Femundsmarka
  April og påsketur startet med topptur på fjellski til Kolåstind, det er vel det skumleste jeg har gjort i år og jeg tilhører vel et lite mindretall som kan si at jeg har gått på ski opp – og på bena ned hele turen til Kolåstind på snøføre. Men pytt! Det var jo en fantastisk tur i strålende sol og resten av påsken ble jo like bra med tur til Flø, tur til Utvikfjellet, Kråkenes fyr, Sankta Synneva-hornet og snørekjøring med hund i Tafjordfjella. Drømmepåske!
  Påsketur til Vestlandet  Et av høydepunktene i april er jo Orrhaneleik og prøver å få til en natt hvert år. Så også i år, så det ble ei natt på Finnskogen, og en påfølgende tur til Dronningens utsikt dagen etter. Har for så vidt tenkt for meg selv at jeg burde få tatt med hengekøya og tilbrakt ei natt der og få en fin soloppgang. Som tenkt så gjort så det gjorde jeg allerede helga etter, soloppgangen var riktignok så som så .. men turen og selskapet var bra. Deretter dro vi videre til Kongsvinger kommunes høyeste topp Rafjellet, Hokåsen utmarkslag har ei åpen hytte stående der så ble ei natt der også.
  Mai forsvant i en fei, men fikk til en tur til Nore & Uvdal og en dagstur til Dusetind (både toppen og hytta) og Dusehesten helt i slutten av måneden. Kjekt med Nore, et utall fjellturer å velge mellom så sant ikke dørstokkmila blir for lang.

  Dusetind
  Juni, året er jo allerede halvgått hvordan skjedde det? Jaja .. planen var en Sunnmøretur, men været var atter en gang ikke samarbeidsvillig så det ble Oppdal i stedet. Bårdsfjellet, Gjevilvassdalen, Ålmanberget og hytteliv. Fikk besøkt et par av Trollheimens smultringer og lekt litt turister på vei hjem. Atter en finfin tur i bra selskap.
  Oppdalstur
  Noen kommunetopper ble det også i juni, Årkjølen, Søndre fjellsjøhøgda, Bjørnholen og Kohinor ble krysset av i kommunetopplista på peakbook.
  En liten spasertur på Hardangervidda ble det også tid til, bare en dagstur riktignok, men med utgangspunkt fra Solheimstulen fikk jeg nå tatt meg en brukbar runde. Er fint på Hardangervidda, må vel se om jeg klarer å få tatt meg en tur over litt flere dager og med telt der på et eller annet tidspunkt.   

  Snartur på Hardangervidda, utgangspunkt: Solheimstulen 
  Mens de fleste andre koser seg på ferie jobber jeg hele juli, det er selvvalgt så ikke noe å klage på også er det jo deilig stille på kontoret hele sommeren og jeg reiser på ferie når alle kommer tilbake. Ble dårlig med tur da, i juli måned, men det var jo bare for at jeg skulle ta det igjen i august!
  For ferien skal jo selvsagt utnyttes til tur! Startet med noen fine dager i Reinheimen, hytte til hytte tur. Deretter videre på roadtrip gjennom Romsdalen, til Mardalsfossen, over Aursjøvegen og nordover til Snåsa, Leka, Brønnøysund, Vega, Herøy, Dønna og ned igjen til Fiplingdalen og en svipptur til Børgefjell Nasjonalpark. Mange mil i bil, men ble da sannelig noen kilometer og høydemeter for bena også. Finfin sommerferie!

  Denne står på planen til et annet besøk i Tafjordfjella
  Dønnamann og De syv søstre sett fra Herøy
  Lovund sett fra Dønna Har blitt noen returer i år også og første helga i september var en slik. Retur til kommunetopper i Sør-Hedmark, annet selskap, men like trivelig og en ny kommunetopp: Elgklinten i Åsnes.

  Opp grensegata for å finne kommunetopp i Åsnes
  Det var ikke noe utsiktstopp akkurat så vi får ta bildet ved grensevarden istedet  
  Høsten i fjellet er så fin! Altså det er stort sett fint i fjellet, men høsten er litt ekstra fin. Høstens fjellturer har funnet sted i Sjodalen og Leirungsdalen i finfint selskap, en helg i september og en helg i oktober.

  Høst i fjellet: Sjodalen og Leirungsdalen Da er vel turåret oppsummert så langt, er jo en stund igjen enda så kan jo ikke sette punktum riktig enda. Må vel i gang å se på en romjulstur kanskje, og deretter er det bare å starte turåret 2020 med friskt mot.
 12. Liker
  Tessatroll ga poeng til Gittiamo i Alle gode ting er tre   
  Det var en gang? Kan man starte historien slik? Føles så feil å starte den med «da jeg var ung». Men det er jo egentlig det denne historien gjør. Det starta når jeg var i begynnelsen av 20-åra og levde hele vinterhalvåret i buldrerommet på Villmarkshuset og Cafe Sara i Oslo. På Cafe Sara ble alle store og små klatreskrønehistorier delt. Den ene ruta hardere enn den andre. Selv var jeg en svoren klipperotte så når de kule gutta snakka med store ord om Hurrungane, Turtagrø og Elvis (Storen) så var det så totalt fremmed for meg. Disse gutta var allerede da legender og hadde dette stedet som sitt eget lille mekka. De skrøt hemningsløs over harde og lange ruter i ekstreme værforhold. Noe som gjorde at jeg slo fra meg slik klatring.  Det hørtes bare slitsomt, kaldt og vått ut. Jeg fikk heller holde meg til solskinnsklatring på klippene på Hankø og buldring innendørs. 
   
  Men årene gikk og det gjorde en skulder også. Noe som gjorde at jeg ga meg helt med klatring. Jeg ville aldri komme tilbake på samme nivå noen gang. Så jeg ga litt opp det der med klatring. Men det var alltid savnet. Og ikke bare klatringen men alle nettene utendørs for å makse ut tilgjengelig klatretid. Og siden savner murra i bakhodet lenge, og skulderen ble trent opp, så måtte jeg se om jeg kunne ta opp klatringen igjen.   Samtidig måtte jeg endre fokus og heller prøve en litt annen vinkling på klatringen. Så da begynte tanken forsiktig om tinderangling å ta form. Samtidig så jeg at en av de mest urbane mennesker jeg vet om, klatra Austabotntind. Og kan hun så kan i hvert fall jeg. Og vips hadde jeg kun ett fokus. Store Austabotntind. Jeg var nesten besatt. 
   
  Et drøyt halvår i forveien ble dato satt og guide booka. Siden jeg er uerfaren på slik klatring og jeg ville klatre på mine premisser når jeg har tid, så er guide helt gull. Da slipper jeg å mase på andre også. Tiden fremover ble brukt på å trene både i terreng og klatrehallen. Men et par dager før turen så ble det hele avlyst da min klatrepartner smalt i veggen og brakk noen ribben 🙈 så da ble dagen brukt til å sitte på toppen av Store Dyrhaugstind og se bort på den fine profilen til Store Austabotntind. 

   


  Men jeg ga meg ikke med det, så da ble det booka en hel fjellsportuke sommeren etter. En uke med to topper og litt lek og læring og sosialt dagene mellom. Som oppvarming til Store Austabotntind så fikk vi en tur over Uranostraversen fra syd. Og for en dag. Vi var helt alene i fjellet. Været var varmt og godt og det var helt vindstille. Gruppa var helt super og vi lo og fleipa i alle de 14 timene turen tok. For vi fikk med oss 8 km strafferunde pga store mengder snø over veien inn. 
  Et par dager etter skulle vi endelig opp Store Austabotntind. Været var ikke like bra men vi tok sjansen. Og selv om det var midt i juli så snødde det. Akkurat nok snø til å dekke over steinrøysa, men allikevel ikke nok til å holde deg over steinen. Så på vei opp datt vi igjennom gang på gang. Jeg så ut som en dalmatiner på beina etter denne turen pga alle blåmerkene. Og sikt var det heller ikke mye av.

  På vestreste ved rappellen ned til eggen så skjedde diverse hendelser med et annet team, som gjorde at jeg snudde sammen med to andre damer på tur. Og det var jeg glad for. Ergo nådde jeg ikke Store Austabotntind den sommeren heller. 
   
  Men selv om det ikke var noen krise å snu før toppen, så gir man seg ikke. To år skulle det gå for tredje forsøk. På forhånd hadde jeg lurt med meg en venninne som ikke har noe klatreefaring. Men siden hun er født og oppvokst i en steinrøys så var jeg ikke bekymra for henne. Natta ble tilbragt på bandet i en campingbil i stiv kuling. Det rista i hele bilen og søvn ble det lita av. Vi starta å gå fem om morgenen også. Men hey. Jeg var på tur med en av mine favoritt turmennesker og selv om vinden var sterk, så hadde ingen knekte ribben og det snødde ikke heller. 


  Turen gikk faktisk som en lek selv om min venninne en stund lurte på hva i alle dager jeg hadde dratt henne med på 😂 men så fort vi var i tau så var alt bare fryd og gammen. Vi storkoste oss hver eneste meter av hele turen. Vi gikk også i le for kulingen som herja men siste stykket opp mot toppen så kjente vi vinden godt. Det var en liten stund usikkert om det var mulig å gå helt opp på toppvarden, men i det vi nærmet oss, så stoppet vinden opp og alle skyer forsvant på et blunk. Altså kan man få en bedre tur? 😍   Toppen ble feiret med rømmegrøt og Olsokfeiring på Fondsbu etterpå. Noe som virkelig toppet dagen. Så det tredje forsøket ble perfekt på så uendelig mange måter 😍 den som venter på noe godt osv. Det er noe i det. 
   
   
 13. Liker
  Tessatroll fikk poeng fra PTG i Snøscooter til Atomfjella Svalbard   
  +1 til det Skjult lenke - logg inn for å se den skriv. Samsvarer med mi erfaring med dialog med sysselmann. 
 14. Liker
  Tessatroll ga poeng til PTG i Snøscooter til Atomfjella Svalbard   
  Jeg har vært på private turer utenfor område 10 med scooter, kan være de har strammet inn, så ville ha forhørt meg om det før dere legger for mye arbeid i det. 
  Men det er veldig langt fra å bare slenge inn en søknad, da blir dere avvist!  Dette er fortsatt såpass eksotisk reisemål at dere bør bevise at dere er turister med kompetanse, innsikt og ansvarlighet, som fint vil klare dere uten turguide(r). Jeg vil si at fra idestadie bør dere legge inn en real dose planlegging hvor dere konkretiserer så mye som mulig og innvier sysselmannen om dette i søknaden.
  Her er noen stikkord fra søknaden vi la inn til Newton toppen (og som ikke er veldig langt unna Atomfjella):
  -Dokumenterte felt-kunnskap for vinter (speidern, militæret, DnT etc). Beskriv gjerne turer dere har gjort før, spesielt lengre vintertelt turer.
  -Dokumenterer våpen kunnskap (jeger, militæret, skytter/pistol klubber)
  -Dokumenter "mekaniker" kunskap (alt fra primus, revner i telt til snøscooter (skifte deler i beltet, ising, skifte variator reim m.m.))
  -Dokumentert back up planer/reserve kapasitet (mat, drivstoff, verktøy, avtalt tilbake frakt av scooter med lokalt firma om den skulle strande m.m, ekstra telt, primuser etc.)
  -Beskriv utrustning (soveposer, telt)
  -Beskrev interne avtaler for å sikre at gruppa holdes samlet og ingen agerer idiotisk.
  -Beskrev medisinsk kompetanse (lege, sykepleier, røde-kors, enkel 1.hjelp). medisinsk utstyr, m.m. 
  -Beskriv sikkerhetsutstyr og hva dere har av kompetanse f.eks hva om en snøscooer går i bresprekk (f.eks rednings, bre- eller klatrekompetanse, teltbrann. storm, whiteout, gps-navigasjon)
  -Beskriv turplaner og her må dere gjerne fylle på med oppdatert info dere vil få tak i, f.eks fra folk som nylig har vært i området og kan si noe om breene, elver, sprekker, sjøis etc så dere kan vise til konkrete planer og planlegge alternative veier dersom plan A..B.. ikke er farbar. 
  -Innsikt i Svalbardmiljøloven etc..
  Forsikring: Newtonfjell var det ca 12 mil til og 100 000+ kr som måtte avsettes på konto for eventuell søk/redning. Er vel 14-15 mil til Atomfjella.
  Nødpeilesender er vel fortsatt obligatorisk.
  PS: Skikjøring i bratt fjell er jo forbundet med risiko, potensiell krevende redning etc så vil tro det er lurt å si noen ord om hva dere har tenkt for å berolige Sysselmann. 
  Om dere fikser det, så er jeg ganske sikker på at dere også blir veldig fascinert av Svalbard og får dere veldig gode turminner for livet .
   
 15. Liker
  Tessatroll ga poeng til TomWithoutVom i Kuldekrem?   
  Har brukt Ceridal i flere år. Funker for meg også
 16. Liker
  Tessatroll fikk poeng fra PTG i Kuldekrem?   
  Eg plar sjeldan legge meg ut med forskning/fagfolk, men har ei bestemt oppleving av at eg bergar huda litt meir når det er vind og at eg "kjenner" at huda er meir beskytta. Hvilket er då eg vil bruke krem eller maske. Placebo kanskje? 
  Når det er sagt, kanskje eg ikkje har brukt den i kaldt nok ver? Når det er veldig kaldt og vind i kombo brukar eg jo neoprenmaske eller anna vindtett. 
 17. Liker
  Tessatroll ga poeng til Tor-Erik-L-77 i Netting på tur   
  Som Skjult lenke - logg inn for å se den nevner, poenget er transport videre ut. En tettsittende syntetisk netting vil frakte fukt videre ut uten å selv oppta veldig mye fuktighet. Med ull netting så vil den nødvendigvis oppta mer fukt selv før den sender videre.
  Det er jo teorien, i praksis så vil dette kunne variere endel basert på hvilke andre plagg som benyttes. Blir man svett nok så blir det jo vått uansett. F.eks så vil fukt ikke transporteres spesielt bra ut på ryggen når man har en sekk sittende tett inntil.
  Jeg har ingen erfaring med ull netting da jeg ikke har brukt det selv men har en følelse av at forskjellen i praksis kanskje ikke er så stor. Grunnen til at jeg bruker syntetisk er at det er mye mer slitesterkt en tilsvarende i ull og kan vaskes hardt uten at man ødelegger stoffet.
  Et annet viktig poeng med netting er at det skal sitte veldig tett til kroppen for å fungere optimalt. Et slaskete Brynje vil miste sine isolerende egenskaper. Brynje strekker seg endel og bør kjøpes et hakk for lite.
 18. Liker
  Tessatroll ga poeng til Lompa i Netting på tur   
  Ved padling, altså under ei tørrdrakt, gjelder kun egenskapene til plagget isolert. De syntetiske plaggenes styrke er når man har et annet lag over som kan ta opp fukt. Da fjernes fukten fra kroppen og sendes ut i laget utenfor. Med ei tørrdrakt vil ikke det kunne skje. Hvor mye vann de enkelte plaggene kan holde tør jeg ikke begi meg ut på, men ulla kan jo isolere også mens den er våt. Syntetmaterialene mister isolasjonsevnen.
  Under ei tørrdrakt går jeg også for ull, mens jeg ofte går for syntet under andre plagg når jeg skal svette mye.
 19. Liker
  Tessatroll ga poeng til Tor-Erik-L-77 i Netting på tur   
  Tror du blander sammen litt her. Ikke at jeg skal gå god for Brynje sine tall men hvor mye fukt noe opptar er nødvendigvis ikke proporsjonalt med hvor raskt det tørker. Ull vil generelt kunne holde på mer fuktighet en syntetiske materialer ved omtrent samme mengde materiale. Allikevel kan ull føles varmt til tross for at det er vått. 
  Du kan teste dette enkelt selv hjemme. Legg begge plaggene i bløtt og vri dem deretter opp omtrent like mye slik at de ikke drypper.  Heng dem deretter opp og se hvem som tørker først. I de fleste tilfeller vil jeg tro en syntetisk brynje tørker raskere en en i ren ull.
 20. Liker
  Tessatroll ga poeng til Lompa i Skifelle-dilemma   
  Litt skirens fjerner evt limrester, så det er ikke noe problem. Om de sitter like godt igjen senere er en annen sak. Bare å kjøpe litt fellelim i tilfelle. Hvis de ikke er utslitt i hårene er det ingen grunn til å kjøpe nye kortfeller.
 21. Liker
  Tessatroll ga poeng til kennethj i Snøscooter til Atomfjella Svalbard   
  Dere får ikke dispensasjon for dette formålet, vær du trygg.
  Skal dere utenfor forvaltningsområde 10 med snøscooter må det være som passasjer.. Guttetur/selvrealisering osv er ikke grunnlag for disp.
  Det er massevis av fine områder innenfor forvaltningsområde 10, altså området der dere har lov til å kjøre scooter..
 22. Liker
  Tessatroll ga poeng til Heriks i Hvor har du vært på tur i dag - 2019!   
  Helgetur til Runde og Ørsta, en natt på Runde fyr og en svipptur oppom Rundabranden og Sandshornet. Deretter sesongstart med ski på bena, en runde i lysløypa i Ørsta. Finfin vestlandshelg med Skjult lenke - logg inn for å se den og Skjult lenke - logg inn for å se den
   
   
 23. Liker
  Tessatroll fikk poeng fra gramjeger i Tips til erstatning for Viking Tørrmelk   
  Nido tørrmelk i store bokser. 
  Finnast på nett og i ymse innvandrersjapper. 
 24. Liker
  Tessatroll fikk poeng fra TomWithoutVom i Kuldekrem?   
  I barnehagen som mine kids gjekk i når dei var små var det ønske at ungane hadde med Ceridal kuldekrem frå apoteket. Vannfri og passe feit. Eg brukte den mykje både på ungane og meg sjøl. At kuldekrem virka kjenner ein når ein er ute (i alle fall eg). Enkel faktisk forsking. 
  Alternativet er barrierekrem, om du kjenner nokon på gamleheim 😬
 25. Liker
  Tessatroll fikk poeng fra Gittiamo i Kuldekrem?   
  Eg plar sjeldan legge meg ut med forskning/fagfolk, men har ei bestemt oppleving av at eg bergar huda litt meir når det er vind og at eg "kjenner" at huda er meir beskytta. Hvilket er då eg vil bruke krem eller maske. Placebo kanskje? 
  Når det er sagt, kanskje eg ikkje har brukt den i kaldt nok ver? Når det er veldig kaldt og vind i kombo brukar eg jo neoprenmaske eller anna vindtett. 
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.