Gå til innhold
  • Bli medlem

Turskribent og friluftsveileder!


Kjell Iver

Som nummer to i serien av intervjuer her på Fjellforum er Jan Erik Hansen.

"Jeg er leirskolelærer, friluftslivsveileder, deltidseventyrer og turskribent med base camp i Midt-Troms. Kort oppsummert så går jeg på tur, tar bilder av å gå på tur, skriver om å gå på tur og sørger for at du får en god opplevelse når du går på tur."

Slik beskriver han seg selv på bloggen sin. Dette intervjuet ble foretatt pr telefon i siste halvdel av oktober 2016. 

* * * * *

Jan Erik Hansen
Alder 43 år.
Sivilstand: Singel
Yrke: Leirskolelærer og friluftslivsveileder
Nettsted: http://www.tursiden.net/
(Alle bilder i denne artikkelen er fra hjemmesiden hans)

Capture32.jpg.05f8350cf283f86c4135531102129f78[1].jpg

 

Du har beskrevet mange flotte turer på bloggen din. Har du noen favorittturer som du spesielt vil trekke fram?

Det er vel mer eller mindre umulig å ta en tur som er spesiell....Tidligere gikk jeg en del lengre turer og en av de var sommerferien mens jeg gikk på høyskolen i 2008. Jeg startet på Nordkapp, og uten egentlig annet enn veikart og et norgeskart gikk jeg sørover. Jeg kjøpte mat når det var tomt, og handlet der det passet seg. Turen endte opp ved Junkerdalen 2 måneder senere.

Det var den første skikkelig langturen. Turer på en 3-4 uker eller mer, der man er i en setting der man kun er på fjellet. Det er det man gjør. Den litt spesielle turformen når man er på langtur. Det er en av de turene jeg husker aller best.

Når var dette?

Det var mellom andre og tredje året Bachelor friluftsliv? En skikkelig eksamen på barmarks friluftsliv kan man si.

Jeg husker også sommeren/høsten 2011 da gikk jeg 3 lange turer på rappen . Bla Nordkalottruta, og over Dovrefjell og i gjennom Femundsmarka. Det var etappevis Norge på langs, men uten å ha en plan med det. Jeg har ikke noe mål for å ta alle etappene egentlig. Tar de godbitene som finnes inn i mellom.

Det går mest i telt..?

På Finnmarksturen var det stort sett telt. Første hytta  jeg var på var Gappohytta i Troms. Eller, Somahytta, Statskoghytta i Reisadalen var jeg også innom.

Du nevnte at du jobber ved en leirskole. Hvordan kom du borti dette?

Jeg har alltid vært ute og startet med å jobbe litt i fabrikk. Det trivdes jeg ikke med. Jeg kunne se ut vinduet, og så at fjella var hvite og snødekt. Da bestemte jeg meg for å finne noe å gjøre ute. Først jobbet jeg i forsvaret noen år. I 2003 startet jeg på lærerutdanning, og først i 2007 bestemte jeg meg for å ha friluftsliv som fast yrke innen 2 år.

 

"Jeg kunne se ut vinduet, og så at fjella var hvite og snødekt. Da bestemte jeg meg for å finne noe å gjøre ute."

 

Å jobbe med friluftsliv er ikke det samme som å dra på tur sjøl, det er det selvsagt ikke, for etter jobb har man lyst til å dra på tur selv. Leirskolejobben har sesong på vår og høst, og resten av året jobber jeg frilans med friluftsliv, eller er på egne turer.

Så det er økonomi i kommunene der for å støtte opp om leirskoledrift?

De fleste kommuner i området har elever på leirskole. Noen kommuner har valgt det bort, og noen benytter andre skoler i Harstad eller ut i Lofoten. Det er en kjent problemstilling at det kuttes, men foreldre kjemper ofte imot og klarer allikevel å få til leirskole for ungene.

Så det er sesongarbeid du har der da?

Det er deltidsstilling. Jeg jobber over 100% i løpet av sesongen og så er det avspasering på vinterstid. De fleste skolene ønsker å komme på barmark for å bruke det videre i undervisning på skolen.

Hvordan erfaring og ballast har ungene?

580b945ba4645_20140827-26461.jpg.72a781b390397c3088680b512ff82771[1].jpgVi ser at for noen er de kjent med aktiviteter ute, for andre er de ikke så vante. Mange av elevene får prøve nye aktiviteter. Ofte ting de er litt skeptiske til. Noe er for eksempel redd for høyde, og får en god utfordring med å kjøre taubane. Da ser en ofte at de oppdager at de mestrer noe de ikke trodde de skulle greie. Det tror jeg de har stort utbytte av.

Det er barn i 12 års alderen så den største læringen er å lære å være vekke hjemmefra. De bor i hytter, 6 stykker i sammen og skal klare å holde orden og rydde og klare å samarbeide hele tiden. Det er det mange som lærer mye av. Samarbeid og å være selvstendig.

Interessen du har for friluftsliv. Er det noe som er kommet med årene eller noe som har vært der hele tiden?

Jeg har alltid vært ute, rett og slett. Hadde skogen og fjellet rett utenfor huset og sjøen nedenfor.

Det var ikke friluftsliv, bare tur i skogen, på ski, i båt, og det som hører til. I ungdommen var det litt mindre turliv et par år. Det vi nå kaller friluftsliv startet jeg vel med da jeg var 18-19 år, og det har bare blitt mer og mer med årene.

Jeg hører på dialekten at du ikke akkurat er nordantifra?

Ehh nei.. den er ødelagt. Jeg er romsdaling i fra oppveksten i hvert fall.

Kan ikke høre at du har nordlandsk dialekt?

Nei, overhodet ikke. Jeg er fra ytre Romsdal, ut i havgapet der, der er det litt spesiell dialekt. Da må man legge om enkelte ord slik at folk skjønner hva man sier..

Du flyttet nordover på grunn av friluftsliv og jobb?

Ja. Det er nok jobben og naturen som var argumentet for at jeg flyttet oppover i 2013. Var her første gangen i -93 i forsvaret. Naturen hadde mye å si for det. Jobben var en faktor. Trives utrolig godt med å jobbe ute med ungene, og å være ute på tur i Troms. Og avspasering med fri på vinteren hadde også mye å si.

Dere har ikke elever på svarteste vinteren?

Nei. Det er først uti april mai at vi har fullt kjør. Lang juleferie!

Du har en fantastisk flott hjemmeside/blogg. Du har tilpasset deg de nye brukergrensesnittene på en veldig god måte. Når startet du nettsiden?

Akkurat den startet jeg i 2010-2011 en gang. La det ut på eget domene den gangen. Tidligere hadde jeg prøvd med gratisløsninger, men de forsvant jo etterhvert og var ustabile.

Du er veldig flink til å ta bilder og av veldig god kvalitet. Har du noen triks å dele der?

580b8f9a5dce1_20160917-IMG_55621.jpg.de6abee82bf57e65345f4189c4652882[1].jpgDet er en hobby. Det er interessen for å ta litt bilder av og til. Tipset kan være å være flink til å ta mange bilder og heller plukke ut de tre bildene som ble bra. Det er den taktikken som fungerer for meg. Og så lærer en litt etter litt.

Jeg er mye på tur og det er ikke alltid kameraet blir tatt fram. Det er ikke noe jeg gjør for å ha noe å publisere. Jeg har alltid kameraet på hoftebelte på sekken eller lignende slik at jeg har det lett tilgjengelig. Slik sett er det enkelt å få en del bilder.

Satt akkurat og kika på bilder, for å se om jeg kunne finne gode bilder av skikjøring, men det var det lite av. Der er det mest bilder fra turen opp, på toppen og så var det ingenting fra kjøringen ned. Da tar snøen og skikjøringen all fokus, så jeg glemmer å fotografere.

Driver du med topptur og - vinterstid?  

Ja, det er det det er mest av vinterstid, topptur. Litt fjellski som dagsturer og noen teltturer også. Påsken i 93 gikk jeg første topptur, og kjøpte telemarkski for dimmepengene vinteren etter, og har bare holdt det gående etterpå. Det er toppturer som er den store lidenskapen om vinteren.

Breiplank eller?

Ja. Det er alt for bredt!  Sjelden nok snø til at jeg får utnyttet skiene helt.  Skiene har bare blitt breiere og breiere med årene.

RCapture4.JPG.17cae5c1a7d26fb4c29e82c392b7d94e[1].JPGando eller Telemark?

Nå er det rando. En gammel mann må tenke litt på knea. Jeg hadde vel en sesong med 120 dager på telemarkski. Det var ubehagelig å gå ut av bilen når jeg kjørte hjem fra tur på slutten av sesongen. Måtte knekke opp beina for å komme meg ut av bilen.. Det var ren og skjær slitasje. Telemarkskjøring blir som ettbeins knebøy nedover fjellet. Da kan det bli betennelser etter hvert.

 

"Jeg hadde vel en sesong med 120 dager på telemarkski. Det var ubehagelig å gå ut av bilen etter tur"

 

Vi leste akkurat om den fisketuren der var ved det røyevatnet der du knakk fiskestanga? En helt utrolig fiskeopplevelse!?

Ja. Er en av de som man bare har lest om. Det skjer ikke ofte, men når det skjer så er det artig.

Har du noen offisielle eller uofisielle fisketips som duger for deg, når ikke annet duger.580b8139e4abc_20160910-IMG_5482-21.jpg.d4541b809bd1f1c02fb9aee8f6d4c7bc[1].jpg

3 tips:

  • Fisken biter når kroken er i vatnet.
  • Den som fisker mye, får mye fisk. Noen gangen blir det bomtur, andre ganger treffer en bettet.
  • Det tredje er variasjon, sakte eller raskt, rolig eller rykkvis, få litt liv i kroken og i fisket.

Står du en time og ikke får et napp, så hjelper det ikke å stå en time til og gjøre det samme, man må variere.

Vi snakker litt om løst og fast og kommer inn på dette med pakking av sekk.

Jeg har ikke tung sekk når jeg drar på tur. Den ligger på rundt 10-12 kg når jeg skal avgårde på en 3 dagers tur. Da er det ikke så mye å spare på å legge igjen telt og sovepose i basecamp f.eks. 

Bruker du lettpakkerutstur på vintertur også?

Vil ikke si at jeg bruker lettpakkerutstyr, det er mer det at jeg har lite med meg. Der jeg sparer mesteparten av vekta er å ikke ha med så mye.

Det jeg har med på tur er ikke "ultralight". Det har som regel ikke god nok holdbarhet.  Jeg går for det som er hakket opp. Det er ikke utstyret for å reise til Svalbard og heller ikke den aller kraftigste typen, men f.eks. AR serien til Arcetryx er lett og passe robust. Den fungerer godt for meg. Jeg bruker samme jakken sommer og vinter. 

Når jeg velger utstyr er allsidigheten et viktigere kriterie før vekt og alt det andre.

Så lenge jakken er solid nok og man har noe varmt under går det bra.

Vi fortsetter praten om både turplaner og annet, men til slutt kan jeg ikke annet enn ønske takk for praten, og så får vi se om vi treffes over en kaffekopp ved anledning!

Endret av Kjell Iver


  • Liker 20
  Rapporter Record




×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.