Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 06. april 2018 i alle områder

  1. Forsøk grillet kveite med asparges i strandaskinke med hollandaise i stedet... ...eller grillet kveite med potetstapppe, sandefjordsmør og noe rotgrønnsaker. Det fungerer som fin avveklsing til Real og annet for oss i hvert fall Turmat trenger ikke være kjedelig
    6 poeng
  2. Morgentur med lett klyving på Torghatten - fortsatt frost og vinterlig. Blir aldri lei av utsikten her oppe
    6 poeng
  3. Så klart greit spare penger men er nå sånn det fungerer som regel forhandler får til avtale med produsent om enerett import noe jeg tror alle oppegående som vil drive en butikk for vare går mindre av må gjøre skal de greie seg. Som nevnt tidligere her så kom han vel litt skjevt ut ikke presenterte seg som forhandler men han kan være ok for det jeg gir heller folk en mulighet bra at noen skaper bedrifter her til lands mange bedrifter gir opp må legge ned. Tror alle som driver eller har prøvd drive butikk i Norge vet det ikke er lett og sånt fungerer med mye varer man sikrer forhandlerrett best mulig skal man kunne overleve og drifte lokale, regnskap, ansatte, forsikring, arbeidsgiveravgift ,markedsføring osv mange kunder ikke tenker på derfor går på pris ikke bare forbrukerrett det går på pris for... Men jo mer vi handler og mer forhandlere blir av vare jo billigere og enklere få i varer her til lands . Sponser heller en norsk forhandler , slipper få skadet vare ,vente på toll og annet styr hvis skulle skje noe .Blir og mer penger i felleskassa man kanskje kan få bruk for man blir syk eller gammel.. Og nei jeg kjenner ikke fyren men før roper ulv ulv så ser jeg det fra begge sitt ståsted: butikk og kunde begge er tjent på vi har handel her til lands man kan få til gode avtaler med forhandle pris eller gruppekjøp omtrent uansett vare er. .
    6 poeng
  4. He he! Er forsåvidt i ferd med å skifte beite etter 20 år i samme bransje, så kanskje det... Blir mange hull å tette da. Det forrige innlegget var litt klønete hastverksformulert, men det jeg mente var at en kommentar ala "Hei, jeg er importør av dette merket. Kan jeg få gi dere et godt tilbud?" hadde vært veldig mye bedre for omdømme og, muligens, omsetning enn den tilnærmingen som ble valgt.
    5 poeng
  5. Halvimpulskjøpt vakuumpakker. Fordi det er fredag, fordi jeg sparte nesten like mye som den kosta på noe annet i går og fordi jeg fortjener det!
    5 poeng
  6. Jeg har også begynt jakten på sjøørreten, stanga var med på siste padletur. Den gikk til Guvåghytta, men første dagen var det litt for mye vind i perioder til at den ble tatt i bruk. Så i denne del 1 av turen gikk det bare i padling, men det var et flott lys så turen var verdt det selv om det ikke ble noe fisking. Selv om Guvåghytta i 2014 ble stemt fram som Norges vakreste kysthytte, var det lite besøk her i påsken. Det er som det pleier å være, mulig alle tenker at det sikkert er fullt og blir hjemme. Men jeg har sjekket besøksboken flere år, og visste at det er en rolig tid. Dermed ble det en fin tur dit en av de siste dagene i påsken. Resten ser du i bloggen HER.
    4 poeng
  7. En dag. Kanskje i morgen, eller om tre uker skal jeg bytte ut stive fingre med et stort glis og en feit sjøørret. April er den lange ventetida for en sjøørretfisker i Troms. Heldigvis varmer kaffekoppen fingrene, og på neste kast sitter den helt sikkert...
    4 poeng
  8. Forumstreff med Espen som utnevnt kokk?
    4 poeng
  9. Har blogget om Litlos turisthytte på Hardangervidda, min favoritt langt der inne på vidda.
    4 poeng
  10. Du er litt på viddene her. Ingen importør gidder å satse på varer fra produsenter som selger til alle. Dette er en gjensidig avtale mellom leverandør og importør som leverandør er helt avhengig av for å selge volum i andre land. Uten en dedikert importør som markedsfører produktene til leverandøren i det landet importøren holder vil leverandøren sannsynligvis selge svært lite av sine produkter i det landet. Sånn er det med alle typer varer. En produsent kan ikke og vil ikke ha mulighet til å markedsføre og selge i alle land. Eksempel: Hvordan skulle det blitt om alle kunne kjøpe biler direkte fra Toyota-fabrikken? Ja, det er snakk om et litt annet produkt som krever litt annen oppfølging fra lokal representant men prinsippet er det samme.
    3 poeng
  11. Syntes hele diskusjonen her utarter seg litt merkelig. Hvorfor er det så himla problematisk dette prinsippet med en importør/forhandler? Det er jo på denne måten alt fungerer hvis man handler ting i norske butikker eller nettbutikker. Jeg ser ikke samme argumentasjonen om å spare penger på annen frititdsutstyr her i forumet. Skal man overføre argumentasjonen så kan man jo også si at f.eks Hilleberg telt er så himla dyrt fordi vi må kjøpe de via importører/butikker, er jo sikkert mye bedre om man går til et felles innkjøp og handler teltet direkte fra en fabrikk i Kina? Klart det er mulig å spare penger ved å drive gråimport selv for de som ønsker å ta sjansen og brydderiet det medfører men det er jo ikke "normalen" Jeg har ingen sterke meninger om importøren nevnt akkurat i denne tråden men syntes folk må være litt forsiktige med måten de ordlegger seg på her.
    3 poeng
  12. Kan vi enten stoppe eller separere ut diskusjonen om forhandlere? Er det noen som ønsker å ta på seg oppgaven å forhandle/administrere et nytt gruppekjøp? Jeg tar på meg oppgaven å organisere kjøp. Jeg regner med at vi kjører et greit salg/ikke salg spørsmål til Travel Light. Dette er uansett maks pris jeg er villig til å betale for en slik båt, ved høyere pris kan jeg like gjerne kjøpe en original Packraft.
    3 poeng
  13. Et annet alternativ er å handle litt mer kjente merkevarer her til lands isteden for og handle alt mulig ukjent tvilsomt skrammel fra Kina 😉
    3 poeng
  14. Det er heilt vanleg å gjere det slik. Også innenlands er det mange butikker som krev at leverandør/importør opptrår på ein måte mtp prissetting som gjer at butikkane ikkje endar opp som eit reint "utstillingsvindauge" for så å miste kjøpet til leverandør/produsent sjølv. Eg veit ikkje med dykk, men eg gidd ikkje arbeide gratis for at andre kan spare seg (kunden) eller tenke seg (leverandør direkte) nokre lappar (som truleg hår med til anna bodfyll likevel?). Den siste var meint som ein litt humoristisk sleivar, men altså, kven av dykk gidd arbeide gratis?
    3 poeng
  15. Crispi Stetind. Farvel gnagsår!! (håper jeg)
    3 poeng
  16. 2 poeng
  17. Teslaen du har kjøpt er bestilt via merkets felles bestillingsportal, men det er klart den Norske avdelingen får en andel av kjøpesum for å levere deg bilen og ta ansvar for den så lenge den er under garanti. Slik ville det også vært om «Travel light» hadde valgt å ha egen Norsk filial istedet for en uavhengig Norsk importør. Jeg er helt enig med deg i at det går i denne retningen på flere områder men det betyr ikke at tradisjonell metode er dårlig for forbruker eller leverandør i alle tilfeller.
    2 poeng
  18. Da tror jeg det hadde vært mange færre forhandlere / verksteder Toyota-kunder kunne benytte ved feil / behov for service på bilene sine.
    2 poeng
  19. Det må jo være veldig tilfredsstillende og se at en dags blodslit i januar har gitt så mye glede til så mange. Gratulerer med et veldig kult prosjekt!
    2 poeng
  20. Jeg tok en kjapp sammenligning av stoffene på Hedda 4 og Exped Orion II Extreme. Hedda bruker 30D ripstop nylon på ytterteltet, Orion bruker 40D, altså litt tykkere tråd. Exped oppgir ikke trådtetthet. Hedda oppgir 3000mm vannsøyle, Orion 1500mm. Ytterteltet på Hedda er silikonbelagt på begge sidene, Exped skriver at "multiple coats of silicone are applied to both sides of the fabrics in most cases" - det tolker jeg som at duken på Orion Extreme er belagt på begge sider, siden det er flaggskipet deres. Orion bruker 30D tråd i innerteltet, Hedda bruker 10D, altså betydelig tynnere tråd. I bunnduken (gulvet) bruker Orion 70D tråd, 10.000mm vannsøyle, Hedda bruker 40D tråd og har 5000mm vannsøyle. Gulvet i Orion er altså tykkere. Hedda er helt klart i større grad laget for å være et lettvektstelt, og ca 4kg for et 4-personers telt viser det. Orion er et topersonerstelt og veier ca 3 kg.
    2 poeng
  21. Jeg synes det er helt greit at man opererer med importøravtaler, gjerne med veldig gode betingelser fra produsent til importør. Men avtaler om eksklusivitet er jeg ikke begeistret for. Det fratar kunden valgmuligheter og jeg sliter med å se positive sider med slikt. Ønsker man stor trygghet og mye hjelp, kan man kjøpe fra importør som følger forbrukerkjøpsloven - men er man derimot typen som aksepterer en klar risiko for at man må ordne ting selv (kanskje uten å lykkes) kan man importere selv. Jeg ser ikke at det ene behøver å utelukke det andre. Eksempelvis kjøpte jeg i fjor sommer en 270 (som standard har sete og rygg) med spruttrekk, TiZip, 2 stk billigste padleårer samt benfester for totalt NOK 7 875,- inkl Norges-intern frakt og en liten påskjønnelse til den i gruppen som tok mesteparten av importjobben. Tilsvarende hos kipara (med utgangspunkt i Perch 250 som har også spruttrekk som standard) blir NOK 13 250,-. Med sistnevnte pris hadde jeg fortsatt vært uten packraft, så slik sett har faktisk ikke kipara "tapt" meg som kunde på privatimporten Hadde jeg hatt mer penger, kraftigere padletrang og mindre risikovilje, hadde det kanskje vært en annen historie.
    2 poeng
  22. Da tror jeg du må sette deg litt mer inn i hvordan dette funker. Absolutt alle leverandører hadde skippet mellomleddene(importørene) om ikke det var noe å tjene på det. Kan garantere deg at Kipara kommer til å selge mer båter enn hva to bestillinger gjort av fjellforumer vil. Derfor er det interessant for Travel light å gjøre en avtale med Kipara som øker volumet dems og markedsfører produktene dems.
    2 poeng
  23. Her kan vi jo diskutere til sola går ned for siste gang, men jeg er ganske overbevist om at en produsent kan tjene veldig godt på dette. Om de går glipp av et direktesalg over nett på åtte-ti båter til Norge, så kan de ved å ha en aktiv forhandler i et land selge et mye større volum. Jeg vil tippe at Kipara selger flere båter på Camp Villmark bare denne ene helga, enn hva samlet bestilling gjennom Fjellforum ville blitt. Og den eksponeringen mot norske kjøpere på denne ene messa vil være større enn de noen gang får til på nettet.. Så jo, jeg mener absolutt det er noe å tjene på dette for produsenten også.
    2 poeng
  24. Fikk dette bilde i dag, den står fortsatt flott, men nå er varmen kommet, så neste uka er spennende. Snakket også med DNT på camp villmark, og de ville gjerne lage en digitalpostkassetur på disse igloene til til vinteren hvis jeg lagde noen da.
    2 poeng
  25. Dersom produsenten ikke vil selge båter utenom Kipara, så ser jeg på det som lite sannsynlig at det er av noen annen grunn enn at Kipara har presset frem eksklusiv avtale. Produsenten har insentiv til å selge så mye de kan, så for at de skal ville gå med på den avtalen har de nok enten blitt presset på det eller blitt tilbudt noe ekstra fra Kipara for å gjøre det. Skal ikke spekulere noe mer i hva som har skjedd eller ikke, men det er hvertfall Kipara som har noe å tjene på en slik avtale, så hvis jeg skulle skutt noen hadde det vært de. Nå synes jeg dog snikreklamen fra de her på forumet var mye verre enn denne blokkaden av andre importører, da, så jeg tror det trekker mer ned for et eventuelt felleskjøp fra Kipara hvis det blir noe til det. Ble det forresten sjekket om det var mulig å kun kjøpe åre sist gang?
    2 poeng
  26. Tja, hvorfor det? Dette handlet jo om Travel Light, og det var nettopp Kipara som skrev på forumet. Helt naturlig at diskusjonen omhandler de og ikke noen helt andre. Regner med det er fordi Travel Light har tilbudt dette til forumet ved en tidligere anledning og har gitt oss priser. Så det er vel tidsbesparende og enklere å bare høre med de igjen?
    2 poeng
  27. Fant ut at jeg skulle være tidlig ute før fisketurene nå i sommer, så kjøpte like godt fem kjeler fra Trangia; to til bålbruk (1,5 L HA + 1,75 L HA) og tre til gassbrenner (1,5 L HA + 1,75 L HA + 1,5 L non-stick). Syntes det var en grei investering til omkring 100,- per kjele, særlig ettersom planen er at de skal vare i noen år fremover. I tillegg kjøpte jeg en Optimus Vega gassbrenner for å ha en gassbrenner som forhåpentligvis kan fungere under de fleste forhold.
    2 poeng
  28. Det er me jaggu uenige 🤣
    2 poeng
  29. Haha... Jeg tenkte omtrent det samme. Det er jo ikke sikkert belegget i flasken er like giftig som det man frivillig putter i flasken.
    2 poeng
  30. Her lagres soveposene i oppbevaringsposene på en hylle på gjesterommet. De soveposene som ikke kom med egen oppbevaringspose oppbevares i dyneposer fra Jysk. (Gjesterommets brukes kun unntaksvis til å oppbevare gjester. 😁)
    2 poeng
  31. Har hatt mange fine turer til Gaustatoppen i vinter 🙂 i tåke, snø, sol. Første året med Randonee ski og det har vert veldig bra . Her er lit bilder fra ale turene 🙂
    2 poeng
  32. Off-topic og kanskje en trøst : kom så langt som til Teddys i dag etter at en kompis mente det var like greit trist som i fjor. Hadde ikke noe jeg ville se på / etter så sikkert like greit å bruke pengene på utepils i godt selskap.
    1 poeng
  33. CRI betyr Colour Rendering Index, og beskriver i korthet hvor presist lyskilden klarer å gjengi fargespekteret. Verdien er fra 1-100 der 100 er mest presist. Det har betydning hvis man skal bruke lyset til f.eks. fotografering der det er viktig å ha så "korrekt" fargegjengivelse som mulig. LED-lyskilder har vært notorisk dårlige på fargegjengivelse, men det har bedret seg i den senere tid.
    1 poeng
  34. Til slutt klart å få lagt ut for dag 30 på turen, det går ikke så fort egentlig. Nok en regnværsdag, men av og på. Turen ble kortere enn vanlig, men årsaken til det var at jeg ønsket å besøke Matsuyama Castle når jeg allerede befant meg i byen og så brukte jeg mye lengre tid på Ishiteji-tempelet enn jeg hadde tenkt, det var både et større og merkeligere tempel enn jeg hadde trodd. Det mest merkelige med dagen var den falleferdige og noe skumle helligdommen jeg kom til etter å ha gått feil på en liten sti. Jeg har ennå klart å oppdrive et svar på hva denne merkelige, falleferdige og litt småskumle helligdommen midt inne i en bambusskog var. (Shikoku Henro) Dag 30: Ishiteji - Horie
    1 poeng
  35. Nå vet jeg ikke hva du synes om titan, men for oss som liker det er det gjerne sånn at vi er litt hektet. https://www.lifeventure.com/products/cookware/titanium-insulated-camping-mug
    1 poeng
  36. Jeg har en på 224 liter fra Piteraq. 140 cm lang og passer perfekt i mine øyne i Fjellpulken Transporter 155.
    1 poeng
  37. Det er vel ikke så mange som vil forby hunder men som både far og god erfaring med hund så er det nå vel unødvendig ligger møkk hvor er mye ferdsel som kan være smittbar for andre hunder og barn med sykdom som dvergbendelorm, campylobakterie og ringorm man vet det har vært utbrudd av diverse rett over grensa før og det er mye import .Og ja det varierer stort hvor i landet er utsatt for problemet men et enkelt problem hadde folk giddet fått det vekk fra sporet..Både møkk og skall er nedbrytbart men er vel enkelt rydde etter seg så blir litt kjekkere ferdes .
    1 poeng
  38. Jeg har kontaktet produsenten, så får vi se hva de sier. Dersom de ikke ønsker å gjøre et gruppesalg så vil jeg helst høre det fra dem, ikke fra en importør som forventer å tjene penger. Dersom han kan tilby et gruppekjøp til oss med de samme betingelsene som produsenten (pris, valg av farger og ande tilvalg) fordi han har lavere transportutgifter, så er jo det flott og da aktuelt. Ellers så ser jeg ikke helt hvilken grunn vi skulle ha til å handle fra ham. Derimot, hvis han legger opp til å hindre oss i å kjøpe direkte fra produsenten fordi han vil stappe mer penger i lommene sine så er det rimelig klart at jeg ikke kommer til å handle fra ham. Jeg vurderer også å høre om det er noen fra jobben som er interessert i å være med på et kjøp, jeg tenker at jo flere vi er som handler jo sterkere står vi.
    1 poeng
  39. Med henvisning til lukkes dette emnet..
    1 poeng
  40. Mitt inntrykk er at primaloft holder lenge. Mine plagg går gjerne i stykker i sømmer og andre steder før fyllet er ødelagt. Jeg behandler dun og syntetisk fyll likt, da jeg alltid har regnet med at også dette mister isolasjonsevne om det ligger komprimert. Har man ei bruksjakke i 5-6 år, så er i grunnen ikke det så verst. Tror vel at den Atom-jakka er noe av det beste man får.
    1 poeng
  41. Oi oi oi! Okei. Eg har hund som gjerne gjere frå seg midt i løypa om eg ikkje ser signala i tide og klarar å springa langt vekk med ho. Løysinga er (for meg) enkel: ei gamal nalgeneflaske som eg puttar posen ned i etter eg har plukka opp. Men klagar folk mykje på hundebæsj? Eg bur ein stad kor me ikkje er så mange som nyttar løypene som vert oppkøyrt. Altså er det heller inga klaging. Derimot ser eg andre stadar, i hytteområder, at det er klaging på hundar som går i løypa (som min fordi ho er avhengig av eit tydeleg fysisk spor for å gå). Eller faktisk klaging på born og andre (meg, igjen) som går sakte og gjerne ramlar i løypa.
    1 poeng
  42. Det har vært tradisjon at jeg serverer grillet kveite med tilbehør til kompis oppe i Stabbursdalen på laksefiske om sommeren. Jeg tar et solid kveitestykke. Taper det inn i en avis som er brettet veldig godt rundt. Rundt det er det surret vanntett pose (ziplock) og så er det hele pakket inn i en fleecegenser og igjen i soveposen. Det har fortsatt vært kjølig etter 3 dager... Så om jeg klarer å berge fisk i 3 dager på tur i skogen om sommeren så tipper jeg du finner en kurant måte å få med maten 2,5 time på kollektivt...? Ellers oppe i Stabbursdalen så har vi brukt elva (normalt 10-15 grader) til å oppbevare mat i. Ziplock og vanntettposer gjør at vi har alt fra ost, bacon, pølser, brød og annet pålegg osv omtrent så lenge vi gidder...
    1 poeng
  43. Så hadde jeg endelig fått ryddet litt tid til marsturen. Det var ingen voldsomme planer denne gangen heller. Målet var å kave seg opp til Svartevatnet på Emblemsfjellet, få satt opp en tarp og fyre et lite bål. Med andre ord, business as usal. Men det skulle vise seg at turen ikke ble helt som planlagt. Det ble litt senere avgang enn planlagt, og sekken var i tyngste laget. Dermed gikk det treigt oppover i våt og råtten snø. Da jeg kom utenfor løypa og tok på trugene, vasset jeg med snø opp til knærne. Så mørket kom var jeg dausliten, og fortsatt ikke fremme. Dermed ble det å etablere leir midt i ingenmannsland. Her fant jeg ei lita flate midt i skauen og fikk satt opp tarpen. Det begynte faktisk å blåse opp en del, det å kunne ligge nokså beskyttet i skauen var ikke så dumt. Så var det bare å fyre opp et lite minibål under duken, og sprette den første pilsa. Kombinasjonen av bål, øl og smågodt er undervurdert. Selv om ett av disse elementene bidrar til å dra opp vekten på sekken betraktelig. Rynketryne koser seg under tarpen. Natten passerte uten særlig dramatikk, sett bort fra en liten ting. Vinden tok seg kraftig opp, og midt på mørkeste natten våknet jeg av et vindkast som tok skikkelig tak i duken. Ikke lenge etter hørte et smell og så at ene bardunen hadde slitt rett av. Dermed ble det ut av soveposen for å bedrive litt repareringsarbeid. Så sikkert ikke smart ut der jeg sto med fjellsko, boksershorts og ingenting anna. Heldigvis for meg, og ikke minst for dere, ble ikke dette dokumentert bildemessig på noen som helst slags måte. Etter et lite kvarter var jobben gjort og jeg kunne sove trygt gjennom resten av natten. Når dagen kom ble det obligatorisk morgenkaffe, og et par brødblingser før jeg satt kursen hjemover. Snøsmelting til morgenkaffen. Sov godt her stort sett gjennom hele natten. Tarpliv er jaggu ikke verst. Så var marsturen over, og jeg kan allerede se fremover mot april og ny tur. Til tross for litt problemer, er ei natt under en tarp absolutt å anbefale. Ikke minst på vinterhalvåret når man slipper å bekymre seg for mygg og anna småkryp. Har du ikke prøvd dette før, er det bare å hive seg rundt. Kjøp ei billig presenning på Biltema og noen barduner, så er du klar. Mer komplisert trenger man ikke å gjøre det. Bare sørg for at bardunene holder, så du slipper å skjemme deg ut mitt på mørkeste natten. Haaadeeee... Se hele artikkelen
    1 poeng
  44. Jeg kjenner ikke hele saken, og ikke KolbjørnK heller, som muligens bare uttaler seg litt klønete. Jeg tror kanskje det han sier blir tolket litt verre enn det er. Det er helt vanlig at en importør krever eller får en enerett i sitt område. I tillegg til å tilby import og norske forbrukerrettigheter så er jo vanligvis slik at det er importøren som står for markedsføringsutgifter. Da vil importøren nødvendigvis måtte kreve en høyere pris enn produsenten. Produsenten tjener mer penger fordi importøren får opp salgsvolumet, og importøren tjener penger på prispåslaget (minus utgifter). Å inngå en avtale om eksklusivitet er derfor gunstig for både produsent og importør. Prisøkning gir selvsagt en ulempe for kunden, men det er også disse mekanismene som gjør at vi vet om varer fra utlandet, og at vi har dem i butikker. Det er helt OK å gå utenom importører, med de fordeler og ulemper det medfører, men jeg synes kanskje ikke det er noen grunn til å omtale dette som "en sånn forhandler".
    1 poeng
  45. Moral er jo bra, dobbelt moral er vel dobbelt så bra... No er jeg vokst opp med både hester og hunder, har aldri opplevet noen av delene forsvinne på et par dager... har dog fått med meg at volumet er ganske ulike. Kan ikke forestille meg at fersk hestemøkk er så mye bedre for ungene å falle/leke i...? (altså de unger som ikke har lært at bæsj ikke er leketøy) Men dette er vel litt av kjernen i slike diskusjoner - alle bebreider alle for å ikke ta hensyn. No må folk følge vanlig folkeskikk! (Og forventer konsensus omkring sin personlige tolkning av folkeskikk) Jeg synes det er forkastelig med hundebasj 1,5m fra vinterstien, mens hestebasjen "min" for ligge 0,5m fra sommer stien. Jeg blir forbannet over basj i sporet, mens katten heime pisser i naboens sandkasse... Jeg fikk med meg de første innlegg i den anden tråden om basj, og nu en til. Jeg er utrolig glad i hunder, men avholder meg normalt i å inngå i slike diskusjoner, av samme grunn som jeg normalt avholder meg fra å diskuterer religion med troende mennesker. Jeg synes jo dette er både interessant og sørgelig på samme tiden. Vi urbaniserer oss som aldri før, og skriker på tilrettelegging av naturen, der skal bygges stier, tråkkes løyper osv. Når vi så velger å reise til en plass med massiv tilrettelegging, da blir vi overrasket/irritert/forbannet over at andre mennesker OGSÅ søker dit. Og enda mer overrasket/irritert/forbannet over at alle folk ikke tenker akkurat som meg, ikke har nøyaktig samme oppfattelse av etikk og ikke har eksakt samme verdigrunnlag som MEG...! Noen av de har til og med hund(!), og noen av de med hund tenker ikke som MEG som også har hund... Noen - et evig stort mindretall godt nok - har til og med "uønsket" adferd! Da klager vi, skriver leserinnlegg i avisa, poster opprop på sosiale medier - og for oppfylt våres behov for erkjennelse av egen virkleghetsopfattelse. MEN jagu om ikke vi da igjen blir overrasket over at folk også her er ulike med ulike oppfatteleser av verdier, etikk og livsførsel. Da er de jo klart at de som ikke er enig med MEG, de har lite respekt for andre mennesker, viser lite rommelighet og bare tenker på seg selv (for jeg tenker på ALLE i hele verden)... Jeg er overbevist om at det alt overveiende flertall lever livene sine, uten å arbeide målrettet for å gjøre andre sine liv til et helvete. Så finnes selvsagt 1%'ene, men der er forskjell på en rockerborg som nabo, og basj på skiene... Fun fact, det går an å gå både på ski og på beinene uten tilrettelegging, og hvor der ingen folk er - også med hund og hest
    1 poeng
  46. Den femte og siste fisketuren i ferskvann denne påsken gjennomført i dag i godt selskap av to petri brødre.
    1 poeng
  47. Jeg er kanskje litt rundere i kantene når det kommer til slikt, men jeg mener at så lenge det er på utsiden av sporet så har det ingen ting å si. Da er antall meter utenfor skisporet en pekepinn på hvor hårsår og samfunnspoliti folk har lyst å være. Noen irriterer seg grønn på slikt. Andre bryr seg mindre Jeg har selv en unge som liker å leke å snø. både i spor og utenfor sporet. Han er ikke blind, så han ser hvor snøen er gul eller brun å holder seg til steder hvor det ikke er bæsj. På lik linje med den voldsomme mengden hjortebæsj vi har på hytten for tiden Jeg har fått tilsnakk for at ungen har "lekt" i sporet, hvor Northug og co wannabe skal skøyte og jeg har fått kjeft for å gå i veien for eller bråke for mye i nærheten av andre... Vi er nok alle idioter i mer eller mindre grad, men akkurat det! Ja det kan jeg leve med
    1 poeng
  48. Gammel, men knallfin tråd! Kanskje noen med god Ally-erfaring kan lage en kjapp punktliste over innhold i "Ally-kit" som man bør ha med seg på tur? Tenker da på mengde lappesaker, mengde gaffa, stripser, hammer(?) osv. Kanskje listen må fordeles i to lister? Én dersom man ikke skal demontere underveis på turen, og én liste dersom planlegger å demontere/montere på nytt underveis ute i marka.
    1 poeng
  49. Det kommer mange spørsmål knyttet til kjøp av ny sekk her inne. Jeg har tatt meg friheten (forsåvidt med admin og moderatorenes velsignelse) til å forsøke å lage en guide til hvordan man skal gå frem for å kjøpe sekk. Den er generalisert, men det må det nok bli. Hvis ikke det kommer mange protester så er målet at dette kan bli en sticky i starten på denne tråden. Kommentarer og forslag til endringer/forbedringer mottas med takk og bakes inn etterhvert. Etter en stund låses tråden og det endelige resultatet blir liggende igjen. Kanskje også uten kommentarer, det vil tiden vise. Så her er forslaget: Sekkeguide – hvilken sekk passer til meg? Skal du ha ny sekk? Enten du er ekspedisjonsdeltager eller sofagris, vi har alle behov for å bære når vi skal ut på tur. Det kan være en liten tur i parken der du trenger matpakke, drikke og en ekstra genser. Kanskje skal du litt lenger og vil tilbringe natten i hytte, eller en 14 dagers vandring med alt av mat og utstyr for kalde vinternetter og usikre isforhold. Denne gjennomgangen vil ta for seg det grunnleggende du bør se på når du skal ha ny sekk. I all hovedsak henvender den seg til deg som skal ha tursekk. Løpesekker, transportbagger, skredsekker osv. beskrives ikke. Innholdet deles inn i følgende kategorier: 1. Formål med sekken 2. Sekketyper 3. Hvordan prøve sekk Formål med sekken Jasså, du skal ha ny sekk! Hva skal du bruke den til da? Skal du har en stor eller liten sekk? Sekken skal brukes til å bære det du trenger. Da må du vite hva du skal ha med deg, og hvor stor plass dette tar. Skal du bære langt og tungt trenger du en helt annen støtte og konstruksjon enn hvis du bare skal ha termos og matpakke. Sekker kommer i alle størrelser. Som regel måles volumet i liter, der 10 liter er en liten sekk, type barnehagesekk, mens 120 liter ligger et stykke over hva de aller fleste trenger. En sekk på 40 – 50 liter vil romme det meste du trenger for en hytte-til-hytte tur i fjellet. For den bevisste lettpakkeren er dette nok for teltturer, men vanligvis kan en 70-liter vurderes hvis telt og sovepose skal med. Andre faktorer er om du har små barn og skal bære for flere, skal du ha mulighet til å feste ting på utsiden, som ski eller fiskestang? Trenger du en sekk som tåler vann? Noen sekker er laget for å bære tungt. Når det er sagt så er det viktig å få med seg at sekken også har en egenvekt. Det kan være et vesentlig moment for å ta stilling til hvor mye man klarer å bære. Veier sekken fire kilo før innhold kan dette gi utslag på turens komfort fremfor en sekk som veier en kilo. Samtidig kan det være at en lett sekk er vond å bære med innhold over 12 kg, mens firekilossekken kan hjelpe deg å frakte 30 kg reinsdyr ned fra fjellet etter en vellykket jakt. Du må også ta stilling til hva slags bevegelser du gjør når sekken er på ryggen. En stor sekk med et bredt hoftebelte vil ofte være i veien for bevegelsene mens du sykler. Skal du gå fort på ski ønsker du kanskje en smal sekk som gir armslag. Skal du ha med deg mye smått som må være tilgjengelig hele tiden trenger du andre åpninger enn han som bare skal frakte noe fra A til B. Å velge sekk er altså ikke bare å ta den første og beste du ser i butikken, men en definisjon av hva du skal bruke den til. Ingen sekker dekker alle bruksområder. Sekk er noe du skaffer deg når du vet hva du skal ha oppi. Noen tanker om hva du skal bruke sekken til, kan hjelpe deg til å finne frem i jungelen. Sekketyper Sekker kommer i mange forskjellige utforminger. Vi kan skille mellom størrelse, type ramme eller om det ikke er ramme i det hele tatt, eller spesielle bruksområder. Størrelse Små sekker, opp til 30 liter, er typiske dagstursekker. Ryggen er gjerne stiv, og det kan være brystreim og magereim for at sekken skal sitte nærme kroppen og ikke hoppe fra side til side ved fysisk aktivitet. For turbruk er dette gjerne sekker som kan brukes ved mer aktivitet enn ren gange, som løpe/sykkel/intensiv utfoldelse. Mellomstore sekker, fra 30 til 60 liter, er gjerne laget for vekt opp mot 15 kg. Dette er sekker for de som skal gå hytte til hytte, eller teltturer om sommeren med begrenset lengde. Her finnes alt fra sekker uten hoftebelte, til de som har store hoftebelter for overføring av tyngde. Store sekker, fra 70 liter, er laget for store og tunge bører, 16 kilo og oppover. Disse har god overføring av tyngde til hoftebelte, gjerne kraftig materiale som veier mer, og noen har også utvendige rammer for virkelige tunge løft. Bæresystem Med bæresystem menes det som ligger i sekkens rygg, og som er bygget for å overføre vekt fra skuldre til hoftebelte, og som alt annet er festet til. Pakkrammesekker har en ramme i aluminium eller lignende som ligger utenpå sekken. De aller største sekkene har dette. Slike bæresystemer er meget stive for at vekten ikke skal påvirke forholdet mellom hoftebeltet og skulderreimene. Disse sekkene lar deg ofte stille på avstand mellom hoftebelte og skulderreim, men rammen begrenser mulighetene for individuell tilpasning. Anatomiske sekker har rammen innebygget i ryggen. Dette systemet er det aller mest brukte på sekker fra middels til stor størrelse. Her kan man på noen sekker stille på individuell skulderlengde, vinkel på hoftebelte, på noen sekkemerker kan man bytte ut hoftebelte og skulderreimer slik at det som passer deg best brukes. Rammeløse sekker har ingen avstivning i ryggen, og er avhengig av at brukeren pakker slik at ryggen blir stiv. Dette gjøres gjerne med bruk av sitte-/liggeunderlag som avstivning. Disse sekkene skiller seg også ut i at de veier betraktelig mindre enn ellers. Bruksområde Det skilles også mellom bruksområde for sekkene i forhold til utforming. Du kan gjerne kjøpe en sekk du liker som er laget for en annen aktivitet enn den du bedriver, men husk at du da får med særskilte funksjoner som du ikke trenger. Eksempel: Klatre- og bresekker har gjerne kraftigere løftestropper, mange løkker til feste av utstyr på utsiden og eget feste til isøks. Toppturentusiaster og randonéfolket vil gjerne ha gode festemuligheter for ski eller snøbrett, og utforming som egner seg godt for hjelm. Har du med deg mye fotoutstyr ønsker du kanskje mange forskjellige rom tilpasset objektiver. Kanskje du ønsker at sekken skal ha innebygget stol i ryggen. Som nevnt i innledningen er det bare du som vet hva du skal bruke sekken til. Jo bedre du definerer bruksområdet, jo lettere er det å finne frem til den rette sekken. Hvilken sekk? Når du så vet hva slags tur du skal på og har tatt en runde i butikken for å se hva som frister, husk at sekken må prøves skikkelig før du kjøper. Dette gjøres ved: A. Finne en sekk som passer til din rygg B. Tilpasning av sekken til din rygg C. Prøving av sekken med høvelig vekt D. Prøving av sekk i trapper/ujevnt underlag Når du spør venninnen din om anbefaling av sekk så sier hun sikkert at “den sekken er utrolig god å bære”. Husk da at den sekken er god for henne, men det betyr ikke at den er god for deg. Vi har alle litt forskjellige rygger. Når sekken er mellom kroppen din og lasten du har med deg på tur, er det vesentlig at den er god for DIN rygg. Den knalldyre sekken alle andre sier er så bra, hjelper deg fint lite når du etter et par dager på tur kryper til nærmeste bussholdeplass med tannverk i nakke, skuldre, rygg, hofter og knær. Derfor må du finne den rette sekken, og vite hvordan du stiller den inn for din rygg. A. Finne en sekk som passer til din rygg Når du skal finne ut hvilken sekk som passer deg, tenker jeg ikke på størrelsen på sekkeposen, men formen på bæresystemet og om denne lar seg tilpasse din rygglengde. De fleste seriøse ryggsekkprodusenter snakker ikke lengre om sekker tilpasset etter kroppslengde, men rygglengde. Rygglengden finner du ved å trekke en loddrett strek fra toppen av hoftekammen og opp til topp skulder/ryggvirvelen C7. Denne lengden er rygglengden din. Du kan være nesten to meter høy og ha sekk med kortere rygg enn en på 1,70. Noen merker (Eksempelvis Arc`teryx) har egne ryggskinner som skal bøyes til slik at de passer svaien i ryggen din. Dette merket har også egne tabeller som viser hvilken sekkestørrelse som passer deg. Et annet merke, Osprey, har en egen telefonapp for at du skal finne egnet rygglengde. B. Tilpasning av sekken til din rygg Når du skal prøve sekker er det viktig å gå frem likt hver gang. Start med å løsne alle reimer. Ta så i) hoftebeltet. La dette ligge slik at midten av beltet treffer på toppen av hoftekammen. Dette er selvfølgelig individuelt ut fra kroppsfasong, men en slik innstilling er en god huskeregel. Stram til sånn at det sitter fast og følger kroppen når du beveger deg ii) skulderreimene. Disse skal følge skulderen. Festet for skulderreimene skal ikke være over toppen av ryggen, men ligge slik at reimen følger skulderen helt rundt. Videre skal skulderreimen går rundt hele skulderen slik at strammespennen ikke ligger mot skulderen men kommer under armhulen. Når du strammer skulderstroppene skal ikke strammingen føre til at du løfter opp hoftebeltet, eller “komprimerer” ryggen. Bruk gjerne et speil slik at du ser at du gjør det likt fra gang til gang. Skulderreimenes funksjon, hvis du har et godt hoftebelte, er å holde sekken inntil ryggen, ikke å bære særlig mye vekt. Ømhet/gnagsår på toppen av skuldrene er derved ikke et tegn på en tøff tur, men et signal om feil tilpasning eller bruk av sekken. iii) toppstrammerne. Disse skal strammes slik at sekken ikke henger løst, men ikke slik at toppen av sekken presses inn mot nakken mens bunnen blir trukket ut. Toppstrammerne er til for å regulerer sekkens stilling når du går. Ved tunge motbakker kan de slakkes på slik at tyngdepunktet til sekken kommer lenger bak og mot baken/hofta. Tilsvarende kan de strammes når du går nedover for å motvirke sideveisrotasjon av vekten på sekken, vekk fra den veien du vil gå. iv) brystremmen. Denne skal ikke gå så høyt at den presser på halsen. Den skal heller ikke trekke skulderreimene mot midten, men holde de på plass. C. Prøving av sekk med høvelig vekt Når du så har fått stilt inn ryggen rett og funnet rett størrelse på bæresystemet, må du for all del ikke kjøpe noe før du har prøvd sekken med last. En tom sekk er alltid behagelig å ha på og det kan være nok prøving det, om du skal ha sekk som står til fargen på joggeskoene dine. Men vi skal ut på tur, så prøv med last i sekken. Er det en storsekk du skal kjøpe, så be om å få minst 20 kg balast i butikken. Tenk uansett på hva du skal bruke den til og prøv å tilpasse prøvevekt til dette. Når du har fått vekt i sekken og satt den skikkelig på ryggen (med hoftebeltet på samme sted som før) kan du: D. Prøve sekk i trapp/ujevnt underlag Gå rundt i butikken i fottøyet du skal ha på turen. Finn en trapp, skritt over kasser og benker, tenk deg frem til hindre i butikken som kan ligne det du finner ute. Tramp i vei med vekt i sekken for å se hvordan den kjennes ut når du beveger deg. Sitter sekken godt? Hvor fritt kan du bevege degg? Gnager det noe sted? Kanskje du skal prøve en annen sekk? De sekkeinnstillingene du finner i butikken, må sitte når du skal på tur også. Selv kjøpte jeg en kjempefin 100-liters sekk for de lange turene. Brukte opp alt av sparepenger på kjøpet. Etter noen turer viste det seg at rygginnstillingen ikke holdt seg på plass. Lite hjelp i stor fin sekk når turen går med til forargelse over en sekk som ikke virker! Den eneste måten å finne en sekk som passer deg er ved å prøve den så realistisk som mulig. Skal du kjøpe en ny lenestol til stuen, da prøvesitter du den i butikken før du handler. Du prøver gjerne bukser også. Men hverken lenestolen eller buksene er i stand til å påføre like mye smerte som en feil sekk. Tenk over dette når du skal kjøpe sekk; så blir den din beste venn på tur!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.