Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 15. okt. 2020 i Innlegg

  1. Jeg tar meg selv i å virkelig kose meg med mora knivene mine oftere og oftere! Ja det er så ille at jeg gikk til innkjøp av enda litt kniver, men da mer spesifikt til treskjæring 😇 så får vi se om det blir en sleiv, skje eller teskje tilslutt 😂
    8 poeng
  2. Oppdatering: Jeg har til sist fått kjøpt meg en kano og benyttet den 2-3 ganger hver uke i 2 måneder og den er mitt aller beste kjøp noensinne. Fart har foreløpig ikke vært en issue for meg da jeg har en skulder som snart skal under kniven. Jeg ønsker stabilitet. Vekt er heller ikke superviktig da den ligger fast på samme sted 1 meter fra vannet. Kanoen jeg gikk for er en Venture Propector Trilite. Kjøpt hos padlespesialisten. Tekniske spesifikasjoner: Lengde: 464 cm Bredde: 91 cm Vekt: Trilite / CL: 33/36 kg Lastekapasitet: 370 kg Jeg har stadig med meg hund og venn i kanoen men padler den oftest alene. Jeg veksler med å sitte på baken på tofta og stå på begge knærne med relativt bred stilling. Foreløpig ikke på kant, men hunden roter litt til hvordan vekten blir. Tusen takk for alle tipsene jeg har fått, og særlig teknikkvideoer. Det er jeg alltid interessert i! Nå i helgen skal fine kanoen min desverre flytte inn i garasjen min hjemme. Blir litt trist. Gleder meg allerede til våren!
    8 poeng
  3. De skal i hvert fall ikke ha på seg at de er trege
    2 poeng
  4. Da har jeg byttet ut den 25 cm lange glassfiberstaven i fotenden på teltet med en på 38 cm. Andre produsenter av sånne små telt har en tilsvarende løsning. Den nye er 8 mm tykk og passer akkurat inn in den hylsa som er der. Dette ser ut til å funke, heldig vis. Hvis Bergans fikser dette tror jeg de har en vinner. I tillegg har jeg selvfølgelig kjøpt en syntetisk sovepose. Rab Solar 2.
    2 poeng
  5. Det er fordelar og ulemper med alt. Ulempa med fora fjellduk er at den er 1,5 - 2 kg , avhengig av modell (ein ufora kan duge om det ikkje er for kaldt). Men fordelane fører gjerne til minneverdige stunder . For eksempel når freden senkar seg attmed med bålet ein kjølig haustkveld er det prikken over i-en å trekke fjellduken over og glide passe att . Ein vart gjerne litt frostig før bålet tok fyr. Varmen breier seg i kroppen, veden innafor rekkevidde , -og gjerne ein goddråpe i glaset. Klart det er fordel om veden er gnistfri, men den sjangsen tek eg. (det går fint å lappe). Dette er eit av monge bruksområder. For meg er vissheita om at eg kan finne ly og skifte til tørre klær kor som helst den beste grunnen for å ta med fjellduk . Å bli kald på beina er ikkje eit problem inni fjellduken.
    1 poeng
  6. Gå for Ingstad. Eg har fram og savner lenger håndtak.
    1 poeng
  7. Humm ish ja. Om jeg sitter litt til venstre på setet og hunden min setter seg på samme side så blir det utslag på vannlinja og jeg føler behov for å flytte mer mot høyre. Tror dette er mer kosmetisk enn noe avgjørende for padlingen. Hun veier 7-8 kg.
    1 poeng
  8. Helt enig. Men, han har profesjonelle klippere Han har flere hundre timer med filming som blir til noen små halvtimer. Som en ihuga monsen fan har jeg blitt litt skuffa av nrk noen ganger når Monsen skal være live. Da står det ofte i beskrivelsen at «nye klipp som aldri tidligere er vist på tv», men kjenner igjen alle klippene, ingen nye ☹ Jeg skal ikke si med sikkerhet men hans måte å filme seg selv på var det nok ikke mange som gjorde i 2001. Tror han nesten er en pioneer med å selv plassere kameraet for deretter å gå forbi
    1 poeng
  9. Har en fjellduk fra Magasinet men har sjelden brukt den. Den har vært med som underlag mot bakken for meg selv og utstyr når jeg dropper telt og ligger under tarp. Men bruk den lite ellers. Jeg bruker dunjakke eller tykk ullgenser, hvilke avhenger av hvor langt jeg skal gå og fokus på vekt. Men jeg har som regel jakke utenpå det. Dunjakka jeg har er ikke så massiv. Lett å bli kaldt på beina. På turer i kjølig vær dropper jeg som regel fjellstøvlene og tar noen jaktstøvler jeg har som er litt foret. Det holder bedre på varmen. Dog er det greit at man ikke har noe på beina som er altfor varmt heller, da blir man lett svett på beina og når de blir fuktig blir de kjøligere. Fotposer kan jo være et alternativ å ta med, selv bruker jeg de bare på vinteren som regel utenpå skisko. Ellers blir det utstyr etter temp og vind. Ofte trenger en litt varmere klær i ro enn man har tenkt.
    1 poeng
  10. Personlig når det kommer til turfilming mener jeg det er få som overgår Lars Monsen, Å da tenker jeg ikke på han som person, eller hva han har oppnådd eller slike ting, bare formidlingsevnen han har med kamra isolert sett. Det kommer sjeldent prat som ikke er av nytte og det er en rød tråd gjennom hele "episoden" og han byr noe helt enormt på seg selv og alt virker så utrolig ekte. Det er noe jeg lar meg underholde av. Friluftslivet er jo egentlig (for meg) friheten. Å gjenskape den magien som friluftslivet er for meg, er vanskelig.
    1 poeng
  11. Jeg bruker fjellduk orginal sommer og høst, og fjellduken hunter om vinteren. Vindsekk kan også være et alternativ?
    1 poeng
  12. Jeg ser på veldig mye forskjellig, men de jeg ser på fast har følgende til felles: Ca 40% av filmen handler om camp livet, bålfyring, oppsett tarp/telt, matlaging, kaffedrikking. Ca 35% går med til å filme naturen rundt, og selve gå/padelturen. Opplevelsene, utfordringene, noe prating underveis. Ca. 15% går med til fisking. Det er moro å se fisking, men seansene kan ikke bli for langvarige. Ca. 10% går med til diverse småklipp, blant annet morsomt å se reisemetode til/fra, kanskje hjemmefra ifm. forberedelser. En dags filming bør vare i ca. 10-25minutter.
    1 poeng
  13. Kan slenge meg på her jeg også, men litt innspill om GPS. Kjøpte en gpsMap 62s i 2012, den fungerte fint til jeg vil fornye meg i 2017. Kjøpte så en 64S... den hadde en lei tendens til å skru seg av i tide og utide. Selv med nye batterier av ulike slag, og rett innstilling. Reklamerte, fikk ny, samme problem, penger tilbake. Prøvde meg da på en 64ST... samme problem, og etter 2 reklamasjoner. Penger tilbake. Da ble det en Oregon 700. Da testa jeg også ut Garmin bttery-pack, fungerte bra. Så drista jeg meg til en 66ST i våres, for turgåing. (Oregon ser bedre ut på sykkel) Og jommen var et ikke problemer med den. Trøbbel med lesing i BaseCamp, og også den skrudde seg av (ikke like hyppig som 64'ene) uten grunn. Reklamerte, fikk ny... samma drit. ... og penger tilbake. Så jeg holder på min trofaste Oregon. Den svikter ikke. Ang batterier. Garmin Battery-pack. Kjekt å kunne lade i enhet... men tror de fikk kjørt deg bra, så de begynte å bli dårlig (er på tur 4 x i uka i snitt året rundt, alltid med gps) Varta oppladbare har vel lidd samme kjebne etter årevis med re-lading. Så nå har jeg skaffet Ladda, og har og så Energizer (kjøpt på Kiwi)... funr greit, men har altid med med ekstra batterier uti fra hvor lang tur. Kart. Har alltid hatt originale kart. Nå har jeg TopoPremium Sør-øst, og Tope Experience for hele landet. Største fordelen, er at man får høydeanvisnnger i terrenget i BaseCamp (det gjordet ikke da jeg testa noe gratiskart). Av og til har jeg møtt (eller ikke møtt på) veier på landeveissykling. Ellers, ingen problem med at kart ikke er up-to date.
    1 poeng
  14. Å ja, du mente filmer om friluftsliv og sånn? Vel, fordi det gir meg ro i sjelen å se på filmer fra naturen, men også fordi de kan gi inspirasjon og nye ideer...
    1 poeng
  15. Den @foroll har på bildet er en Hilleberg Tarp 10 UL (3,5x2,9m). Har samme typen og er superfornøyd. Den i videoen er en DD Hammocks Superlight 3 x 2.9 m.
    1 poeng
  16. 1 poeng
  17. 1 poeng
  18. Kikker litt på kanalen til SwedWoods om dagene. Enkle turer til fots eller med Ally-kano. Ikke noe avansert opplegg, gjerne tarp eller canvas lavvo som tak, eller andre bushcraft-aktige saker, bål og matlaging. Videoer i samme stil som Nagualero og Erik Normark - ingen prating, bare natur. Liker spesielt måten han setter opp tarpen på i denne videoen, det må prøves!
    1 poeng
  19. Etter å ha bodd i Bergen i 25 år, var det vel kanskje på tide å kjøre over brua til Osterøy? Jepp! Og målet var Osterøy kommunes høyeste topp, Høgafjellet (868 moh) Kjørte til Bruvik og tok av mot Hakanes, deretter over på Blomdalsvegen til parkeringsplassen ved veibommen nord for Blomdalsvatnet. Derfra ble det en rundtur: Gikk på grusvei inn til botnet, med frostrim i gresset der solen ikke hadde tatt tak ennå. Hadde tatt på gamsjer, og utsatt starten med time for å la solen få varmet opp ting litt. Da jeg kom til Botnet, tok jeg av ved en pinne med gul merking i veikanten. Rotet litt med stien ved en hytta like etterpå (i motsetning til det jeg trodde, gikk sannsynligvis stien helt inntil hytta - jeg snudde der), men kom meg tilbake noen hundre meter lenger opp. Derfra og oppover gikk det greit - noen tilsiktede avvik fra stien, noen avvik pga sløvhet, men jeg hadde jo GPS på mobilen, så det var ikke noen heksekunst og komme seg til topps Både på tur opp og ned varmet solen så det ble sommerfølelse, men rundt toppen var den kjølige nordavinden veldig merkbar. Måtte til med en mellomjakke under vindjakken for å ha det behagelig. Med litt kalde pølser, frukt og en usedvanlig god kaffe på termos (jeg må ha hatt kaffegudene på min side da jeg lagde den i morges), ble det en energigivende halvtime på toppen. Det var flere som kom og dro igjen mens jeg satt og koste meg for meg selv i solen. Turen nedover gikk også fint, selv om jeg der avvek mer fra stiene, særlig i den øvre delen. Gikk nå med solen rett i mot, og her og der var det skarpt motlys - men jeg valgte å la skyggeluen ligge i sekken, sollys nå på høsten skal jo ikke stenges ute - her må man nyte det mens solen ennå varmer! Drøye 2 timer opp, en drøy halvtime på toppen, og knappe 2 timer ned - det ble ca 14 km på 4 timer og 3 kvarter. En skikkelig flott oktober-tur! Og dermed er jeg i mål med kommunetoppsutfordringen til meg selv for 2020, dette var den sjette i år Er veldig fornøyd med at jeg har tatt 6 helt nye topper, som jeg aldri har vært på før.
    1 poeng
  20. Hei Godt synlige klær og rope: "jeg er ikke en elg"😄 Svenskene har noe med at noen kuer mister livet under elgjakten? Som nevnt skjer det vådeskudds ulykker under jakt, som regel med småvilt jegere med hagle. Men selv politiet har jo noe med deres våpen. Så var der jo en skrekkelig video fra -faktisk en nordmann- på villsvinjakt i Sverige. Han skjøt en mann som gikk på offentlig asfaltert vei tett ved en gard. Uansett var det ikke fritt skuddfelt pgr. av garden. Ja, jeg har sett videoen. Det ble da også domfelt. Det var også noe med elgjakt på Hvaler, hvor en riffelkule gikk tvers gjennom en utedo, hvor en stakkar satt. Han ble nå ikke ramt, men slik kan sette gang i peristaltikken!😜 Så fargerike klær! I ungdommen var jeg engang "klapper" i en drivjakt på dansk gods. Når man nærmet sig advokater fra fiffen mfl. som startet med gammeldansk fulgt av portvin kunne man jo bli litt nervøs når en hørte haglene i bladene på treene😉 Sønnen min opplevde tilsvarende med jakt på fasaner fra "hønsegarden" og senere andejakten i vollgraven ved slottet. Til gjemgjeld ble han og godsassistenten bevertet rikelig med hamburgere og cola på etterfølgende jaktlunsjen (julebords-aktig) Så jakt kan drives på mange måter Elgen
    1 poeng
  21. Jeg ville gått for en litt kortere kano på rundt 14 fot. Lettere å håndtere alene i vind. Padler man alene synes jeg det er greiere med kajakkåre som gir mye bedre fremdrift og mindre behov for å korrigere retningen. Man bør også sitte nærmere midten av kanoen når man padler alene. Jeg bruker forsetet som baksete når jeg padler alene. Snur kanoen med andre ord. Vekt burde ikke spille så stor rolle om du bare har 600 m trilling til vannet. En såkalt rocker kano med buet fasong er mindre retningstabil og er beregnet til raske manøvre i elv.
    1 poeng
  22. Det har jeg ikke tenkt på. Er ganske lydtollerant, men er verdt å ta det i betraktning. Kommer til å brukes mest på fjellet. Tipper kaitum 2 gt blir brukt for det meste i skogen. Men mulig keron blir brukt som luksus med pulk i skogen lgså en gang i blant
    1 poeng
  23. Gapahuk i Lordalen , plass til overnatting for 2-3 personer . WGS84 62°3'12.2"N 8°21'20.9"E
    1 poeng
  24. Er et haaaav av plass i ytterteltet på Unna.. Her med Trangia 27 og Alfa Walk King str 44 for sammenligning:
    1 poeng
  25. ...men jeg skjønner at det er viktig å få en formening før man drar på tur. Her i Finnmark har jeg forsøkt meg frem. De første kalde turene ble testet hjemme på verandaen eller telt i hagen med tresesongspose, fleece-liner og fjellduk (foret) som backup. Dette holdt greit så dette ble brukt en god del turer til jeg kjøte spesiell vinterpose for også å kunne klare temperaturer på ned mot -30. Så kaldt blir det ikke ute på kysten så de første kalde turene ned i -25 ble gjort med backup som liner og fjellduk fordi jeg ikke hadde mulgihet til å teste det ut nær hjemmet med grei retrettmulighet. Så frem til du får testet ut under trygge forhold så bør du ha med deg backup til du lærer deg utstyret ditt. (Det er flere steder det er fryserom hvor du sikkert kan få øvet deg med avtale. Flere ekspedisjonsfarere benytter den teknikken for å teste ut seg selv og utstyr...)
    1 poeng
  26. Har god erfaring med Sportspal kanoer, både 12 og 14 fot. De er lette og ha med å gjøre, veier kun 16 - 18 kilo avhengig av modell. Skal du ha kanoen på biltaket ofte alene er det en stor fordel. Hasle veiet jo et tonn til sammenligning og er ganske uhåndterbar på land. Sportspal har mange fordeler, de går stille i vannet siden de er isolert med skum, og de tåler mer enn en tror og kan lett repareres hvis en bulk eller skade oppstår. Med vanlig padling på stille vann burde det ikke være noe problem, men skal man ut på mer ekstrempadling i stenete elver kan det være andre som er mer egnet. Ellers er de veldig stabile, de står jo og går rundt i de og fisker i USA. Finner mye på Youtube. Det følger med årer så de kan også roes, og det er motorfeste med. De egner seg utmerket til el-motor. Skal en bare ha en kano liggende på hytta for å tralle ned til et vann er jo likevel ikke vekt helt avgjørende, men skal du fra vann til vann er lav vekt kjekt. Sportspal holder seg også godt i pris på bruktmarkedet.
    1 poeng
  27. Padler en god del både flatt vann og elv, samt er vegleder kano gjennom Norges Padleforbund, så vil i all uerbødighet påberope meg en del erfaring. Av de kanoene du nevner som aktuelle for deg vil jeg si at Silverbirch er det beste valget. Jeg har ingen tilknutning til dem og har ikke den selv (men har veldig lyst på). Dette er en kano med gode egenskaper både for elv og flatt vann. Men den krever litt erfaring for å få til å gå rett frem da den ikke har kjøl. Den er ikke laget for å være eksepsjonelt retningsstabil, derimot er den laget for god manøvrerbarhet. I forhold til hvor man sitter når man padler solo er mitt svar enkelt, ikke på bakre tofte. Kanoen er symetrisk så det som bestemmer "frem" og "bak" er plasering av setene. Om du sitter på fremtoften, men snur deg med nesen mot baktoften kommer du mer midt i båten når du padler. Det er og lett og flytte seg litt frem å sitte på kne i senter av kanoen. Fordelen er at du da kan styre kanoen med styretak forran deg, som faktisk ofte er de mest effektivt kontra å styre bak. Vil anbefale kurs, subsidiært harde studier av filmer i løpet av høst og vinter. Finnes mye bra filmer der ute på nettet, men en gammel klasikker er Bill Masons filmer path of the paddle. https://www.nfb.ca/film/path_of_the_paddle_solo_basic/ https://www.nfb.ca/film/path_of_the_paddle_solo_whitewater/ https://www.nfb.ca/film/path_of_the_paddle_doubles_basic/ Finnes menger med padlefilmer på youtube, men husk å være kritisk til det som vises.
    1 poeng
  28. Ja, godt poeng. Man må alltid ha i bakhodet og regne med at anmeldelser ("reviews") og tester er noe forutinntatte. Bare det at man eier en ting selv vil lett føre til at man "framsnakker" den. Og har man interesse i at noen kjøper den, så... Som sagt, man bør prøve båten før man kjøper den. Det viktige er jo at man selv er fornøyd med sin kano, ikke at andre er fornøyd med sine kanoer. Ps. Det er bare musikk i akkurat disse videoene, ingen uttalelser.
    1 poeng
  29. For de som ikke vet det er Tommy Hagg/Gnarlz Outdoors inportør av Silverbirch til USA så det er nok en viss bias i uttalelsene hans i videoene som er linket til over. Hvem bigyellowtractor er vet jeg ikke. Jeg har forøvrig ingen binding til Silverbirch selv, annet enn at jeg kjenner en del folk som representerer de.
    1 poeng
  30. Disse to koser seg på tur i en Silverbirch broadline på en elv i Quebeck/Canada (både flattvann og stryk). Ved tiden 0:24 ser du formen på skroget (bakfra, på taket av bilen). Det er vel det som kalles en "shallow V".
    1 poeng
  31. Her fant jeg i hvert fall en som har førstehånds erfaring mes to silverbircher, en broadline 15 fot og en firefly 14 fot. Men obs, han padler elv (stryk, "hvitt vann"). Det er som regel nokså forskjellige egenskaper man er ute etter i stryk og på flattvann. Ut fra beskrivelsen ser det ut til at fireflyen har noe mindre primær stabilitet, det vil si at den kan føles litt vinglete hvis du vil holde den helt loddrett på vannet (altså ikke kantet). Dette kan endre seg med last, sittestilling osv, så dette er noe du bare må prøve. Hansier også at fireflyen kan være vanskeligere å kante nok til å få endene opp av vannet for å kunne svinge hurtig. Det er antakelig fordi båten er nokså smal (noe som også kan være årsaken til mindre primær stabilitet). Smalere båt kan bety større fart på flattvann, og at den er lettere å padle rett fram. Men igjen altså, du bør prøve båten før du kjøper den. De fleste seriøse forhandlere ordner med det. https://www.songofthepaddle.co.uk/silverbirch-broadland-15-firefly-1st-july-2020-t57988.html Og ikke lås deg til Silverbirch. Det finnes mange fine båter, og du vil garantert finne en du liker ekstra godt. Jeg tror det er lurt å snakke med noen i butikk som driver seriøst med kanoer.
    1 poeng
  32. Silverbirch broadline er en modifisert prospektor. Den er i utgangspunktet beregnet for elv, du vet sånne fjorder med strømmende hvitt vann og bølger. Den har relativt god manøvrerbarhet siden den har en rocker på 5 cm. Av det jeg har funnet ut er Silverbirch broadline en god all-rounder. Man må lære seg basis padleteknikk siden den har gode manøveregenskaper (den går ikke rett fram av seg selv). Personlig ville jeg overhodet ikke nølt med å dra på solo- eller tandem-tur med 15 eller 16 fots broadline (jeg har stort sett brukt en 16,5 fots ally de siste 25 årene, så padleteknikken sitter). Skal man to på lengre tur er 16 fot antakelig å foretrekke pga. plass. På kortere turer og solo-tur ville jeg personlig valgt 15 fot. Når det er sagt så bør man få prøve båten før man kjøper den. Er man nybegynner bør man ha noen til å instruere seg. MAn finner fort ut om man liker bårten. Hvis man ikke liker den etter en times prøving synes jeg man skal tenke seg om og kanskje prøve en annen. Å kalle en flatbunnet kanoe (flat bunn på tvers) for fjordkano blir jo helt feil. En kano som skal padles der det kan blåse opp og bli bølger (typisk på store åpne vann og fjorder) skal ikke ha flat bunn. Flat bunn gir god primær stabilitet, men dårlig sekundær stabilitet. Typisk vil du kunne kante kanoen til du kommer til et gitt punkt der kanoen plutselig tar helt over og tipper deg helt rundt. I bølger som kommer inn fra siden vil den derfor være meget skummel. Her er hva Eian Fritid sier om broadlinen (samme for 15 og 16 fot): https://www.eian.no/products/silverbirch-kano-broadland-15-fot Her er hva produsenten sier om samme: https://www.silverbirchcanoes.com/canoes/broadland-15/ Her kan du forøvrig se "fjordkanoen" din i aksjon (både 15 og 16 fotes broadliner i følge videones beskrivelse):
    1 poeng
  33. Hvorfor skal alle være "helt Lars Monsen"?
    1 poeng
  34. For å være sikker på at denne tråden oppnår zombie-status vil jeg informere om at Unna nå er behørig testet i både ruske og annet vær og godkjent med svært god margin. Beholder nok dette teltet til det dør av alderdom. Takk for oppmerksomheten.
    1 poeng
  35. For 10 minutter siden fikk 2017 modell Exped Orion III UL et nytt hjem hos en trivelig fjellforumer - det ble gammeldags kontanthandel med prøveoppsett og håndtrykk (Og jeg dropper å returnere 2019-modellen til Fjellsport...)
    1 poeng
  36. Da var jeg i mål! - desemberuteovernattingen ble tatt natt til i dag, ved toppen av Olsokfjellet Tolv punkter i kartet med tall som i månedsnr: https://kart.gulesider.no/m/1Gvxa Var litt mer vind enn jeg ventet, så jeg la meg ganske nær en skjæring for å få litt skjerming, og det funket de greit nok til at jeg fikk sove. Temperaturen var nede i -2°C som er lik TLim på soveposen min, og det gikk greit med ullundertøy innerst, og bivybag ytterst - og et par Jysk fløffytøfler på føttene. Slet faktisk mest med kameraet på denne turen, fikk ikke ett eneste skarpt bilde på turen oppover i går kveld, og begynte å lure på om jeg var blitt skjelven og nervesvak. Det viste seg imidlertid at da jeg stilte inn brennvidden for bildestabiliseringen (brukte et helmanuelt Voigtländer 25/0.95-objektiv) hadde jeg bommet og og lagt inn 500mm - så alle feil ble kompensert 20 ganger mer enn de skulle... Oppdaget det i morges, så da friskmeldte jeg meg selv, og noen bilder ble det også Denne utfordringen var ikke ment å være spesielt vanskelig, den skulle fungere som et spark bak når sofaen ble for god og dørstokken for høy - og til det har den vært glimrende! Dersom jeg skal gjøre noe liknende et annet år, tror jeg at jeg kanskje øker vanskelighetsgraden litt og legger til noen regler som tvinger meg utenfor de områdene jeg oftest går i - her har jeg jo halvparten av turene innenfor en drøy time fra leiligheten... (I selvrettferdighetens navn skulle tur 9 egentlig vært i Hurrungane, men regnet bort derfra ) Da er det vel bare å begynne å spekulere på en eventuell 2019-tråd - tror det må bli en slags blandingstråd uten et gjennomgående tema som i år. Får se hva det blir til - ut skal jeg da også, i alle fall
    1 poeng
  37. Sara og jeg gikk vår siste tur i dag tidlig.
    0 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.