Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 21. mai 2020 i alle områder

  1. Sportamore kjører 30% kampanje bla. på SOTO. Måtte bare handle dette: https://www.sportamore.no/produkt/217790-soto-amicus-cook-set-combo-gra 499,- er billig i utgangspunktet, så når man får 30% --> No-brainer
    3 poeng
  2. Det er nok fordi ei flat gummivarmeflaske er langt meir behagleg å ha i senga enn ei hard plastflaske. Det er heller ikkje noko tema at pasienten skal bruke vatnet til å koke kaffe på om morgonen.
    2 poeng
  3. Men det regulerer du veldig enkelt med ein tjukkare sokk utanpå flaska. Det varme vatnet har ein viss energi, og dette skal du prøve å fordele over ei viss tid. Meir isolasjon utanpå flaska gjev mindre effekt, men over lengre tid. Dersom du vil ha masse effekt, men kort tid, brukar du aluminiumsflaske. Dersom du vil ha meir effekt over lengre tid, må du bruke meir vatn, altså større flaske, eller 2. Du hadde nok fått betre forståing av korleis det virkar dersom du hadde lent deg på ei fysikkbok…
    2 poeng
  4. Tok en korona-risk i dag med å ta bussen fra Kringsjå til Solheimsviken 😬 Deretter ble det å labbe de knappe 9 km tilbake til Kringsjå - først opp på Løvstakken, så ned og opp på Olsokfjellet og så ned og over til Holefjellet, før det bar ned til Kringsjå igjen. Dagens bare-legger-bilde (med omtrentlig rute videre skissert) tatt på Løvstakken: For første gang som jeg kan huske tok jeg med is-kaffe på tur - det var skikkelig godt! Brukte en god syrlig kenyansk kaffe, og like mye isterninger som kokende vann da jeg lagde den. For å forsterke smaken litt, hadde jeg i bittelitt salt og enda mindre stevia. Trodde isen skulle overleve litt lenger enn den gjorde på drikkeflasken min, alt var nettopp smeltet da jeg ankom toppen av Løvstakken en time etter at jeg dro hjemmefra - det var iskald nytelse. Siste halvparten drakk jeg på Olsokfjellet, og da var den langtfra iskald - men god på smak likevel Men skal jeg ha iskald kaffe på turer som blir lengre enn en time, må jeg altså ha termos eller noe isolasjon rundt flasken (kanskje ingen overraskelse). Ellers god trim for en som ikke er i helt storform for tiden - jeg prøver å oppnå 4 km/t i snittfart med pauser inkludert, men i dag måtte jeg trekke fra pausene for å få "godkjent" fart - det går riktig nok mye opp og ned på den ruten der da. Og i tillegg til god trim, var det også en fin tur i passelig varmt vær
    2 poeng
  5. Det er mindre sjanse for at slukene setter seg fast. Slik er tapstallet i løpet av en sesong mye mindre. Jeg er ganske sikker på at det ikke blir særlig mindre med fisk pga. det heller.
    2 poeng
  6. Husk for Guds skyld gode campingstoler!
    2 poeng
  7. Overlege advarer ferske teltturister før sommerferien (21.05.20) www.nettavisen.no/nyheter/overlege-advarer-ferske-teltturister-for-sommerferien/3423971683.html Siden jeg nå valgte gjenbruk av gammel tråd: Linken på innlegget over er død, men man finner fila i "det store arkivet": web.archive.org/web/20140906154113/http://www.friluftsliv.no/images/pdf/kullos.pdf Og her en nyere artikkel av samme forfatter: Kullos - luktfri, usynlig og dødelig (19. januar 2017, av: Randulf Valle) www.utemagasinet.no/uteskole/kullos-luktfri-usynlig-og-doedelig Ellers har vi jo også linket til denne utallige ganger her inne: AVGIVELSE AV GASSEN KULLOS (CO). FRA KOKEAPPARAT TIL TURBRUK. MARTINI Svein, OFTEDAL Tor. FFI/RAPPORT-97/04713. rapporter.ffi.no/rapporter/97/04713.pdf
    2 poeng
  8. Gratulerer med fine vesker, noe bedre får du ikke tak i. Ellers istemmer jeg det @Arcticpeak alt har nevnt. Om du får problem med sykkelen er det mest sannsynlig med en punktering, men det mestrer du. Skulle du være så uheldig at kjedet ryker trenger du en kjedekutter og splint, eller en kjedelås. Pass på å få rett splint/lås til ditt kjede, 8, 9, 10-delt etc. Minimalistisk kjøkkenløsning kan være Colaboks og rødsprit og varme vannet i en egnet "kaffi"-kopp, og er vel det som tar minst plass. Selv foretrekker jeg litt tyngre alternativ og bruker det settet fra Biltema som @Arcticpeak linker til, både kjelesettet og brenner. Ønsker du å se settet litt mer inngående så har jeg en presentasjon av Biltemakjøkkenet her. Ellers er et kaffé besøk et hyggelig avbrekk som en bør unne seg innimellom, men kaffidråpa om morgenen ordner jeg allerhelst selv. Sovepose bør ut fra vekt og komprimering være dun. En svak pose kan bedres ved å ligge i langt ullundertøy og ullsokker (strømper) og er særlig aktuelt om du skal campe på fjellet. Jeg har brukt Bamseunderlag inntil for noen år siden på vanlige sykkelturer. Det er billig, men veldig plasskrevende til Bikepacking og kan være utfordrende å finne plass til. Kan kanskje stroppes på styreveske, eller seteveske. Det beste vil være et isolert oppblåsbart som er både pakkvennlig og komfortabelt.
    2 poeng
  9. Jeg ville tatt båten til Haugen og gått opp derfra til Røvolfjellet. Der oppe ville jeg kjent på formen og været. Kanskje første camp der, enten ved det største Røvoltjønnet, ved Abbortjønna eller ved Skogtjønna. Er det dårlig vær ville jeg tatt turen videre ned til Vassviktjønna nede i furuskogen, nedstrøms Skogtjønna. Der er det fint å ligge i le for været. Ørret og røye i tjønnet. Med såpass få dager du skisserer så ville jeg nok ikke satset på noen lenger tur enn kanskje opp til Grislehåen i Røa. Der er det vakkert. Eller fra Vassviktjønna og nedover langs Roasten og Røa mot Røoset igjen etterhvert. Svarttjønna og håene i nedre Røa er spennende og vakre. Det er fisk i alle vann her, men å få de på kroken, ja det kan ikke loves. Man kan bruke mange timer og dager i området her og knapt kjenne napp. Bilde fra Røvoltjønna juni 2015:
    2 poeng
  10. 1. Ja, de fleste campingplasser har vaskemaskiner, dusj og strøm. Vaskemaskiner og dusj må man som oftest betale ekstra for. 2. Ta med et multiverktøy slik at du kan etterstramme skruer og bolter dersom de løsner. Sjekk på forhånd at du har det du trenger til alle bolter/skruer på forhånd. Slike multiverktøy for sykkel selges i alle sportsbutikker og på Biltema. https://www.biltema.no/fritid/sykkel/sykkelservice/sykkelverktoy/universalverktoy-2000038266 3. En gassprimus fungerer fint til ditt formål, det finnes omtrent en million å velge mellom. sannsynligvis det mest diskuterte temaet her på forumet, alle har sine favoritter, og den man eier selv er selvsagt mye bedre enn alle andre. 🤣 Siden jeg allerede har linket til Biltema, dette skulle gjøre jobben, lite og snertent, noe som er viktig når man har begrenset plass: https://www.biltema.no/fritid/friluftsliv-og-camping/kokeapparat/gasskjokken-26-kw-2000042960 Kan sikkert kombineres med dette: https://www.biltema.no/fritid/friluftsliv-og-camping/kokeapparat/kokekarsett-0509-l-2000035737 Det skal visst være plass både til en gassboks og brenneren nede i kjelsettet. Jeg har ikke prøvd disse selv, men inntrykket mitt fra andre her på forumet er at folk er fornøyde med primusene fra Biltema.
    2 poeng
  11. Jeg tenker at så lenge du synes det er greit å proppe ungene med iste, så fungerer det meste annet med annen smak også
    2 poeng
  12. Eller: Legg boksen i en bøtte/bolle med vann når den er full. Merk der vannlinjen går med tusj. Gjør samme med en tom boks av samme merke. Sett samme merke på den fulle boksen. Når du er ute kan du da "måle" ved å legge boksen i kulp for å se hvor høyt/lavt den flyter og slik få en ide om hvor mye som er igjen.
    2 poeng
  13. Lønner seg ikke å være DNT medlem for tiden...
    2 poeng
  14. Varme (med standardsymbol Q) er, etter en streng definisjon, termisk energi overført fra et sted med høyere temperatur til et sted med lavere temperatur. SI-enheten for varme er Joule (J) For å øke temperaturen til 1 gram vann vann med 1°C, kreves det energi tilsvarende en «termokjemisk kalori», eller 4,184 joule. Én liter vann veier ganske nøyaktig 1 kilo. Derfor kreves det 4184 joule for å øke temperaturen til 1 liter vann, med 1°C. Tilsvarende avgir vann 4184 joule til omgivelsene pr grad det kjøles ned. Varmekapasiteten på vann er den samme enten den er i gummiflaske eller i en plastflaske. Forskjellen dere diskuterer her er varmeledningsevne (eller isolasjonsevne (r-verdi) om man vil) på materialet som skiller det varme vannet og omgivelsen (innsiden av soveposen). I tillegg påvirker forskjeller i areal på overlaten av materialet omkranser volumet med vann energioverføringen til omgivelsene. EDIT: Dette påvirker da tiden det tar før energien i vannet (varmen) overføres til omgivelsene (tiden frem til temperatur på vannet = temperatur på omgivelsene) Om varmeledningsevne på Nalgenflaske+ullsokk * overflatearreal er større eller mindre enn varmeledningsevne*areal på gummiflasken aner jeg ikke. Når temperatur på vannet sunket til samme temperatur som omgivelsene så overføres ingen energi til/fra omgivelse fra/til vann i vannflasken. Dvs det varmetapet personen i soveposen har når vannettemperatur i flaska = temperaturen inne i soveposen, er ut fra sovesposen. (Hvorvidt flasken oppleves som kaldere en omgivelsene inne i soveposen har med massetetthet å gjøre.) Hva som er mest komfortabelt å sove med i soveposen er nok litt opp til den enkelte. Selv sover jeg sover fint med 1 eller 2 stk 0,5L Nalgeneflasker rett i soveposen eller en 1L Nalgeneflaske i soveposen. Forskjellen mellom 2 stk 0.5 L Nalgeneflasker og 1 stk 1 L Nalgenflaske er overflaten ift hvor raskt energien føres ut fra de. Og selvsagt forskjeller i komfort med 2 små enheter eller 1 stor enhet ett eller annet sted i soveposen.
    1 poeng
  15. Kvalitetstelt er lette å kjenne igjen, men om det gir status er jeg usikker på. Personlig er jeg ikke opptatt av status når det gjelder slikt - vekt og at det er til å stole på har større betydning. Om du har et telt som er lett og som er kvalitet og skal selge det så får du en OK pris for det på bruktmarkedet om det er behandlet skikkelig. Det har en stor egenverdi i seg selv. Om du får en skade på en kvalitetstelt sender du det til reperasjon - det gjør du kanskje ikke med et rimeligere telt (det gir du til ungene så de kan bruke det i hagen). Det er alltid en sammenheng mellom kvalitet og pris.
    1 poeng
  16. Heeeeelt! uvesentlig i Finnmark om sommeren (Jeg har byttet til bardunsnor med refleks på de aller fleste av mine telt og lavvoer som brukes mer enn om sommeren...)
    1 poeng
  17. Bra tilbud, men nå er de utsolgt: Var inne å tittet da jeg fikk mailen, men hjernen var ikke enig i at dette var en no-brainer. Nei, du har nok brennere fra før tenkte den, og det grytesettet vil du aldri bli å bruke uansett. Men så fikk hjernen tilført litt info om Amicus og ble samtidig påminnet om at den fra før liker Windmaster svært godt. Så da gikk den over i "kjekt-å-ha modus". Sportamore var utsolgt for settet, men det gjorde ikke meg noe så lenge de fremdeles hadde brenneren med samme 30%. Betalte da samme sum som for settet om jeg ikke husker feil.
    1 poeng
  18. Er Trekkinn en seriøs nettbutikk? Ser i beste fall ut som ren svindel. Edit: Her kan man lese noen brukererfaringer som bekrefter det jeg trodde: https://no.trustpilot.com/review/trekkinn.com Trekkinn ser ut til å være nettsvindel skrevet på gebrokkent norsk generert av Google Translate.
    1 poeng
  19. MYGGMIDDEL! Gjerne noe Thermacell som kan brukes til å tømme teltet for mygg før leggetid og evt holde forteltet fri for mygg om man blir plaget med såpass nedbør at man må lage frokost osv i forteltet. Ellers er jeg glad i tarp som f.eks solskjerming. Spesielt i åpent lende dersom man ønsker å kunne dra seg litt i teltet på morgenen uten at heten blir uoverkommelig på solrike dager. (Den samme kan benyttes til å lage forlenget inngangsparti om man har nedbør):
    1 poeng
  20. Tusen takk for svar 😊 vurderer både stekepanne og gryte til lite+ 😊 tenkte kanskje det holdt med en av delene men tror nok det blir kjøpt både panne og gryte 🤣
    1 poeng
  21. Dersom det er et poeng at guttungen får fisk, og det er det jo gjerne, så skal det godt gjøres å ikke få i det minste noen småørret om det fiskes med mark og lett søkke i kulpene i Røa. Om dere vil ha lake (kan jo være eksotisk for noen) så fortsett med dette fisket etter mørkets frembrudd og kanskje i de mer rolige partiene.
    1 poeng
  22. Jeg ville gått for vinterposen. Jeg var på grensen til å hutre litt ved ca. 4 plussgrader i fjor, i telt i min Blue Kazoo med komforttemp på minus 3 eller deromkring. I vår lå jeg i hengekøye og var da varm og god i min Mountain Hardwear Torch med komforttemp minus 9. ( I begge tilfeller hadde jeg ull under og i køya faktisk to lag og vattert jakke...- ja, jeg måtte lufte. Hadde jeg brukt bare ulla og kanskje en ekstra genser over ullundertøyet ville det blitt perfekt.) Du kan alltids lufte om du har en varm pose, men å få inn varme om du er kald er mer knølete.
    1 poeng
  23. Mange her på forumet skryter mye av hvor billig det er å sende inn telt til fabrikant for utbedring! Er det billig når det egentlig burde vært gjort fra starten av? Den beste servicen en produsent kan gi er at man ikke trenger å sende tilbake teltet for utbedring! Jeg har talt !
    1 poeng
  24. Ramla plutselig over noen telt fra Nigor Dodo 3 og Oriole 3, noen som kjenner til dem? Virker absolutt som et alternativ til Nallo 4 GT for 3/4 personer som 3 sesongs telt (F.eks. Nigor Spix skal være veldig bra ut fra det jeg kjenner til.) Oriole 3 - 3,9 kg: https://www.nigor.eu/tents/oriole-3.html Dodo 3 - 3,385 kg: https://www.nigor.eu/tents/dodo-3.html Video av Oriole 3:
    1 poeng
  25. Jeg lurer på om jeg skal bruke denne tråden til å stille noen nybegynnerspørsmål, i stedet for å starte nye tråder om alt jeg lurer på. Hvis det er innenfor forumreglementet. Jeg søker i forumet før jeg spør, men noe av det jeg lurer på er muligens så banalt at ingen tidligere har trengt å spørre. Det meste er ikke spesielt relatert til bikepacking, dog, men vanlig friluftsliv. Så tre spørsmål: 1. Campingplasser. I utgangspunktet kommer jeg til å slå opp teltet i det fri, men noen ganger kan man trenge fasiliteter til klesvask, dusj, strøm til diverse ladbare enheter, osv. Er dette noe de fleste campingplasser har? Og er det vanligvis et problem å få plass med et enmannstelt på en campingplass i fellesferien? I den grad det er mulig å spå noe som helst om kapasiteten i min tids mest spesielle sommer. 2. Sykkelhavari. Jeg har sjelden hatt behov for noe mer enn å lappe/ skifte slange. Jeg tenkte å lære meg å skjøtte kjede i tilfelle det ryker. Er det noe mer jeg burde tenke på? Skulle man få fullt havari langt oppi fjellet, vil det alltid dukke opp noen som kan bistå med hjelp til nærmeste tettsted (hvis noen tør å stoppe for fremmede i disse tider ...). 3. Koking. En morgen uten kaffe er en skremmende tanke, og jeg tenkte å ta med aeropress. Den veier nesten ingenting og tar lite plass. Hva er det minste jeg trenger av utstyr for å varme vann (og kanskje også kunne steke noen pølser?). Eller begynner vi her og snakke om ting som tar så mye plass at det kanskje er bedre å finne seg en kafé? Jeg endte forresten opp med seteveske og styreveske fra Ortlieb. Tror ikke jeg tør å satse på noe som ikke er helt vanntett, og bikeshop.no hadde bra tilbud på den ene av dem. 15 liter i den foran. 8-16 liter i den bak. Begge kan komprimeres til å bli ganske små hvis jeg ikke pakker dem fulle. Jeg bør således ha god plass, men jeg vil likevel minimere vekten til et absolutt minimum. Alle råd til nybegynnere ser ut til å starte med at vi pakker for mye. Jeg vil heller pakke for lite og finne en butikk ved behov.
    1 poeng
  26. En skikkelig kort tur i fjæra! Bål panne, sol og litt mindre snø!
    1 poeng
  27. Eg fekk Rogen forrige helg og har prøvd det ei natt så har ikkje allverden med brukserfaring, men kan sei at det tilsynelatande står overaskande godt i vind. Er meldt mykje regn til helga så då kan eg eventuelt melde tilbake til deg på det med oppsamling av vatn på taket. Rogen fekk forøvrig ein ganske stor makeover i 2017 så det kan jo vere eit problem som vart fiksa med den nye modellen. Ellers har eg god erfaring med både Allak og Reinsfjell Superlight og kan sei at kvalitetsintrykket mitt av Hilleberg sin Yellow Label-serie ligger langt nærare Red Label enn Helsport sine supelight-telt. Eg hadde ikkje vegra meg for å ta med Rogen på turar i høgfjellet som eg ellers ville tatt med Unna.
    1 poeng
  28. Selv en natt mellom midt i forrige uke var det ihverfall minst 3 personer på solotur som overnattet der. (Opp 05:30 og retur før jobbdag for min del, ...håper jeg ikke vekka de andre i nærheten 😄)
    1 poeng
  29. Hatt noen finfine turdager i Buskerud/Telemark. Først en tur inn til Goliaten DNT hytte. Vi hang oss riktignok i tærne utenfor, men kjempefint område og hytte. Litt i overkant populært for sånne einstøinger som meg, men kan jo ha noe med å gjøre at det var natt til 17. mai . Tok også turen opp Dronningslepet og kikket på Tverråsutsikten (535) i kveldinga. Så gikk turen videre til Bø hvor målet var Gygrestolen, finfin tur, vi tok runden og var oppom "severdighetene" på veien (Svartjernhola, Venetjønn, Maurknatten). Avsluttet Telemarksturen med en tur opp til Maskat, gikk den også som en runde. Noen km i bena, ikke noe antall høydemeter å skryte av men ille nok for en råtten kondis. Fine turdager.
    1 poeng
  30. Jeg ser på statistikken at jeg har vært på 26 fjelltopper denne friperioden. I tillegg har jeg hatt noen tunge turer opp med plank til ett vått parti ca 250 høydemeter opp (som jeg ikke får registrert siden det må gå 24 timer mellom hver bestigning)- og 1,5 km å gå. Hadde som mål å ikke legge i fra meg plankene på vei opp lia, og klarte det en gang. Syns det er verst når jeg må legge i fra meg plankene, samt at jeg får gnagsår på skuldra. Ser meg tilbake Verdt slitet får man tro - dette har alltid vært et vanskelig parti - knedyp gjørme/myr. En annen dag... Utrolig flott fotføre selv om det er masse masse snø. Folk holder stiene åpne gjennom hele vinteren ved å gå på føttene akkurat i stien - gir et glimrende fotføre på tidligvåren.
    1 poeng
  31. Det greieste er vel Spranget som utgangspunkt. Rondvassbu til Bjørnhollia via Illmannsdalen er greieste rute. Retur uten om å gå samme vei krever litt mer planlegging og er litt mer komplisert. Mange alternativer: - Hentes av andre fra Straumbu er jo også en mulighet.
    1 poeng
  32. Har ikke gått mellom Rondvassbu og Bjørnhollia men har vært på flere toppturer i Rondane. Mitt inntrykk er at terrenget er slakt og fint med store og avrundede (og forblåste) fjell. Jeg gjorde litt rask research for deg og fant flere alternative ruter dere kan gå. Du sier ikke noe om hvor lenge dere skal være på tur men mitt inntrykk er at man ganske enkelt kan tilpasse turene sine i Rondane. Her er «rutene» jeg fant: Transportetappe fra bil til hytte Straumbu-Bjørnhollia: Ca. 6,2 km - 445 m stigning Spranget-Rondvassbu: Ca. 6,7 km - 350 m stigning (+mulighet til å leie sykkel) Hytte til hytte Bjørnhollia-Rondvassbu: 12,5 km - 680 m stigning Rondvassbu-Bjørnhollia: 12,5 km - 400 m stigning Lengre vandreruter om dere ikke vil gå samme vei tilbake Rondvassbu-Bjørnhollia-Langglupdalen-Rondslottet-Vinjeronden-Rondvassbu: Ca. 30 km - 2100 m stigning Rondvassbu-Bjørnhollia-Langglupdalen-Rondvassdalen-Rondhalsen-Rondvassbu: Ca. 34,5 km - 1870 m stigning Rondvassbu-Bjørnhollia-Veslelægret-Rondvassbu: Ca. 33 km - 1510 m stigning Nå har ikke jeg gått noen av disse rutene selv, men kanskje noen andre har det og kan supplere med hvordan stiene er å gå på?
    1 poeng
  33. Jeg gikk Rondvassbu - Langglupdalen - Bjørnhollia - Rondvassbu i høst, og kan ikke huske at det er noen gode alternative ruter for fram og tilbake. Hvis du tar utgangspunkt i Rondvassbu, så går det for eksempel an å gå til Bergedalstjønnin (der er det veldig fint, synes jeg) og overnatte der en natt i telt og så gå tilbake til Rondvassbu. Men den første delen er ganske bratt først opp og deretter ned igjen (jeg har ikke barn så veit ikke helt hva en 11-åring klarer...). Og så eventuelt ta en ny dagstur i retning Bjørnhollia dersom man har mer tid.
    1 poeng
  34. Skal man ha god effekt av å bruke dunjakke etc. inne i en sovepose så er det viktig at soveposen har stor nok omkrets til at klær og sovepose ikke komprimeres pga for lite invendig omkrets til person + ekstra klær. Soveposer kommer i mange ulike bedder, Alpine Fit, Mountain Fit, Expedition Fit, osv. osv.
    1 poeng
  35. Kan hjelpe med et bilde til, de har i store mengder på noen byggeplasser, her fra utbyggingen av nye E6 ved Moelv. Jeg hadde veldig lyst til å raide denne lastebilen
    1 poeng
  36. Ah, det er derfor gass ikke virker om vinteren, da er det is på vannet og boksen er alltid tom..🤪
    1 poeng
  37. Tror det skal gå helt fint. Du sier ikke noe om varigheten på turene, men det er også en kjennsgjerning at det er mer "futt" i en ny gassboks. Etter hvert lærer du også hvor høyt forbruk brenneren har, så du kan beregne hvor mye drivstoff du trenger. Har du kjøkkenvekt, vei boksen før og etter tur og skriv vekta med tusj under boksen. Da vet du hvor mye som er i boksen. Altså, hvis du skal på en tur der du forventer lavere temperaturer, ta med en ny boks. Er det varmere i været, kan du ta en brukt forutsatt at det er nok igjen i den. Jeg har i mange år bodd i en "basecamp" på høyfjellet. Der har dagstemperaturer over 10° vært å anse som en bonus, på natta har temperaturen krøpet nedover mot 0 (alt etter som). Jeg har brukt en "Cadac Safari Chef" gassgrill, den har en brenner som minner mye om Mimer Stove. Den har en stekeplate som er veldig praktisk når 4-6 personer skal ha frokost og til å grille/steke til middag. Jeg har alltid brukt nye 450g bokser på den, aldri varmet boksen, men når det er ca 1/3 igjen merker jeg at alt tar lengre tid. Da har jeg byttet boks, men siden det også kokes kaffivann og mat, har jeg flyttet den brukte boksen over til en Primus Omnifuel. Den har slange og kan kjøre boksen opp ned, så med den får jeg brukt opp resten av boksen. Mange vil sikkert "gispe" over at jeg ikke bruker bensin til koking, men når man er flere som skal bruke brenneren, slipper jeg å hele tiden passe på at ingen kløner det til. Så da er gass enkelt for alle og driftsikkert. Du trenger ikke kjøpe de dyreste gassboksene, jeg bruker utelukkende bokser fra Jula eller Biltema. Så kort fortalt igjen: Forventer du "kaldt vær", ny boks. Er det varmere, brukt boks, forutsatt at det er nok igjen.
    1 poeng
  38. På de to siste turene mine har jeg brukt en Kovea Spider (den må ikke forveksles med Primus Express Spider). Denne er ultrakompakt til slangebrenner å være, har forvarmingsrør, så kan ha boksen opp/ned, har brede kjelestøtte. Ved første øyekast ser det ut som den har et smalt flammebilde, men konstruksjonen gjør at flammen kommer ut på sidene, og den er ca 8cm i diameter på fullt. Den har fin flammekontroll (flammen blir smalere på lav effekt). Den veier 170g og går nedi en Firemaple FMC-XK6 varmevekslerkjele (11.5cm innvendig diameter) på 1l sammen med en 230g gassboks! Dette blir da en "slangebrenner Jetboil". Fjellsport har hatt denne på tilbud til ca 50% med ugjevne mellomrom. Jeg gav 399,- for min. I samme kategori har jeg ogdå en MSR Windpro 2, er også fornøyd med denne, og den har bred flamme. Nedpakket tar den vesentlig mer plass enn Kovea Spider. https://adventuresinstoving.blogspot.com/2017/04/canister-stoves-compared-compendium-of.html?m=1
    1 poeng
  39. Godt poeng! Fordi optikken er bedre og gir et mer kontrastrikt bilde. Men da tror jeg vi er oppe i de øvre Swarovski og Leica prisklasser. En skikkelig god kikkert kan vare i flere generasjoner, så man kan se på det som en investering. Folk bruker gladelig 5-600.000 på en ny bil som man har i 4-5 år, så hvor dyr er da egentlig en kikkert til f.eks. 15.000:- som man har livet ut? Så er det veldig mange som ikke har råd til å bruke mer enn 40-50.000 på en bil, og en kikkert til 5.000 blir da for kostbar fordi kontoen er tom i slutten av måneden.
    1 poeng
  40. Det er ikke så vanskelig . Tallet for forstørrelse er greit, jo høyere tall, jo mer forstørrelse. Altså at ting virker som de kommer nærmere. De fleste er einge om at 8x (8 ganger forstørrelse) er nok, fordi større forstørrelse f.eks. 10x) gjør det vanskeligere å holde kikkerten rolig - du bør da ha noe å støtte den på. Det andre tallet (25, 32, 42 eller noe annet) beskriver diameteren på glasset (linsene) i front på kikkerten. Jø større diameter, jo mer lys slipper den inn til øynene dine. Dette er viktig i dårlige lysforhold, skumring, tungt overskyet eller ellers i litt mørke forhold. Jeg har både 8x25 og 8x42 kikkerter, og forskjellen i dårlig lys er stor! Så man skulle tro at bedre lysstyrke alltid er en fordel, og det er det for så vidt. Men ulempene er større og tyngre kikkert (fordi det er mer glass), og høyere pris. Min mening er at 25 og mindre er for dårlig til en grei allroundkikkert, 32 er minimum. Men det må som nevnt avveies mot vekt og størrelse. En annen viktig ting er hvor kontrastrikt bildet er, der er det stor forskjell mellom billigkikkerter og de litt mer påkostede. God kontrast gir et klarere og tilsynelatende skarpere bilde med flere detaljer. Det er en av tingene du betaler for i dyrere kikkerter - det andre er at bildet er skarpt helt ut i kantene. Og selvsagt skal en kikkert til turbruk være helt vanntett.
    1 poeng
  41. Spot on tubbs. 😅 Hadde en tur for fire år siden med meg og barna hvor kun soveposene, liggeunderlag og telt kom på ca 14 kg. Jeg bar da dette i eller utenpå min sekk, da i tillegg til annet fellesutstyr, mat etc. og mine ting. Etter den turen begynte jeg å tenke bittelitt mer på pakkevolum og hva ting faktisk veier Og her et annet eksempel på ekstravekt på en tur i 2017. (barna gikk tom pga endring i turplaner som gjorte at vi gikk dobbelt så langt som planlagt den dagen)
    1 poeng
  42. Jeg startet med en Amok Draumr 1.0 og Exped Synmat UL 9 LW for tre år siden. Sommeren etter kjøpte jeg en Ticket To The Moon – Double (TTTM), og tenkte at den kommer jeg bare til å bruke på dagtid. Amoken og liggeunderlaget var jo den komplette pakken, med tarp og myggnett inkludert. Det siste året har jeg blitt mye mer glad i å campe med TTTM-hengekøya. Det er enklere å komme seg inn og ut, og jeg synes ikke opplegget krever den samme balansekunsten som i Amoken. Frem til nå har jeg bare brukt Exped-underlaget oppi hengekøya. Etter en del test-overnattinger på verandaen – og mange turer i nærområdet – har jeg kommet frem til at det fungerer godt å blåse opp liggeunderlaget 70–80% når det skal oppi hengekøya sammen med meg og soveposen. På den måten synes jeg underlaget pakker seg bedre rundt meg, uten at jeg komprimerer den syntetiske isolasjonen i underlaget noe særlig. I -10°C har det vært litt kaldt på tærne, men ellers har det fungert godt … frem til nå. Etter masse research på nettet (YouTube, Hammockforums.net og diverse andre sider) har jeg også blitt veldig nysgjerrig på hvordan det er å overnatte med en underquilt på utsiden av hengekøya. Jeg endte til slutt opp med å bestille en Incubator Econ 10 fra Hammock Gear, og gleder meg som en unge til den kommer i posten. 😁 Det finnes en rekke andre familiebedrifter i USA som produserer underdyner, overdyner, tarp, osv. på bestilling, men jeg vet ikke hvor aktivt de markedsfører seg i utlandet. Jeg synes utvalget på vår side av atlanterhavsdammen er litt begrenset, og skulle ønske det var lettere og billigere å komme i gang med hengekøye-camping 🙂
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.