Gå til innhold
  • Bli medlem

Klassikeren Mount Hector (3394m)


Þróndeimr

Etter å ha jobbet som byggearbeider på ett hotell i Banff hver dag i nesten tre måneder var det på tide å si opp jobben for å dra på nye eventyr. Bankkontoen er fylt opp med penger som skal holde til mat og bensin de neste par månedene. Jeg har fått mye tid på kveldene til å sette sammen ett kart med over hundre fjelltopper som egner seg spesielt godt for vårskiturer og jeg bestemte meg for å starte friskt med den enkleste av stortoppene i området, Mount Hector på 3394m to mil nord for Canada's høyest beliggende bosted Lake louise.

Veststupet på Hector kvelden før
rWMg67M.jpg


Mount Hector er en av de høyeste i Canadian Rockies, samt en av de enkleste av stortoppene i Canada, så det var naturlig for meg å starte våren og storfjellbestigninger med Hector. Dagen før gikk jeg opp nabofjellet Mount Andromache på 3033m, en ordentlig oppvarming til dagens forsøk på Mount Hector som byr på 1600 høydemeter fra start til topp. Etter Andromache-turen dagen før ble det en biltur ned til Lake Louise for å handle inn mer energi og proteinbarer. Kjørte opp til Hector-området igjen og parkerte i Mosquito Creek for å overnatte i bilen der. Ettersom det er høyst kriminelt å sove i bilen satset jeg på at politiet hadde tatt kvelden da jeg kom til parkeringsplassen kl 22, men lempet sekker og utstyr forran vinduer og over soveposen for sikkerhets skyld!

6 timer med god søvn senere våknet jeg i en småkjørlig bil. Værmeldingen sa -7c som minimum for natta, men termometeret viste -18c så jeg startet bilen og lot den gå på tomgang litt før jeg kom meg ut av soveposen. Jeg har lagt bak meg 140 netter i bilen nå, hvor storparten har vært dager med morgentemperaturer på -15c og videre ned til -37c, så jeg ser fram til en varmere årstid, selv om det betyr at snøen krymper litt hver dag.

Huset med fire hjul!
9vTuc2b.jpg

Etter en god frokost, smøring av 8 brødskiver i norsk stil og pakking av nødvendig utstyr kjørte jeg til parkeringa under Hector. Gårdagens tur var en litt krevende tur så jeg var litt spent på formen og om den kom til å holde hele veien opp. Heldigvis ankom tre andre biler parkeringa samtidig som meg, så om jeg sendte de foran meg hadde jeg iallefall oppgåtte spor. Denne gjengen hadde også mye utstyr med seg som jeg ikke hadde pluss at jeg gikk alene, noe som ikke er spesielt populært her, så jeg gav dem 10 minutters forsprang slik at jeg slapp å få høre hvem jeg var!

Snøras i ned veggen på Waputik Mountain
bG7LBSQ.jpg

 

Knapt to minutter etter at jeg fikk på meg skiene hørte jeg ett drønn ned fra fjellene på motsatt side. Det var en skavl som falt ned noe som kom til å være den største risikoen med turen opp Hector. Snøskredfaren har vært vedvarende faregrad 4 og 5/5 i en hel måned, men de fleste store skredene gikk for to uker siden. Dagen før advarte Parks Canada mot store ras i områdene som ikke hadde rast ut enda, spesielt skavler høyt oppe som er eksponert for solvarme.

Ruta opp til Hector går gjennom endel skredterreng. Selve ruta går ganske slakt oppover, men for ei stund er man fanget i en trang dal hvor snøras fra begge fjellsider ender i. For knapt to uker siden ble to amerikanere drept av ett snøras på ruta til Hector, 20 minutter etter start.

Gammelt snøras under Andromache
PekLDUd.jpg

Passerte snørasområdet og gropene hvor de to døde ble funnet, rett under fossen. Her ble det ett kort bratt parti før ruta fortsatte oppover mot Little Hector. Både sommerrute og vinterrute følger omtrent samme trase under Little Hector og over den svært oppsprukne isbreen Hector Glacier. På isbreen falt en skigåer i døden da han rant rett ned i en bresprekk i 2013. Det året var det lite snø, samt at vedkommende kjørte på en dag med skyer og snøbyger. Denne vinteren har vært den mest snørike på 30år i store deler av Rocky Mountains, så fåtallet av bresprekene var fortsatt åpne.

Kart over ruta. Bilde tok jeg fra Andromache dagen før
CQolle0.jpg

mbGkF9g.jpg

Snart inn i solvarmen. Little Hector i bakgrunnen
ohJhmkI.jpg


jNdbvZu.jpg

bHB4Nyr.jpg

Mount Balfour (3272m)
wbm1JYY.jpg

En liten kilometer før isbreen fikk jeg sollyset i ansiktet og temperaturen gikk fra dunjakke-tilstand til nesten t-sjorte tilværelse! Passerte snørasområdet under Little Hector hvor ett nytt stort ras hadde gått siden jeg tok bilde fra Andromache i går. Nå blåste det også opp endel, så jakka måtte ut av sekken, 10 minutter etter at jeg pakka den nederst i sekken, under mat, vann og kamerautstyr, selvsikker på at dette kom til å bli en varm tur opp!

Nytt snøras under Little Hector
WStWmYX.jpg

Vinden tar tak i toppen
OCU0EAk.jpg


Turen oppover isbreen ble en kaldt førnøyelse. Vinden tok til, men sola varmer såpass at det gikk an å ta en og annen pause oppover uten å miste viktige kroppsdeler. Så for meg at turen over isbreen kom til å være ganske drøy, men den gikk relativt greit unna. 4 timer etter start var jeg oppe i skaret mens de 6 foran meg kløyv de siste meterne opp til toppen.

Vestsiden av Hector
OHAvivr.jpg

Kuling i kastene mens gruppa foran klyver siste biten mot toppen
uLbSQCB.jpg

vSWWraA.jpg

Hector sett fra E1 (3374m)
dQqgBGT.jpg

XGx7rr5.jpg


Om man tørr, kan man renne ned på ski fra toppen, men der er ikke jeg helt enda. Kløyv opp siste meterene til toppen til en utsikt som er en av Canadian Rockies beste. Mount Assiniboine "Matterhorn of the Rockies" var synlig langt i sør mens Alberta's høyeste, Mount Columbia var såvidt synlig inni skyene i nord. Skyer og tåke var på vei inn ifra vest men Presidentene nord for Field var synlig og kanskje Selkirk Mountains bak der.


XZ8tVLC.jpg

Utsikt sørover fra toppen
ZsKvvSe.jpg
 

Hector South (2972m)
7QtiCn3.jpg


Nedturen gikk fint, vinden hadde herjet endel med snøen øverst på breen, men det var mer en nok av godsnø å kjøre på videre ned. Med 1600 meter nedstigning er dette en klassiker jeg kan sammenligne med Dronningkrona i Sunndalen.

dGJCWCC.jpg


  • Liker 29



Brukertilbakemelding

Anbefalte kommentarer

Nydelige bilder, jeg får riktignok hjertebank bare av å se på dem og lese turbeskrivelsen .. men likevel, ser ut som du har en fantastisk tur i alle fall. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Þróndeimr: Igjen fantastiske bilder og en flott turrapport fra deg! Her var det mye mektige fjell og tinder, i et område jeg kun kjenner fra beskrivelser men ikke har sett bilder fra. Tusen takk for at du delte denne opplevelsen med oss :-)

Ser fram til flere rapporter nå som kontoen er fylt opp.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

18 timer siden, Blackbrrd skrev:

Hvorfor er det ulovlig å sove i bilen i Canada?

Jeg vet ikke det konkrete svaret på det, jeg må nesten spørre en betjent men vil vente til jeg er ferdig med å sove i bilen selv! Men har hørt følgende rykter om hvorfor: Folk skal vist ha fryst i hjæl i bilen sin mens de overnattet og det er en av grunnene til at en slik regel ble ivergsatt. En annen grunn er at mange av de som velger å bo i bil her er folk uten jobb (hjemløse), hvor av svært mange forsøpler og har liten respekt for både natur å dyreliv. Canadierne er kjent for å ha ett mer avslappa liv enn oss Europeere, bra på mange måter, men jeg opplever at en større andel av befolkningen enn hjemme i Norge bryr seg særdeles lite om alt annet enn seg selv. Så ettersom kulturen er slik den er er det nok enklere å sette inn strenge regler for å forhindre forsøpling, overgrep mot dyrelivet samt gjøre det vanskeligere for hjemløse. Synd at det også gjør livet litt vanskeligere for folk som vil oppleve naturen på en litt billigere måte enn hotellovernattinger eller muligheter for nedkorting av reisetid spesielt når jeg må starte å gå så tidlig om morgenen.

Det som også er litt vanskelig er at regelen mot soving i bil ikke gjelder alle områder, hovedsaklig nasjonalparker og naturreservater, men også kommuner og byer kan skrive egne regler mot det. Så skal man gå etter boka må man svinge innom politistasjonen å spørre om det er lov til å sove i bil der. Her i Banff nasjonalpark er det både store byer, 4-feltsveier, skianlegg, gondoler, fjellresorts osv. inne i nasjonalparken, så det er ikke det samme som en norsk nasjonalpark. Den største nasjonalparken her i Alberta er også 10 ganger arealet av Dovre-Sunndalsfjella Nasjonalpark så det dekker ett stort område med både veier, byer og naturområder.

Jeg ble anholdt tidligere i vinter av sheriffen i Banff, ei historie for seg selv, men sheriffen var ganske så høyt eskalert da jeg ble anholdt og påsatt handgjern. Etter en runde spørsmål og svar, samt sjekk av bilen (de var mest opptatt av å finne narkotika/alkohol), fikk jeg gå med kun en advarsel og en liten beklagelse fra politiets side, så politiet er ikke helt firkantet. Bøtene for å sove i bil varierer fra 250 CAD (1500kr) til 25 000 CAD (150 000 kroner).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

@Þróndeimr veldig interessant! Traff på en amerikaner eller kanadier i Sveits for et par år siden, og han ble nesten sjokkert når jeg fortalte at det var lov å campe i utmark uten å betale eller måtte spørre om lov. Og at det ikke var noen begrensninger på å komme inn i nasjonalparker osv.

Loven mot å sove i bilen kan man jo til en hvis grad forstå hvis man ser på hvordan folk oppfører seg opp til turistmål som Prekestolen eller Trolltunga. Der burde det ha vært påbud med en hvis bekledning for å få lov til å gå for å beskytte folk mot seg selv. På godt og vondt, så har vi veldig få sånne regler i Norge. Det er nok endel som går på en smell fordi de ikke forstår at når det er meldt dårlig vær på høyfjellet i Norge, midt på sommeren, så er det mulig å fryse ihjel med feil klær.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

På 7.4.2017 den 12.55, Blackbrrd skrev:

@Þróndeimr veldig interessant! Traff på en amerikaner eller kanadier i Sveits for et par år siden, og han ble nesten sjokkert når jeg fortalte at det var lov å campe i utmark uten å betale eller måtte spørre om lov. Og at det ikke var noen begrensninger på å komme inn i nasjonalparker osv.

Loven mot å sove i bilen kan man jo til en hvis grad forstå hvis man ser på hvordan folk oppfører seg opp til turistmål som Prekestolen eller Trolltunga. Der burde det ha vært påbud med en hvis bekledning for å få lov til å gå for å beskytte folk mot seg selv. På godt og vondt, så har vi veldig få sånne regler i Norge. Det er nok endel som går på en smell fordi de ikke forstår at når det er meldt dårlig vær på høyfjellet i Norge, midt på sommeren, så er det mulig å fryse ihjel med feil klær.

Ja stemmer det, her må man betale 3-4 forskjellige avgifter om man vil ordentlig inn i villmarka mens telting er totalforbudt med mindre du setter opp teltet på designert campsites. Resultatet er at en tur ut i utmarka her fort blir dyrt (150-200kr bare å oppholde seg i terrenget pr døgn) mindre man lurer seg unna og er smart nok til å ikke bli tatt. Mye av det er forståelig for å minimere skader av store mengder mennesker. Men jeg håper at Norge klarer å beholde kulturen vi har med at folk respekterer naturen og vet hvordan man oppfører seg der ute, her er det mange som ikke vet det eller bryr seg om det. Disse reglene gjør det bare vanskelig og alt for dyrt for de som faktisk bruker utmarka slik den skal brukes. Parks Canada som driver nasjonalparkene virker å ha ganske store ressurser som ikke blir brukt helt som de kunne brukes. Det kan virke som mye penger for i lommene til enkeltpersoner, mens prosjektene de driver "for å bevare" nasjonalparken ikke er helt optimal og litt for kostbesparende. Det er iallefall hva jeg har sett etter å ha jobbet for Parks Canada i to måneder og vært her i nasjonalparken i 10 måneder.

Når det er sagt feirer Canada 150år i år så 2017 er gratis i alle nasjonalparker her noe som var en liten baktanke da jeg valgte å dra hit dette året.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

8 timer siden, Lompa skrev:

Det var vel ikke det legendariske Banff Springs Hotel du jobbet på? :) 

Jeg fikk ett oppdrag der tidligere i vinter, som jeg sa ja til først men endte opp med å si nei da jeg prioriterte ett annet oppdrag som jeg allerede var godt i gang med. Om du er kjent i traktene ble det to måneder på ett av hotellene i Banff Centre, samt en måned på hotell (Spring Creek) i Canmore. I høst jobbet jeg derrimot som gulvlegger i en bar på Chateau Lake Louise, ett hotell med hakket mindre status enn Banff Springs Hotel. Har vært og utforsket Banff Spring Hotel samt tatt en kald en i en av barene der. Imponerende hotell!

Lenke til kommentar
Del på andre sider



Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv en kommentar...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.