Gå til innhold

thostr

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  20
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om thostr

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. thostr

  Varme i teltet

  BRS-enheten ser jo nesten til forveksling ut som en Kovea Fire Ball, bortsett fra at den ikke har slangekobling til gass samt at den ser noe mer omfangsrik ut (21,5 vs 19 cm). Fordelen med slangekobling er at man kan sette gassboksen på hodet når det kjølig. I tillegg så har jeg laget feste for Kovea Fire Ball på en trefjøl, slik at den står trygt og platt. Utover det så ser det jo ut som om er de langt mer like enn ulike.
 2. thostr

  Varme i teltet

  Interessant. Hvilken gass bruker med Blackcat? Propan ("vintergass") eller vanlig butan/propan-miks? Kan man bruke ulike størrelser på gassbeholderne?
 3. thostr

  Varme i teltet

  Jeg lider nok enda av litt 'confirmation bias'. Likevel må jeg legge til at Kovea Fire Ball ser ut til å være svært bra konstruert - ikke et fnugg av plast (ok litt gummi på føttene) og det aller meste er lett tilgjengelig for inspeksjon og service. Dessuten går det enkelt an å varme opp en skvett vann med den til morgenkaffen - varmeskoldet er en rist hvor en liten kjele eller gryte passer helt perfekt. Det kaller jeg shampo og balsam i ett!
 4. thostr

  Varme i teltet

  Jeg vurderte både Blackcat og Heatpal (5100), men forkastet Heatpal pga størrelse (går ikke ned i lukene på kajakken min). Synes Blackcat så ut til å ha litt for lav effekt (circa 800 watt?) - men ellers så er det jo mye positivt å si om katalytiske varmere...
 5. thostr

  Varme i teltet

  Fikk prøvd Fire Ball nå i helgen. Hadde med både vintergass og vanlig 70/30 butan-propan, og det var 3-4 grader utendørs. Ble ikke nødvendig å bruke vintergassen. Monterte enheten på samme trefjøl som jeg har spikka til Omnifuel-en (et par nye hull og bungee-strikk til å holde beina på plass). Fire Ball ga veldig bra lunk i Staikaen - i løpet av kort tid var det absolutt trivelig temperatur. Veldig kjekt at den kan vinkles slik at man får varmen spredt rundt i teltet vs at all varmen går rett opp. Kjørte ikke enheten på full guffe, det var ikke nødvendig siden det var nokså høy temperatur ute. Jeg fyrte litt i teltet med Omnifuel (parafin) for å sammenlikne varme og lyd. På full guffe så lager Omnifuel betydelig mer lyd, særlig i mellomtone/bass-området - og det er en mer rå og skjærende lyd. Fire Ball støyer også mye i diskant-området. Dette endrer seg dog vesentlig hvis man skrur ned på effekten. På laveste effekt så er Fire Ball lydmessig akseptabel også over tid. Varmemessig så er selvsagt Omnifuel i en helt annen klasse. Det blir badstue-varmt i løpet av kort id med Omnifuel, Fire Ball framstår mer som en 'vanlig' varmeovn også effektmessig. Fire Ball virker også tryggere, selv om den et par ganger spyttet ut en circa 5 cm lang flamme-tunge. Høydepunkt med Fire Ball for meg var å kunne starte opp enheten på morgenkvisten og veldig raskt få opp temperaturen i teltet. Herlig! Er litt spent på hvordan Fire Ball fungerer når det er skikkelig kaldt. For temperaturer som i helgen, og nordnorske sommer og høst så er den ihvertfall akkurat det jeg ønsket meg.
 6. Takk for tips og råd. I dag fikk jeg byttet det andre filteret på Omnifuelen, det som sitter ved inngangen til brennerhuset fra brenselsslangen. Det gjorde susen, og nå står den og brenner jevnt og blått og pent som om ingenting hadde skjedd. Det var en tydelig sort prikk midt i filteret jeg tok ut, så nesten ut som om det var der 'by design' - men det var det nok neppe. Det nye filteret var helt hvitt og pent. Litt vanskelig å få både ut og inn filteret, og jeg anser at det er en mangel i rep-kit-et at det ikke er utstyr med for å få ut det gamle filteret. Jeg brukte rådet med å skru inn en liten tre-skru i det gamle filteret og så nappe ut. Har lagt skruen i rep-kitet sammen med det andre filteret. Kan jo også brukes for å bare fjerne filteret om man er fri for filter. Så da lønte det seg å være en flittig bie! Har hatt brenneren i småbiter nå og selv om Murphy sikkert koser seg over at jeg byttet nesten alt av slitedeler og overhalte det meste før jeg kom til det lille knøtte-filteret, så er jeg godt fornøyd med å ha 'knekt koden'. Selv om det er litt skraper og striper på Omnifuelen min etter dette, så tror jeg vi er bedre venner og ihvertfall godt kjent nå!
 7. Fjernet det ene filteret - ingen bedring. Får fjerne det andre filteret også å se om det hjelper. Om det ikke hjelper så får jeg prøve å bytte drivstoff igjen. Hvor mye trykk skal forresten pumpen generere? Når jeg skrur opp ved brenselsflasken så lekker det tydelig ut, men det er jo ikke akkurat snakk om høytrykk (da hadde jeg jo heller ikke klart å skru av pumpen). Kjenner at jeg nærmer meg grensen for hvor lenge jeg orker å streve med dette apparatet - det eneste som holder motet oppe nå er at jeg om jeg finner feilen vil ha god kunnskap om enheten som kan være nyttig i felten..
 8. Har vel aldri fått ordentlig dreis på Omnifuel-en min, og i dag satte jeg meg fore å finne ut hva som var problemet og samtidig bli mer kjent med 'internals'. Den brenner helt fint på gass, men gult og ujevnt på parafin. Stikkflamme ut fra dysen til den ene siden, og slår seg plutselig av. Putrer og freser. Har gått gjennom alt jeg har funnet her på siden, og har nå skrudd enheten fra hverandre i småbiter og gjort ymse: * byttet til ny dyse fra rep-kit (28), renset under dyse med rød-sprit * renset nålventil, smurt o-ring * smurt pumpelær, sjekket smurt o-ring returventil. Pumpen bygger trykk. * sjekket posisjon flammespreder (den var litt skjev, men det hjalp ikke å rette) Forvarmer skikkelig lenge med rødsprit. Bruker fritidsparafin, sjekket at det er nok innhold på flasken - og selvsagt at den ligger i 'on'-posisjon ved bruk. Etter å ha prøvd alt dette og gjort flere runder med avkjøling, forvarming og prøv igjen, så gikk jeg etter det siste jeg så kunne byttes ut, nemlig fuel-filteret i pumpen. Det var skikkelig vanskelig å få ut (brukte nål slik det står i manualen), så jeg tenkte at nå er jeg på sporet av noe. Men det var tydeligvis en skikkelig tabbe å ta det ut, for filtrene i rep-kit passer overhodet ikke! Det ene filtret ble skikkelig deformert da jeg prøvde å sette det i - og tydeligvis helt tett for det kom ikke noe ut i brenneren til tross for positivt trykk. Det andre filteret prøvde jeg å file litt til, men det var heller ikke noe suksess, og jeg sitter nå igjen med en pumpe uten fuel-filter og passelig frustrert og pissed. Noen som har kommentarer eller forslag til videre feilsøking? Er det ok å teste uten fuel-filter? Hvordan skal jeg montere nytt fuel-filter, er det noe slags prosedyre jeg har gått glipp av?
 9. thostr

  Varme i teltet

  | Fireball.. Navnet høres ikke ut som noe en vil ha med i teltet.. Morsomt. Det må vel kunne sies å være en smule uheldig navngiving, selv om det er ganske opplagt hvorfor de valgte dette navnet når man ser enheten i aksjon. Fireball i teltet høres jo bare så galt ut! Jeg satser på å kunne bruke samme bunnplate for Fireball som jeg bruker for Omnifuelen, skal legge inn rapport når jeg har fått dingsen i bruk.
 10. thostr

  Varme i teltet

  Har bestilt Kove Fire Ball, rapport følger...
 11. thostr

  Varme i teltet

  Satt akkurat og så på den samme linken til 'Quietstove' Kanskje det er et nyttig bidrag til å få ned risikoen ved innendørsfyring, i tillegg til det lydmessige. Jeg forvarmer forøvrig alltid med rødsprit, har aldri prøvd noe annet. Ellers helt enig med deg om trening, og det å gjøre det på verandaen i noen dager er et supert tips til å bygge opp tillit til både teknologi og egne ferdigheter.
 12. thostr

  Varme i teltet

  Takk for svar Stig. Jeg er for paranoid til å bruke bensin i teltet . Tror nok at at min utfordring primært er at jeg ikke har nok rutine og erfaring med Omnifuelen til at jeg tør eller stoler på innendørs-operasjoner med den. Kanskje kommer det med mer erfaring. Inntil da så er jeg villig til å prøve ut andre alternativer. Ett alternativ er jo å bruke gass på omnifuelen, da er ihvertfall en del av problemene med forvarming og høye flammer redusert. Sports|Blue|Black-Cat-modellene virker litt upraktiske å pakke, og ikke bra om de er tungstartede når det er kaldt. Tror ikke jeg orker det. Heller vel mot en gassbrenner. Hadde det eksistert en bra "heater cap" ala Kovea sin "heater cap" til Omnifuel så hadde det vel vært det neste å prøve. CO-alarm virker som en billig forsikring, takk for tipset.
 13. thostr

  Varme i teltet

  Takk for svar! Har sett litt mer på Kovea Fire Ball. Stor fordel at den er mer kompakt, og kan brukes med gasskontainere med ulik størrelse. Kan også se ut til at føttene kan festes i samme plate som jeg bruker til Omnifuel'en, slik at fare for velting blir redusert. Virker også som om det går greit å varme litt vann på den til morra-kaffen - det er jo genialt! Hvor varm blir den egentlig? Er det slik at den vil smelte teltet om man er bittelitt uforsiktig og den peker inn mot en av veggene? Virker også som om den støyer en del, men det er kanskje ikke noe stor ulempe at man hører at den er i gang...
 14. thostr

  Varme i teltet

  Ja, en gammel traver av et tema... Det virker som om mange klarer å slå seg til ro med primusfyring i teltet på vinteren. Primusen er selvsagt en enormt bra kilde til varme og dermed er et perfekt kombi-redskap for mat og kos. Jeg har en Omnifuel og har laget meg en bunnplate til denne. Fyrer med parafin. Likevel så kjenner meg ikke trygg nok på denne til å bruke den i Staikaen. Jeg har godt med plass i kajakken, så kan godt koste på meg å ha noe annet dedikert for teltvarme. Men hva finnes? The search for a better mouse trap starts... Jeg har sett en del på såkalt katalystiske varmere. Coleman lager/laget en variant som heter SportsCat og som går på propan og butan, som ser ut til å kunne vært en bra kandidat. Varmeoutput på 1500 BTU (vs ~7000 BTU på Multifuel). Katalystisk forbrenning innebærer ikke åpen flamme, og selv om problemer med kullos ikke er eliminert så er det mindre. SportsCat varmer i mange timer på en 250-grams boks. Jeg ser for meg at en katalytisk brenner kan være et bra tradeoff mellom sikkerhet og varmeeffekt, og enklere i bruk (ikke pumping osv.). Men SportsCat er sannelig ikke enkel å få tak i, med mindre man er villig til å betale tusenvis av kroner eller kjøpe brukt fra amerikanere på Ebay. Hva annet finnes, som ikke er for stort for å ta med på tur? Mr Heater Little Buddy er for stor, og er det minste jeg har funnet på det norske markedet. Ett alternativ som er ganske lett tilgjengelig på det norske markedet er gassvarmere. F.eks Kovea Fire Ball. Det ser ut til å være en konvensjonell brenner som går på gass. 1000 watt, bruker 66 gram i minuttet. Ser ut til å pakke ganske kompakt. Litt i samme gaten er såkalt varmetopper 'Kovea Heater Cap' f.eks, som er et element man setter på sin primus/brenner. Noen som har erfaringer med disse? Er litt bekymret for rødglødende metall inne i teltet, og i praksis samme egenskaper som Primusen, men om de står støtt så er det kanskje ikke noe issue... Et annet alternativ kan kanskje være gasslamper. Disse har betydelig lavere varmeoutput (har lest 240 BTU om Primus Micron), og det er en del hassle med mantel-vedlikehold. Tror vel ikke det er nok varme i disse til at det har noe for seg på vinterstid. Andre alternativ? Egne erfaringer? Tanker? Tips? Råd? Spekulasjoner?
 15. Tester av Tarra ifm. padling: - http://qajaqrolls.com/2013/11/hilleberg-tarra-my-ultimate-kayak-camping-tent.html - http://www.kajak.nu/2012/10/tarrapremiar/ (Takk til Björn for tips!) Enda litt i tvil, hadde vært kjekt om man ikke trengte å sette opp begge forteltene. Går an å åpne/binde opp forteltene, men da er innerteltet eksponert - så det er ikke noe akseptabel løsning. Elsker jo Souloen, og Staika er en større Soulo...
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.