Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 11. jan. 2019 i alle områder

  1. Jeg hadde 2 dager fri nå mandag og tirsdag og hadde bestemt meg for å komme meg ut en natt i køya. Inspirert av @a_aa sin tråd: 2018 - Minst en uteovernatting hver måned, så ble dette en god start på en overnatting ute minst en gang hver måned i 2019 Jeg har også bestemt meg å utfordre meg selv litt på disse turene, blant annet ved å tenke lettvekt og andre løsninger jeg kanskje ikke er så godt kjent med. Allerede etter første tur la jeg merke til det var flere ting jeg kan forbedre eller finne andre løsninger på Årets første tur gikk derfor til et område jeg er godt kjent med, Stordammen i Fredrikstad.  Det var endel frost og is på bakken, så broddene kom godt med! Siden det blir fort mørkt om dagen så var første prioritet å slå opp campen, dette gikk ganske fort og greit. Fant en fin liten plass med utsikt over dammen og ikke så langt å gå for å hente vann. Kunne nok ha en litt lenger avstand mellom trærne, men det var ikke noe problem.  Etter køya var slått opp var det på tide å få seg litt mat før ruskeværet kom. Det var meldt sludd, regn og vind fra sørøst både kveld og natt, med enda mer snø og vind dagen etter. Dette var forsåvidt helt greit, da jeg endelig fikk testet oppsettet i dårlig vær. Om det skulle bli for ille var det ikke lang vei til bilen og hjem heller  Litt bakt leverpostei i Eaglekjelen på dansk rugbrød var helt innafor! Videre la turen ned på vannet (isen) for å hente vann. Det var overraskende tykk is, rundt 20-30 cm noen meter fra land. Var likevel ganske forsiktig når jeg gikk ut, da det slo meg når jeg stod der ute at nå var jeg helt alene. Ting ble plutselig litt mer alvorlig en hva det ellers pleier å være.  Etter å ha hentet vann, strammet opp tarp og justert underquilten. Var det ikke annet å gjøre en å legge seg i køya. Det begynte å blåse på, og jeg angret på jeg ikke tok med en bok..  Etter ca 2-3 timer hadde det verste været gitt seg, da var det bare å ta frem alkoholbrenneren og koke vann til potetmos og steke noen ostegrill. To ting jeg fant ut her, alkoholbrenneren slukker når man setter noe rett oppå.. Må få lagd et lite stativ som går inn i kittet, og jeg fant ut hvor mange sprut med rødsprit jeg trengte. (Hadde fylt opp en liten pyrisept flaske og et sprut tilsvarte ca 10 ml veske.) Brukte også risten fra kvistbrenneren, noe ustabilt men det fungerte.   Etter middag så sovnet jeg ganske fort og jeg våknet ikke før klokken 10 dagen etter, så fikk mange timers god søvn Jeg hadde egentlig med meg litt havregryn som jeg tenkte å koke til frokost, men siden det begynte å blåse kraftig fra nord så spiste jeg heller restene av sjokoladen og tørka bananchips i køya før jeg pakket sammen. Jeg ble også overasket over hvor varm den nye dunposen min var, viking warmpeace 600, og imponert over hvor godt den holdt seg i fukt. Alt i alt var det en lærerik og vellykket tur!
    6 poeng
  2. Ny tur i mårra. Har oppgradert fra enkel til dobbel TTTM. Skal prøve å knyte en ridgeline til køya. Skal også prøve en annen kombinasjon med liggeunderlag. Tror kanskje det blir bamse og reinskinn, droppe Downmat? Har øvet/testet litt etter jobb denne uka, slik at jeg skal føle meg litt mer kompetent enn forrige tur 😂
    2 poeng
  3. Svalbard er ikke EØS så du trenger skjemaet og gå på rødt.
    2 poeng
  4. Det kommer til å bli en fin opplevelse! Turen du velger vil jeg si er en trygg og egnet førstegangstur i høyfjellet. Så lenge værutsiktene er rimelig greie er det bare å kjøre på. Men vær selvsagt klar over at det skifter fort til fjells tross værvarsel😊 Det er lenge lyst på den tiden. Løypene er ofte bra kvistet og tråkket i området, traseen er ikke skredutsatt, det ferdes en god del folk langs traseene, og det er rimelig kort avstand til hytter og sivilisasjon. Med andre ord et flott sted å begynne. Du har fått så mange bra råd at det kan være litt fare for over-load, jeg vil bare minne om å huske å gjøre det hele så enkelt og rimelig som mulig. Det viktigste er å kjenne det utstyret du tar med deg. Bruk derfor det utstyret du allerede har og kjenner. Kjøp minst mulig før du har erfart er du faktisk trenger det. Følg rådene med å få til flest mulig prøve-overnattinger i forkant av turen, gjerne bare i hagen eller nærområdet. Oppsøk gjerne noen lokale vind-utsatte plasser og øv deg på å sette opp teltet når det er meldt en del vind. Tren på å gjøre det og andre gjøremål med votter og/eller hansker på, mye læring å hente der. Dun-soveposen du har er god, se om du kan kombinere den med Mammut syntetposen du har, da klarer du mange kuldegrader. Du har allerede stormkjøkken med sprit-brenner, det fungerer utmerket om du bruker en Förvärmningsdel till spritbrännare (602101) fra Trangia slik at du får forvarmet spriten i brenneren. Den klipses bare på under selve brenneren og koster ikke mange kroner. Alternativt kan du investere i en komplett Vintertillsats (500021). Spritbrännare med förvärmningsdel och reflekterande tallrik. Personlig har jeg begge, og har dermed 2 brennere med forvarmingsdel slik at jeg raskt kan bytte om brenneren går tom. (Etterfyll aldri en varm spritbrenner!) Sprit-brenner i stormkjøkken er litt som å banne i Fjellforum-kirken⛪ Men minner om at det er flere veier til Rom, og en av dem går faktisk via spritbrenner i stormkjøkken – også vinterstid.😀 Etter å ha benyttet dette i hele min oppvekst uten problemer. For så å ha brukt og testet et anselig antall bensin- og multifuel-brennere i drøye 20 år. Har jeg de to siste årene konvertert tilbake og benytter nå kun Trangia 27 (og 25) med spritbrenner og forvarmingsdel. Problemfritt, robust, lite fikling med bare hender i kulda og ikke minst helt lydløs – er noen av egenskapene jeg verdsetter høyest. Kosefyring i telt er ikke en av mine prioriteringer. (Femundsmarka i påsken 2018 med flere dager rundt -30 og laveste på -32 gikk som en drøm med Kemetyl Fin Fyr som brennstoff.) Min mening er at du ikke trenger en lang og dyr handleliste for å gjennomføre turen din. Sørg heller for å opparbeide deg erfaring, kunne bruke og kjenne det utstyret du har med deg. Folk har krysset Hardangervidda i årtusener med mindre utstyr enn oss, men med mye mer kunnskap om slik ferdsel. God tur i et flott område!
    2 poeng
  5. Etter å ha lest litt på sysselmannen.no så fant jeg dette: Det er ingen egne regler for å ta med våpen til Svalbard. Ved reise til Svalbard må våpenkort, evt en utlånserklæring medbringes. Europeisk våpenpass er også gyldig dokumentasjon. Utenlandske borgere må tollklarere våpenet ved innreise til Norge.
    1 poeng
  6. Hva er kriteriene dine for jakka? Svært varm vs litt varm Er vekt viktig (høy isolasjonevne pr gram), hviken vektområde er akseptabel? Skal den ha romslig snitt (brukes utenpå andre ytterlag ved pauser) vs "kroppsnært" snitt? Hette/ikke hette? Er lommer til å oppbevare ting i viktig? Kort vs rekke godt nedenfor rumpa? Vanntett, motstanddyktig mot fukt, impregnerte fjær, eller null betydning da de skal brukes i minusgrader og tørre forhold? Osv.. Jeg har en "lett" og romslig til å bruke utenpå andre skallplagg ved pauser på toppturer om vinteren, standplass under isklatring, rent ytterplagg når det er "mild kulde" og lav aktivitet, osv. Lett, og pakker veldig lite og er aldri noe spørsmål om den skal med i sekken. (Lånt reklamebilde for illustrasjon.) Motsatt ytterpunkt av dujakkene mine er en som er varm i baseamp på vinteren og kanon god å ha med på turer i sterk kulde (Har ikke brukt den i kaldere en rett under minus førti), men veier rundt 1.5 kg og pakker som en liten sovepose. (Lånt reklamebilde for illustrasjon.)
    1 poeng
  7. Det bør alle telt, fordi de strekker seg i sola og det kan bli litt lekkasje i sømmene.
    1 poeng
  8. Klarer deg fint uten gps, men om du føler behov for å ha det for å gjennomføre turen har jeg en Garmin gpsmap 64st som du kan låne. Bare ikke spør hvordan den fungerer, for den blir lite brukt
    1 poeng
  9. Svalbard er ikke Norge og ikke EØS så skjemaet det refereres til er skjemaet til Tolletaten for midlertidig utførsel av våpen: https://www.toll.no/no/varer/vapen/reise/
    1 poeng
  10. @uteturen bra tips, har forsøkt det og,og lest en del rundt på nett om BD og det fungere nok fint 90% av verden hvis det kommer en "Skur" og går over men regn i flere timer fungere ikke,flere som sliter med det samme. Nå skal det sies att jeg 90% av tiden ikke reiser på tur hvis det ikke er meldt veldig fint vær med det telte her (er telte jeg bruker med barn) kjøpte telte brukt får 1500 kr får 4 år siden så er meget fornøgd med telt,er nok mest brukte. Men nå ble det eller https://www.helsport.no/ringstind-superlight-1-2-blue som jeg kommer til og ta med på tur fremover sammen med det her http://www.exped.com/usa/en/product-category/mats/synmat-hl-duo-m (spent på om det passer i bestiling)
    1 poeng
  11. Takk for det! Hehe, skal prøve å holde det gående med flere turrapporter Fancee feest ovnen er jeg kjent med, Sean Emery (Shugmery) på youtube er ganske stor fan av disse. Det hadde hvert morsomt å lagd en selv. Jeg takker for tilbudet ditt, og tar kontakt om jeg begir meg ut på det prosjektet Har laget en alkoholbrenner tidligere, og testet den kjøpte opp i mot denne. Konklusjonen var at den kjøpte var lettere å bruke mtp opptenning og kontrollere mengde brennveske. Her brukte jeg også et stativ over, men det var rett å slett ikke noe jeg tenkte over på denne turen.. Men har planer om å lage et enktelt stativ fra en hermetikboks som går rundt brenneren og ca en cm over.
    1 poeng
  12. Jeg er 180cm 80kg og Xenith88 i M sitter som støpt på meg i alle fall. Strålende fornøyd med den sekken. Det så mange lommer, glidelåser og justeringsmuligheter at det kunne ikke vært bedre. Legg merke til fløyta som er integrert i brystreima. Dette hadde jeg aldri tenkt over før noen var på besøk hos meg og blåste på den.
    1 poeng
  13. Jeg hadde synmat9 i hengekøya. Frøs ikke, bare litt kaldt der liggeundelaget ikke dekket meg.
    1 poeng
  14. Flott turrapport @a_aa og jeg har kommunisert om dette emnet tidligere, og han har forært meg en slik ovn. Ellers om du ønsker å sett et kokekar direkte på en alkoholbrenner, lag deg en pepsican/pennycanstove. Du finner oppskriften på Youtube. Jeg lagde en "for morro skyld" tidligere i kveld og det tok meg under 10 minutter. For øvrig kan du bruke både Trangiaovnen og Colaboksovnen i kvistbrenneren din
    1 poeng
  15. Dette er et standard opplegg fra Helsport, flere her på forumet har fått gjort dette. Jeg tror ikke noen har betalt noe for dette heller. Helsport er veldig greie å ha med å gjøre, du kan bare ringe dem, eller maile..
    1 poeng
  16. Må bare legge til en ting: Velger du å smelte snø i forteltet, så grav en arbeidsgrop slik at du får god høyde til taket på teltet, og ha god lufting! For dårlig lufting kan føre til opphoping av CO(Carbonmonoksid) i teltet, det er livsfarlig.
    1 poeng
  17. Helt OT: ut fra overskriften trodde jeg du hadde beveget deg ut i kannibalismens verden for å lage vinterklær AV Lars Monsen. Riktignok er han hardfør, men isolerer han også?
    1 poeng
  18. Om du skal ha med GPS og eller nødpeilesender er opp til deg og dine ferdigheter, turen du skal gjennomføre og forholdene. Nødpeilsender er det vel ikke så veldig mange som har. Og langs kvistet løype ser jeg lite behov for en GPS. Se om du kan forberede smarttelefonen din til å fungere som en GPS i tilfelle du skulle trenge.
    1 poeng
  19. Hilleberg la ut en kjekk liten video i dag, der de gir et lite innblikk i fabrikken sin i Rapla, Estonia Syntes det var fint å se at det var litt low-key, og at det ikke bare er store bråkete helautomatiske maskiner som får inn stoff i en ende og ut kommer et telt i den andre.
    1 poeng
  20. Etter en fantastisk natt ute med garnene ble det 246 stk. ørret og røye. Fantastisk god matfisk gjennom vinteren
    1 poeng
  21. Jeg fikk hengekøye i julegave fra min bedre halvdel. Selv om vi er i årets mørkeste måneder var likevel iveren etter å prøve ei natt i hengekøye stor. Etter litt forberedelser i romjula, med innkjøp av nødvendig ekstrautstyr (tau og tarp), og nilesing på fjellforum om råd og tips til hengekøyecamping. Det ble tidlig klart at vinterhenging krevde litt ekstra utstyr for å forhindre cold-butt-syndrome . Med Exped Downmat, jervenduk og reinskinn satsa jeg på at jeg fikk god nok isolasjon mot bakken. Men det var få tips til hvordan man skulle få alt dette til å ligge fint i køya mens man selv klatret oppi og tok på seg soveposen. Jeg måtte ut av køya tre ganger før jeg ble tålelig fornøyd. I mangel på vintersovepose kjørte jeg sommersovepose og tresesongpose. Førstnevnte lå jeg inni, mens sistnevnte brukte jeg som dyne utenpå. Tarpen hang jeg opp som A-frame. Siden det var spådd lite nedbør, og jeg hadde for liten avstand mellom trærne tenkte jeg at det fikk duge. Det gjorde det også. Lå tørt og varmt hele natta, men våknet et par ganger av at jeg hadde «mistet» den gode liggestillinga. I hovedsak fordi jeg hadde glidd ned i køya Jeg våknet glad og fornøyd etter syv timer, i det fjerne kunne jeg høre rypestegger som rapet, mens jeg hørte Ludvik rope «pappa» ut av badvinduet. Kaffen og frokosten var klar!
    1 poeng
  22. Enig med @Hammer. Hvis du bruker et liggeunderlag vil du nok merke stor forskjell.
    1 poeng
  23. Ikke nødvendigvis posen sin feil. Som oftest så mister man mest varme ned mot bakken/liggeunderlaget. Mange som sier at posen sin ikke er varm nok, har i realiteten et for dårlig liggeunderlag. En sovepose har ingen isolasjonsverdig mot bakken/underlaget pga. kroppen din glemmer flat all isolasjonen.
    1 poeng
  24. Ikke for å være brønnpisser men kunnskap om dette har ikke veldig mange behov for "Bushcraft" er vel for folk som har spesiell interesse for dette og som søker ut i naturen for å praktisere. Mye bedre at folk lærer seg å ikke havne i situasjoner der man har bruk for slik kunnskap.
    1 poeng
  25. Hos meg og teltsamboer @Nordhauk går det som regel i en av følgende: Turakevitt, Vianvang, Frost (Kreklingsprit) eller en eller annen cognac. Minttu i kakaoen på vinteren går også ned. Når herremannen slår til med whisky av det røkte slaget så hender det at han får ferdelsforbud innenfor teltets fire vegger eller i nærheten av frøkna. Dette er selvfølgelig dårlig kompatibelt med det essensielle haillet som han behøver til sitt storfiske. Et sted må grensen gå når han drar med seg lukten av harsknet surmons og gammel blautmyr inn i heimen (Dovrefjell).
    1 poeng
  26. Få for all del tak i reinskinn som bare har tørket bakside, og ikke garvet. De tørkede trekker ikke vann. De er litt stivere, men det gjør ikke noe i praktisk bruk. De er gjerne billigere også. Har man garvet skinn må man gjøre alle dise greiene som står i artikkelen Bjørn J linket til.
    1 poeng
  27. Er det ikke slik at R-verdi egentlig betyr Reinskinnverdi? Altså at reinskinn har R-verdi på 10, og er referansen. Alle andre underlag sammenlignes med det, men kommer aldri i nærheten.
    1 poeng
  28. Den beste whiskyen er den du slumper til å ha i lerken på akkurat den turen.
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.