Jump to content

Trillemarka - gammel eventyrskog og varme snaufjell


Martin HJ

Nøkken er lumsk. Han jager efter menneskeliv. Når solen går ned, må du akte dig. Han kan ligge i den store strålende tjernliljen, som du strekker hånden efter. Neppe har du rørt ved den før hengemyren synker under deg, da griper han dig med sine våte slimete hender. Eller når du sitter alene nede ved tjernet en kveldsstund... det dukker minner op, snart ett og ett, snart i flokk og følge, minner med samme varme farve og glans som de speilende stråler mellem blekker og vannliljer. Vokt dig da! Det er strengene som nøkken spiller på. Tjernet tryller minnene frem, og nøkken ligger under og lurer. Han vet at han så lett kan fange oss i det deilig dirrende speilbillede.

Slik farer mine tanker da Andersnatten kommer til syne der fremme mens vi kjører innover i Theodor Kittelsens verden. Her inne ved innsjøen Soneren bodde en av norges mest folkekjære kunstner i ti år og skapte evigvarende kunstskatter om tusser og troll og alt imellom. Han har nok tråkket mang en gang inne Trillemarka og funnet både nøkken og huldra ved sine dype tjern langt der inne i skogen, kanskje vi skal vandre i nettopp han sine fotspor på vår ferd gjennom urskogen og opp til snaufjellet.

fMD3wEu.jpg

Jeg har lurt på å ta en tur opp i Trillemarka en stund, og fikk noen tips av blant annet @Sovjetunionen her inne om noen innfallsporter som kunne være aktuelle. Jeg har sett hun, Bodil og noen andre turjenter fra instagram hygge seg her oppe i Chillemarka som de så fint kalte det :) Jeg forhørte meg med et par av mine gode eventyrere om dette kunne være noe de ville være med på og villmarksblodet deres begynte å bruse umiddelbart. Kalenderen ble krysset av og en enkel plan ble lagt. 

Avreisedag kommer og vi kjører på til vi er vel fremme ved Grøset hvor vi parkerer. I det vi forlater kjøretøyets herlige luftkondisjonering får vi kjenne på hetebølgen som har herjet store deler av Norge de siste ukene. Den skal vedvare melder de vise om, så vi må være beredt på mye svette under bevegelse og passe på å smøre inn legemet med solkrem samt fylle på med vann regelmessig.

"Dæven det steiker da" sier Simen mens han kikker på motbakken vi snart skal begi oss ut på. For det steker godt under solen idag, og vi skal ha en transportetappe med tunge sekker på i flere hundre høydemeter som skal klatres på en relativt kort avstand før vi kommer til der det jevner seg ut. Vi har siktet oss inn på en leirplass der oppe i skogen ved noen vann som ligger tett inntil hverandre. 

AE0qgwW.jpg
Simen nyter urskogens ro

Etter en stund med tråkking oppover på både brede og smale stier, kommer vi frem til et idyllisk område hvor vi skal gjøre leir for dagen. Vi legger fra oss storsekkene og søker rundt etter passende trær som vi kan henge våre hengekøyer i. Det er lettere å finne bra trær i en furuskog enn i en granskog på snaufjellet finner vi fort ut av, det er sparsomt med trær som kan brukes men etterhvert finner vi en flott klynge med juletrær som faktisk alle tre kan sove i. Vi rigger oss til og lager mat og fyller på med drikke, kroppene er klar for næring og ikke minst avkjøling. Innsjøen foran oss ser forlokkende ut og det er ikke tvil om at det skal bli forfriskende med en dukkert i denne varmen. 

AKKXIPd.jpg
Nydelig med et bad etter noen timer med sekk. Kystvakta passer på fra sidelinjen.

r1PtXVh.jpg
Avkobling i køya sammen med Thor 

Siden vi er glad i en topptur eller to så ser vi oss rundt etter det høyeste fjellet i området, og siden vi ikke er så langt unna Slettefjell så må det bli kveldstur opp til denne for å få litt utsikt og innsikt i solnedgangen. Vi finner ut at dette blir en herlig vandring med litt flytende godterier pakket ned i dagstursekkene, det er et naturskjønt området her oppe i høyden. Skogen er ikke like tykk og urpreget som lenger nede, men har en helt egen sjarm med grantrær spredt rundt på fjellet iblant små sjøer, tjern, svaberg og myrlendte partier hvor myrullen vinker til oss med sine hvite bomullsdotter. Det blir en flott aften med en noe svalere temperatur uten et vindpust, og det nytes til det fulle med en kveldsdram på toppen av fjellet. Livet leker.

CCRoFOh.jpg
Kvelden senker seg over villmarken

J9gIrME.jpg
Simen, Zelda og Christian

EEPEL31.jpg
En solnedgang av dimensjoner utfolder seg fra toppen av Slettefjell

Vi våkner tidlig neste morgen til den varme solen som slår ned på tarpene, jeg er glad vi ikke bor i et telt nå tenker jeg. For selv om det er varmt så er det fullt levelig i hengekøyene. Vi får i oss dagens første måltid og en kopp sterk kokekaffe, vi skal videre idag og se mer av det Trillemarka har å by på i denne delen av naturreservatet. Vi slipper oss noe ned i terrenget og det blir en bratt nedfart et par steder med sekkene på ryggen, men med litt varsomhet og list så går det bra. Vi stopper ved en idyllisk gammel seter og får i oss nødvendig væske, her er det nesten som man kan kjenne på kroppen hvordan livet var i gamle dager. Vi ser for oss seterlivet og hvordan mann og kone og åtte barn levde sitt liv her inne med en liten flekk til jordbruk og noen husdyr som de livnærte seg på. Da var det ikke tid til å suse rundt med sekk på rygg og ligge i trærne for å nyte livet slik vi gjør nå.

XqLy69h.jpg
Fremad marsj

zzP0ltr.jpg
En gammel seter på vår vei

WN6M1De.jpg

Vi sikter oss inn på en ny plass mellom to større vann og finner noen innbydende trær til soveplasser. Simen trekker det lengste strået og får den beste tomten med strålende utsikt utover vannet, meg selv og Christian må nøye oss med litt kjipere utsikt men en kjempegod spot får vi uansett. 

JhGXen5.jpg
Christian sin plass

64RM6f8.jpg
Min sin plass

QAIdcoR.jpg
Simen sin plass

XXsAJrU.jpg
En whisky sammen med Helge

Det kommer noen ørsmå mengder med vann fra himmelen, men det varer ikke og varmen fortsetter sin tilstedeværelse sammen med sin beste venn sola. Vi nyter været og kan ikke si annet en makan til flott sommervær på tur har vi sjelden hatt før. Selv om vinden er på det svakeste er de tørste blodsugende insektene som mygg, knott og klegg i mindretall og ikke nevneverdig plagsomme heldigvis. Like ved der vi har køyene våre har vi en frisk oase hvor en liten bekk renner gjennom et parti med svaberg, et par slanke grantrær gir skyggeforhold litt utpå dagen og her har vi stedet for matlaging og sosialisering. Bekken fungerer som kjøleskap for drikken vår og kulpene blir som et avkjølende villmarks spa, en fantastisk liten plass midt i villmarken. 

71w4XWX.jpg
Undertegnede har lagt seg til avkjøling med en kopp temperert rødvin i spaavdelingen ved oasen

Neste fjelltopper som må bestiges i nærheten av leirplassen er Skjærsnatten og Borofjell, vi kikker på kartet og finner en rundtur gjennom skogen, over fjellryggen og ned i skogen på andre siden og tilbake. Rundt en mil å gå totalt, akkurat passe det i denne heten. Det er også et tjern der oppe som må bades i, bare det er fritt for nøkker. Vi pakker med et par kalde pils fra kjøleskapet og lunch i form av polarbrød, leverpostei og tubeost. 

6fmB7ym.jpg
Solen steker og guttene tråkker

t5Iraxv.jpg
En kald pils i varmen gjør godt for kropp og sjel

A8fYtMT.jpg
Skjærsnatten

ReUHWGz.jpg
Utsikt fra Borofjellryggen ned mot Soneren og omegn

yd98gYt.jpg
Utsikt mot Andersnatten

eFyhIlx.jpg
Toppen av Borofjell

JCIJW40.jpg
Nøkken flyter rundt i et tjern, er nok varmt for han også i disse dager

Vi prøver også på å fiske opp en ørret eller to fra Gaulsvatna og Tuftnevatn uten noen større suksess, varmen preger vel fisken såvel som fiskeren. Det ble mer bading enn fisking for å si det sånn. 

RY3xft9.jpg
Kveldstemning ved Tuftnevatn

ZLy3wyi.jpg
Og kveldsstemning ved hengekøya

Det var noen flotte dager vi hadde inne i Trillemarka sine sørlige områder og gleder oss til å besøke flere plasser av dette eventyrlige naturreservatet, takk for denne gang og på gjensyn :) 

 

 

 

Edited by Martin HJ


  • Like 33
  • Thanks 5User Feedback

Recommended Comments

Takk for flott rapport!   Jeg var selv i Trillemarka i pinsen, litt overlapp med der dere var:  Gaulsvatna-Tuftnevann.  Kan underskrive på at Trillemarka har mye herlig og vill natur :-)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

15 minutter siden, qwer993 skrev:

Fin rapport.

Mye av dette området ville idag vært flatehogd om det ikke ble vernet. Kampen for vern var tøff:
http://naturvernforbundet.no/naturogmiljo/trillemarkas-pris-article30497-1024.html

Så tøff at den ble studert spesielt:
Kampen om Trillemarka : en antropologisk studie av en konflikt om bruk og vern av naturressurser

 

Ja leste litt om det selv før jeg dro opp, jeg er evig glad for at det gikk som det gikk den gangen og at denne naturskatten ble vernert :)

Link to comment
Share on other sites

Takk for fin turrapport, som jeg kom over da jeg søkte litt på Trillemarka. Tenker litt på en sein høsttur innpå der, rapporten din ga god inspirasjon til det.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

På 8.10.2019 den 14.16, Smaltur skrev:

Takk for fin turrapport, som jeg kom over da jeg søkte litt på Trillemarka. Tenker litt på en sein høsttur innpå der, rapporten din ga god inspirasjon til det.

Så bra! Glad mine skriverier kan inspirere til tur og glede 🙂

Link to comment
Share on other sitesJoin the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Annonse


×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy