Gå til innhold
  • Bli medlem

skifeller


ebba

Anbefalte innlegg

Har skifeller, men aldri brukt disse! Forstår at de er kjekke å ha i motbakker med dårlig feste og der det er ekstra bratt oppover. Men er de brukbare for eksempel når du går på isete flate der det er null feste? Er det akseptabel glid når man bruker feller på den måten? Hvordan er gliden når man renner nedover? Brukbar? Må man gjøre skia helt rene før og etter at man bruker fellene? Må de ha nytt lim dersom man har brukt de en gang?

Mange "dumme" spørsmål,men faktisk er det vanskelig å få svar på slikt andre steder, ikke minst der man handler. Kan jo oppleve alt for ofte at det står en skoleungdom bak disken som ser ut som et spørsmålstegn når man for eksempel nevner ordet skifeller!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Feller er genialt når du går oppover og er i utgangspunktet ikke beregnet på å bruke på vei ned. Er det imidlertid skavlete, isete og det uansett ikke blir noe greie på skikjøringen, velger man gjerne å beholde dem på. Det samme hvis det ikke er langt igjen til neste motbakke. Det er stor forskjell på gliden på de forskjellige merkene. G3 har rykte på seg for å ha god glid. Ønsker du bedre glid på fellene, kan du bruke felleimregnering eller ski-glider. Åsnes produserer kortfeller som bare dekker området fra hælen og et stykke foran tåa. Den har en genialt låsesystem hvor man stikker en slags hempe gjennom to hull skiene. Med kortfellene kan du i større grad beholde fellene på i terreng hvor det går både opp og ned, men festet blir selvfølgelig dårligere enn med heldekkende fell.

Fellene funker greit på hard og isete underlag, men er det blåis bør du gå rundt. Har aldri prøvd dem på is på flatt underlag.

Fellen vil nok feste seg best til skiene hvis skiene er rene, men nye feller sitter uansett godt på. Det som er viktig er at skiene og fellene ikke er våte når fellene settes på. Får du snø i limet på fellene, sitter de dårlig på. Har du våre feller og går på tørr snø, vil de kladde. Jeg er litt usikker på i hvor stor grad voksing av skiene påvirker fellelimet.

Du trenger ikke nytt fellelim for hver gang. Limet holder mange turer og det anbefales lagre fellene med lim mot lim. Når jeg tar av fellene, pleier jeg å dra av halve fellen og brette denne med limsiden mot hverandre og gjøre det samme med den andre halvdelen. På veldig brede feller er det vanlig å bruke den medfølgende plastremsen siden lim-mot-lim her vil være tungt å dra fra hverandre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Isete flate med null feste? hvis du mener blåis så er ikke ski å anbefalle, men om snøen er isete og hard så funker feller greit. Har aldri opplevd at fellene ikke sitter bortsett fra når du detter igjennom dyp råtten snø og sklir litt tilbake. Ikke bekymre deg for festet på feller, festet er knall. Du kan oppleve noen glepptak hvis fellene er for smale og du kanter skia i en flanke, så feller som dekker ut til stålkanten er å anbefalle. Gliden med feller blir dårligere, men gliden er mindre viktig i oppoverbakker enn bortover, og feller er stort sett laget for oppoverbakker. Det er uansett vanlig å beholde dem på hvis man skal over kortere flater eller nedoverbakker som midlertidig avbryter oppoverbakken.

Gliden i nedoverbakke blir en del begrenset så de fleste tar av fellene på toppen før de skal ake ned. Er det riktig bratt og du kjører med til dels ustødige fjellski kan det være godt å beholde fellene på de første bratteste bakkene da de bremser deg ned til en mer kontrollert fart. Skiene bør ikke ha rester etter skismøring, fellene sitter best på en ren flate. Det er ikke uvanlig at man har et par fjellski som man stort sett bare benytter feller på, dermed slipper man å rense skiene så mye. Fellelimet sitter normalt på fellene i lang tid, men etter en del turer kan flekker av lim falle av. Det løses ved å kjøpe en tube fellelim.

For å bedre gliden samt hindre klabbing bør du kjøpe fellevoks som du gnir inn i busten på fellene. Det er enda mer effektivt med silikonspray impregnering, men pass da på å spraye det på fellen når fellen sitter godt på skien, ellrs har impregneringen lett for å komme på limsiden av fellen og dermed løse opp limet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for gode og utfyllende svar som har tatt spørsmålet mitt seriøst. Neste pre-påske skitur skal jeg plukke fellene fram fra sekken der de frem til nå har blitt liggende i "kjekk å ha" modus. Vi gikk over Mårfjorden i år i hard,isete skispor/scooterløype i håp om at den streke vinden skulle puffe oss over på no time. Så sterk ble ikke vinden, så det var et slit å komme frem. Assisterende skøytetak måtte hjelpe en fremover. Hvorfor prøvde jeg ikke fellene.......

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.