Gå til innhold
  • Bli medlem

Vinnerliste

Populært innhold

Viser innholdet med mest poeng fra 16. feb. 2017 i alle områder

  1. Helgetur med Magnus. 10-12.02.17. Fredag: Slang bilen full av utstyr, møtte Magnus på coopen. Snø i lufta. Kjørte til Esso Jevnaker og opp til Tverrsjøstallen og parkerte. Snødde godt nå. Spenner på oss skia, jeg med pulk og han med sekk. Blitt nesten mørkt så planen er å finne en fin plass enten ved Tverrsjøen eller ved Skarvvatnet om vi finner en vei ned. Ikke kjent i området. Etter en liten bomtur i skauen ender vi opp i skogkanten ved Tverrsjøen. Heldige med plassen og finner god tørr ved. Blir pølser på bålet etter teltene er satt opp og maggoten i hullet. Snøværet gir seg utover kvelden og vi skravler og fisker til sent på natt. Lørdag: Våkner til helt blå himmel i nord og skyer mot sør. Lett snødriv i luften. Sjekker pilkestikkene ! Ingenting på meg, men to ørreter på Magnus på morrakvisten. Sitter å fisker en stund til og jeg får en ørrett og en abbor som begge slipper tilbake ned i mørket. Blir ikke lenge før vi pakker sakene og vender nesen mot Ølja. Skyene i sør har bestemt seg for å slippe litt mer snø, men det gir seg fort. Når vi har kommet til Ølja har været klarnet helt og vi tar en lunsj helt sørøst på Ølja. Fantastisk vær, passe kaldt og ingen vind. Ferske spor i snøen etter elgku med kalv. Trærne står snøtunge og solen får snø til å falle av. Lurer hele tia på om det er ei sinna elgku på vei ut av skogen! Etter en runde oppom Øljehytta for å se setter vi nesa mot Bristol vest for Ølja, en liten tømmerkoie fra 1930-tallet som har vært flyttet flere ganger. Denne koia har svært enkel standard med benker og illsted i midten. Ikke noe mer. Ingen ved på hytta så ut i skogen bærer det. Får samlet en god del tørr ved og fyrer opp. Innser fort at døra ikke kan være lukket. Selv med god fyr og god varme fra bålet fylles hytta med røyk og vi må sitte kroket mens vi varmer oss. Lite hell med fiske, temperaturen har krøpet ned godt under -10 og vi tar tidlig kvelden og satser på bedre fiske på morgenen. Søndag: Fantastisk vær og jeg må si jeg er imponert over hvor mange som er tidlig ute på ski. Ikke vanskelig å forstå for dette må være en av årets flotteste dager i marka så langt. Veldig kaldt i hytta så kommer oss ut og sola gir varme. Drypper av taket og kommer oss ned på isen. Ett eneste napp resulterer i en liten abbor. Har egentlig ikke trua så vi finner skia og staker kursen øst over Ølja, ned myrdraget til Johannes-tjernet. Borrer noen hull, men ikke noe napp. Vi er nok ikke de tolmodigste fiskerne. Koser oss i sola en stund før vaffel på Tverrsjøstallen blir for fristende. "Tar ikke kort?! Krise ! Å, dere tar vipps? Bare å skrive ned navn og nr på en lapp ja" For en fantastisk løsning og må si den vaffelen var helt super! Med vaffel i handa er turen over for denne gang. Takk for turen! Her er noen bilder.
    22 poeng
  2. Solrik dag i Blefjell. Begynte turen fra Storli P og stå på fjellski til Blestua og tilbake. Egentlig pakket jeg inn dunjakke og liggeunderlag og varm klær... men da jeg var opp i fjellet ved høyde av Blekapell, vært var varmt så mye. Jeg tok alt min varmeklær til ryggsekk og kjørt kortermet hele tur . kanskje 2 mil Takk for idag! Temperaturen i dalen i rv40: -7 C men opp i fjellet +14 C
    10 poeng
  3. Det ble gaffatape på meg. Kikket litt på vindsperretape også, men fant ut at meterprisen var noe høy i forhold til mitt behov. Jeg og turkameraten min var på fem dagers tur i Femundsmarka forrige uke og det isolerte gulvet i teltet svarte absolutt til forventningene. Det ble enda større pakkevolum på teltet enn jeg hadde forestilt meg, men heldigvis var sleden lang nok. Neste prosjekt blir å lage stor pakkpose til teltet.
    5 poeng
  4. Noen ganger gjør det ikke noe at det ikke er dekning på mobilen...
    4 poeng
  5. (Det står "Bare èn av gangen" på dem...... )
    3 poeng
  6. Mye bra som er sagt her, har tre ting som jeg vil supplere med: 1. Dun er gull, kjøp ei som er skikkelig varm (kanontjukk) og kan brukes når du er i ro, og ei som er mer tynn og kan has på under ei skalljakke når det er mer aktivitet. Det varmer godt. 2. Pleier alltid si til meg selv at det jakken ikke er varm, det er jeg som er varm og jakken som isolerer. Hvis jeg er kald må jeg først og fremst bevege meg så jeg får varmen, det er først da jakken blir varm (jf pølse og thermos eksempelet til @Tessatroll. Jeg pleier passe på at jeg ikke sitter så lenge foran bålet at jeg blir skikkelig kald, men heller reise meg opp og hugge og litt ved med jevne mellomrom. På den måten blir jeg aldri gjennomkald og turen blir langt mer behagelig. 2. Når det gjelder tissing i teltet vinterstid så vil jeg tipse om gogirl, en sånn artig trakt man kan kjøpe som gjør det greit å tisse på flaske inni teltet. Høres helt idiot ut, men tro meg: Det er digg å slippe å lufte Torghatten i 15 blå.
    3 poeng
  7. Akkurat på Valle Blanch er det kanskje trygt å følge spor, men er det noe sted i verden du ikke skal stole på at det er trygt å følge spor, så er det i Chamonix. Du aner ikke om han som kjørte der før er verdensmester i frikjøring, om han hadde med seg klatretau for å rappelere ned til sin private pudderspot, eller om han hadde fallskjerm på ryggen. I Chamonix er det litt flere gærninger enn ellers i verden. Ellers vil jeg anbefale guide. Det er for lenge siden jeg var der til at jeg kan anbefale en bestemt guide, men min erfaring er at guide er "dyrt", men likevel verdt pengene. Etter å ha gått i kø opp en fjellside sammen med guiden vår ble vi først litt skuffet når det var oppkjørt der vi skulle ned på baksiden. Så dro guiden ut til siden, og opp en 50 meters bakke, og fant 1000 høydemeter urørt pudder bare 200 meter den totalt oppkjørt fjellsiden. Hvis du har råd til bare én dag med guide ville jeg tatt den tidlig i oppholdet. Guiden vår delte i alle fall villig vekk hvor han mente vi burde dra på egenhånd de neste dagene.
    3 poeng
  8. I dag dro jeg på aller første skitur alene med begge bikkjene (vanligvis har vi en hver, men jeg gadd ikke vente på Herr Sovelenge). Stiv og støl etter årets første skitur dagen i forveien. Gikk bare rundt Harestuavannet, men med massevis av innlagte tissepauser, så tok det ganske så lang tid det. Litt overskyet og tåke i dag, så lite folk ute, kanskje like greit så ingen så på da jeg stod hjelpeløst bak bikkjene som dro meg fra et pilkehull til det neste for å se om det var noe spennende der... full kontroll. Virker som det hadde vært greit med fisk da, for noen av hullene måtte de kna seg skikkelig godt nedi.
    3 poeng
  9. Kjenner meg ikke igjen. Har aldri opplevd annet enn at alt går på skinner. Post i butikk er rett og slett genialt. Ikke minst når det gjelder åpningstid, men også er jeg storligen imponert over en kassadame i superen som i det ene øyeblikket skanner inne to brød og en loff, for så i det neste øyeblikket kaster et raskt blikk på hentemeldingen på mobilen min - menter pakken og sier: "Kvitter her"!
    3 poeng
  10. Meget kort tur i dag. Reine julaften. 616 gram på kjøkkenvekta. Zpacks er flotte men dyre produkt. Da er de tre store under 2 kg, uten å gå på kompromiss med komforten.
    2 poeng
  11. Joda. Ser den. Men jeg skal glatt innrømme, selv om jeg ikke er nær en BMI på 30, at jeg har hatt dager hvor jeg etter en lenge tur eller tung topptur ikke er verdens mest elegante der jeg knekker kroppen på plass i innerteltet. Det kan fort bli litt stakkato bevegelser før man bikker over i hvileposisjon. 😂 Heldigvis ikke såå ofte jeg er i den tilstanden. 😁
    2 poeng
  12. Hadde jeg bare vært sååå heldig!:p
    2 poeng
  13. Gikk igjennom beholdningen av liggeunderlag her i huset tidligere denne uken og kom fram til følgende liste som kanskje kan være interessant for andre ut fra R-verdi, vekt & pakkevolum osv. Hos oss så har Thermarest Xtherm liggeunderlagene blitt de som brukes mest, samt at reinsdyrskinn og saueskinn brukes som sitteunderlag. EDIT: På vinteren/snø bruker jeg ofte bamse under et oppblåsbart. Og er vi flere og har pulk brukes "byggisolasjonsmatte" som har vært diskutert i annen tråd nylig som heldekkende underlag i innerteltet. Det utgjør mye komfort. EDIT2: XTherm isolerer overraskende bra, mener å huske de har oppgitt bruksområde ned til -26°C. Kombinert med lav vekt og pakkevolum så er det supert på tur. Exped DownMat 9 LW Exped Downmat 9 LW en stor utgave av den populære lillebroren DownMat 9 M. Den er ekstra bred og ekstra lang noe som gjør den godt egnet for overnatting under åpen himmel eller for de som trenger et større liggeunderlag med ekstrem tykkelse og isolasjonsevne. Underlaget består av kanaler fylt med impregnert dun som sikrer lang levetid. Den integrerte pumpen sørger for enkel oppfylling uten tilførsel av fuktig luft. Dette gjør at dunspensten og isolasjonsevnen opprettholdes over lang tid. Med 9 cm tykkelse ligger du meget komfortabelt uansett årstid. Leveres med pakkpose og reparasjons-kit. · Integrert pumpe · Pakksekk og reparasjons-kit følger med · Fyllmateriale: Dun 700 dunspenst, 320g · Yttermateriale: 150D/75D Polyester, TPU Polyether Film Laminate, Hydrolysis resistant · R-verdi: 8,0 · Temperatur ned til: -38°C · Tykkelse: 9cm · Lengde: 197cm · Bredde: 65cm · Pakkstørrelse: 27xØ15cm · Vekt: 1240g Mammut SoftSkin Mat CFT Large 3 stk Et av de mest komfortable og varmeste selvoppblåsbare liggeunderlagene. StretchTX, materialet former seg etter kroppen. Wave Foam, fyllmateriale med meget god isolasjon og antiskli overflate.. · Mål sammenpakket - 68 x 14 cm. · R-verdi - 6,3. · Tykkelse - 7,5 cm. · Bredde - 66 cm. · Lengde - 198 cm. · Vekt - 1790 gram. Therm-a-Rest NeoAir Xtherm Large Therm-a-Rest NeoAir Xtherm tilbyr utrolig mye varme i forhold til vekt. Den har et mykt teksturert no-slip stoff for bedre komfort og nærmest lydløst hvile. Flere reflekterende TermaCapture™ lag gir XTherm en ekte vinterisolasjon uten den høye vekten eller de store kanalene som vanligvis finnes i gode vinterunderlag. Pakksekk og reparasjonssett er inkludert. · Isolasjon: Reflekterende TermaCapture™ · Yttermateriale top: 30D ripstop nylon · Yttermateriale bunnen: 70D nylon · R-verdi: 5,7 · Tykkelse: 6,3cm · Lengde: 196cm · Bredde: 63cm · Pakkstørrelse: 28xØ11cm · Vekt: 570g Therm-a-Rest NeoAir Xtherm Regular – 2 stk Therm-a-Rest NeoAir Xtherm tilbyr utrolig mye varme i forhold til vekt. Den har et mykt teksturert no-slip stoff for bedre komfort og nærmest lydløst hvile. Flere reflekterende TermaCapture™ lag gir XTherm en ekte vinterisolasjon uten den høye vekten eller de store kanalene som vanligvis finnes i gode vinterunderlag. Pakksekk og reparasjonssett er inkludert. · Isolasjon: Reflekterende TermaCapture™ · Yttermateriale top: 30D ripstop nylon · Yttermateriale bunnen: 70D nylon · R-verdi: 5,7 · Tykkelse: 6,3cm · Lengde: 183cm · Bredde: 51cm · Pakkstørrelse: 23xØ10cm · Vekt: 430g Therm-a-Rest NeoAir XLite – Regular Therm-a-Rest NeoAir XLite er revolusjonerende lett. Den gir mer varme og komfort per vekt enn noen andre tre-sesongen luftmadrasser. En patentsøkt teknologi sørger for denne ytelsen til en minimal vekt og et mindre pakkvolum enn en liters vannflaske. Det nye yttermaterialet er både mykere og mer slitesterkt uten at dette går utover vekten. Dette er liggeunderlaget for den som skal bære lett, men samtidig ligge komfortabelt gjennom sommerhalvåret. Pakksekk og reparasjonssett er inkludert. · 3-Season · Yttermateriale top: 30D ripstop nylon · Yttermateriale bunnen: 30D ripstop nylon · R-verdi: 3,2 · Tykkelse: 6,3cm · Høyde: 183cm · Bredde: 51cm · Pakkstørrelse: 23xØ10cm · Vekt: 350g Mammut Ajungilak Bamse Extreme 2 stk Ajungilak Bamse Extreme liggeunderlag er et meget godt underlag for helårsbruk. Bamse Extreme er meget solid, trekker ikke vann og har lang levetid. God friksjon mot snø, teltduk og sovepose hindrer at du sklir av underlaget i løpet av natten. Svært god rive- og slitestyrke. · Lengde: 186cm · Bredde: 60cm · Tykkelse: 14mm · Vekt: 0,65kg · R-verdi: 3,5 THERMAREST RidgeRest Classic RidgeRest er et suverent liggeunderlag for vår, sommer og høst. Den patenterte RidgeRest- konstruksjonen fra 1986 representerer fortsatt det ypperste av kvalitet innen liggeunderlag i lukket celleplast, og det spesialutviklede polyetylenmaterialet er mykere, lettere og mer slitesterkt enn konkurrentene. Utformingen av underlaget er temmelig genialt, med daler som fanger luften i små lommer for god isolasjon, og rygger som fordeler trykket og sørger for utmerket komfort uten at du må ta hensyn til at underlaget kan punktere. Vekt: 400 gram · Størrelse: 51 x 183 x 1,5 cm · Pakkstørrelse: 51 x 20 cm · R-verdi: 2,6 · Produsentens anbefalte temperaturgrense: Ca 0ºC
    2 poeng
  14. Vil man egentlig så nær en godt brukt sovepose?
    2 poeng
  15. Hadde han satt kjelen på 533'n med en gang hadde vannet omtrent kokt før MSR'n var ferdig forvarmet. Og, som @Radiosugge sier er de kjempefine å kjøre på lav varme, men de må bli varme først. Kan ikke gjøre som han gjør i videoen og kjøre minimal flamme med en gang. Han sier jo han har brukt den mye, rart han ikke har klart å brenne på lav varme. Har ikke erfaring med 533, men 442 er omtrent identisk og vi har bakt masse brød på en 442, i kjele med teflonbelegg og en outback oven (O.O.). Da står den og putrer på minimal varme i laaaaaang tid. Panna som følger med O.O. er bra nok og kan erstatte stekepanne i andre kjelesett. O.O. veier riktignok litt, men det er det verdt når du har nybakt brød til frokost og tortilla-pizza til middag. (har bare brukt det på motorsykkelturer hvor i hovedsak vekt, men også volum ikke er så prekært som i en ryggsekk).
    2 poeng
  16. Da ble det en Tyin 5-season på meg. 2199,- på skittfiske !:) enest jeg er skeptisk for er den 90cm glidelåsen. Klaustrofobien roper inni meg allerede hehe. Så hvis denne ikke skulle falle i smak, må nok Mountain Hardware lamina z blaze eller bonfire prøves!:)
    2 poeng
  17. Må nesten følge opp den med bilde fra mitt nærområde, Krokskogen, Blir noen turer her mens jeg venter på snøsmeltingen på Hardangervidda.
    2 poeng
  18. Det er eit vanleg fenomen at spesielt kvinner frys på rompe/hofte. Me har lagra litt meir feitt der enn menn, og det er dårleg med blodårar i feitt. Eg har to hovudpunkt for å deale med det; eg syter for å ha liggeunderlag som ikkje gjer at rompa, som er mitt tyngste punkt, synk så langt ned mot bakken at den skaper kuldepunkt (tjukt underlag er tingen med andre ord, og dersom du brukar oppblåsbart er det lurt med ein skumplast oppå, då det oppblåsbare uansett vil gi noko etter under det tyngste punktet). I esktreme tilfeller der eg balanserar på grensa med valg av pose opp mot temperaturar, brukar eg ekstra påkledning på rompa, gjerne eit syntet varmeskjørt som eg også brukar i pausene osv. Dette er spesielt viktig ved bruk av dunpose, då dei ofte får kuldebruer på presspunkt, samme kva pris og levarandør lovar. Utover dette kan det vere godt med ei par knevarmerar for å hindre varmetap frå knehasane, samt ei nalgene eller anna type tritanflaske som du kan fylle med varmevatn og nytte som varmeflaske gjennom natta. Å drikke nok slik at blodvolumet held seg oppe, og ete feitt og proteinar i tillegg til karbohydratar er viktig for å halde "motoren" og varmeproduksjonen i gang, og det er viktig å få av seg både "tiss og bæsj" slik at ein ikkje nyttar unødig med energi på å varme "på driten". Bokstaveleg talt. Ikkje legg deg kald i ein kald pose og forvent å bli varm med det første. Det kan samanliknast med å legge ei kald pølse i ein kald thermos, og forvente at den vert varm. Nesten.
    2 poeng
  19. Varm nok sovepose(løsning) er mitt største must. Å fryse når man skal/må sove er noe av det kjipeste jeg vet om... Ellers er mer enn nok varmt/tykt/godt tøy til å sitte rolig. Jeg er ofte på turer der det ikke er noen mulighet for bål med mindre man drar med masse ved og det er som regel ikke veldig aktuelt. Derfor er jeg avhengig av å kunne kle på meg såpass at man ikke blir kald. Her bruker jeg gjerne mange og tykke lag om det er kaldt. Etter mange år med erfaring så synes jeg det er vanskeligst/viktigst å holde føttene varme så der har jeg med egne tykke støvler som gjør at jeg aldri blir kald på beina. Her duger det rett og slett ikke med bare skistøvlene med noe utenpå. Så jeg ofrer litt ekstra vekt ved å dra med disse. Ved antydning til at jeg begynner bli kjølig så funker det godt med en liten aktivitetsøkt (tilpasset mengden tøy man har på). Som regel har man da en del tøy på så ta det pent og ikke bli svett. Av aktiviteter kan jeg finne på å bore noen ekstra isfiskehull, rolig spa en liten borg rund teltet eller annet man likevel kan få nytte av. Ellers gjelder det å fore kroppen med nok drivstoff. Jeg sørger for å ha med nok soveutstyr og klær til å ikke være avhengig av å fyre i teltet, men "kosefyrer" mer enn gjerne i teltet likevel. Det er aldri feil å kunne heve tempen med noen grader. Det er luksus å våkne litt utpå morgenkvisten, kikke over på termometeret i teltet og konstatere at det står på -24 og konstatere at man er god og varm i soveposen! Da er det også greit å vite at man har hatt de innerst tøylagene i soveposen slik at de ikke er iskalde å ta på... Det finnes mange triks for å ikke bli kald når man går fra fullt påkledd til å skulle gå til mindre påkledd i soveposen. Ett av dem er å fylle en flaske innpakket i noe tøy med varmt vann og legge i soveposen. En annen, som jeg ofte bruker på ungene, er å få dem til å snu seg 3-4 gange rrundt sin egen akse inne i soveposen når den er lukket igjen. Det er litt trøblete å få til, men nettopp derfor lager det gjerne den lille ekstra varmen man trenger
    2 poeng
  20. Etter 1 liten time med snøbasking og motbakke lå juvet der. Alltid spennende å se og nyte årets iskunst.
    2 poeng
  21. Med barn så må man ofte justere litt på planene ut fra dagsform og i hvilken retning formpila peker. Torsdag var det litt lite futt i prinsessa, og planene for kald overnattingstur over tregrensa denne helga var bekreftet utdaterte når prinsen stod opp fredag med er dyp hoste. Søndag var det likevel så finfint vær at vi måtte bare ta oss en liten tur. 150 m å gå opp til det lokale skianlegget, stolheis opp, videre opp og innover på langrennski, middag, og tilbake og ned alpinbakkene på langrennsski. Fantastisk fint å kunne starte og avslutte slike turer hjemme uten bruk av bil. 😊
    2 poeng
  22. Tar lille frisk pause når jeg forbereder meg til intervju: På korsvei opp fra Funkeliahytta i Kongsberg til Knutehytta og tilbake. Kanskje 2,5 mil Bilder vise Korset og fjellski . I dag var det overfullt med ski begeistret folk.
    2 poeng
  23. Kunne kanskje presisert det, men jeg antar dere ser av google-illustrasjonen at dette distribusjonssenteret som har utlevert pakken holder til en liten mil unna avsender.
    1 poeng
  24. Reinskinn, ubehandlet, R-verdi: mer enn nok for samene, mer enn nok for meg
    1 poeng
  25. Onsdagstur med broderen. Det har vært frost og litt snø på marken en periode. Med sol. Værmelderene hadde nevnt noe om samme været på onsdagen også. De fikk rett tidlig på morgenen, men litt ut på dagen skyet det til. Selv om det har vært skikkelig frost om nettene, så har temperaturen på dagtid vært over null. Utover dagen steg temperaturen mer enn de foregående dagene. Det var tydelig et værskifte på gang. Avtalen om tur ble gjort på tirsdagen. Klokka 11 onsdag var broderen hos meg og lurte på hvorfor jeg ikke var klar for tur. Det tok ikke lang tid før vi var på vei oppover mot høgjæren. Vi hadde planer om en litt lengre tur enn på en vanlig onsdag, men ikke helt de vanlige 15- 20 kilometrene vi gjerne tar søndagene. På parkeringsplassen på Tovdal blåste det. Ikke mye, men nok til at det ble kaldt. Vind og rundt null, er en grei kombinasjon, men krever vindtette klær.. Det var selvsagt ingen andre biler på parkeringsplassen, og selv om vi så folk på Synesvarden, møtte vi ikke et menneske før halv-veis nedover mot Holmavatn. Og de var godt kledd i vinden, det var bare så vidt nesetippen stakk ut. Det var som vanlig meningen å ta det med ro. Problemet var at jeg hadde hatt 14 dagers treningsleir i syden, med tur omtrent hver dag. Treningsleir midtvinters er gode greier. Det gir kondisjon og overskudd - etter en hviledag. Broderen derimot... Han har hytte - som krever mye, og det har gått ut over treningen. Denne gangen var det tydelig forskjell på kondisjon og overskudd. Det skulle jo egentlig også bare mangle. Vi gikk to-tre timer omtrent hver dag i "syden", og det var bakker. I tillegg hadde jeg nok også er bedre grunnlag fra før. Broderen skylder selvsagt på forkjølelse.... Nedover mot Holmavatn, gikk det likevel greit, men i bakkene mot "Kjerringå" ble det en liten fartsreduksjon. Vi tok turen ut til Steinkjerringå, ensom og forlatt på Aniksdalsheia. Det var tørt i bakken, mot Gjesdal kunne vi se røyk. Detbrant en eller annen plass, og det ble ikke mindre røyk ettersom vi nærmet oss Synesvarden igjen. Det må ha vært en ganske stor brann. Et stykke oppover kom det noe vått - snø. ikke mye, men så pass at vi kjente det i ansiktet. Det gikk greit å gå - myrene var frosset, og det var bare å krysse over. Det var noen isfloer enkelte plasser. Jeg mente vi ikke hadde hold noe spesielt høyt tempo, broderen var litt uenig. Klokka viste at vi hadde gått 12 kilometer på 2 timer 22 minutter - omtrent så kjapt som broderen normalt går. Nokså nøyaktig 5 kilometer i timen, noe som egentlig er greit tempo i terreng.... Les hele artikkelen
    1 poeng
  26. Enig, heldigvis ikke så ofte man er i den tilstanden. Skal vel glatt innrømme at det er noe mer stakkato bevegelser hos meg som ikke nødvendigvis skyldes utmattelse, men mer alderstynget kan man si. Holder hardt å innrømme det, men Aktoen ble solgt fordi kroppen er ikke like bøyelig som den en gang var for bare 10 år siden...selv for meg som er konkurrerende styrkeløfter. Jeg ruller meg opp på underlaget jeg, for å unngå bare klappe sammen 😂
    1 poeng
  27. Jeg er rimelig sikker på at "noe har skjedd" og at pakken har gått i retur og er utlevert avsender.
    1 poeng
  28. Det beste jeg tar med på helgetur er gurpi. Reinkjøtt smurt inn med magefett fra rein og veldig røykt, så det holder seg godt. Skjær skiver og steik som burger. Bilde fra Hjerttind, dere finner dem og mere om samisk tradisjonsmat på Fjesboka.
    1 poeng
  29. Funker som fysan, men man må øve litt på badet hjemme først
    1 poeng
  30. Enig. Det er ingen grunn til at det ikke skal gå fint. Jeg har sovet med alle klærne på flere ganger. Praktisk om du risikerer å måtte kommet deg ut om natten.
    1 poeng
  31. Det er alltid verdt pengene med guide om man skal kjøre backcountry på et fremmed sted.
    1 poeng
  32. Jag har bara varit i Chamonix en gång på vintern (en kort dagstur också på sommaren). På vinterturen så åkte vi bara i området kring Grand Montetes (+ Valle Blance). Det var jag och en karl som åkt mycket i området. Vi hade strålande sol alla dagar, och då passar Grand Montetes bra. I dålig sikt är det odugligt, men då finns ett par andra anläggningar som ligger lägre så man ser något. På Grand Montetes är det kö de luxe varje morgon. Var där i god tid. Du får stå ut med 45 minuter i kö, thats it. Det är bra när du kommer upp. Området runt Retour Pendant är rena julafton. Løypa är grön, så nästan ingen åker där. Men kan kör ju inte løypa, ned utan rakt fram. Förstklassig off piste. Var observant i skogen bara... Massa små hak, busk och djävulskap. Det finns också en trevlig kiosk vid liften som säljer öl, nötter och enklare mat. Annat bra är att köra Glacier des Rognos. Massa sprickor i breen, och det finns också fina (seriösa) rännor att köra lite till vänster från den stora knölen du ser när du kommer ut och skall starta vid pisten. Kör med guide om du inte vet exakt vad du gör och inte kör där andra har kört. Det går också att köra ned till höger, men det har jag inte provat. Missa inte Chalet Refuge de Lognan när du är i Grand Montet. Mycket bra lunchställe. Trång, men trevligt. Bra mat. När du är i Chamonix så måste du upp på Aiguille du midi. Ofta seriös kö på morgonen, så åk upp senare. Vi drog upp vid 12-tiden, knappt folk då. Vi körde ned Valle Blance, en klassisk tur. Massa folk, men det finns sprickor i breen. Kör där andra har kört, eller hyr en guide som kan ta dig med på en specialare. Körning utanför löyperne gör folk i massor. Kommer det nysnö blir ALLT, precis allt, uppkört första dagen. Snöförhållanden i alperna i år har varit "si och så" och skall du ut på egna turer så kolla med lokala entusiaster eller hyr guide. Det är mycket bre, och dom är potentiellt farliga. Valle Blance är dock säker om man kör standardvägen och inte hittar på konstigheter på vägen. Man passerar minst ett bra lunch-ställe på vägen ned (lite avsides från standardvägen, men du ser hytten när du kommer dit. Bara att följa skidspåren. Ta med stegjärn, det är ofta stenhårt ut till starten från kabinen upp. Många kör med klättersele på, utifall man kör ned i en spricka och måste hämtas. Vi gjorde inte det och en del lokala tyckte vi var konstiga. Edit: Det är ett jäkla häftigt ställe alltså. Bara att sitta nede i byn på caféet och dricka kaffe är coolt!
    1 poeng
  33. Det var uten tvil en lett åre. Jeg endte opp med ei åre med karbon skaft med fiberglass-nylon blad. Men den veier nå rett over kiloen, men har vist seg som god og robust. Om åra du valgte nå tåler litt så er jo det supert
    1 poeng
  34. @can, det blir litt vanskelig å forstå behovet ditt uten å informere oss andre mer. Kan du utdype hvordan du tenker å bruke primusen ? ( Inne i telt, 4 sesonger, bærbar eller er pulk ok, for 1 person eller flere etc.....) Av de brennerene jeg har, Tragia, Trangia multifuel, 111 T, Svea 123, Coleman 442, fire maple 3, jetboil, crux, origo heat pal etc så vurderer jeg coleman 442 til å være den beste allrounderen....
    1 poeng
  35. En natt ved bålet. "Lykken er å finne ei nedfallen tørrfuru med grove greiner"! Ved gjennomgang i arkivet: Dette bilde er mer enn 30 år gammelt, men interessen - den er den samme. Og her brenner en skikkelig furustokk. Ps. Det er ikke bare og bare å se på bilder, for her gjelder ingen vaksine. Egentlig kan jeg dra på ny tur - nå. Har ikke rukket å tømme bilen fra i går enda. Trenger bare å hive 8 skiver brød og litt kaffe i sekken så er jeg klar.
    1 poeng
  36. Apropos "nærområde". Her er en del av mitt.
    1 poeng
  37. Skal man ligge ute over flere netter er det viktig å holde soveposen mest mulig tørr. Å ikke tørk klær i soveposen hvis du kan unngå det er første bud for meg. Fuktigheten blir sittende igjen som is/rim i isolasjonsmaterialet og reduserer isolasjonsevnen. Like viktig blir det å ikke la seg friste til å ha ansiktet nedi soveposen. Det blir mye lunere, men det gir mye unødvendig fuktighet i posen også. På skikkelig kalde netter legger jeg heller en strikkegenser løst over ansiktet utenpå soveposen. Det føler jeg hjelper å lune luften rundt ansiktet så pass at jeg ikke blir kald på nesen. Samtidig slipper ullgenseren nok fuktighet gjennom til at det ikke blir tett og klamt. I forhold til underlag, så er det varmt nok med 2-3 tynne billige underlag. De er hardere komfortmessig å ligge på enn de oppblåsbare, men isolerer mer enn godt nok om du har to eller flere oppå hverandre. De koster bare en brøkdel av et oppblåsbart.
    1 poeng
  38. Fra en tur for lenge, lenge siden. Før jeg lasset meg ned med alt mulig utstyr (1979). Nede i vannkanten hadde jeg en gammel kano. Ble det regn la jeg den opp ned på hver sin stokk, en i hodeenden, og en ved føttene, som tak over hodet. Det ble et par kalde grader om natta, såpass at det ble "snerk" på vannet. Svær dunge tørt gress som madrass, og havfull sovepose med gress. Dermed ble en tynn sommerpose et glimrende rede. Aldri har jeg sovet så godt på tur som da.
    1 poeng
  39. De fleste av mine triks er nevnt over, men jeg må nevne det helt grunnleggende siden jeg stadig opplever at folk synder med det: Soveposen må snøres skikkelig igjen, både nakkekraven og rundt ansiktet. Det blir veldig mye kaldere hvis dette ikke er tett. Jeg liker også å sove med en hjelmlue i ull hvis det er kjølig, i tillegg til de tidligere nevnte varmeflaskene. Jeg blir også fort kald over hofter og rumpe, og har ofte lagt dunjakka som et ekstra lag over dette området. Det hjelper masse. På kalde vinterturer med pulk har jeg ofte med en jervenduk med eller uten for. Denne hjelper veldig godt til å holde varmen i pauser og på kveldstid
    1 poeng
  40. Eg er usikker på om eg vil tilrå å begrense væskeinntak? Då bør ein i tilfelle vite at ein er rikeleg hydrert/kjenne kroppen sin godt, noko som for mange er vanskeleg å få til på vintertur. Å halde blodvolumet oppe er nokså vesentleg for å halde varmen og dels for å unngå muskelkramper (kanskje spesielt ved hardt arbeid).
    1 poeng
  41. Litt annerledes tur! Paradise Valley, utenfor Agadir, Marokko. Fint, men mye søppel...
    1 poeng
  42. Selv om noen skryter av en type sko så er det ikke sikkert at den passer deg. Det viktigste er at skoene passer din fot og så må du se på de andre tingene ved skoen som du synes er viktig. Skal du gå langt så bør du kanskje se litt på vekt og så om de skal være høye eller lave, Så er det stivheten i solen. Personlig liker jeg litt lette og høye sko med stiv sole og derfor har jeg endt opp med et par Lundhags synkro. Jeg har også et par Alfa Hjerkin Pro. De er tunge og varme i motsetning til Lundhags som er lette og heller litt kalde hvis de brukes når det er frost. Jeg går vel noenlunde i samme type terreng som deg, Ryfylke-, Setesdals- og lyseheiene. Ulent bratt og steinet terreng som ofte krever stive soler og god ankelstøtte. Ta deg en runde i butikkene og prøv flere typer sko så ender du sikkert opp med noe som du kan bruke også på lange turer. Det er skrevet mye om sko i dette forumet opp gjennom tidene så du finner sikkert en del tips hvis du leter litt.
    1 poeng
  43. Har samme oppfatning. Kompis har hatt tre stykker. Den koker vann så fort at vi ikke rekker å ta noe særlig pause så vi har kuttet den ut til laksefiske Ellers rekker vi jo ikke ta litt pause på bredden mens vannet koker. På vintertelting har vi brukt den til spaghettivannet og annen vannkoking når vi har laget mat i teltet og en annen "vanlig brenner" til sausen og sånn. Oppfatningen vår er også at den er for varm på minimum slik at den fort brenner mat om du ikke rører konstant. Kompis har byttet den inn 2 (2?) ganger pga at vi rett og slett har brent i stykker innfestingen til ett av beina. Det har skjedd 2 eller 3 ganger nå og jeg kan skrive under på at han ikke har brukt den feil eller for mye pakket inn eller lignende. Det kan selvsagt være skikkelig uflaks for jeg har ikke hørt om andre som har hatt samme problemet og jeg kjenner 2 stk som jobber hos en av forhandlerne her i byen og de har ikke fått inn reklamasjoner fra noen andre heller. Det er rett og slett festet til et bein som har røket av i godset på selve huset. Vi har berget ved å støtte den opp med noe annet så lenge. Og den var god å ha en fuktig påske på fjellet i telt når vi trengte litt tørking av noen votter og luer. Det er merkbart mer futt i den der enn det meste annet jeg har fyrt med ja. Har likevel selv valgt å holde meg til mine faste brennere som jeg har prøvet over noe lengre tid....
    1 poeng
  44. Hvorfor militærjakke? Disse jakkene er tilpasset forsvarets behov og det er ikke sikkert at de passer sivilt bruk bedre enn en sivil jakke. Sivile jakker er ofte bedre tilpasset sivilt bruk og det er ikke sikkert du sparer så mye på å kjøpe forsvarsmodellen. Jeg har en del utstyr fra min tid i forsvaret, og noe ble kjøpt etterpå, men det brukes veldig sjelden. Det blir som regel sivile klær og utstyr. Det er ofte både lettere og bedre tilpasset mitt behov. Militær feltjakke brukes når jeg er ute og inspiserer og rensker fuglekasser. Da blir det en del klatring i trær og feltjakken tåler noe mer enn en sivil jakke.
    1 poeng
  45. her er d havregrøt med peanøttsmør som er must med en dasj kanel før var d nok lit tørr posemat og litt god mat. mn nå er posematn bare som ekstra proviant. færdig pannekakerøre som blandes ut når man kommer fram er supert, og ungene liker d mn ble med på en felles tur for første gang i fjor på en 3 dagerstur og jeg må si jeg er imponert over hva folk hadde med seg på tur. fulloppakkning med fårikål med onkli poteter, egg og bacon og flere 6ere med pils og masse koz mat. og mat nok til alle i sikkert 1 uke
    1 poeng
  46. Stikk motsatt erfaring. "Aldri" problemer med Posten. Mye tull med Postnord. Om en nettbutikk kun tilbyr Postnord bestiller heller hos noen andre. Posten har i utgangspunktet sluttet med hentelapp i postkassa og min erfaring er at så lenge mobilnummer er oppgitt får jeg hentemelding både på SMS, e-post og i appen. Jeg tror nok en del trøbbel kan tilskrives Post i Butikk. Her er det veldig variabelt hvor flinke de er. Noen er ikke flinke på å scanne i pakkene så fort de kommer og da får du heller ikke hentemelding.
    1 poeng
  47. Går jeg gjennom utstyrslageret mitt, så er det veldig mye der. Det kunne vært mindre, men jeg har prioritert sånn. Bor ikke i hus. Drar ikke til Syden. Sykler til jobben. Kjøper ei olabukse hvert annet år. Reparerer den gamle bilen osv.. Derfor unner jeg meg en del friluftsutstyr. Noe av det brukt. Og har gitt videre en del ting jeg ikke har bruk for lenger. Prøver å bruke opp skallklær. Når de har blitt slitne, får de et siste liv som sykle-til-jobben-klær, eller jobbeklær. Men jeg har blitt mer bevisst på å ikke kjøpe ting med miljøgifter og denslags ting. Har kjøpt mitt siste GoreTex-plagg (og andre membraner som slipper ut fluorkarbonforbindelser i produksjonsprosessen), brukt den siste boksen med skismøring med fluor osv.. Først nå har jeg blitt oppmerksom på mikroplasten i fleece.. Må undersøke litt mer. Vanskelige greier dette!
    1 poeng
  48. Nå er vel vi som har levd noen år blitt innprentet fra barndommen av at sko skulle pusses og tas vare på. Jeg husker til og med at min lærerinne fra 1. eller 2. klasse sjekket hvem som hadde pussede sko på skolen. Litt flaut for de som ikke hadde. (Hva skulle nå det være godt for, og hvor i pedagogikken heter det at det er greit å påpeke forskjeller blant elevene?) Så kom vi i militæret og fikk bittert erfare hva som skjer hvis ikke skoene er blankpusset. Fremdeles kjenner jeg en liten angst langt inne et sted hvis ikke skoene er rene og helst blankpusset, spesielt sko som er laget av et materiale som kan pusses. (Og det har jeg faktisk ganske mange av etter hvert. Ca 15 par uten å regne med fjellsko og skisko )
    1 poeng
  49. Er kvalkjøtt nevnt? Godt, lettstekt og billig. I år har jeg foreløpig bare stekt ren biff, men i fjor laget jeg opp en del gryte som jeg frøs ned i porsjoner. Den holdt seg lenger, bare tok den opp frossen når jeg dro av gårde.
    1 poeng
  50. Jeg har 2 huskyer, som jeg har har mye moro med å kjøre med foran en spark med Kick-spark ski under. Dette fungerer utmerket, men jeg ville gjerne forsøke mig med noe annet. Jeg er prinsipielt enig i at har man bare 2 hunder, bør man glemme alt om slede for det gir mye frustrasjon, et farlig stort ønske om flere hunder (så'n bare 2 mer?) og i hvert fall gir det masse mosjon i alle motbakker for en selv – men det skal jo være sunt. Men mye moro er det. Likevel har senhøstens og vinterens prosjekt vært bygging av hundeslede. Jeg så noe video fra ulike sprint løp i midt Europa og løp gjennom alpene, hvor mange brukte noen sprint sleder, som så svært manøvre dyktige og svingvillige ut. De hadde ikke meier, men ski som meier. Og jeg hadde jo noen gamle ski stående. Derfor studerte jeg intenst disse RSS, Danler og Idi sleder bygget etter dette konsept. http://www.hundeschlitten.at/index.php/en/ http://www.danler-sleds.com/dogsleds/Schlitten/hornet-xc.php?navid=6 Skiene er boltet til et «tverrstykke» foran således at de kan kantes med håndtaket. Samme som på mange andre sleder som fx. OT. Men de gamle Tua fjellski jeg bruker har noe innsving og får dermed noe «carving effekt» - nok til å kunne korrigere kursen ved å føre håndtaket sideveis. Jeg vurderte å bygge i asketre, men hvor får man tak i helst laminert ask?? Ikke på norske byggemarkeder. Derfor valgte jeg å bygge i aluminium. Jeg utførte en del arbeids skisser og material liste, men bygget også en modell i 1:10 av papp og peisfyrstikker. Modellbygging vil nemlig avsløre om jeg hadde tenkt feil, når man nå ikke akkurat har et konstruksjons 3D program. Figuren ved modellen svarer også omtrent til 1:10, hvis man tenker en liten inuit på 1,60 m. Tverrstykket for i 4 mm aluminiums plate, samlinger i 2 mm alu-plate. Helst ville jeg bruke ovale profiler, men dette kunne jeg kun få fra Tyskland eller Belgia (eller Ali-Baba, men minimum 600 kg!) Jeg trengte 1 profil lengde på 6 m. Men selv 25 mm firkant profil viste sig umulig å få tak i i aluminiums produserende Norge! Grossisten som hadde det på hjemmesiden måtte hardt presset innrømme, at det befant sig i Odense, Danmark. Akkurat der har jeg før handlet en del med konkurrenten, hvilket jeg ikke unnlot å nevne. Jeg skulle uansett på heisa tur til Danmark og har før arbeidet på begge sider av Skagerrak kysten. Så kjent på kysten gikk jeg 300 m fra fergen inn hos skips smeden i Hirtshals. Jeg fremførte mine ønsker og forklarte, at jeg trengte stumper – ikke hele lengder. Han henviste til skrot bunken og pekte på bandsagen og baufilen og mente jeg så gammel nok ut til å kunne bruke disse selv. Hundesleder kjente han ikke noe til, men han kunne gjerne bygge en styrehytte på den. Så klappet han hundene, som var med og vi ble enige om at sådan ble for tung. Kort sakt fikk jeg alt aluminium hos ham for ca 800 kr. ca. 7 m 25 mm firkant-rør, et stort 4 mm- og 2 mm platestykke. Hirtshals havn er fin for min type power-shopping for overfor smeden ligger trålbinderen, hvor en kan kjøpe alle mulige typer tau og liner, der i blant hulflettet (rakettline) i super kvalitet til ingen penge. Jeg har ikke lenger noe ordentlig verksted, så alt er tilvirket med alminnelig verktøy. Tyngst var nokk utskjæringen av forstykket med vinkelsliper med tynn skjæreskive og stikksag for kurver. Bukkingen av det var ganske spennende, for med alu har du bare 1 sjanse! Men med oppspenning med skruetvinger på et stødig utebord og en meget stor skruevinge som vektstang ble dette faktisk en meget smuk kurvatur. Ellers er alt poppnaglet eller boltet sammen. Hvor der skal være sideveis bevegelse til kantingen av skiene ligger der 2 små karrosseri skiver mellom profilene. Bøylen foran er utført av svart tykkvegget PEH vannrør og handtaket det samme. Det er tilmed polstret med neopren fra et barnevogns handtak jeg rappet fra en container og regntrekket uten på neoprenen kommer også derfra - et ganske perfekt handtak, som er såpass fleksibelt at det ikke hindrer sideveis bevegelsen. Det vannrette tverrhandtak er utført i tre for ikke å få kalde hender. Laminert asketre = skaftet fra en ishockeykølle. Fottrinnene er utført i 10mm nylon (ja, de er mig med nylon skjærefjøl som heveplate -også under skibindinger!) med et gummibelegg av en strimmel gammel piggdekke til terrengsykkel skrudd på! Dette står man fjellstøtt på! Samtidig med at det har litt krumming, så man står mykt og snø og is dyttes av. Dette kan også brukes på andre typer meier! Bremsematten er den samme jeg bruker på sparken: en halv antispinn matte fra Biltema, dvs du får 4 stk ultralette bremsematter for 149 kr. De bremser veldig bra, nokk til 2 hunder. http://www.biltema.no/no/Bil---MC/Bil-tilbehor/Vinterbil/Snokjetting/Antispinnmatte-2-stk-2000019018/ Jeg har også fremstillet en bøyle med piggbremse, men den er alt for kraftig. Holdt på å gå på hode ut over sleden første gang jeg aktiverte den. Jeg trenger den ikke med bare 2 hunder. Det var så mye 4 mm plate til rest, at jeg kunne konstruere et lett snøanker. Prototypen var ikke bra, men nr. 2 holder bra. Sleden var ferdig, som kjørbart «skjelett» til julen og fikk så noen enkelte justeringer. Senere ble sete – lasteplan utført av gjorde av gamle sikkerhetsbelter fra bil, som jeg hadde liggende til annet formål. Det er ekstremt komfortabelt å ha sådan en liggestol med på lenger tur til pauser. Klamme jakker kan tørke på handtaket som kleshenger og gi litt le. Så kan en sitte med termosen og «snacke« sig selv og hundene, som syns dette er veldig trivelig. Jeg har forsøkt en «langtur» med telt, sovepose, mat mm. i en duffelbag foran. Det ble mye dytting oppover, fin overnatting ved Versjøen mellom Ål og Hemsedal og en formidabel kontrollerbar nedkjøring på Torposiden. Så sleden har altså også tålt noe belasting, men endrer styre egenskaper, når den blir fortung. Jeg er selv fornøyd med prosjektet som vel har kostet en ca. 1500 kr. i alt, bl.a. fordi verkstedsnissen gjemte en porsjon nagler og bolter. Til gjengjeld hadde jeg en del andre saker bl.a skiene i forveien. Men det går an å finne brukbare ski på loppemarked. Det er mulig, at sleden ser svært hjemmebygget ut, men den fungerer bra for mig. Den er dog ikke egnet til dyp snø, men krever helst et scooterspor eller løype. Elgen
    1 poeng
Vinnerlisten er satt til Oslo/GMT+02:00
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.