Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 05. nov. 2019 i alle områder

  1. Jeg gjorde miljø- og helsevalg rundt dette for 4 år siden og sluttet på dagen etter ca 25 år med snusing. Det var kjipe 2 måneder direkte etterførlgende valget, men etter det har dette fungert helt utmerket. Anbefaler alle miljøbevisste å gjøre samme valg. Registerer ellers at man i undersøkelsen ikke skiller mellom porsjonssnus og annen snus, noe jeg synes er særdeles relevant i en slik undersøkelse....
    6 poeng
  2. Tur til Ånderdalen på Senja i helga. En fantastisk slitetur i djupsnøen, som etter 7 timers trakking av spor til hunden endte i ei teltovernatting. Hytta nådde vi dagen etter😊 Fantastisk med vinter, selv om føret var heftig for to og firebeint😊
    4 poeng
  3. Den dagen du er så sliten at du ser undersiden av skia tror jeg det skal mer enn motivasjon i form av ord til (Beklager avsporingen)
    4 poeng
  4. En vandring hjem fra jobb i dag også, og som mange ganger før; fra Loddefjord over Lyderhorn til Kvarven og videre til Kringsjå En del mer skyet enn meldt, men det betydde også at temperaturen ikke stupte rundt solnedgang. Lite is opp fra sør, litt mer nedover mot nord - men broddene fikk ligge i sekken, isen var ikke mer utbredt enn at den gikk helt greit å unngå. På toppen ble det en kort termoskaffepause, og jeg måtte jo knipse et bilde i retning Tysnessåta, som jeg var på toppen av i forgårs. En annen kommunetopp som ble foreviget var Liatårnet, som lå rett under en lav sol. Turen nedover til Kvarven gikk kjapt og greit, og jeg satt meg ned ved en benk på toppen for å nyte resten av kaffen, et Gullbrød og de aller siste restene av sollys En flott liten tur, nok en gang - dette er en av de hverdagsturene jeg liker best Etterskrift: Den røde pila på førstebildet er en pinlig pil Eller rettere sagt pilteksten. Jeg er nå temmelig sikker på at pila peker på Mehammarsåta på Stord, ikke Tysnessåta på Tysnesøya. Tysnessåta er en hump som ligger lenger til venstre i bildet, nært Hovlandsnuten.
    3 poeng
  5. Du kan jo bare memorere teksten så slipper du å lese den hver gang du er sliten. Sånn sett kan man jo bare gjøre det uten å kjøpe skia også, men da får man jo ikke Børges strenge blikk med på tur. (Beklager Espens avsporing).
    3 poeng
  6. For å snu spørsmålet, hva gjør forhandlere (dere) og produsenter for å forhindre forsøpling? Være seg produkter og embalasje som er raskt nedbrytbare og andre iniativer? For brukere så gjelder det vel den generelle #sporløsferdsel, som også bør dekke forsøpling, samt kildesortere riktig det man har av søppel. OG for snusere, så er det beste og mest miljøvennlige alternativet å slutte med snus. (slike som meg altså.)
    3 poeng
  7. Fordi om man skal kombinere det med f.eks Amok hengekøye så anbefales kamre i lengderetningen for størst komfort og kompabilitet? (Jeg har ikke sjekket om aktuelt Extherm engang står på liste som passer til hengekøyene) En tanke ved valg av underlag er jo at de skal være ideelle til flest mulige situasjoner og ikke bare lettest i vekt. Selv opplever jeg at Syntmat (7LW) inkl stolsett er med på klart flest turer. Uavhengig av om det er lavvo/telt/tarp/hengekøye, nettopp fordi bruksområdene og komforten er størst. Opplever at det noe lettere UL-underlaget kun er med på de lange turene til fots der jeg virkelig må prioritere å kutte vekt....
    3 poeng
  8. Hei. Var på tur opp til Lågaros fra Mogen da sålen på mine godt brukte fjellstøveler løsnet 😮. Jeg burde egentlig ha snudd der og da, men jeg tenkte at jeg hadde med meg nok utstyr til å reparere skoen nå jeg kom fram til Lågaros. Først måtte jeg fikse støvelen midlertidig. Jeg hadde (selvfølgelig) gorillatape rundt vannflaska, som jeg brukte til en kvikkfiks. Det holdt kanskje 5 km 😮, og jeg måtte finne på noe nytt. Jeg hadde også med meg paracord, som jeg fikk lagt inn i sporene under støvelen og knyttet opp i snøringen. Dette holdt nesten helt fram, men jeg måtte gjenta denne reperasjonen. Måtte også gå litt forsiktig med den reparerte støvelen. Vel framme på Lågaros sørget jeg først for at støvelen ble skikkelig tørr og ren. Fra nødutstyret fisket jeg fram både ståltråd, gorillalim og sugru. Ved hjelp av sylen på victorinoxkniven (samt hammer og spiker på hytta) klarte jeg å lage to hull midt under sålen, samt tre ståltråd igjennom slik at jeg kunne lage en knute under sålen etter at jeg hadde limt. En tube med gorillalim var egentlig for lite, men jeg spredte det ut på en ren såle, presset sammen og surret sålen sammen med paracorden slik at dette skulle herdes. Deretter knyttet jeg ståltråden midt under. For å forhindre at vann, myr og sand skulle trenge inn ved bruk, foreglet jeg sålen på siden med sugru. Jeg forseglet også hullene under sålen, også for å skåne ståltråden. For sikkerhets skyld, la jeg også en ståltråd langt fremme under sålen, og festet den i de fremste lissefestene. Dagen etter skulle jeg gå ned til Mogen igjen, og her er erfaringen. Etter ca en km var all sugru borte. Etter ca to-tre km var limet under sålen borte. Skoen holdt nå bare på to ståltråder. Nede fra fjellet, kanskje en til to km før Mogen, var jeg "dum" nok til å tenke at; "jaggu holdt ikke ståltråden hele veien". Omtrent samtidig sa det "spjonk", sålen var like løs igjen. Da var det bare å skjære av sålen, og gå på mellomsålen frem til Mogen. Mellomsålen ble nesten slitt bort på den tiden, og heldigvis fikk jeg låne sykkel ned til båten fra Mogen. Så erfaringen er; - sjekk utstyret GODT før du går på tur. - hvis sålen løsner... SNU (hvis mulig). - ha ALLTID med ståltråd.
    2 poeng
  9. Skal du kun bruke de til tur eller har du også tenkt å "trene" langrenn med de? Fjellski blir kleine i spennet kontra langrennski hvis du skal bruke de slik. Skal du bare rusle rundt og bevege det ofte ut av løypene er fjellski mer egnet. Om det er stålkant går fint. Etter mildvær og utpå våren kan det være ganske hardt i løyper innover i marka som ikke kjøres så ofte. Går mye i Oslomarka selv. De fleste turer langrenn og bruker da type racingski. Skal jeg ut i terrenget bruker jeg brede jaktski, de er også en del kortere. Er mye opp og ned i Oslomarka og mange trær så liker å ha en ski som ikke er for lang og lett å svinge.
    2 poeng
  10. Hvis hovedbruket er Marka, så ville jeg ikke gått for en så bred ski som de tradisjonelle fjellskiene. Det skraper mye i kantene i sporet, og de har heller ikke et skikkelig spenn for å få det til å flyte om man skal gå litt på. Mountain race er ikke et dårlig alternativ. Du kan også se på Fischers E89 easyskin extralite. Selv har jeg Fischer E99, og siden det hender jeg bruker dem i spor på vei opp og ned fra fjellet, så har jeg sløvet ned stålkanten litt i bøyen mot tuppen. Det gjør at skien ikke tar så mye tak i kanten av sporet.
    2 poeng
  11. Tror det er mange, inkludert meg selv inntil for et par år siden, som tror at snusposer er harmløse og brytes ned raskt i naturen. En informasjonskampanje rettet mot oss som er litt tjukke i huet hadde kanskje vært noe?
    2 poeng
  12. Jeg ville helt klart gått for den nye Åsnes Børge Ousland. Skal funke både i spor og utenfor. https://www.oslosportslager.no/produkt/asnes-borge-ousland-fjellski-1920-51641.aspx Børges strenge blikk på fremskia vil også kunne motivere til å ta seg sammen når man tror man er sliten og lei. Og i tillegg motiverende tekst under skia.
    2 poeng
  13. Jeg tenkte ikke på annet enn det jeg vet fra egen erfaring. Både håndleddvarmere, hals og spesielt lue har god effekt på den generelle kroppsvarmen. Dessuten er det ikke sjelden jeg på denne årstida ser folk stå å hutre og fryse med verden tjukkeste dunjakke - og bart hode!
    2 poeng
  14. Du skriver ikke noe om hva du bruker å ha på hodet? En ekstra ullue og/eller balaclava kan ofte gjøre samme nytte som ei tjukk jakke.
    2 poeng
  15. Jeg abonnerer ikke på nyhetsbrev fra noen av nettbutikkene, har heller ikke aviser. For meg er "Black Month" en måned hvor jeg ikke skal inn på Fjellsport, Hekta På Tur, XXL eller noen andre nettbutikker. Og i hvertfall ikke "røverkjøpstråden". Nå gjelder det å være sterk!!!!!
    2 poeng
  16. Jeg, og sikkert de fleste andre, vil anbefale deg å gå i butikken og prøve til du finner et par som passer...
    2 poeng
  17. Den vanlige lørdagsturen på vinteren. Det ble ingen novembertur til Blåfjellenden dette året. Ikke denne helga i hvert fall. Is og snø er ikke det jeg foretrekker som underlag, spesielt når jeg går alene. Det er liksom ikke like morsomt å gå innover under slike forhold. Det måtte derfor bli en tur i mer hjemlige trakter. Det er fortsatt ikke snø på de nærmeste toppene. Det ville sikkert vært mulig å gå til Vådlandsnuten eller Bynuten, men igjen helst ikke alene... Nå var temperaturen på lørdag morgen ikke stort mer enn 3 grader. Da ville det ganske sikkert være is oppover mot de høyeste toppene. Det er ikke helt greit å starte på vinterturene alt tidlig i november, men når været slår seg vrangt, så må det bli en tur nær hjemmet. Vinterturen frem for noen er rundt Lifjellet – fra Dale til Bymarka og mot toppen og tilbake via Dalevannet. Jeg blir aldri helt klar over hvor lang denne turen egentlig er. Antakelig er den på omtrent 9 kilometer, men med en del høydemeter både opp og ned. Jeg regner i hvert fall turen som en god treningstur. Det tar meg nå omtrent 2 1/2 til 3 timer. Det gir ikke mye over 3 kilometer pr time, men mye av stien er rimelig kronglet og går opp og ned i mange småbakker – før den lange bakken opp til Lifjellet. Og da må også «den fordømte» bakken forseres før det kun gjenstår nedoverbakker. Det var kjentfolk på Dale. Hun skulle på tur sammen med en gjeng andre. De ville en runde helt utenfor sti, men antakelig i hvert fall opp «Sprettraubakken». Jeg holder meg unna den spesielle bakken, og går heller runden mot Bymarka. Det satt en jente ved Bjorhabn, og jeg traff to greie gubber nesten ute ved Bymarka. De var på sin første tur rundt Li, og lurte litt på terrenget videre inn mot Dale. Ellers så jeg ikke folk før helt oppe på toppen. Der sto det en syklist og kikket ned bakken mot fjorden. Han skulle ikke den veien. Jeg har sett film fra folk som har syklet ned der. Med sol og tørre forhold, går det ganske greit å komme rundt. Litt sorpe og noen fuktige partier var det likevel. Det som gjorde litt inntrykk var kristtorn med røde bær. Flere plasser sto det busker som omtrent var helt røde. Det er noen år siden jeg har sett så mye bær. Så nå lurer jeg på om det betyr mye – eller lite snø? Turen rundt Lifjellet har gått unna på bare litt over to timer - en gang i fjern fortid. Det siste året har jeg hatt problemer med akillesen og overtråkk, først på en fot og så på den andre. Det har, sammen med alder, hindret meg i å nå toppformen. Det er en stund siden jeg hadde den toppen... Jeg håpet å komme rundt på omtrent 2 1/2 time, men det gikk litt senere enn det. Noe skyldes – selvsagt – at jeg måtte stoppe noen ganger for å ta av jakke, og ta på jakke. Dette gjorde at det gikk litt senere en det burde. Skal tro om jeg klarer å komme under to og en halv time noen gang i framtiden? Les hele artikkelen
    2 poeng
  18. Flytt til Nord-Norge. Har ingen problemer med å bruke vintersoveposen i juli.
    2 poeng
  19. I disse NAV-tider er det greit å vite at en "naver" ikke bare er en trygdemottaker med lav rettssikkerhet, det er også betegnelsen på et gammeldags trebor med T-håndtak, se feks: https://www.verktoyas.no/NAVERBORSETT_7_STK_Ø2_-_5MM_295073
    1 poeng
  20. Da ble det tid for diverse oppgraderinger i utstyrsboden her i hus før kong vinter setter inn. Keron GT 4, 2 Fjellpulken bedding, Crispi stetind, nye pakkposer fra Exped og Icebreaker Adult Oasis Balaclava.
    1 poeng
  21. Tja. Min kone har Åsnes Vikafjell med 1/3 stålkant, mulig det er noe? Eller så kommer man kanskje best ut med to par ski? Gjerne fra på finn.no.
    1 poeng
  22. Ikke så mye å tenke på nå lengre. Løp og kjøp 🕺🏼 https://www.hektapatur.no/exped-downmat-xp-9
    1 poeng
  23. Som pappboksene som svenskene fortsatt har? Som vi her i Norge sluttet med og så gikk over til plastbokser 🤔 Glad jeg får snus ifra Sverige gitt
    1 poeng
  24. Min extherm er mindre enn min dm. Og fordi kanalene går på tvers blir det hakket bedre komfort også for denne tror jeg ikke hadde gitt så mye komfort om kanalene var på langs. Ellers har jeg ikke lest boka til Viggo så jeg slipper å bekymre meg for detaljer om nøyaktig temperatur 😂 så lenge jeg er komfortabel er jeg fornøyd. KISS
    1 poeng
  25. Jeg har nesten gitt opp underlag. Kjøpt ett varmt og komfortabelt, og håp du ikke fryser 🤪 Exped og Thermarest måler r-verdi på ulik måte også. Thermarest utfører måling selv, Exped får det målt av en tredjepart, på det tykkeste området på ett fullt oppblåst underlag. Derfor kan de oppgi høy R-verdi på winterlite også. Og de er kalde om man ligger på ryggen(!). Jeg endte opp med Synmat 7 3D MW, komforten er helt grei, størrelsen er veldig bra. Dytter en halv z-lite under til vinteren, siden jeg alltid har en slik med.
    1 poeng
  26. Vanskelig kombo du har som bruksområde. I løypenettet ville jeg gjerne hatt type marka felleski (m/integrerte feller) og med tung sekk ville jeg hatt brede fjellski m/stålkant og mulighet for fell. Skibredder opptil og med Åsnes Amundsen går greit i vanlige skispor. Skal du ha en ski som kan begge deler, blir det type a la Amundsen, men du vil ikke kose deg i marka med gode spor. Der tror jeg heller f.eks. disse kanskje kan være noe : https://www.oslosportslager.no/produkt/fischer-twin-skin-powerlite-turski-m-stalkant-1920-51463.aspx (Som blir litt smale til bruk med tung ryggsekk) Mange meninger om dette, men dette er ihvertfall "my fifty cent" ;-D
    1 poeng
  27. Basert på hva jeg husker i farten fra "hvorfor er det så kaldt å være våt", vil du se at det er forskjell på ett underlag fylt med isolasjon (downmat) og ett underlag som er basert på varmerefleksjon (xtherm) når de er komprimert Komprimerer du førstnevnte (du ligger på det) mister det betydelig med isolasjonsevne. Og det blir alltid komprimert, spesielt under skuldrene, rompa etc. Komprimerer du Xtherm mister det nesten ingen isolasjonsevne, før det blir trykket nesten sammen. Så da kan man anta at R-verdien er ganske lik under praktisk bruk?..
    1 poeng
  28. Man kan vel kombinere? Det var min plan. Alltid gamasjer og eventuelt varmesokk i tilfelle veldig kaldt. Bør gå fint uten at det blir klabbete på meg. Beste hadde vært å slippe flere ting oppå hverandre men må man så må man.
    1 poeng
  29. Slik praktiserar eg bruk av kortfelleski også. Forskjela gir meir utslag dess lengre og fleire dagar synes eg.
    1 poeng
  30. I Finnmark har jeg brukt mye ski som https://www.asnes.com/produkt/amundsen/ Åsnes Amundsen. Dette føler jeg nok er overkill for noe av bruken du skisserer, men jeg skal bare nevne erfaringen med at bredden på disse fungerr greit i det som er av oppkjørte spor her lokalt samt det jeg går av i spor som blir til der mange går sammen. I tillegg fungerer de greit nok utenfor spor. Så du kan krysse ut at bredden på de i hvert fall ikke er umulige i spor. Mitt valg har stålkanter, noe du neppe vil være avhengig av i Oslomarka. Et tips er å gjøre det samme som jeg gjorde da jeg valgte ski og det er å velge de en del stivere enn kroppsvekten skulle tilsi. Dette ga positiv effekt for et par ting. 1 er at du ikke "flater de ut" og dermed evt går av all smøring fort ved bruk av sekk (som du sier du kommer til å bruke mest (?). 2 er at du får litt mer å gå på når du bruker halvfeller slik at de ikke subber like mye i nedkjøringer og bremser vesentlig mindre enn ski jeg har forsøkt med mindre spenn i. Slik jeg opplever det så skal man ikke gå veldig langt ut av løypa. Slik jeg kjenner Oslomarka vinterstid er det ikke mange steder man ikke kommer til ved å følge løype det aller meste av veien. Jeg har der klart meg med helt normale "turski". Dvs ikke "racingsmale" ski, men helt vanlige ski som har god bredde. Ang bruk av feller så har jeg de siste årene gått mye tilbake til smøring selv ved trekk av pulk. Det skal sies at jeg ikke går i veldig kuperte områder med mye bratt terreng. Jeg har gått tilbake til å kun bruke fellene når jeg MÅ. Hovedsaklig fordi jeg synes det gir mye bedre fremdrift. Nå aner jeg jo ikke hva du har av erfaring med verken ski eller pulk, men nevner det fordi jeg opplever at mange tror man MÅ bruke feller for å trekke pulk, noe jeg altså har kommet til bare stemmer tidvis i bratt terreng. OG ettersom skiene jeg valgte for ca 10 år siden fortsatt holder mål har jeg dessverre ikke satt meg inn i det mye større utvalget av ski som finnes i dag, men håper jeg har noe å bidra med likevel i form av å dele erfaringer
    1 poeng
  31. Downmat er luksus. Seriøst. Det er som å ligge i en vanlig seng. Har god plass og varme. Og kammerene er ikke så «bulkete» at det er feil her med langsgående. Men skal man tenke vekt så er ikke xtherm’en lang unna. Og pga tveroverkammer så får man komfort ut av lite. Jeg velger downmat pga størrelsen fordi jeg sover urolig. Bedre plass gir mer luksus.
    1 poeng
  32. Sant nok, tråden er jo om varmevest på batteri Ellers enig
    1 poeng
  33. I veldig mange tilfeller så holder det med 10% varmetap/ekstra varme for å få en behagelig kroppstemp. Og hodet er den enkleste "ventilen" å regulere tempen med. Ta av og på lue kan man gjøre selv med full oppakning uten at det er noen jobb.
    1 poeng
  34. Finn en nettbutikk med gratis bytte og retur (f.eks den jeg brukte for å sjekke ut dette), mål føttene og ta utgangspunkt i størrelsesguiden. Kjøpe sko et nummer for små på bakgrunn av at ryktet sier de er store i størrelsen høres ikke ut som noen kjempeìde.
    1 poeng
  35. Har downmat 9 LW selv. Og selv om jeg har god plass da, så bruker jeg all plassen 🙈 det er skikkelig luksus. Har også thermarest extherm som varmer nesten like godt og veier en brøkdel av downmat. Denne er gull på turer der vekt betyr noe. Og den er god å ligge på. Den har kammere på tvers og det er hakket bedre å sove på en kammere på langs.
    1 poeng
  36. Min lokale Obs Sport selger de Bergans-gamasjene til 499. Kjøpte et par selv, men de skal gis bort til jul.
    1 poeng
  37. De ser OK ut. Orker ikke tanke på slappe og løse gaiters (de jeg har er det). Går fint uten foring. Da er de mer anvendelige. Tenkte bare om det fantes noe ala Berghaus Yeti, med for og plass til BC binding, så hadde det vært skikkelig kjekt. Men å lime og sloss er ikke aktuelt til mitt behov. Har funnet noen til en veldig bra pris på Finn men takker nei til kjøp der.
    1 poeng
  38. Om du velger synmat eller downmat er opp til deg, trikset er å holde seg unna UL, det er den som er litt fisefin. Når det er sagt så bruker jeg downmat UL under åpen himmel, men pakker det godt inn i en fôret jervenduk😊😊🔥🌲.
    1 poeng
  39. Erru helt noob, eller? Du må bestille det selv, og si at du har bestilt farsdagsgave, slik at de ikke trenger å bestille noe
    1 poeng
  40. Skisesongen fikk sin spede start på Røros i går. Ikke akkurat supre forhold enda, men skitur er skitur
    1 poeng
  41. @TerjeH og jeg fant ut at vi bare skulle ta novemberovernattinga med en gang. Halvannen kilometer fra heimen, i selveste Hekseskogen (i følge barnehagene i området), fant vi ei gran å sette opp tarp under. Rundt minus 1 grad og masse nedbør gjorde at vi fikk øve oss på å holde kramsnøen unna utstyret. Trolsk stemning i skogen. De mest populære stiene er opptråkket, men jeg burde hatt med truger til når vi skulle ut i terrenget. Jeg måtte grynne til over kneet. Det er i allefall på tide å bytte ut vandrestaver med skistaver. 15 cm nysnø i løpet av natta. Takhøyden var betraktelig lavere når vi skulle opp enn når vi la oss. Men ellers godt og varmt inni hiet. Det enkleste er ofte det beste: Vi går heim og spiser frokost. Best å pakke sammen før formiddagens vær med vind og enda meir snø kommer.
    1 poeng
  42. Da er klokken justert for vintertid (eller er det "normaltid"?) - og da må man til med avspasering på slutten av arbeidsdagen om man skal ta føttene fatt over en fjelltopp eller to på hjemveien og være ned igjen før solnedgang. So be it Det ble to pitstops på dagens hjemtur, en på vei oppover Gravdalsfjellet ved Viggohytten (eple og kaffe) og en på vei nedover fra Holefjellet (kaffe og appelsin): Småkjølig flott vær med masse lav sol, litt småskummelt føre i solskyggene der nattens frost ennå lå som rim på halvråtne klopper og som tynne is-hinner hist og pist - da er det bare å sette ned tempoet og seife rolig hjemover
    1 poeng
  43. 1 poeng
  44. Bruker en stor bag og 2 plastkasser, et par små pakkposer, liten spade + en Thermos i pulken i tillegg til telt og et opplåsbart underlag. Bag´en og den ene plastkassa settes inn i teltet, etterfulgt av liggeunderlagene. Den andre plastkassa settes i forteltet. Plastkassa i forteltet inneholder bare Primus, parafin, rødsprit, fystikker og gravlys. Plastkassa som blir med inn i teltet inneholder 2 kjeler, steikepanne (om jeg har med noe som skal stekes), tallerken og spork. I tillegg er all mat, te, kaffe, kakao, solbærtoddy (alt i pulverform) også i denne boksen. Med lokket på, fungerer kassa som nattbord der både radio, gravlys og kransekake til kveldskos får plass. Bag´en inneholder sovepose+ alt av klær, hygiene, førstehjelp og radio. Hygiene og førstehjelp har hver sine små plastposer og får plass i sidelommer på bag´en. Det samme for radio. Har bare med 1 sett ekstra truse, strømper, sokker, buff og lue ( alt i ull) og dette pakkes i en zip pose. Tynn dunjakke i zip pose. Langermet ullundertøy, bukse og litt tykke strømper til å sove i + buff, pakkes også i en zip pose. Tykk god lue med øreklaffer brukes ute ved behov men mest om natta. (liker ikke å ligge med hodet inne i posen.) Tykkere skalljakke og ekstra votter ligger løst i bag´en. Det som ligger igjen i pulken om natta er de små pakkposene med verktøy, kniv, repsett etc. I denne filmen kan du se hvordan jeg har organisert det i pulken. Vist du ikke vil se fra begynnelsen, vises det best ved/fra 11:56
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+01:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.