Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 17. nov. 2020 i alle områder

  1. Gratulerer! Orion 2 er et knallbra telt. Du vil like den gode takhøyden og generelle romfølelsen. Og du vil sette pris på to innganger/fortelt. Og det tåler veldig mye vind. Bare ikke gjør samme tabben som meg og ta løs bunnpluggene før du slår ned teltet, det har godt vindfang. Jeg satte ny Lofoten-rekord i sprint
    2 poeng
  2. Er det noen som har noe erfaring med hermetisering i poser istedenfor glass? Jeg kom over dette og tenkte at det må jo være perfekt for turmat siden det har veldig lang holdbarhet i romtemperatur. Ulempen i forhold til frysetørket mat og tørket mat er jo at det veier mer (men er fremdeles praktisk å ta med seg i motsetning til norgesglass...). Fordelen er at det har MYE lenger holdbarhet enn hjemmetørket mat, og kan gjøres hjemme til en overkommelig kostnad i motsetning til frysetørking, og maten er ferdig og trenger bare å varmes opp før man spiser den. Utstyret man trenger er en hermetiserings trykkkoker (nei ikke en vanlig billig trykkoker, de kommer ikke opp i høyt nok trykk), og en kammer vakumpakke maskin, og "Retort" poser. På engelsk kalles det for "Retort Canning" og det er dette feltrasjonene (MRE) til blant annet det amerikanske militæret består av. Det var en Norsk produsent som lagde noen ferdige slike poser kalt "Åpnespis" (eller de holder vel kanskje enda på?), men etter hva jeg har lest så var det ikke akkurat et festmåltid innholdet i de for å si det mildt. Så derfor må det jo være best å lage det selv så kan man fylle opp med akkurat den maten man liker laget akkurat slik man liker det best, og det blir vel sikkert billigere også. Fra hva jeg har lest om dette på nettet så er jeg litt forvirret. I flere forum har jeg lest at man IKKE skal bruke Mylar poser, men MÅ bruke Retort poser. Uten at jeg har funnet ut hva som egentlig er forskjellen på disse? På Wikipedia står det jo at Retort poser er metallisert plastikk, og det er jo hva Mylar er... Mens et annet sted har jeg lest at MRE poser er Mylar poser som er 7 mil tykke. Så er det bare tykkelsen det går på og derfor man sier at man ikke skal bruke vanlige Mylar poser, eller er det noe annet som er forskjellen? Så fremgangsmåten jeg har lest meg frem til er: Tilberede maten. Putt maten i Retort poser (eller 7 mil mylar?) Vakumpakke og forsegle posene i en kammer vakumpakke maskin (må være en kammermaskin fordi posene ikke har teksturen som skal til for å trekke vakuum med andre billigere typer vakumpakke maskiner, og man heller ikke kan legge veldig "våt" mat i annet enn kammer maskiner). Og sørg for at man har en maskin med kraftig nok varmeforsglings skinne til å kunne forsegle disse tykke posene. Pakk posene tett sammen i en hermetiserings trykkoke kjele (tettpakking for at de ikke skal utvide seg for mye sidelengs å sprenge opp i sømmene) Hermetiser maten som man gjør med vanlige hermetikk glass (121 grader C eller tilsvarende trykk i et visst antall minutter ettersom hva slags mat du hermetiserer). Som med alle typer hermetisering er det viktig at man har høy nok temperatur i lang nok tid, at man er nøye med renslighet, og det er vel noen matvarer som ikke er anbefalt å hermetisere fordi de kan inneholde bakterier som kan være vanskelig å ta knekken på selv ved hermetiseringstemperaturer på 121 grader C.
    1 poeng
  3. Jeg trengte de gitte kriteriene og gikk for primus easyfuel. God simmer og stor flamme. Topp stemning!
    1 poeng
  4. Ja, om man vil ha noen til å organisere turen for seg så er denne også et alternativ, veldig flink og serviceminded fyr som jeg kan sette deg eller dere som vil i kontakt med dem: https://jackpinepaddle.com/
    1 poeng
  5. Tja. For å ta Reeds vs/Brooks først (jeg har begge): Reeds er null oppdrift i, men fantastisk å bruke på ren rulletrening OG den er gjerne måltilpasset padleren. Skreddersøm mao... Men den har null isolasjon, og som nevnt - den er ikke slitesterk i det hele tatt. Brooks sin er stor, har bra oppdrift, isolerer godt. Jeg har padlet kortere turer med den (vel ei mil), i grønlandskajakk i skvalpesjø. Men reint psykologisk føler jeg meg trygger med tørrdrakt og vest. Bevegeligheten kjennes bedre ut med tørrdrakt, men der ER deilig å sleippe den stramme vesten når jeg padler med tuiliq..... Det er også noe vanskeligere å regulere temperaturen. Skal oppdriften fungere 100 % må du padle med hetta på. Med tørrdrakt kan du ta av deg lua om det blir varmt. Over lengre tidsrom får i allefall jeg vondt i huet av hetta. Så til rein turpadling tenker jeg tørrdrakt og vest er å foretrekke, mens i forbindelese med ei rulleøkt der du har lyst å avslutte med en kortere tur går det fin fint med tuiliq.
    1 poeng
  6. Ja, kan jo ikke slite ut håndleddet på tur på matlaging
    1 poeng
  7. Jeg bærer med meg et gammelt vaffeljern i støpejern, kjøpt på finn. Legger det oppå brenneren og får verdens jevneste stekevarme. Det tunge støpejernet varmer jeg skikkkelig opp før jeg legger meg, og legger i en egnet boks med korkplatebunn, for deilig varme om natten. Om jeg vil ha enda mer varme, varmer jeg opp en stein på brenneren og legger oppå vaffeljernet. Bruker forresten en lett stekepanne, slik at matlagingen ikke blir så tung for håndleddet.
    1 poeng
  8. Jeg tipper at slike problemer som beskrives her fort kan bli en utfordring hvis man går i dagevis i søkkblaute, tette fjellstøvler. Med lette og luftige og godt drenerte sko på sommeren blir dette erfaringsmessig sjelden eller aldri et problem.
    1 poeng
  9. Dunjakke under skalljakke er en dårlig kombinasjon. Dunjakken blir lett fuktig av svette fra undertøyet, og klapper sammen. Under skalljakken bruker jeg ullgenser/ulljakke, eller syntetisk isolerte jakker. Og har jeg med dunjakke går den utenpå alt. På lengre turer, hvor ullundertøyet er fuktig, unngår jeg å bruke dunjakken så langt det lar seg gjøre før jeg har fått på meg tørr ullskjorte. Det virker som jo finere dunkvalitet det er i jakken, jo lettere klapper den sammen av fukt.
    1 poeng
  10. Jeg ville heller gått for en tykkere dunjakke du kan bruke alene eller over skalljakka. Dunjakke under skalljakke, med mindre den er forholdsvis tynn, vil lett miste sitt optimale varmepotensial pga kompresjon. Av litt tykkere dunjakker kan jeg anbefale mountain equipment Vega og k7, eller rab neutrino og positron. K7 vil være den varmeste, etterfulgt av positron.
    1 poeng
  11. Det er ikke komplisert i det hele tatt. Det er bare å bestille i nettbutikken, så kommer DHL og leverer på døra. Ofte raskere enn hva Posten klarer. 😊
    1 poeng
  12. Da trenger du en kjele som er lett å gjøre ren, og kanskje spise fra. Altså, stort lokk,
    1 poeng
  13. Hei igjen, ikke meningen å gjøre dette til en quilt vs. sovepose tråd. Men hvis vekt er det viktigste så er det verdt å vurdere quilt Jeg savner ikke å ha posen over hodet, jeg har en slik hette/lue https://enlightenedequipment.com/hoodlum-custom/ på når det er kaldt og en vanlig lue eller så sover jeg uten når det er varmere i været. Jeg synes quilt er knall fordi det er litt mer modulært og derfor litt mer fleksibelt enn sovepose, setter særlig pris på det når det er varmt i været. Jeg har en (30F) dun quilt Enlightened og 2 syntetiske fra Mountain Laurel Design, og er veldig fornøyde med alle sammen. Hvis du "sover kaldt" ville jeg gått for en 20F (-6C) i dun. Jeg nevner dette med dårlig tid fordi det tar litt tid å bestille custom greier fra utlandet (ser at Enlightened sier at de har 5 til 7 uker leveringstid akkurat nå, og så kommer frakt fra USA i tillegg), så hvis du snart skal på tur med posen så er ikke dette et alternativ. Men er det først til våren posen skal brukes, så har man jo tid til å vente 😉 Å sove i quilt er litt mer "komplisert" enn sovepose (akkurat som dyna og puta hjemme er mer komplisert enn sovepose), og jeg anbefaler å se videoene på Enlighteneds web sider (og så er det masse videoer på YouTube om dette også).
    1 poeng
  14. GSI Glacier 1 liter. Denne er rustfri, har hank som står av seg selv og har stort lokk som gjør den lett å rengjøre og oppbevare ting i.
    1 poeng
  15. Whitehorse i Yukon kan også være et utgangspunkt for tur. https://www.kanoepeople.com/transportation/ kan sikkert organisere transport.
    1 poeng
  16. Vet ikke hvor dårlig tid du har og om quilt kan være aktuelt istedenfor sovepose? Hvis du har tid til å vente og hvis quilt er aktuelt så kan du f.eks. vurdere Enlightened equipment. De er lette og du kan selv tilpasse quilt etter behov/ønsker https://enlightenedequipment.com/ Til 3-sesongs bruk så foretrekker jeg quilt foran sovepose, men er klar over at ikke alle er enige. Hvis du skulle få lyst til å teste quilt så må du huske å kjøpe med lue/hette til å sove i da quilten snøres rundt halsen og ikke over hodet...
    1 poeng
  17. Sjekk ut Cumulus. For eksempel Panyam 450 eller 600 https://cumulus.equipment/intl_en/down-sleeping-bag-panyam-450.html 850 cuin gåsedun, lav vekt og praktiske løsninger. Jeg kjøpte selv en Panyam 600 nylig, og det ble rundt 4100,- totalt (inkl mva, toll og frakt). Leveransen tok 5-6 dager. Du kan også skreddersy posen etter eget ønske (størrelse, stofftype, dunmengde, farge etc.) men da stiger prisen litt.
    1 poeng
  18. Beklager avsporing, men denne er verdt å lese om å være våt på bena på tur: https://andrewskurka.com/minimizing-the-effects-and-aftermath-of-wet-feet/
    1 poeng
  19. Takk for det! Skal ta en titt på packfire, men jeg liker LighterPack nettopp fordi det er så enkelt og helt uten fiksfakseri.
    1 poeng
  20. Jeg har brukt Altra-sko (Lone Peak og Timp) i kombinasjon med Injinji ullsokker på lange sommerturer de tre siste årene, noe som har eliminert såre føtter og gnagsår fullstendig for min del. Lone Peak har dreneringshull foran og på sidene, noe som er en stor fordel ved elvevading og forsering av myrer, slik at vannet lett renner ut, og skoene tørker raskt. I fint sommervær føles de tørre etter få minutter, og man kan gå dem tørre helt etter et par timer. (I motsetning til forede fjellstøvler, som fremdeles er blaute to dager etter at man har kommet hjem.) Timp har ikke drenering, men har til gjengjeld en del tynnere stoff i overdelen, og tørker veldig raskt på grunn av det. Er det regnvær og skikkelig vått i terrenget vil man naturligvis være blaut i lengre perioder, med det er egentlig en vanesak. Og i skikkelig varmt sommervær er det faktisk å foretrekke å være litt blaut.
    1 poeng
  21. En sånn Smartstore-boks fra Clas Ohlson høres ut som en god idé. MEN, sånn for de strøkene jeg trives best i, er de elefantsikre? 🤔
    1 poeng
  22. Under antagelse at ved tidspunkt 0 så har du initiell vekt (tørr tilstand) så er det enklere å se forskjellene om du ser vekt ift initell vekt på plaggene. Da får du prosentvis opptak av vann ift hva de veier som tørr. (x aksen nedenfor i minutter) Dine tall over som input.
    1 poeng
  23. Her er Fenris, bildet er tatt på familieturen vår på Krokskogen sist sommer. sammen med dattern, samboeren og barnebarnet. Bildet er tatt ut av teltåpningen min tidlig på morran, litt tidlig egentlig, men da syntes han de tobente burde stå opp. . Det er datteren min som eier han, men jeg har fulgt han siden han var en knøttis valp. Datteren min har en Husky til, lille My. En skikkelig vakthund er Fenris blitt etter at My kom i huset.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.