Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 15. feb. 2019 i alle områder

  1. Digresjon, men det ser ut som du skal ha med deg den forhenværende grandtante Olga på tur 🙈 😂 (Sorry)
    5 poeng
  2. Fantastisk @Tom42! Testet dette nå på et plagg med ødelagt glidelås og det funket akkurat like bra som i videoen. Takk! Minner meg på en tråd som nettopp gikk her på forumet om hvorvidt det er nødvendig med multiverktøy på tur. Jeg brukte nå tanga på multiverktøyet mitt til denne lille jobben, som kan være en stor sak på tur.
    4 poeng
  3. Da dukket det opp en MSR pocketrocket Deluxe i posten. Oppgitte data Den har trykkregulator. Måtte gjøre en minitest fort og gæli. Ganske stor forskjell på hodene på disse. Veide disse. Kokte 0.5 liter vann og tok tida på Msr pocket rocket 2 som er uten regulator. Neste ut var Soto Amicus uten regulator. Så testet jeg Msr pocket rocket Delux, den var ufattelig rask. Soto Stormbreaker i oppned modus og gass. Stormbreaker på bensin. Det var ca 4 plussgrader og vann fra springen. Alt ble utført forløpende, så for å få litt vitenskap i det testet jeg msr pocket rocket en gang til da gassboksen begynte å bli kald. Gassblanding var 70 % butan og 30% propan. ca 17 sekund treger eller 8 prosent. Konklusjon er at MSR pocketrocket Deluxe er like rask som SOTO StormBreaker på bensin! Håper kulda kommer igjen så de blir mere testforhold i minus 15-20 grader. Må nok opp med ei lita vifte og teste litt i vind, samt lage litt pannekaker for å se hvordan de er å steike med.
    4 poeng
  4. Til dere ekstreme dronehatere: Skyter dere på biler som ikke følger trafikkreglene også, eller kanskje dere bare kaster stein etter dem?
    3 poeng
  5. Jeg er nok ennå usikker på egne ferdigheter. Det vil si, jeg kan absolutt mye, men ikke navigasjon. Så å sette av gårde tør jeg altså ikke. MEN neste uke skal jeg på KURS!!! Lengetur-kurs på hedmarksvidda! Der skal jeg lære om ting som kan være smarte å kunne på tur. Blant annet navigasjon! Herregud som jeg gleder meg! Etter det har jeg ikke noen unnskyldning og skal ut på tur alene!
    3 poeng
  6. Hei Per Christian. Selv om jeg er i Spania følger jeg med: kanskje dette er redningen? Skriv følgende Ikke aksepter at glidelåsen din deler seg – du kan fiks i adressefeltet. Detter er hentet fra Kreativeideer.no. Lykke til Mvh Tom
    3 poeng
  7. Hopper inn her uten å ha lest alt. Men jeg er lei droner og dronefilmer av amatører. De er jo like alt annet som vises fortiden. Det er ikke noe spesielt over det lengre. Alle kan jo lage film nå. Mange har kanskje sett den søte filmen om den standhaftige bjørnungen som klatrer, sklir og klatrer for å komme opp til sin mor? Greia her er at de faktisk flykter fra en drone. På filmen ser man også skyggen av drona. Og så deles filmen i sosiale medier som en inspirasjon til aldri å gi opp. Samtidig er jeg litt kvasi fordi jeg elsker å se bilder og korte filmsnutter. Men ikke om jeg vet andre plages pga dette. Spesielt ikke dyr.
    2 poeng
  8. Vandring over Lyderhorn hjem fra jobb i dag - alltid flott når jeg greier å få synkronisert jobbkalender og værvarsel til å passe for en sånn tur
    2 poeng
  9. Samme produsent? Spøk tilside😁, det som havner mest i tankene hos meg er baugdesignet. Vil ikke dette designet brøyte igjennom skavler eller dyp/løs snø og legge snøen oppå pulken og dermed medføre ekstra vekt å dra på? (Designet er nok bra for å flippe et Fjellpulken drag bakover.) De fleste pulker i dag har draget festet i høyeste punkt i baugen men om springer går frem og opp over festet for pulkdraget vil man få enda mer løft i dyp/ujevn snø pga kraftretning fra drag, løft fra snø vs tynge fra pulken. Med et godt design vil pulken da løftes over snøen og evt snø som kommer opp skyves ut til sidene i stedet for å havne oppå pulken. (Vet at dette ikke er er stort "verdensproblem" på de fleste pulkerturer, men man møter på irritasjonen på enkelte turer. 😊)
    2 poeng
  10. Bilder fra den siste turen jeg hadde til Småholene: https://arcticpeak.blogspot.com/2009/07/fjelltur-fra-slettvikane-til-smaholene.html https://arcticpeak.blogspot.com/2009/07/fjelltur-fra-smaholene-ned-berdalen-til.html
    2 poeng
  11. Jeg må si jeg er imponert over @Jens Kvernmo og serien som NRK har laget. Flotte bilder - bra fortalt - serien og Jens virker ærlig. Vil absolutt anbefale denne serien.
    1 poeng
  12. Alle som har trukket 70kg+ i Forsvarets gamle pulk og trukket tilsvarende i Fjellpulken el. skjønner hva @Terka og @Espen Ørud mener med fasong på pulk samt glideegenskaper
    1 poeng
  13. Har du veid den nå? 😁 (Sorry, fredagskveld...)
    1 poeng
  14. Det er en tre-trinns-prosess Trykk inn sperreknasten med tuppen av tommelen, dra så trykknappen sakte ned 2/3 og vent et halvt sekund før du drar knappen helt ned og fyrer av piezo-gnisten. Siden gnisten fyres av helt i enden av "flammetårnet", må du la gassen få tid til å nå fram dit før du fyrer av. Stresser du, går det første forsøket med til å fylle litt gass i røret, og når du prøver for andre gang tilføres det nok gass til at den når frem til gnisten. Hastverk er lastverk
    1 poeng
  15. Ah, et eksemplar av denne ligger i en skuff her, fordi - som trådstarter sier det: " liker ikke sikkerhets anordningen som gjør at du må skyve inn før du trykker ned." Men har ikke slått meg at jeg kan file bort sperra. Godt tips. Bedre å prøve uten - enn at den ligger som bortkastede penger i en skuff. Så får vi heller se om noe blir svidd (jeg for eksempel). Ellers enig med deg om påfyllingsadapteren deres vs Primus sin; bøylen gjør forskjellen.
    1 poeng
  16. Soto XT er det beste jeg har prøvd så langt. Sperra kan enkelt files vekk om du syns den er tungvind, men den tenner hver gang så skal du ha den i lomma -anbefales ikke det. Soto fylle adapter er også veldig kjekt. Da slipper du å fylle bare butan.
    1 poeng
  17. - Jeg ville spurt på Haglöfs flagship store i første omgang. - Ellers er det reparasjonsstue i Bergans flagship store - det går an å spørre dem om de reparerer sportsklær fra andre merker. Om de ikke er villige til å strekke seg utover egen merkevare har de kanskje en systue å anbefale. - Eller spør i fagbutikker som Sportsnett eller Oslo Sportslager.
    1 poeng
  18. Jeg tenkte akkurat det samme. Har lest litt i den tråden og jeg har stort sett ikke med multitool, bortsett fra på vintertur. Denne turen blir den definitivt med
    1 poeng
  19. Kjenner ikke til de du linker til, men jeg bruker disse fra Komperdell både sommer og vinter. Jeg har en eldre utgave av de det linkes til og det ser ut til at både vekt og FlipLock´en er forbedret. Når jeg kjøpte mine satt det på små trinser for sommerbruk og det fulgte med store trinser til bruk i snøen. De er for korte for meg når jeg går langrenn, men er ypperlig når jeg trekker pulk. Tungstentupper som er slitesterkt til bruk om sommeren. Tror jeg vil anbefale FlipLock fremfor skrulås uansett hvilke merke du lander på.
    1 poeng
  20. Om du ikkje går mykje/har gått mykje, tenker eg du har det fint på dei, og om du kjem dit at du treng noko anna, pga behov eller auka ferdigheiter, sel du dei og kjøper andre. Ingenting er hogd i stein, prøv å feil er fine måtar å lære på, og eige sin egen prosess på utstyrvalg God tur!
    1 poeng
  21. Oi, jeg har kjøpt cecilieskiene...skal gå med pulk på rett og slett vidde. Hedmark først og så finnmark ( hjem kjære hjem)...hakke peiling på ski. LIker ikke engang å gå på ski. For meg er det bare et fremkomstmiddel for å komme dit jeg skal sette opp telt - det er DET som er greia for meg. Å kose meg i teltet med bok og det hele. Og hvis vinden rusker litt utenfor, er det helt perfekt.
    1 poeng
  22. Ja, stusset på det selv. Jeg har fått prototypen. Tror de har en avtale med forsvaret eller planer om det, derfor hvit. Den sivile utgaven har farger på trekket.
    1 poeng
  23. Ser det nå.... 😳😳😳😳
    1 poeng
  24. Bytte drager skal være greit. For å få rett så står det et nummer bak på de fleste dragere. I hvert fall YKK sine. Jeg kontaktet syhuset som syr for Ajungilak osv og de sendte meg nye... Fikk med nye endestopper osv også.
    1 poeng
  25. Mangler bare lokk og 3 bærehåndtak på hver side... 😉 Det store spørsmålet er jo: Lar pulken seg polere....?
    1 poeng
  26. Vi koker ofte ris i kjeler på 2-2.6 liter på tur går helt fint. Dessuten var det like mye for å få svar på sånne ting man funderer mens man venter på at det koker. Om det er samsvar mellom strålende og hvor effektive de er med forskjellig type kjele... 😉
    1 poeng
  27. Var i samme område selv i 2017, ved Stolsvatn. Og på første vårtur i år er planen å opp dit igjen, men enda litt lenger øst, mot Hellersvann og Holmsvann for å fiske bla. Veldig flott område og lettgått terreng om man velger å gå til fots. Som "Borgern" så kan jeg også anbefale dette området Gikk fra Uvdalen(Gjerstad) og her er utsikten fra Mjeltenatten, med Stolsvatn til venstre, og Hellersvann til høyre: Fin lang sandstrand ved Stolsvatn: Mange fine camp-plasser å finne, her fra Stolsvassodden: Fant en annen turrapport fra samme område:
    1 poeng
  28. Varmeposene er geniale, fast inventar i sekken. Jeg bruker tykt undertøy (brynje arctic) i posen erfaringsmessig funker det for meg, blir ikke varmere om jeg har mere på. Gjerne to par sokker.
    1 poeng
  29. Du har nok rett. Jeg har testet en del å trekke den opp og ned og ser at den feiler igjen etter noen runder. Glideren er nok for slitt, men løser det ved å klemme den sammen igjen med tanga, så da funker det denne turen og så får jeg reklamere på den. Posen er bare tre år gammel, så det er for dårlig.
    1 poeng
  30. https://www.youtube.com/watch?v=yN0M4Pcz1eY Dette løste mitt problem på en Helsport Adventdalen pose hvor glidelåsen åpnet seg når jeg skulle ut av posen midt på natta for å late vannet, og det er jo forsåvidt bra at den åpnet seg, men jærskla kjipt når den ikke ville lukke seg etterpå... Fikk tilsendt ny drager av Helsport men du finner sikkert på ebay osv. Jeg fikset drageren midlertidig ved å klemme på den slik du beskrev men jeg tror at den får en svakhet i metallet som gjør den mer eksponert for å ryke senere.
    1 poeng
  31. Eg reiser på vidda i morgo med mine nyinnkjøpte Finnmark. Blir halvanna veke, kjem med attendemelding når heime
    1 poeng
  32. Ett vilt område med lite folk er en tur til Småholene, i det nest største Småholvatnet ble det satt ut fisk på 70- og 80-tallet. Der ligger det også en hytte med båt og fiskegarn i naustet. Jeg vet ikke hvordan fisket er der nå, da det er noen år siden sist jeg var der. anbefaler å gå hele turen fra Slettvikane og ned Berdalen til Berild. I Berdalen kan stien av og til være vanskelig å finne på grunn av mye hjortetråkk og det faktum at Turistforeningen har merket flere parallelle stier opp igjennom dalen i løpet av årene.
    1 poeng
  33. Nesten vår og flott vær. Med en bakfot i ustand – akillesen, så har det blitt få og korte turer. Onsdag, som var en turdag i fjor, har mer og mer blitt en innedag. Denne onsdagen var det sol. Og 9 grader. Og nesten vindstille.... Det ble helt umulig å sitte inne og se ut. Det måtte bli en tur. Broderen var enig. Vi avtalte å møtes klokka 11, og fikk da se hvor turen ville gå. Det har blitt noen runder på høgjæren og noen runder rundt Gruda på onsdagene. Denne onsdagen fikk det bli stranden – nok en gang. Broderen hadde besøkt tannlegen på morgenen, og var ikke i form for en lengre tur mente han. Det var noe med en rotfylling... Det kunne på mange måter passe bra med en tur fra Sele mot Hellestø. Denne turen har vi tatt noen ganger, og spesielt på søndagene har det vært mye folk på vei. Denne onsdagen var det bare en bil på Sele, men det var likevel noen andre som også var på tur. Nærmere Hellestø var det mye folk – og hunder. Avtalen var at vi skulle ta det med ro. Akillesen var ikke så god etter søndagens tur og tirsdagens trening, at jeg så for meg en tur i fullt trav bortover stranden. Broderen var enig. Vi skulle ta det med ro. På vei nordover, fra parkeringsplassen ved Sele havn, hadde vi sola i ryggen. Selv uten sola til hjelp, ble det så pass varmt at jekken måtte opp. Nå tok vi det selvsagt ikke rolig. Det ble god fart nordover. Med litt fart på beina og 9 grader i lufta, så ble det varmt. Svetten rant i ansiktet.... Stien mellom Sele og Hellstø går først noen hundre meter på grusvei, før det bærer ut i sandhaugen. Denne gangen var sanden tørr og løs. Av en eller annen merkelig grunn, klarer akillesen seg bra her. Selv om vi holdt tempoet oppe, så gikk det greit. Etter et par kilometer er det mulig å ta ut på flate stranden. Hellestøstranden er litt spesiell. Den er nesten alltid hard og fin å gå på. Omtrent som å gå på god vei. Denne gangen var det bare å holde tempoet oppe og det ble litt sånn i «full fart». På selve stranden var vi ikke alene. Det var en del folk på tur – en vanlig onsdag, men med fint og flott vær. Etter 3-4 kilometer fant vi det best å snu. Vi var nesten ved enden av stranden, det manglet bare et par hundre meter. Det var antakelig litt trekk fra sør, for det ble ikke vesentlig varmere fordi om vi fikk sola i ansiktet. Selvsagt kunne vi ikke slakke av på tempoet på returen. Hva ville folkene som kom i mot si til det? Det er jo egentlig ingen som bryr seg, men det må jo være en grunn til at vi presser på selv om det jo ikke er nødvendig. Det er uansett god trening, og det trenger vi. Med sola i ansiktet og god temperatur, ble det nesten en vår tur. Vi var i hvert fall enige om at det var rett plass for tur denne flotte onsdagen. Nå ble det jo ikke en lang tur, en time og femten minutter, men 7-8 kilometer i godt tempo er bra på en vanlig onsdag – midt i februar. Les hele artikkelen
    1 poeng
  34. Kan ikke alle bare kjøpe kjøtt i kjøttdisken så ingen dyr trenger å dø da?
    1 poeng
  35. Når det gjelder å kle på seg mer klær i soveposen for å holde varmen, er det riktig å gjøre. Kler man på seg så mye at man presser sammen isolasjonen i soveposen har man for mye klær på, eller en for trang posen (men hvem gjør det?..). Det er kroppen som skal være varm, ikke posen. Kroppsvarmen inni klærne vil heller ikke bare bli i klærne, den vandrer ut i posen etterhvert, energi forsvinner ikke. I boken «hvorfor er det så kald å være våt», vises det til forsøk gjort med dette å kle på seg ekstra klær i soveposen for å holde varmen bedre. I 100% av tilfellene holder man varmen bedre av å kle på seg mer isolerende klær inni soveposen.
    1 poeng
  36. Du kan jo lese litt fra en tur jeg var på i Gautefall 2015. Mange vann og ikke så lange bæringer, pga mye svaberg kan en også bruke tralle en del steder. Vi kom ikke så langt inn som planlagt den gangen pga vær og litt latskap. Men det går fint å fortsette videre innover på elv og flere vann. Så til slutt en lengre trilleetappe ned igjen til dalen. Da evt ha en ekstra bil stående eller få bestilt en taxi opp igjen til startsted. Så lite folk på turen, samme på en tur jeg hadde et par år før litt lengre inn. Tror det finnes noen flere rapporter derfra på nett hvis du søker litt.
    1 poeng
  37. Jeg reklamerer litt for mitt eget foredrag førstkommende lørdag, og satser på at det er greit siden det er gratis inngang. Jeg kommer til å snakke om mine turer sammen med datteren min, fra hun var baby og fram til hun nå er 12 år og nærmer seg 400 utenetter.
    1 poeng
  38. Fredag 1.2.2019: Da var tiden kommer for helgetur. Det spøker veldig for turen, det er meldt 12m/s med vind -12 grader og det er kolonnekjøring på rv7. Jaja, vi kjører fra Bergen og tar kjangsen. Veien er heldigvis åpen, men det kan innføres kolonnekjøring på kort varsel. Ved ankomst Dyranut var været ganske heftig. Det blåser minst like mye som det var meldt, og det er mye kaldere enn meldt. Vi legger i vei ut i mørket ca. kl 18-19 med kun skibrillene og hodelyktene stikkende utenfor dunjakken. De som er på treningsleir for Expedition Amundsen er i full gang, kanskje 20-40 personer ute i terrenget. De skal jo normalt ligge ute denne natten, men det ser ut til at de trekker tilbake til Dyranut, det ble kanskje litt for heftig å sove ute i det været? Vi tar ikke hintet, og fortsetter ett par kilometer og slår opp leir. Vi treffer kun èn person resten av helgen, på scooter... Jeg lar videoen fortelle resten, den ble ikke så veldig lang. Med kulig og temperaturer ned mot 30 minus var ikke fingre og kamera alltid på lag. Men ett GoPro hero lar seg faktisk betjene fint med tykke votter Kos dere:
    1 poeng
  39. Jamming forstyrrer radiofrekvensen mellom kontrolleren og selve dronen. De fleste droner er programmert til å returnere og lande pent der den tok av hvis den mister kontakt med kontrolleren.
    1 poeng
  40. En kjapp tur opp på lokalt fjell i øyTroms. Herlige kjøreforhold, men kunne gjerne vært litt mer sny😊
    1 poeng
  41. Jammeutstyr rammer også uskyldige tredjeparter som sivil lufttrafikk og ambulanser (både flygende og kjørende) og er følgelig strengt forbudt. Å skyte ned droner vil sannsynligvis være et brudd på våpenloven og selvtekt. Meld det heller til politiet. Særlig viktig er det å melde fra dersom ferdsel med ubemannet luftfartøy observeres nærmere enn 5KM fra en lufthavn, og det antas at nødvendige tillatelser ikke er innhentet. Jeg har ingenting i mot droner. De tar noen fantastiske bilder. Jeg forventer dog at fotograf og pilot forholder seg til lover og regler, og har satt seg inn i disse. Spesielt viktig er dette i nærheten av byer med flyplass som er omringet av fjell. Her er det gråsoner i regelverket hvor man tilsynelatende kan fly droner opp i høyder hvor sivil lufttrafikk beveger seg. Et eksempel på dette er området rundt Ulriken i Bergen hvor det flyr mye småfly og luftambulanser. Beveger man seg 120M opp fra Ulriken vil man også være inne i luftrom hvor rutefly beveger seg på finværsdager.
    1 poeng
  42. Trondhjem's/Orkla avsluttet produksjonen av turistproviant i 2017 Artikkel i Dagbladet , men hadde jo vært gøy om noen butikker fortsatt hadde det i hyllene fortsatt
    1 poeng
  43. Kanskje litt på siden, men like vel. Da mine sønner var små gjorde jeg det jeg kunne i forsøket på å så et friluftsfrø i dem. Jeg tok dem med på tur, lå i telt, sommer og vinter og fulgte dem gjennom flere år med speideraktivitet. Men hva skjer? Etter at de begge er blitt voksne så har de stort sett fått andre interesser, men kanskje har jeg like vel klart å plante en friluftsinteresse i dem som vil spire og vokse senere i livet. Stor var gleden da min yngste sønn som 17 åring melte seg inn i HV ungdommen. "Speider for voksne" som han kalte det. Her får han nok praktisert en del friluftsliv og samtidig lære mange ting som kan være nyttige når han en dag skal inn i militæret. Nå er han 19 år og i dag utfordrer han vinteren i Minesota hvor de sist uke registrerte en effektiv temperatur på -53 grader C. Jeg får bare håpe at han også husker noe av det jeg har forsøkt å lære ham om vinter og kulde. Skal jeg være ærlig så blir jeg litt misunnelig på det disse ungdommene får være med på. https://www.facebook.com/norex2019/?__tn__=%2Cdk%2CP-R&eid=ARB5Q5veeolcbaHpBybgH2TzE0QWGrQb-FF8GIOMhEyLpU6l_dB-Aq9lNkVDdkYxPv0WPTG7Ot_RT9SX
    1 poeng
  44. Testen er laget for de som er ferske på tur utstyr. Jeg syns de på en fin måte viser folk hva som er viktig å se etter når du skal velge et telt, og til hvilke bruk de passer best til.
    1 poeng
  45. Er byfolk på tur en styggedom? 🤔 Visste jeg ikke. Og hvorfor er enkelte berettiget til å ha friluft helt for seg selv? Vil ikke folk dele? Jeg ser ingen ting galt i at nybegynnere går i en samlet flokk på kjente stier. Da vet einstøinger og stigjerrige folk hvor de ikke skal gå. Ikke verre enn det. PS: forrige helgetur på fjellet endte vi opp med en hel pose søppel fra andre. Selv meg som byjente kan finne på å rydde opp etter andre.
    1 poeng
  46. Selv tok jeg jegerprøven for et år siden og har det siste året fått mange nye venner og bekjentskaper innen jaktmiljøet. Alle som en av de jeg har møtt, er mennesker med stor respekt for både dyrevelferd, natur og sunn forvaltning. De er kunnskapsrike og har stor fascinasjon for alt som lever og gror i naturen. Jakt er kunnskap, og en genuin interesse for noe som egentlig er en så grunnleggende naturlig handling. Den mest miljøvennlige veien til fantastiske råvarer, der dyrene har levd et godt liv. Ta jegerprøven med god samvittighet. Husk at jakt sjeldent er å stikke til skogs og plaffe ned dyr på dyr... En jeger kan bruke årevis før man i det hele tatt får felt ett vilt, i tillegg er all jakt godt regulert med tanke på god viltforvaltning. Så, det er ikke skytelyst og dårlig moral som bør drive en som skal holde på med jakt . En jeger uten respekt for natur og dyrevelferd vil dessuten antakelig ende som en veldig ensom jeger. Dette er også noe de fokuserer på under jegerprøven. Unntak finnes det alltid, men min opplevelse til nå har utelukkende vært positiv på det området. Lykke til
    1 poeng
  47. Jeg er jeger/fisker, naturvenn, naturverner og framfor alt dyrevenn. Jeg er til dels sterkt uenig med siste debattant her. Nesten alle andre jegere jeg kjenner er også dyrevenner. Blant jegere finner jeg også ofte den største forståelsen for bærekraft og forvaltning. Det er blant jegere du finner noe av den største forståelsen for at vi mennesker også er en del av naturen og dens kretsløp. Vi er mange, vi er store og vi er kjøttetende. Det er klart at vi påvirker naturen og dyrene rundt oss! Naturvernere som rir mantraet om at vi mennesker ikke skal påvirke og blande oss inn i naturens gang er et solid eksempel på manglende forståelse av hvordan naturen egentlig fungerer. Jeg sier ikke at det bare er å peise på og skyte løs på alt som er. Vi er så avanserte og dyktige at vi har et ansvar for å forvalte naturen på en god måte. Menneskeheten er blitt alt for stor til at næringsbehovet kan dekkes av jakt, fangst og samling. Intensivt landbruk og husdyrproduksjon er en nødvendighet og vil uunngåelig påvirke natur i en negativ retning noe som er en mye mye større trussel mot dyreliv, artsmangfold og natur enn jakt. Noen virker å tro at jegere har en ustyrlig glede av å ta liv og at det er drapsøyeblikket som er drivkraften bak. Det kan ikke bli mer feil. Mange jaktmotstandere som debatterer har heller ingen som helst anelse om hvordan jakt foregår i dag. De virker ofte å tro at en jeger bare går ut i skauen og plaffer løs på det han kan se i håp om å få drept noe. Jakttider, rettet avskyting, bag limit, hva slags arter du kan jakte på, geografisk begrensning etc. har mange av dem ikke hørt om at eksisterer. Det gjentas til det kjedsommelige at jegere er monstre som skyter uskyldige dyr og at jakt ikke er nødvendig i dag. Slike utsagn framstår for meg som absurde. Uskyldige dyr!? Skal jeg jakte på skyldige dyr? Hva skal de i så fall være skyldige i og hvordan finner jeg ut det? Er alle dyr pr. definisjon uskyldige og vil det i seg selv gjøre jakt umulig? Et slikt utgangspunkt blir meningsløst og har ikke noe med saken å gjøre egentlig. Er jakt nødvendig? Vi kan nok overleve uten, men jakt utført av ansvarlige jegere er med god margin den mest humane måten vi skaffer oss kjøtt på. Jeg har lest et utsagn av en framstående debattant at f.eks. elgjakta ikke har en økonomisk betydning og kun er rekreasjon og hobby. Når en person med så manglende kunnskaper blir regnet som, og sikkert tatt seriøst har vi et problem. Man er i tråden her inne på hva som blir sagt og skrevet i debatter hovedsakelig på nett. Hvis det er utgangspunktet for hva en mener om jegere eller andre grupper skjønner jeg at holdningene overfor disse gruppene kan bli litt kritiske. Nettdebatter preges i alt for stor grad at den utøves av de mest ekstreme på hver side. De sitter i hver sin skyttergrav og kritiserer hverandre. De innser ikke der de sitter med nesetippen knapt over kanten at "fienden" de ser i det fjerne egentlig er deres nærmeste allierte. Slike debatter tilfører ikke noe og fungerer best som underholdning eller kilde til aggresjon. Heldigvis finnes det unntak og gode debattfora som Fjellforum. Man var inne på rovviltforvaltning her. Jeg skal ikke gå så nøye inn på dette da det er et tema jeg kunne skrevet og snakket om i ukesvis. Det ble hevdet at delegasjonen fra Hedmarken (menes nok Hedmark) var jegere rund baut. Mange av dem var nok jegere ja, men de var ikke der først og fremst i egenskap av at de var jegere. De var der i egenskap av at de er bygdefolk som ser livsgrunnlaget blir revet bort pga. rovviltforvaltningen. De var der fordi de problemene de føler at de har blitt påført kun blir møtt med latterliggjøring og forakt blant politikere og folk som ikke har de samme problemene. De var folk fra de fleste grupperinger innenfor et bygdesamfunn. Det var ikke først og fremst noen mobilisering innen jegermiljøet. Jeg har heller ikke inntrykket av at jegere flest ønsker ulven utryddet. At svært mange av dem ønsker en helt annen forvaltning tror jeg nok, men det er sjelden jeg treffer noen som ønsker å utrydde ulven totalt. Dessverre virker det som at mindretallet her får litt for stor oppmerksomhet. Jakt utsettes for et stadig større press utenfra. Det er det vi jegere som må ta konsekvensen av først og fremst. Vi må gjøre det vi kan for at forståelsen for human jaktutøvelse ikke forsvinner. Vi må gjøre det gjennom å formidle hva vi holder på med og hvorfor. Da må vi også bekjempe alle uheldige aspekter ved jakt. Skadeskyting etc. må man jobbe mot en nullvisjon. Man kommer nok aldri dit, men en skadeskyting er en for mye og skal aldri sees på som uungåelig. Medieoppslag der en stolt jeger skryter av å ha felt flere dyr på ett skudd må unngås for en hver pris. Offentligjøring av trofebilder bør kanskje tones litt ned da vi vet at dette provoserer jaktmotstandere. Under jakt på hjortevilt mener jeg at bestrebelsen etter å skyte de største og flotteste dyra med digre gevir bør dempes. De gjør bedre nytte som avlsdyr enn i fryseren. Ikke har de det beste kjøttet heller. Det er vi jegere som må gjøre og påvirke arbeidet for å opprettholde og øke forståelsen av at jakt er et samnfunnsmessig gode. I første rekke er det vi som har mest å tape på at jakt skulle opphøre selv om det på sikt ville være et forferdelig tap for menneskeheten.
    1 poeng
  48. Endelig litt sommerferie og det var dags å ta årets villmarksferie. Turplan A var Børgefjell men da været til fjells ikke var all verden og jeg hadde hørt noe om snø og flomstore elver ble det turplan B istedet som var padlig i Gautefall. Planen ble å kjøre til bommen på veien opp til Mjåvatn, så trille kano fra bommen og opp til vannet. Så padle innover Mjåvatn, Tollbutjønn, Austre Breivatn, Heimre Brevatn, Bergyl, Teilagsvatn, Svarttarmen og inn til Hanetarmane. Men mye vind kortet ned turen noe. Gautefall er et fint område med mye svaberg, furuskog og myrer. Vannene ligger på ca 450-470 moh så det er mer marka enn fjellet, men alikevel mer åpent enn f.eks nordmarka i Oslo. Selv om det er et supert sted å padle med korte bæringer og fin natur så vi ingen andre der inne. Men folk ferdes helt klart der da det går sti på bærestrekket mellom vannene. En kan treffe terrengsyklister der inne da det er en del sykkelstier tilknyttet Canvas Hotel, som er et eldorado for terrengsyklister. Egentlig var det greit med lite folk siden vi kunne velge å vrake i leirplasser, det var også enkelt å finne ved. Eneste fremmedelement i villmarka er en og annen mindre hytte/koie. Sjelden mer enn en pr vann, unntatt Mjåvatn hvor det er hyttefelt. Dog så vi ingen på noen av hyttene. Stusset over er at vi så lite dyreliv der inne. Noen småfugler var vel alt. Til å være så mye vann så var det ikke måker der, de pleier være overalt ellers. Men vi savnet de ikke akkurat. Lurer på om det er fordi det er næringsfattige vann. Så vidt jeg vet er det bare ørret der. Gir kanskje lite småfisk etc strandsonen, vet ikke. Stort sett linerler og et svalepar ved leir i Teilagsvatn. Så et par ender eller noe i Heimre Breivatn litt på avstand. Hørt noen rykter om at fisket er bedre lengre inn. Mandag Avreise fra Oslo på formiddagen men en lunsjpause ved Porsgrunn. Så videre på til Gautefall. Kjøretid fra Oslo er ca 3 timer ekskl. pauser. Stoppet på Essostasjonen på Bostrak for å kjøpe fiskekort. Fant nemlig ikke området vi skulle til på Inatur. Esso hadde ikke kort til det område vi skulle i følge hun som jobbet der. Da ble det å kjøre en liten omvei til Treungen for å sjekke. Sparbutikken på Treungen hadde kort, Heimdalsheia het vist nok området. Det kortet gjelder ikke for første vannet på turen men det skulle vi bare padle over uansett. Det gjelder heller ikke lengre inn enn Teilagsvatn. Kort til vannen lengre inn hadde de ikke. Mulig turistinfo har men da klokka var 1630 da vi kom hadde de stengt. Kjørte tilbake og parkerte bilen ved bommen opp til Mjåvatn og begynte montering av Ally. Etter ca 25-30 min var kano montert, ryggsekker og pakksekker pakket ferdig og vi satte avgårde. Selve trillingen er ca 1km og det er ganske flatt, en svak stigning et stykke men det gikk kjapt å komme seg opp til vannet. Første etappe over Mjåvatn gikk ganske kjapt. Vannet er ikke så stort og det var fint vær og nesten vindstille denne dagen. Første bæring var over til Tollbutjønn. En kort bæring på ca 50m eller så med ca 0 høydemeter. Mulig å bære på begge sider av den lille bekken. Selve tjønnet er rask å padle over. Kan neppe ha tatt mer enn 5-6 min eller så. Så var det bæring over til Austre Breivatn. Denne bæringa er litt lengre(ca 150m) og er litt mer kupert. Vi bar sekkene over på stien men selve kanoen bar vi bort i en tarm på et tjønn som heter Nedre Kråkomtjønn. Distansen er veldig kort så det var ikke vits å laste kano her. En mann padlet den gjennom myra og den andre tok i mot på andre siden. Austre Breivatn er et større vann med langt klarere vann enn de mindre vannene i området. Vann med mye stein og en del steingrunner. Vi padlet langs land for å begynne se etter første leir. Klokka var blitt ca 20 på kvelden og det fristet med litt fiske og en pils på et svaberg i sola. Fant en plass på odden øst i vannet. Greit plass til et par telt i lyngen og en liten bålplass nede på svaberget, dog lenge siden hadde vært i bruk så det ut som. Kun en ørret på 300gr fant veien på land denne kvelden men den fungerte fint som litt kveldssnacks. Mjåvatn En bit av Nedre Kråkomtjønn Professor Drøvel??? Tirsdag Våkner opp til regn denne morgenen. Var meldt det så vi hadde satt opp tarp kvelden i forveien. Planen var å vente under tarp til regn ga seg til midt på dagen. Men værmelding stemte ikke helt så det drøyde ganske langt på dag før det klarnet opp. Det gjorde at vi fant ut at vi ble en natt til på stedet. Vi var ikke kjent innover fra før så vi viste ikke helt hvor langt vi måtte padle før vi fant neste plass. Vi så nemlig ikke plasser overalt innover. Selv om det er en del størrelse på vannene er det lange skrå svaberg mange steder, høy lyng eller myr. Det ble ingen fiskelykke denne dagen. Ble en bedre middag her med en marinert indrefilet av svin. Første stekt litt i panne og så lagt i folie i kant av bålet. Men med en ekstra dag her så det litt mørkere ut på hvor langt inn i marka vi kom til å rekke. Et bålbilde må med, fra første leir. En elv som renner over sva ikke langt fra første leir. Turfølge slapper av. Onsdag Våkner tidlig på morgenen at det blåser rimelig mye. Det var meldt 3-4 ms men det var en del mer enn det i kastene og de kom ganske ofte. Skjønte fort at det ikke var vits å være mer i denne leir da den lå veldig utsatt for vind fra sør og vest. Det ble derfor pakking av kano etter frokost og vi satte avgårde. Første stopp er sundet inn til Heimre Breivatn. Det går en liten bekk der og det gikk akkurat å dytte og line kano gjennom med noen småløft uten å ta ut bagasjen. Vi skulle ikke padle veldig langt i dette vannet men med delvis motvind så tok det litt tid å runde odden å komme seg i land der bekken fra Berghyl kommer ned. Bæringen opp til Berghyl er enkel da bekken renner over sva det meste av veien og man kan gå ved siden av den. Riktig så idyllisk sted. Her er det ca 170m bæring og 13 høydemeter opp. Berghyl så ut som et spennende vann da vi kom opp. En ganske stor øy i midten hvor vi håpet det var en fin leirplass å finne. Vi hadde med en hund og på øy kunne hun vært en del løs. Men etter å ha saumfart øya så fant vi ikke noe sted å slå leir. Et sted i Lyngen hadde nok gått med vi måtte ha noe le for vinden også. Vi padlet litt frem og tilbake i vannet. En fin plass ved østsiden. Store sva og nok flater til å sette telt. Det ligger en hytte i skogen bak der riktignok. Uansett ble det ikke plassen denne gang da det blåste altfor mye. Vi måtte finne et sted vi var mer i ly for vind enn dette, fikk heller miste kveldsola. Etter å ha padle rundt litt endte vi i enden av vannet og fant ut at vi likegodt kunne sette kano på land å gå opp til Teilagsvatn å se hvordan det så ut der. Kort bæring på ca 100m. Her så ting straks lysere ut ja. Terrenget rundt vannet er langt flatere noe som bør øke sjansene for leirplasser. I tillegg er det er par store odder i vannet. Vi hentet kano og utstyret å padle ut på vannet. Første stoppe var å titte på den største odden i vannet, navngitt "den spisse odden" på kartet. Joda her var det supert å slå leir. Flere bålringer og flere steder å sette telt. Vi valgte plassen mot nordøst. Da skjermet trærne innover odden for det meste av vinden. I tillegg hadde vi fine plasser å fiske fra. Fiske i vannet viste seg svært dårlig. Fikk ingen verdens ting hverken på mark, sluk eller flue. Vinden roet seg betydelig utpå kvelden og det ble riktig så idyllisk selv om temperatur neppe var mer enn 13-15 grader. Det ble kjapt bestemt av vi blir her og ikke reiser videre innover i marka. Får heller legge på en dag eller to og komme oss inn til Hanetarmane en annen gang. Undertegnede har vært der inne en gang før men gikk da fra en grusvei ved Canvas Hotel og hadde packraft i sekken, Nydelig sted som absolutt kan anbefales. Mellom Austre og Heimre Breivatn Berghylbekken nede Berghylbekken lengre opp Berghyl Bikkja fant sin egen lille øy. Svensk ubåt? Fra Teilagsvatn. Torsdag Tidlig på morgenen begynner det å blåse mye igjen. Greit nok, vi skal være her hele dagen og enda en natt. Flate sva ved camp var helt i le for vind så det var supert å ligge der i sola. Gikk man derimot bort på spissen av odden så var det jakkevær med en gang. Dagen gikk til soling og fiske stort sett. Middag bestod av biffkarbonader med potetmos. Denne kvelden ga ikke vinden seg før sent på kveld. I følge værmelding skulle det blåse mindre fredag morgen før det igjen tok seg opp fra 11-12 tiden. Vi planla derfor en tidllig kveld og tidlig avreise dagen etter. Fredag Egentlig bare stå opp, spise frokost, pakke sammen og laste opp kano. Avreise var ca 0945 så det ble ikke så tidlig som planlagt men slikt skjer. Dette ble jo en transportdag rett og slett. Først padleturen hele veien tilbake og så biltur til Oslo. Vinden holdt seg rimelig rolig til nest siste vannet. Oppakning var jo adskillig lettere nå etter vi hadde spist og drukket i 4 dager. Blir nok en tur til i dette området. Da med litt tidligere start på dagen for å nå Teilagsvatn som første camp. Så reise lengre inn til Hanetarmane. Vet noen padler videre ned til Stolsvatn, Hellersvann og Holmevannet før de triller ned igjen ned litt lengre ned i dalen. jeg er dog sjelden på ur for å padle eller gå mest mulig distanse. I tillegg trengs transport for å komme tilbake til bilen. Det var 4G dekning på Telenor alle steder vi var. Mener huske det var dårlig dekning lengre inn når jeg var der for 2 år siden men det kan jo ha blitt bygget ut. La ut noen flere bilder på Picasa for de som vil se. Edit: Testet forresten ut en ny saft på turen. Teisseire het den og jeg kjøpte den på Meny. Smak jeg valgte var elpe & solbær. En liten flaske med 66ml høykonsentrert saft som skal gi 5 liter ferdig drikke. Jeg blandet nok litt tynt for jeg har litt under halve flaske igjen etter å ha blandet ca 4 liter. Smakte helt greit. Vanlig solbærsirup smaker bedre men en så liten og lett pakning er super på tur. Finnes en smak til av den men den har jeg ikke testet enda.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.