Gå til innhold
  • Bli medlem

Saksi (2189)


Rune

Anbefalte innlegg

Har noen på Forumet vært på Leirbreen i det siste og kan uttale seg om snømengde- snøforhold på breen. Denne breen har en rekke "skumle" sprekker sommerstid, og det kan derfor være nyttig med litt info om det fremdeles er trygt å ferdes der med ski, (uten taulag)!

Ifølge www.etojm.com/Norsk/topper.htm er denne toppen karaktrerisert som Middels - Vanskelig! Gjelder denne graderingen snørenna på vestsiden av Saksi eller er det en generell gradering, evt en annen variant til toppen.

Takknemlig for svar! :)

_____________________

Rune.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Hvis du følger vanlig trase litt i høyre kant av leirbreen og oppe flata nedenfor Kalven og så på skrå i retning Bjørneskardet kan jeg aldri tenke meg at det er noen sprekkproblemer. Fordel med god sikt, helst ikke flatt lys. Opp mot Sokse skal du være forsiktig, spesielt hvis snøen er blaut med gjennomslagsføre.

På finværsdager vil nok renna bli god og blaut og gi godt feste og da er det nesten bedre uten stegjern, som har en tendens til å klabbe litt på slikt føre. Er det hard, bør du ha med stegjern som Tom sier. Personlig tror jeg jeg hadde følt meg litt shaky oppi der dersom det hadde vært stålhardt, selv med stegjern..

Men ja Rune, snørenna er enklest atkomst, men forutsatt at forholdene er rimelig greie. Neste enkleste atkomst er nordryggen. Når og hvis snørenna forsvinner utover sommeren anser jeg nordryggen som "enklere" fordi den renna med tilhørende løsgods trolig er livsfarlig uten snø.

Nordryggen er beskrevet godt på bergtatt.net, en bratt tur i grenseland røff klyving / lett klatring. Høydesterke vil nok ikke ha noe problemer der uten sikring på tørt føre...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Vi prøvde oss opp snørenna et år, uten stegjern. Omtrent 1/3 oppe i renna fikk vi fnatt, det ble for bratt og steinhardt. Så snøforholdene bør være sånn passe skal det være bekvemt oppi der. Nordryggen er morsom med klyving. Helt sikkert lettest på bart fjell!

Morten: skal det hete Sokse nå da? Klipper du håret ditt med soks? Nei det er sant, du bruker maskin :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Morten: skal det hete Sokse nå da? Klipper du håret ditt med soks? Nei det er sant, du bruker maskin :)

Denne debatten har vi hatt før - i mellomtiden er jeg blitt ødelagt av paalv og språkekspertene - så for meg er det Ryggjehøe, Besshøe og Sokse på papiret, men SaksA når jeg åpner kjeften.

Kommer nok aldri til å klippe håret med soks jeg nei :o

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når har du tenkt deg dit? Går sjøl litt svanger med en tur fra Krossbu over Leirbreen, til Kniven, Sokse, Kalven, og kanskje Geiti hvis mulig. Blir jo skiføre minst til sommersferien oppå der, såfremt breen ikke åpner kjeften da... Tenkte litt på helga 27-29. mai. Greit med følge over breen føler jeg. "Ka du tru"?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Erik, hvis du prater like mye som du skriver vil han neppe ha deg med. Men spøk til side, det er da ingen grunn til at ikke Geiti skal gå? Det er Skeia som er slemmegutt der oppe...

Hehe - joa, hender seg jeg skravler litt óg - sjøl når jeg går alene! :roll:

Erik tenker nok på Geite ut mot Leirdalen, og det er jo litt ekstra omvei ut dit da - Du tenker sikkert på tidl. Geite aka. 2077 mellom Kniven og Sokse:) ?

Beklager, ren skrivefeil fra min side. Det var faktisk Skeie/2118 jeg egentlig mente, sjøl om det er lite sannsynlig at denne er tilgjengelig? Geite/2077 bør vel være kurant hvis Kniven og Sakse skal gås...? Du sier "tidl. Geite..." - har denne fått et annet navn?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Var på Saksi torsdag 12.mai. Snørenna var fin å gå, me brukte stegjern og isøks, men dette fordi det var så bratt, forholdene var såpass fine at dersom du liker å kjøyre bratt, kan ein sikkert ta med seg skia opp. Me gjekk uten tau på breen. Flott tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Geita er topp 2077

Hehe.. Espen er og blir en meget konservativ tinderangler, de navnene han har lært en gang vil alltid gjelde :lol:

Renna på Saksi/Saksa/Sokse går greit den, hvis været er bra og man venter til sola har fått bearbeidet snøen litt. Det skumleste her er jo bregleppa like nedenfor renna, den har jeg enorm respekt for...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei

Var på Leirbreen sist helg - masse fin fast snø på breen og fint å ta seg opp til Bjørneskaret etc. Var ikke selv oppe på Saksa, men snakket med en noen som hadde vært der samme dag. Fine forhold - de gikk opp uten stegjern, kun med isøks som hjelpemiddel (de hadde både stegjern og sikringsutstyr i sekken) og turen som omfattet 4 av toppene ved Bjørneskaret var uproblematisk.

Så får vi håpe at Sognefjellsveien har åpnet igjen...

God tur!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Navnene jeg har lært, er de Emanuel Mohn fant på, så alle radikale ødeleggere av Jotunheimens vakre navn, burde gå i seg selv før de fant på å ironisere over vår tids fremste jotunolog.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Renna på Saksi/Saksa/Sokse går greit den, hvis været er bra og man venter til sola har fått bearbeidet snøen litt.

Riktig! Jeg tok den sent på dagen, dvs. ved 15-16-tiden, tidlig i mai for noen år siden. Kjempebra forhold i renna med myk og fin snø som ga store og gode trinn. Trengte verken isøks eller stegjern. Ved dårlige forhold med hardpakket snø, ville jeg absolutt hatt stegjern/isøks (eller begge deler), for renna er bratt nok.

Det man skal være litt obs på hvis man følger sørryggen opp for så å traversere innunder stupet og bort til renna, er fallende snø og is som smelter i fjellveggen ovenfor.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.