Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 25. nov. 2019 i alle områder

  1. Jeg blir stadig forundret over at folk som ikke kjenner på skam føler en sånn trang til å formidle at det er et problem at andre gjør det. Skam er en følelse som kommer innenfra, og er ikke noe man kan påføre andre.
    7 poeng
  2. Både ordet skam og krenka, brukt om andre, gir meg neller. Og også det at enten gir du faen eller så er du veggis med panikk. Å håne «den andre siden» er tydeligvis en greie, og alle er i strupen på hverandre og tror at alt er sort/hvitt. Enten eter du kjøtt med begge henda eller så elsker du Lan. Det er skikkelig konstruktivt 🤪🤦🏼‍♀️ Kanskje hver og enkelt heller burde konsentrere seg om seg selv og sine egne verdier? Og ikke være redd for å ta imot ny lærdom. Det er aldri feil. Det er heller ikke feil å endre mening underveis 😁 kamelsvelging er faktisk både modig og kult 🤟🏻
    4 poeng
  3. Dersom man betaler 1000kr/år i forsikring har man allerede oppnådd co2avtrykket til trådstarter..
    3 poeng
  4. Skam er også en hersketeknikk sånn som i dag hvor det brukes mot f.eks de som kjører dieselbil, dra på Syden ferie, spiser rødt kjøtt eller jobber i oljeindustrien. Nye ord dukker opp som f.eks flyskam. Av de verre utslagene av denne hersketeknikken er at barn av oljearbeidere blir mobbet på skolen, Å få barn til å føle skam og skyld er også blitt brukt som barneoppdragelse, gå tilbake i tiden så ser du.
    3 poeng
  5. Vel, den er jo antagelig ubrukt/ny enda så han kan antakelig fortsatt selge den før samme pris som den ble kjøpt om han angrer på kjøper. Er pris øverste kriterie så ble det jo nevnt en sovepose til 1250,- med T-Lim = - 26°C lenger oppe. (Han valgte antagelig ikke ut fra pris som viktigste kritikerie.) Enda billigere er det kanskje å kombinere 2 vinterdyner (om man har) med et grevlingtrekk. 😄
    3 poeng
  6. Tok samme tur som forrige søndag, bare motsatt vei i dag Da jeg satt ved Viggohytten og så sørover, samtidig som jeg gløttet på kartet på mobilen, gikk det opp for meg at jeg har feiltolket hvor Tysnessåta befant seg i horisonten - og jeg måtte derfor legge inn en aldri så liten etterskrift i innlegget mitt fra 5 november (Link), det ene bildet der er jo ren bløff Knipset et bilde da jeg kom til Olsokfjellet, og tok sjansen på å legge inn piler og navn: Av de som jeg har satt navn på her, har jeg kun vært på Tysnessåta. Kanskje noe å tenke på ifm utfordringer til meg selv for 2020?
    3 poeng
  7. Det er vel her vi havner vi som ikke føler skam for alt vi har kjøpt og gjort.
    3 poeng
  8. Står du virkelig inne for at skam er noe man ikke kan påføre andre? Du kan enkelt påføre andre en følelse av å være dum, utilstrekkelig og liten. Det kommer helt an på hvordan du velger å si ting til andre. Siden vi er mennesker og ikke roboter, så påvirkes vi av det som blir sagt til oss i en eller annen grad, enten negativt eller positivt. Skam kommer selvsagt fra hver enkelt individ sitt indre, og kan i så måte ikke bli "påført", men jeg synes det er helt talentløst å mene at man ikke kan frembringe skam i andre mennesker. Det er forøvrig ikke opp til deg å bestemme om du har påført noen skam, det er det "offeret" som bestemmer.
    2 poeng
  9. Bare å bruke FC. Slutt med hysteriet og bruk det som fungerer best. Les litt hva @Espen Ørud skriver om monofilament og holdbarhet kontra FC så velg selv. Ikke hva "miljøkrigerne" som sjeldent fisker har mening om
    2 poeng
  10. Oppdaget denne trivelige nordlendingen som lager flotte, lavterskel turfilmer: https://www.youtube.com/channel/UCHcqGlSbnAbjYr67q01fPpA/videos Anbefales!
    2 poeng
  11. Nytt syprosjekt ferdigstillt. Anorak i softshell fleece fra extremtextil.de etter mønster fra The Green Pepper. Lukking i halsen ble med skinnlisse og vindklaff isf glidelås som var i mønsteret.
    1 poeng
  12. I april/mai 2020 skal vi padle fra Bergen til Ålesund, eller motsatt vei hvis værmelding og vindretning tilsier at det er ett bedre valg. Planen er å bruke en uke, men vi setter av 9 dager. Noen som har padlet ruten eller deler av den, og har tips til steder vi bør besøke på veien, gode leirplasser etc? Noen som har gode idèer til hvordan man skal transportere 3 mann med 3 kajakker og utstyr mellom Bergen og Ålesund? Hurtigbåten går bare til Florø. Hurtigruten er kanskje ett alternativ, men det koster rikelig i høysesongen har jeg hørt.
    1 poeng
  13. En kjekk "fornyelse" av en gammel tur. Broderen har bestemt seg for å komme i bedre form. Etter å ha vært plaget med skader og sykdom en lang tid, er han nå endelig klar for nye utfordringer. Som bakker og turer på over to timer. Vi har hatt mange kjekke turer sammen opp gjennom årene, og det er ikke helt greit å se at han sliter mer enn meg opp bakkene – på grunn av manglende kondisjon. Lørdag ringte Broderen og spurte hvor jeg hadde tenkt meg på tur. Et spørsmål det ikke alltid er et godt svar på. Bestyrerinnen spør ofte om det samme.... Fredagens tur ble litt mer enn bare enn oppvarming, men den kunne ikke kalles en langtur. Jeg hadde håpet på å kunne ta en litt lengre tur lørdag. Men hvor? Det lurte også broderen på. For et par uker siden gikk vi en ny tur i området ved Bjødnali. Vi endte ut i Engjamyrane – med begge beina. Etter å ha vasset i myra en stund fant vi traktorveien som skulle gå rundt de verste myrhullene. Ekstrasløyfen til den vanlige turen rundt Bjødnali, Sjelset og Sælandsskogen, gjorde at tilsammen ble det godt over en mil og vi brukte ganske lang tid. Kunne det være en ide å tråkke opp igjen denne turen, helst minus Engjanemyrane, for å se hvor langt det kunne være. Og hvor lang tid vi ville bruke. Forrige turen gikk det jo litt tid ekstra med å vasse i myra. Broderen var så avgjort klar for en slik tur. Spesielt siden det ville være mulig å korte inn, om formen ikke helt var på plass. Han kunne også tenke seg å se nye steder. Det blir jo mye samme turene for oss. Det var ikke mange andre i Sælandsskogen denne dagen. Forholdene var helt greie, men oppover Urdådalen er det mye stein, og den er glatt når den er våt. Denne dagen var det mye våt stein. Det gikk ikke spesielt fort oppover, det ble mye tråkking mellom steiner. Etter å ha passert Bjødnali, og gått langs vestsiden av vannet (på god vei), tok vi en sjefsavgjørelse, og satte kurs mot hytte ved Skogen. Fortsatt på god vei. Borte ved Skogen så vi flokken av Skotsk Høylandskveg. Også denne gangen tok de oppstilling mot oss med kalvene bak. Vi snek oss på baksiden av hytta og fant «geilen» videre. Det var ikke helt vei, men hvor vi skulle gå, var ganske klart. Over ei myr var det laget vei, og over bekken var det «klopp». Det var lett å følge stien – til der vi gikk feil forrige gang. Her tok det litt tid før vi fant den smale sti, og et stykke opp i lia, traktorveien. Fra toppen av skaret mot Sjelset, ble det den vanlige veien tilbake til bilen. Helt greit og ganske kjekt, da jeg for første gang på lenge faktisk jogget nedover bakkene. Broderen var ganske fornøyd med turen, og ikke minst med den «omveien» vi la til. Det gjorde at dagens utflukt ble på 11 kilometer. Noe som må få «bestått» som tur. Ikke en riktig langtur, men det tok oss mellom to og tre timer totalt. Les hele artikkelen
    1 poeng
  14. 1 poeng
  15. Ja oki. Da prøver jeg meg fram. Takk for tipsan
    1 poeng
  16. Litt funfacts: Atmosfæren vi puster inn her på kloden vår inneholder ca 21% oksygen og 0,4 % Co2.Pluss en del andre gasser. Eksosen vår , det vi puster ut, inneholder ca 16% oksygen og Co2 nivået i utpusten er rundt 4% Co2. Co2 nivået har altså 10 doblet seg. Som vi alle vet ( håper jeg ) forbruker planter Co2 , og produserer til gjengjeld oksygen for oss pustende. Og vi bruker altså oksygen som drivstoff for å produsere Co2. Vi har nytte av hverandre, plantene og oss. Hvilken innvirking kan det ha på Co2 nivået i atmosfæren vår når jordens befolkning øker , mens mere og mer grønt legges under asfalt eller blir til ørken ?
    1 poeng
  17. Kult! Her drodles det litt rundt mulig padletur fra Kristiansand til Kragerø i påska. (evt videre retning Oslo om dager, distanse og vær tilsier det). Vi tenker bil til Kristiansand og få noen til å kjøre den tilbake, alternativt bil et stykke for så å få skyss videre (og hente bilen igjen etterpå).
    1 poeng
  18. "Your footprint is 13.42 metric tons per year" hihihihi
    1 poeng
  19. Jeg bor miljøvennlig, bruker vannbåren varme til oppvarming ved behov, senker innetemperatur til 18 grader, flyr ikke, spiser knapt nok rødt kjøtt, meget lavt bensinforbruk etc. Man skal være miljøvennlig - ikke slutte å leve.
    1 poeng
  20. Jeg misliker "Black week" og alt røret som foregår om dagen, men jeg trenger nye BC skistøvler. Kom over et par lite brukte Crispi Stetind på Finn.no og slo til! Win-win!
    1 poeng
  21. Jeg ser stort sett fordeler av at man reduserer forbruket av olje, rødt kjøtt og flyreiser. Nordmenn er jo blant de som flyr aller mest i hele verden. Norsk sauekjøtt som beiter i utmark er kanskje blant det røde kjøttet som forurenser absolutt minst om det blir spist i Norge (håper alle kjøper norsk sau til jul, og ikke importert). Kutter man norsk olje vil man øke forbruket av kull i eks. Storbritania, det er ikke nødvendigvis en positiv effekt. Men jeg ser ikke negative miljøeffekter av at jeg prøver å kjøre mindre bil, og har byttet ut min 30 år gamle båt med stor motor mot en robåt.
    1 poeng
  22. Den er skummelt godt og skummelt billig på Black Week nå 😂 den er jo strikket i litt grov ull så den virker veldig holdbar.
    1 poeng
  23. Jeg bruker en joggebukse i ull fra Janus. Fikk den i en gave, men sett til rundt 4-500 kr på OBS en rekke ganger. Er som en ekstra tjukk, veldig løstsittende ull-longs i 100 % ull. Jeg pleier å ha den på utenpå longs til å sluntre rundt i leir/telt/hytter, og funker fint til korte ærend ute som henting av ved, vann, toalettbesøk og lignende. Funker også til å sove i hvis det er ekstra kaldt. Den er ikke vindtett, men jeg har Helsport sine fotposer som nær meg over knærne og ekstra stor ullgenser som henger nedenfor rumpa, så det skal blåse mye før det blir nødvendig å ta på ytterbuksa for å gå en kort tur ut. Den største ulempen er at du kan ikke ha den på utenpå ytterbuksa når du stopper opp, men det skal da bra kaldt før sånt blir nødvendig? Hvis man har fotposer, dunjakke/dunparkas/primaloftjakke til utenpå jakka, et par tørre votter og en tørr lue tilgjengelig, så må det være rimelig kaldt før man trenger en isolasjonsbukse til å ha på utenpå ytterbuksa. Fordelene er jo selvsagt prisen (som er en brøkdel av en del bukser som foreslås her), at den kan brukes som longs i tilfelle longsen blir bløt, at den er myk og deilig å ha på, også i soveposen, tåler fint å bli fuktig, og man kan bruke den som kosebukse når man ligger forkjølet under sofaen hjemme og ser westernfilm og synes synd på seg selv.
    1 poeng
  24. Har sovet i Elixir 2 og Marmot Vapor 4p. Begge teltene dekker samme bruksområde, men Vapor er trolig litt varmere siden det kan lukkes fullstendig. Samtidig har Vapor muligheten til å ha kun myggnettingdøren igjen i innerteltet for bedre lufting og utsikt. Elixir har vel deler med duk, og deler med netting Øversr, så der kan man ikke variere lufting i samme grad. Men jeg synes det har fungert bra de få nettene jeg har hatt i det. Tenker det er størrelse, vekt, pakkvolum og utforming som bør avgjøre valget, samt hvor viktig det er å kunne lukke helt eller ha full «myggnettingåpning» i innerdørene.
    1 poeng
  25. @whistler ref: "Gassen er fargeløs og luktløs, har en egenvekt i forhold til luft på 0,97, det vil si svært lik luftens og er selvfølgelig blandbar med luft." Så hadde jeg plassert den i pustehøyde eller høyere. Kanskje i festet/stroppen mellom inner og ytterteltet , dersom du tenker å fyre i forteltet. Vurderinger foretatt av WHO I 2000 foretok WHO en gjennomgang av eksi­sterende kunnskap om helseeffekter av CO. WHO beskriver i sin rapport at COHb­-nivåene i blodet ikke skal overskride 2,5 % ved lett eller moderat mosjon. Dette var basert på at: middelaldrende /eldre ikke­-røykere med dokumentert/latent hjertesykdom skal beskyttes mot akutt hjertesvikt fostre i ikke-­røykende mødre skal beskyttes WHO foreslo følgende retningslinjer for CO­-konsentrasjoner: 100 mg/m3 (90 ppm) i 15 minutter 60 mg/m3 (50 ppm) i 30 minutter 30 mg/m3 (25 ppm) i 1 time 10 mg/m3 (10 ppm) i 8 timer
    1 poeng
  26. Fant ut tidligere i uka at jeg måtte ha meg to netter i telt nå i helgen. Det var meldt et par plussgrader og regn på fredag, ikke veldig fristende, men turbehovet vant. Så jeg tok tre-bussen innover i Maridalen på fredag, gikk av på Skar, gikk grusveien opp til Øyungen. Tok en liten sti jeg har gått noen få ganger tidligere, som er kortere og har jevnere stigning enn alternativet (langs Øyungen, forbi Kalven, opp forbi Liggeren), mista stien i halvmørket og kom for langt opp i terrenget, men fant den igjen etter en stund. Siste drøye halvtimen gikk utenom sti og med hodelykt. Var framme ved Bikkjemyr vest for Kalvsjøen rundt halv sju, der var det kanskje 20 cm snø, litt mer enn jeg hadde regnet med, for det hadde vært regn og plussgrader noen dager nå. Men det var bare å tråkke til en flate å sette teltet på, og sparke vekk snø for å få satt barmarkspluggene i myra. Prøvde en ny variant for å få tørket vått undertøy med kroppsvarmen: tørt innerst, så et lag vått. synes det fungerte greit, men det var klamt noen timer før alt var noenlunde tørt. Med middag og varm te innabords ble det etterhvert veldig behagelig. Lørdag var sløv dag i teltet, men tok en tur ut for å hente vann og ta noen bilder. I dag var det retur til sivilisasjonen, i tåke, oppholdsvær og et par plussgrader. Ved Liggeren (ca. 330 moh) var det nesten ikke snø, til forskjell fra de kanskje 20 centimetrene med snø der jeg hadde hatt leir på 400 moh. Holdt god fart fra Øyungen ned til Skar, og rakk bussen med flere minutters margin. Var hjemme rundt halvt tre til sen lunsj, og til vasking og tørking av vått utstyr.
    1 poeng
  27. Med "de høye herrer" mener jeg de som tillater hvilke kjemiklaier er tillatt og hvilke som ikke er det. Det kom et forbud mot PFOA i Norge i 2013, og i EU i 2016, men de fleste produsentene endret til en noe annen sammensetning, såkalte PFAS, som også er giftige. Holdningen hos produsentene er at de kun ser på hva som er best for jakka, ikke hva som er best for miljøet. Man kjører på med gift inntil akkurat lovlig grense, og sender miljøregningen til Kina.. I 2016 uttalte bla Norrøna at de hadde som mål å fase ut alle fluorkarboner i 2020. Skal bli artig å se om de klarer det, eller om de igjen kommer med unnskyldningen at andre stoffer ikke er bra nok enda.. Jeg tror at forbud er en riktig vei å gå, men imens må vi bruke forbrukermakten, som @langdistanse sier, og velge produsenter som har et noe annet syn på miljøet.
    1 poeng
  28. Har brukt en del hjemmelaget silikonblanding til sømtetting når jeg har laget ryggsekker, bedding mm. Synes det tar veldig lang tid for blandingen å tørke når jeg bruker whitsprit som løsemiddel, ofte ca. et døgn. Etter litt eksperimentering har jeg kommet frem til å bruke Swix skirens som løsemiddel isteden. Da tørker blandingen på en time eller 2.
    1 poeng
  29. Har ikke kjennskap til noe fra Helsport, men duk er duk og her er mine tanker: Mugg, det er noe dritt, og veldig vanskelig å bli kvitt. Visst muggangrepet ikke er kommet for langt kan du prøve å vaske / børste det av med milde midler. Det finnes kraftige midler som kan ta/redusere mugg, men du tar mest sannsynlig også teltet. Derfor ville jeg prøvd en mild behandling og vist det etter behandling ikke lukter for ille ville jeg vært fornøyd med det. Det neste du spør om er mye enklere. Fjern skånsomt så mye av den løse tapen som mulig. Har du, som foreslått tidligere i tråden White Spirit og baderoms silikon har du det du trenger for å tette sømmene. Dette produktet kan kjøpes ferdig på tube, men er raskt og enkelt å lage selv vist ovennevnte remedier finns i huset fra før. Mitt råd er å glemme pensel til sømtetting og heller bruke en bit av en svamp. Jobb blandingen godt inn i sømmene og la det herde til det ikke lenger lukter før du tar teltet/lavvo i bruk. Er duken av polyester har den mest sannsynlig et polyuretanbelegg på innsiden og en eller annen impregnering på utsiden. Polyesterduken er ikke spesielt glad i UV stråler. Derfor impregneres duken, både for å motstå UV-stråler og vanngjennomtrengning. En impregnert duk vil motstå UV strålene bedre enn en ikke behandlet duk, men vil likevel svekkes over tid. Derfor er en re-impregnering nødvendig fra tid til annen. Rift i duk: Er du redd for at riftet skal utvikle seg er det best å forsterke området med en påsydd bit av duk og sømtette som allerede nevnt ovenfor. Er riftet lite, eller med liten fare for utvidelse bør det holde å legge på ufortynnet silikon fra inn og utside. Sørg for at silikonet får kontakt i selve riftet. Dette vil hindre en eventuell lekkasje. Til utvendig behandling av duken finns det mye å velge i. Her er et eksmpel. Når det gjelder sømtetting av telt kan du se nedenfor hvordan jeg gjør det. PS! Jeg holder i disse dager på med en film om hva vi kan bruke Silikon og White Spirit til i forbindelse med vårt friluftsliv. første del blir sluppet på min YouTube kanal: saktetur i løpet av et par uker.
    1 poeng
  30. Nettopp. Jeg har aldri fikset en forfallen lavo, men om jeg måtte hadde jeg begynt i en båtbutikk med spinnakerteip og mange spørsmål om limtyper.
    1 poeng
  31. Poof; så var det fikset for eliten: https://www.nrk.no/sport/fis_-totalforbud-mot-fluorprodukter-fra-neste-sesong-1.14793299 fom. 2020/2021 sesongen vel og merke..
    1 poeng
  32. Mentaliteten til nordmenn er at "noen må gjøre noe" "politikerne må komme på banen" - dette er bare unnfallenheten for å fortsette i samme behagelige sporet som før. Forbrukere i Norge HAR alternativer, råd til å kjøpe alternativene og ikke minst er opplyste nok til å ta bedre valg.
    1 poeng
  33. Grundig feil! Det er vi, ikke de høye herrer, som bestemmer. Det mest forurensende med ei goretexjakke er produksjonen, og den er det forbrukeren som er skyld i. Det havner ikke-nedbrytbare kjemiske forbindelser i naturen, som er kreftfremkallende og skader våre reproduktiv evner. Disse hopes opp og det er ingen som vet hva slags effekt dette gir på lang sikt. Å kaste jakka er på langt nær så forurensende som å produsere den. Som forbrukere må vi derfor bruke opp de klærne vi har, og sørge for å kjøpe giftfritt neste gang. Skismøring med fluor er enda verre. Den sender ut gift både når den produseres og når den brukes. Dette er også forbrukerens valg å bruke, ikke de høye herrer. (Eliteløperne tjener ett minutt på mila på å bruke fluor.) Og ja, det er bare å stemme MDG hvis man vil ha politikere som har baller nok til å ta valgene som er til beste for naturen vår. (Og -det- var ikke ironi!)
    1 poeng
  34. Fikk kjøpt Western Mountaineering puma GWS sovepose posen som Terka linket til, så er happy nå. Takk til @Terka for hjelpen Takk til alle som tok seg tid til å svare.
    1 poeng
  35. Da ble det vintertelt på meg. Fjellheimen extreme, så da tror jeg at jeg kan føle meg rimelig trygg i litt vær:) Mye penger, men skal bearbeide den dårlige samvittigheta med noen fine turer😊
    1 poeng
  36. Når man må gå forbi Sportsnett pga jobbting, så går man så klart innom. Tafsa på noen bukser og likte RAB Photon sin veldig godt. Primaloft, hel glidelås på sidene og forsterkning på knær og rumpe. Så den er lett å ta av og på og man kan fint krabbe rundt med den. Den er ikke så varm som dunbuksene (som også var veldig fristelsen men dertil dyrere). Fikk litt assosiasjoner til barndommens boblebukse. Og det er kun gode minner.
    1 poeng
  37. Ja, denne er uten fôr. Størrelse er normal, men litt i korteste laget i ermene, for min del.
    1 poeng
  38. Bor i en knøttliten leilighet i Oslo sentrum, så både bil og oppbevaring er uaktuelt før om noen år. Jeg setter pris på rådet, men må gjøre det beste ut av levestandarden så blir en kano man kan slå sammen. Har mulighet til å låne bil relativt ofte, så får tatt meg en tur til noen fine vann. Blir nok oftere helgeturer enn dagsturer, så monteringstid går greit
    1 poeng
  39. Å være miljøbevisst er alltid bra! Men hvordan er det så med det vi koker kaffen vår på? Hva med primuser med oljebasert drivstoff? Bør vi sette dem på hylla? Nei, jeg mener ikke det. Bare minner om at det går an å være miljøbevisst uten å la det går over i hysteri. Jeg er mer bekymret for alt plastsøppelet som forurenser havene våre og naturen enn hvilken fiskesene vi bruker. Men avkapp av gammel fiskesene som ligger og slenger her og der i store vaser er noe dritt uansett, det har jeg fått beskjed om fra en uheldig sau oppe i Setesdalsheiene, og fra en av mine egne hunder som viklet seg inn i noe slikt som lå gjemt nede i lyngen.
    1 poeng
  40. Linken virker ikke, så jeg vet ikke hva du er ute etter (er det 3,8 liter?). Ny for sesongen for meg er en GSI haulite 1,8L tea kettle. Kan helles presist fra med en hånd, håndtak som ikke faller av, man brenner seg ikke, man kan ha lokket på under koking og under helling for å minske kondens i teltet. Trykkere enn store kjeler man søler med og som har løse klype-håndtak. Å søle ett par liter kokende vann over seg selv og klærne i kulden ser jeg sol en potensielt fatal situasjon.
    1 poeng
  41. Ikkje You Tube, men NRKs arkiv....husar enormt mykje bra. I dag har eg sett portrett av Kongen av Sassen, HIlmar Nøis. Fantastisk program! Synes dog at portrettet av kvinna bak kongen er kanskje vel så interessant. Ei byame med tæl og humor, Helfrid Nøis. https://tv.nrk.no/program/FOLA70000470/storjegeren-fra-svalbard https://tv.nrk.no/serie/bli-kjent-med/FTRO14002090/14-10-1990
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.