Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 16. jan. 2018 i alle områder

  1. Hei alle sammen! Det var litt tilfeldig at jeg var innom FF i stad, og jeg rekker ikke svare på alt dette, men noe kan jeg jo ta siden jeg først er her. Turen har vært planlagt siden mars i fjor. Ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Dette er ikke første langturen... Det som ble skrevet på facebook om kart osv, må dere nesten ta med en klype salt. Når man lager film og skal skrive artikler, så må man prøve å lage litt moro/underholdning ut av småting. Det at de er "halvdårlige", betyr at mange ville foretrukket "bedre" kart. Men de hadde en målestokk og en kvalitet som gjorde at de kunne navigeres etter. Hvis ikke ville vi ikke brukt dem. Forøvrig var det et kjøpt kart i målestokk 1:50 000 som ble brukt utenfor Alta. Det påvirket ikke vinden noe særlig. Vi hadde selvsagt med GPS også. Vi hadde mobiltelefon med, frem til jeg måtte bryte. Siste etappe var det ikke telefon fordi den ble mistet. Værmeldinger er vanskelig på månedsturer. Vi fikk riktignok sjekket været før han dro ut på siste etappe, men dette uværet visste man ikke om over to uker i forveien. Forstår at det er mange spørsmål og diskusjonstemaer etter en sånn hendelse, men det er litt hektisk i en sånn situasjon og mange vil prate med oss, men håper dette var noe oppklarende. Håper så mange som mulig vil følge oss videre! mvh Lasse - Fra pub til pub gjennom villmarka
    12 poeng
  2. Synes det er litt pussig at alle som må bli reddet ut fra fjellet skal "angripes" og må "forklare seg". Det er utrolig lett å være etterpåklok, spesielt når man sitter hjemme og ikke har noe annet enn antakelser å komme med.
    10 poeng
  3. No bryr eg meg ikkje så mykje om kva andre er samde om, eg er ikkje samd Og om du les min kommentar står det at det for meg berre vil vere aktuelt som "standardutrustning" i forhold til å kunne avverge unødvendig aksjon. Og i tilfeller der det er påkravd, har eg hatt det på plass. På tur med ansvar for grupper, og på tur på Svalbard og på Grønland. Eg har nødpeilesendar. Og eg har ofte tenkt at to-vegs kommunikkasjon kan vere gull i enkelte påkravde situasjonar. Likevel er det ingen bastante konklusjonar her. Eg plar normalt kunne vere nokså diplomatisk, men dette temaet kjenner eg provoserar meg. Det får faktisk vere grenser for kva ein skal frårøve folk av moglegheiter for å gjere eigen vurderingar, for å gjennomregulere vårt HMS-samfunn! Og nei, hverken eg eller familie synes eg er egoist overfor dei. Eg har fått den beskuldninga før i slike diskusjonar, og kan med handa på hjartet seie at eg har ein fin dialog og kommunikasjon kring dette med min familie, også rundt vurderingar av kva som er nødvendiog før kvar einskild "lengre" tur. Den fjellvettregelen er eg ikkje samd i med andre ord @Memento mori
    9 poeng
  4. Jeg har som jobb, hvor jeg står på innsiden av sperringer og har langt dypere innsikt i forskjellige situasjoner enn publikum generelt. Å man ser det i alle situasjoner hvor man diskuterer aksjoner eller hvor folk har skadet seg eller forulykket. Det er så mye spekulasjoner, synsing, lite kunnskap å nesten på grensen til å fryde seg over andres elendighet. Man kan rett og slett bli skremt over hvordan enkelte opptrer på sosiale media i forbindelse med mange aksjoner. Noen ganger er taushet gull, å det er lov å være lykkelig over at det ikke var seg selv denne gangen heller. For før vi vet ordet av det, er det vår tur å bli hentet ut på denne måten. Takke faen for hjelpemannskaper som bidrar til å berge oss.
    8 poeng
  5. Hei, vi kommer med mer info om situasjonen og turen generelt etterhvert på vår side. Men kan svare kort at vi har forståelse for at disse utsagnende kan virke useriøse, tatt ut av sammenheng, spesielt nå. Vi har gjennom hele prosjektet forsøkt å blandet inn humor i det vi gjør, og setter ting på spissen. Ingenting i veien med utstyr og erfaring. mvh Lasse - Fra pub til pub gjennom villmarka
    8 poeng
  6. Jo, men risikoen bør man redusere mest mulig. Erfaring er jo summen av alle feil man har gjort, og her har man bevisst valgt bort ganske elementære ting. Av og til kan det lønne seg meg både belte og buksesele Spørsmålet mitt var basert på de utsagnene som de selv hadde kommet med. Bl.a. det at de gikk uten skikkelig kart og uten mobiltelefon. Dette uværet er ikke uvanlig på noen måte,og det var meldt i god tid i forkant. Det må være lov til å stille spørsmål når slike ting skjer, og hos meg så gir det ikke mening. Man skriver at man går uten skikkelig kart, da får man tåle en diskusjon om det. Det er jo helt elementære brudd på vanlige fjellvettregler.
    6 poeng
  7. Ut fra det jeg hørte på lokalradioen nettopp har teltet blåst ned/vekk/sund, og vedkommende hadde laget seg en form for snøhuler som i tur og orden hadde blåst vekk! Er vel på flate vidda dette..? At noen på langtur kan oppleve at teltet svikter under ekstreme forhold, og at de trenger hjelp, er vel noe som har skjedd før og vil skje igjen. Lange turer som dette handler blant annet om å ta kalkulerte risiki, og jeg håper aldri vi kommer dithen at diverse besserwissere skal hindre eventyrere i å dra på langtur!
    5 poeng
  8. Tja jeg sjekket fb siden deres. Jeg er noe usikker på om slike sitater er rett å ta frem nå (skrevet av kompisen?), men det er i hvert fall lov til å stille spørsmål ved ord som 4 januar kl 1830 Da vi planla turen, samlet vi sammen det vi hadde av kart, og der manglet visst hele Nord-Troms og deler av Finnmark. Det betyr at fra nå til han kommer inn på Alta-kartbladet, har han kun 1:200000-kart som vi har printet ut fra nettet å navigere etter. Det er nesten ingen høydekurver på kartet. Det er tidvis krevende navigering selv med ”normale” turkart, så dette blir en utfordring selv for en erfaren fjellmann som Kjell. Det betyr blant annet at han er avhengig av sikt for å finne frem 6 januar Halvdårlige oversiktskart printet fra nettet stopper ikke Kjell. Når man fronter slikt på sosiale medier og det ender med en svært krevende redningsaksjon er det vel betimelig å spørre om alt egentlig var så på stell mhp erfaring og utstyr? Uansett veldig bra det ordnet seg for han - ingenting er bedre enn det. Det er kanskje feil av meg/oss å spekulere akkurat nå, men vi er et diskusjonsforum, og jeg må si jeg stusset veldig over den innstillingen de viste akkurat der da. Jeg hadde aldri turd dette nå på denne årstiden, men det er klart - om de er grunnkjente og har ferdes mye der så er det kanskje ok, men uansett syns jeg det er merkelig
    5 poeng
  9. 4 poeng
  10. Du er ikke ondskapsfull nok til å ha skjønt cluet, åpenbart. Sånne brukes på de kuleste turene, til å sende melding til de som gjerne skulle vært med men sitter på jobb eller andre kjedelige ting. Da sender man ei melding: "Er på tur, hurra!" og så får de posisjonen og blir grønne i trynet av misunnelse. Så kan du sende ei melding senere: "Er på tur, hurra, framme i god behold!" Så blir de enda mer misunnelige. Det er jo det viktigste. Så er det jo greit å kunne sende ei nødmelding også, ved behov.
    4 poeng
  11. "Må forkklare seg'2 blir kansje litt agresivt....men jeg foretrekker å lære ab andres feil enn mine egne, så da er det greit å få vite hva det var som gjorde at det gikk til helvete....
    3 poeng
  12. Enig i det meste her, Kjell Iver, men det er vel tvilsomt (ut fra det vi vet pr. nå) at målestokken på kartet hadde mye å si her. Det som kan diskuteres er vel hvor smart det er å legge ut på vidda med den værmeldingen som gjaldt. Men vi vet vel heller ikke hvor gode midler vedkommende hadde til å høre værmeldinger. Ellers var ikke betegnelsen besserwisser myntet på deg, men ment som en generell betraktning.
    3 poeng
  13. Eg synes elles at spm til Kjell-Iver er relevante i eit lærings/undringsperspektiv, som eg opplever at han meinte det som. Dog utan å stille dei berga til veggs.
    3 poeng
  14. Jeg skal ikke diskutere om forberedelsene var gode nok og hvilke vurderinger som ble gjort i forhold til varslet vær. Jeg kjenner saken kun fra media og der stod det at vedkommende ikke hadde med seg mobiltelefon og da spiller det jo ingen rolle hvor bra dekning det er. Det ble vel brukt en spot for å sende nødmelding, hvilket gav hjelpemannskapene en nøyaktig posisjon, jeg regner med at de satt pris på det når de måtte ut å lete i vanskelig vær. Siden personen ble funnet nedkjølt regner jeg med at en nøyaktig posisjon å gå ut i fra i letearbeidet ikke var helt dumt heller, for å nå frem i tide. Vet ikke hvor mye 2-veiskommunikasjon hadde gjort i dette tilfellet, det var jo ikke snakk om at det var nødvendig å avverge en redningsaksjon, han hadde jo behov for hjelp men det hadde selvfølgelig vært bra for uvissheten for de som satt og ventet. Så kan man selvfølgelig si at "de burde jo ha" når man sitter hjemme i sofaen, foreløpig syntes jeg det er litt vanskelig siden vi ikke har hele historien, men av og til skjer det ting vi ikke har kontroll over uansett hvor godt vi forbereder oss.
    3 poeng
  15. Enig. Kom til å tenke på fjellvettreglene og en del helt elementære ting når man ferdes i vinterfjellet. En ting er en spøkefull tone på et fbinnlegg - noe annet når realitetene gjør at man setter eget og andres liv i fare. Dette været har vært meldt lenge og så fryktelig dårlig dekning kan det da ikke være.
    3 poeng
  16. Litt mere teknisk info ang justering. Senterfeste skal settes 1/2 tomme høyere enn gulvet. Første laget vinkles etter oppsatte streker. Har satt på en waterlibell for å sjekke underveis. Dette gjelder første laget. De tre første blokkene lages som en rampe, siden er det bare en spiral, som bygger på seg. Hvilke rør som brukes til hvilke størrelse. Her er innstilling på lengden på hvert lag for å få riktig form. I tillegg kommer det an på størrelsen hvor mye forma skal fylles opp. På 9 fot skulle det pakkes slik at det var igjen 1 1/2 tomme dvs ca 4 cm. Så det er en teknisk øvelse, så det å ha mellomteknikkeren kan være bra😀
    3 poeng
  17. Alltid gøy å rydde etter tur.... Gjett om kona ville ta en varm dusj før hun la seg...... Hmmm, kan telt senrifugeres og tas i tørketrommel 😱 Helsport Patagonia, et sett stenger og pulkpose ikke plugger. Burde vært rundt 4 kg, så det er 4 kg is og snø på/i teltet.
    3 poeng
  18. Hundebilder fra nyttårstur til Rendalen. Det ble noen skiturer i snøføyka
    3 poeng
  19. En rimelig god stund siden sist jeg skrev noe her. Men har omsider klart å starte med treningsturer i marka igjen. Og nå som jeg har flyttet det siste året er den nye treningsplassen Fossum. Tre turer forrige uke, en av de på Skeikampen. Og i dag prøvde jeg de nye felleskia. Det var en tur med blandede følelser, men jaggu det blir enkelt å komme seg på skitur!
    3 poeng
  20. I dag har jeg stort sett ruslet 100 meter opp og ned lia for å sage ved 👌😃
    3 poeng
  21. Vi var egentlig seks mann som skulle ta turen inn i år, men som tidligere så reduseres antall eventyrere seg etterhvert som turen nærmer seg. Så når dagen var der for å sette kursen nordover, var vi tre karer og en hund. Som ifjord ble pensjonisten, livsnyter og villmarksveteran Tore med på turen. Han hadde skaffet seg packraft i år etter å ha hørt på meg skryte av denne gummibåten og blitt videre trigget av en viss tv serie kalt Monsen, Monsen og Mattis, så han gledet seg til å padle seg inn i nasjonalparken i forhåpentligvis medvind og godvær. Han andre karen som skulle bli med var fluefiskeentusiast, ørretelsker og bålbeundrer Christian. Han sier ikke nei takk til en mulighet for å få lagt tørrfluene sine i vakene til en prikket skjønnhet i villmarken, nytt av året for han var en valp ved navn Zelda som skulle bli med på turen. To karer klare for tur Sammen drar vi avgårde på morgenkvisten fra Sandefjord i retning Synnervika hvor vi skal gjøre første leir og ta Fæmund II klokka 0900 dagen etter. Det går fort en syv timer opp dit og vi gidder ikke kjøre om natta, vi velger heller å dra opp dagen før og heller kose oss med med god mat og drikke langs bredden til Femunden etter en lang biltur. Vi henger opp hengekøyer og setter opp telt på en sandstrand like bortenfor kaia til båten, Tore overrasker med Champagne fra sekken og bålet tennes utpå kvelden. Vi lar roen senke seg og kjenner på forventningene til turen vi har foran oss før vi kryper inn i posen og hviler ut. Morgenen tennes like fort som kvelden slukket og solen lyser inn sine varme stråler fra øst, været er med oss fra første dag. Ut av hengekøya og på med morgenkaffen, den er like viktig som frokosten - om ikke viktigere. De brente kaffebønnene nytes en stille stund til synet av MS Fæmund II som ligger til kai som en hvit svane, hun er klar for dagens runde rundt Femunden og jeg er klar for vaffel og pale ale ombord som skal nytes på fordekket på vei over til Røaoset. Vel fremme og med pakning på tar vi skrittene oppover stien mot Røvollen hvor vi skal ta en rast før dagens leirplass skal bli oppdaget oppe ved Roasten. Det er mye stein i stien og ankelene får jobbet med tung pakning på ryggen, men været er upåklagelig og temperaturen er perfekt så det går helt greit å tråkke oppover sammen med lystige sinn og eventyrlyst. Ved Roasten finner vi en flott leirplass med plass til teltet til Tore og hengekøyene våres. Hammock, eller hengekøye på godt norsk, er helt genialt å bruke her inne Femundsmarka. Passende trær til å henge i er det overalt og man slipper å lete etter en perfekt teltplass blant alle steinene og ujevnhetene som preger denne nasjonalparken. Just hanging around Planen er å komme seg videre imorgen med packraft over Roasten og trå iland nede ved innløpet, der har vi hørt og sett på kartet at det skal være en fin koie kalt Roastbua. Vi tenker å ta en natt der og har egentlig ingen videre plan etter det. Men først er det fiske og bålkos som gjelder her på denne siden av dette store vannet. Christian er ikke treg med å få på en tørrflue i enden av snøre og pisker den ut der vannet renner ut av Roasten like ved brua, han ordner snacks i stekepannen den kvelden for å si det sånn. Tore slapper av etter middagen med en dupp og mark i håp om flex i stanga Ørreten klar for steikepanna En ny dag med nok en blå himmel og strålende sol varmer opp en duggfrisk tarp som henger stramt over køya mi. Jeg har sovet som en liten unge i dunposen min mellom furutrærne gjennom en relativt kjølig natt, jeg våknet kun såvidt av noen dyrelyder i det fjerne midt på mørke natten. Morgenbålet er allerede igang og Christian koker opp ei kjele med varm havregrøt, kaffekjelen står klar med kokekaffe og jeg kjenner på en ro i kroppen som kommer med en slik nydelig start på dagen. Det er vindstille og Roasten ligger speilblank foran oss, den bare roper om å bli padlet på. Christian igang med frokost Roasten så stille som man kan få den Nå skal vi over Nedre og Øvre Roasten med packraft, Tore med sin MRS Adventure X2 og jeg med min Alpacka Mule. Christian har ikke med seg packraft så han og valpejenta Zelda skal bruke beina og gå stien som går på nordsiden av vannet, vi møter opp med dem ved Roastbua som vi skal bruke som bolig til imorgen. Verken Tore eller jeg har padlet med storsekk stroppet fast på fordekket (om man kan kalle det det) av packraften før, men at det er en smal sak finner vi fort ut av. Vi tar tilogmed en vanntett pakkpose fra Christian hver og laster den ombord så han får en mer behagelig gåtur rundt, så er det bare tut og kjør ut på en stille sjø som speiler seg i solen. Captain Packraft igang med padleetappen sin Osprey Xenith 105 med tilbehør er lastet ombord Fremme i enden av Øvre Roasten "Der er dere jo" hører vi plutselig Christian si mens han runder hjørnet på Roastbua, han kommer frem til mål rundt tyve minutter etter oss. Zelda hopper og danser og er fornøyd med å være fremme. Dette er en skikkelig idyllisk plass med en gammel koie som ble brukt under tømmerfløter tiden på 50 tallet, her har nok mange hvilt ut etter en lang og slitsom arbeidsøkt med tømmerstokkene. Etter mat og innlosjering blir det tur i området rundt Grislehåen med fiskestanga, jeg har hørt mange gode ord om akkurat dette vannet og er spent om storfisken venter på oss akkurat her. Her er det også et fint lite sakteflytende elvestrekk hvor Christian kan la tørrflua glide nedover på overflaten til en forhåpentligvis sulten ørret. Så mens Christian pisker flua og sommerfuglene flyr ivrig omkring sitter jeg og nyter naturen en stille stund til suset av snøret hans. Deilig å være på tur igjen! Roastbua i all sin prakt Spenning ved vannkanten Innløpet til Grislehåen Neste dag beveger vi oss opp til Storbuddhåen og omegn, etter lite fangst i Grislehåen er vi sugne på storfisk av et eller annet slag. Vi fisker også ut fra båtene på Roasten uten det helt store resultatet. Men Christian ordner middag til pensjonisten med en våtflue på kveldsbettet i innløpet til Roasten, Tore har for anledningen basert seg på litt fisk når det gjelder å pakke med seg mat til turen, så han blir ganske fornøyd med påfyll til middagsbordet. Christian og meg selv har lært fra tidligere at å gamble med matbeholdningen er noe man ikke gjør. Vi må innrømme fisket ikke levde opp til forventningene på denne turen, men vi vet jo at det ikke er gitt at man får storfisk uansett hvor man dypper snøret hen i dette landet. "Jeg er på tur, ikke på fisketur" pleier jeg å si når det butter imot som verst på fiskefronten, og det er jo i bunn og grunn sant Koselig eventyrskog å tråkke rundt i Improvisert bro over bekken Tore gjør et forsøk på storfisken i Storbuddhåen Christian byr på en liten en Gamle furuer med ulvelav gir en stemningsfylt atmosfære inne i marka Nøtteliten er nysgjerrig Zelda krysser bekken for første gang Etter noen dager med turliv på denne siden var det på tide å komme seg videre, vi bestemmer oss for å sjekke ut noen navnløse vann nord for Roastbua og setter kursen videre mot Litlsjøen. Jeg har lest flere historier derifra og en viss turblogger kalt Bjarne har også hatt noen turer opp dit, fisken kan være stor og omgivelsene skal være vakre. Vi pakker sekkene og peiser på videre inn i naturen, reinsdyrene som holder til rundt her bukker oss farvel for denne gang. På veien går vi forbi en myr og til min store glede ser jeg at myra er dekt av modne molter, det er noe jeg syns er skikkelig snadder og det er en stund siden jeg har spist den slags. Både Tore og jeg er raskt over dem med turkoppen i henda og rompa i været, nå skal det fråtses i friske bær. Molter så langt øye kan se Herlig dessert Etter endel timer med molter, sekkebæring, fiske, tråkking og masse pauser her og der så kommer vi frem til Litlsjøen. Dette er en realtivt stor innsjø i mine øyne og den ser innbydende ut for både padling og fiske, vi ser flere vak så her er det håp tror vi. Men først må vi finne en passende leir, vi går langs sydsiden av vannet og finner flere etablerte bålplasser og tilslutt en fin plass for teltet til Tore. Til hengekøyene våre finner vi såklart trær rett i nærheten, vinden løyer til cirka null sekundmeter og det er tilrettelagt for en finfin aften her ved Litlsjøen. Packraften blåses opp, ved til bålet samles og tingene pakkes ut. Jeg må utpå med en eneste gang og får meg skikkelig fin kveldspadling rundt hele sjøen. En stor elgokse med staselig gevir viser seg også her inne ved vannkanten hvor den smasker på et eller annet i sivet, jeg padler meg rolig innpå for å ta et bilde men den oppdager meg og setter de lange beina i bruk. Fantastisk naturopplevelse! Nå ligger vannet som et speil, så jeg slenger beina over ripa og legger meg godt til rette for nyte denne perfekte stunden. Camp Litlsjøen Det nytes Et spøkelse i ei gammel furu Surf and turf Siste morgenen våkner både meg og Christian grytidlig og blir enig om å få med oss soloppgangen. Klokka viser 04:15, noe tidlig for to ungdommer i sin beste alder men vi kommer oss ut av køya og får liv i morgenbålet. Dette blir intet annet en en magisk stund som er vært å stå opp tidlig for, kaffen drikkes omhyggelig til en dag som blir til sekund for sekund. Morgenstund er gull Stille Vi koser oss lenge ved Litlsjøen og går turer utifra dette stedet, men etter en stund må vi bevege oss videre og leiren blir pakket sammen nok en gang. Turen går videre til en liten koie som er avmerket på kartet, Roastkoja. Denne må sjekkes ut siden den ligger i retningen vi tenker oss. Christian tar beina fatt og vi to andre bruker packraften til å padle på Roasten igjen. Vi møter Christian et stykke nedover og går sammen for å finne denne koia. Plutselig dukker den opp, man må nesten helt innpå for å se den! En jordgamme som tatt rett ut av eventyrboka, en vanvittig koselig liten bolig midt i skogen. Her er det så fint at vi slår oss ned og tar en natt Roastkoja er en fining Et hjem en hobbit verdig Akkurat plass til tre mann på brisken Røa på sin vei ned mot Femunden Resten av tiden går med til å utforske kulpene i Røaelva og fiske litt her og der, men ingen storfangst ala min 12 kilos gjedde fra ifjord eller 5 kilos ørreten til kollegaen min lenger oppi marka. Men turen har vært en fantastisk fin opplevelse med turhygge i fokus som vanlig, og værgudene var stort sett på vår side. En reise verdt å skrive hjem om Takk for denne gang Femundsmarka, du er fin.
    2 poeng
  22. Den dagen jakken er så lang at du må ankre den med snøplugger så vil jeg påstå den er FOR lang...
    2 poeng
  23. Jeg har samme micron lantern men har ikke opplevd det samme som deg. Men så skal det sies at jeg alltid skru den av og på boks ved å holde nede ved regulator. Jeg pleier å ha et par ekstra glødenett i oppbevaringsposen, til tross for at de holder forbausende lenge når de er beskyttet av metallnettingen, er det greit å ha en ekstra når den som sitter på omsider ryker. Enig med deg, veldig fin til å få litt lunk i teltet alltid med og i bruk i 3 sesonger utenom vinter.
    2 poeng
  24. Litt forbruksvarer, da jeg er i ferd med å gå bensintom. 5 stk 1liter bensin Biltema som er på fast tilbud vis du kjøper 5 stk enlitere til 159kr. 5 liter alkylatbensin Felleskjøpet 187 kr som er den jeg vanligvis har brukt. Har brukt 11-12 liter siden i høst på tur og testing. Biltema varmeposer Det lille kaffebrenneriet sjoklade og vanilje kaffe som jeg bruker ca 30% av sammen med evergood eller Friele kaffe. Friele har nesten den samme til en meget god pris men den er bare å finne i filtermalt utgave.
    2 poeng
  25. Ja, å jeg antar som på lik linje med veldig mye annet når det kommer til kosthold, at veldig mye av det som selges er helt fullstendig bortkastet. Ja jeg har gjort meg mange dårlige erfaringer med tanke på vekttrening og diverse proteiner Dette er sakset fra Olympiatoppen Vanligvis trenger ikke utøvere å innta annet enn vann på treningsøkter og konkurranser som varer inntil 1 time. Dersom aktiviteten varer utover 1 time, vil inntak av sportsdrikk gi en mindre reduksjon i prestasjonsevnen sammenlignet med vann. Dette er fordi sportsdrikk også gir tilførsel av karbohydrat og elektrolytter (salt). Sammenlignet med vann vil sportsdrikk få utøveren raskere i væskebalanse, fordi blandingen av karbohydrat og salter gjør at væskeopptaket fra tarmen blir mer effektivt og væsken holdes bedre i kroppen. Dersom utøveren trener i varmt klima eller av en annen årsak har et stort væsketap, anbefales det å innta sportsdrikk som inneholder elektrolytter, og/eller salte maten ekstra. Enkelte utøvere kan ha et høyt natriuminnhold i svetten, såkalte ”salty sweaters”. De har ofte hvite saltrander på klær og kjenner selv at svetten smaker veldig salt. For disse er det viktig å innta tilstrekkelig med salt før, under og etter trening/konkurranse for å erstatte salttapet. Dersom utøvere kommer i underskudd på natrium er de mer utsatt for kramper og nedsatt prestasjonsevne. I tillegg kan det gi alvorlige helsemessige konsekvenser.
    2 poeng
  26. Flott, er veldig spent også på hvordan det går med tåa! Håper det går bra med dere begge og hundene etter hvert.
    2 poeng
  27. Det kommer vel an på terrenget.. Skal man gå mer enn et par kilometer i slakt terreng, så er det garantert at det lønner seg å ta av fellene.
    2 poeng
  28. Eg tenkjer at mange vil foretrekke pulk fordi det både er meir kroppsvennleg og fordi det opnar for meir "luksus". Sjølv vel eg pulk når eg kan, men enkelte terrengtypar og/eller grupper gjer at eg vel sekk. Eg har til dømes gått josten på langs med pulk. Det var sjukt deilig oppe på platået, men det er klart at det kan oppleves tungt i brattene, og er det krevjande tilhøver skal ein ha god skiteknikk og stå godt i beina i dei brattaste partia. Eg har gått an på langs nokre gonger med sekk. Det er sjukt digg i dei verste kneikene, og på godt føre oppe på platået går det unna, men det oppleves nok hakket tyngre for kroppen min. Det meste eg har pakka vintersekk for er 5 dagar. I tillegg kom breutstyr. Same kor disiplinert ein er då, vert det litt vekt på sekken. Det er også litt avgjerdande for meg kva resten av folka eg går med nyttar, då ein ofte (ikkje alltid) har ulik framdrift med pulk og sekk i ulikt terreng. Så altså, for meg er pulk det foretrukne val, med mindre terreng eller gruppe/turkameratar tilsei noko anna. EDIT; Eg har også nytta ein kombinasjonsvariant nokre gonger, der det høver eller må til for gjennomføring av tenkt rute. Pulk på sekk i periodar. Då har eg vore glad for at pulken ehiter Paris og ikkje veg 5-6 kg.
    2 poeng
  29. Funnet nå hørte jeg, noe nedkjølt men stigende form!
    2 poeng
  30. Rydding av leir, etter 5 overnattinger på samme sted. Teltet var sjelden isete og veier ganske mye nå, selv om jeg har banket av mye is. Skal prøve å få veid det. Har brukt 5 liter bensin på turen. Is i bunn av soveposen. Her er filmen jeg tok av løypekjøreren, men jeg sto på ski etter, ned en bratt bakke, filmet med mobilen. En bra skitur hjem, ramlet ikke en gang i dag heller😀 Var hjemme kl 16, må er det bare vask, tørking og nye avtaler.
    2 poeng
  31. Man får endelig håper denne leteaksjonen fører frem. Det er ville forhold innpå fjellet der nå https://www.nrk.no/finnmark/beltevogner-og-skutere-kommer-seg-ikke-frem-i-leteaksjonen-1.13867310 Nødmeldingen kom frem - så bra det ikke BARE brukte gammelt utstyr.
    1 poeng
  32. Hvilket merke er disse ski? (se bildet) Fra et program brukt af Monsen...
    1 poeng
  33. Har en av gammel produksjon ute i boden... ikke vært i bruk på en del år.
    1 poeng
  34. Har Exped Synmat og tre hunder. Klipper klør 2-3 dager før tur slik at de ikke er så skarpe. Selv om jeg innbiller meg at vi har en felles forståelse for at liggeunderlaget er mitt så gikk jeg til anskaffelse av et Chair kit for at det skulle få litt mer beskyttelse. Pleier å ha med et ekstra skumunderlag sånn i tilfelle.
    1 poeng
  35. Jeg klemmer i saften av en halv sitron. Merker at dette renser munnhule og svelg. Prøver å unngå tilsetninger og "vidundermedisiner".
    1 poeng
  36. Ja, lest litt om de tingene der selv, pga at vi drikker litt kaffe på jobb. Jeg unngår ikke å drikke kaffe, men jeg behersker inntaket når jeg er på tur. Jeg kan ikke si at jeg har merket noe forskjell til eller fra. Ikke har jeg gjort noe "forsøk" på det heller. Men litt sånn psykisk føre var greie kanskje
    1 poeng
  37. Du trenger salter i vannet. Salter og mineraler binder vannet i kroppen bedre. Flere av de som driver med 12-timers skift med tungt fysisk arbeid på jobb til meg har fått skikkelig aha opplevelser når de har drukket for eks. farris i stede for vann. Holder lengere, går mindre på do. Selv pleier jeg å ha med meg Iste. Spesielt på vinteren pleier jeg å "tvinge" i meg en liter til frokost.
    1 poeng
  38. Hva med å ta salttabletter i tillegg til vannet? Da holder kroppen bedre på vann. Har selv brukt dette i veldig høy varme. Om ikke blir jeg helt karusell.
    1 poeng
  39. Tipper han setter satelitt kommunikasjon på ønskelisten etter denne turen. Han ligger nok og fyrer primus i teltet. Greit med bra utstyr når været setter inn.
    1 poeng
  40. Er enig med deg i at Intelligrip er det beste valget. Vil tro at Madshus regner med at fellene skal kappes uansett, så da er det ingen vits i å runde dem av. De kappes ved hælen på skiskoen. Det bakenfor der bare bremser, uten å gi noe bedre feste.
    1 poeng
  41. Ryddet litt, og fant en liten hau med feltrasjon(?) som en eks hadde lagt igjen med best før 2014. Så da er det vel egentlig bare å prøve? Kjente jeg ble litt glad, hvis disse er spiselige så var det i det minste noe nytte i den dusten
    1 poeng
  42. Godt det ikke bare er meg som tester telt i stua ;-).ungene har ligget i telt inne flere ganger. Satt også opp Ally 18 dr en gang i stua. Måtte tre stengene ut ett vindu. Da lurte naboene hehe
    1 poeng
  43. Klar over det. Jeg har stor respekt for mitt lokale turlag, og derfor satt det langt inne å melde seg ut.
    1 poeng
  44. Etter mye prøving og feiling på denne fronten har jeg kommet frem til at mohair kortfeller er beste løsningen. Disse glir rimelig bra og er det veldig kaldt vil jeg minimere av og på med feller til et minimum, da det spesielt i lave temperatur er lett å miste en del av lim-egenskapene som resulterer i løse feller. Jeg vil også tørre å påstå at det du taper i glid er tjent inn i byttetiden ved typisk høyfjellsterreng.
    1 poeng
  45. Og jeg gir ikke opp. Det er de lokale foreningene som bestemmer det meste når det gjelder ordinær drift. Som hvor hytter skal bygges, hvordan disse skal drives, hvor stier skal gå og vedlikehold og merking av disse. Turprogram og standard på tilbudet. Dugnad og drift av hytter og andre tilbud. DNT er sentralorganisasjonen som samordner medlemsregister, Fjell og vidder og liknende. De bestemmer lite når det gjelder drift....
    1 poeng
  46. Fortsatt vintertur på kjente stier. Det var rimelig klart at denne lørdagen ville det ikke bli rundt Li. For det første hadde jeg tatt den turen noen ganger, og for det andre - og mer viktig - det var hvitt i hagen og frost. Etter min mening ikke helt forhold for en tur i brattheng og bakker. Det går folk på denne stien, men det er ofte med pigger under skoene. Nå fikk jeg slike til Jul, og har fortsatt ikke prøvd disse, så jeg burde muligens ta en tur. Det er nytt år og nye muligheter. en tur fra Hå gamle prestegård og til Varhaug gamle kirkegård burde være mulig. Det er i hvert fall en "flat" tur. Det er fortsatt lenge mørkt - lange morgener. Det var blå himmel over, men noen sinte mørke skyer i sørøst. Og vinden kom fra den retning. YR var rimelig sikker på at det ikke ville komme nedbør før senere på dagen, men vinden ville holde turgåere med selskap hele tiden. Og det ville blåse opp utover. Jeg hadde det ikke helt travelt, og ventet til det var dagslys og litt - bare en ørliten grad - varmere. Det blåste hjemme, det blåste på vei mot Hå, og det blåste på Hå. Ikke skikkelig sterk vind, men en stødig frisk bris. Heldigvis går stien av og til litt i le for vinden fra sørøst, det kjentes likevel kaldt ut. Med temperaturen bare så vidt over null, og vind på omtrent 10 m/sek, ble jeg kald på ørene. Det var godt å ha med vinterhua, med klaffer som kan tas ned over ørene. Et stykke etter start, hadde jeg fått opp dampen, og da jeg kom i le, ble det likevel lettelse i antrekket. Det var en grei dag å gå tur på. Sola i ansiktet og tørt, gir gode forhold. Jeg syntes dagen hadde begynt bra og så fram til fortsettelsen. Nå er turen frem og tilbake så pass lang (18 kilometer) at jeg av erfaring vet at det blir stive bein og det kan i tillegg bli såre føtter. Den tid den sorg - her var det bare å glede seg over forholdene og det å være på tur. Lørdag er ikke den dagen jeg regner med å treffe mye folk. Likevel var det andre på tur. Jeg traff en kar omtrent halvveis både på veien sørover og på hjemvei. Han gikk samme rute bare motsatt vei. Det var også andre. Ut på dagen traff jeg flere og noen av disse folkene hadde sekk på ryggen og et bestemt blikk for horisonten. De var utvilsomt på tur... Det ble lettere på hjemveien, med vinden i ryggen. Etter en stund glemte jeg hele vinden. Den kom jo bakfra og laget ikke problemer i det hele tatt. Det siste stykket mot Hå gamle prestegård ble delt opp i små bolker. Det gikk egentlig greit, men jeg kunne kjenne at motvinden sørover hadde tappet en del krefter. Noe jeg fikk svi for på slutten. Det kunne jeg også se på tiden - det gikk ikke så fort som forrige gang. Les hele artikkelen
    1 poeng
  47. Sitter i teltet ved et lite vann på Skrim. Novaen sørger for gode 15 plussgrader. Etter inspirasjon fra blant annet @Memento mori og @Espen Ørud har jeg rappet en lyslenke fra samboer og rigget meg #Instalys. 😂
    1 poeng
  48. Da har det vært en fin natt, sov til 9.34 i dag. Løypebasen på Kleiva stoppet og så på prosjektet Iglo 9fot.
    1 poeng
  49. Vi bruker vanlig skismurning og har det i lommen hele tiden. Blå, lilla eller rød, alt etter tempen ute. Har en korkbit også i lommene. Jeg vet ikke om det er helt etter boka, men jeg har brukt kortfeller, langfeller og smøring om hverandre på mine ski, og jeg har sjelden eller aldri gjort sålen ren under skiene. Sliter smøringen av etter hvert,,
    1 poeng
  50. Det kommer mange spørsmål knyttet til kjøp av ny sekk her inne. Jeg har tatt meg friheten (forsåvidt med admin og moderatorenes velsignelse) til å forsøke å lage en guide til hvordan man skal gå frem for å kjøpe sekk. Den er generalisert, men det må det nok bli. Hvis ikke det kommer mange protester så er målet at dette kan bli en sticky i starten på denne tråden. Kommentarer og forslag til endringer/forbedringer mottas med takk og bakes inn etterhvert. Etter en stund låses tråden og det endelige resultatet blir liggende igjen. Kanskje også uten kommentarer, det vil tiden vise. Så her er forslaget: Sekkeguide – hvilken sekk passer til meg? Skal du ha ny sekk? Enten du er ekspedisjonsdeltager eller sofagris, vi har alle behov for å bære når vi skal ut på tur. Det kan være en liten tur i parken der du trenger matpakke, drikke og en ekstra genser. Kanskje skal du litt lenger og vil tilbringe natten i hytte, eller en 14 dagers vandring med alt av mat og utstyr for kalde vinternetter og usikre isforhold. Denne gjennomgangen vil ta for seg det grunnleggende du bør se på når du skal ha ny sekk. I all hovedsak henvender den seg til deg som skal ha tursekk. Løpesekker, transportbagger, skredsekker osv. beskrives ikke. Innholdet deles inn i følgende kategorier: 1. Formål med sekken 2. Sekketyper 3. Hvordan prøve sekk Formål med sekken Jasså, du skal ha ny sekk! Hva skal du bruke den til da? Skal du har en stor eller liten sekk? Sekken skal brukes til å bære det du trenger. Da må du vite hva du skal ha med deg, og hvor stor plass dette tar. Skal du bære langt og tungt trenger du en helt annen støtte og konstruksjon enn hvis du bare skal ha termos og matpakke. Sekker kommer i alle størrelser. Som regel måles volumet i liter, der 10 liter er en liten sekk, type barnehagesekk, mens 120 liter ligger et stykke over hva de aller fleste trenger. En sekk på 40 – 50 liter vil romme det meste du trenger for en hytte-til-hytte tur i fjellet. For den bevisste lettpakkeren er dette nok for teltturer, men vanligvis kan en 70-liter vurderes hvis telt og sovepose skal med. Andre faktorer er om du har små barn og skal bære for flere, skal du ha mulighet til å feste ting på utsiden, som ski eller fiskestang? Trenger du en sekk som tåler vann? Noen sekker er laget for å bære tungt. Når det er sagt så er det viktig å få med seg at sekken også har en egenvekt. Det kan være et vesentlig moment for å ta stilling til hvor mye man klarer å bære. Veier sekken fire kilo før innhold kan dette gi utslag på turens komfort fremfor en sekk som veier en kilo. Samtidig kan det være at en lett sekk er vond å bære med innhold over 12 kg, mens firekilossekken kan hjelpe deg å frakte 30 kg reinsdyr ned fra fjellet etter en vellykket jakt. Du må også ta stilling til hva slags bevegelser du gjør når sekken er på ryggen. En stor sekk med et bredt hoftebelte vil ofte være i veien for bevegelsene mens du sykler. Skal du gå fort på ski ønsker du kanskje en smal sekk som gir armslag. Skal du ha med deg mye smått som må være tilgjengelig hele tiden trenger du andre åpninger enn han som bare skal frakte noe fra A til B. Å velge sekk er altså ikke bare å ta den første og beste du ser i butikken, men en definisjon av hva du skal bruke den til. Ingen sekker dekker alle bruksområder. Sekk er noe du skaffer deg når du vet hva du skal ha oppi. Noen tanker om hva du skal bruke sekken til, kan hjelpe deg til å finne frem i jungelen. Sekketyper Sekker kommer i mange forskjellige utforminger. Vi kan skille mellom størrelse, type ramme eller om det ikke er ramme i det hele tatt, eller spesielle bruksområder. Størrelse Små sekker, opp til 30 liter, er typiske dagstursekker. Ryggen er gjerne stiv, og det kan være brystreim og magereim for at sekken skal sitte nærme kroppen og ikke hoppe fra side til side ved fysisk aktivitet. For turbruk er dette gjerne sekker som kan brukes ved mer aktivitet enn ren gange, som løpe/sykkel/intensiv utfoldelse. Mellomstore sekker, fra 30 til 60 liter, er gjerne laget for vekt opp mot 15 kg. Dette er sekker for de som skal gå hytte til hytte, eller teltturer om sommeren med begrenset lengde. Her finnes alt fra sekker uten hoftebelte, til de som har store hoftebelter for overføring av tyngde. Store sekker, fra 70 liter, er laget for store og tunge bører, 16 kilo og oppover. Disse har god overføring av tyngde til hoftebelte, gjerne kraftig materiale som veier mer, og noen har også utvendige rammer for virkelige tunge løft. Bæresystem Med bæresystem menes det som ligger i sekkens rygg, og som er bygget for å overføre vekt fra skuldre til hoftebelte, og som alt annet er festet til. Pakkrammesekker har en ramme i aluminium eller lignende som ligger utenpå sekken. De aller største sekkene har dette. Slike bæresystemer er meget stive for at vekten ikke skal påvirke forholdet mellom hoftebeltet og skulderreimene. Disse sekkene lar deg ofte stille på avstand mellom hoftebelte og skulderreim, men rammen begrenser mulighetene for individuell tilpasning. Anatomiske sekker har rammen innebygget i ryggen. Dette systemet er det aller mest brukte på sekker fra middels til stor størrelse. Her kan man på noen sekker stille på individuell skulderlengde, vinkel på hoftebelte, på noen sekkemerker kan man bytte ut hoftebelte og skulderreimer slik at det som passer deg best brukes. Rammeløse sekker har ingen avstivning i ryggen, og er avhengig av at brukeren pakker slik at ryggen blir stiv. Dette gjøres gjerne med bruk av sitte-/liggeunderlag som avstivning. Disse sekkene skiller seg også ut i at de veier betraktelig mindre enn ellers. Bruksområde Det skilles også mellom bruksområde for sekkene i forhold til utforming. Du kan gjerne kjøpe en sekk du liker som er laget for en annen aktivitet enn den du bedriver, men husk at du da får med særskilte funksjoner som du ikke trenger. Eksempel: Klatre- og bresekker har gjerne kraftigere løftestropper, mange løkker til feste av utstyr på utsiden og eget feste til isøks. Toppturentusiaster og randonéfolket vil gjerne ha gode festemuligheter for ski eller snøbrett, og utforming som egner seg godt for hjelm. Har du med deg mye fotoutstyr ønsker du kanskje mange forskjellige rom tilpasset objektiver. Kanskje du ønsker at sekken skal ha innebygget stol i ryggen. Som nevnt i innledningen er det bare du som vet hva du skal bruke sekken til. Jo bedre du definerer bruksområdet, jo lettere er det å finne frem til den rette sekken. Hvilken sekk? Når du så vet hva slags tur du skal på og har tatt en runde i butikken for å se hva som frister, husk at sekken må prøves skikkelig før du kjøper. Dette gjøres ved: A. Finne en sekk som passer til din rygg B. Tilpasning av sekken til din rygg C. Prøving av sekken med høvelig vekt D. Prøving av sekk i trapper/ujevnt underlag Når du spør venninnen din om anbefaling av sekk så sier hun sikkert at “den sekken er utrolig god å bære”. Husk da at den sekken er god for henne, men det betyr ikke at den er god for deg. Vi har alle litt forskjellige rygger. Når sekken er mellom kroppen din og lasten du har med deg på tur, er det vesentlig at den er god for DIN rygg. Den knalldyre sekken alle andre sier er så bra, hjelper deg fint lite når du etter et par dager på tur kryper til nærmeste bussholdeplass med tannverk i nakke, skuldre, rygg, hofter og knær. Derfor må du finne den rette sekken, og vite hvordan du stiller den inn for din rygg. A. Finne en sekk som passer til din rygg Når du skal finne ut hvilken sekk som passer deg, tenker jeg ikke på størrelsen på sekkeposen, men formen på bæresystemet og om denne lar seg tilpasse din rygglengde. De fleste seriøse ryggsekkprodusenter snakker ikke lengre om sekker tilpasset etter kroppslengde, men rygglengde. Rygglengden finner du ved å trekke en loddrett strek fra toppen av hoftekammen og opp til topp skulder/ryggvirvelen C7. Denne lengden er rygglengden din. Du kan være nesten to meter høy og ha sekk med kortere rygg enn en på 1,70. Noen merker (Eksempelvis Arc`teryx) har egne ryggskinner som skal bøyes til slik at de passer svaien i ryggen din. Dette merket har også egne tabeller som viser hvilken sekkestørrelse som passer deg. Et annet merke, Osprey, har en egen telefonapp for at du skal finne egnet rygglengde. B. Tilpasning av sekken til din rygg Når du skal prøve sekker er det viktig å gå frem likt hver gang. Start med å løsne alle reimer. Ta så i) hoftebeltet. La dette ligge slik at midten av beltet treffer på toppen av hoftekammen. Dette er selvfølgelig individuelt ut fra kroppsfasong, men en slik innstilling er en god huskeregel. Stram til sånn at det sitter fast og følger kroppen når du beveger deg ii) skulderreimene. Disse skal følge skulderen. Festet for skulderreimene skal ikke være over toppen av ryggen, men ligge slik at reimen følger skulderen helt rundt. Videre skal skulderreimen går rundt hele skulderen slik at strammespennen ikke ligger mot skulderen men kommer under armhulen. Når du strammer skulderstroppene skal ikke strammingen føre til at du løfter opp hoftebeltet, eller “komprimerer” ryggen. Bruk gjerne et speil slik at du ser at du gjør det likt fra gang til gang. Skulderreimenes funksjon, hvis du har et godt hoftebelte, er å holde sekken inntil ryggen, ikke å bære særlig mye vekt. Ømhet/gnagsår på toppen av skuldrene er derved ikke et tegn på en tøff tur, men et signal om feil tilpasning eller bruk av sekken. iii) toppstrammerne. Disse skal strammes slik at sekken ikke henger løst, men ikke slik at toppen av sekken presses inn mot nakken mens bunnen blir trukket ut. Toppstrammerne er til for å regulerer sekkens stilling når du går. Ved tunge motbakker kan de slakkes på slik at tyngdepunktet til sekken kommer lenger bak og mot baken/hofta. Tilsvarende kan de strammes når du går nedover for å motvirke sideveisrotasjon av vekten på sekken, vekk fra den veien du vil gå. iv) brystremmen. Denne skal ikke gå så høyt at den presser på halsen. Den skal heller ikke trekke skulderreimene mot midten, men holde de på plass. C. Prøving av sekk med høvelig vekt Når du så har fått stilt inn ryggen rett og funnet rett størrelse på bæresystemet, må du for all del ikke kjøpe noe før du har prøvd sekken med last. En tom sekk er alltid behagelig å ha på og det kan være nok prøving det, om du skal ha sekk som står til fargen på joggeskoene dine. Men vi skal ut på tur, så prøv med last i sekken. Er det en storsekk du skal kjøpe, så be om å få minst 20 kg balast i butikken. Tenk uansett på hva du skal bruke den til og prøv å tilpasse prøvevekt til dette. Når du har fått vekt i sekken og satt den skikkelig på ryggen (med hoftebeltet på samme sted som før) kan du: D. Prøve sekk i trapp/ujevnt underlag Gå rundt i butikken i fottøyet du skal ha på turen. Finn en trapp, skritt over kasser og benker, tenk deg frem til hindre i butikken som kan ligne det du finner ute. Tramp i vei med vekt i sekken for å se hvordan den kjennes ut når du beveger deg. Sitter sekken godt? Hvor fritt kan du bevege degg? Gnager det noe sted? Kanskje du skal prøve en annen sekk? De sekkeinnstillingene du finner i butikken, må sitte når du skal på tur også. Selv kjøpte jeg en kjempefin 100-liters sekk for de lange turene. Brukte opp alt av sparepenger på kjøpet. Etter noen turer viste det seg at rygginnstillingen ikke holdt seg på plass. Lite hjelp i stor fin sekk når turen går med til forargelse over en sekk som ikke virker! Den eneste måten å finne en sekk som passer deg er ved å prøve den så realistisk som mulig. Skal du kjøpe en ny lenestol til stuen, da prøvesitter du den i butikken før du handler. Du prøver gjerne bukser også. Men hverken lenestolen eller buksene er i stand til å påføre like mye smerte som en feil sekk. Tenk over dette når du skal kjøpe sekk; så blir den din beste venn på tur!
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.